Als je sla koopt heb je dikwijls teveel, je kan deze prachtig bewaren, tot 5dagen zelfs door hem even te spoelen in water waar je een flinke scheut azijn aan toegevoegd hebt, dan in een vergiet, met deksel, of als je dat niet hebt een bord erop zetten.
zo, met de lente in t land , een handige tip voor veel sla-plezier
-zet je bakvorm op de gaspit en doe hierin de boter en suiker en laat smelten, -doe de geschilde en in vieren gesneden appels (die je van het klokhuis hebt ontdaan) in de vorm met de bolle kant naar beneden, bestrooi met de kaneel en de saffraan en laat zachtjes bakken tot het boter/suikermengsel lichte karamel is geworden. Duurt ongeveer 15 minuten
-maak terwijl het beslag, door alle ingredienten tegelijk in de keukenrobot te doen en kort te mengen tot een homogeen beslag
-schep het beslag op de gekarameliseerde appels en strijk glad
-bak in een voorverwarmde oven van 150graden gedurende 45 minuten
-laat 10 minuten afkoelen op rooster
-draai om op opdienschaal en geniet van de heerlijke geur
-laat volledig afkoelen of dien lauw op met een bolletje vanilleijs
-meng met een keukenrobot of handmixer gedurende 15 minuten de eieren en de suiker tot een dikke bleke massa is onstaan -spatel er dan voorzichtig de gezeefde bloem door
-bekleed een bakplaat met bakpapier (dit gaat makkelijk als je eerst een beetje neutrale olie op de bakplaat verdeelt met een borsteltje
-bak in een voorverwarmde oven van 200gr gedurende 15 a 20 min tot lichtbruin en gaar
-snij de aardbeien in plakjes en meng met de vanillesuiker
-leg een vochtige keukenhanddoek op je aanrecht, en stort voorzichtig het gebak hierop
-verwijder het bakpapier
-
-rol samen met de handdoek op en laat zo volledig afkoelen
-als de biscuit volledig afgekoeld is rol je die open en bestrijk met de stijfgeklopte slagroom (war je een beetje poedersuiker aan hebt toegevoegd) en beleg met de aardbeien (hou enkele plakjes achter voor de garnering)
-rol de biscuit weer op, laat de keukenhanddoek je hierbij helpen om een mooie vorm te verkrijgen
-bestrooi met poedersuiker en beleg met een paar achtergehouden schijfjes aardbei en eventueel een beetje geschaafde chocolade
tip: je kan natuurlijk variëren met ander rood fruit, als frambozen, bosbessen enz...of je neemt geen fruit en mengt je slagroom met enkele lepels advokaat, al dan niet zelfgemaakt.
-vermeng voor de creme het citroensap met een beetje water en breng aan de kook, meng de maizena door een beetje water en bindt hiermee de kokende massa, voeg dan de eidooiers en 100 gram suiker toe en laat even goed doorkoken en roer flink om klonters te vermijden. -schenk in mooie glazen en laat afkoelen
-klop de eiwitten met de suiker tot een zeer stijve, glanzende massa, en lepel, of spuit met een spuitzak over de afgekoelde creme. Brand even de merengue tot lichtbruin.
-verwarm melk en kokosmelk tot kookpunt -voeg rijst toe -laat op zacht vuur en onder af en toe roeren onder gesloten deksel 40min garen -schil intussen de sinaasappel "a vive" (alle schil en wit verwijderen en partjes tussen vliezen uitsnijden, pers wat rest na dit proces stevig uit boven de partjes) -voeg het rozenwater toe en meng -voeg suiker toe aan de gare rijst en roer tot deze is opgelost -doe sinaasappel en sap in mooie glazen en vul verder aan met de rijst
-een kilo asperges (geschild, in stukken van 2cm gesneden en gaar gestoomd) -5 nieuwe aardappeltjes,geschild, in blokjes en gestoomd -een dikke snede natuurham in blokjes -een potje mayonaise met basilicum (delhaize) -een scheutje room, light -verse basilicum -zout, peper, beetje currypoeder
hoe maak ik het:
-vermeng asperges, aardappelen , ham en in stukjes gescheurde basilicum, met mayonaise, scheutje van de room en de kruiden (ik doe dit met de handen om de asperges niet te beschadigen) -garneer met een toefje basilicum en een beetje currypoeder
een zalig gerechtje op een warme dag.
Geef er een verse aspergesoep voor en je hebt een heerlijk aspergemenuutje
tomaatje gevuld met tonijnsla op een fris slabedje
wat heb ik nodig:
-een mooie vleestomaat p.p. -een blik of aluverpakking tonijn -zelfgemaakte mayonaise -een paar kappertjes -een fijnegesneden lenteuitje -kropsla
hoe maak ik het:
-was de tomaten en snij het kapje eraf, haal de tomaat uit, zonder de buitenkant te beschadigen -vermeng de tonijn met de zelfgemaakte tonijn en de kappertjes, kruid met peper en eventueel wat zout. Eeen beetje cayennepeper voor wie van pittig houdt mag altijd. -vul de tomaat met het mengsel -leg een mooi bedje van kropsla op een bord, daarop de tomaat en versier met de fijngesneden lente-ui
lekker met gebakken aardappeltjes, frietjes, of gewoon een stukje stokbrood
pesto van postelein en basilicum, heerlijk bij verse asperges
Op de foto zie je de asperges met de pesto, een kalfsfiletje, gegrild met een gestoomd aardappeltje met een blaadje basilicum ertussen.
wat heb ik nodig:
-een handvol verse postelein -een handvol verse basilicum -100 ml room -zout, peper, klein, beetje curry (amper een mespuntje), beetje cayennepeper -olijfolie en een mini stukje look -2 soeplepels fijngemalen parmezaan
hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olijfolie met het stukje look en bak hierin kort de postelein, tot net geslonken -doe in cutter samen met de basilicum, kruiden en room, en kaas, cutter alles glad en klaar!
-TIP: ook bij vis is deze pesto heeeeeel lekker en zelfs met een zomers tomaatje en een beetje mozarella,
wat ik nodig: -spaghetti of linguine -een lekkere verse tomatensaus (zie recept op dit blog) -kappertjes op zout (gespoeld onder veel koud water) -zongedroogde tomaatjes -schijfjes koningsolijf -schilfers parmezaan -kipfilet in schijfjes van cm dik -broodkruim of paneermeel of matzemeel, met een beetje provencaalse kruiden en zout en peper -ei -bloem
hoe maak ik het: -wentel de kipstukjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en dan door paneer -zet een uurtje in de koelkast -kook de pasta -doe bij de verse saus, enkele kappertjes, en de tomaatjes -meng pasta en saus -bak terwijl de kip in een laagje olie krokant -doe pasta in bordje, kip erbovenop, garneren met de parmezaanschilfers en olijf en een flinke draai van de pepermolen.
beste bezoekertjes, wij wensen idereen mooie paasdagen, vol vrede, liefde en gezelligheid. Ik hoop spoedig weer enkele receptjes te posten maar zit al een week met een geblokkeerde rug, en dat geneest maar zeer langzaam, dus mijn grootste plezier het koken moet ik even aan man en dochter overlaten.
-3 eieren -200 gram zachte boter -200 gram rietsuiker -200 zelfrijzende bloem of gewone bloem en 1/2 tl bakpoeder -enkele druppels moccaextract (te koop in winkels waar ze bakproducten hebben)
garnering:
-chocoladekoffieboontjes
glazuur:
-100 gram bloemsuiker -10 gram zachte boter -moccaextract en beetje sterke koffie naar smaak
hoe maak ik het:
-meng boter en suiker tot smuiige massa -voeg eieren bij en mix -voeg bloem bij -voeg enkele druppels mocca toe -vet springvorm van 20cm in en stort daarin het deeg -bak op 170 graden gedurende 45minuten
glazuur:
-meng bloemsuiker en boter en mocca in een pannetje dat je boven op een pannetje met kokend water zet, roer mooi glad, voeg eventueel een beetke koffie toe tot dik vloeibare massa ontstaat, proef of resultaat is zoals jij wil -giet over ontvormde cake en versier met de chocoladekoffieboontjes -laat glazuur mooi opstijven
geef er een lekkere expresso bij voor de liefhebbers