-boter om in te vetten of bakvel -750gr magere kwark -175gr suiker (ik verhoogde het gewicht, het eigenlijke recept geeft 75gr, ik vond dit absoluut niet zoet genoeg) -2eetlepels suiker -250ml slagroom -3 eieren -50 gr maizena -200ml melk -50 gr amandelschilfers, licht geroosterd -750 gr aardbeien -200ml aardbeienjam -munt als versiering
-hoe maak ik het:
-vet een ovenschaal van 24cm doormeter in met boter of leg het bakvel erin -(inhoud ca 1,5liter) -klop de kwark, suiker, slagroom en de eieren met de mixer tot een massa -roer de maizena glad met de melk en voeg toe aan mengsel -verdeel de kwarkmassa over de schaal en bak au bain marie in een oven van 175gr (elektrisch), 150gr (hete lucht) gedurende 50 minuten -laat afkoelen -snij aardbeien in niet te kleine stukjes en meng met de 2 eetlepels suiker -roer de jam glad door eventueel een heeeel klein beetje water toe te voegen
dresseer:
-snij een mooi stuk flan en leg op bord, schep op een kant van dit stuk de gemarineerde aardbeien en werk af met een streepje jam en een blaadje munt -strooi er de amandelschilfers over (dit is niet zichtbaar op de foto, in origineel recept zitten ze in kwarkmassa, maar vond dit geen aangenaam gevoel bij het eten)
ham drogen in een oven van 200graden gedurende 5minuten
sausje:
-meng 1 volledige eidooier met een lepel mosterd, zout, peper, een beetje maggi (smaakversterker, vindt je bij de boullions in supermarkt) en 300 ml neutrale olie -zet staafmixer onderaan in beker en begin te mixen, haal de mixer traag naar boven terwijl je mixt -voeg dan een beetje soyaroom toe tot een licht gebonden saus onstaat -voeg zeer fijn gesneden peterselie toe
Ingrid t was weer zeer lekker, zoals gewoonlijk, bedankt voor de receptjes.
cannellonni met een courgette-ricottamousse
wat heb ik nodig:
-cannellonnipijpjes of verse lasagneblaadjes -1 courget -1 tomaat, ontpit en in blokjes -1 eidooiers -300 gr ricotta -30gr gemalen parmezaan -olijfolie -1teentje knoflook -peper, zout en nootmuskaat
voor de rucolacreme (=sausje):
-150gr rucola -1 kartonnetje room -25gr parmezaan, geraspt -zout, peper hoe maak ik het:
-kook de cannellonni 2 minuten in kokend water en spoel direct af. Of gebruik de verse lasagneblaadjes, daar hoef je niks aan te doen op voorhand -meng alle ingredienten voor de vulling en kruid flink af -vul de cannelonni's en leg ze in een vuurvaste schaal
-breng de room aan de kook en voeg de gewassen rucola toe, mix zeer fijn en kruid af, indien de saus te dun is kan je ze een beetje indikken met bindmiddel (maizena) -giet over de cannellonni's en bestrooi met gemalen parmezaan -zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200graden en garneer met de tomaat
smakelijk. pasta met saus van kalkoen en paddestoelen
wat heb ik nodig:
-2 sjalotjes -1 teentje knoflook -250 gr (kastanje)champignons -wat peterselie -150gr baconreepjes -600gr kalkoenfilets in blokjes -1,5dl kippeboullion -1,5dl rode wijn -250ml room -1 eetlepel gedroogde tym -zout en peper -400gr noedels -100 gr gemalen oude kaas
hoe maak ik het:
-bak in een braadpan de baconreepjes, knapperig -neem ze uit de pan -doe olie in de pan en braad de kalkoen mooi bruin aan, doe dit in delen om het bakproces te behouden -voeg de sjalotjes en champignons toe en bak 5 minuten -schep alles uit de pan , voeg wijn en boullion toe en breng aan de kook -voeg alles behalve de baconreepjes toe en laat 5 a 10 minuten garen -kruid bij met peper en zout -voeg voor serveren de bacon en peterselie toe -dien op met de warme noedels en zet de kaas op tafel voor de liefhebbers
smakelijk. aperitiefhapje van sint-jacobsvrucht met bacon
-smeer 12 sint jacobsvruchten in met een beetje pesto, rol ze in een plakje rauwe ham en prik vast met een rozemarijntakje -bak in een antikleefpan gedurende 1 min aan elke zijde
Als je sla koopt heb je dikwijls teveel, je kan deze prachtig bewaren, tot 5dagen zelfs door hem even te spoelen in water waar je een flinke scheut azijn aan toegevoegd hebt, dan in een vergiet, met deksel, of als je dat niet hebt een bord erop zetten.
zo, met de lente in t land , een handige tip voor veel sla-plezier
-zet je bakvorm op de gaspit en doe hierin de boter en suiker en laat smelten, -doe de geschilde en in vieren gesneden appels (die je van het klokhuis hebt ontdaan) in de vorm met de bolle kant naar beneden, bestrooi met de kaneel en de saffraan en laat zachtjes bakken tot het boter/suikermengsel lichte karamel is geworden. Duurt ongeveer 15 minuten
-maak terwijl het beslag, door alle ingredienten tegelijk in de keukenrobot te doen en kort te mengen tot een homogeen beslag
-schep het beslag op de gekarameliseerde appels en strijk glad
-bak in een voorverwarmde oven van 150graden gedurende 45 minuten
-laat 10 minuten afkoelen op rooster
-draai om op opdienschaal en geniet van de heerlijke geur
-laat volledig afkoelen of dien lauw op met een bolletje vanilleijs
-meng met een keukenrobot of handmixer gedurende 15 minuten de eieren en de suiker tot een dikke bleke massa is onstaan -spatel er dan voorzichtig de gezeefde bloem door
-bekleed een bakplaat met bakpapier (dit gaat makkelijk als je eerst een beetje neutrale olie op de bakplaat verdeelt met een borsteltje
-bak in een voorverwarmde oven van 200gr gedurende 15 a 20 min tot lichtbruin en gaar
-snij de aardbeien in plakjes en meng met de vanillesuiker
-leg een vochtige keukenhanddoek op je aanrecht, en stort voorzichtig het gebak hierop
-verwijder het bakpapier
-
-rol samen met de handdoek op en laat zo volledig afkoelen
-als de biscuit volledig afgekoeld is rol je die open en bestrijk met de stijfgeklopte slagroom (war je een beetje poedersuiker aan hebt toegevoegd) en beleg met de aardbeien (hou enkele plakjes achter voor de garnering)
-rol de biscuit weer op, laat de keukenhanddoek je hierbij helpen om een mooie vorm te verkrijgen
-bestrooi met poedersuiker en beleg met een paar achtergehouden schijfjes aardbei en eventueel een beetje geschaafde chocolade
tip: je kan natuurlijk variëren met ander rood fruit, als frambozen, bosbessen enz...of je neemt geen fruit en mengt je slagroom met enkele lepels advokaat, al dan niet zelfgemaakt.
-vermeng voor de creme het citroensap met een beetje water en breng aan de kook, meng de maizena door een beetje water en bindt hiermee de kokende massa, voeg dan de eidooiers en 100 gram suiker toe en laat even goed doorkoken en roer flink om klonters te vermijden. -schenk in mooie glazen en laat afkoelen
-klop de eiwitten met de suiker tot een zeer stijve, glanzende massa, en lepel, of spuit met een spuitzak over de afgekoelde creme. Brand even de merengue tot lichtbruin.
-verwarm melk en kokosmelk tot kookpunt -voeg rijst toe -laat op zacht vuur en onder af en toe roeren onder gesloten deksel 40min garen -schil intussen de sinaasappel "a vive" (alle schil en wit verwijderen en partjes tussen vliezen uitsnijden, pers wat rest na dit proces stevig uit boven de partjes) -voeg het rozenwater toe en meng -voeg suiker toe aan de gare rijst en roer tot deze is opgelost -doe sinaasappel en sap in mooie glazen en vul verder aan met de rijst
-een kilo asperges (geschild, in stukken van 2cm gesneden en gaar gestoomd) -5 nieuwe aardappeltjes,geschild, in blokjes en gestoomd -een dikke snede natuurham in blokjes -een potje mayonaise met basilicum (delhaize) -een scheutje room, light -verse basilicum -zout, peper, beetje currypoeder
hoe maak ik het:
-vermeng asperges, aardappelen , ham en in stukjes gescheurde basilicum, met mayonaise, scheutje van de room en de kruiden (ik doe dit met de handen om de asperges niet te beschadigen) -garneer met een toefje basilicum en een beetje currypoeder
een zalig gerechtje op een warme dag.
Geef er een verse aspergesoep voor en je hebt een heerlijk aspergemenuutje
tomaatje gevuld met tonijnsla op een fris slabedje
wat heb ik nodig:
-een mooie vleestomaat p.p. -een blik of aluverpakking tonijn -zelfgemaakte mayonaise -een paar kappertjes -een fijnegesneden lenteuitje -kropsla
hoe maak ik het:
-was de tomaten en snij het kapje eraf, haal de tomaat uit, zonder de buitenkant te beschadigen -vermeng de tonijn met de zelfgemaakte tonijn en de kappertjes, kruid met peper en eventueel wat zout. Eeen beetje cayennepeper voor wie van pittig houdt mag altijd. -vul de tomaat met het mengsel -leg een mooi bedje van kropsla op een bord, daarop de tomaat en versier met de fijngesneden lente-ui
lekker met gebakken aardappeltjes, frietjes, of gewoon een stukje stokbrood
pesto van postelein en basilicum, heerlijk bij verse asperges
Op de foto zie je de asperges met de pesto, een kalfsfiletje, gegrild met een gestoomd aardappeltje met een blaadje basilicum ertussen.
wat heb ik nodig:
-een handvol verse postelein -een handvol verse basilicum -100 ml room -zout, peper, klein, beetje curry (amper een mespuntje), beetje cayennepeper -olijfolie en een mini stukje look -2 soeplepels fijngemalen parmezaan
hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olijfolie met het stukje look en bak hierin kort de postelein, tot net geslonken -doe in cutter samen met de basilicum, kruiden en room, en kaas, cutter alles glad en klaar!
-TIP: ook bij vis is deze pesto heeeeeel lekker en zelfs met een zomers tomaatje en een beetje mozarella,
wat ik nodig: -spaghetti of linguine -een lekkere verse tomatensaus (zie recept op dit blog) -kappertjes op zout (gespoeld onder veel koud water) -zongedroogde tomaatjes -schijfjes koningsolijf -schilfers parmezaan -kipfilet in schijfjes van cm dik -broodkruim of paneermeel of matzemeel, met een beetje provencaalse kruiden en zout en peper -ei -bloem
hoe maak ik het: -wentel de kipstukjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en dan door paneer -zet een uurtje in de koelkast -kook de pasta -doe bij de verse saus, enkele kappertjes, en de tomaatjes -meng pasta en saus -bak terwijl de kip in een laagje olie krokant -doe pasta in bordje, kip erbovenop, garneren met de parmezaanschilfers en olijf en een flinke draai van de pepermolen.