lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR171 - 10KM000 - 0:50:09
  • TR170 - 14KM000 - 1:14:51
  • TR169 - 13KM000 - 1:01:27
  • TR168 - 13KM600 - 1:08:46
  • TR167 - 12KM000 - 0:58:26
    Zoeken in blog

    07-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR127 - 15KM900 - 1:15:42

    Het weer.

    Deze ochtend kregen we wat regen. In de loop van de middag kwamen er brede opklaringen in het westen en noordwesten met vaak droog weer. Elders bleef het wisselend tot soms zwaar bewolkt met enkele lokale buien, vooral ten zuiden van Samber en Maas. De maxima lagen tussen 14 of 15 graden in de Hoge Venen en 17 of 18 graden in Laag- en Midden-België bij een aanvankelijk zwakke en later matige noordenwind.

    Actueel.

    Vraag van de dag: is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?

    Wie brood wat langer wil bewaren, steekt het bij voorkeur in de diepvries. En nu beweren TikTokkers dat brood uit de diepvries ook nog eens gezonder zou zijn dan vers brood. Maar wat gebeurt er dan precies met dat brood als je het invriest? En geldt dat zowel voor wit als volkoren brood? Diëtist Michaël Sels legt uit. “Er is sprake van twee grote lichamelijke voordelen.”

    Het klinkt gek: brood invriezen, ontdooien en voilà, het is een pak gezonder. Toch blijkt er iets van aan te zijn. “De structuur van de zetmelen in brood verandert wanneer je het opwarmt en afkoelt”, weet Michaël Sels. “Steek je brood in de diepvries, dan wordt een deel van de zetmelen, zoals glucose en fructose, omgevormd tot resistente zetmelen. Die laatste zijn een soort prebiotica: voedsel voor onze darmflora. De bacteriën in onze darmen gebruiken resistente zetmelen om verschillende stofjes aan te maken, waaronder korteketenvetzuren zoals boterzuur. Die zijn erg goed voor onze gezondheid. Hetzelfde gebeurt trouwens wanneer je brood roostert.”

    Dat zetmeel klinkt misschien als iets ‘vaags’, maar je kan die écht proeven in brood. “Wanneer je lang op brood kauwt, zal je merken dat het zoeter begint te smaken. Dat komt omdat je lange zetmeelketens afbreekt tot kortere. Daar zitten er dan enkele tussen die zoet smaken”, weet de diëtist. “Dat proces, dat we amylase noemen, treedt ook op wanneer fruit rijpt. Laat je pakweg een peer even in de fruitschaal liggen, dan worden de zetmelen verknipt en zal de peer zoeter smaken.”

    Wat doet ingevroren en opnieuw gebakken brood met je lichaam?

    Dat ingevroren brood gezondheidsvoordelen biedt, is al langer geweten. Een studie van de Oxford Brookes University uit 2007 toonde aan dat ingevroren en ontdooid wit brood veel minder snel een bloedsuiker- en insulinepiek veroorzaakt. Dat komt net omdat een deel van de zetmelen omgevormd wordt tot resistente zetmelen.

    De bloedsuikerspiegel stijgt maar liefst 31 procent minder snel als je brood eet dat voordien werd ingevroren. Rooster je het brood daarna nog, dan zakt de suikeropname met maar liefst 39 procent. Vries je het brood niet in, maar rooster je het wel, dan zal je bloedsuikerspiegel 25 procent minder snel stijgen tegenover wanneer je gewoon brood zou eten.

    Een belangrijke kanttekening daarbij: die daling van de bloedsuikerspiegel werd enkel gemeten bij zelfgebakken wit brood. Bij commercieel brood dat op industriële schaal geproduceerd werd, konden onderzoekers geen daling waarnemen.

    Brood invriezen heeft dus twee voordelen: enerzijds voed je er de darmflora mee, anderzijds neemt je lichaam minder suikers op. En dat allemaal omdat de zetmeelstructuur van het brood verandert.

    Invriezen is niet de sleutel tot een gezond dieet

    “Die veranderingen in het zetmeel zijn reëel, maar wie gezonder wil eten, zal meer winst boeken door eetpatronen aan te passen”, benadrukt de diëtist. “Bestaat je lunch uit vijf witte boterhammen met choco, dan doet het er eigenlijk niet al te veel toe of je brood nu bevroren is geweest of niet. Je kiest dan beter voor drie volkoren boterhammen en een kom soep. Dat is een veel betere manier om het microbioom van je darmen blij te maken en het effect daarvan op je gezondheid zal veel groter zijn.”

    Verder is volkorenbrood de gezondste keuze. “Volkoren brood eten is een veel betere manier om het microbioom van je darmen blij te maken dan je wit brood invriezen”, klinkt het. Bovendien krijg je zo ook meer vezels binnen en dat is voor de doorsnee Belg een goed idee. “Je zou eigenlijk zo’n 30 gram vezels per dag moeten eten, maar daar komen we doorgaans niet aan. Groenten, fruit en volkoren brood zijn daarom essentieel. Ook met peulvruchten kan je veel doen. Zo krijg je veel resistente zetmelen binnen”, geeft de diëtist mee.

    Niet alleen bij brood, ook bij pasta

    “Hetzelfde fenomeen van het effect van invriezen op de gezondheid werd trouwens ook uitgebreid onderzocht bij pasta. Wanneer je pasta laat afkoelen, worden eveneens resistente zetmelen gevormd”, voegt Sels nog toe. En dus gelden daar dezelfde tips. Pasta laten afkoelen en daarna terug opwarmen is in principe gezonder, maar je bereikt veel meer door pasta op een gezonde manier te consumeren. “Staat er spaghetti op het menu, vul je bord dan niet voor 70 procent met pasta en daarbovenop een kleine schep tomatensaus”, tipt Sels. “Neem in plaats daarvan minder pasta en eet meer saus, waarin je het liefst veel groenten verwerkt en kies voor volkoren varianten.”

    Conclusie: brood invriezen of niet?

    Je brood invriezen zal met andere woorden geen grote verschillen voor je gezondheid opleveren. “Maar invriezen is wel een uitstekende methode om brood en andere producten langer te bewaren”, sluit Sels af. “Je verlengt de houdbaarheid van een product aanzienlijk en dat zonder e-nummers of bewaarmiddelen toe te voegen. Invriezen is dus zeker een goed idee als je het brood voor later wil bewaren, maar wie op zoek is naar een manier om gezonder te eten, moet vooral veranderen wat er op tafel komt.”

    De run.

    Voedingstips. Er worden er veel gegeven. Ze komen soms je oren uit. Dit had ik evenwel nog niet gehoord. Dit wist ik niet. Maar goed, blijkt dat we op het gebied van brood vrij goed bezig zijn. Zelf bakken, doen we (toch voor 80 tot 90%). Af en toe wel een 'bakkerijbroodje' als afwisseling. Volkorenbrood, zo goed als altijd, zowel zelf gebakken en als het bij de bakker gekochte. Invriezen! Ook dat doen we af en toe. Om het inderdaad wat langer te kunnen bewaren. Er zit er vrij regelmatig eentje in de diepvriezer. Dat dit ook voordelen had wist ik eerlijk gezegd niet. Zo zie je maar!

    Een vrij zware oefening vandaag. Maar het liep goed. Het brood zal er allicht op zich niet veel mee te maken gehad hebben. Algemeen de voeding wat in de gaten houden hoogst waarschijnlijk wel. Het werd een bruggenloop. Een paar keer de brug op en af. Een kleine kuitenbijter. Maar ik verloor heel weinig tempo. Dus ja, echt wel tevreden met deze conditie.

    Details: 4.46/km - 929 c - 15° - 172 pasfrequentie. 







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per maand
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!