lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR116 - 13KM000 - 1:07:23
  • TR115 - 12KM000 - 0:58:26
  • TR114 - 10KM500 - 0:52:40
  • TR113 - 25KM500 - 2:13:59
  • TR112 - 11KM000 - 0:53:06
    Zoeken in blog

    29-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.totaal februari

    -





    29-02-2024, 15:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR60 - 36KM000 - 3:03:15

    Het weer.

    Zwaarbewolkt met soms lichte regen.

    Vandaag was het overwegend zwaarbewolkt met perioden van lichte regen op de meeste plaatsen. In het oosten van het land bleef het waarschijnlijk droog tot het begin van de namiddag. In het westen van het land konden er in de namiddag tijdelijk enkele opklaringen verschijnen. We haalden maxima van 5 graden in de Oostkantons, 9 tot 10 graden in Laag- en Midden-België, tot 12 graden aan de kust. De zuidenwind waaide matig.

    Actueel.

    Geweld en nog eens geweld. Boerenprotest. Studentenprotest. In een technische school in Vilvoorde heeft een leerling een leerkracht aangevallen, uit onvrede over een sanctie. Het slachtoffer moet een week thuisblijven om te bekomen van de feiten. De directeur zegt het incident te betreuren. Hij is enorm onder de indruk en zegt dergelijk gedrag niet te kunnen aanvaarden (ik mag het hopen; het tegenovergestelde zou wel heel bizar geweest zijn; maar tegenwoordig weet je dus maar nooit; veel moet kunnen, zoniet alles). De leerling is dus preventief geschorst en 'men zal zich beraden over de toekomst van deze leerling'.

    De run.

    Een modelleerling kan je dit moeilijk noemen. Ik heb mij ook afgereageerd. Neen, niet door geweld te gebruiken. Wel met een lange duurloop. Een drietal uurtjes ronddrentelen in de regen. Meer moest het niet zijn. Dit volstond ruimschoots. De druilerige regen maakte het ook koud. Zeker naar het einde toe begon ik het goed te voelen. Het kan ook met een gebrek aan calorieën te maken hebben. Na de run was mijn eerste taak toch om de tank weer wat aan te vullen. Dit was duidelijk nodig.

    Details: 5.05/km - 2192 c - 168 pasfrequentie - 7,8°. 







    29-02-2024, 15:58 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    28-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR59 - 14KM000 - 1:07:37

    Het weer.

    Halfbewolkt met soms brede opklaringen.

    Vanochtend hing er lage bewolking in de Ardennen en over het westen van het land. In de Ardennen was er bovendien ook kans op (aanvriezende) mist. Elders waren er nog opklaringen mogelijk. Tijdelijk verschenen er ook opklaringen in de Ardennen. In de namiddag nam de bewolking opnieuw toe in alle streken. Het was vrij zacht met maxima van 7 tot 11 graden bij een zwakke zuidwestenwind, die matig werd over het westen van het land.

    Actueel.

    De politie heeft in Oost-Vlaanderen een verkeersveilige dag gehouden. Op meer dan 120 locaties werden verkeerscontroles uitgevoerd. Daarbij zijn verschillende bestuurders betrapt op het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Die vaststellingen gebeurden na het dodelijk ongeval van afgelopen weekend, waarbij twee fietsers werden doodgereden in Gent door een man onder invloed en zonder geldig rijbewijs. Men pleit nu voor consequente handhaving en gepaste straffen. Misschien zou elektrisch toezicht een middel kunnen zijn om te zien of iemand niet rijdt. Wie thuis moet blijven, kan zich niet in het verkeer begeven. Het exact aantal overtredingen wordt later gecommuniceerd.

    De run.

    Was prima. Het gevoel is goed op dit moment. Ik loop vrij gemakkelijk en het tempo van minus 5.00/km wordt vrijwel moeiteloos gehaald. Dit is zeker een opsteker.

    Details: 4.50/km - 798 c - 174 pasfrequentie - 6,1°.





    28-02-2024, 17:19 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    27-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR58 - 13KM000 - 1:00:09

    Het weer.

    Gedeeltelijk bewolkt met soms brede opklaringen.

    Vandaag begon de dag bewolkt in de centrale regio's van het land en ten zuiden van Samber en Maas. De opklaringen in het noordwesten breidden zich langzaam uit naar het centrum en bereikten uiteindelijk de Ardennen tegen het einde van de dag. De maxima schommelden tussen 5 graden in de hoge Ardennen, 8 of 9 graden in de meeste streken en 10 graden in de Gaume. De matige noord- tot noordoostelijke wind zwakte af over de noordelijke helft van het land naar een zwakke noord- tot noordwestelijke wind.

    Actueel.

    In Deinze heeft men het gehad met stilstaande wagens op het fietspad. Voor veel fietsers is dit aan het station een dagelijkse ergernis. De Fietsersbond doet nu een sensibiliseringsactie 'Geen auto's op mijn fietspad!'. Met deze slogan op een bordje maakte men duidelijk waar het om draait. Tijdens de actie werden op een uur tijd meer dan tien automobilisten 'betrapt'.

    De run.

    Op de Finse piste. Ik begon vrij vlot. Goed tempo direct. Altijd leuk. Dan maar gekeken of we dit volhielden. Dat lukte. De laatste kilometers zelfs het tempo nog wat opgedreven. Dus zeker tevreden! Ik mag niet klagen over de huidige conditie.

    Details: 4.38/km - 772 c - 174 pasfrequentie - 5,6°.





    27-02-2024, 16:11 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    26-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR57 - 11KM000 - 0:58:22

    Het weer.

    Betrokken met regen, soms lokaal matige regenval.

    Vandaag bleef het zwaarbewolkt tot betrokken met in de meeste streken regen en op de Ardense hoogten nog nog kans op wat smeltende sneeuwvlokken. De neerslaghoeveelheden konden in het westen oplopen tussen 20 en lokaal 30 l/m². De maxima schommelden van 4 graden in de Hoge Venen, tot 6 à 7 graden in het centrum en 10 graden in Belgisch Lotharingen. De wind was matig en draaide naar het noordoosten. Vlak aan zee was de wind vrij krachtig tot krachtig uit noordnoordoost met rukwinden tot 70 km/h.

    Actueel.

    Twee mannen uit Lochristi hebben het leven gelaten bij een verkeersongeval in de Pantserschipstraat in Gent. Een automobilist van 45 jaar met net geen 3 promille acohol in zijn bloed (het equivalent van ongeveer 14 glazen alcohol), verloor na een stuurfout aan veel te hoge snelheid de controle over het stuur van zijn wagen. Hij reed in op een groep van vijf wielertoeristen, twee onder hen overleefden het ongeval niet. De bestuurder van de auto kon geen geldig rijbewijs voorleggen. De man liep al drie veroordelingen op voor verkeersinbreuken, waarvan twee voor het rijden onder invloed. Uit de vonnissen blijkt dat de man al tien jaar geen geldig rijbewijs meer heeft. De onderzoeksrechter besliste om hem aan te houden op verdenking van onopzettelijke doding.

    Lochristi rouwt om zijn twee dorpsgenoten. De wielertoeristen Steven De laender en Joris Rogiers verloren het leven bij dit ongeval toen ze aan het eind van hun zondagse tocht werden aangereden door deze dronken bestuurder. Er is een rouwregister geopend in de inkom van het gemeentehuis.

    De run.

    Ondanks alle gevaren die er zich kunnen voordoen ben ik toch terug even de weg opgegaan. Ook al is het veiliger op de Finse piste. Maar alle risico's vermijden is toch een illusie. We kunnen alleen maar hopen dat we zo 'n bestuurders niet tegenkomen. Daar ben je machteloos tegen. 

    Het werd een vrij natte run. Het was geen water gieten maar het regende toch continue. Bovendien maakte die nattigheid het ook vrij koud. In deze omstandigheden ben ik toch blij met de gelopen afstand. Meer moest dit echt niet zijn. En het tempo was ook voldoende hoog. Het moet niet altijd het scherp op de snee zijn.

    Details: 5.18/km - 977 c - 170 pasfrequentie - 5,6°.





    26-02-2024, 18:41 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    25-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR56 - 21KM000 - 1:40:02

    Het weer.

    Wisselend bewolkt en vaak droog.

    Vandaag is het eerst wisselend tot zwaarbewolkt met hier en daar nog een bui, vooral dan over het noorden en het oosten. In de namiddag neemt de bewolking toe en wordt het overal zwaarbewolkt. De maxima schommelen van 5 graden in de Hoge Ardennen tot 9 graden in Laag-België. De matige zuidenwind krimpt naar het zuidoosten tot het oosten.

    Actueel.

    Steeds meer ouderen worden benaderd door criminelen die zich voordoen als medewerkers van een bank, de politie of Card Stop. Dat zegt de bankenkoepel Febelfin. De oplichters nemen eerst telefonisch contact op en beweren dat er fraude werd vastgesteld op de rekening van hun slachtoffers, en stellen vervolgens voor om bij hen thuis langs te komen. Eenmaal binnen stelen de criminelen niet alleen bankkaarten, maar ook juwelen, cash en computers. Febelfin benadrukt dat een bankbediende nooit iemand zou opbellen met de vraag om dringend thuis op bezoek te komen of ombankkaarten op te halen. Wie op een dergelijke manier wordt benaderd, kan het best meteen zijn bank en de politie inlichten.

    De run.

    Opnieuw een rondje van 21 km. Het tweede in twee dagen. Ik wou graag ongeveer hetzelfde tempo lopen als gisteren. Dat is bij deze dus goed gelukt. Tevreden.

    Details: 4.46/km - 1252 c - 173 pasfrequentie - 6,1°.









    25-02-2024, 18:00 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    24-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR55 - 21KM500 - 1:44:19

    Het weer.

    Wisselend bewolkt en tijdelijk droger. Daarna opnieuw buien vanuit de kust.

    Vandaag was het wisselend tot zwaarbewolkt. Er vielen nog winterse buien op het reliëf in het oosten en voorjaarsbuien over het uiterste westen. In het centrum was het tijdelijk droger, al bleven enkele geïsoleerde buien mogelijk. Op het einde van de namiddag bereikte een meer gestructureerde buienzone het zuidwesten van ons land, waarna deze zich 's avonds uitbreidde naar de andere streken. Er kon soms felle neerslag vallen, meestal als regen, maar op sommige plaatsen als korrelhagel of smeltende sneeuw. De maxima lagen tussen 2 en 5 graden in de Ardennen en rond 6 of 7 graden elders. De wind waaide matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest. Op het einde van de dag kromp hij naar het zuiden. Er waren windpieken mogelijk rond 50 km/h.

    Actueel.

    De Belgische stranden blijken op bijna alle punten de Europese milieudrempels te overschrijden. Vrijwilligers van de vzw 'Proper Strand Lopers' liepen in 2023 op tien plaatsen vier keer een strook van honderd meter lang en vier meter breed aan de Belgische kust af en brachten alle afval in kaart. De Europese regel stelt dat er voor een goede milieutoestand maximaal twintig items per honderd meter mogen worden aangetroffen. Bij zo goed als alle metingen werd die grens overschreden. 70% van al dat afval is kunststof, onder meer resten van flessen, zakjes en voedselverpakkingen. Men haalde in een heel jaar 91000 liter afval op, dat is 20% meer dan het jaar ervoor.

    De run.

    De halve van Axel was een mogelijkheid vandaag maar het vrij wisselvallige weer en ook wel de wielerkoers 'Omloop het Nieuwsblad' op televisie heeft mij daar van weerhouden. In de plaats ter plaatse een run afgewerkt die nagenoeg over dezelfde afstand ging. Af en toe regende het wat en er stond ook vrij veel wind. Dus toch wel niet al te beste omstandigheden. Ik begon wel met wind tegen. Op de terugweg had ik hem meestal in de rug en liep ik ook gemakkelijker en sneller. Vervangen kan zo 'n oefening een wedstrijd niet maar al bij al ben ik ook nu toch wat in mijn reserves gegaan.

    Details: 4.51/km - 1295 c - 171 pasfrequentie - 4,4°.









    24-02-2024, 17:52 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    23-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR54 - 5KM500 - 0:25:27

    Het weer.

    Zwaarbewolkt vanaf het westen met geleidelijk buien.

    Vandaag was het wisselend tot zwaarbewolkt maar op de meeste plaatsen droog. Overdag ontstonden er enkele buien waarbij wat korrelhagel kan vallen. In de Hoge Venen kon wat smeltende sneeuw vallen. Tussen de buien door waren er opklaringen die naar de avond toe breder werden. De maxima schommelden tussen 4 of 5 graden in de Ardennen en 8 of 9 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind nam opnieuw toe, vooral in de voormiddag en werd vrij krachtig tot soms krachtig met rukwinden tot 60 of 70 km/h. Op het einde van de dag werd de wind opnieuw matig.

    Actueel.

    Het aantal mobiele betalingen met Payconiq van bancontact is de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd tot 368 miljoen transacties. Vooral het aantal mobiele betalingen in de winkel zat vorig jaar in de lift. Belgen haalden hun smartphone 41 miljoen keer boven aan de kassa om af te rekenen. Dat is een toename met 133% in een jaar tijd. Met 2 miljard betalingen bleven transacties met de kaart wel nog altijd veruit de meest gebruikte manier om af te rekenen. Twee derde van alle kaartbetalingen gebeurde contactloos.

    De run.

    Naar de garage geweest voor jaarlijks onderhoud. Gelukkig geen keuring noodzakelijk dit jaar. Dat kan en mag nog een jaartje wachten. Misschien kan het volgend jaar ook al in de garage gebeuren. Ik hoop het alvast.

    Na de garage mijn run afgewerkt. Kort en goed. Stevig tempo op de Finse piste. Het moeten niet telkens lange afstanden zijn.

    Details: 4.37/km - 395 c - 172 pasfrequentie - 7,2°.









    23-02-2024, 17:22 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    22-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR53 - 7KM000 - 0:37:05

    Het weer.

    Zwaarbewolkt en meestal droog.

    De dag begon zwaarbewolkt tot betrokken maar overwegend droog. In de loop van de dag ging het harder regenen vanaf de Franse grens. In de late namiddag werd het wisselend bewolkt met soms felle buien die mogelijk gepaard gaan met enkele donderslagen. De kans hierop was het grootst in het noordwesten van het land. We haalden maxima van 9 graden op het Ardense plateau tot 13 of 14 graden elders. De matige zuidwestenwind kromp naar het zuiden en werd vrij krachtig tot krachtig. Aan het einde van de dag werd de wind soms zeer krachtig uit het zuidwesten. De meest krachtige rukwinden kwamen tegen het einde van de middag en avond met waarden tot 100 km/u en lokaal nog wat meer.

    Actueel.

    In de Antwerpse wijk Linkeroever hebben enkele jongeren vanuit een leegstaand pand richting passanten en een bus van De Lijn geschoten met (vermoedelijk) een luchtdrukpistool. Niemand raakte gewond maar één van de zijdeuren van de bus liep wel aanzienlijke schade op. Het incident kadert volgens de politie in een al langer aanslepende problematiek van jongerenoverlast in de wijk. Het leegstaand pand zal voortaan beter afgesloten worden.

    De run.

    Een vrij vroege ochtendrun. De voorspellingen waren er niet naar om later op de ag, laat staan vanavond te lopen. Vanuit Duitsland komt storm Wencke naar ons land om de Noordzeekust te bereiken, luidde het. In Brussel gingen alle parken en bossen dicht en geeft men de raad om niet in de buurt van bomen te komen. Vlaanderen krijgt veel neerslag en in de loop van de namiddag zal de wind in kracht toenemen. Er kunnen rukwinden zijn tussen 80 en 100 km/uur.

    Geef toe, dit zijn niet de ideale loopomstandigheden. Ik hield het dus wel droog, ook weinig wind, dus eigenlijk ideaal om te lopen. Maar een run op de nuchtere maag blijft toch altijd iets lastiger dan een run na een ontbijt of later op de dag. Gelukkig speelde het tempo geen rol en moesten er zeker geen intervallen worden gedaan. Doordat er deze week al wat kilometers werden gelopen mocht het nu ook even wat minder ver. Enkele rondjes op de Finse piste volstonden.

    Details: 5.18/km - 413 c - 173 pasfrequentie - 8,9°.









    22-02-2024, 14:53 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    21-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR52 - 12KM000 - 0:58:15

    Het weer.

    Veel wolken. Hier en daar wat motregen of lichte regen, maar overwegend droog.

    Vandaag was het eerst nog overwegend droog, maar vaak zwaarbewolkt. Rond de middag begon het te regenen over het westen en daarna geleidelijk ook in de andere streken. De regenzone bereikte het oosten op het einde van de namiddag. Het was zacht bij maxima van 6 graden in de Hoge Venen tot 9 of 10 graden in Laag- en Midden-België. De matige zuidzuidwestenwind werd in de namiddag soms vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/u.

    Actueel.

    28% van de Belgen heeft vorig jaar met een e-bike gereden, terwijl dat in 2022 nog 'maar' 24% was. Vooral buiten de steden is de opmars in Vlaanderen opvallend: de regelmatige fietser die buiten een grote stad woont, gebruikt nu vaker een elektrische dan een niet-elektrische fiets. Daarnaast geeft 13% van de Belgen met een gewone fiets aan erover na te denken een elektrisch exemplaar aan te schaffen. Verder blijven de mobiliteitstrends grotendeels ongewijzigd. De Belg verplaatst zich het meest te voet en met de auto. De twee populairste alternatieven zijn het openbaar vervoer en de fiets. Er wordt veel meer gefietst in Vlaanderen (76%) dan in Brussel (37%) en Wallonië (31%).

    De run.

    Opnieuw gekozen voor een namiddagrun. Wegens wat tuinwerk in de voormiddag. Dit hield risico's in want het werd een natte namiddag. Gelukkig was het tijdens mijn run nog niet hevig aan het regenen. Daarna gingen de hemelsluizen wel meer open. Voor morgen wordt nog meer regen voorspeld.

    Details: 4.51/km - 716 c - 172 pasfrequentie - 9,4°.









    21-02-2024, 16:54 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    20-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR51 - 17KM000 - 1:25:28

    Het weer.

    Droog met opklaringen en wolkenvelden, lokaal ook wat nevel.

    Vandaag bleef het op de meeste plaatsen droog met opklaringen en bewolkte perioden. Een lokale bui was mogelijk. De maxima lagen rond 6 graden in de Hoge Venen, rond 10 of 11 graden in het centrum en rond 11 of 12 graden in de kuststrook. De zuidwestenwind was eerst overwegend zwak, maar werd later matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee.

    Actueel.

    Brussels Airport is gestart met de plaatsing van duizenden extra zonnepanelen. Die moeten het aandeel van zonne-energie in het eigen energieverbruik van de luchthavenarbeider verdubbelen tot 9%. De zonnepanelen komen op de daken van de nieuwste gebouwen op Brucargo, de cargozone van de luchthaven. In totaal komen er panelen over een oppervlakte van 65000 m2, wat ruweg overeenkomt met negen voetbalvelden.

    De run.

    Ook deze voormiddag wat gewerkt in de tuin. Niet te veel hoor. Een beetje reserve gehouden voor de run deze namiddag. Ook dan heb ik het aangename aan het nuttige gepaard. Ik wou even kijken waar de nieuwe hoeveslagerij in de gemeente gelegen is. De deuren openen maar begin volgende maand maar ik vermoed dat ze daar het rund al volop aan het slachten zijn. Vlees bestellen kon nog niet ter plaatse dus zijn we maar rustig verder gelopen. Met de wind in de rug. Ik moest weinig doen om er toch een schappelijk tempo op na te houden. Na enige tijd begon ik aan de terugweg en dat was meteen een ander paar mouwen. Maar we zijn er goed doorheen gekomen. We mogen niet klagen over de conditie.

    Details: 5.02/km - 1006 c - 173 pasfrequentie - 10,6°.









    20-02-2024, 19:02 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    19-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR50 - 16KM000 - 1:14:23

    Het weer.

    Veel bewolking en meestal droog. Geleidelijk enkele opklaringen.

    Vandaag kregen we meestal veel wolken met slechts lokaal en tijdelijk enkele opklaringen. Eerst was het droog op wat plaatselijke motregen na (grootste kans in de Ardennen). In de namiddag werd het onstabieler vanaf het westen met enkele buien of soms regen. De maxima schommelden van 7 graden in de Hoge Venen tot 10 à 11 graden over het westen en het centrum. De wind waaide matig en aan zee geleidelijk soms vrij krachtig uit west tot zuidwest. Pieken tot 50 km/u waren mogelijk.

    Actueel.

    De toeristische sector aan de kust blikt tevreden terug op de krokusvakantie. In totaal werden ruim 580000 overnachtingen geregistreerd. Dat zijn er 6% minder dan vorig jaar, al heeft dat te maken met het feit dat de krokusvakantie in Franstalig België pas op 24 februari begint. Vorig jaar waren Franstalige Belgen nog goed voor 25% van de overnachtingen, terwijl het afgelopen week om 16% ging. Het piekmoment viel in het eerste weekend van de krokusvakantie, omdat er toen in meerdere kustgemeenten carnavalsactiviteiten gehouden werden. De kusthotels haalden dat weekend een gemiddelde bezettingsgraad van 60%. Tijdens deze krokusvakantie mocht de kust ook ongeveer 470000 dagtoeristen verwelkomen, een daling met 7% in vergelijking met 2023. Met 49000 dagtoeristen was zondag 11 februari de topdag.

    De run.

    Door omstandigheden deze namiddag gelopen. Eerst wat werk gedaan in de voormiddag. Heel langzaam aan zullen we, zeker bij dit zachte weer, wat meer buitenactiviteiten te doen hebben. Wat werk betreft heb ik het wel rustig aan gedaan. Dit in tegenstelling tot mijn run. Ondanks het feit dat het een bruggenloop werd, liep ik een heel goed algemeen tempo. Daar ben ik best tevreden mee.

    Details: 4.39/km - 980 c - 174 pasfrequentie - 10°.









    19-02-2024, 16:52 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    18-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR49 - 11KM800 - 0:57:34

    Het weer.

    Regen.

    Vandaag kregen we een actieve regenzone over het hele land uit. We kregen flink wat neerslag met in de meeste streken over een periode van 24 u hoeveelheden tussen 10 en 20 mm. De maxima schommelden tussen 5 of 6 graden op de Ardense hoogten en 11 tot 12 graden over het westen. De matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind ruimde later naar het westen tot het noordwesten. De rukwinden lagen tussen 45 en 55 km/u.

    Actueel.

    De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overleden. Dit is hard aangekomen in Rusland. Het stadsbestuur van Moskou was er als de kippen bij om burgers te waarschuwen niet deel te nemen aan openbare demonstraties. Volgens de wet mogen die namelijk enkel met toestemming van de autoriteiten. In verscheidene steden van het land stonden Russen niettemin in de rij om ter ere van Navalny bloemen neer te leggen aan de voet van monumenten voor slachtoffers van de politieke repressie ten tijde van de Sovjet-Unie. Maar ook buiten de Russische landsgrenzen bracht het plotse overlijden heel wat mensen op de been. Doorheen heel Europa kwamen sympathisanten van de oppositieleider met kaarsen en bloemen naar Russische ambassades om hun steun te betuigen.

    De run.

    Vandaag een ochtendrun. De weersvoorspellingen waren slecht. Regen, regen en nog meer regen. Deze ochtend was het nog zo goed als droog, dus maar van die betere omstandigheden geprofiteerd. Als we felle regenbuien kunnen ontwijken probeer ik dat toch te doen.

    Details: 4.53/km - 716 c - 174 pasfrequentie - 9,4°.









    18-02-2024, 14:59 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    17-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR48 - 15KM200 - 1:12:58

    Het weer.

    Afwisseling van wolkenvelden en soms brede opklaringen. Meestal droog.

    Vanochtend waren er over het westen van het land nog opklaringen mogelijk, terwijl er elders lage bewolking hing met vooral in het oosten nog kans op wat motregen. In de loop van de dag werd het eerder wisselend bewolkt met soms enkele strepen zon. Het bleef ook vaak droog bij maxima van 9 graden op de Ardense hoogten tot 13 graden in Vlaanderen. De westen- tot zuidwestenwind was zwak tot matig in het westen en het centrum van het land en zwak in het oosten.

    Actueel.

    Een 88-jarige vrouw uit De Pinte is opgelicht door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Een oplichter belde de dame op en beweerde valselijk dat fraudeurs het op haar rekening gemunt hadden. De beller gaf mee dat er iemand in de buurt was die zou langskomen bij de vrouw om haar te helpen. Een zogezegde bankmedewerker stond iets later aan haar deur. Maar die 'medewerker' was dus ook een oplichter. Hij ontfutselde de bankgegevens van de dame en ging huiswaarts met haar bankkaart. De daders maakten de dame zo 25.580 euro armer. Het onderzoek loopt.

    De run.

    Nog maar eens een lange duurloop. Heel goed gevoel. Weer viel mee, prima temperatuur, geen wind, geen regen. Beter kan je het nauwelijks wensen vind ik.

    Details: 4.48/km - 908 c - 171 pasfrequentie - 9,4°.









    17-02-2024, 13:14 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR47 - 10KM800 - 0:50:27

    Het weer.

    Meestal droog met vrij veel hoge en middelhoge wolkenvelden. Stilaan toenemende  bewolking gevolgd door kans op buien vanaf het zuidwesten.

    Vandaag was een vaak zwaarbewolkte dag met regen of buien vanaf het westen en het zuidwesten. In de loop van de namiddag volgde er over het westen een weersverbetering met enkel nog kans op een lokale bui en soms opklaringen. Het bleef zeer zacht bij maxima van 10 tot 15 graden. De matige zuidenwind ruimde naar het westen.

    Actueel.

    Twee jaar na de Russische inval in Oekraïne krijgt de Belgische kiezer stilaan genoeg van de oorlogssteun aan Oekraïne. Zo 'n 58% van de Belgen schaart zich momenteel nog achter het leveren van wapens aan Kiev, tegenover 65% in juni. Daarmee staan onze landgenoten evenwel nog iets positiever tegenover de bewapening van Oekraïne dan de gemiddelde Eu-burger (55%). Ook de steun voor het EU-lidmaatschap voor Oekraïne zwakt af. Op dit moment is 58% van de Belgische kiezers voorstander van een Oekraïense toetreding, dat is 4% minder dan in september vorig jaar. Het Europese gemiddelde ligt op 60%.

    De run.

    Opnieuw een goede interval 8 x 300 meter met 100 meter rustig joggen ertussen. Dus best weer wel pittig. Maar de omstandigheden zaten mee, geen regen, geen wind en zowat een ideale temperatuur.

    Details: 4.40/km - 650 c - 175 pasfrequentie - 11,7°.









    16-02-2024, 19:02 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR46 - 15KM200 - 1:13:21

    Het weer.

    Veel bewolking met af en toe regen of motregen.

    De dag startte grijs met vooral over de noordwestelijke landshelft nog wat regen. Stilaan werd het grotendeels droog en scheen de soms soms door de hoge en middelhoge bewolking. Met een zuidelijke luchtstroom werd het uitzonderlijk zacht bij maxima van 12 graden in de Hoge Ardennen tot 16 graden in Vlaanderen. Lokaal was 17 graden niet uitgesloten. De meestal matige wind uit zuidzuidwest krimpte naar zuidzuidoost in de loop van de dag.

    Actueel.

    In de haven van Zeebrugge heeft de douane een container onderschept met liefst tien miljoen illegale sigaretten, die bestemd waren voor de Griekse markt. De sigaretten zaten in een container die zogezegd enkel glazen vaasjes zou bevatten. De illegale lading werd ontdekt met de mobiele scanvrachtwagen van de douane. De container was normaal gezien rechtstreeks bestemd voor griekenland maar door de dreiging in de Rode Zee moest het schip een omweg maken en werd de container eerst gelost in Zeebrugge. De bedoeling was om de container later via een ander schip naar de Griekse havenstad Piraeus te sturen. De grote voorraad sigaretten is volgens de FOD Financiën goed voor zowat vijf miljoen euro aan ontdoken accijnzen, btw en invoerrechten. De sigaretten zullen worden vernietigd.

    De run.

    Schitterend weer. Heel erg zacht. Absoluut geen winterweer. Het ziet er niet naar uit dat dit er nog zit aan te komen. Misschien nog een korte opstoot. Hopelijk kunnen we stilaan naar de lente beginnen uitkijken. Het liep ook gesmeerd. Hoge pasfrequentie. Of een en ander met dit zachte weer te maken heeft weet ik niet. Maar de spieren waren er in elk geval niet ongelukkig om.

    Details: 4.50/km - 909 c - 178 pasfrequentie - 13,3°.









    15-02-2024, 14:14 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    14-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR45 - 11KM000 - 0:53:10

    Het weer.

    Betrokken met nu en dan motregen.

    Vandaag was het zwaarbewolkt en grijs met aanvankelijk motregen, maar met in de loop van de dag meer regen vanaf het westen. Het werd zeer zacht met maxima van zo'n 9 graden in de Hoge Ardennen tot 12 à 13 graden in Vlaanderen. Er stond een matige en aan zee vaak vrij krachtige zuidwestenwind met rukwinden van 40 tot 50 km/h.

    Actueel.

    Nooit werden levensmiddelen in ons land in één jaar tijd duurder dan in 2023. Bovendien stijgen die prijzen sneller dan in de buurlanden. Vooral fruit, groenten, vlees en zuivel werden duurder. En hoewel de stijging intussen trager gaat, hoeven we geen goedkopere winkelkar te verwachten. Ook dit jaar mag je op een stijging rekenen tot 5%. Vooral in het eerste kwartaal van 2023 gingen de prijzen voor levensmiddelen de hoogte in, en dit met 16,9%. Nadien zakte de voedselinflatie, al lag ze in het vierde kwartaal nog steeds op 8,3%.

    De run.

    Een interval. Na de lange duurloop van gisteren dus vandaag terug een stevige inspanning. Korte versnellingen die elkaar vlug afwisselenden. Best een pittige oefening. Maar daar was ik mij al van bewust nog voordat ik er aan begon.

    Details: 4.50/km - 691 c - 174 pasfrequentie - 12,8°.









    14-02-2024, 15:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    13-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR44 - 20KM000 - 1:40:14

    Het weer.

    Licht tot gedeeltelijk bewolkt en droog.

    In de namiddag waren er in sommige streken nog opklaringen aanwezig, maar de wolkenvelden werden alsmaar talrijker met plaatselijk wat gedruppel. Aan het einde van de dag werd het overwegend zwaarbewolkt met geleidelijk lichte regen over de westelijke landshelft. De maxima lagen tussen 3 of 4 graden in de Hoge Venen en 9 of 10 graden in Vlaanderen. De matige zuiden- tot zuidwestenwind kromp later naar zuidelijke richtingen.

    Actueel.

    Vorig jaar werden er liefst 66 klachten over windmolenhinder in Vlaanderen ingediend. Dit is het grootste aantal van de afgelopen zeven jaar. In 2022 ging het nog om 51 klachten en in 2021 om 29. Enkel in 2015 en 2016 lag het aantal hoger dan in 2023 met respectievelijk 72 en 94 klachten. De voornaamste redenen van de klachten waren geluidshinder en slagschaduw.

    De run.

    Een lange duurloop. Een twintiger. Met die afstand lijk ik op dit moment weinig problemen te hebben. De eerste tien kilometers, met tegenwind, vrij rustig gelopen. Een paar bruggen, net voor de helft van de af te leggen afstand, deden het tempo wat stijgen. Kilometers elf tot vijftien gingen al wat vlotter. Daar kreeg ik ook voor het eerst de wind overwegend in de rug. Maar het waren toch vooral de laatste vijf kilometers die mij op het gemiddelde tempo van 5.01/km deden uitkomen. Meer dan vlug genoeg dus want enkel een rustige lange duurloop was het opzet. Dus opdracht volbracht.

    Details: 5.01/km - 1158 c - 7,8° - 172 pasfrequentie.









    13-02-2024, 13:57 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    12-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR43 - 13KM000 - 1:01:26

    Het weer.

    Gedeeltelijk tot zwaarbewolkt en overwegend droog.

    Vandaag was het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. De maxima lagen tussen 4 graden in de hoge Ardennen en 9 graden in Vlaanderen. De matige zuidwestelijke tot westelijke wind zwakte 's avonds af.

    Actueel.

    Helder nadenken, een beter geheugen: twee jaar na een maagverkleining merken patiënten dat hun brein scherper werkt. Dat komt door een betere doorbloeding van de hersenen, hebben onderzoekers van het academisch ziekenhuis van Nijmegen ontdekt.
    Het zijn subtiele veranderingen, maar wel aantoonbaar. En dat is goed nieuws. Als mensen gewicht verliezen, wordt hun hoge bloeddruk lager en de cholesterol vermindert. De kwaliteit van het hele stelsel van hart en bloedvaten verbetert daardoor. Dat effect loopt door in de hersenen, inclusief de kleine vaatjes in bepaalde gebieden die belangrijk zijn voor het geheugen en het leren. Het lijkt er dus op dat het negatieve proces van achteruitgang veroorzaakt door ernstig overgewicht, omgekeerd kan worden.

    De run.

    Interval. (6 x 500) R 100, vrij intensief. Ik had goed ingelopen (4 km) en wou ook het uitlopen goed verzorgen (5 km). Goede oefening.

    Details: 4.44/km - 776 c - 174 pasfrequentie - 8,9°.













    12-02-2024, 14:52 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    11-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR42 - 10KM400 - 0:55:06

    Het weer.

    Zwaarbewolkt en grijs met kans op wat regen of motregen.

    Vandaag was er eerst nog veel bewolking met lichte regen over het noordoosten. Elders beef het op een lokale bui na droog. Na de middag werd het onstabiel en kregen we meer en intensere buien die van west naar oost door het land trokken. Tussendoor kwamen er ook wel opklaringen voor. De maxima schommelden tussen 5 graden op de Hoge Venen en 10 graden in Vlaanderen. De wind waaide matig uit het zuidwesten en ruimde tegen de avond naar west.

    Actueel.

    Het zachte en natte weer zorgt ervoor dat de meeste padden nu al uit hun winterslaap ontwaken om aan hun jaarlijkse paddentrek te beginnen, en dat is zowat een maand vroeger dan voorheen.

    Padden houden elk jaar een winterslaap. Als de lente aanbreekt, trekken ze naar een poel om zich voort te palnten. Vroeger startte die paddentrek in de eerste helft van maart maar de jongste jaren is dat door de zachte en natte winters geleidelijk aan een maand vervroegd. Dit zal dus ook dit jaar zeker het geval zijn. Mocht er toch nog een nieuwe winterprik komen dan zou dat de winterrust van de padden verder kunnen verstoren, wat erg nefast zou kunnen zijn voor de dieren.

    De run.

    Een herstelrun. Eerst wou ik hem beperken tot een vijftal kilometer maar het liep tamelijk vlot en heb daarom maar even doorgezet. De conditie is zeker niet slecht. Ik moet tevreden zijn. Er zijn al mindere periodes geweest.

    Details: 5.18/km - 625 c - 171 pasfrequentie - 8,3°.









    11-02-2024, 21:10 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR41 - 14KM600 - 1:02:42

    Wedstrijd - Erpelkappersloop - Axel - Nederland

    1. Het weer.

    Het was, alvast tijdens de run, droog, met veel bewolking maar toch ook mooie opklaringen. Het was heel zacht voor de tijd van het jaar met een temperatuur van maar liefst 13,3°. Er waaide een licht voelbare wind.

    2. De voorbereiding.

    Zeker niets specifiek gedaan voor deze wedstrijd. Wel zijn we volop bezig met ons kilometeraantal op te drijven. Dit wil zeggen meestal weken van rond de honderd kilometer of meer. Dit met als doel elke afstand tot en met de marathon vlot te kunnen uitlopen. Dit is de minimale doelstelling. Liefst doe ik een en ander natuurlijk ook aan een redelijk tempo.

    Misschien heeft dit mij vandaag wel een beetje parten gespeeld. Alhoewel, ik voelde mij toch vrij goed uitgerust. Van enige vermoeidheid vooraf in de benen was helemaal geen sprake. Indien ik een marathon zou willen lopen zouden de wedstrijden die ervoor komen maar aan maximum 90% mogen gelopen worden lees ik. Nu, daar ben ik toch wel boven geweest. Maak er maar gerust 99% van. Zo niet 100.

    3. Plaats van het gebeuren.

    Nederland. Net over de grens. Axel. Ik kom er graag. Altijd een heel mooi parcours. Ik liep deze run al eens vijf jaar geleden. En ik liep ook reeds de 'halve van Axel' (binnen twee weken wordt die trouwens opnieuw georganiseerd). Telkens waren het voltreffers wat de omloop betreft. Dus ook nu weer. Bijna vijftien kilometer en twee grote ronden langs rustige wegen. Mooi!

    De omgeving van Axel kent enkele boerderijen (voornamelijk 19e eeuwse) die geklasseerd zijn als Rijksmonument.

    Net ten zuiden van de stad staat in een bosrijk gebied een watertoren van 60 meter hoog. Deze kan beklommen worden. Bij helder weer is Vlissingen te zien.

    In Axel start ook de Fortenroute, een fietsroute die over een afstand van veertig kilometer langs de mooiste plaatsen in de streek leidt en een twintigtal voormalige forten aandoet.

    4. Eerpelkappers.

    Axelaars worden 'êêrpelkappers' of aardappelkappers genoemd. Zij hadden vroeger de gewoonte op de aardappelvelden naar achtergebleven aardappelen te zoeken wanneer de boeren de velden hadden geoogst. Deze bijnaam geldt in Axel als een geuzennaam. Dit wil zeggen dat men die ziet als een erenaam, juist omdat anderen die als spotnaam gebruiken. Op het J.F. Kennedyplein is trouwens een standbeeld voor de aardappelkapper opgericht.

    5. De wedstrijd.

    Die ging dus door ten zuiden van de gemeente. Een plaats omgeven door een openlucht zwembad, sportterreinen en ja, zeker ook die watertoren.

    Die toren speelde voor mij een vrij belangrijke rol tijdens de wedstrijd. Start en aankomst waren in de nabijheid gelegen. Hoe dichter ik bij die toren kwam, hoe dichter ik dus ook bij de aankomst was.

    De eerste ronde (pakweg tot kilometer zeven) verliep zeker niet slecht. Met kilometertempo's die lagen tussen 4.00 en 4.15. Nadien werd het wat minder. Zeker de laatste drie kilometer was het vat zo goed als leeg en daalde het tempo naar 4.20 tot 4.25. Factoren die zeker meespeelden waren de wind en de soms licht stijgende gedeelten. Alhoewel dat laatste toch zeker niet meer was dan vals plat. Dus daar kan ik het moeilijk aan wijten. Maar het is een beetje de aard van het beestje zeker dat we naar mogelijke oorzaken zoeken. Wat op zich niet slecht is natuurlijk. Een analyse van de wedstrijd trachten te maken moet zeker kunnen en is soms nuttig.

    Een en ander wil trouwens niet zeggen dat ik ontevreden ben over mijn wedstrijd. Wel integendeel. We worden er met de jaren niet jonger op en tempo's van onder de 4.00 worden steeds moeilijker haalbaar. Daar heb ik mij al een beetje bij neergelegd.

    6. Na de wedstrijd.

    Zoals steeds alles piekfijn in orde. Kleedkamers, prijsuitreiking, enzovoort. De prijs? Wat dacht je, een zak aardappelen. Als je zonder zit weet je dus wat te doen: loop die erpelkappersloop!

     





    11-02-2024, 21:09 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    09-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR40 - 5KM000 - 0:23:56

    Het weer.

    Zwaarbewolkt met enkele lokale buien, maar geleidelijk meer en intensere buien.

    Vandaag vielen er nog enkele buien, vooral in het westen en in de Ardennen al bleef het op vele plaatsen droog. Soms brak de zon door het wolkendek, vooral in de namiddag. Het werd zeer zacht met maxima tussen 9 en 14 graden. Er stond daarbij een matige tot soms vrij krachtige zuidzuidwestenwind met rukwinden tot 60 km/u.

    Actueel.

    De VDAB heeft vorig jaar een recordantal werkzoekenden op de vingers getikt. Bijna een kwart zag zijn werkloosheidsuitkering geschrapt of verlaagd, of kreeg een verwittiging. De controles zijn dus wat stenger geworden en dat was nodig want het is duidelijk te zien aan de cijfers. Veel 'werkzoekenden' kregen een sanctie of verwittiging omdat ze zich niet werkwillig genoeg opstelden.

    De run.

    Kort. Goed tempo. Eigenlijk mocht het ook een rustdag geweest zijn. Maar even de buitenlucht opsnuiven kan nooit geen kwaad. 

    Details: 4.47/km - 298 c - 175 pasfrequentie - 13,3°.





    09-02-2024, 15:54 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    08-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR39 - 10KM000 - 0:47:58

    Het weer.

    Zwaarbewolkt en nevelig met perioden van regen.

    Vandaag verspreidde de soms intense regen zich snel over het land vanuit het zuidwesten. In de namiddag ging het meer om regen bij tussenpozen. De maxima schommelden tussen 8 en 13 graden. De zwakke tot matige oostelijke of veranderlijke wind werd matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten met windstoten van 50 tot 65 km/u.

    Actueel.

    Vorig jaar telde ons land 10972 vastgoedmakelaars. dat zijn er vijftien minder dan in 2022, toen er een recordaantal van 10987 waren. De daling valt samen met de stagnatie van de markt. Vooral de nieuwbouw heeft het moeilijk. Er is het onzekere economische klimaat, bouwmaterialen zijn duurder geworden en ook de rente staat gevoelig hoger dan een paar jaar geleden. Bovendien moeten kandidaat-kopers van bestaande woningen rekening houden met de renovatieverplichting. Er is in België gemiddeld een vastgoedmakelaar per duizend inwoners. De meeste makelaars zijn actief in het Brusselse Gewest (1894). In Vlaanderen tellen West-Vlaanderen (1571) en Antwerpen (1509) de meeste vastgoedprofessionals.

    De run.

    Efkens, nu ja in feite waren het uren, gewacht tot het over was met regenen. Er is opnieuw heel wat water gevallen vandaag. Omstreeks 15 uur stopte het dan eindelijk toch. Niet dat het echt uitklaarde, maar het bleef wel een uurtje droog. Daar heb ik dan maar van geprofiteerd. Uiteindelijk toch nog een mooie afstand kunnen lopen. Drie blokjes en een verbindingsstuk. Dus niet zo heel ver weggeweest. Dat was mij, met dit weer, iets te riskant.

    Details: 4.48/km - 615 c - 173 pasfrequentie - 6,7°.





    08-02-2024, 16:56 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    07-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR38 - 15KM000 - 1:13:03

    Het weer.

    Veel bewolking met soms intense regen. Geleidelijk minder neerslag.

    Vandaag verplaatste de actieve regenzone zich langzaam zuidwaarts zodat het op het einde van de dag enkel nog regenachtig was in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen. Vooral ten zuiden van Samber en Maas waren de neerslaghoeveelheden hoog. Eerst over het noorden en daarna over het centrum werd het geleidelijk overwegend droog met enkele korte opklaringen. De maxima lagen tussen 5 graden in de Kempen en 10 graden langs de Franse grens. De wind was zwak tot matig uit oost tot noordoost. In de Ardennen en in Belgisch Lotharingen bleef de wind matig tot vrij krachtig waaien uit zuidwest.

    Actueel.

    Een woning huren werd afgelopen jaar opnieuw fors duurder. De huurprijs voor een nieuw contract bedroeg gemiddeld 868 euro. En volgens de beroepsvereniging van de vastgoedkantoren staat er nog lang geen rem op. De huurmarkt zit in een perfecte storm. Zeker voor een prijs onder de 850 euro is de concurrentie moordend.

    De run.

    Een lange duurloop. Even wat getwijfeld of ik geen interval ging doen. Dan zouden er wel wat minder kilometers gelopen zijn. Door de hevige regenval lagen zowel de Finse piste als de dreef er maar miserabel en bijna niet beloopbaar bij. Er waren te veel plassen. Zeker voor een interval was dit niet optimaal. Vandaar mijn keuze voor de lange duurloop. Bedoeling was toch om ook daarin een tempo te halen van minder dan 5.00/km. Doelstelling behaald dus tevreden.

    Nu was er dus veel regen gevallen. Tijdens de run viel het nog enigszins mee. Het tweede deel verliep zelfs droog. Dan waren het drie jaar geleden toch meer winterse toestanden en lag het wegdek bedekt met een laagje sneeuw.

    Details: 4.52/km - 894 c - 170 pasfrequentie - 5°.





    07-02-2024, 20:17 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    06-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR37 - 12KM500 - 1:02:45

    Het weer. 

    Veel wolken met lokaal wat motregen, maar meestal droog. Rukwinden tot 50 of 55 km/u.

    Vandaag kregen we veel wolken waaruit bij tussenpozen wat lichte regen of motregen viel. De maxima schommelden tussen 6 à 7 graden in de Hoge Ardennen, 11 graden in het centrum en 12 graden over het westen. De matige zuidwestenwind wakkerde aan tot meestal vrij krachtig en aan de kust tot krachtig of in de namiddag tot soms zeer krachtig. Rukwinden tot 60 à 70 km/u en aan zee tot 80 km/u waren mogelijk.

    Actueel.

    Tekort aan huisdokters. Niet te geloven! Nog niet zo heel lang geleden waren er te veel. Het kan verkeren. Maar de cijfers liegen er niet om: 227 van de 300 Vlaamse gemeenten tellen minder dan de noodzakelijke negen huisdokters per 10.000 inwoners. Er zijn wel verschillen tussen de regio's. Zo kleurt het grensgebied tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant bloedrood, met centraal het Pajottenland. Hier zijn er nog drie individuele dokters waarvan er één 75 en één 80 jaar oud is. Zij helpen enkel nog hun bestaande klanten.

    In 14,3% van de huisartsenpraktijken geldt een patiëntenstop. In 45,2% is er een beperkte patiëntenstop.

    Herstelrun.

    Na de lange duurloop van gisteren (meer dan dertig kilometer, meer dan drie uur) konden we vandaag even nagaan hoe het gestel gerecupereerd was van de inspanning. Het viel behoorlijk goed mee. Geen stijfheid, geen stramheid. Eigenlijk kon ik voluit lopen, zonder beperkingen. Super vlug heb ik natuurlijk niet gelopen. maar dat hoefde vandaag ook niet.

    Details: 5.01/km - 751 c - 172 pasfrequentie - 11,1°. 





    06-02-2024, 14:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR36 - 35KM500 - 3:08:41

    Het weer.

    Meestal veel wolkenvelden maar vaak droog.

    Droog met veel bewolking en eventueel enkele opklaringen.

    Betrokken met soms kans op wat gedruppel.

    Droog met wolkenvelden in het binnenland en opklaringen boven zee.

    Vandaag was het grotendeels droog met nog veel bewolking. 's Ochtends konden er zich over het noordwesten van het land enkele opklaringen aftekenen. In de namiddag was dit eerder op de Ardense hoogten. We haalden maxima van 7 graden in de Hoge Venen tot 11 of 12 graden in Vlaanderen. De matige zuidwestenwind werd soms vrij krachtig met windstoten van 50 tot 60 km/h. Aan zee was de wind krachtig met windstoten rond 70 km/h of nog iets meer in de namiddag.

    Actueel.
    De politie betrapt tegenwoordig 68 dronken bestuurders per dag. Dat zijn er veel, maar toch aanzienlijk minder dan enkele jaren geleden. In 2017 liepen in totaal nog bijna 30.000 mensen tegen de lamp, of 81 per dag. Ook politierechter merken de daling, al waarschuwen zij tegelijkertijd omwille van het feit dat er een duidelijke verschuiving is naar het gebruik van drugs in het verkeer. Wat nog veel gevaarlijker zou zijn!

    Een bromfietser onder invloed van drank en drugs rijdt agent aan.

    Bij een achtervolging in het centrum van het Oost-Vlaamse Temse heeft een 24-jarige bromfietser een agent aangereden. De jongeman werd opgemerkt door een patrouille toen hij een rotonde rechtdoor overstak. Meteen werd de achtervolging ingezet, tot de bromfietser even later stopte. Toen de inspecteurs naar hem toe stapten gaf de bestuurder plots weer gas en reed hij een van de agenten aan. Daarbij kwamen zowel de bromfietser als de agent ten val. De man werd opgepakt en legde een positieve adem- en speekseltest af. Hij had liefst 2,41 promille alcohol in het bloed en had ook drugs gebruikt. De man mocht na verhoor beschikken maar hij kreeg wel een onmiddellijke dagvaarding.

    De run vandaag. Een lange duurloop. Het rondje vrij klein gehouden. Ongeveer 4,5 km. Ik heb het acht maal afgelegd. Dat liet mij toe na elke ronde een slok water te nemen. Een beetje leren drinken tijdens de run. Bij deze temperaturen is dit misschien niet levensnoodzakelijk maar het is toch beter als we de vochtbalans wat op peil houden. Er was heel veel wind. Dat maakte het lopen toch extra lastig. Maar we zijn wel tevreden met deze prestatie.

    Details: 5.19/km - 2165 c - 169 pasfrequentie - 9,4°.







    05-02-2024, 16:12 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    04-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR35 - 10KM000 - 0:55:19

    Het weer.

    Betrokken met soms wat motregen of lichte regen.

    Betrokken met soms motregen of lichte regen. Op sommige plaatsen beperkt zicht door lage bewolking.

    Vandaag blijft het zwaarbewolkt tot betrokken met soms wat motregen, vooral dan op het reliëf in het oosten van het land (waar het zicht op sommige plaatsen beperkt is). In de namiddag wordt het droger en vergroot in de Kuststreek de kans op een schaarse opklaring. Het is aanhoudend zacht bij maxima van 7 graden in de Hoge Ardennen tot 11 of 12 graden in Vlaanderen. Er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee soms een krachtige wind uit westzuidwest. Rukwinden tot 50 à 60 km/h, of aan de kust wat meer, zijn mogelijk.

    De congestiekosten (kosten die ontstaan door vertragingen en oponthoud) door de sneeuwval op woensdag 17 en donderdag 18 januari bedroegen in totaal ruim 106 miljoen euro. Ons land kwam door de sneeuwval quasi tot stilstand. Woensdag om 17 uur, op het hoogtepunt van de sneeuwval, stond er liefst 8280 km file op Belgische wegen. Ter vergelijking: op dezelfde dag vorig jaar bedroeg de maximale congestie op hetzelfde tijdstip 3374 km. Niet alleen de kilometers, maar ook de kosten van die files lopen enorm op. De congestie kosten op woensdag en donderdag bedroegen respectievelijk 75.886.280 euro en 30.768.926 euro. Op een gemiddelde dag (met uitzondering van feestdagen) bedragen die kosten gemiddeld zo 'n 20 miljoen euro.

    Een vroege ochtendloop. Nog voor het ontbijt. Blijft toch iets apart. Af en toe mag het wel eens. Maar het vraagt toch een extra inspanning. Ik heb het tempo wel bewust vrij laag gehouden. Vanuit het bed naar de piste is toch wel een serieuze overgang. De tien kilometers waren wel een meevaller. Dat had ik niet direct verwacht. Dus zeker tevreden na deze run.

    Details: 5.32/km - 610 c - 172 pasfrequentie - 10,6°.





    04-02-2024, 16:28 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR34 - 13KM000 - 1:02:21

    Het weer.

    Betrokken met soms motregen.

    Betrokken met regelmatig motregen (of soms wat lichte regen).

    Betrokken met soms motregen. Op sommige plaatsen wordt het zicht beperkt door de lage bewolking.

    Zwaarbewolkt met soms wat motregen. In de loop van de namiddag zijn enkele korte opklaringen mogelijk.

    We kregen veel wolken waaruit bij tussenpozen wat motregen viel, vooral dan over de oostelijke landshelft. Op de Ardense hoogten belemmerden lage wolken soms het zicht. De maxima schommelden tussen 7 en 9 graden in de Ardennen en tussen 10 en 12 graden in Laag- en Midden-België. Er waaide een matige en aan zee een vrij krachtige westzuidwestenwind met rukwinden tot 50 km/u.

    Groenten in de supermarkt zijn de afgelopen twee jaar een pak duurder geworden. Zo kostten wortelen in januari gemiddeld een derde meer dan in januari 2022 en ajuinenzelfs ruim de helft. Hoewel de inflatie verder daalde tot 5,93% zijn basisproducten de laatste twee jaar dus stevig in prijs gestegen. Tegenover twee jaar geleden betalen consumenten gemiddeld 25,27% meer. Vanwege de hoge prijzen kiezen meer consumenten voor goedkopere, maar vaak ongezonde voeding. Daarom wil de consumentenorganisatie 'Testaankoop' dat gezonde en duurzame voeding betaalbaar wordt voor iedereen. Zo pleit 'Testaankoop' er onder meer voor om het fiscaal aantrekkelijker te maken, en om subsidies toe te kennen aan boeren die investeringen doen in ecologische landbouw.

    Een goede en deugddoende run. Prima loopweer. Geen regen en vrij weinig wind. Zon was er helaas ook niet. Maar we mogen zeker niet klagen. We zijn nog volop in de winterperiode. Het zou heel wat slechter kunnen. Misschien komt dat ook nog wel in februari. Maar voorlopig is het dus genieten, van het zachte weer, en van de toch wel degelijke conditie.

    Details: 4.48/km - 770 c - 170 pasfrequentie - 10°.





    03-02-2024, 15:45 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR33 - 11KM000 - 0:54:23

    Het weer.

    Gedeeltelijk bewolkt met hoofdzakelijk hoge en middelhoge wolkenvelden.

    Deze ochtend was het bewolkt tot zwaarbewolkt. Echter waren enkele lokale opklaringen mogelijk. In de Ardennen kon er ook in eerste instantie lokale nevel voorkomen. In de namiddag werd het overal zwaarbewolkt tot betrokken. Er kon op het einde van de middag ook wat lokale lichte regen of motregen vallen. Het werd vrij zacht met maxima tussen 5 en 8 graden in de Ardennen en 9 tot 11 graden elders. De wind waaide matig uit zuidwest. Aan zee waaide de wind soms vrij krachtig met kans op rukwinden rond 50 km/u.

    De boerenacties in ons land zijn uit de hand gelopen. In Brussel richtten boze boeren vernielingen aan en moest de politie het waterkanon inzetten. In files die ontstonden door tractorblokkades vielen een dode en twee zwaargewonden.

    Bijna de helft van de ouderen in woonzorgcentra slikt antidepressiva. Dat staat in een rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Nochtans is er volgens psychiaters geen reden om aan te nemen dat rusthuisbewoners vaker depressief zijn dan de rest van de bevolking. Bij personen van 65 of ouder die niet in een woonzorgcentrum verblijven krijgt slecht 18% pillen tegen neerslachtigheid voorgeschreven. Het voorschrijfgedrag in rusthuizen is de voorbije jaren alleen maar toegenomen. We evolueren naar een zorg waarbij mensen onder verdoving blijven omdat ze anders onrustig zijn. Er is te weinig mankracht in de zorg en dan kan je medicijnen gebruiken om dat te maskeren.

    Vandaag nog eens een goede interval. Op het crossparcours. Dus vrij zwaar. Maar ik hield vol. Het einde was zelfs super. De oefening van 6 x 1000 met telkens 200 rust dus goed volbracht.

    Details: 4.56/km - 657 c - 171 pasfrequentie - 6,7°.





    02-02-2024, 14:55 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR32 - 12KM000 - 1:01:36

    Het weer.

    Geleidelijk steeds meer opklaringen vanuit het noordwesten van het land. Het blijft droog.

    Vanochtend regende het nog in de zuidoostelijke helft van het land. In het noordwesten was het reeds droog met brede opklaringen. In de loop van de voormiddag trok de regenzone weg naar het zuidoosten. Het werd dan overal vrij zonnig, met hoge wolkenvelden en enkele stapelwolken. De maxima lagen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 8 of 9 graden in Laag-België. De wind waaide matig en later zwak tot matig uit noord tot noordwest.

    Darmkanker komt steeds vaker voor bij Europese jongeren. Bovendien is darmkanker op jonge leeftijd meestal agressiever, en de overlevingskans kleiner, dan bij oudere mensen. De onderzoekers stippen diverse oorzaken aan voor het stijgend aantal gevallen bij jongeren: overgewicht, een verhoogd alcoholverbruik en minder fysieke activiteit. De stijging is zorgwekkend, vooral omdat de diagnose en behandeling van darmkanker zijn verbeterd. De wetenschappers adviseren daarom om de screening voor darmkanker uit te breiden, te beginnen vanaf 45 jaar. In België krijgt vandaag iedereen tussen 50 en 74 jaar, met of zonder risicofactoren, om de twee jaar een uitnodiging per brief om de stoelgangtest te laten doen.

    Vandaag een uitstapje naar het provinciaal domein in de gemeente Wachtebeke. Het was een klein beetje op het onverwachts. De auto moest dringend nog eens bollen. Dat was immers al een tijdje geleden. Nog even kijken of alles nog werkt zoals het hoort. Het werd een aangename run. Op een afwisselend parcours met zeker toch 30% off-road.

    Details: 5.08/km - 709 c - 170 pasfrequentie - 7,2°.





    01-02-2024, 14:54 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!