lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR169 - 13KM000 - 1:01:27
  • TR168 - 13KM600 - 1:08:46
  • TR167 - 12KM000 - 0:58:26
  • TR166 - 13KM400 - 1:13:28
  • TR165 - 16KM100 - 1:17:36
    Zoeken in blog

    18-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR169 - 13KM000 - 1:01:27

    Het weer.

    Deze ochtend waren er nog opklaringen maar in de loop van de voormiddag nam de bewolking toe vanaf het zuidwesten en uiteindelijk werd het zwaarbewolkt, behalve over het zuidoosten waar opklaringen mogelijk bleven. Tegen de middag trok een storing vanuit het zuidwesten richting het noordoosten met soms veel neerslag en met kans op onweer. Ook aan de voorzijde van de storing (provincies Luik en Luxemburg) konden er in de namiddag en avond lokaal felle onweersbuien ontstaan met kans op hagel. De maxima lagen tussen 17 graden aan zee en 24 graden in Belgisch Lotharingen. De wind was aanvankelijk zwak en veranderlijk maar werd in de loop van de dag matig uit noordoost.

    Actueel.

    Detoxen (ontgiften)

    Als je een beetje bezig bent met gezond leven, dan word je met zoveel termen om de oren geslagen dat het soms erg moeilijk is om dit allemaal bij te houden. Eén van die verwarrende termen die je wel eens gehoord hebt is detoxen, in het Nederlands ook wel ontgiften genoemd.

    Wat is detoxen precies?

    Voordat je weet of ontgiften iets voor jou is, moet je natuurlijk wel een beetje weten wat die term eigenlijk betekent.

    In het dagelijks leven krijg je een heleboel verschillende stoffen binnen, bijvoorbeeld door te eten en te drinken, en niet al deze stoffen zijn even goed voor je gezondheid. Er komen ook een heleboel gifstoffen je lichaam binnen, die ongezond zijn. Detoxen is eigenlijk gewoon niets anders danje lichaam ontdoen van gifstoffen, zodat het weere gezonder wordt en beter kan functioneren.

    Er zijn een heleboel manieren waarop je dit kunt doen, maar meestal komt het erop neer dat je een periode geen ongezonde stoffen probeert binnen te krijgen. Zo krijgt je lichaam een tijdje de kans om zichzelf te herstellen, en alle gifstoffen in je lichaam uit te stoten. Dan is je lichaam gereinigd en zal het dus gezonder en beter functioneren.

    Is detoxen wel gezond?

    Er zijn de afgelopen jaren erg veel gezondheidstrends ontstaan. het is dan ook niet gek dat sommige mensen een beetje sceptisch zijn of dit allemaal wel werkt. Zo zijn er ook mensen die zeggen dat ontgiften helemaal niet goed zou zijn, en zijn er zelfs mensen die beweren dat het ongezond is. Wat klopt hier eigenlijk allemaal van?

    Het kan inderdaad zo zijn dat detoxen ongezond is, maar dat komt dan doordat je het op een verkeerde manier doet. Zo zijn er ontgiftingsmethoden waarbij je geen of onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Je bent jezelf dan als het ware aan het uithongeren, en dat is natuurlijk niet gezond. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig, en als je die niet aan je lichaam geeft, dan heb je het risico dat je je lichaam serieus beschadigt. Dit is dus zeker niet gezond!

    Sommige mensen gebruiken chemische middelen om te ontgiften, maar dit zou ik geen ontgiftingsmethode durven noemen. Je gebruikt dan chemische middelen om je maag en darmen helemaal leeg te maken. Dit soort stoffen zijn niet goed voor je lichaam, en ze zouden dan ook eigenlijk alleen gebruikt mogen worden voor bepaalde medische ingrepen. Het gebruik van deze stoffen om te detoxen is dus erg onverstandig.

    Als je gewoon op een gezonde manier aan detoxen doet, dan hoef je je dus nergens zorgen over te maken, en zal het je gezondheid alleen maar bevorderen. 

    Hoe kan ik het best detoxen?

    Tip 1: vervang één maaltijd per dag door een ontgiftende smoothie.

    Dit klinkt misschien als een extreme maatregel, maar eigenlijk valt dit wel mee. Het vervangen van één maaltijd per dag door een ontgiftende smoothie is een van de meest natuurlijke manieren van detoxen. Deze manier is niet erg ingrijpend, maar het zal wel wonderen doen om de overtollige gifstoffen in je lichaam af te voeren.

    Het is geen goed idee om chemisch versterkte smoothies te kopen. Eigenlijk zijn kant-en-klare smoothies ook nooit geschikt om te ontgiften. Je kan het beste zelf een smoothie maken, met daarin alleen maar natuurlijke ingrediënten die je lichaam op de juiste manier reinigen. Niet alleen ontgift dit je lichaam, het kan je ook nog eens helpen met afvallen.

    Eén van je maaltijden vervangen door een smoothie is een goede manier om je metabolisme te versnellen, waardoor je spijsverteringsstelsel als het ware een boost krijgt. Je lichaam is danbeter in staat om afvalstoffen af te voeren en voedsel te verteren. je geeft je lichaam eigenlijk een soort natuurlijke boost.

    Een goed smootherecept moet natuurlijke en gezonde ingrediênten bevatten, die je spijsvertering bevoderen. Daarnaast moet de smoothie veel vezels bevatten en je helpen om je lichaam op een natuurlijke en gezonde manier te reinigen. Het volgende recept is daar een goed voorbeeld van:

    groene smoothe recept = 1 appel, in grote stukken gesneden; 1 rijpe banaan; 220 gram spinazie of boerenkool, grof gesneden en zonder stengels; 120 gram peterselie - gooi deze ingrediënten gewoonweg bij elkaar in een blender, voeg er een halve liter water aan toe, en mix het net zo lang tot je een gladde vloeistof krijgt; als je smoothie te dik blijft, dan kun je nog wat extra water toevoegen; wanneer je één maaltijd per dag door deze smoothie vervangt, zul je al snel merken dat je je gezonder voelt.

    Tip 2: drink meer water.

    Als je gifstoffen goed wil kunnen afvoeren, dan is het van essentieel belang dat je genoeg water binnenkrijgt op een dag. Zelfs als je denkt dat je per dag genoeg water binnen krijgt, dan zul je toch meer moeten gaan drinken als je wil gaan ontgiften. Water is waarschijnlijk de belangrijkste stof in je lichaam als het gaat om het afvoeren van gifstoffen.

    Water helpt om je lichaam als het ware schoon te spoelen. Als je zorgt dat je genoeg drinkt, dan doet je lichaam dit eigenlijk de hele tijd. Daarnaast is water ook belangrijk voor een gavere huid, goed functionerende organen, een betere bloedsomloop, een betere ademhaling en een betere werking van je spijsvertering. Water is dus goed om te detoxen, maar je wordt er ook om andere reden veel gezonder van.

    Er zijn verschillende richtlijnen over hoeveel water je moet drinken, maar als je wil detoxen, dan zijn al deze richtlijnen eigenlijk te laag. Om je lichaam goed schoon te spoelen moet je eigenlijk minstens acht glazen water per dag drinken. Dit klinkt misschien als veel, maar als je voor, tijdens en na elke maaltijd een glas water drinkt, dan zit je hier al overheen.

    Wat je overigens niet moet doen, is te veel water achter elkaar drinken. Als je te veel water in één keer binnenkrijgt, kun je een watervergiftiging oplopen. Dit klinkt gek, maar het is erg gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Zorg dus dat je veel water binnenkrijgt, maar verspreid dit wel een beetje over de dag, anders kan het gevaarlijk worden.

    Tip 3: Doe meer aan lichaamsbeweging

    Als je aan detoxen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan voeding, maar dat is niet de enige manier waarop je de gifstoffen in je lichaam kan verminderen. Je kan dit ook erg effectief doen door middel van lichaamsbeweging. Als je hierover nadenkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo vreemd: zweten is een van de snelste manieren om een stof je lichaam uit te krijgen.

    Als je genoeg beweegt om te gaan zweten, zullen veel van de opgehoopte gifstoffen in je lichaam via je poriën naar buiten komen. Op deze manier kan lichaamsbeweging een erg effectieve ontgiftingsmethode zijn, als je je maar genoeg inspant om flink te gaan zweten. Anders komen de gifstoffen namelijk niet naar buiten.

    Lichaamsbeweging helpt je natuurlijk niet alleen met ontgiften, maar je wordt er ook om een hele hoop andere redenen gezonder door. Zo is het goed voor:

    • Het verliezen van overtollig vet
    • Het verbeteren van je conditie
    • Het stimuleren van je spijsvertering (wat ook weer ontgiftend werkt)
    • Het functioneren van je bloedsomloop en je organen

    Er zijn dus redenen genoeg om eens wat vaker een stukje te gaan hardlopen of eindelijk eens dat abonnement op de sportschool af te sluiten. Als je dit doet, zul je je waarschijnlijk al snel veel gezonder voelen, en dit is maar deels omdat het zo ontgiftend werkt.

    Tip 4: Vervang koffie door groene thee

    Als jij ’s ochtends elke dag een kopje koffie drinkt om je dag te beginnen, dan vind je het waarschijnlijk niet fijn om te horen dat koffie niet erg gezond voor je is. Koffie onttrekt namelijk vocht uit je lichaam. Vocht is echter funest voor het afvoeren van gifstoffen uit je lichaam.

    Dit betekent echter niet dat je helemaal vaarwel moet zeggen tegen alle cafeïne. Een beetje cafeïne in je dieet is helemaal niet erg, het gaat er gewoon om waar je het vandaan haalt. Als jij dus een klein oppeppertje nodig hebt om je dag te kunnen beginnen, dan kun je dit gewoon blijven doen. Je zal dit alleen niet meer doen met een kopje koffie, maar met een kopje groene thee.

    Thee bevat ook een vorm van cafeïne. Verder bevat het eigenlijk geen enkele ongezonde stof, helemaal niet als je kiest voor groene thee. Bovendien bestaat thee vooral uit water, en zoals ik net al heb uitgelegd is water van essentieel belang voor ontgifting. Waar koffie dus slecht is als je probeert te detoxen, kan thee je er juist bij helpen.

    Wees dus niet bang dat je vanaf nu als een soort zombie op je werk hoeft te verschijnen. Ontgiften betekent niet dat je van alles moet missen in je leven, maar meer dat je slimme en gezonde keuzes moet maken. Als je dat doet, dan hoeft ontgiften helemaal niet moeilijk te zijn, en zal het je waarschijnlijk vrij makkelijk afgaan.

    Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen uitleggen wat detoxen precies is, waarom dat zo gezond is, en hoe het precies in zijn werk gaat. Als je gewoon de 4 tips in dit artikel volgt, dan zul je zonder al te veel moeite kunnen beginnen met detoxen, en zul je in een mum van tijd merken dat je je gezonder en vitaler voelt.

    Misschien zul je een paar dingen in je leven moeten aanpassen, maar over het algemeen is detoxen helemaal niet iets ontzettend lastigs, en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het je moet lukken.

     





    18-06-2024, 14:35 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    17-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR168 - 13KM600 - 1:08:46

    Het weer.

    Vandaag was het eerst wisselend tot soms zwaarbewolkt met regelmatig buien. Later vielen er eerder plaatselijk buien, die in de zuidoostelijke landshelft talrijker, intenser en mogelijk onweerachtig zijn. In de Kuststreek bleef het grotendeels droog en zonnig, terwijl het elders gedeeltelijk bewolkt werd. De maxima lagen tussen 17 graden in de Hoge Ardennen en 20 of 21 graden in Laag- en Midden-België. De wind was vaak matig uit zuidzuidwest en ruimde naar westzuidwest en aan zee naar west.

    Actueel.

    De ziekte van Lyme (borreliose). Dit is een infectieziekte. De oorzaak van de ziekte is de Borrelia-bacterie. Je kan met die bacterie besmet raken door de beet van de teek.

    Een teek is een spinachtig diertje dat leeft in struiken, in bomen en op grassprieten. Teken voeden zich met bloed van mensen en dieren. Ze laten zich op hun 'prooi' vallen en bijten zich vast in de huid. Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten, maar kiezen vaak een plekje in de huidplooien (zoals de liezen) of ter hoogte van de armen, benen of behaarde hoofdhuid.

    Hoe langer een besmette teek aanwezig is op het lichaam, hoe groter de kans op een infectie. Als de teek binnen de 12 tot 24 uur verwijderd wordt, is de kans op infectie klein.

    Hoe vaak komt het voor?

    Hoe vaak de ziekte van Lyme voorkomt, verschilt zeer sterk van land tot land, en zelfs van regio tot regio. In België dragen ongeveer 10% van de teken de bacterie. De meeste gevallen van Lyme komen bij ons voor in Vlaams-Brabant, de Kempen en de Ardennen. In andere landen is het mogelijk dat meer teken de bacterie dragen.

    Het is niet zo dat je na een beet door een teek die de bacterie draagt sowiezo besmet wordt met de bacterie. Het is ook niet zo dat je na een besmetting altijd ziek wordt. Na een tekenbeet loop je ongeveer 1 tot 2% kans om de ziekte van Lyme te krijgen.

    Hoe kan je het herkennen?

    De ziekte van Lyme verloopt in verschillende fasen.

    De vroege fase. De eerste fase (of vroege fase) kan je meestal herkennen aan een typische huiduitslag rond het letsel. Die wordt ook wel 'erythema migrans' genoemd. Deze uitslag verschijnt pas enkele dagen of zelfs enkele weken na de tekenbeet.

    De huiduitslag is meestal niet pijnlijk. In bepaalde gevallen kan ze wel lichte jeuk of een branderig gevoel geven. Tijdens de eerste dagen kan de zone rond het letsel volledig rood zijn. Typisch is dat de roodheid uitbreidt naar buiten toe. De kern van de huiduitslag klaart op en krijgt opnieuw de kleur van de huid.

    Zo krijgt ze dus de vorm van een ring. Die kan vrij groot worden, tot een diameter van meer dan 20 centimeter. Zo 'n ringvormige uitslag na de beet van een besmette teek kan weken, tot zelfs een maand of langer, aanhouden.

    Deze huiduitslag wordt vaak verward met een ongevaarlijke rode uitslag die kan verschijnen rond de beet. De oorzaak van dat soort roodheid is het speeksel van de teek. Het verdwijnt sowiezo binnen enkele dagen. Deze roodheid heeft geen typische ringvorm.

    Tijdens deze vroege fase kunnen er soms groepachtige klachten optreden, zoals vermoeidheid, algemeen ziektegevoel of lichte koorts. Het is ook mogelijk dat er helemaal geen huiduitslag is of dat die niet wordt opgemerkt.

    De latere fase. Als de infectie niet tijdig wordt opgemerkt en behandeld, kan de ziekte zich in een volgende fase verder in het lichaam verspreiden. Verspreide Lyme kan op die manier pas na verschillende weken, maanden of zelfs jaren duidelijk worden. In deze fase kunnen meer algemene symptomen optreden, zoals onder andere neurologische klachten of gewrichtsklachten.

    Neurologische symptomen (we spreken dan over 'neuro-borreliose) zoals: schietende pijn in een hand of been; afhangende mondhoek (door verlamming van de aangezichtszenuw; minder kracht of gevoel in de ledematen; tintelingen in een arm of been, enzovoort.

    Spier- en skeletsymptomen (we spreken over 'Lyme-artritis') zoals: spier- en gewrichtspijnen; zwelling van de gewrichten; lichte temperatuursverhoging; pijn rond de pezen.

    Blijvende klachten? Als de ziekte van Lyme goed behandeld wordt, is het zeer uitzonderlijk dat er blijvende symptomen zijn.

    In het uitzonderlijke geval dat er symptomen of klachten overblijven na een correcte behandeling, spreken we best over 'aanhoudende Lymeziekte'. De term 'chronische ziekte van Lyme' duidt in de literatuur en volksmond op heel wat uiteenlopende en verschillende ziektebeelden. Daarom gebruiken we die term hier niet.

    Wat kan je zelf doen?

    Preventie. Dit is de belangrijkste maatregel. Ga je wandelen in een bos- of grasrijke omgeving, blijf den bij voorkeur op wandelpaden en vermijd zoveel mogelijk hoge grassen. Draag een lange broek, liefst een lichtgekleurde, om teken beter te kunnen zien. Je kan je broekspijpen in de sokken steken om je benen beter af te dekken. Draag een hoofddeksel (zoals bijvoorbeeld een pet). Je kan je benen insmeren met insectenafwerende stoffen, zoals bijvoorbeeld DEET. Let daarbij op de verschillende dosissen voor volwassenen en kinderen!

    Ook wanneer je ooit de ziekte van Lyme hebt doorgemaakt, blijft preventie essentieel. Mensen bouwen immers geen immuniteit op tegen de ziekte van Lyme. Je kan de ziekte dus meer dan één keer krijgen.

    Ben je gaan wandelen of kamperen? Kijk (eventueel met hulp) dan dagelijks je volledige lichaam na. Check zeker ook goed je oksels, liezen en hoofdhuid: dat zijn de favoriete plekjes van een teek. Het is belangrijk om te onthouden dat een teek moet worden verwijderd op de eerste dag. het risico op infectie stijgt namelijk met de tijd. Ook de kledij die je draagt, moet je checken op teken.

    Gebeten door een teek? Dan kan je die gerust zelf verwijderen als je het volgende in acht neemt: gebruik een speciale tekentang. Die kan je kopen bij de apotheek. Ontsmet de huid niet voor je de teek verwijdert. Heb je geen tekentang in de buurt? Dan kan je proberen de teek met de vingers te verwijderen. Dat doe je door met een vochtige vingertop over de teek te rollen. Vermijd dat je de teek afschraapt. Op die manier kunnen er deeltjes van in de huid achterblijven.

    Probeer tijdens het verwijderen de teek zo dicht mogelijk tegen je huid bij de kop vast te houden. Knijp niet in het achterlichaam. Nadat je de teek verwijderd hebt, ontsmet je de huid best met een waterig ontsmettingsmiddel of met alcohol. Noteer ook best de dag van de beet.

    Zat de teek langer dan 24 uur op je huid vast? Contacteer dan best je arts. Doe dat ook wanneer je een rode, toenemende huiduitslag ziet op de plaats van een tekenbeet. Er is voorlopig nog geen goed vaccin gevonden tegen de Borrelia-bacterie.

    Een arts kan je helpen om de teek te verwijderen als het je zelf niet lukt. Bij een tekenbeet zonder symptomen wacht de arts de spontane evolutie af. De aanwezigheid van de huiduitslag (erythema migrans) is voor de arts voldoende bewijs om de diagnose te stellen van de ziekte van Lyme.

    De arts zal de behandeling dan meteen opstarten. Vermoed je arts dat je klachten hebt die kunnen passen bij een 'later stadium van de ziekte van Lyme' dan zal die je sowiezo naar een specialist doorverwijzen voor verder onderzoek.

    Mogelijke verdere onderzoeken zijn dan bijvoorbeeld: een bloedafname; een neurologisch onderzoek; een ruggenmergpunctie.

    Wat kan je arts doen? Een tekenbeet zonder het typische huidletsel of andere symptomen van de ziekte van Lyme hoeft niet behandeld te worden. Bij vermoeden van de ziekte van Lyme kan de arts antibiotica voorschrijven. Als de ziekte pas in een later stadium wordt vastgesteld, start de arts eveneens ene behandeling met antibiotica op. Vaak is dat voor een langere periode.

    Bij neurologische symptomen worden de antibiotica via een infuus toegediend in het ziekenhuis.

    Je kan niet meteen weten of de behandeling aanslaat, ook de arts niet. Dat kan pas na twee tot drie maanden. In het geval van neuroborreliose (een vorm van verspreide Lymeziekte) kan je zelfs tot drie à zes maanden na de behandeling last hebben van vermoeidheid, stoornissen van het geheugen en de concentratie.

    De run.

    Vandaag gelopen met het voorgaande in gedachten. Bij een collega acrho-loper werd immers de diagnose van de ziekte van Lyme vastgesteld. Hij kreeg een antibioticakuur van een maand voorgeschreven. Dat zal dus even rusten worden voor de man.

    Ik mocht het vandaag rustig gehouden. De eerste kilometers is dat bijzonder goed gelukt. Ik begon eigenlijk aan het ideale joggingtempo van net onder de 6.00/km. Het eerste deel van de run bleef ik het tempo laag houden. Het was pas in het tweede deel en naar het einde toe dat het tempo wat werd opgedreven. Maar geforceerd heb ik nooit.

    Details: 5.03/km - 808 c - 171 pasfrequentie - 17,8°.




    17-06-2024, 16:54 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR167 - 12KM000 - 0:58:26

    Het weer.

    Vandaag moesten we nog rekening houden met veel wolkenvelden, waaruit soms nog buien konden vallen. Enkele donderslagen waren ook niet uitgesloten. In de loop van de namiddag werd het droger vanaf het westen met wat meer opklaringen. De maxima lagen tussen 13 graden in de hoge Ardennen en 19 graden in het westen van het land. De wind waaide matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten.

    Actueel.

    Vier op de tien Belgen zijn digitaal kwetsbaar.

    Het gebruik van internet en andere digitale hulpmiddelen is in 2023 verder toegenomen, maar toch blijft 40% van de Belgen digitaal kwetsbaar. Die grote groep gebruikt nooit internet, of hun digitale kennis laat te wensen over. Dat blijkt uit de nieuwe 'Barometer voor digitale inslusie'. In 2021 was 46% nog digitaal kwetsbaar. Er is dus wel vooruitgang, maar toch zit ons land onder het Europese gemiddelde. Het gaat nog steeds te snel. Veel mensen zijn nog steeds niet in staat ten volle te profiteren van de toenemende digitalisering van onze maatschappij. Het is aan de banken en aan de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen mee is.

    De run.

    Het werd een goede run. Geen interval maar wel een goed tempo. Ik was er tevreden mee. Morgen wordt het vooral recupereren tijdens de run. Het zal langzamer gaan. Zorgen voor wat afwisseling is de boodschap.

    Details: 4.52/km - 701 c - 170 pasfrequentie - 15,6°.





    16-06-2024, 18:32 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR166 - 13KM400 - 1:13:28

    Het weer.

    Vanochtend viel er eerst regen, of soms enkele hevige buien met kans op onweer. Vervolgens werd het tijdelijk droger met enkele zonnige perioden. Vrij snel nam de bewolking opnieuw toe en in de loop van de namiddag kregen we opnieuw regen of buien, die soms stevig konden uitpakken, vooral in Vlaanderen. De maxima lagen tussen 14 graden in de hoge Ardennen en 18 graden in Vlaanderen. De wind waaide matig tot vaak vrij krachtig uit het zuidwesten. Aan zee waaide hij soms krachtig. Er was kans op rukwinden van 60 km/h.

    Actueel.

    De stelling dat je sneller herstelt na een sportmassage blijkt een mythe te zijn. Een massage levert eerder een placebo-effect dan dat het een behandeling is. Er is geen enkele wetenschappelijke aanduiding dat al dat kneden voor en na een inspanning nut heeft voor kracht, uithouding of spierherstel bij sporters.

    De run.

    Langzaam begonnen. Het was eigenlijk de bedoeling om gans de run langzaam te houden. Maar op het einde kwam er, mede door de wind, toch wat vaart in en zo eindigden we toch nog ruim onder de 6.00/km en dat volstond vandaag ruimschoots.

    Details: 5.29/km - 932 c - 170 pasfrequentie - 14,4°.





    15-06-2024, 17:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    14-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR165 - 16KM100 - 1:17:36

    Het weer.

    Deze ochtend verliet een zwakke regenzone ons land via Duitsland maar het bleef nog vrij grijs. In de namiddag verschenen er enkele opklaringen en ontwikkelden er zich enkele buien, vooral dan in het westen. 's Avonds bereikte een gestructureerde buienlijn ons land. Enkele donderslagen waren niet uitgesloten. Het werd vrij winderig met een matige tot vrij krachtig zuiden- tot zuidwestenwind met rukwinden tot 50 à 60 km/h. De maxima schommelden tussen 15 graden in Hoog-België en 19 tot 21 graden in Vlaanderen.

    Actueel.

    Door een vertragende vraag naar aardolie en een toenemend aanbod zijn de markten op weg naar een groot overschot tegen 2030, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

    In zijn nieuwe marktvooruitzichten, gebaseerd op de huidige beleidsmaatregelen en tendensen, stelt het IEA dat de vraag naar olie wereldwijd zal vertragen, onder impuls van de energietransitie. Daarbij zullen onder andere het toenemend aantal elektrische auto's, een betere brandstofefficiëntie bij auto's met verbrandingsmotoren en een afnemend gebruik van olie voor stroomproductie in het Midden-Oosten er voor zorgen dat een hogere olievraag in snelgroeiende economieën in Azië (met name India en China), de luchtvaartindustrie en de petrochemie meer dan gecompenseerd wordt. Het IEA voorspelt dat de globale vraag van olie tegen het einde van het decennium zal plafonneren rond de 106 miljoen vaten per dag. In 2023 bedroeg de wereldwijde vraag 102 miljoen vaten. Tegelijk ziet het IEA een toename van de olieproductie, aangevoerd door de VS. Het aanbod zal daarbij hoger komen te liggen dan de vraag en 114 miljoen vaten bereiken tegen 2030.

    De run.

    Eigenlijk stond er een wedstrijd in Thimougies geprogrammeerd. Maar de weersvoorspellingen waren zodanig slecht, regen- en onweersbuien, dat ik deze in laatste instantie toch maar heb geschrapt. In de plaats dan maar een intensieve tien mijl gelopen op de Finse piste. Intensief, inderdaad, want als vervanging voor deze wedstrijd kon ik toch moeilijk zomaar enkele kilometers rondhuppelen. Eigenlijk wou ik bewijzen dat ik vandaag wel degelijk klaar was voor een wedstrijd. Maar het mocht niet zijn. Het was een moeilijke maar allicht wel verstandige beslissing.

    Details: 4.49/km - 944 c - 172 pasfrequentie - 17,8°.





    14-06-2024, 21:03 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    13-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR164 - 5KM000 - 0:23:48

    Het weer.

    Vandaag begon de dag zonnig, maar er verschenen al stapelwolken in de loop van de ochtend. Er kwam ook middelhoge en hoge bewolking waardoor het geleidelijk zwaarbewolkt werd. Het bleef droog, op wat lokaal gedruppel na. De wind was matig uit het zuidwesten met maxima tussen 14 en 19 graden.

    Actueel.

    De buizerd. Dit is een roofvogel uit de familie van de havikachtigen. De buizerd komt voor in het grootste gedeelte van Europa en delen van Azië. Hij is overwegend een standvogel die in hetzelfde gebied overwintert als waar hij broedt. De vogel jaagt gebruikelijk in open land, maar nestelt in bosranden. Normaal gesproken bestaat de prooi van een buizerd voornamelijk uit kleine zoogdieren, amfibieën (zoals kikkers) en kleine vogels, maar hij is bij gelegenheid ook een aaseter.

    In Europa is het de meest voorkomende roofvogel. Vanaf de laatste decennia van de 20e eeuw is het buizerdbestand in de Benelux verveelvoudigd ten opzichte van de jaren 1960, toen hij door gebruik van pesticiden daar bijna verdwenen was. In Nederland komt hij algemeen voor. In 2020 waren er daar elf- tot twintigduizend broedparen en tienduizenden overwinteraars en doortrekkers.

    Kenmerken

    De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de boomkruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren'.

    Bij buizerds bestaat een grote kleurvariatie. Er zijn erg donker gekleurde exemplaren terwijl er ook zijn met een bijna witte onderkant. Het bovengedeelte is effen, terwijl aan de onderkant verschillende dwarsbanden getekend zijn. De staart van een volwassen buizerd heeft naast de donkere eindband nog enkele smalle donkere dwarsbanden. De spanwijdte van de vleugels is ongeveer 113 tot 128 cm. De totale lengte van kop tot staart is ongeveer 51 tot 57 centimeter.

    Door de typische vlucht is de vogel gemakkelijk te herkennen; enkele vleugelslagen, kort zweven en dan weer een paar slagen. De buizerd is een uitgesproken langzame vlieger met zijn brede vleugels en de korte, brede staart. Vaak kan worden waargenomen dat een buizerd door een of meer kraaien, die in zekere zin zijn voedselconcurrenten zijn, wordt weggejaagd. De buizerd maakt ook graag gebruik van de thermiek.  Op een mooie voorjaarsdag zijn vaak groepen buizerds te zien die zweven in de opstijgende warme lucht in een thermiekbel.

    Thermiek bestaat uit opstijgende warme luchtbellen.

    De zon verwarmt de aarde, die niet homogeen van samenstelling is, denk aan zand of kleigrond. Hoe minder vocht de bodem bevat, hoe sneller de bodem en de lucht erboven opwarmt. De warmere lucht boven de grond stijgt op (convectie). Er ontstaat dan thermiek, of ook wel thermiekbellen genoemd. Hierin kunnen zweefvliegtuigen (en vogels) al cirkelend hoogte winnen om met de gewonnen hoogte grote afstanden af te kunnen leggen.

    Ook deltavliegers en parapentes (paragliders) maken gebruik van deze thermiek. De waterdamp in de thermiekbel kan condenseren op een hoogte waar, door de dalende temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid tot ca. 100% is gestegen. Er ontstaat dan een wolk. Door thermiek ontstaan in voldoende afgekoelde en vochtige omgevingslucht stapelwolken (Latijnse naam cumulus). We spreken dan van natte thermiek. Wanneer na opstijging van warme luchtbellen de lucht te droog blijft en er geen wolken ontstaan, dan is er sprake van droge thermiek. De stijgsnelheid van luchtbellen wordt bepaald door het temperatuurverschil tussen de lucht in de bel en de omgevingslucht. Hoe groter dit verschil, hoe groter de stijgsnelheid zal zijn. De waarden kunnen uiteenlopen van enkele meters per seconde tot meer dan 10 meter per seconde. Zeer grote stijgsnelheden komen vooral voor in de buurt van buien en kunnen gevaarlijk zijn, mede door de ook aanwezige daalstromen.

    Een cirkelende buizerd is te herkennen aan de lange en brede vleugels en aan de relatief korte, breed gespreide staart. Mannetjes en vrouwtjes zijn alleen naast elkaar, bijvoorbeeld wanneer ze samen rondcirkelen te onderscheiden, waarbij het vrouwtje in de regel iets groter is dan het mannetje.

    De buizerd kan verward worden met de wespendief. Deze is van de buizerd te onderscheiden door de banden op de staart. De wespendief heeft twee banden aan de basis en een bijna aan het einde. De buizerd heeft vele banden op regelmatige afstand. Daarnaast heeft de wespendief een andere roep (hoge fluittonen) en is hij in vlucht te herkennen aan de bijna vlak gehouden vleugels, daar waar de buizerd de vleugels tijdens het zweven meer in een ondiepe v-vorm houdt.

    De ruigpootbuizerd is een verwante soort die de Benelux uitsluitend bezoekt om te overwinteren. De ruigpootbuizerd is onder andere te herkennen aan de veren op de poten. Vaak worden licht gekleurde buizerds voor ruigpootbuizerds aangezien.

    Wat voedsel betreft is de buizerd een flexibele vogel en een opportunist. Hij eet wat voorhanden is. Vandaar ook z'n brede verspreiding. Veldmuizen, mollen of konijnen vormen vaak het hoofdvoedsel samen met kikkers en kleine vogels. Een buizerd kan als het nodig is snel overschakelen op een ander voedingspatroon: ook dieren als eekhoorns, hazelwormen, waterhoentjes, insecten, verschillende amfibieën of vissen zijn dan niet veilig. Ook eet hij wel aas, meestal verkeersslachtoffers. Als hij een prooi ziet vanaf zijn uitkijkpost laat de buizerd zich er als een baksteen op vallen. In de winter zitten ze ook vaak op de grond. Dan eten ze regenwormen. Mensen worden zelden of nooit door buizerds aangevallen, behalve een enkele keer joggers. Zij worden dan mogelijk instinctief geïnterpreteerd als een indringer op de vlucht.

    Voortplanting

    De buizerd bouwt hoog in een boom, in een gaffelvormige boomtak of tegen de stam aanleunend, een nest van dode takken, met daarop bijvoorbeeld dennen- of larikstakken. Een nest van een roofvogel zoals de buizerd noemt men een horst. De vogel zal gemakkelijk een horst uit vorige jaren weer opbouwen.

    Het vrouwtje legt in mei twee tot vier eieren, maar meestal drie. Deze witachtige eieren hebben bruine vlekken en vegen. De broedtijd is 28 tot 31 dagen. Het jong dat als eerste uit het ei komt heeft de grootste kans te overleven. Bij gebrek aan voldoende voedsel sterft het zwakste kuiken en wordt uit het nest gegooid, of opgegeten door de rest. Buizerdjongen hebben een typisch witte bles op het achterhoofd. De kuikens houden het nest netjes, uitwerpselen verdwijnen met kracht over de rand. De jongen blijven zes tot zeven weken in het nest. Naarmate ze ouder worden verwijderen de jongen zich steeds verder van het nest.

    Een buizerd is pas na drie tot vier jaar geslachtsrijp. Dit betekent dat heel wat buizerds rondvliegen die niet broeden. De maximale leeftijd van het dier is zesentwintig jaar in de vrije natuur en dertig jaar in gevangenschap.

    De run.

    Geen last gehad van deze roofvogel  vandaag. Maar het kan dus wel. Ik bleef nu op de Finse piste en daar is de kans toch kleiner. Ik heb geen weet van broedende buizerds hier in de buurt.

    Aan de run begonnen na het gras te hebben afgereden. Ik hoefde niet veel kilometers te lopen. Dus dan kan de combinatie zeker wel. Het tempo was goed. De conditie lijkt nog altijd goed te zijn. Ondanks het toch wat teveel aan wedstrijden de laatste tijd.

    Details: 4.46/km - 292 c - 175 pasfrequentie - 16,1°.

     





    13-06-2024, 15:41 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    12-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR163 - 7KM000 - 0:32:41

    Het weer.

    Deze ochtend waren er hier en daar brede opklaringen, vooral in het oosten van het land. In het westen en later ook in het centrum werd het bewolkt met enkele lokale buien. Later op de dag werd het overal deels tot zwaarbewolkt met vooral in de namiddag buien. De maxima lagen tussen 12 en 16 graden. De wind waaide in het noorden en het oosten matig uit noordwest. In het zuiden en het westen was hij zwakker.

    Actueel.

    Het vleesverbruik in België daalde vorig jaar onder de 80 km per inwoner. Varkensvlees vertegenwoordigde daarbij voor het eerst in jaren minder dan de helft van het verbruik. Het Belgische statistiekbureau Statbel spreekt van 'schijnbare vleesconsumptie'. Het gaat niet om het werkelijke vleesverbruik per Belg, maar wel om de hoeveelheid vlees die beschikbaar is op de markt. In 2023 ging het om ruim 930.000 ton karkasgewicht. Dat komt overeen met 79,6 kg per inwoner, of 1,2 kg minder dan in 2022.

    Varkensvlees blijft veruit de populairste vleessoort. Maar de schijnbare consumptie ervan daalde wel met ruim 6% tot 38,7 kg per inwoner. Daarmee vertegenwoordigt varkensvlees voor het eerst sinds 2010 minder dan de helft van het totale vleesaanbod.

    De consumenten lijken vaker te kiezen voor gevogelte, zoals kip. De schijnbare consumptie daarvan nam met bijna 4% toe tot 16,4 kg per inwoner. Het is ook al enkele jaren populairder dan runds- en kalfsvlees. Dat kwam in 2023 uit op 14,6 kg per inwoner.

    De run.

    Eerst de run. Daarna het middagmaal. Met een stukje vlees, jawel. Alhoewel ik toch ook minder consumeer dan vroeger. Niet bewust, maar gewoon omdat ik vlugger voldaan ben. Zal wel met het ouder worden te maken hebben zeker. Maar het smaakt mij zeker nog. Vegetariër zie ik mij niet direct worden.

    Het ging vlug vandaag. Ik wou het kilometeraantal beperkt houden maar toch ook iets aan de training hebben. Vandaar toch wat tempo. Zeker na de eerste twee kilometers. Dus ja, het gevoel is vrij goed. Ook al werden er al (te) veel wedstrijden gelopen de laatste weken. Sommigen beweren dat wedstrijden de beste trainingen zijn. Maar je hoort ook andere geluiden. Teveel is teveel. En overdaad schaadt.

    Details: 4.40/km - 452 c - 174 pasfrequentie - 14,4°.





    12-06-2024, 13:58 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    11-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR162 - 9KM000 - 0:43:56

    Het weer.

    Vandaag begon de dag op vele plaatsen in Vlaanderen droog met brede opklaringen en vrij bewolkt in de Ardennen. Aan zee steeg de buienkans snel. Stilaan brak het wolkendek ook in het zuiden van het land en geleidelijk trokken de buien meer landinwaarts. Plaatselijk waren de buien vrij intens en vergezeld van een donderslag. Er waren rukwinden mogelijk tussen 50 en 60 km/h (of nog wat meer) tijdens de buien. Tussendoor genoten we toch ook van opklaringen en aan zee werd het in de loop van de namiddag zelfs zonnig. De maxima schommelden tussen 12 en 16 graden. De wind was zwak tot meestal matig uit west tot noordwest en aan de kust matig uit het westen.

    Actueel.

    TUI - voluit Touristik Union International - is een gigant in reisland. Het concern organiseert niet alleen reizen, het bezit ook 400 eigen hotels, 130 vliegtuigen en 16 cruiseschepen. In totaal werken er wereldwijd 60.000 mensen voor het bedrijf. Het concern, dat zijn zetel in Duitsland heeft, is ook erg actief in ons land. Vorig jaar boekten zowat 800.000 Belgen hun vakantie bij het bedrijf.

    In het boekjaar 2022-2023, dat eind september afliep, verwelkomde TUI in totaal 19 miljoen klanten. Ze bezorgden het bedrijf een recordomzet van 21,9 miljard euro, bijna een kwart meer dan het jaar voordien. Het verdiende daarop een operationele winst van 977 miljoen euro. Na afboeking van intresten en belastingen hield het daar een nettowinst van 306 miljoen euro aan over.

    De run.

    Het is al heel vaak gokken geweest dit jaar. Wanneer kunnen we lopen zonder regen of (hevige) buien? In veel gevallen heb ik al geluk gehad. Ook door het weerbericht en de voorspellingen wat op te volgen. Maar vandaag was het min of meer rampzalig. Er stonden negen kilometers op het programma. Die wou ik dus absoluut lopen. De start was droog. Het is te zeggen, de eerste tweehonderd meter. Maar dan begon het. En het was meer dan zo maar wat druppelen. Een stortbui. Ik was toch al een eind over halfweg toen het eindelijk ophield. Vrij plots gebeurde dat. Opeens was het over. De laatste kilometers dan maar gebruikt om de kleren wat te drogen. Door de felle wind lukte dat nog vrij goed. Maar toch, dit is echt mijn weertje niet. Juni is weer bijna halfweg en het goede weer laat maar op zich wachten. We willen de zon (nog eens) zien. Zou dat nog eens lukken!?

    Details: 4.53/km - 719 c - 170 pasfrequentie - 9,4°.





    11-06-2024, 15:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    10-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR161 - 12KM000 - 1:00:06

    Het weer.

    Vandaag trok een actieve storing van de kust richting Ardennen met regen en buien. Achter de storing volgden er opklaringen maar ook buien die vooral in het noorden van het land intens konden zijn en gepaard konden met zware windstoten. De wind was eerst matig uit zuidwest. Achter de storing werd de wind matig tot vrij krachtig uit west tot noordwest in het binnenland en krachtig tot zelfs tijdelijk stormachtig uit noordwest aan zee. De rukwinden liepen in het noorden van het land op tussen 70 en 90 km/u, in het uiterste noorden eventueel iets meer. Het werd ook een stuk frisser met maxima van 10 tot 16 graden.

    Actueel.

    Het begrotingstekort in ons land groeit dit jaar aan tot 4,8% van het bruto binnenlands product ofwel 28,8 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid stijgt het tot 5,3% in 2025 en 5,5% in 2026, ofwel 35,6 miljard euro. Een forse en structurele toename zegt de Nationale Bank. Ze roept de politici op om maatregelen te nemen.

    De run.

    Slecht weer, koud, regen en dan ook nog eens een ontspoord begrotingstekort. Wat doe je eraan? Even gaan lopen, even de benen strekken, is misschien nog de beste remedie. De maatregelen zullen na de verkiezingen van gisteren door andere politici moeten worden genomen. Benieuwd wie het zal worden en wat ze ons zullen voorschotelen.

    Details: 5.00/km - 691 c - 171 pasfrequentie - 13,3°.















    10-06-2024, 13:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR160 - 10KM000 - 0:49:37

    Het weer.

    Het bleef droog en het werd zonnig met aanvankelijk kans op lokaal ochtendgrijs. Later overdag verschenen wat stapelwolken. De maxima schommelden van zo'n 15 graden in de Hoge Venen tot lokaal 18 à 19 graden in het midden van het land. De wind was in het binnenland eerst zwak en veranderlijk, later matig uit noordwest. Aan zee draaide de matige noordwestenwind geleidelijk naar west.

    Actueel.

    Europese, federale en Vlaamse verkiezingen - Vlaanderen kijkt naar één man; N-VA 24,0%; Bart De Wever krijgt de kans van zijn leven - Vlaams Belang 22,8%; Niet de grootste; En toch zijn wij winnaars - Conner Rousseau haalt meer dan 58000 voorkeurstemmen als lijstduwer - Bouchez zegeviert met MR, PS krijgt klappen - De Croo in tranen; slechtste score in 25 jaar voor Open VLD

    De run.

    Verkiezingen of niet, er moet of mag toch gelopen worden. Dat deden we dus. Ontspannen loslopen, meer stond er wel niet op het programma. Maar het liep vrij goed. De wedstrijd zat wel nog een beetje in de benen. Daarom heb ik zeker niet geforceerd. Iemand was korte intervallen aan het doen op de Finse piste. Maar die heb ik wijselijk laten lopen.

    Details: 4.58/km - 596 c - 177 pasfrequentie - 15°.





    10-06-2024, 08:09 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    09-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR159 - 9KM900 - 0:42:07

    LA RONDE DES MOULINS - ZATERDAG 8 JUNI - 15 UUR - LESSINES

    1. Het weer

    Over het westen was het bewolkt 's morgens. Elders was het al zonnig. In de namiddag kwamen er meer wolken te voorschijn. Maar over het uiterste zuiden bleef het zonnig. De maxima schommelden van 16° aan zee en in de Hoge Venen, 17 tot 18° in het centrum en 19 tot 20° in Belgisch Lotharingen. De wind was eerst zwak tot matig uit zuidwest, en werd later matig uit west tot noordwest.

    2. De voorbereiding

    Veel wedstrijden lopen betekent weinig trainingskilometers. We zijn zo al enkele weken bezig. De vraag is hoelang we dit volhouden.

    3. De omgeving

    Lessen is een stad in Henegouwen en telt ruim 18.000 inwoners. De stad is gelegen aan de Dender tussen Aat en Geraardsbergen en ongeveer 38 km ten zuidwesten van Brussel. Naast Frans wordt er ook Picardisch gesproken.

    Lessen is befaamd om haar porfiergroeven. Men ontgint er de vulkanische gesteenten die ontstonden tijdens de Caledonische plooiing.

    Verder heeft Lessen als toeristische bezienswaardigheden onder meer het 'gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos', dat tot een paar decennia geleden als ziekenhuis in gebruik was en nu ingericht is als museum. Het geeft een mooi beeld van de verschillende genees- en verzorgingswijzen door de eeuwen heen.

    Sinds 1983 wordt elk eerst weekend van september 'Le Festin 1583' georganiseerd. Deze renaissancefeesten met historische optocht en levende geschiedenis herdenken de overwinning op 26 augustus 1583 (Tachtigjarige Oorlog) van een Lessense burgermilitie op een leger protestantse Engelsen en Hollanders.

    'Le Festin 1583' bestaat uit een ambachtenmarkt, de Blijde Intrede van aartshertog Matthias van Oostenrijk en een renaissancebanket op zaterdag. Op zondag volgt een tamboerronde, overbrenging van het Mariabeeld van de Notre-Dame de la Porte d'Ogy naar de dekanale kerk, hoogmis, historische stoet en processie, de neerlegging van het zwaard door Sébastien de la Tramasure aan de Notre-Dame de la Porte d'Ogy en een slotfeest. Ter gelegenheid van 'Le Festin' wordt het bier 'Tramasure' gebrouwen en een speciale taart (Tarte Festin) gebakken. Oorspronkelijk werd 'Le Festin' de eerste vier eeuwen na de overwinning georganiseerd als 'Jour de l'Assaut' op de laatste woensdag van augustus.

    4. De wedstrijd

    Mijn vierde wedstrijd in het acrho-criterium jaargang 2024. Heel veel hindernissen op weg naar Lessen. De brandweer was ergens onderweg aan het blussen en/of het wegdek proper aan het spuiten. Even verder waren er files ten gevolge van werkzaamheden en blijkbaar was ere ook een ongeval gebeurd. Alles bij elkaar betekende dat toch ongeveer een half uur vertraging. Zo zie je maar terug hoe belangrijk het is om tijdig te vertrekken.

    Bovendien was het marktdag in Lessen. Dat betekende dat ook daar nog even moest rond gereden worden. Gelukkig had ik mijn huiswerk vrij goed gemaakt en wist ik toch ongeveer waar er parkeermogelijkheden waren op een schappelijke afstand van het 'Athénée royal René Magritte'.

    Dit atheneum was de plaats waar alles te doen was. De startplaats, d einschrijving, de kleedkamers, enzovoort. Helaas geen douches deze keer. Een minpuntje.

    Het zwembad 'Centre Sportif Claudy Criquielion' in de Boulevard Emile Scheveneel, is misschien iets te veraf gelegen van dit atheneum. Alhoewel, misschien is het toch een valabel alternatief.

    Ik plaatste de wagen op de grote parking gelegen in de Rue César Despretz, gelegen op wandelafstand van de school.

    We schreven ons in. Zonder problemen. Het weer was goed, dus konden we nog even plaatsnemen op de banken die op de grote speelplaats van het atheneum opgesteld waren.

    Tot het tijd was om ons om te kleden en op te warmen. Zowel de eerste kilometer als de laatste honderden meters even verkend. Ook wat korte versnellingen gedaan. De maag deed precies wat moeilijk. Het is altijd een beetje afwegen. Niet te veel eten, maar ook niet te weinig. Tijdig had ik wel gegeten. Het moet ruim vier uur op voorhand geweest zijn. Perfect dus. Maar misschien waren het gewoon wat zenuwen. Alhoewel, ik voelde mij vrij ontspannen.

    Aan de startlijn zelf nog even gesproken met Bernadette Vekeman van AT Zottegem. Toch ook wel ongetwijfeld wat die nog allemaal blijft presteren. Ze zou trouwens terug eindigen als 294e in een tijd van 0:54:29. Klasse! Maar ze concentreert zich vooral in 2024 op het criterium van de Denderstreek en niet zozeer op het Acrho-criterium. Je kan niet alles doen ook. Prioriteiten stellen moet.

    Het startsein weerklonk. Alle atleten overschreden de startlijn. Een must natuurlijk als je wil dat je chrono zal geregistreerd worden. Ik schakel mijn uurwerk in. Ook die klok begint te tikken.

    En dat realiseer ik mij goed. De eerste kilometer gaat zo 'n beetje door het centrum van Lessines. Smalle straten, draaien, keren, op en af, maar toch een degelijke 4.07 om te beginnen. Niet slecht. De tweede kilometer verloopt al rustiger. We begeven ons stilaan richting Dender. Toch wel mooi lopen hier. Vlak ook. Goede kilometertijden dus van 4.01, 4.06 en nogmaals 4.06.

    Maar na precies 5 kilometer begon het zware werk. Een klim van een 700-tal meter. Die deed mijn tempo serieus vertragen. Kilometer 5 in 4.33. De volgende kilometers ging het dan wat op en af. Redelijke tijden daar met 4.13 4.18 en 4.17. Heel egaal gelopen dus.

    De voorlaatste kilometer ging het terug meer en meer bergop. Katastrofaal werd mijn tempo niet met 4.30.

    De laatste kilometer ging dan door een park. Slechte wegen. Wat hellende hectometers. Nauwelijks nog tempo. het ging naar 5.00. Toch kon ik er nog een laatste sprintje uitpersen om mijn plaats veilig te stellen. De rest had het dus even moeilijk als ik. Altijd positief af je niet meer voorbij gelopen wordt in de laatste honderden meters.

    Conclusie: opnieuw een meer dan degelijke prestatie met plaats twee in mijn categorie (58e algemeen). Na Marc Van der Hoeven. Maar die loopt als plus zestigjarige toch nog op een 'iets' hoger niveau.

    Prijs: een porfieren steen. Origineel is het in elk geval.





    09-06-2024, 18:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    07-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR158 - 6KM000 - 0:28:18

    Het weer.

    Na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, werd het vanochtend zonnig. In de loop van de dag ontstonden er in het binnenland stapelwolken waaruit een paar plaatselijke buitjes konden vallen, vooral dan over het noorden. Aan zee begon de dag met enkele wolkenvelden, maar daarna werd het er snel zonnig. De maxima lagen tussen 16 graden aan de kust en op de Ardense hoogten en 18 of 19 graden elders. De wind waaide eerst zwak uit het zuidwesten en later vaak matig uit het westen. Aan zee was de wind matig uit west tot noordwest.

    Actueel.

    De werkzaamheidsgraad van 25 tot 55-jarigen in ons land is slechter dan in 22 andere Europese landen. Alleen Italië, Griekenland, Spanje en Roemenië doen het nog slechter dan België. Opvallend voor ons land is het verschil tussen de regio's. West-Vlaanderen is met 90,1% de op vijf na beste van alle regio's in Europa. Ook Oost-Vlaanderen (89% - 17e plaats) en Limburg (87,4% - 48e plaats) scoren erg hoog. Voor het hele land komt het cijfer uit op 81,5%. De slechtst scorende regio in ons land is Luik, dat met 71,5% pas 225e staat van de 241 regio's. ook Henegouwen (72,5% - 220e plaats) en Brussel (74,2% - 212e plaats) scoren niet goed.

    De run.

    Een run in twee delen vandaag. Dat was niet direct de bedoeling maar een klas leerlingen kwam mij tijdens de turnles gezelschap houden. Daar zaten toch wel enkele kerels tussen die vrij goed uit de voeten konden en er een tempo op nahielden dat hoger was dan datgene wat ik normaal loop op de Finse piste. Maar ik wou toch even weten hoe snel het echt ging en daarom de laatste twee kilometers meegelopen. Het werd zodoende toch een goede oefening. Zo zie je maar, ook een korte run kan een inspanning vragen. En dat mag wel eens.

    Details: 4.42/km - 373 c - 172 pasfrequentie - 16,7°.





    07-06-2024, 14:02 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    06-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR157 - 8KM000 - 0:39:43

    Het weer.

    Vandaag werd het vaak zonnig, maar over het noorden hingen er tijdelijk meer wolkenvelden. In de loop van de dag wisselden zon en stapelwolken elkaar af. Aan zee werd het in de namiddag zonnig. Over het westen en het noordwesten werd vanaf ongeveer de middag de kans op een paar lokale buien groter. Elders bleef het overwegend droog bij maxima van 14 graden in de Hoge Venen tot 19 graden over het zuidwesten. Er waaide een zwakke en later een matige wind uit zuidwest ruimend naar west.

    Actueel.

    Terwijl het in ons land nog bijlange niet zomert, kreunt het zuidelijke deel van Europa, en dan vooral Griekenland en Cyprus, onder een ongewone hitte. Het kwik bereikt daar nu al extreme waarden. Drie Griekse regio's noteerden deze week temperaturen van meer dan 39°, een primeur voor het begin van juni. De Cypriotische weerdienst gaf dan weer een 'waarschuwing voor extreme hitte': de temperaturen op het eiland zouden de komende dagen 44° kunnen bereiken. Ook Turkije is getroffen door de hittegolf, met temperaturen van meer dan 30°. Volgens de lokale meteorologische dienst liggen de temperaturen er 8 tot 12° boven het seizoensgemiddelde.

    De run.

    Er zat iets meer schwung in deze run in vergelijking met gisteren. Maar dat wil niet zeggen dat de pees er duchtig op gelegd werd. Heel ontspannen begonnen zelfs. Met naar het einde toe wel een paar snellere kilometers. Vandaar dat het algemeen gemiddelde toch nog onder de 5.00 bleef.

    Details: 4.58/km - 540 c - 173 pasfrequentie - 16,1°.





    06-06-2024, 16:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR156 - 10KM000 - 0:53:25

    Het weer.

    Vandaag was er tijdelijk wat lichte regen mogelijk in Laag- en Midden-België, maar al snel schoof die regenzone op richting Hoog-België. 's Namiddags verschenen er brede opklaringen vanaf het noordwesten. Het bleef vrijwel droog aan de achterzijde van de regenzone. De maxima lagen tussen 13 of 14 graden in de Hoge Venen en 17 of 18 graden in het centrum. De wind waaide meestal matig uit het westen tot noordwesten.

    Actueel.

    Het aantal daklozen in Brussel is in 14 jaar tijd meer dan verviervoudigd. Tijdens de eerste Brusselse daklozentelling in 2008 werden 1724 daklozen geteld. In 2022 was dat aantal toegenomen tot 7134. Men zag niet alleen het aantal daklozen toenemen maar ook het aantal kwetsbare profielen. Zo zijn er meer oudere daklozen en mensen met chronische ziekten, zoals diabetes of kanker. Ook het aantal vrouwen, alleenstaande moeders en niet-begeleide minderjarigen neemt elk jaar toe.

    De run.

    Een rustige run op deze vrij zonnige dag. Zon jawel, maar dat betekent niet dat het warm was. De temperaturen blijven beneden peil. Maar het moet gezegd, om een run af te werken is het vrijwel ideaal. Er is veel zuurstof in de lucht, er staat meer dan voldoende wind en het is droog. Dus ja, we moeten en kunnen het ook van de positieve kant bekijken.

    Details: 5.20/km - 570 c - 169 pasfrequentie - 15,6°.





    05-06-2024, 17:18 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    04-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR155 - 13KM000 - 1:03:07

    Het weer.

    Vandaag hing er eerst vrij veel bewolking. In de loop van de dag ontwikkelden er zich opklaringen en werd het wisselend bewolkt. Het bleef vaak droog op enkele lokale buitjes na. Het werd iets zachter met maxima van 17 graden op het Ardense plateau en 21 tot 22 graden in Vlaanderen. Er stond meestal een matige zuid- tot zuidwestenwind.

    Actueel.

    Er zijn nog nooit zoveel verdachte geldstromen blootgelegd in ons land als vorig jaar, goed voor meer dan 2,8 miljard euro. Er werden een recordaantal verdachte geldtransacties aangegeven bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking, beter bekend als de antiwitwascel. Er waren 79211 meldingen, bijna de helft meer dan in 2022. Op basis daarvan werden meer dan 3000 dossiers samengesteld en doorgespeeld aan het gerecht. Een kwart van al die dossiers had betrekking op ernstige belastingfraude, goed voor bijna 1,2 miljard euro aan verdachte geldstromen. Twee jaar geleden was dat amper een half miljard euro. Die forse toename heeft onder meer te maken met grote sommen zwart geld die jaren in het buitenland verborgen waren en die vorig jaar weer naar België versluisd zijn.

    De run.

    Eerst eens bij de kapper geweest. We waren dus iets lichter als we aan de run begonnen. Dat hielp mij een klein beetje om een toch wel mooie afstand te lopen twee dagen na de halve marathon. Bovendien lag het tempo ook vrij hoog dus zeker tevreden met deze training.

    Details: 4.51/km - 801 c - 173 pasfrequentie - 13,9°.















    04-06-2024, 20:13 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR154 - 6KM900 - 0:35:13

    Het weer.

    Er was opnieuw veel bewolking maar het bleef overwegend droog. De maxima lagen tussen zo'n 14 graden in de Hoge Venen en 18 à 19 graden in Vlaanderen. De wind waaide zwak tot matig uit noordwest.

    Actueel.

    De ochtendwandeling.

    Als je opstaat heb je misschien niet de behoefte om meteen te bewegen. Maar je dag beginnen met een korte wandeling kan je veel voordelen opleveren. En dat is wetenschappelijk bewezen.

    1° Het geeft je een energieboost.

    Je dag beginnen met een wandeling kan je energie geven voor de rest van de dag. Studies tonen aan dat volwassenen die 20 minuten buitenshuis gingen wandelen vitaler en energieker waren dan zij die 20 minuten wandelden in een binnenomgeving (wandelen op een loopband is bijvoorbeeld niet de beste optie). Wie de buitenlucht opzoekt en ook nog eens enkele treden kan meepikken, krijgt bovendien een extra energieboost: je zou namelijk meer energie krijgen van 10 minuten 'trapwandelen' dan van een kop koffie.

    2° Het verbetert je humeur.

    Een ochtendwandeling levert je ook heel wat fysiologische voordelen op: van een groter zelfvertrouwen tot minder stress, angsten en vermoeidheid. Een ochtendwandeling zal je mentaal welbevinden aanzienlijk verhogen. Meer nog: wandelen kan symptomen van depressie verminderen of het risico op de pressie verkleinen. Om van deze voordelen te genieten moet je wel minstens vijf dagen per week 20 tot 30 minuten wandelen.

    3° Het is een gemakkelijke manier om aan je beweging te komen.

    Een ander voordeel van een ochtendwandeling is dat je al meteen je fysieke activiteit voor de dag kan afvinken, alvorens andere privé- of werkvermplichtingen je beweegplannen in de war kunnen brengen. De algemene bewegingsrichtlijn luidt om wekelijks minstens 150 tot 300 minuten matig intensief te bewegen. Probeer dus om zeker vijf ochtenden telkens 30 minuten te wandelen om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen.

    4° Het kan helpen bij gewichtsverlies.

    Met een wandeling van 30 minuten aan een gemiddeld tempo kan je al snel zo 'n 150 kilocalorieën verbranden. Door 's ochtends te bewegen, zet je je metabolisme bovendien in gang, wat ook bijdraagt aan een beter gewichtsmanagement of gewichtsverlies.

    5° Het voorkomt ziektes.

    Wandelen biedt je tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een sterker immuunsysteem en een verkleind risico op verschillende ziektes. Zo zou dagelijks 30 minuten wandelen het risico op hartziekten met 19ù verkleinen. Ook helpt wandelen met het verlagen van bloedsuikerspiegels, waardoor ook mensen met diabetes gebaat zijn met wandelen. Het helpt ook je levensduur verlengen, het risico op cardiovasculaire ziektes en bepaalde types van kanker verkleinen.

    6° Het versterkt je spieren.

    Hoewel het je niet dezelfde resultaten zal opleveren als met lopen of krachttraining, kan je ook met wandelen je beenspieren versterken. Probeer stevig door te wandelen of wandel eens een heuvel, trap of brug op voor een groter resultaat.

    7° Het stimuleert je brein.

    Een ochtendwandeling verbetert tal van mentale processen, waaronder ene betere focus en grotere creativiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat cognitieve functies bij volwassenen die hun dag met een ochtendwandeling beginnen aanzienlijk beter zijn in vergelijking met zij die deze gewoonte niet hebben.

    8° Het draagt bij aan een betere nachtrust.

    Door 's ochtends te gaan wandelen verbetert je ook je slaap. Zelfs mensen met slapeloosheid zouden gebaat zijn bij lichaamsbeweging in de ochtend. Door je meteen bloot te stellen aan daglicht wordt je goed wakker, wat je interne klok helpt reguleren. Hierdoor zal je lichaam 's avonds ook beter aangeven wanneer het tijd is om weer te gaan slapen.

    9° Het helpt je gezondere keuzes maken.

    Een ochtendwandeling kan ervoor zorgen dat je gezondere keuzes maakt doorheen de verdere dag. Na je wandeling zal je meer energie hebben en je minder vermoeid voelen. Bij een energiedip of een slaaptekort stijgt vaak de behoefte om naar comfort-food of ongezonde energieboosters te grijpen. Een ochtendwandeling kan je extra motiveren om te kiezen voor een gezonde lunch of snack in de namiddag.

    De run.

    Een ochtendwandeling zou ik deze run niet direct noemen. Maar het was wel relax en ontspannen. Dat mocht ook wel na de halve marathon van gisteren. Dit hadden we wel verdiend. Een iets zwaardere oefening is allicht voor morgen.

    Details: 5.06/km - 417 c - 172 pasfrequentie - 15,6°.

     

     

     





    04-06-2024, 19:12 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR153 - 21KM100 - 1:34:26

    La Kainoise - in Kain

    1. Het weer.

    Wat waren de verwachtingen? Een bewolkte dag, maar toch wat opklaringen en overal zo goed als droog. Warm wordt het zeker niet met temperaturen tussen de 15 en 18°. De oorzaak is een vrij krachtige wind uit noord tot noordnoordoost.

    2. De voorbereiding.

    Wekelijks een wedstrijd. Dat houdt in dat er minder kilometers getraind worden. Alles bij elkaar ongeveer een 60 tot 70-tal deze week. Daarmee moeten we het stellen. Je kan immers een paar dagen voor een wedstrijd geen lange duurloop of zware training meer inlassen. Maar goed, we hebben al heel wat trainingskilometers in de benen dit jaar. Voldoende, zelfs voor een halve marathon.

    3. De omgeving.

    Kain is een dorp in Henegouwen en een deelgemeente van Doornik. Het ligt in een golvend landschap met als absolute trekpleister de Mont Saint-Aubert, de dichtersheuvel.

    Deze berg werd door de christenen omgedoopt tot 'Mont de la Trinité' en later tot 'Mont Saint-Aubert', dit ter ere van een zekere Aubert, bisschop van Cambrai en Arras ten tijde van koning Dagobert. Na monnik te zijn geweest in de abdij van Luxeuil, koos hij ervoor als kluizenaar te leven op de Mont de la Trinité. Hij zou er als bakker hebben gewerkt, zijn producten aan de rijken hebben verkocht en de opbrangst hebben verdeeld onder de armen.

    Met zijn meer dan 140 meter is deze heuvel het hoogste punt van de streek. Bovenaan de heuvel staat de huidige kerk gewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Deze kerk dateert uit de 18e eeuw. Hier kunt u het 'Dichterspad' volgen dat werd aangelegd op initiatief van Géo Librecht (1891-1976), een dichter die in het Frans en in het Picardisch schreef.

    Bovenaan de berg kan u genieten van een adembenemend uitzicht over de volledige Scheldevallei en Doornik, de stad met de vijf klokkentorens. De Mont-Saint-Aubert wordt ook nu nog soms de Mont de la Trinité genoemd vanwege de bedevaarten met dezelfde naam, die al plaatsvinden sinds de 14e eeuw. Deze rustige plek, niet ver van de stad, is zeer in trek bij wandelaars en gezinnen. Het is het vertrekpunt van verschillende routes en een plaats van pure ontspanning met een speeltuin, restaurants en cafés die in de zomer druk bezocht worden.

    Enkel terugkerende evenementen in de buurt zijn: de 'marche à bâton' (op paasmaandag) en het 'Feest van het brood' (midden juli). De marche à bâton is een herinnering aan de 14e eeuwse pelgrimstocht, maar heeft tegenwoordig zijn religieuze karakter verloren.

    Verschillende routes, van 6 tot 20 km, brengen wandelaars naar de top van de Mont-Saint-Aubert. De hele dag door worden er activiteiten georganiseerd. Het 'Feest van het brood' is een eerbetoon aan 'Aubert' en eert de smaken van het platteland op de top van de Mont-Saint-Aubert. Op het programma: ontdekken van plaatselijke ambachtslieden en producenten, een echt volksfeest en vuurwerk. Kortom, één groot feest in een familiale en ontspannen sfeer.

    De beklimming van de Mont Saint-Aubert is 1,9 km lang en overbrugt ongeveer 120 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. De top van de beklimming ligt op 144 meter hoogte.

    4. De wedstrijd.

    Het was vroeg opstaan op zondag. Minstens drie uur voor de wedstrijd ontbijten. Wedstrijd om 9u30. Dan weet je het wel. De gemakkelijkste weg zou geweest zijn: thuisblijven. Maar dat deden we dus niet en we gingen op weg naar het Waalse dorp Kain.

    Ik was er al eens eerder geweest. Maar dan niet voor deze halve marathon. Wel voor 'le jogging de l'institut libre des métiers'. Dat was in 2022.

    Meestal ben ik altijd heel vroeg ter plaatse. Veel te vroeg meestal. Nu was dat toch minder het geval. Niet dat we ons moesten haasten. Een uurtje op voorhand waren we ter plaatse. De organisatoren waren nog druk bezig alles op zijn plaats te zetten zodat de wedstrijd tijdig kon starten.

    Inschrijven kon in de school. Kleedkamers waren in de nabij gelegen sporthal. Amper een paar honderd meter daar vandaan. Dus geen probleem wat dat betreft. Er is daar trouwens ook een zwembad. En het is geopend op zondag. Maar ik heb toch wat twijfels of ik na de halve van Kain nog zin zal hebben om een paar lijntjes te zwemmen. Ik vrees dat dit niet het geval zal zijn.

    De kleedkamers waren ruim. De douches ook prima in orde. Perfect dus!

    Veel opwarmen heb ik niet gedaan. Niet dat het daarvoor te warm was. Wel integendeel. Het was echt fris op deze zondagse morgen in Wallonië. Maar ik was niet van plan om zo vlug als mogelijk te starten. De eerste kilometers hoefden met andere woorden niet mijn snelste te zijn. Er kwam immers nog heel wat aan. Het begin ging dan ook in respectievelijk 4.21 en 4.15. Hier was het nog vlak!

    Maar dat veranderde in de derde kilometer. Het tempo vertraagde dus. Kilometer 3 en 4 in 4.37 en 4.31. Het voordeel van hellingen is dat het ook soms bergaf gaat. Kilometer 5 ging dan ook redelijk vlot in 4.08.

    Maar het was dus afwisselend omhoog en omlaag. Soms niet zo steil zoals in kilometer 6 en 7 met tijden van 4.29 en 4.24. Licht bergaf ging het dan weer wat vlotter in 4.07 (kilometer 8).

    Maar dan ging het al opnieuw omhoog en ging mijn tempo alweer naar beneden. Kilometer 9 en 10 in 4.32 en 4.41. Op dat moment dus mijn traagste kilometer. Maar het gevoel bleef goed. Gelukkig maar want we waren nog niet eens halfweg. Het moest eigenlijk nog allemaal beginnen!

    Er kwamen een paar vlakke kilometers aan nu. Dat mocht eigenlijk ook wel. Ik was er zeker niet kwaad om. Chrono's van 4.24 4.17 en 4.35 waren het gevolg (kilometers 11 tot 13).

    Maar dat liedje bleef niet duren. En dat wist ik ook. Ik had immers op voorhand het profiel van de wedstrijd bekeken en wist dus dat het zwaarste stuk van het parcours zich situeerde rond kilometer 15.

    Maar het ging al eerder langzaam bergop. Kilometer 14 en 15 verliepen dus ook aan eenzelfde iets trager tempo. Twee keer 4.35.

    Maar dan kwam dus de Mont Saint-Aubert en hier kelderde mijn tempo pas echt. Kilometers 16 en 17 in 5.20 (!) en 5.00. Tijdens kilometer 18 liepen we dan terug van die berg af. Vrij steil naar beneden. Ik moest zowaar wat afremmen om niet te vallen. Twee heel snelle kilometers dus 3.59 en 3.52. Lang geleden dat ik nog eens zo vlug liep!

    Maar de parcoursbouwers hadden nog voor een laatste dessertje gezorgd in de laatste kilometers. We moesten immers nog een brug over. Een hindernis die natuurlijk niet te vergelijken is met wat we al op ons bord hadden gekregen. Maar ze deed zich wel nog voelen. Toch kan ik nog een behoorlijk tempo aanhouden. Kilometer 20 in 4.20. Kilometer 21 in 4.21. Van een inzinking was dus zeker geen sprake. En dat voelde ik ook in de benen. Die werkten absoluut nog goed mee.

    En dat brengt mij bij mijn slotconclusie: dit was best een goede prestatie. Ik wist dat de conditie goed was maar dat moet natuurlijk nog altijd blijken in de wedstrijd ook. Veel beter doen op dit parcours? Neen, dit is zo goed als onmogleijk voor mij. En daar kan ik best vrede mee nemen!





    04-06-2024, 15:29 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR152 - 5KM000 - 0:25:00

    Het weer.

    De dag begon grijs en betrokken met eerst nog vaak slecht zicht in de Ardennen en op meerdere plaatsen perioden van lichte regen of motregen. In de namiddag werd het wel vaak droog over de westelijke landshelft, maar over het oostelijk deel was het nog wisselvalliger met soms regen of buien die op het einde van de namiddag en zaterdagavond in Hoog-België plaatselijk stevig konden zijn met kans op onweer. We noteerden maxima van 15 graden in de Hoge Ardennen tot 20 graden elders. Er waaide een matige noordwestenwind. Aan de kust was de noordenwind vrij krachtig tot krachtig met windstoten tot 60 km/u.

    Actueel.

    Conditie - VO2Max

    Is een belangrijke waarde voor joggers. Het zegt namelijk iets over de staat van je conditie. Hoe hoger je VO2Max, hoe beter je conditie. VO2Max wordt ook wel maximale zuurstofopname genoemd en wordt algemeen beschouwd als de meest nauwkeurige meting van je conditie. In gewone taal gezegd: een hoge VO2Max waarde betekent dat je lichaam beter in staat is om zuurstof uit de lucht te halen en aan je spieren te leveren. Hoe meer zuurstof je spieren krijgen, hoe meer voedingsstoffen je kunt omzetten in de nodige brandstof die je spieren gebruiken om te presteren. Je VO2Max berekenen is het meest nauwkeurig als je dit laat doen bij een sportarts met een inspanningstest met ademgasanalyse.

    Je VO2Max berekenen met hartslag wordt ook wel eens gedaan. Daarbij zou de formule gelden: VO2Max = (maximum hartslag / rusthartslag) x 15. Deze VO2Max calculator is alleen niet erg nauwkeurig en is vooral gebaseerd op gemiddelden. Als je van nature een lage maximum hartslag hebt, zal je VO2Max ook automatisch lager zijn.

    Ook sporthorloges zeggen je VO2Max te kunnen bepalen, soms gemeten bij inspanning en soms juist in rust. Sommige, zoals Polar en garmin bepalen je VO2Max ook aan de hand van je hartslag, vergelijkbaar met de formule hierboven.

    Wat is een goede VO2Max? Voor de mannen geldt het volgende.

    Voor iemand van 20 tot 31 jaar is plus 53 uitstekend. Iemand van 31 tot 40 jaar moet meer dan 49 hebben. Van 41 tot 50 jaar volstaat meer dan 48 voor uitstekend. Van 51 tot 60 jaar zelfs plus 46. En een 60-plusser heeft genoeg aan 43 en meer. Dan zit ik met mijn huidige VO2Max van 61 op rozen. Kanttekening is wel dat dit gemeten is met het sporthorloge. Dus een (lichte) afwijking is mogelijk.

    De hoogst gemeten VO2Max bij mannen bedraagt trouwens 92 en is gemeten bij een skiër.

    De run.

    Rustige run naar de wedstrijd toe. Meer dan even loslopen was dit niet. Hopelijk volstaat het.

    Details: 5.00/km - 296 c - 172 pasfrequentie - 13,9°.





    03-06-2024, 17:22 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!