lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR169 - 13KM000 - 1:01:27
  • TR168 - 13KM600 - 1:08:46
  • TR167 - 12KM000 - 0:58:26
  • TR166 - 13KM400 - 1:13:28
  • TR165 - 16KM100 - 1:17:36
    Zoeken in blog

    10-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR161 - 12KM000 - 1:00:06

    Het weer.

    Vandaag trok een actieve storing van de kust richting Ardennen met regen en buien. Achter de storing volgden er opklaringen maar ook buien die vooral in het noorden van het land intens konden zijn en gepaard konden met zware windstoten. De wind was eerst matig uit zuidwest. Achter de storing werd de wind matig tot vrij krachtig uit west tot noordwest in het binnenland en krachtig tot zelfs tijdelijk stormachtig uit noordwest aan zee. De rukwinden liepen in het noorden van het land op tussen 70 en 90 km/u, in het uiterste noorden eventueel iets meer. Het werd ook een stuk frisser met maxima van 10 tot 16 graden.

    Actueel.

    Het begrotingstekort in ons land groeit dit jaar aan tot 4,8% van het bruto binnenlands product ofwel 28,8 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid stijgt het tot 5,3% in 2025 en 5,5% in 2026, ofwel 35,6 miljard euro. Een forse en structurele toename zegt de Nationale Bank. Ze roept de politici op om maatregelen te nemen.

    De run.

    Slecht weer, koud, regen en dan ook nog eens een ontspoord begrotingstekort. Wat doe je eraan? Even gaan lopen, even de benen strekken, is misschien nog de beste remedie. De maatregelen zullen na de verkiezingen van gisteren door andere politici moeten worden genomen. Benieuwd wie het zal worden en wat ze ons zullen voorschotelen.

    Details: 5.00/km - 691 c - 171 pasfrequentie - 13,3°.















    10-06-2024, 13:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR160 - 10KM000 - 0:49:37

    Het weer.

    Het bleef droog en het werd zonnig met aanvankelijk kans op lokaal ochtendgrijs. Later overdag verschenen wat stapelwolken. De maxima schommelden van zo'n 15 graden in de Hoge Venen tot lokaal 18 à 19 graden in het midden van het land. De wind was in het binnenland eerst zwak en veranderlijk, later matig uit noordwest. Aan zee draaide de matige noordwestenwind geleidelijk naar west.

    Actueel.

    Europese, federale en Vlaamse verkiezingen - Vlaanderen kijkt naar één man; N-VA 24,0%; Bart De Wever krijgt de kans van zijn leven - Vlaams Belang 22,8%; Niet de grootste; En toch zijn wij winnaars - Conner Rousseau haalt meer dan 58000 voorkeurstemmen als lijstduwer - Bouchez zegeviert met MR, PS krijgt klappen - De Croo in tranen; slechtste score in 25 jaar voor Open VLD

    De run.

    Verkiezingen of niet, er moet of mag toch gelopen worden. Dat deden we dus. Ontspannen loslopen, meer stond er wel niet op het programma. Maar het liep vrij goed. De wedstrijd zat wel nog een beetje in de benen. Daarom heb ik zeker niet geforceerd. Iemand was korte intervallen aan het doen op de Finse piste. Maar die heb ik wijselijk laten lopen.

    Details: 4.58/km - 596 c - 177 pasfrequentie - 15°.





    10-06-2024, 08:09 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    09-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR159 - 9KM900 - 0:42:07

    LA RONDE DES MOULINS - ZATERDAG 8 JUNI - 15 UUR - LESSINES

    1. Het weer

    Over het westen was het bewolkt 's morgens. Elders was het al zonnig. In de namiddag kwamen er meer wolken te voorschijn. Maar over het uiterste zuiden bleef het zonnig. De maxima schommelden van 16° aan zee en in de Hoge Venen, 17 tot 18° in het centrum en 19 tot 20° in Belgisch Lotharingen. De wind was eerst zwak tot matig uit zuidwest, en werd later matig uit west tot noordwest.

    2. De voorbereiding

    Veel wedstrijden lopen betekent weinig trainingskilometers. We zijn zo al enkele weken bezig. De vraag is hoelang we dit volhouden.

    3. De omgeving

    Lessen is een stad in Henegouwen en telt ruim 18.000 inwoners. De stad is gelegen aan de Dender tussen Aat en Geraardsbergen en ongeveer 38 km ten zuidwesten van Brussel. Naast Frans wordt er ook Picardisch gesproken.

    Lessen is befaamd om haar porfiergroeven. Men ontgint er de vulkanische gesteenten die ontstonden tijdens de Caledonische plooiing.

    Verder heeft Lessen als toeristische bezienswaardigheden onder meer het 'gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos', dat tot een paar decennia geleden als ziekenhuis in gebruik was en nu ingericht is als museum. Het geeft een mooi beeld van de verschillende genees- en verzorgingswijzen door de eeuwen heen.

    Sinds 1983 wordt elk eerst weekend van september 'Le Festin 1583' georganiseerd. Deze renaissancefeesten met historische optocht en levende geschiedenis herdenken de overwinning op 26 augustus 1583 (Tachtigjarige Oorlog) van een Lessense burgermilitie op een leger protestantse Engelsen en Hollanders.

    'Le Festin 1583' bestaat uit een ambachtenmarkt, de Blijde Intrede van aartshertog Matthias van Oostenrijk en een renaissancebanket op zaterdag. Op zondag volgt een tamboerronde, overbrenging van het Mariabeeld van de Notre-Dame de la Porte d'Ogy naar de dekanale kerk, hoogmis, historische stoet en processie, de neerlegging van het zwaard door Sébastien de la Tramasure aan de Notre-Dame de la Porte d'Ogy en een slotfeest. Ter gelegenheid van 'Le Festin' wordt het bier 'Tramasure' gebrouwen en een speciale taart (Tarte Festin) gebakken. Oorspronkelijk werd 'Le Festin' de eerste vier eeuwen na de overwinning georganiseerd als 'Jour de l'Assaut' op de laatste woensdag van augustus.

    4. De wedstrijd

    Mijn vierde wedstrijd in het acrho-criterium jaargang 2024. Heel veel hindernissen op weg naar Lessen. De brandweer was ergens onderweg aan het blussen en/of het wegdek proper aan het spuiten. Even verder waren er files ten gevolge van werkzaamheden en blijkbaar was ere ook een ongeval gebeurd. Alles bij elkaar betekende dat toch ongeveer een half uur vertraging. Zo zie je maar terug hoe belangrijk het is om tijdig te vertrekken.

    Bovendien was het marktdag in Lessen. Dat betekende dat ook daar nog even moest rond gereden worden. Gelukkig had ik mijn huiswerk vrij goed gemaakt en wist ik toch ongeveer waar er parkeermogelijkheden waren op een schappelijke afstand van het 'Athénée royal René Magritte'.

    Dit atheneum was de plaats waar alles te doen was. De startplaats, d einschrijving, de kleedkamers, enzovoort. Helaas geen douches deze keer. Een minpuntje.

    Het zwembad 'Centre Sportif Claudy Criquielion' in de Boulevard Emile Scheveneel, is misschien iets te veraf gelegen van dit atheneum. Alhoewel, misschien is het toch een valabel alternatief.

    Ik plaatste de wagen op de grote parking gelegen in de Rue César Despretz, gelegen op wandelafstand van de school.

    We schreven ons in. Zonder problemen. Het weer was goed, dus konden we nog even plaatsnemen op de banken die op de grote speelplaats van het atheneum opgesteld waren.

    Tot het tijd was om ons om te kleden en op te warmen. Zowel de eerste kilometer als de laatste honderden meters even verkend. Ook wat korte versnellingen gedaan. De maag deed precies wat moeilijk. Het is altijd een beetje afwegen. Niet te veel eten, maar ook niet te weinig. Tijdig had ik wel gegeten. Het moet ruim vier uur op voorhand geweest zijn. Perfect dus. Maar misschien waren het gewoon wat zenuwen. Alhoewel, ik voelde mij vrij ontspannen.

    Aan de startlijn zelf nog even gesproken met Bernadette Vekeman van AT Zottegem. Toch ook wel ongetwijfeld wat die nog allemaal blijft presteren. Ze zou trouwens terug eindigen als 294e in een tijd van 0:54:29. Klasse! Maar ze concentreert zich vooral in 2024 op het criterium van de Denderstreek en niet zozeer op het Acrho-criterium. Je kan niet alles doen ook. Prioriteiten stellen moet.

    Het startsein weerklonk. Alle atleten overschreden de startlijn. Een must natuurlijk als je wil dat je chrono zal geregistreerd worden. Ik schakel mijn uurwerk in. Ook die klok begint te tikken.

    En dat realiseer ik mij goed. De eerste kilometer gaat zo 'n beetje door het centrum van Lessines. Smalle straten, draaien, keren, op en af, maar toch een degelijke 4.07 om te beginnen. Niet slecht. De tweede kilometer verloopt al rustiger. We begeven ons stilaan richting Dender. Toch wel mooi lopen hier. Vlak ook. Goede kilometertijden dus van 4.01, 4.06 en nogmaals 4.06.

    Maar na precies 5 kilometer begon het zware werk. Een klim van een 700-tal meter. Die deed mijn tempo serieus vertragen. Kilometer 5 in 4.33. De volgende kilometers ging het dan wat op en af. Redelijke tijden daar met 4.13 4.18 en 4.17. Heel egaal gelopen dus.

    De voorlaatste kilometer ging het terug meer en meer bergop. Katastrofaal werd mijn tempo niet met 4.30.

    De laatste kilometer ging dan door een park. Slechte wegen. Wat hellende hectometers. Nauwelijks nog tempo. het ging naar 5.00. Toch kon ik er nog een laatste sprintje uitpersen om mijn plaats veilig te stellen. De rest had het dus even moeilijk als ik. Altijd positief af je niet meer voorbij gelopen wordt in de laatste honderden meters.

    Conclusie: opnieuw een meer dan degelijke prestatie met plaats twee in mijn categorie (58e algemeen). Na Marc Van der Hoeven. Maar die loopt als plus zestigjarige toch nog op een 'iets' hoger niveau.

    Prijs: een porfieren steen. Origineel is het in elk geval.





    09-06-2024, 18:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    07-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR158 - 6KM000 - 0:28:18

    Het weer.

    Na het optrekken van het eventuele ochtendgrijs, werd het vanochtend zonnig. In de loop van de dag ontstonden er in het binnenland stapelwolken waaruit een paar plaatselijke buitjes konden vallen, vooral dan over het noorden. Aan zee begon de dag met enkele wolkenvelden, maar daarna werd het er snel zonnig. De maxima lagen tussen 16 graden aan de kust en op de Ardense hoogten en 18 of 19 graden elders. De wind waaide eerst zwak uit het zuidwesten en later vaak matig uit het westen. Aan zee was de wind matig uit west tot noordwest.

    Actueel.

    De werkzaamheidsgraad van 25 tot 55-jarigen in ons land is slechter dan in 22 andere Europese landen. Alleen Italië, Griekenland, Spanje en Roemenië doen het nog slechter dan België. Opvallend voor ons land is het verschil tussen de regio's. West-Vlaanderen is met 90,1% de op vijf na beste van alle regio's in Europa. Ook Oost-Vlaanderen (89% - 17e plaats) en Limburg (87,4% - 48e plaats) scoren erg hoog. Voor het hele land komt het cijfer uit op 81,5%. De slechtst scorende regio in ons land is Luik, dat met 71,5% pas 225e staat van de 241 regio's. ook Henegouwen (72,5% - 220e plaats) en Brussel (74,2% - 212e plaats) scoren niet goed.

    De run.

    Een run in twee delen vandaag. Dat was niet direct de bedoeling maar een klas leerlingen kwam mij tijdens de turnles gezelschap houden. Daar zaten toch wel enkele kerels tussen die vrij goed uit de voeten konden en er een tempo op nahielden dat hoger was dan datgene wat ik normaal loop op de Finse piste. Maar ik wou toch even weten hoe snel het echt ging en daarom de laatste twee kilometers meegelopen. Het werd zodoende toch een goede oefening. Zo zie je maar, ook een korte run kan een inspanning vragen. En dat mag wel eens.

    Details: 4.42/km - 373 c - 172 pasfrequentie - 16,7°.





    07-06-2024, 14:02 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    06-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR157 - 8KM000 - 0:39:43

    Het weer.

    Vandaag werd het vaak zonnig, maar over het noorden hingen er tijdelijk meer wolkenvelden. In de loop van de dag wisselden zon en stapelwolken elkaar af. Aan zee werd het in de namiddag zonnig. Over het westen en het noordwesten werd vanaf ongeveer de middag de kans op een paar lokale buien groter. Elders bleef het overwegend droog bij maxima van 14 graden in de Hoge Venen tot 19 graden over het zuidwesten. Er waaide een zwakke en later een matige wind uit zuidwest ruimend naar west.

    Actueel.

    Terwijl het in ons land nog bijlange niet zomert, kreunt het zuidelijke deel van Europa, en dan vooral Griekenland en Cyprus, onder een ongewone hitte. Het kwik bereikt daar nu al extreme waarden. Drie Griekse regio's noteerden deze week temperaturen van meer dan 39°, een primeur voor het begin van juni. De Cypriotische weerdienst gaf dan weer een 'waarschuwing voor extreme hitte': de temperaturen op het eiland zouden de komende dagen 44° kunnen bereiken. Ook Turkije is getroffen door de hittegolf, met temperaturen van meer dan 30°. Volgens de lokale meteorologische dienst liggen de temperaturen er 8 tot 12° boven het seizoensgemiddelde.

    De run.

    Er zat iets meer schwung in deze run in vergelijking met gisteren. Maar dat wil niet zeggen dat de pees er duchtig op gelegd werd. Heel ontspannen begonnen zelfs. Met naar het einde toe wel een paar snellere kilometers. Vandaar dat het algemeen gemiddelde toch nog onder de 5.00 bleef.

    Details: 4.58/km - 540 c - 173 pasfrequentie - 16,1°.





    06-06-2024, 16:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR156 - 10KM000 - 0:53:25

    Het weer.

    Vandaag was er tijdelijk wat lichte regen mogelijk in Laag- en Midden-België, maar al snel schoof die regenzone op richting Hoog-België. 's Namiddags verschenen er brede opklaringen vanaf het noordwesten. Het bleef vrijwel droog aan de achterzijde van de regenzone. De maxima lagen tussen 13 of 14 graden in de Hoge Venen en 17 of 18 graden in het centrum. De wind waaide meestal matig uit het westen tot noordwesten.

    Actueel.

    Het aantal daklozen in Brussel is in 14 jaar tijd meer dan verviervoudigd. Tijdens de eerste Brusselse daklozentelling in 2008 werden 1724 daklozen geteld. In 2022 was dat aantal toegenomen tot 7134. Men zag niet alleen het aantal daklozen toenemen maar ook het aantal kwetsbare profielen. Zo zijn er meer oudere daklozen en mensen met chronische ziekten, zoals diabetes of kanker. Ook het aantal vrouwen, alleenstaande moeders en niet-begeleide minderjarigen neemt elk jaar toe.

    De run.

    Een rustige run op deze vrij zonnige dag. Zon jawel, maar dat betekent niet dat het warm was. De temperaturen blijven beneden peil. Maar het moet gezegd, om een run af te werken is het vrijwel ideaal. Er is veel zuurstof in de lucht, er staat meer dan voldoende wind en het is droog. Dus ja, we moeten en kunnen het ook van de positieve kant bekijken.

    Details: 5.20/km - 570 c - 169 pasfrequentie - 15,6°.





    05-06-2024, 17:18 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    04-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR155 - 13KM000 - 1:03:07

    Het weer.

    Vandaag hing er eerst vrij veel bewolking. In de loop van de dag ontwikkelden er zich opklaringen en werd het wisselend bewolkt. Het bleef vaak droog op enkele lokale buitjes na. Het werd iets zachter met maxima van 17 graden op het Ardense plateau en 21 tot 22 graden in Vlaanderen. Er stond meestal een matige zuid- tot zuidwestenwind.

    Actueel.

    Er zijn nog nooit zoveel verdachte geldstromen blootgelegd in ons land als vorig jaar, goed voor meer dan 2,8 miljard euro. Er werden een recordaantal verdachte geldtransacties aangegeven bij de Cel voor Financiële Informatieverwerking, beter bekend als de antiwitwascel. Er waren 79211 meldingen, bijna de helft meer dan in 2022. Op basis daarvan werden meer dan 3000 dossiers samengesteld en doorgespeeld aan het gerecht. Een kwart van al die dossiers had betrekking op ernstige belastingfraude, goed voor bijna 1,2 miljard euro aan verdachte geldstromen. Twee jaar geleden was dat amper een half miljard euro. Die forse toename heeft onder meer te maken met grote sommen zwart geld die jaren in het buitenland verborgen waren en die vorig jaar weer naar België versluisd zijn.

    De run.

    Eerst eens bij de kapper geweest. We waren dus iets lichter als we aan de run begonnen. Dat hielp mij een klein beetje om een toch wel mooie afstand te lopen twee dagen na de halve marathon. Bovendien lag het tempo ook vrij hoog dus zeker tevreden met deze training.

    Details: 4.51/km - 801 c - 173 pasfrequentie - 13,9°.















    04-06-2024, 20:13 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR154 - 6KM900 - 0:35:13

    Het weer.

    Er was opnieuw veel bewolking maar het bleef overwegend droog. De maxima lagen tussen zo'n 14 graden in de Hoge Venen en 18 à 19 graden in Vlaanderen. De wind waaide zwak tot matig uit noordwest.

    Actueel.

    De ochtendwandeling.

    Als je opstaat heb je misschien niet de behoefte om meteen te bewegen. Maar je dag beginnen met een korte wandeling kan je veel voordelen opleveren. En dat is wetenschappelijk bewezen.

    1° Het geeft je een energieboost.

    Je dag beginnen met een wandeling kan je energie geven voor de rest van de dag. Studies tonen aan dat volwassenen die 20 minuten buitenshuis gingen wandelen vitaler en energieker waren dan zij die 20 minuten wandelden in een binnenomgeving (wandelen op een loopband is bijvoorbeeld niet de beste optie). Wie de buitenlucht opzoekt en ook nog eens enkele treden kan meepikken, krijgt bovendien een extra energieboost: je zou namelijk meer energie krijgen van 10 minuten 'trapwandelen' dan van een kop koffie.

    2° Het verbetert je humeur.

    Een ochtendwandeling levert je ook heel wat fysiologische voordelen op: van een groter zelfvertrouwen tot minder stress, angsten en vermoeidheid. Een ochtendwandeling zal je mentaal welbevinden aanzienlijk verhogen. Meer nog: wandelen kan symptomen van depressie verminderen of het risico op de pressie verkleinen. Om van deze voordelen te genieten moet je wel minstens vijf dagen per week 20 tot 30 minuten wandelen.

    3° Het is een gemakkelijke manier om aan je beweging te komen.

    Een ander voordeel van een ochtendwandeling is dat je al meteen je fysieke activiteit voor de dag kan afvinken, alvorens andere privé- of werkvermplichtingen je beweegplannen in de war kunnen brengen. De algemene bewegingsrichtlijn luidt om wekelijks minstens 150 tot 300 minuten matig intensief te bewegen. Probeer dus om zeker vijf ochtenden telkens 30 minuten te wandelen om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen.

    4° Het kan helpen bij gewichtsverlies.

    Met een wandeling van 30 minuten aan een gemiddeld tempo kan je al snel zo 'n 150 kilocalorieën verbranden. Door 's ochtends te bewegen, zet je je metabolisme bovendien in gang, wat ook bijdraagt aan een beter gewichtsmanagement of gewichtsverlies.

    5° Het voorkomt ziektes.

    Wandelen biedt je tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een sterker immuunsysteem en een verkleind risico op verschillende ziektes. Zo zou dagelijks 30 minuten wandelen het risico op hartziekten met 19ù verkleinen. Ook helpt wandelen met het verlagen van bloedsuikerspiegels, waardoor ook mensen met diabetes gebaat zijn met wandelen. Het helpt ook je levensduur verlengen, het risico op cardiovasculaire ziektes en bepaalde types van kanker verkleinen.

    6° Het versterkt je spieren.

    Hoewel het je niet dezelfde resultaten zal opleveren als met lopen of krachttraining, kan je ook met wandelen je beenspieren versterken. Probeer stevig door te wandelen of wandel eens een heuvel, trap of brug op voor een groter resultaat.

    7° Het stimuleert je brein.

    Een ochtendwandeling verbetert tal van mentale processen, waaronder ene betere focus en grotere creativiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat cognitieve functies bij volwassenen die hun dag met een ochtendwandeling beginnen aanzienlijk beter zijn in vergelijking met zij die deze gewoonte niet hebben.

    8° Het draagt bij aan een betere nachtrust.

    Door 's ochtends te gaan wandelen verbetert je ook je slaap. Zelfs mensen met slapeloosheid zouden gebaat zijn bij lichaamsbeweging in de ochtend. Door je meteen bloot te stellen aan daglicht wordt je goed wakker, wat je interne klok helpt reguleren. Hierdoor zal je lichaam 's avonds ook beter aangeven wanneer het tijd is om weer te gaan slapen.

    9° Het helpt je gezondere keuzes maken.

    Een ochtendwandeling kan ervoor zorgen dat je gezondere keuzes maakt doorheen de verdere dag. Na je wandeling zal je meer energie hebben en je minder vermoeid voelen. Bij een energiedip of een slaaptekort stijgt vaak de behoefte om naar comfort-food of ongezonde energieboosters te grijpen. Een ochtendwandeling kan je extra motiveren om te kiezen voor een gezonde lunch of snack in de namiddag.

    De run.

    Een ochtendwandeling zou ik deze run niet direct noemen. Maar het was wel relax en ontspannen. Dat mocht ook wel na de halve marathon van gisteren. Dit hadden we wel verdiend. Een iets zwaardere oefening is allicht voor morgen.

    Details: 5.06/km - 417 c - 172 pasfrequentie - 15,6°.

     

     

     





    04-06-2024, 19:12 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR153 - 21KM100 - 1:34:26

    La Kainoise - in Kain

    1. Het weer.

    Wat waren de verwachtingen? Een bewolkte dag, maar toch wat opklaringen en overal zo goed als droog. Warm wordt het zeker niet met temperaturen tussen de 15 en 18°. De oorzaak is een vrij krachtige wind uit noord tot noordnoordoost.

    2. De voorbereiding.

    Wekelijks een wedstrijd. Dat houdt in dat er minder kilometers getraind worden. Alles bij elkaar ongeveer een 60 tot 70-tal deze week. Daarmee moeten we het stellen. Je kan immers een paar dagen voor een wedstrijd geen lange duurloop of zware training meer inlassen. Maar goed, we hebben al heel wat trainingskilometers in de benen dit jaar. Voldoende, zelfs voor een halve marathon.

    3. De omgeving.

    Kain is een dorp in Henegouwen en een deelgemeente van Doornik. Het ligt in een golvend landschap met als absolute trekpleister de Mont Saint-Aubert, de dichtersheuvel.

    Deze berg werd door de christenen omgedoopt tot 'Mont de la Trinité' en later tot 'Mont Saint-Aubert', dit ter ere van een zekere Aubert, bisschop van Cambrai en Arras ten tijde van koning Dagobert. Na monnik te zijn geweest in de abdij van Luxeuil, koos hij ervoor als kluizenaar te leven op de Mont de la Trinité. Hij zou er als bakker hebben gewerkt, zijn producten aan de rijken hebben verkocht en de opbrangst hebben verdeeld onder de armen.

    Met zijn meer dan 140 meter is deze heuvel het hoogste punt van de streek. Bovenaan de heuvel staat de huidige kerk gewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Deze kerk dateert uit de 18e eeuw. Hier kunt u het 'Dichterspad' volgen dat werd aangelegd op initiatief van Géo Librecht (1891-1976), een dichter die in het Frans en in het Picardisch schreef.

    Bovenaan de berg kan u genieten van een adembenemend uitzicht over de volledige Scheldevallei en Doornik, de stad met de vijf klokkentorens. De Mont-Saint-Aubert wordt ook nu nog soms de Mont de la Trinité genoemd vanwege de bedevaarten met dezelfde naam, die al plaatsvinden sinds de 14e eeuw. Deze rustige plek, niet ver van de stad, is zeer in trek bij wandelaars en gezinnen. Het is het vertrekpunt van verschillende routes en een plaats van pure ontspanning met een speeltuin, restaurants en cafés die in de zomer druk bezocht worden.

    Enkel terugkerende evenementen in de buurt zijn: de 'marche à bâton' (op paasmaandag) en het 'Feest van het brood' (midden juli). De marche à bâton is een herinnering aan de 14e eeuwse pelgrimstocht, maar heeft tegenwoordig zijn religieuze karakter verloren.

    Verschillende routes, van 6 tot 20 km, brengen wandelaars naar de top van de Mont-Saint-Aubert. De hele dag door worden er activiteiten georganiseerd. Het 'Feest van het brood' is een eerbetoon aan 'Aubert' en eert de smaken van het platteland op de top van de Mont-Saint-Aubert. Op het programma: ontdekken van plaatselijke ambachtslieden en producenten, een echt volksfeest en vuurwerk. Kortom, één groot feest in een familiale en ontspannen sfeer.

    De beklimming van de Mont Saint-Aubert is 1,9 km lang en overbrugt ongeveer 120 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. De top van de beklimming ligt op 144 meter hoogte.

    4. De wedstrijd.

    Het was vroeg opstaan op zondag. Minstens drie uur voor de wedstrijd ontbijten. Wedstrijd om 9u30. Dan weet je het wel. De gemakkelijkste weg zou geweest zijn: thuisblijven. Maar dat deden we dus niet en we gingen op weg naar het Waalse dorp Kain.

    Ik was er al eens eerder geweest. Maar dan niet voor deze halve marathon. Wel voor 'le jogging de l'institut libre des métiers'. Dat was in 2022.

    Meestal ben ik altijd heel vroeg ter plaatse. Veel te vroeg meestal. Nu was dat toch minder het geval. Niet dat we ons moesten haasten. Een uurtje op voorhand waren we ter plaatse. De organisatoren waren nog druk bezig alles op zijn plaats te zetten zodat de wedstrijd tijdig kon starten.

    Inschrijven kon in de school. Kleedkamers waren in de nabij gelegen sporthal. Amper een paar honderd meter daar vandaan. Dus geen probleem wat dat betreft. Er is daar trouwens ook een zwembad. En het is geopend op zondag. Maar ik heb toch wat twijfels of ik na de halve van Kain nog zin zal hebben om een paar lijntjes te zwemmen. Ik vrees dat dit niet het geval zal zijn.

    De kleedkamers waren ruim. De douches ook prima in orde. Perfect dus!

    Veel opwarmen heb ik niet gedaan. Niet dat het daarvoor te warm was. Wel integendeel. Het was echt fris op deze zondagse morgen in Wallonië. Maar ik was niet van plan om zo vlug als mogelijk te starten. De eerste kilometers hoefden met andere woorden niet mijn snelste te zijn. Er kwam immers nog heel wat aan. Het begin ging dan ook in respectievelijk 4.21 en 4.15. Hier was het nog vlak!

    Maar dat veranderde in de derde kilometer. Het tempo vertraagde dus. Kilometer 3 en 4 in 4.37 en 4.31. Het voordeel van hellingen is dat het ook soms bergaf gaat. Kilometer 5 ging dan ook redelijk vlot in 4.08.

    Maar het was dus afwisselend omhoog en omlaag. Soms niet zo steil zoals in kilometer 6 en 7 met tijden van 4.29 en 4.24. Licht bergaf ging het dan weer wat vlotter in 4.07 (kilometer 8).

    Maar dan ging het al opnieuw omhoog en ging mijn tempo alweer naar beneden. Kilometer 9 en 10 in 4.32 en 4.41. Op dat moment dus mijn traagste kilometer. Maar het gevoel bleef goed. Gelukkig maar want we waren nog niet eens halfweg. Het moest eigenlijk nog allemaal beginnen!

    Er kwamen een paar vlakke kilometers aan nu. Dat mocht eigenlijk ook wel. Ik was er zeker niet kwaad om. Chrono's van 4.24 4.17 en 4.35 waren het gevolg (kilometers 11 tot 13).

    Maar dat liedje bleef niet duren. En dat wist ik ook. Ik had immers op voorhand het profiel van de wedstrijd bekeken en wist dus dat het zwaarste stuk van het parcours zich situeerde rond kilometer 15.

    Maar het ging al eerder langzaam bergop. Kilometer 14 en 15 verliepen dus ook aan eenzelfde iets trager tempo. Twee keer 4.35.

    Maar dan kwam dus de Mont Saint-Aubert en hier kelderde mijn tempo pas echt. Kilometers 16 en 17 in 5.20 (!) en 5.00. Tijdens kilometer 18 liepen we dan terug van die berg af. Vrij steil naar beneden. Ik moest zowaar wat afremmen om niet te vallen. Twee heel snelle kilometers dus 3.59 en 3.52. Lang geleden dat ik nog eens zo vlug liep!

    Maar de parcoursbouwers hadden nog voor een laatste dessertje gezorgd in de laatste kilometers. We moesten immers nog een brug over. Een hindernis die natuurlijk niet te vergelijken is met wat we al op ons bord hadden gekregen. Maar ze deed zich wel nog voelen. Toch kan ik nog een behoorlijk tempo aanhouden. Kilometer 20 in 4.20. Kilometer 21 in 4.21. Van een inzinking was dus zeker geen sprake. En dat voelde ik ook in de benen. Die werkten absoluut nog goed mee.

    En dat brengt mij bij mijn slotconclusie: dit was best een goede prestatie. Ik wist dat de conditie goed was maar dat moet natuurlijk nog altijd blijken in de wedstrijd ook. Veel beter doen op dit parcours? Neen, dit is zo goed als onmogleijk voor mij. En daar kan ik best vrede mee nemen!





    04-06-2024, 15:29 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-06-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR152 - 5KM000 - 0:25:00

    Het weer.

    De dag begon grijs en betrokken met eerst nog vaak slecht zicht in de Ardennen en op meerdere plaatsen perioden van lichte regen of motregen. In de namiddag werd het wel vaak droog over de westelijke landshelft, maar over het oostelijk deel was het nog wisselvalliger met soms regen of buien die op het einde van de namiddag en zaterdagavond in Hoog-België plaatselijk stevig konden zijn met kans op onweer. We noteerden maxima van 15 graden in de Hoge Ardennen tot 20 graden elders. Er waaide een matige noordwestenwind. Aan de kust was de noordenwind vrij krachtig tot krachtig met windstoten tot 60 km/u.

    Actueel.

    Conditie - VO2Max

    Is een belangrijke waarde voor joggers. Het zegt namelijk iets over de staat van je conditie. Hoe hoger je VO2Max, hoe beter je conditie. VO2Max wordt ook wel maximale zuurstofopname genoemd en wordt algemeen beschouwd als de meest nauwkeurige meting van je conditie. In gewone taal gezegd: een hoge VO2Max waarde betekent dat je lichaam beter in staat is om zuurstof uit de lucht te halen en aan je spieren te leveren. Hoe meer zuurstof je spieren krijgen, hoe meer voedingsstoffen je kunt omzetten in de nodige brandstof die je spieren gebruiken om te presteren. Je VO2Max berekenen is het meest nauwkeurig als je dit laat doen bij een sportarts met een inspanningstest met ademgasanalyse.

    Je VO2Max berekenen met hartslag wordt ook wel eens gedaan. Daarbij zou de formule gelden: VO2Max = (maximum hartslag / rusthartslag) x 15. Deze VO2Max calculator is alleen niet erg nauwkeurig en is vooral gebaseerd op gemiddelden. Als je van nature een lage maximum hartslag hebt, zal je VO2Max ook automatisch lager zijn.

    Ook sporthorloges zeggen je VO2Max te kunnen bepalen, soms gemeten bij inspanning en soms juist in rust. Sommige, zoals Polar en garmin bepalen je VO2Max ook aan de hand van je hartslag, vergelijkbaar met de formule hierboven.

    Wat is een goede VO2Max? Voor de mannen geldt het volgende.

    Voor iemand van 20 tot 31 jaar is plus 53 uitstekend. Iemand van 31 tot 40 jaar moet meer dan 49 hebben. Van 41 tot 50 jaar volstaat meer dan 48 voor uitstekend. Van 51 tot 60 jaar zelfs plus 46. En een 60-plusser heeft genoeg aan 43 en meer. Dan zit ik met mijn huidige VO2Max van 61 op rozen. Kanttekening is wel dat dit gemeten is met het sporthorloge. Dus een (lichte) afwijking is mogelijk.

    De hoogst gemeten VO2Max bij mannen bedraagt trouwens 92 en is gemeten bij een skiër.

    De run.

    Rustige run naar de wedstrijd toe. Meer dan even loslopen was dit niet. Hopelijk volstaat het.

    Details: 5.00/km - 296 c - 172 pasfrequentie - 13,9°.





    03-06-2024, 17:22 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    31-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.totaal mei






    31-05-2024, 13:24 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR151 - 7KM000 - 0:33:30

    Het weer.

    Deze ochtend was het eerst zwaarbewolkt met perioden van lichte regen of enkele buien. In de loop van de dag waren er opklaringen maar soms konden er ook nog stevige buien voorkomen. Een donderslag was niet uitgesloten. De maxima bereikten 14 graden in de Hoge Ardennen en 18 of 19 graden in Vlaanderen. De noordwestenwind was zwak tot matig in het binnenland, maar matig tot vrij krachtig in de kustregio met windstoten tot 55 km/u.

    Actueel.

    Liefst 27% van de dodelijke verkeersslachtoffers in Vlaanderen is het gevolg van botsingen met obstakels buiten de weg. In 2022 waren er in Vlaanderen in totaal 282 dodelijke verkeersslachtoffers waarvan 77 door botsingen met straatmeubilair. Daarmee zijn zulke botsingen zelfs dodelijker dan frontale botsingen en zijdelingse ongevallen op kruispunten. Voor heel België ging het om 159 aanrijdingen tegen bomen, palen of vangrails, of 30% van het totale aantal verkeersdoden. Veruit de meeste dodelijke botsingen tegen obstakels gebeurden tegen bomen (23%) en palen (20%). Vangrails (12%) komen op de derde plek. Op de vierde plaats staan botsingen tegen muren of andere constructies (8%).

    De run.

    De maand afgesloten met een relatief korte run (vetloop) aan een degelijk tempo. Het gevoel was goed. Ik liep vrij soepel. Dus heb ik op dit moment zeker niet te klagen.

    Details: 4.47/km - 419 c - 175 pasfrequentie - 12,2°.





    31-05-2024, 13:22 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    30-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR150 - 9KM000 - 0:42:45

    Het weer.

    De dag begon grijs. Lokaal viel er een bui. In de loop van de dag werd het wisselend bewolkt en ontstonden er in het binnenland meer buien. In de westelijke landshelft bleef het echter op de meeste plaatsen droog. Vooral in het zuidoosten was er kans op een donderslag in de namiddag. De maxima lagen tussen 13 graden in de Hoge Ardennen en 17 of 18 graden in het centrum bij een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind die ruimde naar het noordwesten.

    Actueel.

    Bewegen houdt je niet alleen fit, het vertraagt ook verouderingsprocessen in het lichaam aanzienlijk. Dat blijkt uit een studie van de UGent, waarbij 33 vrijwilligers gedurende zes maanden een intensieve fietstraining deden. De zogenaamde 'Bioklok-studie' nam de echte lichaamsleeftijd van proefpersonen onder de loep: de ouderdom op basis van cellen, organen en weefsel in ons lichaam, om vervolgens een exact beeld van het verouderingstempo te geven. Hoewel de vrijwilligers chronologisch gezien zes maanden ouder moesten worden, bleek hun echte lichaamsleeftijd dankzij een zorgvuldig opgebouwd trainingsschema met 7,7 maanden verminderd te zijn. Bovendien bleken de slagaders zelfs met 3,6 jaar 'verjongd'.

    De run.

    Als dat geen stimulans is om een run af te werken dan weet ik het niet meer. Sport vertraagt het verouderingsproces. Daar wou ik meteen een run aan een vrij goed tempo tegenover zetten. Het liep toch soepel, dus echt forceren hoefde ik niet te doen. Dus zeker nog een goede test. Wat het weer betreft: zomers is het natuurlijk niet maar om te sporten toch vrijwel ideaal. Dat mogen we toch ook eens benadrukken. Maar als het van mij zou afhangen mocht het toch een paar graden warmer worden.

    Details: 4.45/km - 540 c - 174 pasfrequentie - 15,6°.





    30-05-2024, 14:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    29-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR149 - 11KM000 - 0:57:41

    Het weer.

    Vandaag werd het een perfecte herfstdag, met vrij lage temperaturen en regelmatig regen. Die regen wordt hooguit afgewisseld met korte onderbrekingen van een of twee tijdelijke zonnige perioden.

    Actueel.

    De prijs van de postzegels in ons land is bij de hoogste in Europa. België had in 2023 op Denemarken (4,3 euro) en Italië (2,8 euro) na, de duurste priorzegel (destijds 2,17 euro). De mediaan lag op 1,07 euro. Bovendien kende ons land hiervoor de op een na hoogste stijging in vergelijking met 2020 (+ 0,96 euro). Alleen in Griekenland was de prijstoename (1,18 euro) groter. In de helft van de landen bedroeg de prijsstijging hoogstens 20 cent. Voor de non-prior staat België op de zevende plek, voor het verzenden van een binnenlands pakket van 2 kg op de elfde. Het gaat hier steeds om tarieven in nominale termen (voor inflatie). Wanneer het verschil in koopkracht tussen de diverse landen geneutraliseerd wordt, verbetert de Belgische situatie meestal ietwat en komen we uit op respectievelijk de 6e, 8e en 10e plaats.

    De run.

    De rest van de week zullen we overschakelen naar minder lastige oefeningen. Minder kilometers en ook iets trager. Misschien wel met een paar korte versnellingen. Dat zullen de benen telkens wel bepalen. Willen die mee, dan doen we iets meer. In het tegenovergestelde geval doen we wat minder. En het weer zal ook nog wel bepalend zijn de rest van de week. Vandaag was het, ondanks de mindere voorspellingen, zo goed als droog. Maar het is van dag tot dag kijken hoe het een en ander evolueert.

    Details: 5.15/km - 632 c - 170 pasfrequentie - 15°.





    29-05-2024, 14:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    28-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR148 - 12KM000 - 0:59:06

    Het weer.

    Deze morgen nam de bewolking verder toe met soms al wat lichte neerslag. Deze namiddag was het overal zwaarbewolkt met regenperiodes vanaf het westen. De maxima lagen tussen 14 graden in de Hoge Venen en 18 of zelfs 19 graden in de Kempen. De wind waaide matig uit het zuidwesten.

    Actueel.

    ALEX KIBET, een Keniaan die in Leuven woont. Winnaar van zowel de 10 miles in Antwerpen als van de 20 km in Brussel. Hij is sneller dan eender welke Europeaan op de halve marathon. Hij zou graag snel Belg willen worden om voor België een medaille te kunnen lopen op het Europees Kampioenschap dat volgend jaar in ons land plaatsvindt. Hij is niet van plan om nog ooit naar Kenia terug te keren. Hij denkt nog een jaar of tien te hebben als lange afstandsloper. Gedurende die periode zal hij wel, zoals zoveel andere atleten, regelmatig stages gaan doen in Kenia. Maar na zijn carrière blijft hij zeker hier. In België zijn mijn kinderen geboren en getogen. Ook zij zullen het geweldig vinden als ik in Leuven het Europees kampioenschap kan betwisten!

    De run.

    De regen liet vandaag een beetje op zich wachten. Alhoewel ik maar rond het middaguur kon beginnen aan mijn run heb ik het daardoor toch nog droog kunnen houden. Veel wind was er wel. Het slechte weer was duidelijk op komst. Ook de komende dagen zouden we het niet droog houden. De zomer is dus nog ver af. Het kan alleen maar verbeteren zeker.

    Details: 4.55/km - 707 c - 174 pasfrequentie - 17,8°.











    28-05-2024, 16:54 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    27-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR147 - 11KM000 - 0:57:08

    Het weer.

    Vandaag kregen we opnieuw vrij veel bewolking met af en toe regen of buien. Aan zee was de buienneiging kleiner. De maxima schommelden van 14 graden in de Hoge Ardennen, 16 graden aan de kust tot 17 of 18 graden in de meeste andere streken. De wind waaide meestal matig uit west tot zuidwest.

    Actueel.

    De vetloop.

    Vetloopjes kunnen je niet alleen helpen om wat overbodige kilo's te verliezen, ook voor langeafstandslopers zijn nuchtere duurlopen een interessante trainingsvorm.

    Een vetloop is een zeer rustige, korte duurloop die je ’s ochtends op een lege maag uitvoert. Je loopt in de hartslagzone LSD (Long Slow Distance, 70 – 75% van je maximale hartslag). Via deze trainingsvorm ben je er zeker van dat de energie geleverd wordt door de verbranding van vetten. Na een nachtje slapen zijn je suikerreserves immers zo goed als volledig opgebruikt en wordt in de plaats daarvan je vetmetabolisme in gang gezet.

    Vetloopjes zijn dus per definitie interessant voor mensen die willen afvallen. Nog al te vaak wordt gedacht dat je kilo’s kwijtraakt door goed te zweten en buiten adem te zijn na je training, maar door zo intensief te sporten verbrand je in hoofdzaak suikers. Een trage duurloop op een lege maag is dus veel efficiënter. Het helpt je af te vallen, maar enkel in combinatie met een gezond voedingspatroon, want dat blijft uiteraard nog altijd de basis.

    Ook heel wat langeafstandslopers nemen vetloopjes op in hun trainingsschema. Als je het uiterlijk van een doorsnee marathonloper bekijkt, weet je dat ze dat niet meteen doen om af te vallen. Door veel op een nuchtere maag te trainen, zullen deze atleten in een wedstrijd langer hun vetreserves kunnen aanspreken. Die zijn in tegenstelling tot suikers namelijk bijna onuitputtelijk. De op deze manier opgespaarde suikers kunnen later in de race nog aangesproken worden om energie te leveren als het tempo de hoogte in gaat.

    Enkele tips:

    1. Een nuchtere duurtraining uitvoeren is niet altijd gemakkelijk. Zeker in het begin zal je soms starten met een ijl gevoel. Niet eten betekent trouwens niet dat je niet mag drinken voor de training. Integendeel: minstens een glas water voor je vetloopje is ten zeerste aangeraden.

    2. Het kan een tijd duren vooraleer je echt gewend bent aan deze vorm van trainen. Als je een onervaren vetloper bent, begin je het best met sessies van een twintigtal minuten. Na verloop van tijd kan je je nuchtere duurtrainingen opdrijven tot drie kwartier of maximum een uur, maar zeker niet langer! Wie in zijn trainingsschema echt het accent legt op vetloopjes, kan er tot drie per week doen. Het is dan wel aangewezen om telkens een dag tussen te laten.

    3. Last but not least is het erg belangrijk om een stevig ontbijt te nemen na je vetloop. Alle suikers zijn dan immers opgebruikt, mochten die alsnog aanwezig zijn geweest na de nachtrust. Leg bij het eten dan ook een stevig accent op suikeropname, zoals pannenkoeken of brood met confituur. Zéker als je later op de dag nog een andere training op het programma hebt staan.

    De run.

    Een vetloop. Of wat had je gedacht. Na dit allemaal gelezen te hebben kon ik moeilijk anders. Maximum een uur. Daar heb ik mij dus aan gehouden. Het tempo lag laag. Zeker de eerste kilometers. Daarna liep het soepel. Iets vlotter. Eigenlijk nog een goed algemeen gemiddelde. Beter dan verwacht. En daarna: een stevig ontbijt, met een eitje en een paar boterhammen met konfituur.

    Details: 5.12/km - 647 c- 175 pasfrequentie - 13,3°.





    27-05-2024, 11:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    26-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR146 - 20KM000 - 1:36:58

    Het weer.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met vooral over het westen en het centrum perioden van regen. Over het oosten en het noordoosten bleef het vanochtend meestal droog met aanvankelijk nog enkele opklaringen. In de loop van de dag werd het overal eerder wisselend bewolkt met in de namiddag buien die soms stevig en onweerachtig konden zijn. Op het einde van de namiddag werd het droger en zonniger in de Kuststreek. De maxima schommelden rond 17 à 18 graden in de Ardennen en aan de kust, en lagen tussen 19 en 22 graden elders. De matige zuidoostenwind ruimde naar het zuiden en later naar het zuidwesten. In de namiddag waren er rukwinden van 40 tot 60 km/u mogelijk of eventueel meer tijdens hevige buien.

    Actueel.

    Vandaag eindigt de Giro of Ronde van Italië. Grote mijnheer in deze ronde was ongetwijfeld Tadej Pogacar. Eindwinnaar en zes ritzeges, je moet het doen! Geen tegenstand voor hem. Een klasse sterker dan de rest. Hij won waar en wanneer hij wou. Gelukkig heeft hij nog een paar ritten cadeau gegeven. Hij had dan ook bijna tien minuten voorsprong op de tweede in de eindrangschikking. Zijn naam:Daniel Martinez.

    Maar hierbij ook een verhaal uit andere tijden!

    José De Cauwer (huidig koerscommentator) was ooit zelf profrenner en reed op 16-jarige leeftijd zijn tweede koers. 'Ik was met de fiets naar de start gegaan want thuis hadden we geen auto' vertelt hij in een interview met 'Het Nieuwsblad'. Dat was vijftien kilometer in de regen.

    'Na de koers zag ik mijn ouders staan, die meegekomen waren met mijn nonkel. Ik dacht: 'Ha, straks krijg ik ook een lift, maar toen ik buitenkwam, waren ze allemaal al weg. Dat deed zoveel pijn.'

    'Ik ben naar huis gereden, al wenend van colère. Daar heb ik gedacht: 'Met mij gaan jullie nog wat mee maken'. 'Ik zie die weg naar huis nog altijd voor me. Ik weet nog altijd wat ik toen allemaal heb gedacht. Niet te geloven.'

    De run.

    Ook vandaag veel regen. Gelukkig moest ik eerst niet fietsen alvorens ik aan mijn run kon beginnen. Het werd een ontspannende lange duurloop. Tijdens de loop bleef het ook grotendeels droog. Dus ook daar had ik geluk mee. En dat moet je met het huidig weertje toch wel hebben. Het blijft een natte en vrij frisse bedoening. Ik zou wat dat betreft ook zeggen: niet te geloven.

    Details: 4.51/km - 1170 c - 174 pasfrequentie - 14,4°.

     





    26-05-2024, 16:58 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    25-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR146 - 5KM000 - 0:20:48

    Wedstrijd - 4e KWB Kermisjogging Zaffelare

    1. Het weer

    Deze morgen was het nog heel zwaar bewolkt met regen in het noordwesten en noorden van het land. In die mate dat ik mij afvroeg of ik deze wedstrijd wel zou lopen. In de gietende regen alvast niet. Maar men beloofde beterschap in de loop van de voormiddag. Het was dus hopen dat die belofte zou uitkomen en dat we toch iets droger weer zouden krijgen. Uiteindelijk lukte dat ook. In het begin nog wat regen maar geleidelijk aan werd het droger.

    2. De wedstrijd

    Ik had het bewust wat rustig gehouden deze week en vooral op tempo en snelheid getraind. Het was de bedoeling dat we dit vandaag dan ook eens goed zouden testen. De vraag as eigenlijk: hoe dicht kom ik bij die 4.00/km. Het is een streefdoel. Dat ik niet haalde is geen drama. Beter kon niet.

    Alhoewel, mijn eerste drie kilometers waren de traagste. Nochtans had ik voor een vrij stevige opwarming gezorgd van een viertal kilometer. Die eerste kilometers waren echt ook niet zwaarder dan de twee daarop volgende. Wat wel wat kan meegespeeld hebben was de wind. Die stond bij aanvang in het nadeel. En dat kan dat vijftal seconden per kilometer wel verklaren dat het op het eind sneller ging.

    Echt graag loop ik zo 'n korte wedstrijd eigenlijk niet. Het is eigenlijk een lange sprint. Een waarbij je niet mag verslappen. Dat je in deze kleine organisatie bijna constant alleen loopt is natuurlijk ook geen voordeel. Ik kon bij enkele andere atleten blijven maar dat tempo lag toch iets te laag. Daar wou ik mij niet aan laten vangen. De atleet voor mij had ongeveer een honderdtal meter voorsprong. Ook daar had ik dus eignelijk niet zo veel aan. Ik probeerde hem wel steeds zo goed mogelijk in het vizier te houden.

    Op het eind moesten we ook nog een wijk door met wat draaien en keren. Op sommige plaatsen was het op het gladde en natte wegdek toch wel opletten om geen uitschuiver te maken. Een iemand slaagde daar niet in en kwam met de knie op de straatstenen terecht. Niks erg maar wel een open wonde natuurlijk. Pech!

    Die averij kon ik gelukkig vermijden. De uitslag werd manueel opgemaakt. Omdat ik geen teken kreeg dat ik eventueel bij de eerste drie was en op het podium mocht ben ik daar echter vrij vlug vertrokken. De uitslag hoop ik dus eerstdaags wel ergens te kunnen vinden. Dus helaas geen toporganisatie. Maar dat had ik ook niet verwacht. In Gijzegem (Gijzegem loopt) konden nieuwsgierigen de uitslag eventueel van thuis uit volgen van zodra een atleet was aangekomen. Die luxe hadden we daar dus niet.

    Positief was wel de prima accommodatie in de sporthal van Zaffelare met mooie kleedkamers en prima werkende douches. Dus ja, voor de luttele prijs van 6 euro kreeg je toch ook wel voldoende. Als toetje kregen we trouwens ook nog een flesje water, een banaan en een appel mee. Dus prima gedaan mensen!

    Details: 4.11/km - 295 c - 176 pasfrequentie - 13,9°.





    25-05-2024, 17:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    24-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR144 - 5KM400 - 0:25:02

    Het weer.

    Vandaag begon op sommige plaatsen met ochtendgrijs. In het uiterste westen waren er nog opklaringen mogelijk, terwijl er in het centrum en oosten al hoge en middelhoge wolkenvelden hingen. Langsheen de grens met Nederland en Duitsland was er een toenemende kans op regen. In de loop van de dag werd het wisselend bewolkt met intense (onweers)buien vanaf het zuidoosten. Plaatselijk was er kans op veel neerslag, waarbij vooral het noordoosten van ons land getroffen werd. In de Kuststreek kregen we grotendeels droog weer. De maxima schommelden tussen 13 en 19 graden. In het binnenland stond er een zwakke en veranderlijke wind. Aan de kust, en later ook wat verder landinwaarts, draaide de wind naar noordelijke richtingen en nam toe tot matig.

    Actueel.

    Over matcha.

    Een beetje geschiedenis

    Matcha maakt al sinds de 12e eeuw deel uit van de Japanse cultuur. Tot op de dag van vandaag is het een bekend en gewild brouwsel.

    Het verschil tussen matcha groene thee en gewone groene thee ligt hem in de kweek en de bereiding van de theeblaadjes. Matchaplantjes worden in de schaduw gezet, zodanig dat ze meer chlorophyll (dit is de stof die planten een groene kleur geeft) aanmaken.

    Daarna wordt het als volgt bereid: groene theeblaadjes worden met een steen gemalen tot poeder. Dat poeder wordt dan geklutst met warm water tot het begint te schuimen. In Japen is matcha een vast onderdeel van de theeceremonie.

    Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

    Er zijn meer antioxidanten aanwezig in matcha dan in andere thee. Deze zorgen er onder andere voor dat je bloedsuikerspiegel niet piekt of daalt, doordat de energie langzaamaan wordt vrijgegeven. Ook heb je antioxidanten nodig om je te beschermen tegen vrije radicalen. Deze laatste kunnen je cellen beschadigen en kanker veroorzaken.

    De thee heeft een ontstekingsremmende werking op het immuunsysteem.

    Kan je niet goed tegen cafeïne? Goed nieuws: matcha heeft de voordelen van cafeïne, je wordt er alerter en energieker van, maar niet de nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit.

    Deze thee kan je ook gewicht doen verliezen. Het boost je metabolisme.

    De chlorophyll die in de matcha zit, bindt schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af. Het detoxt je lichaam dus.

    Matcha bevat L-theanine en dit heeft een kalmerend effect. Deze stof staat erom bekend stress en angst te verminderen en je hartslag te kalmeren.

    Hoe drink je het?

    Je kan matcha drinken in theevorm. Of je kan wat matchapoeder toevoegen aan fruitsap (appel, pompelmoes, ...), chocolademelk, yoghurt, enzovoort.

    Je bewaart het goedje best in de koelkast zodat het lekker vers blijft. Stop hem wel in een doosje waar geen lucht aan kan.

    Zo maak je matcha thee

    Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen.

    Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80° C).

    Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.

    De run.

    Vandaag hebben we het kort gehouden. Maar wel, net zoals gisteren trouwens, kon ik een goed tempo aanhouden. Het tempo lag zelfs nog iets hoger dan gisteren. En vooral: ik liep redelijk gemakkelijk en aan een vrij hoge pasfrequentie. Lang geleden dat ik nog eens 180 haalde.

    Details: 4.38/km - 311 c - 180 pasfrequentie - 15,6°.

     



    24-05-2024, 18:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    23-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR143 - 8KM600 - 0:40:53

    Het weer.

    Vandaag was het eerst bewolkt over het noorden en het centrum van het land, en vrij zonnig elders. Met het warmer worden in de loop van de voormiddag werd de convectie in gang gezet en kwamen er stapelwolken tot ontwikkeling in het binnenland. Later op de dag kwamen hieruit buien voort, die plaatselijk ook onweerachtig en vrij intens kunnen zijn. De maxima lagen tussen 16 graden in de Hoge Ardennen en 20 of 21 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind was matig, maar zwakte opnieuw af tegen het einde van de dag.

    Actueel.

    Welke drank is het gezondst bij het ontbijt? De ene zweert bij een kopje koffie, de andere drinkt lauw water met citroen op een lege maag of gaat voor vruchtensap. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar het ene drankje is 's ochtends beter dan het andere. Welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie?

    Een energieboost met koffie.

    Een kop koffie is voor velen een must van zodra ze de ogen openen. En goed nieuws: er zijn wel degelijk gezondheidsvoordelen aan verbonden. Na het drinken van koffie voel je jezelf energieker, verbetert je alertheid en krijgt je concentratieniveau een boost. Al raadt men wel aan om in de gaten te houden hoe je er op reageert. Koffie is moeilijk te verteren en sommige mensen zijn er zelfs gevoelig voor, met maagzuur, indigestie of een maagzweer als gevolg. Of je voor je eerste koffie gegeten hebt of niet, kan ook een invloed hebben op hoe snel je lichaam de cafeÏne opneemt. Voeding of voedingsbestanddelen zoals vezels, kunnen de snelheid daarvan vertragen.

    Essentieel om te overleven: water.

    De ideale start van de dag is er één met een glas water. Je kan perfect functioneren zonder koffie. Of alleszins, de ene al iets beter dan de andere. Maar water is gewoonweg essentieel om te overleven. Een glas water in de ochtens is nodig om het vocht aan te vullen dat je 's nachts verloor door te zweten.

    Bovendien heb je 's nachts voor een langere periode niets gedronken. Als je wakker wordt, ben je eigenlijk licht gehydrateerd. Als je 's ochtends water drinkt op een lege maag, breng je ook je stoelgangproductie op gang. Daarnaast is water drinken een boost voor je metabolisme. Het verhoogt met 30% als je op een lege maag een glas water drinkt. Ook uitstekend: drink na elk toiletbezoek een glaasje water.

    Alternatief voor vruchtensap.

    Als je 's ochtends de dag start met een glaasje fruitsap, krijg je meteen een portie suikers of fructose en dus energie binnen. Door 's ochtens vruchtensap zoals sinaasappelsap of appelsag te drinken, creëer je meteen overdaad. Voor een glas sinaasappelsap van zo 'n 250 ml heb je sap nodig van gemiddeld drie sinaasappels. Drie sinaasappels eet je nooit in één keer op. Je krijgt met dat glas dus veel meer suikers binnen dan door een sinaasappel te eten.

    Ook niet onbelangrijk: door het persen van fruit gaan heel wat vezels kapot. En net die vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Kort door de bocht: door 's ochtends vruchtensap te drinken, krijg je heel wat snelle suikers binnen, start je dag met een piek in je bloedsuikerspiegel, maar zal je ook veel sneller een knorrende maag krijgen.

    Je kiest dus beter voor trage suikers, zoals een stuk fruit. Door te kauwen, te verteren en je maag te laten werken, start je het verbrandingsproces in je lichaam.

    Matcha of thee.

    Thee is zeker ook een goed idee om 's ochtends te drinken. Het is vocht aangevuld met antioxidanten en een smaakje. Hetzelfde geldt voor het populaire matcha, wat ook een groene theesoort is.

    Groene thee en zwarte thee bevatten theine, wat hetzelfde is als cafeïne. je krijgt dus ook een energieboost, maar er zit minder theine in thee dan cafeïne in koffie. Koffie bevat maar liefst drie keer zoveel cafeïne. Ter vergelijking: in een tas zwarte koffie van 240 ml zit zo 'n 95 milligram cafeïne, een tas zwarte thee bevat 48 mg theine en 240 ml groene thee is goed voor 29 mg theine. Doordat cefeïne snel wordt afgegeven in je lichaam, voel je vrijwel direct na het drinken van de koffie een kick. Theine wordt langzaam afgegeven in je lichaam. Daarom krijg je bij het drinken van thee een minder heftige, maar wel langere boost.

    Melk is niet zo vet.

    Melk staat bij velen standaard op de ontbijttafel. Vaak niet als pure drank, maar eerder als toevoeging aan koffie, havermout of ontbijtgranen. Melk is een standaard onderdeel van het ontbijt. Het zit vol met mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine B2, B12 en vitamine D in. Zelfs in de plantaardige versies als sojamelk of havermelk. Velen overschatten ook het vetgehalte in melk. Weet dat volle melk amper 3% vet bevat, room zo 'n 40%. Welke melk je kiest maakt dus helemaal niet zo veel uit.

    Energiedrankjes.

    Energiedranken als ontbijt is absurd. Deze dranken bevatten veel cafeïne en suikers. Dat hoge cafeïnegehalte en het vocht geven je energie, maar zo 'n energieboost is vaak van korte duur. En zodra de energiepiek voorbij is, slaat de vermoeidheid dubbel zo hard toe.

    Conclusie.

    Je start de dag het best met een glas water. Nadien kan je bijvoorbeeld ook een koffie drinken. Voor het ontbijt zelf kan je melk en wortelsap drinken.

    Water, thee en koffie blijven dus de basis. Heb je zin in een sapje, dan kan dat uiteraard geen kwaad maar doe het dan zeker zoals met alles: met mate.

    De run.

    Details: 4.45/km - 515 c - 178 pasfrequentie - 18,3°.



    23-05-2024, 21:04 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!