lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR171 - 10KM000 - 0:50:09
  • TR170 - 14KM000 - 1:14:51
  • TR169 - 13KM000 - 1:01:27
  • TR168 - 13KM600 - 1:08:46
  • TR167 - 12KM000 - 0:58:26
    Zoeken in blog

    31-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.totaal mei






    31-05-2024, 13:24 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR151 - 7KM000 - 0:33:30

    Het weer.

    Deze ochtend was het eerst zwaarbewolkt met perioden van lichte regen of enkele buien. In de loop van de dag waren er opklaringen maar soms konden er ook nog stevige buien voorkomen. Een donderslag was niet uitgesloten. De maxima bereikten 14 graden in de Hoge Ardennen en 18 of 19 graden in Vlaanderen. De noordwestenwind was zwak tot matig in het binnenland, maar matig tot vrij krachtig in de kustregio met windstoten tot 55 km/u.

    Actueel.

    Liefst 27% van de dodelijke verkeersslachtoffers in Vlaanderen is het gevolg van botsingen met obstakels buiten de weg. In 2022 waren er in Vlaanderen in totaal 282 dodelijke verkeersslachtoffers waarvan 77 door botsingen met straatmeubilair. Daarmee zijn zulke botsingen zelfs dodelijker dan frontale botsingen en zijdelingse ongevallen op kruispunten. Voor heel België ging het om 159 aanrijdingen tegen bomen, palen of vangrails, of 30% van het totale aantal verkeersdoden. Veruit de meeste dodelijke botsingen tegen obstakels gebeurden tegen bomen (23%) en palen (20%). Vangrails (12%) komen op de derde plek. Op de vierde plaats staan botsingen tegen muren of andere constructies (8%).

    De run.

    De maand afgesloten met een relatief korte run (vetloop) aan een degelijk tempo. Het gevoel was goed. Ik liep vrij soepel. Dus heb ik op dit moment zeker niet te klagen.

    Details: 4.47/km - 419 c - 175 pasfrequentie - 12,2°.





    31-05-2024, 13:22 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    30-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR150 - 9KM000 - 0:42:45

    Het weer.

    De dag begon grijs. Lokaal viel er een bui. In de loop van de dag werd het wisselend bewolkt en ontstonden er in het binnenland meer buien. In de westelijke landshelft bleef het echter op de meeste plaatsen droog. Vooral in het zuidoosten was er kans op een donderslag in de namiddag. De maxima lagen tussen 13 graden in de Hoge Ardennen en 17 of 18 graden in het centrum bij een zwakke tot matige westen- tot zuidwestenwind die ruimde naar het noordwesten.

    Actueel.

    Bewegen houdt je niet alleen fit, het vertraagt ook verouderingsprocessen in het lichaam aanzienlijk. Dat blijkt uit een studie van de UGent, waarbij 33 vrijwilligers gedurende zes maanden een intensieve fietstraining deden. De zogenaamde 'Bioklok-studie' nam de echte lichaamsleeftijd van proefpersonen onder de loep: de ouderdom op basis van cellen, organen en weefsel in ons lichaam, om vervolgens een exact beeld van het verouderingstempo te geven. Hoewel de vrijwilligers chronologisch gezien zes maanden ouder moesten worden, bleek hun echte lichaamsleeftijd dankzij een zorgvuldig opgebouwd trainingsschema met 7,7 maanden verminderd te zijn. Bovendien bleken de slagaders zelfs met 3,6 jaar 'verjongd'.

    De run.

    Als dat geen stimulans is om een run af te werken dan weet ik het niet meer. Sport vertraagt het verouderingsproces. Daar wou ik meteen een run aan een vrij goed tempo tegenover zetten. Het liep toch soepel, dus echt forceren hoefde ik niet te doen. Dus zeker nog een goede test. Wat het weer betreft: zomers is het natuurlijk niet maar om te sporten toch vrijwel ideaal. Dat mogen we toch ook eens benadrukken. Maar als het van mij zou afhangen mocht het toch een paar graden warmer worden.

    Details: 4.45/km - 540 c - 174 pasfrequentie - 15,6°.





    30-05-2024, 14:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    29-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR149 - 11KM000 - 0:57:41

    Het weer.

    Vandaag werd het een perfecte herfstdag, met vrij lage temperaturen en regelmatig regen. Die regen wordt hooguit afgewisseld met korte onderbrekingen van een of twee tijdelijke zonnige perioden.

    Actueel.

    De prijs van de postzegels in ons land is bij de hoogste in Europa. België had in 2023 op Denemarken (4,3 euro) en Italië (2,8 euro) na, de duurste priorzegel (destijds 2,17 euro). De mediaan lag op 1,07 euro. Bovendien kende ons land hiervoor de op een na hoogste stijging in vergelijking met 2020 (+ 0,96 euro). Alleen in Griekenland was de prijstoename (1,18 euro) groter. In de helft van de landen bedroeg de prijsstijging hoogstens 20 cent. Voor de non-prior staat België op de zevende plek, voor het verzenden van een binnenlands pakket van 2 kg op de elfde. Het gaat hier steeds om tarieven in nominale termen (voor inflatie). Wanneer het verschil in koopkracht tussen de diverse landen geneutraliseerd wordt, verbetert de Belgische situatie meestal ietwat en komen we uit op respectievelijk de 6e, 8e en 10e plaats.

    De run.

    De rest van de week zullen we overschakelen naar minder lastige oefeningen. Minder kilometers en ook iets trager. Misschien wel met een paar korte versnellingen. Dat zullen de benen telkens wel bepalen. Willen die mee, dan doen we iets meer. In het tegenovergestelde geval doen we wat minder. En het weer zal ook nog wel bepalend zijn de rest van de week. Vandaag was het, ondanks de mindere voorspellingen, zo goed als droog. Maar het is van dag tot dag kijken hoe het een en ander evolueert.

    Details: 5.15/km - 632 c - 170 pasfrequentie - 15°.





    29-05-2024, 14:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    28-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR148 - 12KM000 - 0:59:06

    Het weer.

    Deze morgen nam de bewolking verder toe met soms al wat lichte neerslag. Deze namiddag was het overal zwaarbewolkt met regenperiodes vanaf het westen. De maxima lagen tussen 14 graden in de Hoge Venen en 18 of zelfs 19 graden in de Kempen. De wind waaide matig uit het zuidwesten.

    Actueel.

    ALEX KIBET, een Keniaan die in Leuven woont. Winnaar van zowel de 10 miles in Antwerpen als van de 20 km in Brussel. Hij is sneller dan eender welke Europeaan op de halve marathon. Hij zou graag snel Belg willen worden om voor België een medaille te kunnen lopen op het Europees Kampioenschap dat volgend jaar in ons land plaatsvindt. Hij is niet van plan om nog ooit naar Kenia terug te keren. Hij denkt nog een jaar of tien te hebben als lange afstandsloper. Gedurende die periode zal hij wel, zoals zoveel andere atleten, regelmatig stages gaan doen in Kenia. Maar na zijn carrière blijft hij zeker hier. In België zijn mijn kinderen geboren en getogen. Ook zij zullen het geweldig vinden als ik in Leuven het Europees kampioenschap kan betwisten!

    De run.

    De regen liet vandaag een beetje op zich wachten. Alhoewel ik maar rond het middaguur kon beginnen aan mijn run heb ik het daardoor toch nog droog kunnen houden. Veel wind was er wel. Het slechte weer was duidelijk op komst. Ook de komende dagen zouden we het niet droog houden. De zomer is dus nog ver af. Het kan alleen maar verbeteren zeker.

    Details: 4.55/km - 707 c - 174 pasfrequentie - 17,8°.











    28-05-2024, 16:54 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    27-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR147 - 11KM000 - 0:57:08

    Het weer.

    Vandaag kregen we opnieuw vrij veel bewolking met af en toe regen of buien. Aan zee was de buienneiging kleiner. De maxima schommelden van 14 graden in de Hoge Ardennen, 16 graden aan de kust tot 17 of 18 graden in de meeste andere streken. De wind waaide meestal matig uit west tot zuidwest.

    Actueel.

    De vetloop.

    Vetloopjes kunnen je niet alleen helpen om wat overbodige kilo's te verliezen, ook voor langeafstandslopers zijn nuchtere duurlopen een interessante trainingsvorm.

    Een vetloop is een zeer rustige, korte duurloop die je ’s ochtends op een lege maag uitvoert. Je loopt in de hartslagzone LSD (Long Slow Distance, 70 – 75% van je maximale hartslag). Via deze trainingsvorm ben je er zeker van dat de energie geleverd wordt door de verbranding van vetten. Na een nachtje slapen zijn je suikerreserves immers zo goed als volledig opgebruikt en wordt in de plaats daarvan je vetmetabolisme in gang gezet.

    Vetloopjes zijn dus per definitie interessant voor mensen die willen afvallen. Nog al te vaak wordt gedacht dat je kilo’s kwijtraakt door goed te zweten en buiten adem te zijn na je training, maar door zo intensief te sporten verbrand je in hoofdzaak suikers. Een trage duurloop op een lege maag is dus veel efficiënter. Het helpt je af te vallen, maar enkel in combinatie met een gezond voedingspatroon, want dat blijft uiteraard nog altijd de basis.

    Ook heel wat langeafstandslopers nemen vetloopjes op in hun trainingsschema. Als je het uiterlijk van een doorsnee marathonloper bekijkt, weet je dat ze dat niet meteen doen om af te vallen. Door veel op een nuchtere maag te trainen, zullen deze atleten in een wedstrijd langer hun vetreserves kunnen aanspreken. Die zijn in tegenstelling tot suikers namelijk bijna onuitputtelijk. De op deze manier opgespaarde suikers kunnen later in de race nog aangesproken worden om energie te leveren als het tempo de hoogte in gaat.

    Enkele tips:

    1. Een nuchtere duurtraining uitvoeren is niet altijd gemakkelijk. Zeker in het begin zal je soms starten met een ijl gevoel. Niet eten betekent trouwens niet dat je niet mag drinken voor de training. Integendeel: minstens een glas water voor je vetloopje is ten zeerste aangeraden.

    2. Het kan een tijd duren vooraleer je echt gewend bent aan deze vorm van trainen. Als je een onervaren vetloper bent, begin je het best met sessies van een twintigtal minuten. Na verloop van tijd kan je je nuchtere duurtrainingen opdrijven tot drie kwartier of maximum een uur, maar zeker niet langer! Wie in zijn trainingsschema echt het accent legt op vetloopjes, kan er tot drie per week doen. Het is dan wel aangewezen om telkens een dag tussen te laten.

    3. Last but not least is het erg belangrijk om een stevig ontbijt te nemen na je vetloop. Alle suikers zijn dan immers opgebruikt, mochten die alsnog aanwezig zijn geweest na de nachtrust. Leg bij het eten dan ook een stevig accent op suikeropname, zoals pannenkoeken of brood met confituur. Zéker als je later op de dag nog een andere training op het programma hebt staan.

    De run.

    Een vetloop. Of wat had je gedacht. Na dit allemaal gelezen te hebben kon ik moeilijk anders. Maximum een uur. Daar heb ik mij dus aan gehouden. Het tempo lag laag. Zeker de eerste kilometers. Daarna liep het soepel. Iets vlotter. Eigenlijk nog een goed algemeen gemiddelde. Beter dan verwacht. En daarna: een stevig ontbijt, met een eitje en een paar boterhammen met konfituur.

    Details: 5.12/km - 647 c- 175 pasfrequentie - 13,3°.





    27-05-2024, 11:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    26-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR146 - 20KM000 - 1:36:58

    Het weer.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met vooral over het westen en het centrum perioden van regen. Over het oosten en het noordoosten bleef het vanochtend meestal droog met aanvankelijk nog enkele opklaringen. In de loop van de dag werd het overal eerder wisselend bewolkt met in de namiddag buien die soms stevig en onweerachtig konden zijn. Op het einde van de namiddag werd het droger en zonniger in de Kuststreek. De maxima schommelden rond 17 à 18 graden in de Ardennen en aan de kust, en lagen tussen 19 en 22 graden elders. De matige zuidoostenwind ruimde naar het zuiden en later naar het zuidwesten. In de namiddag waren er rukwinden van 40 tot 60 km/u mogelijk of eventueel meer tijdens hevige buien.

    Actueel.

    Vandaag eindigt de Giro of Ronde van Italië. Grote mijnheer in deze ronde was ongetwijfeld Tadej Pogacar. Eindwinnaar en zes ritzeges, je moet het doen! Geen tegenstand voor hem. Een klasse sterker dan de rest. Hij won waar en wanneer hij wou. Gelukkig heeft hij nog een paar ritten cadeau gegeven. Hij had dan ook bijna tien minuten voorsprong op de tweede in de eindrangschikking. Zijn naam:Daniel Martinez.

    Maar hierbij ook een verhaal uit andere tijden!

    José De Cauwer (huidig koerscommentator) was ooit zelf profrenner en reed op 16-jarige leeftijd zijn tweede koers. 'Ik was met de fiets naar de start gegaan want thuis hadden we geen auto' vertelt hij in een interview met 'Het Nieuwsblad'. Dat was vijftien kilometer in de regen.

    'Na de koers zag ik mijn ouders staan, die meegekomen waren met mijn nonkel. Ik dacht: 'Ha, straks krijg ik ook een lift, maar toen ik buitenkwam, waren ze allemaal al weg. Dat deed zoveel pijn.'

    'Ik ben naar huis gereden, al wenend van colère. Daar heb ik gedacht: 'Met mij gaan jullie nog wat mee maken'. 'Ik zie die weg naar huis nog altijd voor me. Ik weet nog altijd wat ik toen allemaal heb gedacht. Niet te geloven.'

    De run.

    Ook vandaag veel regen. Gelukkig moest ik eerst niet fietsen alvorens ik aan mijn run kon beginnen. Het werd een ontspannende lange duurloop. Tijdens de loop bleef het ook grotendeels droog. Dus ook daar had ik geluk mee. En dat moet je met het huidig weertje toch wel hebben. Het blijft een natte en vrij frisse bedoening. Ik zou wat dat betreft ook zeggen: niet te geloven.

    Details: 4.51/km - 1170 c - 174 pasfrequentie - 14,4°.

     





    26-05-2024, 16:58 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    25-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR146 - 5KM000 - 0:20:48

    Wedstrijd - 4e KWB Kermisjogging Zaffelare

    1. Het weer

    Deze morgen was het nog heel zwaar bewolkt met regen in het noordwesten en noorden van het land. In die mate dat ik mij afvroeg of ik deze wedstrijd wel zou lopen. In de gietende regen alvast niet. Maar men beloofde beterschap in de loop van de voormiddag. Het was dus hopen dat die belofte zou uitkomen en dat we toch iets droger weer zouden krijgen. Uiteindelijk lukte dat ook. In het begin nog wat regen maar geleidelijk aan werd het droger.

    2. De wedstrijd

    Ik had het bewust wat rustig gehouden deze week en vooral op tempo en snelheid getraind. Het was de bedoeling dat we dit vandaag dan ook eens goed zouden testen. De vraag as eigenlijk: hoe dicht kom ik bij die 4.00/km. Het is een streefdoel. Dat ik niet haalde is geen drama. Beter kon niet.

    Alhoewel, mijn eerste drie kilometers waren de traagste. Nochtans had ik voor een vrij stevige opwarming gezorgd van een viertal kilometer. Die eerste kilometers waren echt ook niet zwaarder dan de twee daarop volgende. Wat wel wat kan meegespeeld hebben was de wind. Die stond bij aanvang in het nadeel. En dat kan dat vijftal seconden per kilometer wel verklaren dat het op het eind sneller ging.

    Echt graag loop ik zo 'n korte wedstrijd eigenlijk niet. Het is eigenlijk een lange sprint. Een waarbij je niet mag verslappen. Dat je in deze kleine organisatie bijna constant alleen loopt is natuurlijk ook geen voordeel. Ik kon bij enkele andere atleten blijven maar dat tempo lag toch iets te laag. Daar wou ik mij niet aan laten vangen. De atleet voor mij had ongeveer een honderdtal meter voorsprong. Ook daar had ik dus eignelijk niet zo veel aan. Ik probeerde hem wel steeds zo goed mogelijk in het vizier te houden.

    Op het eind moesten we ook nog een wijk door met wat draaien en keren. Op sommige plaatsen was het op het gladde en natte wegdek toch wel opletten om geen uitschuiver te maken. Een iemand slaagde daar niet in en kwam met de knie op de straatstenen terecht. Niks erg maar wel een open wonde natuurlijk. Pech!

    Die averij kon ik gelukkig vermijden. De uitslag werd manueel opgemaakt. Omdat ik geen teken kreeg dat ik eventueel bij de eerste drie was en op het podium mocht ben ik daar echter vrij vlug vertrokken. De uitslag hoop ik dus eerstdaags wel ergens te kunnen vinden. Dus helaas geen toporganisatie. Maar dat had ik ook niet verwacht. In Gijzegem (Gijzegem loopt) konden nieuwsgierigen de uitslag eventueel van thuis uit volgen van zodra een atleet was aangekomen. Die luxe hadden we daar dus niet.

    Positief was wel de prima accommodatie in de sporthal van Zaffelare met mooie kleedkamers en prima werkende douches. Dus ja, voor de luttele prijs van 6 euro kreeg je toch ook wel voldoende. Als toetje kregen we trouwens ook nog een flesje water, een banaan en een appel mee. Dus prima gedaan mensen!

    Details: 4.11/km - 295 c - 176 pasfrequentie - 13,9°.





    25-05-2024, 17:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    24-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR144 - 5KM400 - 0:25:02

    Het weer.

    Vandaag begon op sommige plaatsen met ochtendgrijs. In het uiterste westen waren er nog opklaringen mogelijk, terwijl er in het centrum en oosten al hoge en middelhoge wolkenvelden hingen. Langsheen de grens met Nederland en Duitsland was er een toenemende kans op regen. In de loop van de dag werd het wisselend bewolkt met intense (onweers)buien vanaf het zuidoosten. Plaatselijk was er kans op veel neerslag, waarbij vooral het noordoosten van ons land getroffen werd. In de Kuststreek kregen we grotendeels droog weer. De maxima schommelden tussen 13 en 19 graden. In het binnenland stond er een zwakke en veranderlijke wind. Aan de kust, en later ook wat verder landinwaarts, draaide de wind naar noordelijke richtingen en nam toe tot matig.

    Actueel.

    Over matcha.

    Een beetje geschiedenis

    Matcha maakt al sinds de 12e eeuw deel uit van de Japanse cultuur. Tot op de dag van vandaag is het een bekend en gewild brouwsel.

    Het verschil tussen matcha groene thee en gewone groene thee ligt hem in de kweek en de bereiding van de theeblaadjes. Matchaplantjes worden in de schaduw gezet, zodanig dat ze meer chlorophyll (dit is de stof die planten een groene kleur geeft) aanmaken.

    Daarna wordt het als volgt bereid: groene theeblaadjes worden met een steen gemalen tot poeder. Dat poeder wordt dan geklutst met warm water tot het begint te schuimen. In Japen is matcha een vast onderdeel van de theeceremonie.

    Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

    Er zijn meer antioxidanten aanwezig in matcha dan in andere thee. Deze zorgen er onder andere voor dat je bloedsuikerspiegel niet piekt of daalt, doordat de energie langzaamaan wordt vrijgegeven. Ook heb je antioxidanten nodig om je te beschermen tegen vrije radicalen. Deze laatste kunnen je cellen beschadigen en kanker veroorzaken.

    De thee heeft een ontstekingsremmende werking op het immuunsysteem.

    Kan je niet goed tegen cafeïne? Goed nieuws: matcha heeft de voordelen van cafeïne, je wordt er alerter en energieker van, maar niet de nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit.

    Deze thee kan je ook gewicht doen verliezen. Het boost je metabolisme.

    De chlorophyll die in de matcha zit, bindt schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af. Het detoxt je lichaam dus.

    Matcha bevat L-theanine en dit heeft een kalmerend effect. Deze stof staat erom bekend stress en angst te verminderen en je hartslag te kalmeren.

    Hoe drink je het?

    Je kan matcha drinken in theevorm. Of je kan wat matchapoeder toevoegen aan fruitsap (appel, pompelmoes, ...), chocolademelk, yoghurt, enzovoort.

    Je bewaart het goedje best in de koelkast zodat het lekker vers blijft. Stop hem wel in een doosje waar geen lucht aan kan.

    Zo maak je matcha thee

    Doe 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in een kommetje en druk herhaaldelijk met de bamboe garde om klonters te voorkomen.

    Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80° C).

    Klop de thee gedurende enkele seconden met de bamboe garde op tot een schuimige vloeistof.

    De run.

    Vandaag hebben we het kort gehouden. Maar wel, net zoals gisteren trouwens, kon ik een goed tempo aanhouden. Het tempo lag zelfs nog iets hoger dan gisteren. En vooral: ik liep redelijk gemakkelijk en aan een vrij hoge pasfrequentie. Lang geleden dat ik nog eens 180 haalde.

    Details: 4.38/km - 311 c - 180 pasfrequentie - 15,6°.

     



    24-05-2024, 18:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    23-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR143 - 8KM600 - 0:40:53

    Het weer.

    Vandaag was het eerst bewolkt over het noorden en het centrum van het land, en vrij zonnig elders. Met het warmer worden in de loop van de voormiddag werd de convectie in gang gezet en kwamen er stapelwolken tot ontwikkeling in het binnenland. Later op de dag kwamen hieruit buien voort, die plaatselijk ook onweerachtig en vrij intens kunnen zijn. De maxima lagen tussen 16 graden in de Hoge Ardennen en 20 of 21 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind was matig, maar zwakte opnieuw af tegen het einde van de dag.

    Actueel.

    Welke drank is het gezondst bij het ontbijt? De ene zweert bij een kopje koffie, de andere drinkt lauw water met citroen op een lege maag of gaat voor vruchtensap. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar het ene drankje is 's ochtends beter dan het andere. Welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie?

    Een energieboost met koffie.

    Een kop koffie is voor velen een must van zodra ze de ogen openen. En goed nieuws: er zijn wel degelijk gezondheidsvoordelen aan verbonden. Na het drinken van koffie voel je jezelf energieker, verbetert je alertheid en krijgt je concentratieniveau een boost. Al raadt men wel aan om in de gaten te houden hoe je er op reageert. Koffie is moeilijk te verteren en sommige mensen zijn er zelfs gevoelig voor, met maagzuur, indigestie of een maagzweer als gevolg. Of je voor je eerste koffie gegeten hebt of niet, kan ook een invloed hebben op hoe snel je lichaam de cafeÏne opneemt. Voeding of voedingsbestanddelen zoals vezels, kunnen de snelheid daarvan vertragen.

    Essentieel om te overleven: water.

    De ideale start van de dag is er één met een glas water. Je kan perfect functioneren zonder koffie. Of alleszins, de ene al iets beter dan de andere. Maar water is gewoonweg essentieel om te overleven. Een glas water in de ochtens is nodig om het vocht aan te vullen dat je 's nachts verloor door te zweten.

    Bovendien heb je 's nachts voor een langere periode niets gedronken. Als je wakker wordt, ben je eigenlijk licht gehydrateerd. Als je 's ochtends water drinkt op een lege maag, breng je ook je stoelgangproductie op gang. Daarnaast is water drinken een boost voor je metabolisme. Het verhoogt met 30% als je op een lege maag een glas water drinkt. Ook uitstekend: drink na elk toiletbezoek een glaasje water.

    Alternatief voor vruchtensap.

    Als je 's ochtends de dag start met een glaasje fruitsap, krijg je meteen een portie suikers of fructose en dus energie binnen. Door 's ochtens vruchtensap zoals sinaasappelsap of appelsag te drinken, creëer je meteen overdaad. Voor een glas sinaasappelsap van zo 'n 250 ml heb je sap nodig van gemiddeld drie sinaasappels. Drie sinaasappels eet je nooit in één keer op. Je krijgt met dat glas dus veel meer suikers binnen dan door een sinaasappel te eten.

    Ook niet onbelangrijk: door het persen van fruit gaan heel wat vezels kapot. En net die vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Kort door de bocht: door 's ochtends vruchtensap te drinken, krijg je heel wat snelle suikers binnen, start je dag met een piek in je bloedsuikerspiegel, maar zal je ook veel sneller een knorrende maag krijgen.

    Je kiest dus beter voor trage suikers, zoals een stuk fruit. Door te kauwen, te verteren en je maag te laten werken, start je het verbrandingsproces in je lichaam.

    Matcha of thee.

    Thee is zeker ook een goed idee om 's ochtends te drinken. Het is vocht aangevuld met antioxidanten en een smaakje. Hetzelfde geldt voor het populaire matcha, wat ook een groene theesoort is.

    Groene thee en zwarte thee bevatten theine, wat hetzelfde is als cafeïne. je krijgt dus ook een energieboost, maar er zit minder theine in thee dan cafeïne in koffie. Koffie bevat maar liefst drie keer zoveel cafeïne. Ter vergelijking: in een tas zwarte koffie van 240 ml zit zo 'n 95 milligram cafeïne, een tas zwarte thee bevat 48 mg theine en 240 ml groene thee is goed voor 29 mg theine. Doordat cefeïne snel wordt afgegeven in je lichaam, voel je vrijwel direct na het drinken van de koffie een kick. Theine wordt langzaam afgegeven in je lichaam. Daarom krijg je bij het drinken van thee een minder heftige, maar wel langere boost.

    Melk is niet zo vet.

    Melk staat bij velen standaard op de ontbijttafel. Vaak niet als pure drank, maar eerder als toevoeging aan koffie, havermout of ontbijtgranen. Melk is een standaard onderdeel van het ontbijt. Het zit vol met mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen. Zo zit er veel vitamine B2, B12 en vitamine D in. Zelfs in de plantaardige versies als sojamelk of havermelk. Velen overschatten ook het vetgehalte in melk. Weet dat volle melk amper 3% vet bevat, room zo 'n 40%. Welke melk je kiest maakt dus helemaal niet zo veel uit.

    Energiedrankjes.

    Energiedranken als ontbijt is absurd. Deze dranken bevatten veel cafeïne en suikers. Dat hoge cafeïnegehalte en het vocht geven je energie, maar zo 'n energieboost is vaak van korte duur. En zodra de energiepiek voorbij is, slaat de vermoeidheid dubbel zo hard toe.

    Conclusie.

    Je start de dag het best met een glas water. Nadien kan je bijvoorbeeld ook een koffie drinken. Voor het ontbijt zelf kan je melk en wortelsap drinken.

    Water, thee en koffie blijven dus de basis. Heb je zin in een sapje, dan kan dat uiteraard geen kwaad maar doe het dan zeker zoals met alles: met mate.

    De run.

    Details: 4.45/km - 515 c - 178 pasfrequentie - 18,3°.



    23-05-2024, 21:04 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    22-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR142 - 10KM000 - 0:47:27

    Het weer.

    Vanochtend was er op veel plaatsen ochtendgrijs en kans op wat lichte regen of hier en daar een beetje motregen. In de loop van de dag kregen we opklaringen. 's namiddags en 's avonds klaarde het geleidelijk uit vanaf het westen. De maxima lagen tussen 15 graden in de hoge Ardennen en 19 of 20 graden in Vlaanderen. De wind waaide matig uit zuidwest tot west. Aan zee was de windkracht meestal vrij krachtig, met rukwinden tot rond 50 km/uur.

    Actueel.

    Over training. Juist trainen, hoe doe je dat? Veel lopers en loopsters trainen immers verkeerd wat hartslag betreft. Als er rustig getraind mag / moet worden is een hartslag van 170 immers uit den boze. Er bestaat een duursportdriehoek die een duidelijk beeld geeft van hoe een trainingsschema er zou moeten uitzien.

    Heel wat trainingen moeten aan een matig tempo verlopen. Dit zijn voornamelijk trainingen in de zones D1 tot D3 en dan nog voornamelijk D1 en D2 (D staat voor duur). Deze trainingen geven je lichaam de fundering om op verder te bouwen. Zonder een goede fundering, geen winst. Integendeel. D1 tot D3 = trainen aan ongeveer 50 tot 80 % van je maximale hartslag. Bij iemand van 50 jaar is dit trainen met maximaal ongeveer 138 als hartslag (208 - (0,7 x leeftijd). Bij iemand van 30 jaar wordt dit een hartslag van 150. Dit kan erg langzaam zijn en onaangenaam aanvoelen. Leg je focus echter op andere zaken, niet op snelheid, maar op het genieten van je omgeving. Op lange termijn geven deze trainingen betere resultaten, ook in de wedstrijd.

    De 'groene' zones lopen allemaal met behulp van zuurstof, onder het 'omslagpunt'. Je kan dit dus lang volhouden. Boven het omslagpunt verloopt de inspanning zonder zuurstof, het gaat dus heel wat moeizamer. Dit zijn de intervaltrainingen, de trainingen waarvan je blij bent dat je er vanaf bent (en zeker als je een wat mindere dag hebt of wanneer je merkt dat je kompaan net iets beter is). Maar je hebt die inspanningen ook nodig.

    Algemeen wordt aanzien dat je bij het begin van je trainingsschema heel wat aandacht schenkt aan de groene zones en naarmate je doel dichter komt ook de rode zones meer aan bod komen. het is echter niet zo dat aan het eind van je schema er geen 'groene trainingen' meer zijn! Zij blijven steeds belangrijk.

    Nog ter info: het omslagpunt wordt algemeen aanzien als het punt van inspanning waarbij je start met 'verzuren'.

    De run.

    Toch een interval vandaag. Ik was al wat in beweging geweest vóór de run. Een inloop van een tweetal kilometer volstond dus wel. Nadien 2 x 2000 met ertussen 1000 m rustig joggen. Uitlopen deed ik over een afstand van drie kilometer. Totaal dus een mooie afstand van tien kilometer. Een eerder korte training dus maar dat mag ook af en toe eens.

    Details: 4.45/km - 588 c - 175 pasfrequentie - 14,4°.







    22-05-2024, 17:47 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR141 - 11KM000 - 1:02:15

    Het weer.

    Vandaag verdwenen de opklaringen in de ochtend snel en werd het zwaarbewolkt. Vanuit het zuiden kregen we regen onder de vorm van onweersbuien van in de voormiddag. In de loop van de namiddag en avond bereikten ze de streken langs de Duitse en Nederlandse grens met daar kans op hevige onweersbuien. De maxima schommelden tussen 15 graden op de Ardense hoogten, 18 graden aan zee en tot 22 graden in de Kempen. De wind was meestal zwak uit veranderlijke richtingen. Windstoten waren tijdens de hevigste onweersbuien mogelijk.

    Actueel.

    De teek. Daar is de lente, daar zijn de teken. Vorig jaar werden er in België 5896 tekenbeten gerapporteerd (via Tekennet). Dat waren er bijna duizend meer dan in 2022 (4918).

    Waar loop je risico op een tekenbeet? Overal waar groen is. Een derde van de tekenbeten lopen mensen op in de tuin. Planten snoeien of het gras maaien helpen niet om de teek weg te houden. Check dus altijd jezelf op teken als je in de tuin bent geweest, en vergeet ook de kinderen niet als die buiten hebben gespeeld.

    De teek is een spinachtige parasiet van slechts een paar millimeter groot. Hij is zo klein dat je hem amper ziet, en je merkt meestal pas dat je gebeten bent als je hem ergens op je lichaam aantreft. Een volgezogen teek heeft een bol, witgrijs achterlijf waar het verzamelde bloed in zit. De teek kan zich overal op ons lichaam vastbijten. Bij volwassenen bijten ze vooral op de benen, bij kinderen vaker op het hoofd en in de nek. Kinderen bewegen zich daarnaast anders door het groen als ze spelen. Dat zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de teek eerder op een andere plek terecht komt.

    Hoe kun je een beet voorkomen? Begeef je je in het struikgewas of hoog gras, dan kan het helpen om voor lange kleding te kiezen. Eventueel je broek in je sokken stoppen helpt daarbij ook. Insectenwerende middelen met de stof DEET kunnen de teek afweren. Maar het garandeert zeker niet dat je helemaal geen beten krijgt. Ook insectenwerende kleding die geïmpregneerd is met insecticide kan effectief zijn.

    Wat als je gebeten bent? Heb je een teek gevonden, dan moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. Teken kunnen immers drager zijn van bacteriën en virussen, zoals de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer twee op de honderd mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Hoe langer hij aan de gastheer vastzit, hoe groter de kans dat een eventueel aanwezige Borrelia-bacterie wordt overgedragen. Je krijgt de teek alleen los door hem uit de huid te trekken. Gebruik een puntig pincet. Pak het dier zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem recht eruit. Er zijn ook speciale tekentangen te verkrijgen om dit klusje te klaren. Heb je niks om handen, dan kan het ook met je nagels. Is de teek los, ontsmet dan de wond met alcohol.

    Wanneer moet je naar de huisarts? Heb je een teek verwijderd, hou de plek dan nog minimaal twee maanden in de gaten. De plek kan rood worden, een beetje huidirritatie is normaal. Maar meld je wel bij de huisarts als de plek groter wordt dan 1,5 centimeter of als je een rode kring om de plek van de wonde ziet. Ga naar de huisarts en meld dat je gebeten bent als je last hebt van klachten als koorts, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn of verminderde kracht in je ledematen.

    De run.

    Geen tekenbeet. Ik zie er toch geen en heb er voorlopig geen last van. Vroeg begonnen. Eerst wat boodschappen gedaan  op de markt en dan direct aan de run begonnen. Nuchter jawel. Ik wou het met die onheilsberichten over naderend onweer en dergelijke niet langer uitstellen. Een heel lange inloopperiode. Dat kwam mede doordat ik wat kon samenlopen op de Finse piste. Aan een traag tempo maar dat mag zeker wel eens. Toen onze wegen scheidden ben ik aan wat intervallen begonnen. Niet zo heel veel meer maar toch een paar kilometer goed doorgelopen met 8 x 200. Nadien nog efkens rustig uitgelopen. De benen voelden eigenlijk goed aan. Hopelijk kunnen we dit vasthouden.

    Details: 5.39/km - 677 c - 170 pasfrequentie - 14,4°.





    22-05-2024, 17:46 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    20-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR140 - 17KM000 - 1:27:24

    Het weer.

    Zonnig. Niet zo heel warm. Tamelijk wat wind. Maxima rond de 19 à 20°.

    Actueel.

    De eerste editie van de GP Florian Vermeersch is vandaag onder een stralende lentezon gewonnen door ex-prof Piotr Havik (29). De Nederlandse renner werd eerder week tot het favorietenkransje gerekend. Tot een echte spurt kwam het niet meer, de renner van ShiftingGears haalde het gemakkelijk voor Rico Van Damme en Jonas De Schampheleire.

    Een droom is uitgekomen, de koers is terug in Lochristi, klonk het achteraf in koor.

    De mooie en uiteindelijk ook zonovergoten tweede pinksterdag lokte dan ook de massa naar de omgeving van de aan aankomst aan  het Hoeksken, de ideale locatie om de afloop van deze wielerwedstrijd te volgen. Met lichte looppas kon je aan het rond punt de renners gemakkelijk twee keer zien, iets waar de echte fans en de aanhang van de 168 renners dankbaar gebruik van maakten. Ze zagen hoe Piotr havik het uiteindelijk nog vrij gemakkelijk en met voorsprong kon afmaken aan de eindstreep voor het einde van de Verleydonckstraat. De renner uit Gouda won eerder in 2019 als prof de GP Stad Zottegem.

    De wedstrijd werd jammer genoeg alleen ontsierd door een massale valpartij in de laatste ronde in het centrum van Lochristi.

    Maar het werd zeker een geslaagde editie, zei profrenner Florian Vermeersch, die mee op het podium mocht met de winnaars. Ik heb alleen maar respect en bewondering voor het ongelooflijk vele werk dat het bestuur hier verricht heeft zei hij. De groepsknuffel van het voltallige Flo Boys-bestuur met de winnaar liet het enthousiasme na hun eerste koers meer dan blijken. Het regende ook felicitaties uit alle windstreken. Volgens het bestuur is het een droom die utkomt. De koers is gewoon terug in Lochristi. En schrijf maar op dat het een traditie voor jaren wordt. Wordt dus zeker vervolgd!

    De run.

    Vandaag, meer bepaald deze voormiddag, stond het volledige parcours van de Florian Vermeersch wedstrijd in Lochristi op het programma. Her en der was men volop bezig met de voorbereidingen. Er komt vast wel heel wat kijken bij de organisatie van zo 'n wielerwedstrijd. Daar sta je toch wat van te kijken.

    Ik begon vrij traag aan de run. Een beetje voorzichtig zeg maar. Eens we aan de helft waren begon het vlotter te lopen met tempo's die beneden de 5.00/km lagen. Dus tevreden met de oefening.

    Details: 5.08/km - 1004 c - 171 pasfrequentie - 13,3°.





    20-05-2024, 20:17 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    19-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR139 - 10KM000 - 0:56:18

    Het weer.

    Vandaag begon de dag met vrij veel lage bewolking. De lage bewolking loste op tegen het einde van de voormiddag en het werd wisselend bewolkt met soms mooie opklaringen en stapelwolken. Aanvankelijk ontstonden er nieuwe onweersbuien in het uiterste zuiden van het land. Later in de namiddag ontstonden er ook onweersbuien in het noorden en het noordoosten van het land die zich 's avonds verplaatsten naar het zuiden. De maxima schommelden tussen 16 en 17 graden in de Ardennen en aan zee en tot 21 of 22 graden in Vlaanderen. De wind was zwak uit west of uit veranderlijke richtingen en draaide naar het noordwesten en werd matig in de namiddag.

    Actueel.

    Een op de vier werknemers in ons land kampt met een te hoge bloeddruk. Het aantal werknemers met hypertensie is met 37% gestegen ten opzichte van 2017. In 2022 werd bij bijna een kwart van de werknemers die op medische controle gingen, een hoge bloeddruk vastgesteld. De toename zou het sterkst zijn sinds het begin van de coronapandemie. Hoewel er geen directe link is tussen corona en hypertensie is men van oordeel dat veranderende omstandigheden tijdens de pandemie een rol kunnen gespeeld hebben in de stijging. Voor sommige werknemers brachten die namelijk stress en een andere levensstijl met zich mee. Mannelijke werknemers hebben vaker een hogere bloeddruk dan hun vrouwelijke collega's en ook de leeftijd speelt een duidelijke rol. Zo kampt 38% van de 55-plussers met een te hoge bloeddruk, in vergelijking met 15% bij de 25 tot 34-jarigen.

    De run.

    Ochtendloop. Op de nuchtere maag. Maar heel ontspannen. De resterende stress van de wedstrijd uit het lichaam lopen. Een hoge bloeddruk vermijden is de boodschap. Maar, voorlopig althans, hebben we daar geen last van.

    Details: 5.38/km - 582 c - 172 pasfrequentie - 12,2°.















    19-05-2024, 19:25 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR138 - 11KM300 - 0:48:18

    Le jogging de l'école verte et Sacré Coeur - zaterdag 18 mei - 379 deelnemers

    1. Het weer.

    Het was droog. In de namiddag kregen we zelfs enkele opklaringen. De maxima klommen tot 21°. Er was een zwakke tot matige noordwestenwind.

    2. De voorbereiding.

    Ongeveer een vijftigtal kilometer gelopen deze week. Dat moest volstaan. Eventjes nog eens de batterijen wat opladen. Dus nog steeds niet zo veel problemen. Dat proberen we zo te houden. Dus met het zicht op de wedstrijd alvast een positief gegeven.

    3. De wedstrijd.

    Het is de twaalfde wedstrijd van het fameuze acrho-criteriuù. Hij vindt plaats in Rumillies. Dit is een dorp in Henegouwen en een deelgemeente van Doornik. Het heeft ongeveer 1840 inwoners (268 inwoners per km²).

    Wat de inschrijving voor de wedstrijd betrof waren er geen problemen. Dit verliep vlot. De kleedkamers waren wel rudimentair. Het was een (soort van) klaslokaal in de school waar alles te doen was met daarbij aanpalend een kleine keuken. Na de wedstrijd moesten we ons hier ook verfrissen met behulp van een teiltje dat we konden vullen met water in die keuken. Douches waren er dus niet. Dat was twee jaar geleden ook al zo. Telkens kondigt men wel aan dat er douches beschikbaar zijn in het nabij gelegen voetbalcomplex maar dat blijkt dan effectief nooit zo te zijn. Dus steeds een loze belofte.

    Opnieuw was ik tijdig ter plaatse. Dat geeft toch de nodige gemoedsrust. En het laat mij ook telkens toe om even de omgeving wat te gaan verkennen. Dit is ook wel altijd aangenaam en in feite een eerste deel van de opwarming. Maar het gebeurt dus wel al wandelend natuurlijk.

    Mijn borstnummer van vorige keer in Oeudeghien kon ik behouden. Voor alle wedstrijden die ik in het kader van het acrho-criterium zal lopen dit jaar zal dit het geval zijn. Dus steeds met het nummer 1305 (mille trois cents cinque).

    Het was toch wat koeler dan vorige week. De opwarming mocht dus iets feller zijn. Zonder daarin te overdrijven natuurlijk. Maar het is een vrij korte wedstrijd dus dan mag dat zeker.

    De eerste vier kilometers verliepen vrij goed met tijden van 4.06 4.05 4.07 en nogmaals 4.07. We zaten dan eigenlijk op schema voor een goede eerste vijf kilometer maar dan begon plots het parcours fel te wijzigen. In die zin dat het bergop ging. Er kwamen dus drie moeilijke kilometers aan met respectievelijk 4.33 4.26 en 4.41.

    In kilometer acht herleefde ik. het parcours werd weer min of meer normaal. Mijn chrono ook 4.06.

    Maar mijn geluk was van korte duur. het traject wijzigde terug en we kregen een veldwegel, vervolgens wat kasseien en ook nog een 'verzopen' park waar alles bijna tot een modderpoel was herschapen. Gemakkelijk was dus anders. Mijn tijden daar waren 4.18 en 4.31.

    De laatste kilometer naar de aankomst toe werd het terug beter. Wel lichtjes bergop maar daar treur je eigenlijk dan niet meer voor. Mijn tijd 4.14.

    De wedstrijd was dus zeker niet zo zwaar als vorige week. Dat is zeker. Maar gemakkelijk was het toch ook weer niet. Jo van den Brulle formuleerde het zo: Rumillies, 3e plaats op bijna 400 deelnemers; 1e plaats bij de veteranen 1 (masters); gestart met een kopgroep van vijf, uitgedund naar drie en uiteindelijk ook moeten lossen; de derde plaats kunnen vasthouden maar toch vrij zwaar afgezien; het was dan ook alweer een pittig parcours met een honderdtal hoogtemeters.

    Mijn algemeen gemiddelde lag nu toch bijna een dertigtal seconden lager dan in Oeudeghien vorige week (4.39 toen - nu 4.18). Ik werd terug tweede in mijn categorie (helaas enkel een prijs voor de eerste van elke categorie) en 39e in het algemeen op dus 379 atleten. Daar ben ik zeker tevreden mee. Ik mag stellen dat ik een goede wedstrijd heb gelopen.

    Details: 4.18/km - 679 c - 176 pasfrequentie - 15,6°.





    19-05-2024, 18:43 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR137 - 2KM700 - 0:17:44

    Het weer.

    Vanochtend was er op sommige plaatsen mist of lage wolken. Overdag bereikte een nieuwe regenzone ons land vanaf Duitsland. In de voormiddag kregen we lichte regen nabij de grens met Nederland, Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg. In de namiddag trok de regen traag verder naar het centrum. In het oosten ging het dan heviger regenen of vielen er intense buien. Aan de voorzijde van de regenzone, in het westen en zuidwesten van het land, bleef het in de namiddag droger met enkel een lokale bui. De maxima schommelden tussen 11 en 20 graden. De wind waaide zwak of matig uit het noordwesten.

    Actueel.

    De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar Meta om na te gaan of zijn sociale mediakanalen Instagram en Facebook verslavende effecten hebben op kinderen. Ook zouden ze het 'rabbit hole'-effect creëren, wat betekent dat gebruikers filmpjes en posts te zien krijgen die doorgaan op eerder bekeken materiaal, maar mogelijk extremer zijn. Daarnaast zouden de leeftijds- en andere verificatiemethodes van Meta te wensen overlaten, waardoor minderjarigen materiaal te zien krijgen dat niet voor hen geschikt is. De Commissie baseert zich voor haar procedure tegen meta op de Europese digitale dienstenwet, die sinds vorig jaar van kracht is. 

    De run.

    Een korte run ter voorbereiding van de wedstrijd.

    Details: 6.34/km - 178 c - 168 pasfrequentie - 17,2°.





    19-05-2024, 18:04 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR136 - 12KM000 - 0:57:00

    Het weer.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met heel veel regen. In de namiddag werd het droger met echter ook lokale regen- of onweersbuien, die intens konden zijn. Op veel plaatsen kon er zo opnieuw veel neerslag vallen. De maxima lagen tussen 15 en 18 graden. De wind waaide eerst nog zwak uit veranderlijke richting. Later wakkerde de wind iets aan tot soms matig uit het zuidwesten tot noordwesten.

    Actueel.

    Kinderen zijn vandaag gemiddeld 8 jaar en 1 maand oud wanneer ze hun eerste smartphone krijgen. Dat is weer drie maanden jonger dan in 2022. Vaak gaat het om een afgedankt exemplaar als vervanger voor de tablet. Ze kunnen er dus niet mee op sociale media, maar spelen vooral spelletjes. Dat verandert drastisch wanneer ze in het laatste jaar van de lagere school zitten: zeven op de tien 12-jarigen hebben vandaag een eigen smartphone met abonnement. Wanneer ze naar het eerste middelbaar gaan, hebben bijna alle jongeren er één.

    WhatsApp, Snapchat en TikTok zijn de populairste apps. Maar in tegenstelling tot net na corona is het gsm-gebruik bij de 10 tot 12-jarigen licht gedaald (min 4%). Vooral TikTok en Instagram doen het opvallend minder goed bij die groep. Apps controleren sinds 2022 veel strikter of hun gebruikers minstens 13 jaar zijn. Ouders voelen zich ook meer betrokken bij de mediaopvoeding van hun kinderen en maken afspraken over TikTok. Er wordt een beetje op de rem gestaan.

    De run.

    Het liep goed. Een beetje moeizaam in het begin maar het tempo lag dan ook direct vrij hoog (ongeveer 5.00/km). Nadien kwam de eigenlijke oefening met 5 x 1000 met telkens 200 meter rust. Afgesloten werd met een drietal kilometer uitlopen. Toch wel tevreden na deze inspanning. En we hadden geluk want tijdens de run regende het niet. En vandaag wil dat toch wat zeggen! Je moest echt wat geluk hebben.

    Details: 4.45/km - 714 c - 171 pasfrequentie - 16,7°.





    16-05-2024, 19:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR135 - 13KM000 - 1:06:36

    Het weer.

    Deze voormiddag waren er verschillende buien. Na de middag werd het droger. De wind waaide zwak en veranderlijk. Temperaturen tussen 16 en 18°.

    Actueel.

    Wie als slachtoffer van online fraude geen gehoor krijgt bij zijn bank, kan de hulp inroepen van Ombudsfin, de ombudsdienst voor financiële diensten. Maar zelfs als die vindt dat een slachtoffer compensatie verdient, betaalt de bank dat maar in één op de drie gevallen uit. Banken schermen met 'grove nalatigheid', maar iedereen kan vandaag in de val trappen. De bank is nochtans wettelijk verplicht haar systemen te beveiligen tegen dieven die er met uw centen vandoor willen en is aansprakelijk voor het geld dat u verliest door online oplichting. Maar er zijn dus wel wat voorwaarden aan verbonden, waardoor het voor slachtoffers vaak een lastige strijd is om hun gestolen geld terug te zien.

    De run.

    Ik was helemaal niet fris toen ik aan de run begon. Als ik in de namiddag loop heb ik dat wel meer. Er werden dan meestal immers reeds een aantal activiteiten verricht. Zo ook dus vandaag. Maar het was toch de bedoeling om twintig rondjes te lopen op de Finse piste. Dat is gelukt. Opdracht dus toch volbracht.

    Details: 5.07/km - 740 c - 170 pasfrequentie - 18,9°.





    15-05-2024, 19:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    14-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR134 - 10KM000 - 0:52:21

    Het weer.

    Vandaag nam de bewolking toe en vanuit het zuidwesten bereikte een regenzone in de loop van de dag de streken nabij de Franse grens. Aan de voorzijde van deze storing werd de atmosfeer onstabieler met kans op een paar lokale onweerscellen, vooral dan in de Kempen en over het noorden van de Ardennen. Het werd vrij warm met maxima van 20 graden aan de kust en in de Hoge Ardennen, rond 23 of 24 graden in vele andere streken tot plaatselijk 25 graden in de Kempen. De meestal matige zuidoostenwind ruimde op het einde van de dag naar zuid tot zuidwest.

    Actueel.

    Het Leuvense parket heeft in maart een actiemaand gehouden in Vlaams-Brabant rond gsm-gebruik achter het stuur. Met gerichte controles wilden ze verkeersongevallen verminderen en de bewustwording achter het stuur vergroten. In de actiemaand werden 515 bestuurders betrapt. Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Daarnaast waren er ook nog 85 bestuurders die betrapt werden op het gebruik van hun gsm, maar die de politie niet kon onderscheppen. Al die bestuurders ontvangen nog een proces-verbaal. 60 gsm'ende fietsers kregen een minnelijke schikking opgelegd.

    De run.

    Na een vermoeiende dag met weerom veel tuinwerk en ook wat boodschappen toch de run afgewerkt. Een interval dan nog. Het was echt op karakter. Het gevoel was niet goed. Vermoeide benen. Maar dus toch even doorgezet en 15 x 200 met telkens 400 meter rust kunnen lopen.

    Details: 5.14/km - 582 c - 169 pasfrequentie - 20°. 





    14-05-2024, 21:26 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    13-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR133 - 11KM500 - 0:58:06

    Het weer.

    Deze morgen hing er in vele streken lage bewolking met vooral in de Ardennen een slecht zicht. Overdag werd het wisselend bewolkt met opklaringen en enkele buien. De kans hierop is het grootst aan de grens met Nederland en Duitsland. De maxima schommelden van 18 graden in de Ardennen tot 22 graden in de Kempen bij een meestal matige wind uit het zuiden.

    Actueel.

    De Nepalese alpinist Kami Rita (54), bijgenaamd 'Everestman', heeft voor de 29e keer de Mount Everest beklommen. Daarmee verbreekt hij zijn eigen wereldrecord: de meeste beklimmingen van 's werelds hoogste berg (8849 meter). De vijftiger is al meer dan twintig jaar berggids, en samen met 28 andere klimmers behaalde hij dit weekend nog maar eens de historische top. Hij beklom de Mount Everest voor het eerst op 24-jarige leeftijd in 1994. Sindsdien doet hij dat kunstje bijna elk jaar over.

    Na zijn nieuwe glansprestatie minimaliseerde Rita zijn buitengewone prestatie. Volgens hem doet hij enkel en alleen zijn werk. Zijn doel is naar eigen zeggen ook niet om records te vestigen. De Nepalees bedwong ook al andere toppen van meer dan 8000 meter hoog, zoals de K2 in Pakistan.

    De run.

    Het was toch nog vrij warm vandaag. Niet meer zoals in het weekend maar eigenlijk was het nog prima weer. De zon verborg zich af en toe wel eens achter een paar wolken en er stond toch wat meer wind maar fris kon je dit moeilijk noemen. Maar ik hou er dus wel van. Laat dat duidelijk zijn. Liever dit dan de vele regen die we al gehad hebben. Maar die was dan weeral goed voor de moestuin. We zijn vandaag dan ook de dag begonnen met die wat op orde te zetten. De run was voor deze namiddag. Eerst het werk! Daarna de sport.

    Details: 5.03/km - 695 c - 173 pasfrequentie - 20,6°.















    13-05-2024, 18:45 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!