lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR125 - 13KM000 - 1:10:18
  • TR124 - 10KM000 - 0:42:48
  • TR123 - 5KM000 - 0:25:05
  • TR122 - 8KM200 - 0:38:07
  • TR121 - 9KM800 - 0:46:37
    Zoeken in blog

    05-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR125 - 13KM000 - 1:10:18

    Het weer.

    Vandaag werd het, na het oplossen van de ochtendnevel en -mist, gedeeltelijk bewolkt. In de namiddag ontwikkelden er zich enkele buien ten zuiden van Samber en Maas, in de late namiddag was dat ook elders mogelijk. De maxima varieerden tussen zo'n 13 graden in de Hoge Ardennen en 17 à 18 graden in Vlaanderen. De wind waaide zwak en ten zuiden van Samber en Maas lokaal matig uit het zuidwesten. Aan zee werd de wind uiteindelijk matig uit noordoost.

    Actueel.

    De CO2-uitstoot van de grote industrie en de luchtvaart in ons land is vorig jaar met meer dan 10% gezakt, dit is de grootste daling sinds de financiële crisis. Dit blijkt uit cijfers van de bedrijven die binnen het Europese emissiehandelssysteem vallen. Dat zijn onder meer de grote chemie-installaties, raffinaderijen en vliegtuigmaatschappijen. Die moeten voor elke ton die ze uitstoten een emissierecht kunnen voorleggen. In België vallen ruim 280 bedrijven onder die emissiehandel. Samen met de luchtvaart vertegenwoordigen ze zowat 40% van alle CO2-uitstoot in ons land. De daling komt er vooral door de malaise in de industrie. Door de hoge energieprijzen en een zwakke vraag schroefden veel industriële bedrijven hun productie terug. Daarnaast is de industrie ook efficiënter gaan produceren.

    De run.

    Na een wedstrijd mag het altijd wat kalmer. De spieren loslopen zeg maar. De afstand was best nog ok. En ook het tempo viel, na een ietwat aarzelend en moeilijk begin, zeker nog mee. Het was dus duidelijk een run gericht op herstel.

    Details: 5.24/km - 760 c - 169 pasfrequentie - 10,6°.





    05-05-2024, 17:55 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR124 - 10KM000 - 0:42:48

    Persijzerrun - Quatra Run Zaffelare - zaterdag 4 mei 2024

    1. Wat ging vooraf?

    Een rustige week. Die had ik ingepland. Weinig kilometers gelopen. Maar wel alle dagen de benen toch wat gestrekt. We kwamen op zaterdag dus uitgerust en fit aan de start. Althans, dat was de bedoeling. Want toen ik de weersvoorspellingen hoorde met regen, onweer, hagel en wat weet ik al niet meer, kwam er toch enige twijfel of ik wel zou deelnemen aan deze wedstrijd. Ik was niet vooraf ingeschreven dus zou dat geen probleem en financieel verlies geweest zijn. Maar: men had wel gezegd dat het slecht weer zou zijn 'met tussenpozen'. Dus af en toe zou het ook wat beter zijn. Toen het rond het middaguur nog niet had geregend besloot ik om toch maar aan te zetten. Op weg naar Persijzer.

    2. Persijzer

    Dit is een wijk in de gemeente Zaffelare. Dit is een dorp gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lochristi. Tot 1977 was het een zelfstandige gemeente. Het is gelegen aan de westelijke rand van het Waasland, iets ten oosten van het Gentse havengebied. 

    De belangrijkste waterloop is de Zuidlede die ten noorden van Zaffelare loopt. Daarbij ligt het natuurgebied Siesmeers met aan de overzijde van de vaart het Provinciaal Domein Puyenbroeck.

    3. Kermis

    De wedstrijd ging inderdaad door naar aanleiding van de plaatselijke wijkkermis. En dit reeds voor de vierde maal. Proficiat aan de organisatoren om door te blijven zetten. Gemakkelijk is het allemaal niet. De respons is ook niet supergroot maar dat is allicht ook wel de bedoeling. Kleinschaligheid troef. Gezelligheid voorop. Maar men leert zeker bij en de organisatie is best in orde.

    Wie kermis zegt, denkt ook aan een kermistent. Die was daar dus inderdaad ook. Daar werden alle formaliteiten vervuld. Aparte kleedkamers waren er niet. Maar in de tent was plaats genoeg om je zonder veel problemen om te kleden.

    Ook het afhalen van het borstnummer kon daar gebeuren. Maar ik moest mij dus nog eerst inschrijven. Na betaling van 8 euro kreeg ik zowaar behalve mijn borstnummer ook een enkelband met chip overhandigd. Dat zie je ook niet zo vaak meer. De uitslagen worden daar bijgehouden door 'De Durmenaar'. Vooraf moest je zelf wel nog je identiteitsgegevens inbrengen (als je niet vooraf had ingeschreven tenminste). Vlekkeloos verliep dat niet allemaal maar uiteindelijk lukte het toch en konden we ons klaarmaken voor de run.

    4. De run.

    Het begon zowaar wat te regenen en er kwamen ook wat onheilswolken te voorschijn. Het zag er met andere woorden steeds donkerder uit. Zou het dan toch lelijk beginnen doen net voor de start van de wedstrijd. Maar uiteindelijk bleek het toch allemaal mee te vallen en bleef het grotendeels droog. Ik begon mij toch maar op te warmen. Een paar keer op en af, een paar bescheiden sprintjes. Meer was het niet. Dat had misschien wel gemogen maar koud was het niet dus dan steek ik daar meestal wel wat minder energie in.

    De vijf kilometer wedstrijd ging om 14 uur van start. Wij een twintigtal minuten later. Dus eerst nog even de start van die korte wedstrijd bekeken en dan waren we klaar voor twee rondjes van precies vijf kilometer. Zelden meegemaakt dat de afstand zo nauwkeurig was. Is best wel aangenaam.

    De eerste drie kilometer gingen vrij goed in 4.06 4.10 en 4.09. Daarna kwam er een moeilijk beloopbare veldwegel en kwamen we ook op een smalle weg waar we de wind vol in het aangezicht kregen. Dat was even schrikken. Het tempo ging dan ook naar beneden 4.25. Maar geen man over boord. De laatste kilometer van de eerste ronde was weer iets beter 4.16.

    Maar het tempo van de eerste kilometers haalde ik toch niet bij het begin van ronde twee 4.20 4.21 en 4.18. Dan kwamen we terug op dat 'vervelend' stuk en moest ik toch alle zeilen bijzetten om niet te ontploffen. Het lukte om de schade wat te beperken en kilometer negen af te sluiten in 4.36. De laatste kilometer er dan nog eens alles uitgeperst. Het werd zowaar mijn beste tijd met 4.04.

    Dus alles bij elkaar genomen toch een degelijke eindtijd. De conditie is zeker niet slecht. We gaan dit proberen aanhouden en we kijken uit naar volgende wedstrijden in de maand mei.

     











    05-05-2024, 08:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR123 - 5KM000 - 0:25:05

    Het weer.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met regen die langzaam wegtrok richting Nederland. In de loop van de dag verschenen er vanaf het zuiden opklaringen. Het werd minder zacht: we haalden maxima tussen 11 en 15 graden. De wind was eerst matig tot vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten maar in de loop van de namiddag nam de wind in kracht af.

    Actueel.

    Toeristen die Amsterdam met de auto bezoeken kunnen ervan meespreken: parkeren is er duur. Het hoeft dus niet te verbazen dat een parkeerplaats kopen in de grachtenstad niet voor iedereen weggelegd is. Maar sinds kort staat een parkeerplek te koop die echt alleen voor de happy few lijkt weggelegd: 18 m2 in een garage in de chique P.C. Hooftstraat, met een prijskaartje van liefst 495000 euro (plus 100 euro maandelijkse kosten). Volgens de advertentie is de plek van 4,65 meter op 3,85 meter geschikt voor grotere auto's. Dat is best breed, maar niet erg lang. Een Rolls-Royce Spectre, om bij de doelgroep te blijven, past qua lengte bijvoorbeeld niet in het vak. De plek is nog niet verkocht. Een bod van 400000 euro werd onlangs geweigerd. Liefhebbers kunnen de parkeerplek overigens ook huren voor 750 euro per maand.

    De run.

    Opnieuw eerst wat tuinwerk. Deze voormiddag in de regen. Het waren een paar vrij dringende klusjes. Vandaar. In de namiddag dan nog een korte run afgewerkt. Gelukkig bleef het toen droog. De zon was evenwel niet te zien. Die kwam pas later even te voorschijn. Dus echt lenteweer is het voorlopig nog niet.

    Details: 5.01/km - 300 c - 169 pasfrequentie - 12,8°.





    03-05-2024, 18:44 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR122 - 8KM200 - 0:38:07

    Het weer.

    De dag ging grijs en mistig van start. Na het optrekken hiervan, was het nog op de meeste plaatsen droog met eerst nog ruimte voor zon, vooral in de Kempen. In de regio's nabij de Franse grens kon er in de voormiddag al een lokale regen- of onweersbui vallen. In de loop van de namiddag kwamen er in het zuidoosten en oosten van het land regen- of onweersbuien tot ontwikkeling, die later op de middag en avond naar het westen opschoven. De kust en het uiterste westen hielden het overwegend droog. Het ging om zeer traag trekkende buien, dus kon er veel neerslag in korte tijd vallen met mogelijk ook hagel. De maxima schommelden van 14 tot 18 graden langs de Franse grens en in de Ardennen, en van 20 tot 23 graden over het centrum en de Kempen. De wind was eerst zwak tot matig uit veranderlijke tot zuidwestelijke richtingen. Later werd hij meestal matig uit west tot zuidwest.

    Actueel.

    De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer schermtijd, terwijl 28% doordeweeks minder in beweging kwam. Het onderzoek bevestigt het vermoeden dat het thuiszitten de lichamelijke fitheid van kinderen geen goed heeft gedaan. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders een normaal gewicht had, daalde van 82% naar 73%. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders overgewicht had, verdubbelde zelfs: van 8% naar 16%.

    De run.

    Na wat tuinwerk konden we er aan beginnen. Het mocht kort vandaag. Dat scheelt. Deze week trouwens geen lange duurlopen meer. De korte inspanningen primeren nu. We bereiden ons voor op enkele kortere wedstrijden van circa tien kilometer. Dus proberen we het tempo iets op te drijven. Afwachten of dit zal lonen.

    Details: 4.39/km - 491 c - 173 pasfrequentie - 16,7°.





    02-05-2024, 15:58 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR121 - 9KM800 - 0:46:37

    Het weer.

    Vandaag was het eerst overwegend droog met een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken die later in de namiddag plaatselijk konden uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Een eventueel onweer kon gepaard met hagel. Het bleef echter op de meeste plaatsen droog. De wind was eerst zwak en veranderlijk en werd in de loop van de dag matig uit noord tot noordoost. De maxima lagen tussen 20 en 25 graden in het binnenland en klommen niet veel hoger dan 17 à 18 graden vlak aan zee.

    Actueel.

    De lokale politie van de zone Zennevallei heeft in Ruisbroek meer dan 5500 flessen lachgas in beslag genomen. De lading, bestaande uit 35 paletten met daarop in totaal 5670 drieliterflessen, werd onderschept toen de gasflessen geleverd werden in een loods. De betrokkenen beweerden in eerste instantie dat het geleverde lachgas gebruikt zou worden in de voedingsindustrie, waar lachgas onder meer gebruikt kan worden om slagroom en chocomousse op te spuiten. De nodige documenten hiervoor konden echter niet worden voorgelegd. De flessen werden daarop in beslag genomen met het oog op vernietiging.

    De run.

    Kunnen lopen in fantastisch weer. Inderdaad, van zo' n weertje hou ik wel. Niks koud, maar ook niet broeierig heet. Een klein beetje wind maar ook die hinderde nauwelijks. Wel integendeel. Kortom, hiervoor wil ik tekenen voor de volgende maanden. Meer hoeft dit niet te zijn

    Details: 4.45/km - 591 c - 173 pasfrequentie - 21,1°.





    01-05-2024, 19:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    30-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.totaal april






    30-04-2024, 16:51 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR120 - 14KM000 - 1:07:33

    Het weer.

    Deze ochtend was het wisselend bewolkt. Nadien ontwikkelden er zich brede opklaringen over de oostelijke landshelft, terwijl het in het westen eerder wisselend bewolkt was met kans op een buitje. Aan het einde van de dag was er kans op enkele onweders in het westen van het land afkomstig van Frankrijk. De maxima schommelden tussen 18 en lokaal 24 graden bij een zwakke tot matige zuidoostenwind die ruimde naar het zuiden.

    Actueel.

    Het Oost-Vlaamse parket waarschuwt voor de drug Monkey Dust, die agressie, hallucinaties of spasmen kan veroorzaken. In Oudenaarde werden acht personen opgepakt en aangehouden.

    De bal ging aan het rollen toen de politie begin deze maand in Oudenaarde een 28-jarige vrouw aantrof met zware spasmen. Ze bleek onder invloed van Monkey Dust. Na diverse huiszoekingen in de buurt werden acht personen gearresteerd. Daarbij werden verschillende soorten drugs aangetroffen, waaronder dus ook Monkey Dust. Bij twee verdachten, een 26-jarige man en een 29-jarige vrouw, werd ook een tweejarig kind aangetroffen dat positief testte op diverse soorten harddrugs. Alle verdachten verschenen intussen voor de raadkamer in Oudenaarde, die hun aanhouding verlengde met een maand.

    De run.

    Het mocht nog eens. Een interval. Altijd leuk. Maar dan vooral achteraf. Na het afzien voelt men zich beter. Zo is dat. Het werd vrij intensief met 11 x 600. De rustpauzes (600 meter) waren wel vrij groot maar ik had ze nodig. Ik wou vandaag nog veertien kilometer halen. Ook dat is gelukt. We mogen dus tevreden zijn.

    Details: 4.49/km - 831 c - 172 pasfrequentie - 16,1°.





    30-04-2024, 15:34 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    29-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR119 - 7KM000 - 0:35:56

    Het weer.

    Vandaag begon de dag in de meeste streken zonnig. In de loop van de dag verschenen er wel stapelwolken maar het bleef droog. De maxima lagen tussen 14 graden in de Ardennen en 19 graden in de Kempen. De wind waaide matig uit het zuiden en werd zwak tegen het einde van de dag.

    Actueel.

    Vier van de tien duurste rusthuizen in Vlaanderen hebben een negatief inspectierapport gekregen. De prijs is blijkbaar geen garantie voor kwaliteit. Een kamer in Zilverduin in de Haan kost minstens 3770 euro per maand, bijna 1600 euro meer dan de gemiddelde prijs van een kamer in een woonzorgcentrum. Maar in januari stelden inspecteurs vast dat de kamers niet proper waren. Er hing een urinegeur in de beschermde afdeling. Het toedienen van medicatie wordt niet consequent geregeistreerd. Uit het inspectieverslag blijkt ook een nijpend personeelstekort. Toen de inspecteurs langskwamen stond een stagiair zorgkundige in voor de zorg van een gang met tien bewoners.

    Een kamer in een woonzorgcentrum kost vandaag gemiddeld 2182 euro per maand. Maar er zijn onderling grote verschillen. De gemiddelde prijs in rusthuizen in publiek beheer bedraagt 2045 euro. In commerciële instellingen betaal je gemiddeld 2296 euro.

    Het is van essentieel belang dat de cowboys eruit gaan. De deur voor gesjoemel op kap van de zorg van ouderen staat nog te vaak open.

    De run.

    Het liep bijzonder moeizaam. Reden: een drukke dag. Ik heb immers van het goede weer geprofiteerd om het gras voor de tweede maal dit jaar af te rijden. En nu ook wat korter dan de eerste keer. Daarna dus nog de run. Maar ik begon er al vermoeid aan. Dat het uiteindelijk nog een run werd van zeven kilometer beschouw ik als een succes.

    Details: 5.08/km - 417 c - 170 pasfrequentie - 18,3°.





    29-04-2024, 19:05 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    28-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR118 - 11KM000 - 0:53:56

    Het weer.

    Vandaag kregen we veel wind, met een wisselende bewolking en soms buien. In het noordwesten werden de opklaringen in de namiddag breder, met minder buien. De zuidenwind ruimde naar het zuidwesten. Hij waaide vrij krachtig tot soms krachtig met rukwinden tot 75 km/h. Langs de kust waaide de wind zeer krachtig, met rukwinden tot 80 km/h. De maxima lagen tussen 12 of 13 graden aan zee en in de hoge Ardennen en 17 graden in de Kempen.

    Actueel.

    Het is crisis in cavaland: door de extreme droogte in Spanje valt de druivenoogst opnieuw tegen, met als gevolg dat er minder cava kan worden geproduceerd. De Belgische supermarkten merken dat de voorraad beperkter is, maar verhogen voorlopig toch hun prijzen niet.

    Nog problemen in de drankenindustrie: producent Nestlé heeft meerdere honderden paletten met gebotteld water van het merk Perrier vernietigd wegens de verslechterde waterkwaliteit in een van de bronnen. Het zou gaan om twee miljoen flessen in het totaal. De concrete aanleiding is een microbiologische afwijking die zich plaatselijk voordoet bij een bron aan een zijrivier aan de Rhône. Die afwijking is een gevolg van de zeer zware regenval in de maand maart, toen de storm Monica het zuidoosten van Frankrijk trof. Nestlé zegt de productie op het gepaste moment te zullen hervatten onder toezicht van de autoriteiten. De flessen die wel op de markt zijn gebracht kunnen veilig geconsumeerd worden.

    De run.

    Dan drinken we maar kraantjeswater. Doe ik eigenlijk toch al een hele tijd. Lijkt mij nog zo slecht niet.

    Na een bezoek aan Ledeberg en de daar plaatshebbende zondagsmarkt waar we onder meer een ruime portie vis (zeewolffilet) van meegebracht hebben zijn we nog net voor de middag aan de run kunnen beginnen. Dat had ik totaal niet verwacht. Maar zowel de gespendeerde tijd op de markt als de reistijd daar naartoe vielen heel erg mee. Vandaar. Het was droog deze middag maar de felle wind bemoeilijkte het lopen wel heel erg. Vandaar dat ik heel erg tevreden ben met de gelopen afstand en ook met het behaalde tempo. Alhoewel dat laatste eigenlijk vandaag geen doel was op zich. Maar goed, als het vlotjes loopt is het niet gemakkelijk om de handrem op te zetten.

    Details: 4.54/km - 664 c - 174 pasfrequentie - 13,3°.





    28-04-2024, 17:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    27-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR117 - 18KM000 - 1:28:13

    Het weer.

    Deze ochtend was het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met buien op meerdere plaatsen. Later in de voormiddag werdt het wat droger met enkele opklaringen. In de namiddag werd het onstabieler met verschillende buien die soms onweerachtig werden. Het was zachter dan de voorbije dagen met maxima tussen 13 graden op de Ardense hoogten en 16 of 17 graden elders. De wind was meestal matig uit zuid tot zuidoost.

    Actueel.

    Het gemiddeld bedrag dat werknemers krijgen om naar het werk te fietsen is het voorbije jaar met 11,3% gestegen. Sinds 1 mei 2023 moeten alle werkgevers die regelmatig met de fiets naar het werk pendelen verplicht een vergoeding per kilometer toekennen. Daardoor is de gemiddelde toegekende fietsvergoeding het voorbije jaar gestegen van 0,24 euro naar 0,27 euro per kilometer. De overheid had bij de verplichting zelf een bedrag van 0,27 euro per kilometer vooropgesteld. Dat bedrag is enkel van toepassing voor de bedrijven waar er vóór 1 mei 2023 nog geen afspraak was rond fietsvergoedingen. Waar wel een ander bedrag was afgesproken, kan dat behouden worden.

    De run.

    Een lange duurloop met hindernis in de vorm van een bruggenloop. Een paar keer deze hindernis genomen. Willen we wat reliëf trainen dan moeten we het zo doen. Voor het overige zijn er hier immers nog geen molshopen, laat staan hellingen in de vorm van stevige kuitenbijters. Het was lastig maar achteraf voel je natuurlijk wel dat dit de oefeningen zijn die er eventueel kunnen toe doen.

    Details: 4.54/km - 1079 c - 171 pasfrequentie - 11,7°.





    27-04-2024, 17:31 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!