Bewolkt met vooral hoge en middelhoge bewolking. De bewolking neemt verder toe.
Vandaag was het zwaarbewolkt met deze ochtend al perioden van regen of motregen vanaf het westen. Nadien werd het tijdelijk droger, alvorens op het einde van de dag de neerslagintensiteit toenam vanaf de Franse grens.
De maxima lagen tussen 2 en 6 graden bij een zwakke tot matige zuidenwind die draaide naar het zuiden tot zuidwesten.
Actueel.
KAREL SABBE
Tijdens een nieuwe sportieve uitdaging in Nieuw-Zeeland is ultraloper Karel Sabbe aangevallen door wilde honden. Hij was samen met zijn teamgenoot Kobe. Hij werd gebeten, viel en brak zijn elleboog. Sabbe zelf bleef ongedeerd. Lokale bewoners die het tweetal volgden brachten Kobe naar het ziekenhuis.
Het parcours ‘The Long Pathway’ loopt van het noorden naar het zuiden van Nieuw-Zeeland. Sabbe probeert er 3000 km af te leggen in minder dan 48 dagen. Hij mikt op de snelste tijd ooit.
Anderhalf jaar geleden liep hij ook al de ‘Pacific Crest Trial’ van 4200 km van Mexico naar canada. Hij was de eerste Belg ooit die binnen de tijd de wedstrijd succesvol beëindigde.
Terug in de tijd: vrijdag 22 januari 2010.
19 km gelopen. Chrono 1:42:10. Temperatuur 5°. Gestart om 13.30 uur. Schitterend loopweer vandaag. Droog en zonnig. Zelfde loop als gisteren , dit wil zeggen 31 ronden op de Finse piste. Wel iets vlugger gelopen dan gisteren. Maar al bij al was het nog steeds een heel rustig tempo.
Gelezen:
De doelstellingen van Stefaan Engels nog eens bekeken in zijn opgestelde ‘spelregels’. Wat blijkt: één van de doelstellingen kan zeker niet meer gehaald worden. Met name doelstelling drie waarin omschreven staat dat het zijn betrachting is om elke dag van het kalenderjaar 2010 een volledige marathon te lopen of te wandelen. De andere twee doelstellingen blijven wel overeind, zijnde het record van die ‘oude’ Japanse rakker verbreken en 53 opeenvolgende marathons lopen (het wordt wel moeilijk maar het kan) + daarnaast zoveel mogelijk marathons lopen in 1 kalenderjaar (dit laatste is een rekbaar gegeven, dus daar kan hij zeker voor gaan).
De run vandaag.
Een blokkenloop. Telkens 2 km. Eerst inloop (bedoeling was aan 6.00/km maar te snel gelopen in het begin). Daarna ging het dan maar naar 5.00/km om daarna tijdens km 5 en 6 de kraan volledig open te zetten (ongeveer 4.30). Daarna rustig afbouwen eerst naar 5.00/km en dan het tempo nog iets laten zakken. Althans dat was de bedoeling. Ik denk dat de conditie goed is. Wedstrijden zullen dit natuurlijk de komende weken moeten staven.
Details: 4.52/km – 622 c – 173 pasfrequentie – 2,2°.
Droog met lage wolken, nevel of mist die lokaal aanvriest. Kans op plaatselijke rijm- of ijsplekken.
Ten zuiden van Samber en Maas werd het van in de ochtend al vrij zonnig met hoge wolkenvelden. Elders begon de dag grijs met nevel en mist. Het grijze weer trok maar langzaam op maar in de namiddag kregen we geleidelijk brede opklaringen op de meeste plaatsen.
De maxima lagen tussen 2 en 6 graden.
De wind waaide zwak uit zuidelijke richtingen en later uit het zuidoosten.
Actueel.
SLAPENDE REKENINGEN
De Belgen hadden eind 2024 voor 757,3 miljoen euro op slapende rekeningen staan. Dit is opnieuw een forse verhoging in vergelijking met de situatie begin 2024. Toen ging het om 686,9 miljoen euro.
Slapende tegoeden zijn bankrekeningen of verzekeringsovereenkomsten waarmee al een bepaalde tijd (voor rekeningen is dat vijf jaar) niets is gebeurd en waar er ook geen contact meer over is geweest tussen de houder of de rechthebbende en de financiële instelling. Het gaat bijvoorbeeld om rekeningen die grootouders voor hun kleinkinderen hadden geopend, maar waarvan ze hen nooit op de hoogte hebben gebracht.
De rechtmatige eigenaars krijgen dertig jaar de tijd om de tegoeden op te eisen, anders gaan ze naar de staatskas. Iedereen kan via myminfin.be controleren of er nog ergens vergeten geld ligt te wachten.
Terug in de tijd: donderdag 21 januari 2010.
19 km gelopen (31 ronden op de Finse piste). Chrono 1:49:24. Gestart om 15.15 uur. Temperatuur 5°. Afwisselend 2 ronden traag + 1 ronde tempo. Al bij al prima loopweer vandaag.
Gelezen:
De spelregels voor registratie van het wereldrecord van Stefaan Engels:
er zijn drie doelstellingen/uitdagingen
1° doelstelling
Het verbreken van het marathonrecord gebaseerd op het Guinness Book of Records, dit wil zeggen 53 opeenvolgende dagen een marathon lopen. Het record staat momenteel op 52 marathons. Met andere woorden elke dag in staat zijn om een marathonafstand te overbruggen (zonder tussenpozen)
2° doelstelling
Het lopen van zoveel mogelijk marathons in een jaar, dit wil zeggen binnen de 365 dagen (1 kalenderjaar)
3° doelstelling
Het behalen van de maximale doelstelling, dit wil zeggen elke dag een marathon lopen, zonder onderbreking, gedurende een volledig kalenderjaar. Dit maakt dat tussen 1 januari en 31 december 2010 365 marathons zullen gelopen worden.
Officiële start op 1 januari 2010 om 11.55 uur aan de Watersportbaan / Noorderlaan ter hoogte van Brasserie Introvert. Einde van de marathonuitdaging 31 december 2010.
Locatie eerste 53 marathons: vanaf 1 januari tot en met 28 februari zal marathonman lopen langs het traject Watersportbaan. De Watersportbaan heeft een omtrek van 5 km en zal 8,5 keer worden gelopen om de marathonafstand te bereiken.
De locaties die worden bezocht door marathonman zijn:
Watersportbaan Gent
Belgische officiële loopwedstrijden, halve en volledige marathons
Op uitnodiging:
Buitenlandse officiële loopwedstrijden
Buitenlandse trajecten richting officiële wedstrijd of terug naar België vanuit gelopen wedstrijd in buitenland.
Marathonman houdt zich principieel aan de volgende afspraken die opgelegd en gecontroleerd worden door een beschermcomité:
1° de afstand zal per GPS of internet worden berekend en dient te bestaan uit 42.195 meter
2° de afstand moet in één actie worden afgewerkt (punt A naar punt B)
3° de afstand mag niet gesplitst worden in bijvoorbeeld twee dagdelen
4° de tijdsduur waarin de marathonafstand wordt gelopen of overbrugd is niet van belang
5° de marathonafstand mag indien gewenst in wandeltempo worden afgelegd
6° marathonman mag tijdens de inspanning niet langer stoppen met lopen dan maximum 15 minuten; indien dit niet wordt gehaald vervalt de marathon van die dag.
Controlemechanisme:
Het Guinness Book of Records legt een aantal voorwaarden op die de organisatie op zich zal nemen
1° deurwaarder Frank marijns zal dagelijks registreren of de marathon officieel is afgewerkt
2° registreren van de afstand door GPS en tracking systeem
3° finishfoto nemen naast tijdsklok
4° finishfoto nemen van dagkrant met datum erop
5° getuigen laten bevestigen dat Stefaan Engels de afstand overbrugd heeft (bij voorkeur notabelen, politici, enzovoort).
Marathonman mag op alle mogelijke manieren ondersteund worden: begeleiders die meefietsen; begeleiders die bevoorraden; lopers die meelopen.
De deurwaarder zal steekproefsgewijs langskomen om te registreren dat Engels daadwerkelijk loopt. Vanaf 1 januari moet het logboek dagelijks getekend worden door een notabele die naar eer en geweten verklaart dat de atleet daadwerkelijk een marathon heeft uitgelopen. Dit kan verder aangevuld worden met alle mogelijke bewijsstukken zoals bijvoorbeeld foto’s.
De run vandaag.
De loopband is niet echt iets voor mij. Het is nogal eentonig vind ik. Alleen in nood zal ik er eens gebruik van maken. Als je het doet zoals de dame op de foto is het natuurlijk een andere zaak. Maar of haar huisarts er zal kunnen mee lachen is nog iets anders. Hopelijk is hij begripvol en heeft hij wat gevoel voor humor.
Wat in- en uitgelopen vandaag. Wat versnellingen ook, variërend van ongeveer 500 tot 700 meter. Dit telkens met ongeveer 1 minuut rustig joggen. Dus toch best wel pittig.
Details: 4.51/km – 746 c – 174 pasfrequentie – min 0,6°.
Betrokken, lokaal kans op wat lichte winterse neerslag.
Vandaag begon de dag grijs in de meeste regio’s, met kans op nevel of mist en plaatselijk wat lichte winterse neerslag. In de loop van de dag verschenen er opklaringen vanuit de Ardennen. Niettemin konden lage wolken langer blijven hangen in bepaalde gebieden.
De maxima schommelden tussen 0 en 4 graden.
De wind bleef zwak uit het zuiden.
Actueel.
MAAGZUURREMMERS
Duizenden jongeren grijpen steeds vaker naar maagzuurremmers. En zelfs naar de zwaardere vormen die ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Ongezonde eetgewoonten, stress en maatschappelijke druk zouden een rol spelen.
De vraag rijst of alle voorgeschreven maagzuurremmers noodzakelijk zijn. Er zijn aan het gebruik ervan immers gevaren verbonden zoals nierproblemen, maag- en darminfecties en problemen met het beendergestel.
Onder zuigelingen tekende men geen noemenswaardige stijging van het gebruik ervan op. Maar het gebruik is eigenlijk al jaren te hoog.
Kinderen tussen nul en twee jaar krijgen de medicatie vaak voorgeschreven tegen reflux (aandoening waarbij de zure maaginhoud terugvloeit naar je slokdarm). Nochtans zijn de middelen niet eens goedgekeurd voor gebruik bij kinderen jonger dan een jaar.
Maar vooral onder adolescenten valt het hoge gebruik van maagzuurremmers op. In sommige gevallen kan men spreken van comfortgeneesmiddelen. Men compenseert de ongemakken die voortvloeien uit een ongezonde levensstijl. Denk daarbij aan roken, alcoholconsumptie, obesitas en onevenwichtig of ongezond eten. Ook oplopende stress kan zich laten voelen in de maag.
Maar een maagzuurremmer is meestal geen duurzame oplossing. Om het stijgend gebruik van maagzuurremmers een halt toe te roepen zal men voortaan strikter opvolgen hoe vaak en hoe lang artsen de middelen voorschrijven. Dit door de invoering van drempelwaarden. Door de invoering van maximumquota kan overconsumptie misschien vermeden worden.
Terug in de tijd: woensdag 20 januari 2010.
15 km gelopen. Chrono 1:18:27. Gestart om 16.30 uur. Temperatuur 5°. Ik ben nog altijd goed bezig met een gemiddelde van een jogging per dag. Let wel, soms lukt het niet, maar dat compenseer ik dan door eens tweemaal per dag te lopen. Misschien niet helemaal eerlijk maar ik ben voor het jaar 2010 ook geen uitdagingen aangegaan. Of alleen dat ik mijn kilometeraantal wil beperken tot 3000. Dus soms moet ik mezelf wat intomen en trachten te weerstaan aan het ‘graag lopen’.
Onze marathonvriend Stefaan Engels is dit jaar dus wel een fameuze uitdaging aangegaan. Dat moet ook als je de massa wil beïnvloeden en in beweging wil brengen. En misschien is het in dat opzicht helemaal niet zo ’n tegenvaller dat hij zijn marathons nu zittend moet afleggen. Minder-valide mensen zullen nu misschien ook de stap zetten en samen met hem een aantal kilometer rondtoeren.
Hoe dan ook blijft zijn eerste uitdaging overeind. Hij moet nu wel helemaal van nul herbeginnen. Maar in principe heeft hij een gans jaar de tijd om het wereldrecord te verbeteren. Dat staat nu op naam van de Japanner Akinori Kusada die een plaats in het Guinness Book of Records kreeg door in 52 dagen 52 marathons af te leggen. Engels moet er dus in slagen om gedurende 53 dagen elke dag een marathon af te leggen, lopend of stappend.
Ik hoop wel dat hij dit record zal trachten te verbeteren aan de Watersportbaan in Gent en pas daarna op reis vertrekt naar (wereld)marathons zoals Rotterdam, Berlijn, Parijs, enzovoort. Als dat gebeurt ben ik er bijna zeker van dat het in Gent wel eens heel druk zou kunnen worden nu de lente stilaan in zicht is. Kop en staart van de lopende groep zou dan wel eens in elkaar kunnen vloeien. Eén langgerekte rij sportende mensen. Dat zou pas mooi zijn!
De run vandaag.
Rustig aan. Actieve recuperatie. Proberen om alle ongemakken uit het lichaam te krijgen. Of het gelukt is zien we de komende dagen wel.
Details: 5.17/km – 670 c – 173 pasfrequentie – 0,6°.
Vandaag was het opnieuw grijs. In de Hoge Venen waren er eerst brede opklaringen. Daarna ook in de rest van de Ardennen.
De maxima schommelden tussen 0 of 1 graad in Vlaanderen en 4 of 5 graden op de Hoge Venen.
De wind was meestal zwak uit veranderlijke richtingen of uit het zuiden in het uiterste westen van het land.
Actueel.
GORDELROOS
Gordelroos is een vervelende en pijnlijke huidaandoening, maar meestal niet gevaarlijk. Gordelroos komt vaker voor op oudere leeftijd en bij mensen met een verminderde weerstand.
Gordelroos is een pijnlijke huidziekte waarbij je meestal te maken krijgt met vlekjes en blaasjes. De ziekte komt aan één kant van het lichaam tot uiting, bijvoorbeeld op een deel van de schouder of de arm, als een band op de buik of de borstkas (de gordel), op een deel van je benen, rug of nek, of eventueel ook op een helft van je gezicht.
Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus, ofwel het waterpokkenvirus.
Bij kinderen veroorzaakt dit virus de waterpokken. Het virus blijft na besmetting in de zenuwcellen van het lichaam opgeslagen. Daar blijft het levenslang zitten.
Varicella zoster kan echter pas weer een infectie geven als de afweer ver genoeg gedaald is. Dan ontstaat gordelroos. Dit gebeurt meestal bij mensen van 60 jaar of ouder of bij mensen die een lage weerstand hebben, bijvoorbeeld door kanker of medicijnen die de afweer remmen.
Gordelroos komt vaak voor. Van de mensen die 85 jaar oud worden, krijgt ongeveer de helft ooit gordelroos.
Meestal komt gordelroos maar één keer in een mensenleven voor. Heel soms krijgen mensen nogmaals gordelroos. Dit gebeurt bij 1 op de 20 mensen die gordelroos hebben gehad.
Is gordelroos besmettelijk?
Ja, het vocht van de blaasjes bij gordelroos bevat het waterpokkenvirus en is zeer besmettelijk. Nadat de blaasjes helemaal zijn ingedroogd, en korstjes hebben gekregen, zijn deze niet meer besmettelijk.
Belangrijk:
Het waterpokkenvirus kan via besmetting alleen waterpokken veroorzaken aan mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad.
Gordelroos krijg je dus alleen van het waterpokkenvirus dat in je eigen lichaam is opgeslagen, bijvoorbeeld als gevolg van besmetting op jongere leeftijd. Je kunt gordelroos dus niet krijgen van iemand anders met gordelroos, tenzij je nooit eerder de waterpokken hebt gehad.
Wat zijn de symptomen van gordelroos?
Gordelroos begint vaak met één of meer van volgende symptomen: jeuk, tintelingen en/of pijn.
Na een paar dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes op de huid. Dat kunnen er een paar zijn of tientallen. Iedere dag kunnen er nieuwe blaasjes of plekjes bijkomen.
Ook de volgende klachten kunnen optreden: koorts, hoofdpijn of vermoeidheid.
Soms geeft gordelroos alleen jeuk of pijn, zonder dat er uitslag te zien is.
Naar de huisarts?
Neem direct contact op met de huisarts/huisartsenpost in de volgende gevallen:
Als gordelroos in het gezicht optreedt, bijvoorbeeld bij oog, neus of oor
Als je al verzwakt bent door een ziekte
Als je veel pijn of blaasjes hebt of de pijn niet weggaat
Als je hoge koorts hebt
Als de pijnklachten lang duren
Als je de situatie niet vertrouwt of je twijfelt
Hoe lang duurt gordelroos?
Na 7 tot 14 dagen drogen de blaasjes van gordelroos in en na ongeveer twee weken tot drie weken verdwijnt de uitslag. Soms kunnen de vlekjes nog iets langer blijven zitten, maar zonder jeuk of klachten.
Nasleep
Sommige mensen krijgen te maken met een nasleep van gordelroos. Dat uit zich in zenuwpijn. De pijn kan behoorlijk ernstig zijn en soms maanden of jaren duren. Dit noemen we ‘postherpetische neuralgie’. Één op de 10 mensen met gordelroos houdt langer dan 3 maanden pijnklachten.
Wat te doen bij gordelroos?
Wat kun je allemaal doen als je eenmaal te maken krijgt met gordelroos?
Tegen de jeuk en irritatie
Als je last hebt van jeuk en irritatie bij gordelroos kun je gebruik maken van de volgende zalfjes om te verzachten en de jeuk te verminderen:
Een zinkzalf
Een lanettezalf
Een andere, verkoelende zalf, zoals metholzalf
Je kunt deze middelen zelf kopen bij de drogist.
Probeer verder niet te krabben, omdat dit wondjes en littekens kan geven. De jeuk kan er ook erger van worden.
Tegen de pijn
Als je last hebt van pijn kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verlichten. De maximale dosis kun je vragen aan je huisarts of apotheek.
Bij ernstige pijn neem je contact op je huisarts.
Hoe kan je gordelroos voorkomen?
Het voorkomen van gordelroos begint bij een goede weerstand. Zorg voor een goede leefstijl:
Eet gezond en beweeg genoeg
Zorg voor voldoende nachtrust
Wat is de behandeling bij gordelroos?
Er is geen geneesmiddel voor gordelroos. Het lichaam moet zelf aan de slag om de ziekte tegen te gaan. Gelukkig zijn er wel behandelingen om dit proces te versnellen of de klachten te verminderen.
We geven een overzicht van oplossingen:
Virusremmers
Er zijn geneesmiddelen die het virus remmen in zijn groei en daarmee kunnen voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Ook de pijn kan hierdoor sneller minder worden, evenals de ernst en duur van de ziekte.
Virusremmers worden voorgeschreven als er sprake is van ernstige klachten of bij gordelroos in het gezicht. Virusremmers werken alleen als ze snel na het begin van de ziekte worden gestart.
Pijnstillers
Als paracetamol niet voldoende helpt tegen de pijn kan je arts besluiten om extra pijnstilling voor te schrijven. Bij langdurige zenuwpijn wordt soms het medicijn amitriptyline voorgeschreven.
Terug in de tijd: dinsdag 19 januari 2010.
12 km gelopen. Chrono 1:00:40. Gestart om 19.30 uur. Temperatuur 5°. 10 rondjes op de Finse piste + 1 ronde Bosdreef/Pauwstraat. Prima weertje om te lopen. De marathon van zaterdag is nu helemaal uit de benen gelopen. Volledig hersteld dus. Een goede recuperatie.
Gelezen:
Het nieuws van de dag komt toch wel van onze marathonman Stefaan Engels. Hij doet het voorlopig in een rolstoel omdat hij last heeft van een voetblessure. Zijn linkervoetpees is ontstoken. Door het slechte weer was de ondergrond de eerste weken zeer hard. Toen het begon te dooien was hij dan weer heel zacht. Alhoewel, zoals de Finse piste er aan de Watersportbaan bij ligt kan je er volgens mij alleen enkel- of voetverzwikkingen oplopen. Een Finse piste veronderstelt toch ook een zeker onderhoud. En mij lijkt het lang geleden dat er in Gent nog eens iets aan gedaan is.
Gisteren moest Engels reeds na 17 km stoppen met lopen en legde hij de resterende kilometers stapvoets af. Vandaag hoopte hij terug te kunnen lopen maar de dokter dacht er anders over en raadde het hem ten stelligste af. Gevolg: voorlopig legt hij zijn dagelijkse marathon af in een rolstoel, en dit tegen dezelfde snelheid als lopend, met name 10 km/uur. Binnen enkele dagen zou de blessure kunnen genezen zijn.
Stefaan Engels is zijn marathonavontuur ook met heel wat onzekerheid begonnen. Maar op een bepaald ogenblik zijn de voorbereidingen op zo ’n mega-onderneming zo ver gevorderd dat je nu eenmaal niet meer terug kan. Hij wist dat hij fysieke en mentale pijn zou lijden. Toch schrikte vooral het mentale hem af.
Na zijn triatlonreeks van 2007-2008 heeft Ironman Stefaan Engels nooit meer gefietst. Zijn fiets leende hij uit en hij zwom ook geen meter meer. Uit alle testen bleek dat zijn gestel het had overleefd. Zijn beenderen waren sterker geworden en zijn conditie was perfect. Hij zat wel met een mentale kater. Die duurde enkele maanden en toen werd het weer sterker dan hemzelf. Gevolg: een jaar lang bereidde hij zich voor op zijn marathonproject.
Engels liep als voorbereiding heel wat marathons maar toch kwam hij nog steeds een ‘muurtje’ tegen na ongeveer 30 km. Na een marathon kwam hij steeds een kwartiertje op adem, ging een half uur stretchen en nam dan een douche. Daarna voelde hij zich alsof hij 10 km had gelopen. En na de massage voelde hij zich helemaal fris. Alsof er niks was gebeurd. Zelfs seks na de marathon had hij uitgeprobeerd en ook dat was geen probleem.
Wat als ik ziek word, vroeg Engels zich reeds op voorhand af. Ongezonde dingen zal ik zeker niet doen vertelde hij voor aanvang van zijn project. Lopen met koorts in geen geval. In dat geval zal ik wandelen. De enige regel die ik heb is dat ik geen kwartier mag onderbreken want in dat geval is het onverbiddelijk voorbij.
Medisch is het haalbaar, zei hij. Ik loop aan hartslag 100. In feite is dat niks. Vaak zweet ik zelfs niet eens. Alhoewel ik de marathon kan lopen aan 14 km/uur zal ik ze allemaal lopen aan ongeveer 10 km/uur. De dokters zeggen mij dat overbelasting het grootste gevaar zal vormen.
Waarom is hij hier eigenlijk aan begonnen? Wilde hij nog iets bewijzen? Eigenlijk niet. Hij wou enkel mensen aanzetten tot bewegen. Het bewijs dat ik iets kan presteren heb ik geleverd met mijn triatlonverhaal, zegt hij. Daarmee heb ik mijn demonen van dertig jaar geleden verjaagd. Ik was de vijfde van negen kinderen. Ik was een chronische astmapatiënt en sport was totaal niet aan mij besteed. Mijn vader vond ik niks kon en herhaalde dit vaak. Hij is gestorven en heeft dus nooit geweten dat ik wel iets kon. Door het triatlongebeuren zijn vijf van mijn zussen beginnen lopen. Een zus heeft zelfs een marathon gelopen. Je kan dus zeker een stimulerend voorbeeld zijn voor anderen. En dat is wat ik wil!
De run vandaag.
Het gevoel was beter dan gisteren. Daar ben ik blij om. Niet dat de conditie slecht was maar ik wil verstoken blijven van kleine kwaaltjes. Die kunnen immers echt wel hinderlijk zijn tijdens het lopen. En ik geef toe: die eerste wedstrijd komt steeds meer naderbij en dat verhoogt ietwat de spanning. Zeker ook omdat dat gepaard gaat met het stilaan wat afbouwen van de kilometers.
Details: 4.48/km – 745 c – 173 pasfrequentie – min 0,6°.
Betrokken met lage wolken, nevel en (soms dichte aanvriezende) mist. Kans op rijmplekken.
Zaterdag was het opnieuw grijs en nevelig met eerst kans op aanvriezende mist. In de Hoge Venen begon de dag zonnig. In de loop van de dag werd het vrijwel overal in de Ardennen zonnig en in de namiddag konden de opklaringen mogelijk deels het centrum van het land bereiken.
De maxima schommelden rond 1 graad in het centrum. Op de Ardense hoogten konden de temperaturen klimmen tot 6 à 7 graden.
De wind was alweer zwak uit oost tot noordoost. Op de oostflank van de Ardennen waaide hij soms matig uit het oosten.
Actueel.
LUCHTVAART
Brussels Airport heeft vorig jaar 23,6 miljoen passagiers over de vloer gekregen. Dat is 6,4% meer dan in 2023, maar nog altijd ruim 10% onder het recordniveau van vóór de coronapandemie.
Wel waren er vorig jaar gemiddeld 144 passagiers per vlucht, een record. Zij zaten vooral op vluchten naar vakantielanden.
Ook het reizen om familie en vrienden te bezoeken is flink gestegen. Spanje, Italië, Duitsland, Turkije en Marokko waren de populairste bestemmingen.
De luchthaven kreeg er vorig jaar tien nieuwe passagiersbestemmingen bij en vijf nieuwe luchtvaartmaatschappijen. Er kwamen vooral intercontinentale bestemmingen bij zoals Bangkok, Curaçao, Nairobi, Shanghai en Singapore.
Het vrachtvervoer nam met 4,6% toe tot 732.797 ton.
Terug in de tijd: maandag 18 januari 2010.
6 km gelopen. Chrono 0:33:12. Temperatuur 5°. Gestart om 19 uur met een goed gevoel. Lichtjes vermoeide maar zeker geen pijnlijke of stramme spieren meer. Dus de marathon van zaterdag goed verteerd. Ook de enkels deden weinig of geen pijn. Normaal gezien moet ik de afstand de komende dagen terug wat kunnen opdrijven. Toch ga ik het deze week nog tamelijk kalm doen. Niet forceren is de boodschap.
Gelezen:
De man die gisteren alle pech van de wereld had en tegen een verkeersbord aanliep is ene David De Ridder. Hij is 31 jaar en afkomstig van Balegem. Hij liep voor het eerst mee met marathonman. Rond kilometer 33 gebeurde het: hij liep ongelukkig tegen een verkeersbord. Hij liep deze marathon (zijn eerste) als voorbereiding op het komende mountainbikeseizoen. Hij hoorde anderen wel roepen dat er moest opgelet worden voor het paaltje maar hij was net aan het omkijken en liep pal tegen het bordje dat de splitsing van het fietspad aanduidt. Het was een hevige klap. Gelukkig lag het tempo niet heel hoog. Omdat er maar 9 km meer te lopen was heeft David De Ridder de marathon toch nog kunnen uitlopen. Nadien moest hij wel naar de spoeddienst van het Jan Palfijnziekenhuis waar zijn wenkbrauw en zijn oogkas op vijf plaatsen werd gehecht. Brute pech dus wel. Vooraleer hij begon met mountainbiken was hij aangesloten bij atletiekclub KASV in Oudenaarde. Maar door een achillespeesblessure stopte hij zijn atletiekbedrijvigheden op 21-jarige leeftijd. Bij deze wens ik hem een spoedig herstel!
Gisteren waren de jongens en meisjes van het Rugby Football Team van de partij bij Marathonman. In hun groen-witte streepjesoutfit kwamen zij hun conditie bewijzen en eventueel nog wat aanscherpen. Het koude winterweer van zaterdag had gisteren plaats gemaakt voor een zonovergoten Watersportbaan. Bij een temperatuur van 7° was het genieten voor de velen die afgezakt waren naar de Watersportbaan in Gent.
LOPEN IN LO (vervolg)
Het Feestpaleis in Beervelde is een cultureel monument met een lange geschiedenis. Het is momenteel de enige ‘monumentale’ discotheek in België. Er werd gestart met het bouwwerk in 1924. In 1927 opende de zaak haar deuren onder haar huidige naam. De activiteiten die er doorgingen waren vooral bioscoop- en toneelvoorstellingen en ook wel dansfeesten. Na verloop van tijd kwam er vooraan een café bij.
Vanaf 1951 krijgt het Feestpaleis de allure van een echte balzaal. Vanaf de zestiger jaren treden er talrijke artiesten op. Bobbejaan Schoepen, Bob Scholte en vele anderen stonden er op het podium. Omstreeks 1977 werd de overstap gemaakt naar een discobar en naar Vlaamse artiesten. In 1995 werd het gebouw een beschermd monument.
De run vandaag.
Veel valt er niet over te zeggen. Dat het bar koud was, dat zeker. Het was nog eens lopen in vriestemperaturen. Maar ik had mijn voorzorgen genomen en mij redelijk goed ingeduffeld. Ik wou absoluut vermijden dat ik omwille van de kou het tempo terug iets moest verhogen. Dat was nu niet het geval en we hebben kunnen genieten van een rustige run. Ik moet wel wat attentie blijven geven aan mijn linker enkel. Erg is het zeker niet maar het is toch opletten geblazen.
Details: 5.10/km – 615 c – 173 pasfrequentie – min 1,1°.
Vandaag kregen we vooral in Laag- en Midden-België opnieuw meestal grijs weer met lage wolken en hier en daar lokale mistbanken (soms aanvriezend). In Hoog-België was, na het verdwijnen van het (hardnekkige) ochtendgrijs met mogelijke aanvriezende mistbanken, de kans op opklaringen groter.
De maxima schommelden tussen -1 en +2 à +3 graden in Laag- en Midden-België, en tussen +1 en +4 graden in Hoog-België.
De wind was zwak en overwegend veranderlijk.
Actueel.
LUCHTVAART
Ryanair is dronken passagiers beu en eist limiet van twee alcoholische dranken.
Lage-kosten-maatschappij Ryanair heeft Europese luchtvaartautoriteiten opgeroepen om de verkoop van alcoholische dranken op luchthavens te beperken. Deze oproep komt er nadat Ruanair in Ierland juridische stappen heeft ondernomen tegen een passagier die door dronken gedrag de crew tot een noodlanding dwong. Een beperkte alcoholconsummatie zou zeker en vast bijdragen in een veiligere reiservaring voor passagiers en bemanningsleden.
Concreet zouden reizigers hun instapkaart moeten laten zien. Ryanair benadrukt dat het zelf de verkoop van alcohol op vluchten al beperkt. En op trajecten naar feestbestemmingen als Ibiza wordt ook extra gecontroleerd of reizigers geen eigen dranken meesmokkelen.
Terug in de tijd: zondag 17 januari 2010.
Niet gelopen vandaag. Mezelf een rustdag gegund. De marathon van gisteren toch goed verteerd. Met wat stramme spieren uit bed gekomen maar een warm/heet bad deed deugd en ontspande mij. De weersomstandigheden zaten gisteren dan ook niet echt mee. Het was koud en na een tweetal uur is het beginnen regenen. Eerst zachtjes, maar daarna steeds harder. Maar toch was het leuk. Mijn gewicht is met 1,2 kg gedaald naar 63,2 kg. Dit valt al bij al dus nogal mee. Ik heb dan ook tamelijk veel gedronken. Bijna elke ronde, dus om de vijf kilometer.
‘Marathonman’ inspireert blijkbaar velen, zowel de meer geoefende lopers als de occasionele sporters, de start-to-runners zeg maar. Iedereen ‘werk’ samen, zorgt dat de paaltjes door eenieder op tijd worden ontweken. Maar toch durft het wel eens mislopen. Iemand van de groep liep vlak tegen een bordje aan. Brilletje wat scheef en een beetje groggy denk ik.
Aan de snelheid waarmee de rondjes afgemaald worden is er veel gelegenheid om te genieten, om een babbeltje te slaan. Alleen zou ik er niet in slagen om zo traag te lopen. Niet dat ik de marathon anders zo snel loop. Het is trouwens maar de derde keer dat ik die afstand overbrug en mijn twee vorige heb ik ook maar gelopen in 3u20. Maar toch…
Aan de aankomstplaats is het wel opletten als je je bij de groep aansluit of als je de groep verlaat. Het kan daar verdraaid druk zijn op de baan en je mag er niet aan denken dat iemand de weg daar oversteekt en in zijn/haar enthousiasme vergeet het verkeer in de gaten te houden. Of een kind dat daar de weg wil oversteken en niet aandachtig is.
Maar voor het overige niks dan lof voor de organisatie. Ik ben er zeker van dat de groep volgelingen steeds groter zal worden. Ik denk dat velen al uitkijken naar de dag dat het record zal gebroken worden. En wat dan verder dit jaar nog allemaal kan gebeuren zien we nog wel!
Gevolgd als assistent-scheidsrechter
Knesselare – Vinkt (3e provinciale A Oost-Vlaanderen)
Een wedstrijd gespeeld op een prima speelveld. Weinig publieke belangstelling. Gemakkelijke zege van de thuisploeg die aan de rust reeds leidde met 4-0.
In de eerste helft kwamen de bezoekers er helemaal niet aan te pas. Een beter Vinkt wel in de tweede helft. Ze konden dan ook tegenscoren. En het zag er even naar uit dat ze gingen doorgaan op hun elan maar ze kregen het deksel op de neus. Een scherp Knesselare scoorde een vijfde keer en de wedstrijd was dan natuurlijk helemaal gespeeld. Eindstand 5-1.
De run vandaag.
Een run in twee delen. Tot en met kilometer 5 aan een gezapig tempo. Gewoon zorgen dat ik het niet te koud kreeg. Geen handschoenen aangedaan en dat voelde ik bij deze temperatuur toch wel. Deel twee ging vlugger. Een collega begon intervallen te doen en dan maar wat mee gedaan. Ja, ik weet het, het moet niet maar ik kan het soms moeilijk laten. De echt rustige duurloop zal dan maar voor morgen zijn zeker.
Details: 4.57/km – 899 c – 172 pasfrequentie – 1,7°.
Zwaarbewolkt met op veel plaatsen nevel of mist. Lokaal vrij dichte mist.
Vanochtend was het grijs met mist en in veel streken soms wat gemiezer, maar in de Ardennen waren er vast en zeker al enkele opklaringen. Op de meeste plaatsen werd het in de loop van de dag zonnig. In sommige regio's bleef het langer grijs, vooral in het noordwesten.
De maxima lagen tussen 2 en 6 graden.
De wind waaide meestal zwak uit oost tot zuidoost. In de Ardennen stond een matige oostenwind.
Actueel.
HUURMARKT
De crisis op de huurmarkt neemt steeds grotere proporties aan. De gemiddelde huurprijs voor een huis steeg afgelopen jaar voor het eerst boven de 1000 euro. Tegelijk bereikte de kloof tussen vraag en aanbod een dieptepunt. Voor elke verhuurde woning blijven 33 kandidaat-huurders teleurgesteld achter.
Appartementen stegen nog sterker in prijs. De gemiddelde maandelijkse huur bedraagt nu 841 euro (+5%). Als je weet dat het gemiddelde netto-inkomen in Vlaanderen net geen 2800 euro bedraagt, wordt duidelijk dat betaalbaarheid een groot probleem is.
In 2024 werden er maar liefst 16% minder huurwoningen aangeboden dan in 2023. Er zijn vooral veel te weinig kwaliteitsvolle huurwoningen beschikbaar die tegelijk ook betaalbaar zijn.
De reden van het tekort aan goede huurwoningen: jarenlange beleidskeuzes die investeren in vastgoed ontmoedigen. Bovendien zijn er ook steeds maar strengere normen waaraan nieuwe huurhuizen moeten voldoen. Eigenaars kiezen daarvoor liever voor een verkoop dan voor een verhuur.
Terug in de tijd: zaterdag 16 januari 2010.
42km200 gelopen. Chrono 4:06:00. Deze marathon gelopen in slechte weersomstandigheden. Ook een beetje onverwacht. Het was wel de bedoeling om even naar de Blaarmeersen in Gent te trekken om daar in de buurt van ‘Marathonman 365’ een paar rondjes te lopen. Ik kon pas om 11.30 uur vertrekken. Rond 12 uur aan de Watersportbaan aangekomen. Na mij te hebben ingeschreven in ‘de bus’ en mijn loopkledij aangedaan te hebben kon ik de tocht aanvatten met een achterstand van 15 minuten op ‘de groep marathonman’. Rustig tempo gelopen en na een tweetal ronden had ik de groep bijgebeend. Op die manier begon ik aan de derde ronde. Ik voelde dat het goed ging. Het tempo waarin gelopen werd lag ook laag. Iedereen die ooit al een keertje gelopen had kon gerust volgen. Ronde na ronde vlogen voorbij. Zo kwamen we stilaan aan het punt waar de marathon begint ‘de 30 km’. Eigenlijk waren er dus maar twee rondjes meer te lopen. Het begon wel steeds meer te regenen en ik kreeg het koud. Toch wou ik niet stoppen en heb ik doorgezet. Op die manier mijn eerste marathon van 2010 gelopen. Het was best leuk en ik kan het iedereen aanraden om marathonman ook even te vergezellen. Ik ben zeker dat het een steun voor hem is dat hij niet steeds alleen moet lopen. Je mag er gewoon niet aan denken dat iemand al die rondjes steeds alleen moet afhaspelen. Toch mijn bewondering voor wat die man presteert. Ik hoop dat hij in ieder geval het record kan breken (ongeveer 55 marathons na elkaar lopen!). Als hij dit bovendien een gans jaar kan volhouden is dit toch wel fenomenaal. Maar op steun zal hij zeker wel kunnen blijven rekenen!
LOPEN IN LO (vervolg)
De Sint-Eligiuskerk heeft een 14e eeuwse achthoekige werktoren maar het driebeukig kerkschip en de steekboogramen dateren van 1773. In de toren hangen drie klokken waarvan de oudste ‘Gerda Gabriella’ 751 kg weegt. Het orgel is een geklasseerd monument sedert 1980. Het dateert van 1775 en is van de hand van Pieter Van Peteghem uit Gent.
De run vandaag.
Een beetje spierpijn links en rechts. Er moest al vaak op harde en oneffen oppervlakten gelopen worden. Allicht is het dat wat zich een beetje laat voelen. Indien het erger zou worden, of zelfs indien het niet zou verbeteren, gaan we eventjes minderen. Daarom niet volledig alle activiteiten staken. Dat lijkt mij voorlopig zeker niet aan de orde. Ik volg het zeker op en het kan best dat alles zich normaal hersteld zonder meer. Want eigenlijk mag ik zeker niet klagen over de run vandaag. Het liep behoorlijk goed. Maar we moeten er voor zorgen dat we in februari klaar zijn om een eerste wedstrijd van het jaar te lopen. Dat zou ik niet graag missen.
Details: 5.03/km – 980 c – 175 pasfrequentie – 3,9°.
De maxima lagen tussen 2 graden in de Hoge Ardennen en lokaal 9 graden in het westen.
De wind was zwak en veranderlijk.
Actueel.
PHISHING
Banken en politie waarschuwen voor het fenomeen van ‘bankkaart-phishing aan huis’. Daarbij doen vaak jonge criminelen zich voor als bankmedewerkers of politie en proberen ze bij mensen thuis langs te komen om hun bankkaart en pincode in handen te krijgen.
Volgens bankenfederatie Febelfin was er in 2024 een escalatie van die vorm van fraude. Vooral ouderen zijn het doelwit. In de regio Luik zijn sinds september al vijftien gevallen geregistreerd, met slachtoffers die tot 20.000 euro verloren.
Febelfin benadrukt dat echte bankmedewerkers nooit thuis langskomen om bankkaarten of pincodes te vragen. Mensen moeten zich ook vragen stellen wanneer er wordt aangedrongen om snel of op ongewone tijdstippen langs te komen. Bij twijfel wordt aangeraden onmiddellijk Card Stop te bellen en aangifte te doen.
Terug in de tijd: vrijdag 15 januari 2010.
10 km gelopen. Chrono 0:47:14. 4.41/km. Temperatuur 3°. Gestart om 19 uur. De grote ronde, idem als gisteren, met enkele versnellingen. Redelijk goed gevoel.
LOPEN IN LO (vervolg)
De Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Pieterkerk is een neogotische kerk. Ze werd gebouwd omstreeks 1885. De toren werd in 1907 afgewerkt. Vermeldenswaardig zijn twee schilderijen van François Navez uit 1827, prachtige glasramen van de Gentenaar Gust Ladon en een doopvont komende uit het Prinsenhof.
De run vandaag.
Wisseltempoloop. Leuk. Ik vind het eigenlijk iets aangenamer dan een gewone interval. Alhoewel het verschil toch maar minimaal is. Dus hoe het komt dat dit iets beter aanvoelt weet ik niet. Misschien zijn het die heel langzame tussendoortjes die het hem doen. Hoe dan ook, zowel een interval als een run met wisselend tempo vliegen altijd voorbij. Ik doe ze toch alleen graag omwille van het gevoel achteraf. Dat is nog altijd net iets beter dan bij een gewone vlakke run. Het resultaat is beter.
Details: 5.21/km – 717 c – 172 pasfrequentie – 6,1°.
Vanochtend waren er brede opklaringen met soms hoge wolkenvelden. Kans op lokale ijsplekken en eventueel enkele zeer plaatselijke aanvriezende mistbanken. Koud tot zeer koud.
Na een zeer koude ochtend met lokale rijm- en ijsplekken bleef het vandaag droog met zon en hoge wolkenvelden. In de loop van de dag verschenen er vanuit het noordwesten middelhoge wolken en op het einde van de dag ook lage wolken.
De maxima lagen tussen 0 en +3 graden in het binnenland en rond 6 à 7 graden aan zee.
De wind was overwegend zwak uit veranderlijke tot zuidwestelijke richtingen. Aan zee waaide er eerder een matige zuidwestenwind.
Actueel.
MATTHIEU BONNE
Ultrasporter Matthieu Bonne (30) wil dit jaar drie wereldrecords breken. Het gaat om de records van 48 uur lopen, 48 uur zwemmen en 48 uur fietsen.
De eerste recordpoging (lopen) staat gepland van 21 tot 23 februari in Taiwan, tijdens de 48 uur ultramarathon in Taipei.
Komende zomer wil Bonne het record 48 uur zwemmen verbreken en in het najaar volgt een recordpoging voor 48 uur fietsen.
De afgelopen twee jaren kon de ultrasporter al verscheidene records op zijn naam zetten. Zo verbrak hij eerder al het wereldrecord zeven dagen fietsen, het wereldrecord openwaterzwemmen en het wereldrecord ‘6 Days Ultrarunning’: in zes dagen tijd legde hij maar liefst 1.046,296 kilometer af.
Terug in de tijd: donderdag 14 januari 2010.
10 km gelopen. Chrono 0:48:33. 4.48/km. Gestart om 19.30 uur. Temperatuur 2°. Af en toe een versnelling ingelast zodat het een intervaltraining werd. Opnieuw dezelfde grote ronde van gisteren gelopen.
LOPEN IN LO (vervolg)
De Onze-Lieve-Vrouw Middelareskerk is een modern-gotische kerk. Het is de meest recente kerk van de gemeente. Ze werd ingewijd op 25 maart 1952.
De run vandaag.
Een recuperatierun. Na de goede tempo- en intervalrun van gisteren moest het vandaag zeker wat rustiger. En ook met de tien gelopen kilometers deed ik wat op het programma stond. Opdracht volbracht dus. Op naar de volgende.
Details: 5.25/km – 621 c – 173 pasfrequentie – 1,1°.
Brede opklaringen, maar plaatselijk ook lage wolken en kans op aanvriezende mistbanken. Gevaar voor ijsplekken.
Deze ochtend vroor het vrijwel overal met gevaar voor rijm- en ijsplekken. In meerdere streken kregen we daarna brede opklaringen. In sommige streken echter hingen er nog lage wolken en plaatselijk aanvriezende mistbanken die hardnekkig konden zijn.
In de regio's waar het bewolkter bleef schommelden de maxima rond of iets beneden het vriespunt. Elders noteerden we maxima van +1 tot +4 graden.
De wind waaide zwak uit veranderlijke tot oostelijke richtingen. In het westen was de wind eerder zuidelijk.
Actueel.
HONDEN
Jongen van zeven doodgebeten door vijf honden. Hij was samen met zijn oudere broer de honden aan het voederen. Bij de laatste liep het mis. Eén van de honden viel de jongen aan. De andere volgden. De moeder probeerde ze uit elkaar te halen maar het lukte niet. Ze kwam schreeuwend terug binnen. De hulpdiensten werden gebeld maar alle hulp kwam te laat. De jongen overleed ter plekke.
Het aantal incidenten met honden nam de afgelopen jaren toe. Dit blijkt uit de recentste politiecijfers. Het ging van 895 pv’s in 2012 naar ruim 1300 in 2022. Maar dat is volgens experts maar het topje van de ijsberg. Veel incidenten worden immers niet aangegeven. Schattingen lopen uiteen van 40.000 tot 100.000 slechtoffers per jaar. Het gaat in hoofdzaak om jongeren en kinderen.
Terug in de tijd: woensdag 13 januari 2010.
10 km gelopen. Chrono 0:49:42. 4.47/km. Gestart om 19.30 uur langs de piste (1 ronde), Bosdreef, Pauwstraat, Loboskapel, dreef kasteel Rozelaar, om te eindigen met terug 1 ronde piste. Temperatuur 1°.
LOPEN IN LO (vervolg)
De Sint-Daniëlkerk is gebouwd in neogotische stijl. Ze werd voltooid in 1928 maar de gotische bakstenen westertoren is veel ouder (14e eeuw). Binnen zijn een paar mooie zaken te zien: in het koor de zeven gekleurde ramen, een houten Onze-Lieve-Vrouwbeeldje, twee eikenhouten biechtstoelen in renaissancestijl en een preekstoel die gesneden is in Louis XV stijl.
De run vandaag.
Het werd een zware oefening vandaag. 2 IN – (6 x 1000) R200 – 2 UIT. Maar het weer zat mee. Dat scheelt een stuk om er met een iets blijer gemoed aan te beginnen. Er was toch ook wel wat onzekerheid. Zouden we dit volhouden? Maar alles is goed verlopen. Ook opnieuw de nieuwe schoenen aangedaan. We moeten zien dat ze goed ingelopen zijn als de eerste wedstrijd binnen enkele weken moet gelopen worden.
Details: 4.40/km – 679 c – 175 pasfrequentie – 3,9°.
Meestal zwaarbewolkt met kans op (aanvriezende) mist. Kans op gladde wegen.
Vandaag was het rustig met 's ochtends in meerdere streken (aanvriezende) mistbanken en lage wolkenvelden. In de loop van de namiddag verschenen er enkele opklaringen. In het westen vielen er nog enkele buitjes.
De maxima lagen tussen -1 graad in de Hoge Ardennen, +2 of +3 graden in het centrum en +6 graden vlak aan zee.
De wind waaide meestal zwak uit veranderlijke of noordelijke richtingen.
Actueel.
VERKEER
Vorig jaar werden er in België 1282 alcoholsloten geïnstalleerd. Dat is een record. Dit blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit. Sinds 2018 zijn rechters verplicht om bestuurders die met meer dan 1,8 promille betrapt worden een alcoholslot op te leggen. Ook wie in drie jaar tijd twee keer betrapt wordt met meer dan 1,2 promille krijgt zo’n slot. Een rechter kan daarvan afwijken maar moet dan uitdrukkelijk motiveren waarom die maatregel niet wordt opgelegd. Het gevolg: een spectaculaire stijging van negen sloten in 2018 naar 1282 sloten in 2024. Bij een alcoholslot moet de bestuurder vóór het starten van de auto blazen. Boven de 0,2 promille kan de auto niet starten.
Terug in de tijd: dinsdag 12 januari 2010.
8 km gelopen. Chrono 0:41:09. 5.00/km. Temperatuur 1°. Gestart om 19.30 uur.
LOPEN IN LO (vervolg)
De ‘Vrijheidsboom’ staat in het midden van de rijweg, in het centrum van Beervelde. Hij werd in 1831 geplant ter gelegenheid van de Belgische onafhankelijkheid. Het is een plataan die sinds 1930 op de lijst van beschermde monumenten staat en het uitzicht van de gemeente mee bepaalt.
De run vandaag.
Vrij traag begonnen. Zeker in de eerste vijf kilometers. Nadien kreeg ik het idee om tussentijdse korte versnellingen in te lassen. Dat liep goed. De kilometertijden werden meteen ook veel beter. Dat het uiteindelijk nog een vrij degelijke eindtijd werd is dus vooral daaraan te wijten.
Details: 5.00/km – 764 c – 170 pasfrequentie – min 0,6°.
Gedeeltelijk bewolkt met kans op een sneeuwbuitje of een aanvriezend buitje.
Vandaag trok de aanvriezende mist en/of lage bewolking maar moeizaam op en vermoedelijk bleef het in sommige streken de hele dag grijs. De kans op zon was groter over het uiterste westen en noordwesten, alsook later overdag over het uiterste zuiden. Over het uiterste westen waren in de voormiddag een paar lokale sneeuwbuitjes niet uitgesloten. In de late namiddag waren ook elders enkele lokale sneeuwbuitjes mogelijk, al bleef het vaak droog.
In vele streken schommelden de maxima rond het vriespunt. Waar de opklaringen voldoende breed werden, kon het kwik in de namiddag klimmen tot +2 à +3 graden. Aan de kust waren maxima tot +4 à +5 graden mogelijk. De wind was zwak en veranderlijk.
Actueel.
VERKEER
De economische kostprijs van opstopping in het verkeer is vorig jaar opgelopen tot 5,3 miljard euro. Dat blijkt uit de berekeningen van het Belgian Mobility Dashbouard (BMD). Het gaat niet alleen om echte files, maar ook om verkeerspunten met minder vlotte doorstroming dan verwacht. Op basis van die gegevens berekent het BMD ook het gemiddelde tijdverlies per beroepsactieve per dag en de economische kostprijs. In 2024 bedroeg dat tijdverlies per automobilist gemiddeld 6 minuten en 35 seconden per dag of gemiddeld ruim 40 uur in het hele jaar, een stijging met 1% vergeleken met 2023. Het gaat om geld dat verloren gaat aan tijdverlies, extra brandstofverbruik en extra uitlaatgasemissies.
Terug in de tijd: maandag 11 januari 2010.
8 km gelopen. Chrono 0:39:02. 4.48/km. Gestart om 18.45 uur. Temperatuur 1°. Gelopen op de Finse piste.
LOPEN IN LO (vervolg)
De Sint-Niklaaskerk is genoemd naar Sint-Nicolaas van Myra. Dit is de patroonheilige van de handelaars, de scholieren, de reizigers, de zeelui, de huwbare dochters en de gevangenen. De vieringtoren met korte leien spits is in de 15e eeuw opgetrokken met Balegemse en Ledische steen.
Binnenin de kerk vinden we een aantal interessante meubelstukken en beelden waaronder het gepolychromeerd Mariabeeldje dat werd overgebracht uit de kapel van Lobos. Dit miraculeuze beeld van Maria bleef bij een bominslag in de kerk tijdens de tweede wereldoorlog ongedeerd, hoewel het altaarstuk daarbij zwaar werd beschadigd.
De run vandaag.
Heel vlotte run vandaag. Met de nieuwe Brooks Glycerin. Misschien lag het daaraan. Misschien waren het de benen die goed gesmeerd liepen. Alvast met een goed gevoel geëindigd.
Details: 4.46/km – 734 c – 174 pasfrequentie – 0,0°.
Helder tot soms gedeeltelijk bewolkt. Kans op ijsplekken.
Vandaag werd het op de meeste plaatsen vrij zonnig. In het oosten begon de dag met lage wolken en op sommige andere plaatsen kon er vanochtend tijdelijk wat mist ontstaan. In de loop van de dag verscheen er vrij veel middelhoge en hoge bewolking in de streken langs de Franse grens.
Op veel plaatsen bleef het kwik steken in de buurt van het vriespunt. In het noorden en het westen werd het iets minder koud, met maxima tussen +2 en +4 graden.
De wind waaide zwak, meestal uit zuidwest tot west of later uit veranderlijke richting.
Actueel.
DE BELGISCHE FRANK
Wie kent hem nog? Betalen met Belgische frank kan al sinds februari 2002 niet meer, maar toch blijven er heel wat oude biljetten in omloop. Begin dit jaar waren er namelijk nog 49,99 miljoen biljetten niet ingeruild bij de Nationale Bank van België, goed voor een bedrag van ruim 420 miljoen euro.
Uit de nieuwste stand van zaken blijkt dat 84,1% van alle biljetten die eind 2001 in omloop waren, werd ingeruild. Op basis van de waarde van de biljetten gaat het om 95,6%.
Van de biljetten van 100 frank bijvoorbeeld werd nog maar 70% ingeruild, terwijl dat voor de biljetten van 10.000 frank 98,8% is.
Alle biljetten die de Nationale Bank sinds 1944 uitgaf kunnen dus nog steeds worden omgezet in euro. Dat kan aan de loketten van de Nationale Bank in Brussel of via een procedure per post.
Terug in de tijd: zondag 10 januari 2010.
Twee runs vandaag.
De eerste: 7 km. Chrono 0:36:51. 5.02/km. Gestart om 11 uur. Temperatuur 0°. Geen vorst vandaag. We konden lopen op de Finse piste.
De tweede: 8 km. Chrono 0:40:34. 5.03/km. Gestart om 16 uur. Temperatuur 0°. Ook nu op de Finse piste gelopen. Ze was nog goed beloopbaar alhoewel het af en toe lichtjes sneeuwde.
LOPEN IN LO (vervolg)
Een ander monument waar ik regelmatig voorbij loop is het kasteel Rozelaar. Het is een domein dat een grote rol speelde in de geschiedenis van de gemeente.
Het oorspronkelijke domein ‘Roselaer’ is een stichting van de Gentse Sint-Baafsabdij. Het oorspronkelijk kasteel fungeerde als residentie voor abten. Het werd meermaals gedeeltelijk vernield en het werd uiteindelijk gesloopt in het begin van de 19e eeuw.
Op de plaats waar zich nu het huidige kasteel bevindt liet prins-bisschop Ferdinand von Lobkowitz paardenstallen en twee oranjerieën bouwen. Deze werden later geïntegreerd in het huidige kasteel.
Een oranjerie, orangerie of wintertuin is een gebouw waar men ’s winters de kuipplanten bewaart, die ’s zomers buiten staan.
Een oranjerie werd gebouwd om te kunnen pronken met de dure en exotische bomen die uit verre landen en kolonies werden overgebracht. Vanwege het klimaat is het in Noord-Europa niet mogelijk buitenshuis tropische of subtropische planten en bomen te houden. Deze worden daarom in kuipen geplant, zodat ze in de winterperiode binnen kunnen worden gezet. Voor andere bomen werden dan weer grote serres en palmenhuizen gebouwd. Deze gebouwen dateren doorgaans uit de 17e, 18e en 19e eeuw.
In 1797 werd het kasteel openbaar verkocht en ging het over van de families Caude en de la Croix naar de redersfamilie De Cock die de Gentse architect Louis Minard het huidige kasteel in neoclassicistische stijl liet ontwerpen.
Ferdinand Vuylsteke, die zich in 1859 in Lichtelare vestigde, werd er hovenier en zaakvoerder. In 1857 startte zijn zoon Charles Vuylsteke een commercieel tuinbouwbedrijf op de gronden van het kasteel Roselaer. Dit was het begin van wat zou uitgroeien tot een internationaal erkend en gewaardeerd sierteeltbedrijf. Dit werkte aanstekelijk want onder zijn stimulans begonnen meerdere werknemers een eigen sierteeltbedrijf. De gemeente kende in 1895 op die manier reeds 47 van die sierteeltbedrijven.
Charles Vuylsteke beheerste de techniek om planten te kruisen waardoor hij veel nieuwe soorten creëerde, waaronder bijvoorbeeld palmen en azalea’s. Erkenning voor zijn werk kreeg hij definitief in 1911 op een internationaal tuinbouwcongres in Brussel toen het hem gelukt was om drie verschillende orchideeëngeslachten met elkaar te kruisen. Deze kruising werd dan ook naar hem genoemd ‘Vuylstekeara’.
De run vandaag.
Neen, biljetten Belgische frank heb ik niet meer. Daar hoef ik mij gelukkig geen zorgen om te maken. En over de inflatie van de euro gaan we het hier maar niet hebben. Dus toch min of meer met een open geest en een goed gemoed aan de run kunnen beginnen. Ik maakte er tegelijkertijd nog eens een interval van. Op het programma (5 x 500) met rust 1’. De versnellingen werden gedaan op de Finse piste. Die lag er nog steeds redelijk moeilijk beloopbaar bij. Door de modderstroken. De sneeuw is verdwenen. We hebben dus even sneeuw gezien deze week maar in vergelijking met dezelfde periode in 2010 was het toch maar povertjes. Maar er kan natuurlijk nog heel wat komen. De winter is zeker nog niet voorbij. Eigenlijk begint het pas. We zullen zien hoe het de komende weken evolueert.
Wat de conditie betreft mag ik zeker niet klagen. Die evolueert goed. Er zit mogelijk nog wat rek op. De VO2max houdt nu halt op 60 en dat is al hoger geweest (met name 61). Of het echt een groot verschil maakt weet ik niet. Het is misschien wel een mogelijk doel. Terug naar die 61. Dat zal dan zeker via intervallen moeten gebeuren. Dus ook al heb je er geen zin, doe ze, die intervallen. Je wordt bedankt via een betere VO2max. Dat hoop ik althans!
Details: 4.53/km – 687 c – 174 pasfrequentie – 1,7°.
Vandaag trok de neerslag heel langzaam vanaf het noordwesten over ons land richting Duitsland. Vanochtend kon er nog smeltende sneeuw en sneeuw vallen in de noordwestelijke helft van het land, terwijl het nog steeds regende in het zuidoosten. Later ging de regen daar over in sneeuw. Intussen verschenen er vanaf de kust mooie opklaringen, die echter afwisselden met winterse buien. Een donderklap was daarbij zelfs niet uitgesloten.
Ten zuiden van Samber en Maas daalde de temperatuur van 5 tot 9 graden vanochtend tot 0 à -1 graad in de namiddag. Elders veranderden de temperaturen weinig. De maxima lagen tussen 0 graden in de centrale streken en 4 graden aan de kust.
De wind waaide matig uit noordnoordoost, geleidelijk krimpend naar het westen en afzwakkend. In het zuidoosten waaide de wind 's ochtends nog matig uit zuidwest. Daarna ruimde hij plots naar west tot noordwest.
Actueel.
TOERISME
Afgelopen kerstvakantie verbleven 16% meer toeristen in het Vlaams Gewest dan het jaar daarvoor. Het aantal overnachtingen van Belgen steeg met 20%, het aantal buitenlandse overnachtingen met 10%. Toerisme Vlaanderen is zeer tevreden met dit resultaat. Heel wat Vlaamse steden zorgden voor gesmaakte winterevents en dat vertaalt zich in mooie cijfers.
Ook de toeristische sector in Wallonië maakt een heel positieve balans op. Het aantal overnachtingen lag ook daar een pak hoger dan vorig jaar. Het gaat over een stijging met 20% tot soms zelfs 40%.
Terug in de tijd: zaterdag 9 januari 2010.
17 km gelopen. Chrono 1:28:31. 5.05/km. Gestart om 13.30 uur. Temperatuur min 1°. Het voelde wel wat kouder aan (zoals men het trouwens had voorspeld in de weerberichten!). Het sneeuwde. Maar door de bij momenten hevige windstoten waren het niet echt dwarrelende vlokken. Neen, het waaide allemaal wat weg en hier en daar was het lopen op een door de wind gevormd sneeuwtapijt van toch wel enkele centimeters dik. Ik had vandaag wel iets meer kledij aangedaan (drie lagen: een hemdje zonder mouwen en twee met lange mouwen; en ook nog een wintermuts). Het moest immers een rustige duurloop worden. Kou heb ik in elk geval niet gehad. Zowel tijdens het lopen als daarna had ik een goed gevoel. Alleen wat problemen met beide enkels. Een probleem waar ik al langer mee sukkel en dat blijkbaar niet wil wijken. Zou het overbelasting zijn? Ik weet het niet. Na het lopen verdwijnt de pijn tamelijk vlug. Ik smeer ze dan ook in met ene balsem voor spieren en gewrichten op basis van paardenmelk. Of dat veel uithaalt weet ik niet. Maar het voelt wel goed.
LOPEN IN LO (vervolg)
Als ik niet op de Finse piste loop die is aangelegd rond de gemeentelijke sportterreinen, gaat het traject vaak langs de Loboskapel.
In die kapel werd van oudsher Maria aanbeden. En dit ter genezing van huidziekten en andere kwaadaardige wonden.
De oorspronkelijke kapel werd in 1606 opgetrokken. Dit op vraag van de toenmalige bisschop van Gent en ter ere van Onze Lieve Vrouw. Ze trok in die tijd veel pelgrims aan. In 1808 werd die kapel afgebroken.
De neogotische kapel zoals wij ze nu kennen werd opgericht in 1895. Er staan zeven kapelletjes rond, dit als uitdrukking van de zeven smarten van Maria. In de kapel is er een opvallend kruisgewelf.
De Zeven Smarten zijn in de katholieke traditie zeven momenten van verdriet en pijn in het leven van Maria, de Heilige Maagd en Moeder Gods.
De Zeven Smarten (in oudere en Vlaamse literatuur ook wel ‘De Zeven Weeën’) van Maria zijn:
1°de lijdensvoorzegging door Simeon (bij het opdragen van Jezus in de Tempel) – Lucas 2,34-35
2°de vlucht naar Egypte – Matteüs 2,3
3°het verlies van het goddelijk Kind in de tempel – Lucas 2,43-45
4°de ontmoeting met haar kruisdragende Zoon – Lucas 23,25
5°Jezus sterft aan het kruis (Stabat Mater) – Johannes 19,25
6°Maria ontvangt haar gestorven Zoon (Pietà) – Matteüs 27, 57-59
7°Maria bij de graflegging van Jezus – Johannes 19, 40-42
De run vandaag.
Sneeuw + zon = modder. Er lag her en der nog wel een mooi wit tapijtje maar het was helaas te dun om lang stand te houden. Meteen konden we aan een vrij zware oefening beginnen. Dat we toch die afstand gelopen hebben is dan ook een succes.
Details: 5.19/km – 788 c – 171 pasfrequentie – 0,6°.
Brede opklaringen met geleidelijk wat meer hoge wolken. Lokaal glad.
Deze ochtend begon de dag met lage wolken in de Ardennen en vrij brede opklaringen in de andere regio's. Het werd echter snel betrokken. De eerste neerslag viel onder de vorm van smeltende sneeuw en later sneeuw. Tegen het begin van de avond bereikte de sneeuw ook het centrum van het land. In Vlaanderen bleef het droog tot laat in de namiddag.
De maxima werden in de ochtend gehaald en schommelden van 0 tot 4 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten, die geleidelijk naar het oosten draaide.
Actueel.
ROKEN
Een sigaret roken kost je gemiddeld 20 minuten van je leven. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het Britse University College London. Dat getal ligt hoger dan wat eerder onderzoek uitwees, namelijk slechts elf minuten.
Bij vrouwen gaat het volgens de nieuwe studie zelfs om 22 minuten, bij mannen 17 minuten.
Daar komt nog bij dat rokers niet alleen aan levensduur inboeten, maar ook aan gezonde jaren.
Maar er is ook goed nieuws. Wie tien sigaretten per dag rookt en een week stopt, wint zo een volle dag. Na zeven weken loopt dat op tot een week extra leven.
Hoe sneller je stopt, hoe langer je zal leven. De voordelen beginnen vrijwel onmiddellijk, op welke leeftijd dan ook.
In België sterven jaarlijks meer dan 9000 mensen aan de gevolgen van roken, dat is één persoon per uur. Daarmee zijn we bij de slechtste leerlingen van de Europese klas.
Terug in de tijd: vrijdag 8 januari 2010.
6 km gelopen. Chrono 0:29:13. 4.38/km. Temperatuur 3°. Het voelde wel kouder aan door de strakke wind. Gestart om 18.30 uur.
LOPEN IN LO
Mijn voornaamste loopomgeving is Lo. Het is de oudste naam voor Lochristi. Soms vindt men het ook terug in de vorm van Lho, Loo en Loe. Lo betekent in het Germaans ‘bos’ of ‘open plek in het bos’. Het zou oorspronkelijk de naam geweest zijn van de open plek in Lobos (is een wijk van Lochristi) waar later, met name in het begin van de 16e eeuw, een kapel werd opgericht.
Toen het grondgebied van wat later Lochristi zou worden, deel ging uitmaken van de Sint-Baafsabdij, voegden de monniken het woord ‘Christi’ toe om aan te duiden dat Lo in de Heilig Kerstparochie van de Sint-Baafsabdij lag, ter onderscheiding van andere ‘Lo ‘s’.
Vanaf 1295 komt de benaming ‘Loe Sancti Christi’ voor, die in de 15e en 16e eeuw wordt verdrongen door ‘Loochristi’.
De run vandaag.
Het is er eindelijk van gekomen. We zijn nieuwe schoenen gaan halen. Ze werden meteen getest. Er stond geen lange run op het programma dus was het een ideale gelegenheid om ze voor de eerste keer in te lopen.
Details: 5.04/km – 591 c – 172 pasfrequentie – 2,8°.
Vandaag was het wisselvallig met buien, die ook in Laag-België een winters karakter konden hebben. In de Ardennen viel smeltende sneeuw en op de toppen zelfs sneeuw. Een donderklap was ook nog mogelijk.
De maxima lagen tussen 0 graden in de hoge Ardennen en 4 of 5 graden in Vlaanderen. Aan zee kon het kwik mogelijk tot 6 graden klimmen.
De wind waaide matig tot vrij krachtig uit zuidwest, met rukwinden tot rond 60 km/h op de Ardense toppen.
Actueel.
ROKEN
Milaan verstrengt het rookverbod.
In de Italiaanse stad Milaan geldt vanaf 1 januari een quasi volledig rookverbod in het openbaar. Mensen mogen in publieke ruimtes alleen nog roken als ze minstens tien meter afstand houden. De metropool is de eerste grote Italiaanse stad die zo’n rookverbod invoert. Het geldt alleen voor traditionele tabaksproducten zoals sigaretten, cigarillo’s en sigaren. E-sigaretten mogen wel nog. De boetes kunnen oplopen tot 240 euro. Milaan voerde vier jaar geleden al een rookverbod in. In de stad sterven er jaarlijks zo’n 9000 mensen aan tabaksgebruik.
Terug in de tijd: donderdag 7 januari 2010.
9 km gelopen. Chrono 0:45:30. 4.52/km. Gestart om 19.30 uur. Temperatuur min 3°. Voor de eerste keer gelopen met nieuwe Nike-schoenen.
De 100 meter (vervolg).
Sommigen noemen de 100 meter sprint het koningsnummer van de atletiek. Het is de kortste sprintwedstrijd die door senioren op een outdoor baan wordt gelopen.
De 100 meter wordt onderverdeeld in verschillende fasen:
fase 1 = de start; deze is van essentieel belang; de gemiddelde reactietijden zijn beduidend korter dan bij een 200 of 400meter; over het algemeen reageren mannen sneller dan vrouwen
fase 2 = de versnelling; de sprinter wint snel aan snelheid door middel van kleine snelle passen; naarmate de versnelling minder hard toeneemt zal de atleet zijn pas vergroten; deze fase eindigt tussen de 40 en 70 meter, afhankelijk van de sprinter
fase 3 = de topsnelheid; mannen halen hier een snelheid van 12 meter per seconde (of 43,2 km/uur), vrouwen halen tot 10,5 meter per seconde (of 37,8 km/uur)
fase 4 = de negatieve versnelling of vertraging; na enekel seconden topsnelheid houdt de atleet deze niet meer vast en zal hij na ongeveer 70 tot 90 meter vertragen; om toch te trachten zijn snelheid te behouden, vergroot hij zijn pas
fase 5 = de finish; één pas voor de finish brengt de sprinter zijn borst naar voor; de tijd wordt immer gemeten wanneer de torso over de finish komt (dus niet een arm of het hoofd)
De run.
Even loslopen was de opdracht. Maar het was fris. In elk geval frisser dan gisteren. En de snerpende wind maakte dat het nog kouder aanvoelde dan het al was. Om die reden toch maar wat tempo in de run gestoken. De echte relax-run zal dan maar voor morgen zijn.
Details: 4.52/km – 641 c – 173 pasfrequentie – 3,3°.
Gedeeltelijk tot meestal bewolkt, maar overwegend droog. Rukwinden van 50 tot 70 km/u.
Deze voormiddag was het in Laag- en Midden-België wisselend tot zwaarbewolkt, maar afgezien van enkele lokale buien vaak droog. In Hoog-België waren er veel wolken met perioden van regen of buien.
Rond of iets voor de middag bereikte een neerslagzone het westen en in de namiddag de andere streken. Aan de achterzijde verschenen er later soms opklaringen met nog enkele buien.
De maxima werden rond de middag genoteerd en lagen tussen 7 graden in de Hoge Ardennen en 11 à 12 graden in het centrum. In de loop van de namiddag werd het frisser met uiteindelijk in het centrum temperaturen rond 7 graden.
De wind was vrij krachtig en later overdag soms krachtig en aan zee zeer krachtig, uit zuidzuidwest ruimend naar zuidwest. In de voormiddag liepen de rukwinden stilaan op tot 60 à 75 km/u. In de namiddag namen ze verder toe naar 80 à 90 km/u of zeer lokaal wat meer.
Actueel.
WILDE DIEREN
Sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 73% afgenomen.
Regionaal deden de grootste verliezen zich voor in Latijns-Amerika en de Caraïben (min 95%).
Zoetwatersoorten kenden de sterkste afname met maar liefst 85%. Het is schokkend dat de wereld blijvend zal veranderen als wereldleiders niet snel handelen, klinkt het bij het WWF (Wereld Natuur Fonds). Volgens de organisatie is het nog niet te laat om onze planeet te redden, maar daar zijn wel ingrijpende veranderingen voor nodig. Het WWF roept landen daarom op om ambitieuze natuur- en klimaatplannen op te stellen en uit te voeren.
Terug in de tijd: woensdag 6 januari 2010.
16 km gelopen. Chrono 1:24:49. 5.14/km. Gestart om 15 uur. Temperatuur min 2°. Vandaag hebben ze de Finse piste wat onder handen genomen door ze aan te vullen met boomschors. Dit mocht gerust reeds wat eerder zijn gebeurd want zoals ze er de vorige maanden bijlag was ze zelfs vóór de vorst- en sneeuwperiode slacht beloopbaar en kon men er bij intensief gebruik wel blessures opdoen. Misschien was het feit dat de plaatselijke voetbalploeg SK Lo gisteren de looppiste diende te gebruiken om haar training af te werken (wegens onbespeelbaarheid van het terrein) wel de aanleiding van het herstel. Hoe dan ook zal een en ander voor een ferme verbetering zorgen en kunnen we terug van de piste gebruik maken zonder gevaar op kwetsuren.
Ik heb nieuwe schoenen Nike Air max moto+ 7 9 – 141 in Runners service Lab, Antwerpse Steenweg 192 te Gent. Prijs 140 euro. We zijn terug goed voor zes tot acht maanden. Vanaf morgen neem ik ze in gebruik. Maar wel af en toe nog eens afwisselen met mijn vorige schoenen.
De 100 meter (vervolg).
Snelheid heeft voor de gemiddelde loper een magische klank. Zonder snelheidstraining is de loper immers gedoemd te blijven steken bij hetzelfde rondje van 10 km, dezelfde tussentijden en geen verdere prestatieverbetering. Maar trainen op snelheid roept vlug het beeld op van eindeloze tempolopen op een atletiekbaan, ronde na ronde op een hard en saai parcours van slechts 400 meter. Maar kan het niet anders?
Jazeker, er zijn voldoende trainingen te bedenken die gericht zijn op het verbeteren van tijden op 5 km, 10 km, en zelfs op de marathon.
Zoek daarom een parcours in een rustige omgeving. Ik denk hierbij aan bossen, landweggetjes, recreatiegebieden, enzovoort. Als je een goede locatie hebt ontdekt kan je verschillende trainingen combineren, naargelang het gevoel en de conditie van de dag.
Ten eerste: versnellingen.
Zoek op je looproute gemakkelijke markeringspunten, zoals bijvoorbeeld lantaarnpalen, bomen, kruispunten en dergelijke. Loop in je normale tempo en verhoog dit vanaf het ene tot het andere markeringspunt. Loop daarna weer in je normaal tempo tot de volgende versnelling.
Het idee achter deze training is het lopen in een hoger tempo, om daarna weer in staat te zijn naar het basistempo terug te keren.
Voorbeeld: start de training in het basistempo; gebruik makend van de markeringspunten wordt het tempo verhoogd, waarna u in het normale tempo verdergaat; herhaal deze versnellingen drie tot tien keer, afhankelijk van de afstanden tussen de markeringspunten.
Ten tweede: sprintjes.
Na een rustige looptraining doen veel atleten sprintjes. Zij doen geen spurten in het maximum tempo, maar lopen vooral in een hoger, pittiger tempo dan zij deden tijdens de training zelf.
Voorbeeld: doe na een rustige trainingsloop rekoefeningen; loop daarna 5 tot 10 keer een spurt van 100 tot 150 meter; sprint niet zo hard u kunt, maar leg de nadruk op de beweging van de benen; neem een minuutje rust na elke sprint; beëindig de training met rekoefeningen.
Ten derde: een snelle duurloop.
Voelt u iets voor een duurloop van zo ‘n 20 minuten dan is deze training iets voor u.
Let wel op: de training moet tenminste 20 minuten duren om de conditie van het hart-longsysteem te verbeteren.
Voorbeeld: loop gedurende 20 minuten in een verhoogd tempo; vervolg met 10 minuten joggen als cooling down; sluit af met rekoefeningen; u kunt deze training herhalen maar loop in totaal niet meer dan 40 minuten in dit tempo; de bedoeling van deze training is dat u zich na deze training nog redelijk fris voelt in plaats van uitgeput.
Ten vierde: fartlek
Dit is een Zweedse term en betekent zoveel als vaartspel. Het is een combinatie van verschillende trainingsvormen.
Kies voor de fartlek een heuvelachtig crossterrein. Tijdens een loop van zeg maar 15 km versnelt u enkele malen 2 tot 8 minuten, en dit telkens met een minuut herstel.
Een fartlek kan twee tot drie maal op het programma staan. Het belangrijkste bij fartlek is het variëren van de snelheid. Opgelet u moet zich aan het eind nog redelijk fris voelen en niet uitgeput. Fartlek is tenslotte een ‘spel’.
Ten vijfde: wedstrijden.
Deze kunnen heel goed uw snelheid bevorderen als u ze puur ziet als training. Sommige atleten die zich voorbereiden op een marathon lopen wedstrijden van 10 km tot een halve marathon. Deze wedstrijden legt men dan af in een iets sneller tempo dan het marathontempo.
Voorbeeld: loop een wedstrijd van 5 of 10 km in een iets langzamer tempo dan in een normale, pittige wedstrijd over die afstanden. De snelheid is vrij hoog, maar beheerst. Vergeet in geen geval dat het slechts een training is.
Een opmerking die geldt voor alle trainingen: doe een warming-up en een cooling-down van 10 tot 15 minuten, met daarna steeds enkele rekoefeningen.
De run vandaag.
Een hellingrun. Proberen om lang stijgende trajecten zo vlot mogelijk te nemen. Helaas heb ik hier in de buurt maar weinig mogelijkheden daarvoor. We moeten ons beperken tot een bruggenloop. Maar met wat improvisatie kunnen we daar toch ook iets van maken. Probleem is dat het hierbij vooral om kracht gaat. En die heb ik niet (meer). Of alvast onvoldoende. Het zij zo. De hartslag ging eigenlijk niet bruusk de hoogte in. En dit ondanks het feit dat er heel wat wind stond. Op het randje van storm. Het was dus niet alleen een hellingrun maar ook een windrun. Alvast een heel goede oefening!
Details: 5.18/km – 917 c – 172 pasfrequentie – 11,7°.
Vandaag was het zwaarbewolkt tot betrokken met soms matige regen. In het begin van de ochtend was er nog kans op aanvriezende regen in de Oostkantons en (smeltende) sneeuw in het noordoosten van het land. In de namiddag viel er nog regen bij tussenpozen.
Het was gevoelig zachter met maxima van 5 of 6 graden op de Ardense hoogten en 12 tot 13 graden in het westen.
De wind was matig tot vrij krachtig en vrij krachtig tot soms krachtig aan zee uit zuid tot zuidwest met rukwinden tot 55 à 65 km/h en eventueel tot 75 km/h op het Ardense reliëf.
Actueel.
DOUANE
Douane ontdekt 5 maanden oude gorilla net op tijd in postpakket
Alert Turks douanepersoneel heeft een vijf maanden oude westelijke laaglandgorilla in een postpakket gevonden op de luchthaven van Istanboel.
Het aapje, gekleed in een t-shirt, verkeerde in slechte gezondheid. Het diertje was in een postpakket gestoken en op weg van Nigeria naar Thailand.
Deze mensapen hebben de grootste populatie van alle gorilla’s en leven verspreid in de regenwouden van het Kongogebied, een gebied van zo’n 700.000 km². De populatie van deze westelijke laaglandgorilla’s is de afgelopen drie generaties met meer dan 80 procent afgenomen.
De Thaise politie viel reeds binnen op de boerderij die als bestemmeling op het pakket stond. Het is nog niet duidelijk wie de gorilla heeft verstuurd. Het onderzoek loopt.
Terug in de tijd: dinsdag 5 januari 2010.
12 km gelopen. Chrono 0:58:15. 4.54/km. Gestart om 19 uur. Temperatuur min 1°. Het wegdek lag glad waardoor het opletten was op sommige plaatsen. De Finse piste was niet beloopbaar.
De 100 meter (vervolg).
WETENSWAARDIGHEDEN
De sprint is ontstaan in de 18e en 19e eeuw in Groot-Brittannië. Het waren studenten die deze sport toen reeds beoefenden. Maar… de afstand werd gemeten in yards en niet in meter (100 yard is ongeveer 92 meter). Pas toen de Europeanen mee gingen doen aan deze wedstrijden wilde men deze gemeten hebben in meter. De sprint werd op die manier 110 yard (100,54 meter).
Toen deze korte afstand ook op de Olympische Spelen zou worden gelopen, besloot men de afstand definitief in meter uit te drukken. Het eerste officiële wereldrecord werd op 6 juli 1912 gelopen in Stockholm. Het was de Amerikaan Don Lippincott die de afstand liep in 10,6 sec.
Tijdens belangrijke atletiekwedstrijden weerklinkt het startschot in een luidspreker op elk startblok. De starter staat namelijk over het algemeen op het middenterrein van de atletiekbaan. Daar het verschil tussen de binnen- en de buitenbaan 10 meter bedraagt zou de atleet op de buitenbaan zonder de luidsprekers het startschot 0,03 seconden later horen dan de atleet op de binnenbaan.
Het zijn nu nog de mannen die de dienst uitmaken op de atletiekbaan, maar vrouwelijke atleten zullen uiteindelijk harder lopen dan mannelijke. Zowel mannen als vrouwen worden steeds sneller op de 100 meter sprint, maar bij vrouwen groeit de snelheid harder. Britse onderzoekers voorspellen dat op de Olympische Spelen van 2156 een vrouw de afstand in 8,079 sec zal afleggen, terwijl het record bij de mannen dan op 8,098 zal liggen. Ik ben benieuwd!
De run vandaag.
In de regen. Maar het was doenbaar. Een lichte, malse regen. En ik had mijn voorzorgen genomen. Goede regenkledij hield veel tegen. Bovendien was het ook minder koud. Dat was ook meegenomen. Conclusie: zeker geen vervelende run. Op de zon moeten we helaas wel nog even wachten!
Details: 5.07/km – 753 c – 171 pasfrequentie – 8,3°.
Koud en meestal droog met opklaringen. Kans op lokale gladheid.
Vandaag waren er eerst nog op meerdere plaatsen (brede) opklaringen. In de loop van de dag werd het geleidelijk zwaarbewolkt vanaf het zuidwesten maar het bleef nog droog.
De maxima schommelden tussen -1 graad in de Ardennen en 2 à 3 graden in Vlaanderen.
De wind waaide overwegend zwak tot lokaal soms matig uit zuidzuidwest, draaiend naar zuidoostelijke richtingen.
Actueel.
RIJBEWIJS
Ongeveer 120.000 Belgen haalden in 2023 hun rijbewijs. Dat zijn er 9% minder dan in 2000. In Brussel gaat het zelfs om een daling met bijna 27%.
Concreet haalden 132.706 kandidaten in 2000 hun rijbewijs, tegenover 120.721 in 2023. Terwijl Brussel een spectaculaire daling kende, was die minder uitgesproken in Vlaanderen (- 7,3%) en Wallonië (- 5,8%).
De gemiddelde leeftijd waarop iemand zijn rijbewijs haalt, is dan weer met enkele maanden gestegen: van 21 jaar en 11 maanden in 2000 tot 22 jaar en 5 maanden in 2023.
Opvallend het aantal praktische examens afgeleegd met een auto met automatische versnellingsbak is gestegen met maar liefst 316%.
Terug in de tijd: maandag 4 januari 2010.
12 km gelopen. Chrono 1:01:23. 5.04/km. Gestart om 18 uur. Temperatuur min 2°. Door de lichte sneeuwval van gisteren was de weg moeilijk beloopbaar. De Finse piste zelfs helemaal niet.
De 100 meter (vervolg).
KRISTOF BEYENS
Geboortedatum 13 juli 1983. Geboorteplaats Herentals.
Zijn beste prestatie op de 100 meter leverde Beyens op 14 juni 2003 in Genève met een tijd van 10,32.
De run vandaag.
Recuperatie. Dit was het orderwoord. Een uurtje lopen. Zo ontspannen mogelijk.
Details: 5.11/km – 667 c – 170 pasfrequentie – 0,6°.
Overwegend droog met wolken en breder wordende opklaringen, en ook plaatselijk ijsplekken.
Deze morgen was het zonnig ten noorden van Samber en Maas en veelal grijs ten zuiden. In de vroege ochtend waren er enkele sneeuwbuien mogelijk in het noordoosten. Overdag losten de lage wolken in de Ardennen op en verschenen er vanaf Nederland geleidelijk opnieuw wolkenvelden met op het eind van de namiddag kans op een winterse bui in het noorden.
Na een koude ochtend met lokale gladheid stegen de temperaturen tussen -2 à -3 graden in de Hoge Venen en +6 graden aan zee.
In het binnenland waaide er een matige wind uit west tot zuidwest. Aan zee was de wind eerder matig tot vrij krachtig uit noordwest.
Actueel.
GEBOORTEN
Het aantal bevallingen in Vlaanderen is in 2024 naar het laagste niveau van de afgelopen 21 jaar gedaald. Concreet werden er het voorbije jaar 59174 ziekenhuisbevallingen opgetekend. Dit is 0,9% minder dan in 2023. Sinds 2003 (58791 bevallingen) lag het aantal nooit zo laag. Het gaat om een voorlopige telling van het aantal bevallingen binnen de 56 materniteiten van het Vlaams Gewest. Uit de telling blijkt dat het aantal bevallingen in vier van de vijf Vlaamse provincies daalde. In Vlaams-Brabant is de daling het grootst (-2,9%). In Oost-Vlaanderen daalde het aantal bevallingen niet tegenover 2023.
Terug in de tijd: zondag 3 januari 2010.
5 km gelopen. Chrono 0:19:00. Temperatuur min 2°. Gestart om 10;30 uur. Het was zonnig maar koud. Een rustig recuperatieloopje na de inspanning van gisteren.
Gewicht 64,1 kg.
Assistent-scheidsrechter in Oosterzele – Moortsele – 3e provinciale reeks B Oost-Vlaanderen
Een wedstrijd die plaats had op een licht besneeuwd en bevroren terrein. Dus moeilijk bespeelbaar. Toch maakten beide ploegen er, gezien de omstandigheden, een goede partij van. De eerste helft ging gelijk op. Er waren weinig uitgespeelde kansen. Ruststand 0-0.
Na de rust begon Oosterzele het scherpst en ze konden in de 50e minuut op voorsprong komen. Na dit doelpunt kregen beide ploegen nog enkele kleine kansen maar de stand wijzigde niet meer. Eindstand 1-0.
De 100 meter (vervolg).
RONALD DESRUELLES
Geboortedatum 14 februari 1955. Geboorteplaats Antwerpen.
In 1985 liep Ronald Desruelles een Belgisch record van 10,02 op de 100 meter. Deze tijd geldt sindsdien als officieel Belgisch record.
De run vandaag.
De eerste interval van het jaar. Het is de bedoeling dat ik de komende weken iets meer op tempo en snelheid ga oefenen en minder duurtrainingen ga doen. Ik denk niet dat ik deze maand nog over de tien mijl zal gaan. Een eventuele uitzondering is natuurlijk wel altijd mogelijk. Het liep vrij goed vandaag. De voorziene versnellingen van 10 x 500 met telkens maar 100 m rust goed kunnen afwerken. Daarvoor werden er drie kilometers ingelopen en afgesloten werd met eenzelfde afstand uit te lopen.
Details: 4.54/km – 736 c – 173 pasfrequentie – 1,1°.
Afwisselend opklaringen en wolken met enkele lokale buien.
Vanochtend viel er in het zuidoosten nog smeltende sneeuw of sneeuw, maar rond de middag heeft deze neerslagzone ons land verlaten richting Frankrijk en Duitsland. Het werd daarna overal wisselend bewolkt met vanaf de Noordzee enkele buien die soms winters konden zijn. In de Hoge Ardennen belemmerden lage wolken soms het zicht.
De maxima lagen tussen 0 graden in de Hoge Ardennen (waar de sneeuwlaag nog enkele cm aandikt) en 7 graden aan zee.
De wind waaide zwak tot matig uit west tot noordwest. Aan zee was de wind soms vrij krachtig uit noord tot noordwest.
Actueel.
WEERRECORD
2024 was het natste jaar ooit in België. Dat bevestigt het KMI nu officieel in haar jaaroverzicht. Uiteindelijk viel er in Ukkel 1170,7 mm neerslag. Normaal is dat 837,3 mm.
Op het vlak van zonneschijn was 2024 het op twee na somberste jaar ooit. In Ukkel scheen de zon in totaal 1367 uur en 34 minuten. Normaal is dat 1603 en 43 minuten.
Terug in de tijd: zaterdag 2 januari 2010.
27 km gelopen. Chrono 2:18:52. 5.09/km. Temperatuur 2°. Gestart om 12.30 uur. Vandaag naar de Blaarmeersen in gent geweest en daar een vijftal rondjes gelopen (plus een klein loopje tot op het circuit. Ik heb enkele rondjes meegelopen met de groep die zich gevormd had rond ‘marathonman 365’. Het was opnieuw schitterend weer om te lopen: fris maar veel zon en helder weer.
De 100 meter (vervolg).
PATRICK STEVENS
Geboortedatum 31 januari 1968. Geboorteplaats Leut.
Zijn eerste succes boekte Stevens in 1988 bij de Belgische kampioenschappen. Hierbij won hij een gouden medaille op zowel de 100 meter (10,44) als de 200 meter (20,72). Hierna werd hij nog vaak Belgisch kampioen op deze twee sprintonderdelen. Later dat jaar maakte hij zijn olympisch debuut op de Olympische Spelen van Seoel. Hij sneuvelde hierbij zowel op de 100 meter als op de 200 meter in de kwartfinale.
In 1996 kwalificeerde Stevens zich voor de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Opmerkelijk was dat hij op de 200 meter als enige blanke atleet wist door te dringen tot de finale. Hij eindigde op een zevende plaats in 20,27 sec. Op de 100 meter werd hij in de kwartfinale uitgeschakeld met een tijd van 10,31 sec. In de series liep hij weliswaar een snellere 10,21 maar die liep hij met een onreglementaire meewind.
Zijn beste prestatie op de 100 meter (10,14) heeft hij gelopen op 28 juni 1997 in Oordegem.
De run vandaag.
Een tweede lang duurloop. Twee op twee dus. Het tempo lag iets hoger dan gisteren. Het was ook veel gemakkelijker lopen. Er stond beduidend minder wind. Toch heel wat aangenamer in deze omstandigheden. En ja, regen was er ook niet. Zowaar zelfs enkele zonnestraaltjes.
Details: 4.56/km – 940 c – 170 pasfrequentie – 4,4°.
Overwegend droog en zwaarbewolkt. Rukwinden van 50 tot 65 km/u of lokaal iets meer.
Vandaag werd het overwegend zwaarbewolkt en winderig. In Hoog-België kon het vanochtend lokaal glad zijn. In de loop van de namiddag bereikte een regenzone vanaf de Noordzee stilaan de noordwestelijke landshelft.
De maxima lagen tussen 2 of 3 graden in de Hoge Ardennen en 11 graden in het uiterste westen.
De zuidwestenwind nam verder toe tot meestal vrij krachtig en aan de kust tot krachtig of zeer krachtig. In het binnenland waren rukwinden tot 75 km/u of lokaal iets meer mogelijk. Aan zee en in de Hoge Venen konden er pieken tot 90 km/u voorkomen.
Actueel.
CORONA – BALANS NA VIJF JAAR
Sinds Covid-19 vijf jaar geleden uitbrak in het Chinese Wuhan, zijn wereldwijd al 775,8 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. Ruim 7 miljoen mensen overleden aan de ziekte.
In ons land liepen tot nu toe 4,9 miljoen inwoners een coronabesmetting op en vallen er sinds 2020 ruim 34.300 coronaslachtoffers te betreuren.
De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) onderstreept dat het virus nog steeds een groot aantal mensen besmet en dat er ‘geen duidelijke seizoengebondenheid’ is.
Vaccinatie blijft dan ook belangrijk in de strijd tegen het virus. Sinds de vaccins zijn uitgerold, zijn er in totaal al 13,64 miljard dosissen toegediend.
Terug in de tijd: vrijdag 1 januari 2010.
15 km gelopen. Chrono 1:19:47. 5.18/km. Temperatuur 3°. Gestart om 13.30 uur. Een rustige duurloop om het nieuwe jaar mee te beginnen. In schitterend joggingweer. Het was koud maar er stond een heerlijk winterzonnetje te schijnen. Er waren dan ook nog een paar collega joggers hun rondjes aan het afhaspelen op de Finse piste.
Deze voormiddag ben ik naar de start gaan kijken van Stefaan Engels. Hij is vandaag in gent aan de Watersportbaan om 11.55 uur begonnen aan zijn monsteronderneming om dit jaar 365 marathons te lopen (elke dag eentje).
De run vandaag.
We zijn letterlijk het nieuwe jaar ingewaaid. Heel veel wind. Gelukkig wel droog. Door de wind waren de kilometersnelheden heel verschillend. Over het algemeen situeerden die zich tussen de 4.45 en 5.45. De kop is er dus af. Hopelijk zijn we vertrokken voor een aangenaam (loop)jaar.
Details: 5.08/km – 1324 c – 172 pasfrequentie – 7,8°