lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR141 - 11KM000 - 1:02:15
  • TR140 - 17KM000 - 1:27:24
  • TR139 - 10KM000 - 0:56:18
  • TR138 - 11KM300 - 0:48:18
  • TR137 - 2KM700 - 0:17:44
    Zoeken in blog

    21-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR141 - 11KM000 - 1:02:15

    Het weer.

    Vandaag verdwenen de opklaringen in de ochtend snel en werd het zwaarbewolkt. Vanuit het zuiden kregen we regen onder de vorm van onweersbuien van in de voormiddag. In de loop van de namiddag en avond bereikten ze de streken langs de Duitse en Nederlandse grens met daar kans op hevige onweersbuien. De maxima schommelden tussen 15 graden op de Ardense hoogten, 18 graden aan zee en tot 22 graden in de Kempen. De wind was meestal zwak uit veranderlijke richtingen. Windstoten waren tijdens de hevigste onweersbuien mogelijk.

    Actueel.

    De teek. Daar is de lente, daar zijn de teken. Vorig jaar werden er in België 5896 tekenbeten gerapporteerd (via Tekennet). Dat waren er bijna duizend meer dan in 2022 (4918).

    Waar loop je risico op een tekenbeet? Overal waar groen is. Een derde van de tekenbeten lopen mensen op in de tuin. Planten snoeien of het gras maaien helpen niet om de teek weg te houden. Check dus altijd jezelf op teken als je in de tuin bent geweest, en vergeet ook de kinderen niet als die buiten hebben gespeeld.

    De teek is een spinachtige parasiet van slechts een paar millimeter groot. Hij is zo klein dat je hem amper ziet, en je merkt meestal pas dat je gebeten bent als je hem ergens op je lichaam aantreft. Een volgezogen teek heeft een bol, witgrijs achterlijf waar het verzamelde bloed in zit. De teek kan zich overal op ons lichaam vastbijten. Bij volwassenen bijten ze vooral op de benen, bij kinderen vaker op het hoofd en in de nek. Kinderen bewegen zich daarnaast anders door het groen als ze spelen. Dat zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de teek eerder op een andere plek terecht komt.

    Hoe kun je een beet voorkomen? Begeef je je in het struikgewas of hoog gras, dan kan het helpen om voor lange kleding te kiezen. Eventueel je broek in je sokken stoppen helpt daarbij ook. Insectenwerende middelen met de stof DEET kunnen de teek afweren. Maar het garandeert zeker niet dat je helemaal geen beten krijgt. Ook insectenwerende kleding die geïmpregneerd is met insecticide kan effectief zijn.

    Wat als je gebeten bent? Heb je een teek gevonden, dan moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. Teken kunnen immers drager zijn van bacteriën en virussen, zoals de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer twee op de honderd mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Hoe langer hij aan de gastheer vastzit, hoe groter de kans dat een eventueel aanwezige Borrelia-bacterie wordt overgedragen. Je krijgt de teek alleen los door hem uit de huid te trekken. Gebruik een puntig pincet. Pak het dier zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem recht eruit. Er zijn ook speciale tekentangen te verkrijgen om dit klusje te klaren. Heb je niks om handen, dan kan het ook met je nagels. Is de teek los, ontsmet dan de wond met alcohol.

    Wanneer moet je naar de huisarts? Heb je een teek verwijderd, hou de plek dan nog minimaal twee maanden in de gaten. De plek kan rood worden, een beetje huidirritatie is normaal. Maar meld je wel bij de huisarts als de plek groter wordt dan 1,5 centimeter of als je een rode kring om de plek van de wonde ziet. Ga naar de huisarts en meld dat je gebeten bent als je last hebt van klachten als koorts, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn of verminderde kracht in je ledematen.

    De run.

    Geen tekenbeet. Ik zie er toch geen en heb er voorlopig geen last van. Vroeg begonnen. Eerst wat boodschappen gedaan  op de markt en dan direct aan de run begonnen. Nuchter jawel. Ik wou het met die onheilsberichten over naderend onweer en dergelijke niet langer uitstellen. Een heel lange inloopperiode. Dat kwam mede doordat ik wat kon samenlopen op de Finse piste. Aan een traag tempo maar dat mag zeker wel eens. Toen onze wegen scheidden ben ik aan wat intervallen begonnen. Niet zo heel veel meer maar toch een paar kilometer goed doorgelopen met 8 x 200. Nadien nog efkens rustig uitgelopen. De benen voelden eigenlijk goed aan. Hopelijk kunnen we dit vasthouden.

    Details: 5.39/km - 677 c - 170 pasfrequentie - 14,4°.





    21-05-2024, 18:13 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    20-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR140 - 17KM000 - 1:27:24

    Het weer.

    Zonnig. Niet zo heel warm. Tamelijk wat wind. Maxima rond de 19 à 20°.

    Actueel.

    De eerste editie van de GP Florian Vermeersch is vandaag onder een stralende lentezon gewonnen door ex-prof Piotr Havik (29). De Nederlandse renner werd eerder week tot het favorietenkransje gerekend. Tot een echte spurt kwam het niet meer, de renner van ShiftingGears haalde het gemakkelijk voor Rico Van Damme en Jonas De Schampheleire.

    Een droom is uitgekomen, de koers is terug in Lochristi, klonk het achteraf in koor.

    De mooie en uiteindelijk ook zonovergoten tweede pinksterdag lokte dan ook de massa naar de omgeving van de aan aankomst aan  het Hoeksken, de ideale locatie om de afloop van deze wielerwedstrijd te volgen. Met lichte looppas kon je aan het rond punt de renners gemakkelijk twee keer zien, iets waar de echte fans en de aanhang van de 168 renners dankbaar gebruik van maakten. Ze zagen hoe Piotr havik het uiteindelijk nog vrij gemakkelijk en met voorsprong kon afmaken aan de eindstreep voor het einde van de Verleydonckstraat. De renner uit Gouda won eerder in 2019 als prof de GP Stad Zottegem.

    De wedstrijd werd jammer genoeg alleen ontsierd door een massale valpartij in de laatste ronde in het centrum van Lochristi.

    Maar het werd zeker een geslaagde editie, zei profrenner Florian Vermeersch, die mee op het podium mocht met de winnaars. Ik heb alleen maar respect en bewondering voor het ongelooflijk vele werk dat het bestuur hier verricht heeft zei hij. De groepsknuffel van het voltallige Flo Boys-bestuur met de winnaar liet het enthousiasme na hun eerste koers meer dan blijken. Het regende ook felicitaties uit alle windstreken. Volgens het bestuur is het een droom die utkomt. De koers is gewoon terug in Lochristi. En schrijf maar op dat het een traditie voor jaren wordt. Wordt dus zeker vervolgd!

    De run.

    Vandaag, meer bepaald deze voormiddag, stond het volledige parcours van de Florian Vermeersch wedstrijd in Lochristi op het programma. Her en der was men volop bezig met de voorbereidingen. Er komt vast wel heel wat kijken bij de organisatie van zo 'n wielerwedstrijd. Daar sta je toch wat van te kijken.

    Ik begon vrij traag aan de run. Een beetje voorzichtig zeg maar. Eens we aan de helft waren begon het vlotter te lopen met tempo's die beneden de 5.00/km lagen. Dus tevreden met de oefening.

    Details: 5.08/km - 1004 c - 171 pasfrequentie - 13,3°.





    20-05-2024, 20:17 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    19-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR139 - 10KM000 - 0:56:18

    Het weer.

    Vandaag begon de dag met vrij veel lage bewolking. De lage bewolking loste op tegen het einde van de voormiddag en het werd wisselend bewolkt met soms mooie opklaringen en stapelwolken. Aanvankelijk ontstonden er nieuwe onweersbuien in het uiterste zuiden van het land. Later in de namiddag ontstonden er ook onweersbuien in het noorden en het noordoosten van het land die zich 's avonds verplaatsten naar het zuiden. De maxima schommelden tussen 16 en 17 graden in de Ardennen en aan zee en tot 21 of 22 graden in Vlaanderen. De wind was zwak uit west of uit veranderlijke richtingen en draaide naar het noordwesten en werd matig in de namiddag.

    Actueel.

    Een op de vier werknemers in ons land kampt met een te hoge bloeddruk. Het aantal werknemers met hypertensie is met 37% gestegen ten opzichte van 2017. In 2022 werd bij bijna een kwart van de werknemers die op medische controle gingen, een hoge bloeddruk vastgesteld. De toename zou het sterkst zijn sinds het begin van de coronapandemie. Hoewel er geen directe link is tussen corona en hypertensie is men van oordeel dat veranderende omstandigheden tijdens de pandemie een rol kunnen gespeeld hebben in de stijging. Voor sommige werknemers brachten die namelijk stress en een andere levensstijl met zich mee. Mannelijke werknemers hebben vaker een hogere bloeddruk dan hun vrouwelijke collega's en ook de leeftijd speelt een duidelijke rol. Zo kampt 38% van de 55-plussers met een te hoge bloeddruk, in vergelijking met 15% bij de 25 tot 34-jarigen.

    De run.

    Ochtendloop. Op de nuchtere maag. Maar heel ontspannen. De resterende stress van de wedstrijd uit het lichaam lopen. Een hoge bloeddruk vermijden is de boodschap. Maar, voorlopig althans, hebben we daar geen last van.

    Details: 5.38/km - 582 c - 172 pasfrequentie - 12,2°.















    19-05-2024, 19:25 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR138 - 11KM300 - 0:48:18

    Le jogging de l'école verte et Sacré Coeur - zaterdag 18 mei - 379 deelnemers

    1. Het weer.

    Het was droog. In de namiddag kregen we zelfs enkele opklaringen. De maxima klommen tot 21°. Er was een zwakke tot matige noordwestenwind.

    2. De voorbereiding.

    Ongeveer een vijftigtal kilometer gelopen deze week. Dat moest volstaan. Eventjes nog eens de batterijen wat opladen. Dus nog steeds niet zo veel problemen. Dat proberen we zo te houden. Dus met het zicht op de wedstrijd alvast een positief gegeven.

    3. De wedstrijd.

    Het is de twaalfde wedstrijd van het fameuze acrho-criteriuù. Hij vindt plaats in Rumillies. Dit is een dorp in Henegouwen en een deelgemeente van Doornik. Het heeft ongeveer 1840 inwoners (268 inwoners per km²).

    Wat de inschrijving voor de wedstrijd betrof waren er geen problemen. Dit verliep vlot. De kleedkamers waren wel rudimentair. Het was een (soort van) klaslokaal in de school waar alles te doen was met daarbij aanpalend een kleine keuken. Na de wedstrijd moesten we ons hier ook verfrissen met behulp van een teiltje dat we konden vullen met water in die keuken. Douches waren er dus niet. Dat was twee jaar geleden ook al zo. Telkens kondigt men wel aan dat er douches beschikbaar zijn in het nabij gelegen voetbalcomplex maar dat blijkt dan effectief nooit zo te zijn. Dus steeds een loze belofte.

    Opnieuw was ik tijdig ter plaatse. Dat geeft toch de nodige gemoedsrust. En het laat mij ook telkens toe om even de omgeving wat te gaan verkennen. Dit is ook wel altijd aangenaam en in feite een eerste deel van de opwarming. Maar het gebeurt dus wel al wandelend natuurlijk.

    Mijn borstnummer van vorige keer in Oeudeghien kon ik behouden. Voor alle wedstrijden die ik in het kader van het acrho-criterium zal lopen dit jaar zal dit het geval zijn. Dus steeds met het nummer 1305 (mille trois cents cinque).

    Het was toch wat koeler dan vorige week. De opwarming mocht dus iets feller zijn. Zonder daarin te overdrijven natuurlijk. Maar het is een vrij korte wedstrijd dus dan mag dat zeker.

    De eerste vier kilometers verliepen vrij goed met tijden van 4.06 4.05 4.07 en nogmaals 4.07. We zaten dan eigenlijk op schema voor een goede eerste vijf kilometer maar dan begon plots het parcours fel te wijzigen. In die zin dat het bergop ging. Er kwamen dus drie moeilijke kilometers aan met respectievelijk 4.33 4.26 en 4.41.

    In kilometer acht herleefde ik. het parcours werd weer min of meer normaal. Mijn chrono ook 4.06.

    Maar mijn geluk was van korte duur. het traject wijzigde terug en we kregen een veldwegel, vervolgens wat kasseien en ook nog een 'verzopen' park waar alles bijna tot een modderpoel was herschapen. Gemakkelijk was dus anders. Mijn tijden daar waren 4.18 en 4.31.

    De laatste kilometer naar de aankomst toe werd het terug beter. Wel lichtjes bergop maar daar treur je eigenlijk dan niet meer voor. Mijn tijd 4.14.

    De wedstrijd was dus zeker niet zo zwaar als vorige week. Dat is zeker. Maar gemakkelijk was het toch ook weer niet. Jo van den Brulle formuleerde het zo: Rumillies, 3e plaats op bijna 400 deelnemers; 1e plaats bij de veteranen 1 (masters); gestart met een kopgroep van vijf, uitgedund naar drie en uiteindelijk ook moeten lossen; de derde plaats kunnen vasthouden maar toch vrij zwaar afgezien; het was dan ook alweer een pittig parcours met een honderdtal hoogtemeters.

    Mijn algemeen gemiddelde lag nu toch bijna een dertigtal seconden lager dan in Oeudeghien vorige week (4.39 toen - nu 4.18). Ik werd terug tweede in mijn categorie (helaas enkel een prijs voor de eerste van elke categorie) en 39e in het algemeen op dus 379 atleten. Daar ben ik zeker tevreden mee. Ik mag stellen dat ik een goede wedstrijd heb gelopen.

    Details: 4.18/km - 679 c - 176 pasfrequentie - 15,6°.





    19-05-2024, 18:43 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR137 - 2KM700 - 0:17:44

    Het weer.

    Vanochtend was er op sommige plaatsen mist of lage wolken. Overdag bereikte een nieuwe regenzone ons land vanaf Duitsland. In de voormiddag kregen we lichte regen nabij de grens met Nederland, Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg. In de namiddag trok de regen traag verder naar het centrum. In het oosten ging het dan heviger regenen of vielen er intense buien. Aan de voorzijde van de regenzone, in het westen en zuidwesten van het land, bleef het in de namiddag droger met enkel een lokale bui. De maxima schommelden tussen 11 en 20 graden. De wind waaide zwak of matig uit het noordwesten.

    Actueel.

    De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar Meta om na te gaan of zijn sociale mediakanalen Instagram en Facebook verslavende effecten hebben op kinderen. Ook zouden ze het 'rabbit hole'-effect creëren, wat betekent dat gebruikers filmpjes en posts te zien krijgen die doorgaan op eerder bekeken materiaal, maar mogelijk extremer zijn. Daarnaast zouden de leeftijds- en andere verificatiemethodes van Meta te wensen overlaten, waardoor minderjarigen materiaal te zien krijgen dat niet voor hen geschikt is. De Commissie baseert zich voor haar procedure tegen meta op de Europese digitale dienstenwet, die sinds vorig jaar van kracht is. 

    De run.

    Een korte run ter voorbereiding van de wedstrijd.

    Details: 6.34/km - 178 c - 168 pasfrequentie - 17,2°.





    19-05-2024, 18:04 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    16-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR136 - 12KM000 - 0:57:00

    Het weer.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met heel veel regen. In de namiddag werd het droger met echter ook lokale regen- of onweersbuien, die intens konden zijn. Op veel plaatsen kon er zo opnieuw veel neerslag vallen. De maxima lagen tussen 15 en 18 graden. De wind waaide eerst nog zwak uit veranderlijke richting. Later wakkerde de wind iets aan tot soms matig uit het zuidwesten tot noordwesten.

    Actueel.

    Kinderen zijn vandaag gemiddeld 8 jaar en 1 maand oud wanneer ze hun eerste smartphone krijgen. Dat is weer drie maanden jonger dan in 2022. Vaak gaat het om een afgedankt exemplaar als vervanger voor de tablet. Ze kunnen er dus niet mee op sociale media, maar spelen vooral spelletjes. Dat verandert drastisch wanneer ze in het laatste jaar van de lagere school zitten: zeven op de tien 12-jarigen hebben vandaag een eigen smartphone met abonnement. Wanneer ze naar het eerste middelbaar gaan, hebben bijna alle jongeren er één.

    WhatsApp, Snapchat en TikTok zijn de populairste apps. Maar in tegenstelling tot net na corona is het gsm-gebruik bij de 10 tot 12-jarigen licht gedaald (min 4%). Vooral TikTok en Instagram doen het opvallend minder goed bij die groep. Apps controleren sinds 2022 veel strikter of hun gebruikers minstens 13 jaar zijn. Ouders voelen zich ook meer betrokken bij de mediaopvoeding van hun kinderen en maken afspraken over TikTok. Er wordt een beetje op de rem gestaan.

    De run.

    Het liep goed. Een beetje moeizaam in het begin maar het tempo lag dan ook direct vrij hoog (ongeveer 5.00/km). Nadien kwam de eigenlijke oefening met 5 x 1000 met telkens 200 meter rust. Afgesloten werd met een drietal kilometer uitlopen. Toch wel tevreden na deze inspanning. En we hadden geluk want tijdens de run regende het niet. En vandaag wil dat toch wat zeggen! Je moest echt wat geluk hebben.

    Details: 4.45/km - 714 c - 171 pasfrequentie - 16,7°.





    16-05-2024, 19:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    15-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR135 - 13KM000 - 1:06:36

    Het weer.

    Deze voormiddag waren er verschillende buien. Na de middag werd het droger. De wind waaide zwak en veranderlijk. Temperaturen tussen 16 en 18°.

    Actueel.

    Wie als slachtoffer van online fraude geen gehoor krijgt bij zijn bank, kan de hulp inroepen van Ombudsfin, de ombudsdienst voor financiële diensten. Maar zelfs als die vindt dat een slachtoffer compensatie verdient, betaalt de bank dat maar in één op de drie gevallen uit. Banken schermen met 'grove nalatigheid', maar iedereen kan vandaag in de val trappen. De bank is nochtans wettelijk verplicht haar systemen te beveiligen tegen dieven die er met uw centen vandoor willen en is aansprakelijk voor het geld dat u verliest door online oplichting. Maar er zijn dus wel wat voorwaarden aan verbonden, waardoor het voor slachtoffers vaak een lastige strijd is om hun gestolen geld terug te zien.

    De run.

    Ik was helemaal niet fris toen ik aan de run begon. Als ik in de namiddag loop heb ik dat wel meer. Er werden dan meestal immers reeds een aantal activiteiten verricht. Zo ook dus vandaag. Maar het was toch de bedoeling om twintig rondjes te lopen op de Finse piste. Dat is gelukt. Opdracht dus toch volbracht.

    Details: 5.07/km - 740 c - 170 pasfrequentie - 18,9°.





    15-05-2024, 19:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    14-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR134 - 10KM000 - 0:52:21

    Het weer.

    Vandaag nam de bewolking toe en vanuit het zuidwesten bereikte een regenzone in de loop van de dag de streken nabij de Franse grens. Aan de voorzijde van deze storing werd de atmosfeer onstabieler met kans op een paar lokale onweerscellen, vooral dan in de Kempen en over het noorden van de Ardennen. Het werd vrij warm met maxima van 20 graden aan de kust en in de Hoge Ardennen, rond 23 of 24 graden in vele andere streken tot plaatselijk 25 graden in de Kempen. De meestal matige zuidoostenwind ruimde op het einde van de dag naar zuid tot zuidwest.

    Actueel.

    Het Leuvense parket heeft in maart een actiemaand gehouden in Vlaams-Brabant rond gsm-gebruik achter het stuur. Met gerichte controles wilden ze verkeersongevallen verminderen en de bewustwording achter het stuur vergroten. In de actiemaand werden 515 bestuurders betrapt. Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Daarnaast waren er ook nog 85 bestuurders die betrapt werden op het gebruik van hun gsm, maar die de politie niet kon onderscheppen. Al die bestuurders ontvangen nog een proces-verbaal. 60 gsm'ende fietsers kregen een minnelijke schikking opgelegd.

    De run.

    Na een vermoeiende dag met weerom veel tuinwerk en ook wat boodschappen toch de run afgewerkt. Een interval dan nog. Het was echt op karakter. Het gevoel was niet goed. Vermoeide benen. Maar dus toch even doorgezet en 15 x 200 met telkens 400 meter rust kunnen lopen.

    Details: 5.14/km - 582 c - 169 pasfrequentie - 20°. 





    14-05-2024, 21:26 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    13-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR133 - 11KM500 - 0:58:06

    Het weer.

    Deze morgen hing er in vele streken lage bewolking met vooral in de Ardennen een slecht zicht. Overdag werd het wisselend bewolkt met opklaringen en enkele buien. De kans hierop is het grootst aan de grens met Nederland en Duitsland. De maxima schommelden van 18 graden in de Ardennen tot 22 graden in de Kempen bij een meestal matige wind uit het zuiden.

    Actueel.

    De Nepalese alpinist Kami Rita (54), bijgenaamd 'Everestman', heeft voor de 29e keer de Mount Everest beklommen. Daarmee verbreekt hij zijn eigen wereldrecord: de meeste beklimmingen van 's werelds hoogste berg (8849 meter). De vijftiger is al meer dan twintig jaar berggids, en samen met 28 andere klimmers behaalde hij dit weekend nog maar eens de historische top. Hij beklom de Mount Everest voor het eerst op 24-jarige leeftijd in 1994. Sindsdien doet hij dat kunstje bijna elk jaar over.

    Na zijn nieuwe glansprestatie minimaliseerde Rita zijn buitengewone prestatie. Volgens hem doet hij enkel en alleen zijn werk. Zijn doel is naar eigen zeggen ook niet om records te vestigen. De Nepalees bedwong ook al andere toppen van meer dan 8000 meter hoog, zoals de K2 in Pakistan.

    De run.

    Het was toch nog vrij warm vandaag. Niet meer zoals in het weekend maar eigenlijk was het nog prima weer. De zon verborg zich af en toe wel eens achter een paar wolken en er stond toch wat meer wind maar fris kon je dit moeilijk noemen. Maar ik hou er dus wel van. Laat dat duidelijk zijn. Liever dit dan de vele regen die we al gehad hebben. Maar die was dan weeral goed voor de moestuin. We zijn vandaag dan ook de dag begonnen met die wat op orde te zetten. De run was voor deze namiddag. Eerst het werk! Daarna de sport.

    Details: 5.03/km - 695 c - 173 pasfrequentie - 20,6°.















    13-05-2024, 18:45 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    12-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR132 - 15KM800 - 1:31:26

    Het weer.

    Nagenoeg hetzelfde weer als gisteren. Toch iets meer bewolking. Iets onweerachtiger. Het weer lijkt te gaan veranderen. En niet in de goede zin. Vandaag werd het wel opnieuw zonnig en warm. De maxima lagen tussen 21 graden in de Hoge Ardennen, 23 graden vlak aan zee en 25 of 26 graden in het centrale deel van het land. De wind waaide meestal matig uit oostelijke richtingen en ruimde in de loop van de namiddag overal naar het zuidoosten.

    Actueel.

    Voetbal Vlaanderen, de vertegenwoordiger van de Vlaamse clubs, kreeg vorig jaar 947 klachten binnen. En dit jaar worden het er naar verwachting meer dan duizend. Het gaat om allerlei zaken, gaande van doping en matchfixing tot pesterijen, maar evengoed gaan de klachten over clubs die weigeren het lidgeld terug te betalen aan een speler die stopt met voetballen. 155 van die klachten, of zo 'n drie per week, gingen over psychologisch grensoverschrijdend gedrag. Dat kan bijvoorbeeld gaan over coaches of clubs die niet al te kindvriendelijk omgaan met sommige spelers en hen maanden niet laten spelen. Of over trainers die verbaal of fysiek geweld gebruiken. Om de sportiviteit op en langs de Vlaamse voetbalvelden te verbeteren worden ook de ouders betrokken en wordt samengewerkt met psychologen om te bemiddelen bij ernstige feiten.

    De run.

    Een herstelrun. Gisteren al wat losgelopen na de wedstrijd. En dat ging moeizaam. Ook nu waren de eerste kilometers niet gemakkelijk. Maar uiteindelijk begon het te verbeteren. Dat is dan ook eigenlijk het doel van loslopen zeker. Meer hoefde het dus vandaag zeker niet te zijn. En over de afstand mag ik al zeker niet klagen. Die was zelfs een beetje buiten verwachting.

    Details: 5.47/km - 922 c - 167 pasfrequentie - 18,3°.





    12-05-2024, 18:30 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR131 - 12KM200 - 0:56:38

    L'enfer des collines - Oeudeghien

    1. Het weer.

    Het was zonnig en warm met soms wat hoge wolkensluiers. De maxima lagen tussen 21° in de Hoge Ardennen, 23° vlak aan zee en 25 of 26° in het centrale deel van het land. De wind was matig uit oostelijke richtingen en ruimde in de loop van de namiddag naar het zuidoosten.

    2. De voorbereiding.

    Ik heb weinig problemen ondervonden. Veel beter kan je niet voorbereid zijn denk ik. Voldoende kilometers afgelegd, met wisselende tempo's, en ook voldoende rust ingebouwd.

    3. De wedstrijd.

    Het is de elfde wedstrijd van het acrho-criterium (de eerste wedstrijd ingericht door de organisatie en niet meetellende voor de eindafrekening niet meegerekend).  Hij vindt plaats in Oeudeghien.

    Oeudeghien (Heidegem) is een dorp in de provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Frasnes-lez-Anvaing.

    Alle formaliteiten, zoals inschrijving, kleedkamers, douches, prijsuitreiking, enzovoort, vinden plaats in de Ballodromes Damien Gorts.

    Vanzelfsprekend was ik tijdig ter plaatse. Zoals steeds. Of dat probeer ik toch altijd. Alhoewel ik deze keer toch met een omleiding te maken had langs de route Geraardsbergen - Lessen. Omdat er geen omleidingsaanduidingen waren was het toch wat zoeken om ter plaatse te geraken. Maar uiteindelijk is het dus toch gelukt. Op de terugweg ben ik toch via Ronse gereden. Dat bleek toch een stuk vlotter te gaan.

    Ik moest mij een nieuw borstnummer aanschaffen. Ik had immers vorig jaar geen enkele wedstrijd van het acrho-criterium gelopen. Door omstandigheden, te druk. Jammer genoeg. Maar nu lukte het dus wel en voor amper zes euro kreeg ik mijn nummer en mocht ik dus deelnemen aan de wedstrijd. Dat zijn prijzen die ze in onze contreien niet meer kennen.

    Het was warm! Ik heb de 'opwarming' dus kort gehouden. Amper een kilometer. Dat moest volstaan.

    En ik kreeg gelijk. Of beter: het parcours gaf mij gelijk. Nooit eerder heb ik het meegemaakt dat er zo 'n groot verschil was tussen mijn snelste en traagste kilometer. En dat was volledig aan het parcours te wijten.

    De eerste twee kilometers verliepen vrij normaal. Alhoewel, ook hier al direct wat niveauverschillen. Maar km 1 ging in 4.19 en km 2 in 4.08.

    Vanaf km 3 begon het spelletje evenwel. Die ging in 4.53 (!). Toen ik dacht dat het niet meer trager kon kwam km 4. Een regelrechte ramp wat tempo betreft 5.49. Veel trager kan eigenlijk niet in een wedstrijd veronderstel ik. Door het stijgingspercentage (tot 11%) kwam ik ook maar stapvoets vooruit. Een verschrikking dus.

    Maar het kan natuurlijk niet blijven omhoog gaan. De resterende kilometers verliepen op een golvend parcours. Tempo's van 4.31 4.40 4.29 4.34 4.11 4.52 4.44 en 4.26 waren het resultaat. Dus allemaal trager dan wat ik normaal mag verwachten. Maar op dit traject ben ik daar uiteindelijk nog best tevreden mee.

    Achteraf bleek ook quasi iedereen gemiddeld zo 'n twintig seconden per kilometer trager te hebben gelopen dan dat wat ze in meer normale omstandigheden halen.

    Ik werd uiteindelijk ook tweede in mijn categorie (68e algemeen / op meer dan 400 deelnemers). En dat is best altijd leuk. Al moet ik toegeven dat er toch een paar kanjers ontbraken. Maar misschien hadden ze schrik van het zware labeurwerk in Oeudeghien!

    Maar ik heb dus alles gegeven. Het was zweten, het was afzien, het was diep gaan. Maar toch genoten van deze hel, van de hellingen in Oeudeghien!

    Details: 4.39/km - 771 c - 173 pasfrequentie - 23,9°.





    12-05-2024, 18:04 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR130 - 3KM000 - 0:22:35

    Het weer.

    Zaterdag trok de eventuele mist vrij snel op. Het werd dan vrij zonnig met hoge sluierbewolking. Later verschenen er ook stapelwolken, die talrijker en groter werden. Aan zee waren er geen stapelwolken. De maxima lagen tussen 16 graden in de Hoge Venen en aan zee en 21 graden in de Kempen en Belgisch-Lotharingen. De wind waaide zwak uit het noordoosten. Aan zee werd hij matig uit noordnoordoost.

    Actueel.

    In het Antwerpse Hombeek is een chauffeur aan de dood ontsnapt. Hij werd op een spooroverweg met zijn auto gegrepen door een trein. De precieze omstandigheden van het ongeval worden nog onderzocht, maar alles wijst erop dat de man door de slagbomen is gereden. Als bij wonder raakte hij slechts lichtgewond.

    De run.

    Wedstrijd in Henegouwen op het menu. Dus rustig wat in- en uitlopen.

    Details: 8.00/km - 207 c - 163 pasfrequentie - 22,8°. 





    12-05-2024, 09:21 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    09-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR129 - 6KM500 - 0:31:53

    Het weer.

    Deze ochtend was het op veel plaatsen grijs met lage wolken en mist. Geleidelijk trok dit ochtendgrijs op en werd het overal wisselend bewolkt. In de loop van de namiddag werd het dan vrij zonnig vanaf de kust. De maxima lagen rond 15 of 16 graden aan zee en in de Hoge Venen, en tussen 17 en 19 graden in de andere streken. De wind waaide op de meeste plaatsen zwak uit noord tot noordoost.

    Actueel.

    Eind april waren er in het totaal 214239 werkzoekenden ingeschreven bij de Vlaamse Arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Dat is een toename met 11% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Vorige maand waren 108720 werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering ingeschreven. Dat is iets meer dan de helft van het totale aantal werkzoekenden. Ook waren er 7896 jongeren in beroepsinschakelingstijd ingeschreven ofwel 4% van het totale aantal werkzoekenden. Daarnaast waren in april 93845 voormalig niet-beroepsactieven ingeschreven, ofwel 44% van het totale aantal werkzoekenden. Het gaat om mensen met een leefloon, ziekte-uitkering of helemaal geen uitkering, die niet werkten en ook niet op zoek waren naar werk, maar nu toch de arbeidsmarkt op willen.

    De run.

    Werk laat ik een ander zoeken. We hebben onze tijd gehad. Het is mooi geweest. En ook de run was mooi. Kort maar goed. Rustig joggen met toch tien versnellingen van tweehonderd meter. Eigenlijk was dit nog redelijk pittig. Maar we hebben het kort gehouden zodat we allicht (en hopelijk) vlug zullen hersteld zijn van de inspanning.

    Details: 4.54/km - 398 c - 172 pasfrequentie - 18,9°.





    09-05-2024, 18:29 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    08-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR128 - 10KM000 - 0:52:22

    Het weer.

    Vandaag begon de dag met grijs weer en nevel of mist in de Ardennen. Pas in de namiddag ontwikkelen er zich sporadisch enkele opklaringen. Het bleef nagenoeg droog, op enkele lokale spatjes regen na. De maxima lagen tussen 13 à 14 graden aan zee en 17 graden in Belgisch Lotharingen. De wind bleef zwak tot meestal matig uit noordelijke richtingen waaien.

    Actueel.

    Het Vlaams Agentschap Justitie heeft vorig jaar een recordaantal enkelbanden geplaatst. En ook wat de andere taken van het Agentschap betreft, gingen de cijfers omhoog. Concreet werden er 6767 enkelbanden geplaatst in Vlaanderen tegenover 5174 in 2022. Het aantal tijdelijke huisverboden steeg dan weer van 217 opdrachten in 2020 tot een recordaantal van 662 mandaten in 2023. De grootste instroom blijft er voor de gerechtelijke arrondissementen Antwerpen en Limburg, en kan gelinkt worden aan de aanwezigheid van de 'Veilige Huizen' daar. Ook het aantal begeleidingsdossiers voor vrijheid onder voorwaarden blijft stijgen: vorig jaar kwamen er 2979 nieuwe opdrachten, een stijging met ruim 4% in vijf jaar tijd.

    De run.

    Na de zware oefening van gisteren ging het vandaag wat kalmer aan. Minder kilometers en ook een beduidend lager tempo. Een beetje een crossparcours afgewerkt op en rond de Finse piste. Altijd leuk om zoiets eens op een ontspannen wijze te doen. Meer hoefde dit vandaag zeker niet te zijn.

    Details: 5.14/km - 913 c - 169 pasfrequentie - 11,7°.





    08-05-2024, 17:55 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    07-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR127 - 15KM900 - 1:15:42

    Het weer.

    Deze ochtend kregen we wat regen. In de loop van de middag kwamen er brede opklaringen in het westen en noordwesten met vaak droog weer. Elders bleef het wisselend tot soms zwaar bewolkt met enkele lokale buien, vooral ten zuiden van Samber en Maas. De maxima lagen tussen 14 of 15 graden in de Hoge Venen en 17 of 18 graden in Laag- en Midden-België bij een aanvankelijk zwakke en later matige noordenwind.

    Actueel.

    Vraag van de dag: is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?

    Wie brood wat langer wil bewaren, steekt het bij voorkeur in de diepvries. En nu beweren TikTokkers dat brood uit de diepvries ook nog eens gezonder zou zijn dan vers brood. Maar wat gebeurt er dan precies met dat brood als je het invriest? En geldt dat zowel voor wit als volkoren brood? Diëtist Michaël Sels legt uit. “Er is sprake van twee grote lichamelijke voordelen.”

    Het klinkt gek: brood invriezen, ontdooien en voilà, het is een pak gezonder. Toch blijkt er iets van aan te zijn. “De structuur van de zetmelen in brood verandert wanneer je het opwarmt en afkoelt”, weet Michaël Sels. “Steek je brood in de diepvries, dan wordt een deel van de zetmelen, zoals glucose en fructose, omgevormd tot resistente zetmelen. Die laatste zijn een soort prebiotica: voedsel voor onze darmflora. De bacteriën in onze darmen gebruiken resistente zetmelen om verschillende stofjes aan te maken, waaronder korteketenvetzuren zoals boterzuur. Die zijn erg goed voor onze gezondheid. Hetzelfde gebeurt trouwens wanneer je brood roostert.”

    Dat zetmeel klinkt misschien als iets ‘vaags’, maar je kan die écht proeven in brood. “Wanneer je lang op brood kauwt, zal je merken dat het zoeter begint te smaken. Dat komt omdat je lange zetmeelketens afbreekt tot kortere. Daar zitten er dan enkele tussen die zoet smaken”, weet de diëtist. “Dat proces, dat we amylase noemen, treedt ook op wanneer fruit rijpt. Laat je pakweg een peer even in de fruitschaal liggen, dan worden de zetmelen verknipt en zal de peer zoeter smaken.”

    Wat doet ingevroren en opnieuw gebakken brood met je lichaam?

    Dat ingevroren brood gezondheidsvoordelen biedt, is al langer geweten. Een studie van de Oxford Brookes University uit 2007 toonde aan dat ingevroren en ontdooid wit brood veel minder snel een bloedsuiker- en insulinepiek veroorzaakt. Dat komt net omdat een deel van de zetmelen omgevormd wordt tot resistente zetmelen.

    De bloedsuikerspiegel stijgt maar liefst 31 procent minder snel als je brood eet dat voordien werd ingevroren. Rooster je het brood daarna nog, dan zakt de suikeropname met maar liefst 39 procent. Vries je het brood niet in, maar rooster je het wel, dan zal je bloedsuikerspiegel 25 procent minder snel stijgen tegenover wanneer je gewoon brood zou eten.

    Een belangrijke kanttekening daarbij: die daling van de bloedsuikerspiegel werd enkel gemeten bij zelfgebakken wit brood. Bij commercieel brood dat op industriële schaal geproduceerd werd, konden onderzoekers geen daling waarnemen.

    Brood invriezen heeft dus twee voordelen: enerzijds voed je er de darmflora mee, anderzijds neemt je lichaam minder suikers op. En dat allemaal omdat de zetmeelstructuur van het brood verandert.

    Invriezen is niet de sleutel tot een gezond dieet

    “Die veranderingen in het zetmeel zijn reëel, maar wie gezonder wil eten, zal meer winst boeken door eetpatronen aan te passen”, benadrukt de diëtist. “Bestaat je lunch uit vijf witte boterhammen met choco, dan doet het er eigenlijk niet al te veel toe of je brood nu bevroren is geweest of niet. Je kiest dan beter voor drie volkoren boterhammen en een kom soep. Dat is een veel betere manier om het microbioom van je darmen blij te maken en het effect daarvan op je gezondheid zal veel groter zijn.”

    Verder is volkorenbrood de gezondste keuze. “Volkoren brood eten is een veel betere manier om het microbioom van je darmen blij te maken dan je wit brood invriezen”, klinkt het. Bovendien krijg je zo ook meer vezels binnen en dat is voor de doorsnee Belg een goed idee. “Je zou eigenlijk zo’n 30 gram vezels per dag moeten eten, maar daar komen we doorgaans niet aan. Groenten, fruit en volkoren brood zijn daarom essentieel. Ook met peulvruchten kan je veel doen. Zo krijg je veel resistente zetmelen binnen”, geeft de diëtist mee.

    Niet alleen bij brood, ook bij pasta

    “Hetzelfde fenomeen van het effect van invriezen op de gezondheid werd trouwens ook uitgebreid onderzocht bij pasta. Wanneer je pasta laat afkoelen, worden eveneens resistente zetmelen gevormd”, voegt Sels nog toe. En dus gelden daar dezelfde tips. Pasta laten afkoelen en daarna terug opwarmen is in principe gezonder, maar je bereikt veel meer door pasta op een gezonde manier te consumeren. “Staat er spaghetti op het menu, vul je bord dan niet voor 70 procent met pasta en daarbovenop een kleine schep tomatensaus”, tipt Sels. “Neem in plaats daarvan minder pasta en eet meer saus, waarin je het liefst veel groenten verwerkt en kies voor volkoren varianten.”

    Conclusie: brood invriezen of niet?

    Je brood invriezen zal met andere woorden geen grote verschillen voor je gezondheid opleveren. “Maar invriezen is wel een uitstekende methode om brood en andere producten langer te bewaren”, sluit Sels af. “Je verlengt de houdbaarheid van een product aanzienlijk en dat zonder e-nummers of bewaarmiddelen toe te voegen. Invriezen is dus zeker een goed idee als je het brood voor later wil bewaren, maar wie op zoek is naar een manier om gezonder te eten, moet vooral veranderen wat er op tafel komt.”

    De run.

    Voedingstips. Er worden er veel gegeven. Ze komen soms je oren uit. Dit had ik evenwel nog niet gehoord. Dit wist ik niet. Maar goed, blijkt dat we op het gebied van brood vrij goed bezig zijn. Zelf bakken, doen we (toch voor 80 tot 90%). Af en toe wel een 'bakkerijbroodje' als afwisseling. Volkorenbrood, zo goed als altijd, zowel zelf gebakken en als het bij de bakker gekochte. Invriezen! Ook dat doen we af en toe. Om het inderdaad wat langer te kunnen bewaren. Er zit er vrij regelmatig eentje in de diepvriezer. Dat dit ook voordelen had wist ik eerlijk gezegd niet. Zo zie je maar!

    Een vrij zware oefening vandaag. Maar het liep goed. Het brood zal er allicht op zich niet veel mee te maken gehad hebben. Algemeen de voeding wat in de gaten houden hoogst waarschijnlijk wel. Het werd een bruggenloop. Een paar keer de brug op en af. Een kleine kuitenbijter. Maar ik verloor heel weinig tempo. Dus ja, echt wel tevreden met deze conditie.

    Details: 4.46/km - 929 c - 15° - 172 pasfrequentie. 





    07-05-2024, 17:29 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    06-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR126 - 10KM100 - 0:49:54

    Het weer.

    Vandaag waren er eerst soms brede opklaringen over Vlaanderen en was het overwegend droog. Bezuiden Samber en Maas startte de dag reeds met buien en veel wolken. Later in de voormiddag of rond de middag trok een regen- en buienzone ons land binnen vanuit Frankrijk en trok vervolgens traag noordwaarts. Het werd dan vaak zwaarbewolkt met perioden van regen en buien die lokaal met onweer gepaard gingen. Wanneer de neerslagzone het noorden van het land bereikte (late namiddag en avond) kwam ze grotendeels tot stilstand waardoor in de gebieden nabij de Nederlandse grens er veel regen kon vallen. Tezelfdertijd werd het aan de achterzijde van de neerslagzone dan opnieuw grotendeels droog met soms brede opklaringen, dit vooral in de regio's nabij de Franse grens. De maxima lagen tussen 12 en 15 graden in de Ardennen, rond 17 of 18 graden over het noorden van Vlaanderen en tussen 15 en 17 graden elders. De wind was eerst zwak en veranderlijk of oostelijk tot zuidoostelijk. In de loop van de namiddag werd hij matig uit west tot zuidwest.

    Actueel.

    De dodelijke schimmel 'Candida auris' is aan een opmars bezig. Wereldwijd, maar ook in ons land: sinds 2016 zijn er in België al veertien besmettingen vastgesteld, waarvan liefst zes in het voorbije jaar alleen al. Het is een schimmel die eigenlijk niet gevaarlijk is voor gezonde mensen, zij kunnen het op hun huid dragen zonder er iets van te voelen. Bij erg verzwakte patiënten, zoals op intensieve zorgen, kan de schimmel echter dodelijk zijn. Er geldt daarom een meldingsplicht: ziekenhuizen moeten alle gevallen rapporteren. Bij een besmetting moet een patiënt meteen in isolatie, en wie erbij komt moet beschermende kledij dragen om verdere verspreiding tegen te gaan.

    De run.

    Enorm wisselvallig weer. In de voormiddag was het nog best ok. Maar dan heb ik het gras afgereden. Na de middag waren de buien talrijk. Toch een gaatje gevonden om nog even in droge omstandigheden een run af te werken. Dus eigenlijk wel geluk gehad met het weer.

    Details: 4.56/km - 620 c - 170 pasfrequentie - 15°.





    06-05-2024, 20:33 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    05-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR125 - 13KM000 - 1:10:18

    Het weer.

    Vandaag werd het, na het oplossen van de ochtendnevel en -mist, gedeeltelijk bewolkt. In de namiddag ontwikkelden er zich enkele buien ten zuiden van Samber en Maas, in de late namiddag was dat ook elders mogelijk. De maxima varieerden tussen zo'n 13 graden in de Hoge Ardennen en 17 à 18 graden in Vlaanderen. De wind waaide zwak en ten zuiden van Samber en Maas lokaal matig uit het zuidwesten. Aan zee werd de wind uiteindelijk matig uit noordoost.

    Actueel.

    De CO2-uitstoot van de grote industrie en de luchtvaart in ons land is vorig jaar met meer dan 10% gezakt, dit is de grootste daling sinds de financiële crisis. Dit blijkt uit cijfers van de bedrijven die binnen het Europese emissiehandelssysteem vallen. Dat zijn onder meer de grote chemie-installaties, raffinaderijen en vliegtuigmaatschappijen. Die moeten voor elke ton die ze uitstoten een emissierecht kunnen voorleggen. In België vallen ruim 280 bedrijven onder die emissiehandel. Samen met de luchtvaart vertegenwoordigen ze zowat 40% van alle CO2-uitstoot in ons land. De daling komt er vooral door de malaise in de industrie. Door de hoge energieprijzen en een zwakke vraag schroefden veel industriële bedrijven hun productie terug. Daarnaast is de industrie ook efficiënter gaan produceren.

    De run.

    Na een wedstrijd mag het altijd wat kalmer. De spieren loslopen zeg maar. De afstand was best nog ok. En ook het tempo viel, na een ietwat aarzelend en moeilijk begin, zeker nog mee. Het was dus duidelijk een run gericht op herstel.

    Details: 5.24/km - 760 c - 169 pasfrequentie - 10,6°.





    05-05-2024, 17:55 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR124 - 10KM000 - 0:42:48

    Persijzerrun - Quatra Run Zaffelare - zaterdag 4 mei 2024

    1. Wat ging vooraf?

    Een rustige week. Die had ik ingepland. Weinig kilometers gelopen. Maar wel alle dagen de benen toch wat gestrekt. We kwamen op zaterdag dus uitgerust en fit aan de start. Althans, dat was de bedoeling. Want toen ik de weersvoorspellingen hoorde met regen, onweer, hagel en wat weet ik al niet meer, kwam er toch enige twijfel of ik wel zou deelnemen aan deze wedstrijd. Ik was niet vooraf ingeschreven dus zou dat geen probleem en financieel verlies geweest zijn. Maar: men had wel gezegd dat het slecht weer zou zijn 'met tussenpozen'. Dus af en toe zou het ook wat beter zijn. Toen het rond het middaguur nog niet had geregend besloot ik om toch maar aan te zetten. Op weg naar Persijzer.

    2. Persijzer

    Dit is een wijk in de gemeente Zaffelare. Dit is een dorp gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lochristi. Tot 1977 was het een zelfstandige gemeente. Het is gelegen aan de westelijke rand van het Waasland, iets ten oosten van het Gentse havengebied. 

    De belangrijkste waterloop is de Zuidlede die ten noorden van Zaffelare loopt. Daarbij ligt het natuurgebied Siesmeers met aan de overzijde van de vaart het Provinciaal Domein Puyenbroeck.

    3. Kermis

    De wedstrijd ging inderdaad door naar aanleiding van de plaatselijke wijkkermis. En dit reeds voor de vierde maal. Proficiat aan de organisatoren om door te blijven zetten. Gemakkelijk is het allemaal niet. De respons is ook niet supergroot maar dat is allicht ook wel de bedoeling. Kleinschaligheid troef. Gezelligheid voorop. Maar men leert zeker bij en de organisatie is best in orde.

    Wie kermis zegt, denkt ook aan een kermistent. Die was daar dus inderdaad ook. Daar werden alle formaliteiten vervuld. Aparte kleedkamers waren er niet. Maar in de tent was plaats genoeg om je zonder veel problemen om te kleden.

    Ook het afhalen van het borstnummer kon daar gebeuren. Maar ik moest mij dus nog eerst inschrijven. Na betaling van 8 euro kreeg ik zowaar behalve mijn borstnummer ook een enkelband met chip overhandigd. Dat zie je ook niet zo vaak meer. De uitslagen worden daar bijgehouden door 'De Durmenaar'. Vooraf moest je zelf wel nog je identiteitsgegevens inbrengen (als je niet vooraf had ingeschreven tenminste). Vlekkeloos verliep dat niet allemaal maar uiteindelijk lukte het toch en konden we ons klaarmaken voor de run.

    4. De run.

    Het begon zowaar wat te regenen en er kwamen ook wat onheilswolken te voorschijn. Het zag er met andere woorden steeds donkerder uit. Zou het dan toch lelijk beginnen doen net voor de start van de wedstrijd. Maar uiteindelijk bleek het toch allemaal mee te vallen en bleef het grotendeels droog. Ik begon mij toch maar op te warmen. Een paar keer op en af, een paar bescheiden sprintjes. Meer was het niet. Dat had misschien wel gemogen maar koud was het niet dus dan steek ik daar meestal wel wat minder energie in.

    De vijf kilometer wedstrijd ging om 14 uur van start. Wij een twintigtal minuten later. Dus eerst nog even de start van die korte wedstrijd bekeken en dan waren we klaar voor twee rondjes van precies vijf kilometer. Zelden meegemaakt dat de afstand zo nauwkeurig was. Is best wel aangenaam.

    De eerste drie kilometer gingen vrij goed in 4.06 4.10 en 4.09. Daarna kwam er een moeilijk beloopbare veldwegel en kwamen we ook op een smalle weg waar we de wind vol in het aangezicht kregen. Dat was even schrikken. Het tempo ging dan ook naar beneden 4.25. Maar geen man over boord. De laatste kilometer van de eerste ronde was weer iets beter 4.16.

    Maar het tempo van de eerste kilometers haalde ik toch niet bij het begin van ronde twee 4.20 4.21 en 4.18. Dan kwamen we terug op dat 'vervelend' stuk en moest ik toch alle zeilen bijzetten om niet te ontploffen. Het lukte om de schade wat te beperken en kilometer negen af te sluiten in 4.36. De laatste kilometer er dan nog eens alles uitgeperst. Het werd zowaar mijn beste tijd met 4.04.

    Dus alles bij elkaar genomen toch een degelijke eindtijd. De conditie is zeker niet slecht. We gaan dit proberen aanhouden en we kijken uit naar volgende wedstrijden in de maand mei.

     











    05-05-2024, 08:39 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR123 - 5KM000 - 0:25:05

    Het weer.

    Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met regen die langzaam wegtrok richting Nederland. In de loop van de dag verschenen er vanaf het zuiden opklaringen. Het werd minder zacht: we haalden maxima tussen 11 en 15 graden. De wind was eerst matig tot vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten maar in de loop van de namiddag nam de wind in kracht af.

    Actueel.

    Toeristen die Amsterdam met de auto bezoeken kunnen ervan meespreken: parkeren is er duur. Het hoeft dus niet te verbazen dat een parkeerplaats kopen in de grachtenstad niet voor iedereen weggelegd is. Maar sinds kort staat een parkeerplek te koop die echt alleen voor de happy few lijkt weggelegd: 18 m2 in een garage in de chique P.C. Hooftstraat, met een prijskaartje van liefst 495000 euro (plus 100 euro maandelijkse kosten). Volgens de advertentie is de plek van 4,65 meter op 3,85 meter geschikt voor grotere auto's. Dat is best breed, maar niet erg lang. Een Rolls-Royce Spectre, om bij de doelgroep te blijven, past qua lengte bijvoorbeeld niet in het vak. De plek is nog niet verkocht. Een bod van 400000 euro werd onlangs geweigerd. Liefhebbers kunnen de parkeerplek overigens ook huren voor 750 euro per maand.

    De run.

    Opnieuw eerst wat tuinwerk. Deze voormiddag in de regen. Het waren een paar vrij dringende klusjes. Vandaar. In de namiddag dan nog een korte run afgewerkt. Gelukkig bleef het toen droog. De zon was evenwel niet te zien. Die kwam pas later even te voorschijn. Dus echt lenteweer is het voorlopig nog niet.

    Details: 5.01/km - 300 c - 169 pasfrequentie - 12,8°.





    03-05-2024, 18:44 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR122 - 8KM200 - 0:38:07

    Het weer.

    De dag ging grijs en mistig van start. Na het optrekken hiervan, was het nog op de meeste plaatsen droog met eerst nog ruimte voor zon, vooral in de Kempen. In de regio's nabij de Franse grens kon er in de voormiddag al een lokale regen- of onweersbui vallen. In de loop van de namiddag kwamen er in het zuidoosten en oosten van het land regen- of onweersbuien tot ontwikkeling, die later op de middag en avond naar het westen opschoven. De kust en het uiterste westen hielden het overwegend droog. Het ging om zeer traag trekkende buien, dus kon er veel neerslag in korte tijd vallen met mogelijk ook hagel. De maxima schommelden van 14 tot 18 graden langs de Franse grens en in de Ardennen, en van 20 tot 23 graden over het centrum en de Kempen. De wind was eerst zwak tot matig uit veranderlijke tot zuidwestelijke richtingen. Later werd hij meestal matig uit west tot zuidwest.

    Actueel.

    De coronapandemie heeft indirect een grote toename van overgewicht onder kinderen veroorzaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Door de coronamaatregelen kwamen mensen massaal thuis te zitten. Bij ongeveer een derde van de kinderen ging dat gepaard met meer schermtijd, terwijl 28% doordeweeks minder in beweging kwam. Het onderzoek bevestigt het vermoeden dat het thuiszitten de lichamelijke fitheid van kinderen geen goed heeft gedaan. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders een normaal gewicht had, daalde van 82% naar 73%. Het percentage van de kinderen dat volgens hun ouders overgewicht had, verdubbelde zelfs: van 8% naar 16%.

    De run.

    Na wat tuinwerk konden we er aan beginnen. Het mocht kort vandaag. Dat scheelt. Deze week trouwens geen lange duurlopen meer. De korte inspanningen primeren nu. We bereiden ons voor op enkele kortere wedstrijden van circa tien kilometer. Dus proberen we het tempo iets op te drijven. Afwachten of dit zal lonen.

    Details: 4.39/km - 491 c - 173 pasfrequentie - 16,7°.





    02-05-2024, 15:58 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-05-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR121 - 9KM800 - 0:46:37

    Het weer.

    Vandaag was het eerst overwegend droog met een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken die later in de namiddag plaatselijk konden uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Een eventueel onweer kon gepaard met hagel. Het bleef echter op de meeste plaatsen droog. De wind was eerst zwak en veranderlijk en werd in de loop van de dag matig uit noord tot noordoost. De maxima lagen tussen 20 en 25 graden in het binnenland en klommen niet veel hoger dan 17 à 18 graden vlak aan zee.

    Actueel.

    De lokale politie van de zone Zennevallei heeft in Ruisbroek meer dan 5500 flessen lachgas in beslag genomen. De lading, bestaande uit 35 paletten met daarop in totaal 5670 drieliterflessen, werd onderschept toen de gasflessen geleverd werden in een loods. De betrokkenen beweerden in eerste instantie dat het geleverde lachgas gebruikt zou worden in de voedingsindustrie, waar lachgas onder meer gebruikt kan worden om slagroom en chocomousse op te spuiten. De nodige documenten hiervoor konden echter niet worden voorgelegd. De flessen werden daarop in beslag genomen met het oog op vernietiging.

    De run.

    Kunnen lopen in fantastisch weer. Inderdaad, van zo' n weertje hou ik wel. Niks koud, maar ook niet broeierig heet. Een klein beetje wind maar ook die hinderde nauwelijks. Wel integendeel. Kortom, hiervoor wil ik tekenen voor de volgende maanden. Meer hoeft dit niet te zijn

    Details: 4.45/km - 591 c - 173 pasfrequentie - 21,1°.





    01-05-2024, 19:42 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!