Het weer.
Deze ochtend was het zwaarbewolkt met lokaal nevel en mist in veel regio's, behalve in het noordwesten van het land waar er meer opklaringen waren. Er was nog steeds kans op wat regen of een bui in het zuidoosten van het land. In de loop van de namiddag werd het overal droog en waren er meer opklaringen in de meeste regio's. De maxima lagen tussen 16 en 21 graden, bij een matige wind die soms vrij krachtig kon zijn aan zee, uit noord- tot noordoostelijke richtingen.
Actueel.
Wat eten we, varkensstoofvlees of rundstoofvlees?
Geen vraag voor vegetariërs natuurlijk. Wie wel graag een stukje vlees vindt hier de troeven van beide soorten.
Het zijn vanzelfsprekend beide heerlijke opties voor een smaakvolle stoverij. Laten we eens van naderbij bekijken wat de verschillen zijn (behoudens de prijs, want varkensvlees is een stuk goedkoper dan rundsvlees):
1° varkensstoofvlees
Dit vlees is sneller gaar dan rundsstoofvlees. Het is dus ideaal voor wie wat minder tijd heeft. Het vlees moet goed doorregen zijn met vet voor het zachtste resultaat. Varkenswangen zijn bijvoorbeeld uiterst taai als ze gebakken worden, maar worden na het stoven heerlijk mals. Je kan varkensstoofvlees maken met bier. Kies een van de Vlaamse streekbieren, zoals Rodenbach of Grimbergen. Of werk gewoon met een donker tafelbier. Is minstens even lekker.
Het geheim om stoofvlees zacht te koken? Houd het vlees warm en eens het warm is voeg je geleidelijk het bier toe om afkoeling te voorkomen.
2° rundsstoofvlees
Rundsstoofvlees heeft een langere gaartijd (ongeveer 2 tot 2,5 uur), maar het geeft ook meer smaak af dan varkensvlees. Voor meer smaak kan je de stoverij aanvullen met wortel, sjalot en/of enkele champignons. Ideaal bier voor rundsstoofvlees is een 'zoet bruin bier' zoals bijvoorbeeld Leffe, maar je kan eigenlijk ook even goed andere bruine bieren gebruiken.
Conclusie: beide opties hebben hun eigen charme. Aan ons om ze eens uit te testen!
De run.
Het was heerlijk lopen vandaag. Ideale temperatuur, droog en zelfs wat zon. Ik wist bijna niet meer hoe die er uit zag en hoe die zonnestralen voelden. Bij deze is dit toch een beetje goed gemaakt. Helaas voorspellen ze voor morgen alweer meer regen(buien). Dus zeker nog geen constant zomerweer in aantocht. Het zal wel een keer beter worden hoop ik. En ondertussen denken we maar aan dat stoofvlees. Kiezen we voor vlees van het varken of van het rund? En hoe zouden we het dan best klaarmaken? Smakelijk!
Details: 5.21/km - 807 c - 170 pasfrequentie - 18,3°.
|