Het weer.
Na het optrekken van de ochtendnevel was het meestal zonnig met in de namiddag wel stapelwolken waaruit over het oosten eventueel een buitje kon vallen. Elders bleef het droog bij maxima van 19 of 20 graden in de Ardennen en van 22 tot plaatselijk 24 graden in Laag- en Midden-België. De wind was nog steeds matig uit het noordoosten.
Actueel.
Rauwe voedingsmiddelen.
Rauwe voedingsmiddelen worden vaak geprezen om hun gezondheidsvoordelen. Toch zijn niet alle groenten en andere plantaardige producten zomaar geschikt om rauw te eten.
Rauwe voedingsmiddelen zijn in het merendeel van de gevallen erg gezond, want ze behouden vaak meer vitamines, enzymen, vezels en mineralen in vergelijking met hun gekookte of verwerkte varianten.
Maar: deze producten eet je maar beter niet onbewerkt!
Aardappelen.
Niet voor niets zie je nooit iemand rauwe aardappelen eten. Hun aanwezige zetmeel is niet ontsloten, maar zit in kleine bolletjes opgeslagen. Door de aardappelen te garen, breken deze open en komt het zetmeel vrij. Hierdoor kunnen we het ook verteren en opnemen in de dunne darm. Bij het eten van een rauwe aardappel komen de bolletjes echter voor langere tijd in de dikke darm terecht. De bacteriën daar zullen het zetmeel wel kunnen verteren, maar produceren bij dit proces veel gas en water. Het gevolg? Buikkrampen en diarree!
Aubergines.
Idem eigenlijk voor aubergines. Die bevatten componenten die gelijkaardige effecten kunnen teweegbrengen, maar in lagere concentraties dan in aardappelen. Door ze te bakken, grillen of stoven, vermijd je risico's en raak je bovendien van hun bittere smaak verlost.
Bonen.
Het gevaar bij bonen en andere beulvruchten schuilt dan weer vooral in sommige van hun aanwezige eiwitten. Eiwitten zoals lectinen binden op ons darmweefsel en veroorzaken daar gaatjes, met spijsverteringsproblemen en darmirritatie tot gevolg. Andere stoffen gaan dan weer de vertering van de eiwitten tegen. Zeker op lange termijn is dit nefast voor de darmen. Voorts bevatten bonen ook zetmeel dat, net als bij aardappelen, eerst ontsloten moet worden. Daar bij moet ook de 'amylase-inhibitor' worden geneutraliseerd, een eiwit dat ervoor zorgt dat we zetmeel ûberhaupt niet kunnen verteren. Dit alles kunnen we oplossen door deze 'leguminosen' te koken.
Spruiten.
Ook spruiten zijn een bladgroente die je maar beter kunt koken of stoven. Hun aanwezige 'glucosinolaten' interfereren met de opname van jodium in het lichaam. Zeker personen die last hebben van hun schildklier moeten hiermee opletten, want dit kan de aanmaak van schildklierhormonen nog meer verstoren en de symptomen van een niet goed functionerende schildklier verergeren. Een deel van de glucosinolaten breekt echter af bij het stomen of koken. Bovendien maakt dit de spruitjes beter verteerbaar en vermindert het de bittere smaak.
Rabarber.
Rauwe rabarber is eveneens af te raden. Hun stengels en bladeren bevatten oxaalzuur, waarvan de concentratie toeneemt later in het seizoen. Dit oxaalzuur slaat neer in de buisjes van onze nieren, die vervolgens verstoppen. Maar de toxische dosis is 15 tot 30 gram, dus je moet al heel veel van deze plant innemen voor je in de problemen komt.
Sjalotten.
Sjalotten, de bekende gele of rode ovale uitjes, zijn erg geliefd in zomerse salades. Nochtans zitten er in sjalot, ui en look ook irriterende stoffen, al zijn wij daar als mens veel minder gevoelig aan dan bijvoorbeeld honden en katten. Door ze te verhitten worden de aanwezige disulfiden omgezet in andere stoffen. Zo krijgen sjalotten ook hun typische milde en zoete smaak.
Cassave.
Cassave, dit is een tropische wortel, bevat naast zetmeel ook 'cyanogene glycosiden', die in het lichaam de gevaarlijke stof cyanide vrijgeven. Hetzelfde geldt ook voor abrikozen- en kersenpitten, bittere amandelen en lijnzaad. Een grote inname van dit goedje kan lijden tot een cyanidevergiftiging, met ademhalingsproblemen, schildklierklachten en, in het ergste geval, een hartstilstand tot gevolg. Cassave moet daarom altijd grondig worden gekookt om deze chemische verbinding af te breken. Kook de vrucht wel niet te snel, want dan inactiveer je de enzymen te snel en blijven de schadelijke stoffen toch intact.
Tot slot: bij rauwe groenten zoals spinazie of kool bestaat altijd wel het risico dat het product besmet is met bacteriën zoals E.coli of salmonella. Gelukkig is die kans erg klein. Enkel zwangere vrouwen en ziekenhuispatiënten met een verzwakt immuunsysteem laten ze maar beter links liggen.
De run.
Details: 8.06/km - 472 c - 144 pasfrequentie - 17,2°.
|