Het weer.
Vandaag vrijdag was het wisselend tot zwaar bewolkt met deze voormiddag matige regenval aan de kust, lokale buitjes in de Ardennen en overwegend droog weer in het centrale deel van het land. In de loop van de namiddag trokken regen en buien het land in vanaf het westen. Lokaal viel er opnieuw veel regen, onder meer aan de kust waar ook onweer mogelijk was.
De maxima lagen tussen 11 en 16 graden.
De wind waaide matig tot vrij krachtig uit zuidwest met rukwinden tot 70 km/u. Aan zee ruimde de wind in de namiddag naar noordwest en nam dan toe tot zeer krachtig met rukwinden van 70 tot 90 km/u.
Actueel.
Eiwitten in bloed
Bloed bestaat voor 45% uit bloedcellen en voor 55% uit plasma. In het bloedplasma zitten duizenden verschillende eiwitten, zoals hormonen, antistoffen en ferritine.
Wat is de functie van eiwit in je bloed?
Eiwitten hebben allerlei verschillende functies in het bloed. Het zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn nodig om allerlei processen in je lichaam te laten functioneren. Albumine speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het overbrengen van voedingsstoffen en fibrinogeen is belangrijk voor het stollen van je bloed. Of neem het eiwit ferritine. Dit eiwit slaat ijzer op in je lichaam. Dit ijzer heeft je lichaam weer nodig om hemoglobine aan te maken (het eiwit dat verantwoordelijk is voor het vervoer van zuurstof). Ook zitten er immunoglobulinen in je lichaam. Dit zijn antistoffen die je beschermen tegen ziektes.
Hoeveel eiwit zit er in je bloed?
Gemiddeld ligt het eiwitgehalte in je plasma tussen de 63 en 83 gram per liter. Hoe hoog of laag het eiwit in jouw bloed is, is voor een deel erfelijk bepaald. Maar ook je voeding, een ziekte of een infectie heeft hier invloed op. Soms controleert je arts het eiwitgehalte in je bloed om een bepaalde diagnose te bevestigen of uit te sluiten. Wij controleren ieder jaar het eiwitgehalte in het bloed bij plasmadonors.
Wat als de hoeveelheid eiwitten in je bloed te hoog is?
Als je teveel eiwitten in je bloed (hyperproteïnemie) hebt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Een te hoog eiwitgehalte veroorzaakt zelf nooit klachten, maar kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of oorzaak. Bijvoorbeeld uitdroging, een leverziekte, een infectie of andere onderliggende oorzaken. Symptomen als ontstekingen, misselijkheid, diarree, duizeligheid en algemene vermoeidheid kunnen voor je arts reden zijn om je bloed te onderzoeken. Zo kunnen diagnoses bevestigd of uitgesloten worden.
Wat als de hoeveelheid eiwit in je bloed te laag is?
Als het te laag is, dan kan dat komen door nier-, darm- of leverproblemen. Bij een nier- of darmaandoening lekken de eiwitten uit het bloed weg en gaan via de ontlasting of urine uit je lichaam. Een te lage eiwitwaarde toon je vaak via een urineonderzoek aan, waar de hoeveelheid dan verhoogd is. Soms kan het ook zijn dat je lichaam te weinig eiwitten aanmaakt. Sommige leverziektes zorgen er bijvoorbeeld voor dat de productie van het eiwit albumine verlaagd wordt.
Eiwitten uit bloed helpen patiënten
Sommige eiwitten kunnen uit je bloedplasma worden gehaald om patiënten te helpen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld stollingsfactoren nodig om bloedingen tegen te gaan. Of ze maken niet voldoende antistoffen waardoor ze heel snel infecties oplopen. Met eiwitten uit donorplasma kunnen medicijnen worden gemaakt voor wel 100 verschillende ziekten.
De run.
Tot deze middag viel het weer nog redelijk mee. Het was wel fris en er stond een felle wind maar het bleef zo goed als droog. Dat veranderde wel enorm na de middag toen het bijna onophoudelijk hard begon te regenen.
De benen voelden iets beter aan dan de voorbije dagen en weken. Een lange duurloop (van plus 10 km) kon terug. Het is nog wel geen marathonafstand zoals in 2010 in Gent (foto) maar toch al wat beter dan de vele korte runs die we de laatste dagen hebben moeten afhaspelen. Hopelijk blijft het herstel zich doorzetten. Maar we gaan toch maar blijven opletten. Liever nog eens terugschakelen dan volledig hervallen. Het is niet echt een heel erg euvel maar wel vervelend. Dat maakt het ook moeilijk om er van af te geraken. Lopen lukt immers.
Details: 5.20/km - 668 c - 174 pasfrequentie - 12,8°.
|