Het weer.
Vandaag bleef het zwaarbewolkt met eerst vooral in het westen kans op wat gedruppel. In de loop van de dag trok de zwakke storing verder over het land.
De maxima schommelden tussen 0 en 8 graden bij een meestal matige wind uit het zuidwesten tot westen.
Actueel.
GSM EN AUTORIJDEN
Bestuurders die in Oost-Vlaanderen betrapt worden op GSM-gebruik achter het stuur, zullen vanaf vandaag sneller hun rijbewijs moeten inleveren. Vorig jaar was er al een verstrenging. Toen dreigden professionele bestuurders of recidivisten hun rijbewijs meteen kwijt te spelen.
Omdat het aantal inbreuken te hoog blijft, ondanks tal van sensibiliseringsacties, geldt de maatregel nu voor iedereen. Volgens verkeersinstituut VIAS houdt 8% van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van de GSM achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een 50-tal doden en 4500 gewonden per jaar.
De maatregel geldt ook voor tablets of smartwatches en is van tel als de voertuigen in beweging zijn, dus niet bij stilstand, zoals in een file of aan een rood licht.
Terug in de tijd: maandag 14 december 2009.
9 km gelopen. Chrono 0:45:36. 4.57/km. Temperatuur 1°. Gestart om 17 uur.
Gelezen: de honderd meter.
In 1912 liep de Amerikaan Donald Lippincott de 100 meter vlak in 10 sec en 6/10e. Het was een ophefmakende prestatie en iedereen vroeg zich af waar de grens van atletische prestaties lag.
Maar in 1921, negen jaar later dus, was er een grote sensatie in de sportwereld. De Amerikaan Charles Paddock stelde het record weer scherper met 10 sec en 4/10e.
Weer negen jaar later (1930) maakte de Canadees Percy Williams er 10 sec en 3/10e van.
Zo bleef het tot in 1936. Toen liep de kleurling Jesse Owens op de Olympische Spelen in Berlijn de 100 meter in 10 sec 2/10e. Owens was zo’n uitzonderlijk figuur dat niemand er aan twijfelde dat nu het hoogste was bereikt.
Maar 20 jaar later (1956) en weer in Berlijn, op de militaire kampioenschappen, noteert men 10 sec 1/10° voor Willie Williams, een 24-jarige kleurling uit Dakota. Williams was iemand die in de VS niet eens bij de topfiguren behoorde en wiens kandidatuur niet weerhouden werd voor de Olympische Spelen van Melbourne.
Lange tijd gold de loopstijl van Nurmi als model voor alle oefenmeesters die uit hun lopers het hoogste rendement wilden halen. Zij waren tot de vaststelling gekomen dat niet alleen de sobere leefwijze, de keiharde wil en de natuurlijke aanleg van belang waren, maar ook dat de manier waarop gelopen werd van grote betekenis was om steeds betere tijden te verwezenlijken.
Zo begon meteen een evolutie die niet meer tot stilstand kwam: steeds grondiger bestudeerde men de mogelijkheden van het meest efficiënte gebruik van alle spieren. ‘Afzetten met de hiel en de dij van het andere been ver naar voren brengen; meewerken van armen en schouders om het lichaam een krachtige impuls te geven’ zo luidden de eerste instructies ruim twintig jaar eerder (1936). Maar geleidelijk week men van deze simplistische slogan af. Men ondervond dat het beter was de dij niet te ver naar voren te brengen. Men stelde vast dat het bovenlichaam niet te veel mocht bewegen. Zo kwam men er stilaan toe een moderne loopstijl te scheppen die later misschien opnieuw ouderwets zal lijken, wanneer nog doeltreffender bewegingen zullen aangewend worden.
Uit: ‘De Post’ 19 augustus 1956.
De run.
Door omstandigheden niet zo heel veel tijd vandaag. Wat doe je dan als je toch graag tien kilometer wil lopen? Juist ja, een beetje tempo in de run steken. Dat hebben we dan ook gedaan. Het liep ook vlot. Dus zeker een heel goede oefening. Morgen in ieder geval rustig(er) aan.
Details: 4.48/km – 639 c – 175 pasfrequentie – 3,3°
|