Het weer.
Licht bewolkt met hoge sluierwolken.
Vandaag was het eerst zonnig met enkele hoge sluierwolken. In de namiddag werd het gedeeltelijk bewolkt vanuit Frankrijk met meer middelhoge en hoge wolkenvelden.
Het was zeer zacht voor de tijd van het jaar bij maxima tussen 18 en 19 graden in de Ardennen en aan de kust, 20 tot 22 graden in Laag-België en tot 23 graden in de Kempen.
Er waaide een matige zuidoostenwind met rukwinden tot 50 of 55 km/u op de Ardense hoogten.
Actueel.
GEHALTE LICHAAMSWATER
Lichaamswater is de totale hoeveelheid vocht in het lichaam van een persoon. Het menselijk lichaam moet uit ten minste 50% water bestaan. Het exacte percentage varieert op basis van een aantal factoren (bijv. leeftijd en geslacht). Lichaamswater is de primaire bouwsteen voor cellen.
Hoewel de feitelijke gemiddelde percentages water in het menselijk lichaam variëren per geslacht, leeftijd en gewicht, is één ding consistent: vanaf de geboorte bestaat meer dan de helft van uw lichaamsgewicht uit water.
Het gemiddelde percentage lichaamsgewicht dat uit water bestaat, zal gedurende het grootste deel van of uw hele leven boven de 50 procent blijven, hoewel het na verloop van tijd wel afneemt.
Gedurende de eerste paar maanden van uw leven bestaat bijna driekwart van uw lichaamsgewicht uit water. Dat percentage begint echter te dalen voordat u uw eerste verjaardag bereikt.
Het afnemende waterpercentage door de jaren heen is voor een groot deel te danken aan meer lichaamsvet en minder vetvrije massa naarmate je ouder wordt. Vetweefsel bevat minder water dan mager weefsel, dus uw gewicht en lichaamssamenstelling hebben invloed op het percentage water in uw lichaam.
Hoe bepaal je je waterpercentage?
U kunt online rekenmachines gebruiken om het percentage water in uw lichaam te bepalen. Er zijn ook formules die u kunt gebruiken. De Watson-formule berekent bijvoorbeeld het totale lichaamswater in liters.
Hoe behoud ik een gezond waterpercentage?
Het krijgen van voldoende water is afhankelijk van het eten en drinken dat u elke dag consumeert. De ideale hoeveelheid water die u moet consumeren, varieert sterk, afhankelijk van factoren als leeftijd, gewicht, gezondheid en activiteitenniveau.
Uw lichaam probeert van nature een gezond waterpeil te behouden door overtollig water via de urine af te scheiden. Hoe meer water en vloeistoffen u drinkt, hoe meer urine er in de nieren wordt geproduceerd.
Als u niet genoeg water drinkt, gaat u minder vaak naar de badkamer omdat uw lichaam vocht vasthoudt en het waterpeil op peil houdt. Te weinig waterverbruik verhoogt het risico op uitdroging en mogelijke schade aan het lichaam.
Houd er rekening mee dat u op verschillende manieren water kunt consumeren. Een glas sinaasappelsap is bijvoorbeeld meestal water.
Wees echter voorzichtig, want cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee of bepaalde frisdranken, kunnen een diuretisch effect hebben. Je zult nog steeds veel van het water in die drankjes vasthouden, maar door de cafeïne moet je vaker plassen, waardoor je meer vocht verliest dan wanneer je water drinkt.
Alcohol heeft ook diuretische eigenschappen en is geen gezonde manier om uw doelen voor waterverbruik te bereiken.
Voedingsmiddelen die hoge percentages water bevatten, zijn onder meer:
aardbeien en andere bessen / sinaasappels en andere citrusvruchten / sla / komkommers / spinazie / watermeloen, meloen en andere meloenen / magere melk.
Soepen en bouillon zijn ook meestal water, maar let op het caloriegehalte en het hoge natriumgehalte, waardoor deze opties iets minder gezond kunnen worden.
Wat zijn tekenen van uitdroging?
Uitdroging en de daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen zijn bijzonder riskant voor mensen die trainen of werken in warm, vochtig weer.
Evenzo betekent fysiek actief zijn in droge hitte dat uw transpiratie sneller verdampt, waardoor het vochtverlies sneller gaat en u kwetsbaarder wordt voor uitdroging.
Chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes en nieraandoeningen, vergroten uw kans op uitdroging door vaker plassen. Zelfs als u verkouden bent, kan de kans kleiner zijn dat u zoveel eet en drinkt als u normaal doet, waardoor u risico loopt op uitdroging.
Hoewel dorst zeker het meest voor de hand liggende teken van uitdroging is, raakt je lichaam in feite uitgedroogd voordat je dorst krijgt. Andere symptomen van uitdroging zijn onder meer: vermoeidheid / donkere urine / minder vaak plassen / droge mond / duizeligheid / verwarring.
Baby’s en jonge kinderen die uitdroging ervaren, kunnen dezelfde symptomen hebben, evenals gedurende een lange periode droge luiers en huilen zonder tranen.
Is het mogelijk om teveel water te drinken?
Hoewel het ongebruikelijk is, is het mogelijk om te veel water te drinken, wat kan leiden tot watervergiftiging, een aandoening waarbij de niveaus van natrium, kalium en andere elektrolyten verdunnen.
Als het natriumgehalte te laag wordt, is het resultaat hyponatriëmie, wat kan leiden tot verschillende potentieel ernstige gezondheidsproblemen.
Bepaalde medische aandoeningen kunnen u kwetsbaarder maken voor watervergiftiging, omdat ze vochtretentie in het lichaam veroorzaken. Dus zelfs als u een normale hoeveelheid water drinkt, kan uw niveau te hoog worden.
Terug in de tijd: zondag 21 maart 2010.
Niet gelopen. Vijfde dag zonder run dit jaar.
Gevolgd:
Wedstrijd 1
Waarschoot – Aalter U13 provincie Oost-Vlaanderen
Goede en gelijk opgaande wedstrijd van beide ploegen. De eerste helft kwamen er langs weerszijden enkele kansen maar die werden niet benut.
In de tweede helft kwam Aalter op voorsprong na hoekschop. Waarschoot kon evenwel de situatie nog rechtzetten en scoorde nog twee keer via dezelfde speler. Eindstand 2-1.
Wedstrijd 2
Vinkt – St-Laureins 3e provinciale A Oost-Vlaanderen
Goede eerste helft van de thuisploeg. 1-0 aan de rust.
De tweede helft was het heel wat minder en men miste ook een grote kans om verder uit te lopen.
De bezoekers lieten de kansen niet onbenut en werkten af aan 100%. Eindstand 1-4.
De run vandaag.
Wat een heerlijk weertje! Dit zijn echt lentetoestanden.
Details: 4.24/km – 311 c – 179 pasfrequentie – 15°.

|