Het weer.
Wisselend tot vaak zwaar bewolkt en op een lokale bui na droog.
Vandaag was het eerst zwaar bewolkt met perioden van regen of buien die lokaal hevig konden zijn met kans op onweer. In de loop van de namiddag werd het droger vanaf de kust met meer en meer opklaringen.
Het was relatief fris met maxima van 13 graden in de Hoge Venen tot 19 graden in het centrum.
De matige noordwestenwind werd soms vrij krachtig in het noordwesten van het land in de namiddag met rukwinden rond 50 km/h. Vlak aan zee was de wind vrij krachtig uit noordnoordwest met pieken rond 60 km/h.
Actueel.
GEZONDHEID - PFAS
Wat is het effect van PFAS op onze gezondheid?
Het probleem ontstaat vooral als je gedurende een lange periode in contact komt met deze stoffen. Als je bijvoorbeeld twintig jaar eieren eet van kippen die scharrelen op vervuilde grond. Een kort contact met PFAS, zelfs met een relatief hoge concentratie, zal waarschijnlijk geen gezondheidseffect hebben. Dat is een verschil met asbest waar je met het inademen van één vezeltje al pech kan hebben en longvlieskanker kan krijgen. Heb je een te hoge waarde PFAS in je lichaam, dan loop je risico op problemen met je immuniteit, lever en hormoonbalans. Er zijn ook linken met verschillende soorten kanker.
Kan ik uitzoeken of ik PFAS in mijn lichaam heb?
Het nieuws over die stoffen roept vragen op en als je in de omgeving van zo’n PFAS-vervuilde plek woont wil je uiteraard graag weten wat er aan de hand is in jouw lijf. Dat kan via een specifiek bloedonderzoek. Woon je in een gebied met een hoge concentratie, dan kan je dit bloedonderzoek aanvragen via de huisarts.
Krijg je de PFAS nog ooit uit je lichaam?
Zorgen dat je niet nog meer PFAS binnenkrijgt is de enige tip die men kan geven. Woon je op vervuilde grond, eet dan zeker geen eieren van eigen kippen of groenten uit de moestuin. Ook met vis uit Belgische waterlopen kan je beter oppassen. Uit metingen blijkt dat paling overal in België veel vervuilde stoffen bevat. Drinkwater zou dan weer geen probleem zijn.
Verder kan je enkel wachten tot de stof vanzelf uit je lichaam verdwijnt, maar dat duurt extreem lang. Na drie tot negen jaar zit er nog steeds de helft van de hoeveelheid PFOS in je lichaam. Tegelijk is er geen reden om te hard te panikeren. Het is een stof die niet goed is en niet thuishoort in ons lichaam of de natuur, maar het is ook niet zeker dat je er ziek van wordt. Hier speelt je persoonlijke genetische pakket een rol, dat zal uiteindelijk bepalen of je gezondheid eronder lijdt.
Terug in de tijd: woensdag 7 juli 2010.
15km400 gelopen (25 rondjes Finse piste). Chrono 1:24:30. Gestart om 17.15 uur. Recuperatieloop. Dat was aangewezen bij deze temperatuur (26°) en na de intensieve run van gisteren. Nu wel goed gerecupereerd.
De run vandaag.
TR202 – weg – afstand 8km000 – chrono 1:15:28 – km-tijd 9.26 - calorieën 441 – temperatuur 15,0° - gewicht 62,8 kg – hartslag 77-83 – pasfrequentie 128 – weersomstandigheden: frisjes, zeker in vergelijking met de voorbije dagen; we hielden het rustig voor de eerste dag van de week

|