dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tonijn op Baskische wijze

    Tijdens onze negendaagse “veldtocht” van Duinbergen

    naar het zuiden hebben we drie dagen verbleven in Bayonne,

    bij de Franse Basken.

    In de bergen ligt een piepend klein dorpje, Espelette, met een grote naam,

    zeker voor degenen die interesse hebben voor gastronomie.

    Ik had al driemaal eerder Thon à la Basqaise gemaakt,

    volgens een recept uit het zuiden van Frankrijk,

    en telkens had ik me afgevraagd waarom er onder het recept in het kookboek

    een half blad besteed was aan Piment d’Espelette en hoe die smaakt.

    Toevallig verblijven we daar toch wel in die buurt zeker!

    (dank aan Greta). Wij naar dat dorpje natuurlijk,

    en de pepers worden geoogst van september tot de eerste vorst

    in het land komt (P.S. Albert II misschien?). Beter kan dus niet.

    We bezochten l’Atelier du Piment, kregen een rondleiding binnen en

    mochten buiten zelfs een quiz oplossen tussen de hangende pepers in het veld.

    Ze zwanzen er ginder echt niet mee hoor!

    Er bestaat een Syndicat du Piment d’Espelette (Ezpeletako Biperra

    voor degenen die vlot Baskisch spreken), met een eigen AOC

    kwaliteitslabel, zoals de Franse wijnen.


    Het piment is verkrijgbaar in poeder of vers, in koorden gestrengeld.

    Maar ook vermengd in confituren, kazen en alle mogelijke andere bereidingen.

    We kochten in het atelier een koord voor 10 €, met 21 rode neuzen eraan.

    Deze koorden kan je trouwens kopen op elke markt in het (Baskisch) zuiden

    van Frankrijk.

    De pepers blijven tamelijk zacht gedurende twee maanden.

    Dan zijn ze aan het drogen geslagen en worden ze een pak scherper.

    Zo kan je ze nog twee jaar bewaren (en gebruiken!).

    Als ze dan nog niet geconsumeerd zijn (zal bij ons niet gebeuren)

    kan je ze nog 10 jaar behouden als decoratief element.

     


    Nu komt het recept: het was precies drie jaar geleden dat ik het bereid had,

    te lang eigenlijk. Op de foto van het recept kan je lezen dat

    de bereiding “makkelijk” is, iets voor mij dus.

    À propos, als je iets op je scherm hebt, dat je net niet goed kan lezen,

    druk dan met een vinger op de controltoets (ctrl) en draai

    aan je wieleke van je muis. De tekst wordt nu groter en beter leesbaar,

    of kleiner. Let wel dat het enkel werkt als je aan het wieleke draait

    en tegelijkertijd luid “akke akke tuut tuut” zegt.

    Moet je eens proberen:

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 moot tonijn van 3 cm dikte, ca 600g

    maak de vis droog indien nodig

    (kan ook goed met zwaardvis)

    laat de vis 2 uur marineren met 2 el olie en citroensap

    4el olijfolie

    pel de ui, ontvel de tenen look, snij in plakjes

    sap van 1 citroen

    snij de tomaten in acht stukken

    2 rode en 2 groene paprika´s, opgelegd

    verhit de rest van de olie in een pan

    1 grote witte ui

    fruit de ui en look 5´ onafgedekt, tot de ui mals is

    4 tenen look

    voeg toe: tomaten, piment, laurier, paprika´s

    4 rijpe tomaten (ca 500g)

    breng op smaak met zout, peper en tijm

    1 rood pepertje (piment d´Éspelette)

    verhit een gietijzeren pan zonder vet

    2 laurierblaadjes of poeder

    bak de vis zonder marinade op een hoog vuur

    zout

    elke kant 2 tot 3´ tot hij goudbruin is

    versgemalen peper

    strooi er zout en peper over

    gedroogde tijm

    voeg de groenten en de marinade toe

     

    laat op een laag vuur 15’ tot 20´ stoven

    Tip: guirlandes van Piments d’Espelette zijn te koop op alle markten in Frans Baskenland. Allen daarheen!

    (verwijder laurierblad indien geen poeder gebruikt)

     

    dien op met stokbrood of wedges

     


    In feite kon je dit recept evengoed aflezen op de foto hierboven.

    Ik weet niet of je in België altijd verse tonijn kan vinden.

    Hier in Spanje uiteraard, en één keer heb ik het gemaakt

    met een bonito, dat is een minitonijn met een nog fijnere smaak.

     


    Volgens de ene bron komen de pepers uit Indië, volgens de andere

    uit Amerika (je kan alles aflezen op de foto’s).

    Tja, 500 jaar geleden was dat toch allemaal hetzelfde.

    De franse bron zegt: “Amerikaans” en meegebracht door “onze” marins

    in de 16de eeuw. Het zullen de Spanjaarden wel geweest zijn zeker?


     

    Wie dit niet lust, heeft ofwel zijn Plechtige Communie  nog niet gedaan,

    of heeft geen smaakpapillen.

     

     

    30-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer 2008 (1)

     

     

    De winter staat voor de deur, in België is hij zelfs al even binnengekomen.

    De hoogste tijd dus om even terug te blikken naar de zomer van 2008,

    die qua klimaat niet te best was (om beleefd te blijven), maar toch weer gonsde

     van de activiteiten.

    In de Olaba(*) organisatie was en is er altijd wel iets levendig op komst. 

    Vandaag kijk ik even terug naar het Olaba Petanquekampioenschap 2008,

    naar aloude traditie georkestreerd in de domeinen van TC Duinbergen,

    aan de Krommedijk.

    Tussen (), die dijk is niet bevorderlijk voor het nauwkeurig positioneren

    van de petanqueballen,

    want door de kromtegraad wijken die ronde dingen doorgaans af van hun baan.


     

    Dit is een prangend beeld uit de halve finale, met een worp die beslissend is

    om al dan niet de finale te halen.

    De “pointeur” in kwestie is Luc, Technisch Directeur van Olaba,

    die hier met grote kunde bewijst hoe je een worp technisch moet uitvoeren.

    Let op de professionele houding.

    Helaas schiet deze specialist letterlijk en figuurlijk net iets te kort.

    De tegenstanders glunderen al, want ze zien zichzelf al in de grote finale belanden.

     

     

     

    Dit is nog een beeld uit dezelfde halve finale.

    Let hier vooral op Erik, in het midden.

    Op alles bedacht heeft hij een blauwe handdoek bij,

    die hij zorgvuldig koestert. Waarom? Zal je denken.

    Wel, Erik is de Financieel Directeur van Olaba, en de kas was nagenoeg plat.

    Daarenboven was er een dineetje voorzien in het clubhuis.

    Met een platte kas is de enige uitweg: de afwas doen,

    en dus had Erik zijn gerief al meegebracht.

     

     

    Dit is hier een groepsfoto min één. Let hier vooral op de ballen.

    Erik heeft niet alleen een onderbroek aan met lange pijpen,

    maar hij heeft ook een slingerbal.

    Hij beeldt hier een antieke Engelse pendule uit, wat slechts gedeeltelijk geslaagd is.

    Luc, aan de rechterkant laat niet graag zijn ballen zien.

    Hij heeft zich Olaballen aangeschaft met een donkerbronzige kleur,

    als het ware Obama Olaba ballen.

    Dank zij de verkiezing van 4 november jl. kan hij nu uit de schaduw

    komen en volgend jaar zelfs een sterke indruk maken

    met zijn ballen bij vriend en tegenstander.

     


     

    Hier zijn alle Olaba’s, vermoeid maar gelukkig, verzameld rond de dinertafel,

    en klaar voor de proclamatie van de uitslag, huldiging

    van het kampioenenteam en voor de goodies uit Ronny’s keuken.

    Erik steekt zijn vork al in de lucht als mogelijk overwinnaar,

    maar tevergeefs.

    Diezelfde vork zal hij een uur later moeten afdrogen in de keuken.


     

    …en Ronny heeft het inderdaad weer goed gedaan.

     Kijk maar hoe Greta geniet van dit lekkers!!

     

     

     

    (*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.

    Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn

    Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is

    met een Franstalige benaming (**).

    Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.

    Deze benaming vergroot zeker het prestige, en wie weet

    de mogelijkheid tot subsidiëring door de gemeente,

    zodat onze Financieel Directeur in het vervolg zijn handdoek

    mag thuislaten, en daar de afwas doen.

     

    (**) dit is natuurlijk maar een grapje.

    Een schalkse knipoog is hier wel op zijn plaats.

     

    29-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    13-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blinde vinken met pruimen, en dan naar Spanje rijden...

    “Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden op deze eigenste weblog.

    Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk blinde vinken met pruimen

     en Provençaalse kruiden, maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.”

    Dit stond te lezen in de laatste Belgische update van onze blog.

     

    De volgende keer is dus nu, vanuit Andalucia.

    We waren negen dagen on the road, en we zijn weer

    een aantal ervaringen rijker, die we binnenkort willen uitwisselen

    met de lezers van de weblog.

     

    Maar vandaag willen we zachtjes beginnen, namelijk met de blinde vinken.

    Afspraak in de keuken dus, want hier is het lekkere gerechtje

    met de vinken en de pruimen.

     

    Dat is nu een gerecht waar ik een beetje fier op ben/was.

    Ik had het gekozen omdat in het kookboek zo’ n mooie foto stond.

    Mijn foto’s (genomen door Greta) zagen er ook fantastisch uit.

    Dat komt omdat je in de dienschotel in het midden de blinde vinken ziet,

    omgeven door twee rijen rattekes.(*)

     

    (*)voor wie geen rattekes kent: het zijn lange, harde en magere patatjes,

    die je sierlijk op rijen kan leggen.

    Ze omringden dus de blakende blinde vinken.

     

    Je voelt het zeker al aankomen: ik had per ongeluk de foto’s

    in de vuilmand van de computer gekieperd.

    Normaal is dat geen probleem: door één knop te drukken

    kan je ze gewoon terugzetten, wat ik ook gedaan heb.

    Problemo: de vijf foto’s kwamen niet terug.

    Ik heb uren mijn computer afgezocht, maar ze niet gevonden.

    Ergens verstoppen ze zich, en wie weet dat ze binnen

    een paar maanden per ongeluk komen bovendrijven.

     

    Het zal me niet beletten het gerechtje toch weer te geven.

    Je weet maar nooit of er iemand in geïnteresseerd is.

    Hier gaan we dan:

     

    Ingrediënten voor 3

    bereiding

    2 el boter

    Ui en wortel schillen, in schijfjes snijden

    2 uien

    Aanfruiten in de boter, met voortdurend roeren

    1 dikke wortel

    De blinde vinken met de groenten in deze pan heet aanbraden

    3 blinde vinken (bereid)

    Op smaak brengen met peper, laurier, tijm, eventueel zout

    Peper (eventueel zout)

    De boeljon in kop warm water oplossen, over het vlees gieten

    Laurierpoeder

    Opnieuw even aan de kook brengen

    Tijm

    Vuur lager zetten en 15’ laten sudderen

    1 kop warm water

    De pruimen toevoegen en nog 20’ laten pruttelen

    Kippenboeljon in tablet of poeder

    Opdienen met gekookte aardappelen (rattekes)

    1 blik (ontpitte) pruimen

    Saus eventueel dikken met een beetje rouxpoeder

    Gedroogde peterselie

    Alles serveren in een dienschotel

     

    De aardappelen bestrooien met peterselie

     

    Opm.: als de vinken al gekruid waren, geen zout toevoegen

    P.S. als, zoals hier, een gerecht er lekker uitziet in het kookboek,

    durf ik het al eens (s)maken voor drie personen

    (de volgende dag als boblunch, weet je wel!).

     

     

     

    13-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    10-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beetje uitleg voor onderweg

    Eigenlijk had ik een (Gretasche) fotoreportage voorzien

    over onze trip naar Tarifa, Vejer de La Frontera, Cadiz,

    Jerez en Arcos de la Frontera, maar doordat mijn computer

    geherformatteerd werd is het software programma

    Adobe Photoshop Elements, dat Greta gebruikt, verdwenen.

     

    Het origineel, dat opnieuw moet geïnstalleerd worden, ligt in Spanje.

    Dus zit er maar één ding op: het gaan halen.

    We vertrekken zondag 12/10, en nemen intussen even vakantie in Frankrijk.

    De eerste dag zullen we rijden tot  voorbij Poitiers, net vóór Niort,

    tot in een dorpje met een naam die zo verward is, dat ik hem hier

    niet wil vermelden, want het gaat over La Mothe Saint Héray.

    Waarschijnlijk zijn er meer letters in de naam dan inwoners.

     

    We gaan daar bed en breakfasten bij Ollanders.

    Als je wil zien in welk bed we morgen slapen, ga dan even naar

     www.lemouillagevert.com. We slapen in de “lindebloesem”

    op het gelijkvloers, en de ollanders gaan voor ons koken ook.

    Eindelijk nog eens boerenkool met worst.

     

    Zoals gewoonlijk in deze periode zullen we de enige gasten zijn.

    De volgende dagen gaan we dan rustig richting Bordeaux,

    waarschijnlijk via het Ile d'Oléron, of La Rochelle, en verblijven dan

    drie dagen in Bayonne, tegen Biarritz.

     

    Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden

    op deze eigenste weblog.

    Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk

    blinde vinken met pruimen en Provençaalse kruiden,

    maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.

     

    Eén dingetje toch nog, terwijl ik er aan denk.

    In juli kocht ik in de lokale supermarkt een knolselder.

    De kassadame, eigenlijk meisje, want het was een stagiaire,

    deed een poging om mijn knol te vinden in haar tabelletjes

    en er een prijs op te plakken.

    Ze kon het niet achterhalen en vroeg me: “Meneer, wat is dit? I

    s het een witte kool?”

    Het toeval wil dat ik onlangs voor mijn laatste gerecht

    (met de gebakken knolselder) opnieuw aan de kassa

    een (andere) interim had, die me ook weer vroeg

    ”Meneer, wat is dit? Is het een raap?”

    Een mens zou al bang worden om een knolselder te bereiden…

    In elk geval, ik moet nu afsluiten, want ik ben dringend aan inpakken toe.

     

    Ik wil vragen aan de e-mail correspondenten voorlopig

    geen mails te sturen, want anders gaat mijn brievenbus

    door mijn desktop zakken.

    Ik laat jullie zo vlug mogelijk iets weten, hetzij onderweg,

    hetzij vanuit Andalusia.

    Tot ziens!

     GroB

    10-10-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    06-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: ingepakte vis met gebakken knolselder

     

    Ik ben een tijdje afwezig geweest op mijn weblog, en dat komt

    onder meer doordat mijn computer nogal dol draaide.

    Beter mijn computer dan ikzelf zeg ik soms.

    Hij is intussen onder het mes geweest, en had wat

    revalidatie nodig (lees: mijn handen en hersenen vol met

    herinstalleren van programma’s enz.).

     

    Intussen heb ik iets gekookt, waarvan ik niet wist dat

    het zo’n succes zou hebben bij Greta.

    Nu de financiële en andere markten aan het instorten zijn,

    is het nog een troost om lekker (en toch goedkoop) te kunnen eten.

    Nu er waarschijnlijk veel restaurants in de problemen gaan komen,

    moeten we vastberaden gereed staan om zelf smaakvolle dingen te maken.

    Gelukkig heb ik onze Greta, en probeer ikzelf één keer per week

    mijn duit/eurocent in het zakje te doen.

     

    Het gerechtje van vandaag is dan ook nog afkomstig van de hand

    en de pan van de heer Montignac. Lekker én gezond dus.

    Het staat in een van zijn boeken vermeld als “ingepakte vis”.

    Je kunt het met allerlei vissen maken, en ik heb verse zalm gekozen.

    Hier is de kok al in volle actie.

    Zijn linkerhand beweegt met een snelheid die onwaarschijnlijk is.

    Greta vindt dat fijn, dan kan ze foto’s nemen met een ‘flou artistique’,

    zoals ze dat noemt.



     

    Het gerecht ziet er een ietsje alternatief uit, maar dat is nu heel erg ‘cool’.

    Hier staat dan wat er allemaal inzit, en hoe het bereid wordt.

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 zalmfilets (150 à 200g), of andere vis

    snijd de prei in dunne reepjes

    citroensap

    wrijf de vis in met peper en zout, sprenkel citroensap erover

    peper en zout

    bestrijk de visfilets aan één kant met de pesto

    2 el groene pesto

    maak met de kaasschaaf lengteplakken van de courgette

    1 grote courgette

    (dunschiller gaat ook): een drietal per visportie

    1 kleine prei

    wikkel de visfilets er in, gebruik eventueel cocktailprikkertje

    5 cl droge witte wijn

    snijd de rest van de courgette in reepjes of stukjes

    5 cl water

    breng in een pan de witte wijn en het water aan de kook

    1 el room

    voeg prei en gesneden courgette toe, en roer goed

     

    leg daarop de ingepakte vis, zet het deksel op de pan

    TIP: geef hier gebakken knolselder bij

    maak het gerecht gaar in circa 5’ à 7’

     

    leg de pakketjes op een voorverwarmd bord

     

    schep de groenten er voorzichtig naast

     

    laat het stoofvocht inkoken, dik eventueel met Roux Extra

     

    roer de room erdoor, garneer met zachte rode paprika

     


     

    De langwerpige zalmstukken, gewikkeld in de courgetteschijven

    krijgen gezelschap van de groenten. 


    Geen aardappelen deze keer, want de Michel (Montignac) laat dat niet toe.

    Hijzelf stelt gebakken knolselder voor. Dat gaat als volgt:

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een halve knolselder

    verwijder de buitenkant van de knolselder

    1 el olijfolie

    snijd hem in de helft, maak plakken van ongeveer 1.5 cm dik

    1 tl kerriepoeder

    snijd de plakken verder in kleinere stukken

    peper en zout

    doe deze in een recipiënt, en kook ze met een tl water in de microgolf

    kruiden

    zet hem op max. vermogen gedurende 3’ à 5’ tot hij mals wordt

     

    verhit de olie in een koekenpan en bak daarin kort het kerriepoeder

     

    kruid met peper en zout en andere kruiden

     

    bak de knolselder in de kerrieolie rondom geel en knapperig

     

    zet hem op niet te hoog vuur

     

    TIP: heel lekker bij “ingepakte vis”, Montignac pag. 165

     

    Hier heb je de close up van de vis en van de stukjes knolselder.

     

     


    Greta was er echt op verlekkerd, in de eerste plaats op de selder, maar evenzeer op de combinatie met de rest.

    Eerlijk gezegd, ik lustte het ook helemaal. Er bleef geen brokje over.

    Voor dit gerechtje kreeg ik de grootste onderscheiding van Greta.

    Een 10/10 aub!!

    Ik heb dit genoteerd, want als het op eten aankomt is het geen doetje.

    Van het kookvocht blijft ook een heerlijk ingedikt sausje over, zie foto.

     

     

    Smakelijk!


     

     

     

    06-10-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (3)

    Nog een laatste maal naar Barcelona. Een dagje rondlopen met een natje en een droogje vliegt zo voorbij.

    Ons hotel ligt maar één straat verder dan de Plaza de la

    Constipation (grapje), waar deze lieve Puti ons verwelkomt.

    Hier start ook de City hopperbus voor één van de drie verschillende citytoeren.

    Dit is eigenlijk de beste manier is om Barcelona snel onder de knie te krijgen.

    Nu doen zich al twee problemen voor:

    1. Ik heb in België al mijn (zorgvuldig voorbereide) documentatie

    over Barcelona vergeten.

    Gelukkig heb ik nog geen muggengeheugen, en loopt het wel los.

    2. Er staat enorm veel volk aan te schuiven aan de cityhopper.

    Volgende keer in Barcelona gaan we met één van de drie cityhoppers.

    Een ervan gaat zelfs langs bij en in het stadion van F.C. Barcelona,

    goed voor de voetballiefhebbers (waar ik niet bijhoor).

     

    Er valt zonder meer genoeg te zien en te doen in Barcelona.

    Een attractiepunt zijn natuurlijk de werkstukken van architect Gaudì.

    Ik kan het ook niet helpen, maar men spreekt die mens zijn naam uit

    in drie stukken, en met de klemtoon op de ì.

    Dus probeer even: Ga—oe---.

    Niet te verwonderen dat hij met zo’n naam dodelijk

    onder een tram gelopen is (in 1917!).

    Waarschijnlijk een paardentram.

     

     

     

    Een van de huizen die hij ontwierp, het Casa Mila, kan je bezoeken.

    Boven op het dak loopt men al rond.

    Jammer genoeg staat er momenteel teveel volk aan te schuiven.

    We beslissen later op de dag terug te komen.

    Het ligt trouwens vlakbij ons hotel.

     

     

     

    Langs de brede lanen liggen de meest exclusieve winkels.

    Ik kan Greta overtuigen dat ze allemaal gesloten zijn,

    en dat Gaudì véél interessanter is.

     

     

     

     

    Elke hoek en elke kant is om ter mooist, en de sfeer

    die de Barcelonezen creëren is erg levendig,

    en niet alleen in het voetbalstadion.


     

     

     

    Er is nog een ander fameus huis te bekijken, Casa Batllò,

    maar ook hier is het volle bak.

     


     

     

     

    Voorlopig bekijken we het enkel aan de buitenkant,

    wat al zeker de moeite is.

     


     

     

     

    Later op de dag keren we terug naar en in Casa Mila,

    ook La Pedrera genoemd.

    Greta heeft enkel foto’s genomen op het dak.

    Dit deel doet me denken aan de Groenplaats in Antwerpen,

    een aantal jaren geleden.

    Daar stond toen de fameuze eveneens reusachtige drol-o-droom,

    een kunstwerk waar men in kon stappen, in de vorm van een bruine drol.  


     

     

     

    Ernaast staan sculpturen die doen denken aan middeleeuwse helmen.

     


     

     

     

    Je moet wel goed te been zijn om op dit dak je weg te vinden.

     


     

     

    Hier heb je nog twee interessante dakposturen:

    één met een grote mond en een andere.

    Ik laat in het midden wie wie is.

    Barcelona, hasta la vista baby.

     


    22-09-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    14-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gehakt in gebakken brood

    Leuke gerechten om te maken zijn die, die een ietsje onverwachte toets

    geven aan het koken. Niets is plezanter dan de sleur even te doorbreken.

    Wees nu eens eerlijk: hoeveel keer per maand/jaar zit je niet

    in hetzelfde straatje te koken?

    En er zijn zoveel mogelijkheden! De winkels (en markten) bulken

    van de producten die het gemakkelijk maken,

    of combineer ongewone dingen, zoals hier uitgetest.

    Deze week (vorige week geen gerecht wegens vier dagen in Limburg)

    heb ik ergens een combinatie gevonden,

    die Greta bestempelde als “grappig”!

    En het was nog heel lekker ook. Wie wil er nu eens niet grappig koken.

    Lees hier gewoon verder en probeer het.

    En vraag aan je partner of hij/zij het grappig vond?

     

    Hier staat het: Gehakt in Gebakken Brood.(hoeveelheden voor 2 personen) 

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    350g gemengd gehakt

    meng het gehakt met wat paneermeel en wat melk en doe er het ei onder

    paneermeel

    snipper de ui fijn, en meng hem in het gehakt, kruiden naar smaak

    lauwe melk

    voeg de helft van de gemalen Gruyère toe, goed door elkaar mengen

    boter

    neem 2 ronde broodjes, snijd ze overlangs in 2, haal de kruim er uit

    1 ei

    vul de holten van de broodjes op met het gehaktmengsel

    gehakte peterselie

    plaats elk half broodje op een blad aluminiumfolie

    100g gemalen Gruyère

    maak aluminiumkorfjes, zodat de bovenkant een weinig open blijft

    kruiden, peper en zout

    leg de pakjes op een ovenplaat in de oven, voorverwarmd op 180° (B)

    2 pistolets of broodjes

    haal ze er uit na 30’, strooi er de rest van de gemalen kaas over

    1 ui

    zet ze opnieuw nog 5’ in de oven, zodat de kaas smelt en kleur krijgt

     

     

     

    lekker met gebakken tomaten (Fonteyn kookboek, pag.269)



     

    Het is zeker interessant als je nog een paar pistoleekes over hebt,

    zelfs van de vorige dag. Heel budgetvriendelijk gerecht ook.

    Oude pistolets: nada. Gemengd gehakt: kost niks,

    tomaten in deze periode: goede waar voor weinig geld. 

     

    TIP: meng de smeltkaas met een beetje zacht paprikapoeder,

    en het resultaat krijgt een goudblond kleurtje (ik was hier mijn eigen tip vergeten).


     

    Heerlijk met gebakken tomaten (voor vier personen).

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    8 middelgrote stevige tomaten

    halveer de tomaten, haal de pitjes eruit met een koffielepel

    50g boter of olie

    strooi er wat zout en peper in en draai ze om

    zout, peper

    maak het vet heet in een grote koekenpan

    peterselie en basilicum(pasta) (Spanje)

    leg de tomaten erin met de gesneden kant naar beneden

     

    bak ze snel aan, strooi nog wat peper over de tomaten

     

    sluit de pan, laat ze op een laag vuur nagaren

     

    dien ze op, bestrooid met peterselie + basilicum(pasta)


    14-09-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    31-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Een stukje buiten de stad ligt het park Güell, een van de baby’s

    van Gaudì. In dit gebied dat in die tijd buiten de stad lag

    wou hij een architecturaal mirakel oprichten.

    Hij begon met de constructie van terrassen op verschillende

    niveaus, en bouwde er een huis voor zichzelf, waar hij ging wonen,

    en een voor de conciërge, maar de rest is financieel niet van de grond gekomen.

    Maar zelfs zo is het een MUST voor de Barcelona bezoeker.

    Gemakkelijk bereikbaar: 5’ metro vanaf de Ramblas en 15’ wandelen.

    We keren terug met een taxi en doen er drie kwartier over.

     



     

     

    Je kunt langs twee kanten het park binnen. Wij starten bovenaan,

    en laten onderweg een kiekje nemen door een koppeltje Nieuw Zeelanders.

     

     

     

     

    De balustraden van het terras zijn hoogst ongewoon en dwingen je

    een standpunt in te nemen: welnu ik ben helemaal pro Gaudì.

    De bovenzijde van het terras is een soort dolomiet, die wordt

    gedraineerd doorheen zuilen die zich in een ruimte daaronder bevinden:

    een lege tempel, lijkt het.

     

     

     

     

     

    Greetje laat de zitbanken hun rol spelen en droomt al van een huisje in Gaudì stijl.

     

     

     

     

    Na enkele uren wordt ze opnieuw wakker en staat/zit weer klaar voor haar droomprins.

     

     

     

     

    Aan de rand van het park staat de portierswoning. troebel weer vandaag, je kan zelfs de zee niet zien.

     

     

     

    Vanuit de hoogte lijkt de Sagrada Familia wel op een dood insect dat met zijn poten omhoog ligt. 

     

     

     

     

    Soms denk ik dat er kabouters op het toneel gaan verschijnen,

    uit een klein deurtje kruipend en nog wat geeuwend

    nadat hun siësta achter de rug is.

     

     

     

    Hierin wilde Gaudì zelf wonen, maar er kwam iets tussen.

     

     

     

    Enkele rare beesten bewaken de ingang.

     

     



    31-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    29-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gegrilde zalm met tapenade

    Let op beste vetzakken!! Dit is niets voor jullie.

    Af en toe moet er hier iets op de plank komen

    dat wetenschappelijk en sociaalagrarisch hoge toppen scheert.

    En dat is NU! Dit is een waar Montignac gerecht.

    Volgens de regels van de kunst. Hééél gezond, vermagerend,

    antistress, en je mag er een glas wijn bij drinken.

    In het Montignac boek ziet het resultaat er zó uit.

    Volgens mij is die gebakken zalm nog halfrauw

    of is de foto achteraf bijgekleurd, maar het ziet er degelijk (fotograaf)werk uit.

     Maar waar is de tapenade gebleven?

     

     

     

    Mijn uitkomst, als sukkelaarkok lijkt niet zo appetijtelijk

    (heeft de zalm een camoeflagevest aan?), maar het was toch lekker.

     

    Hier is het gerecht (mét tapenade op de zalm!):

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    ½ komkommer, geschild, zaden eruit, in blokjes

    pureer de geschilde komkommer met de staafmixer

    1 prei in ringetjes gesneden

    breng deze coulis op smaak met veel peper en zout

    200 g peultjes (labboontjes)

    blancheer de preiringen en peultjes in de microwave

    2 visfilets (zalm, kabeljauw, zalmforel…)

    (diepgevroren peultje zijn al gekookt = makkelijker)

    peper en zout

    maal de koriander en look, meng met de olie

     

    verwarm de grill voor en leg de peultjes en de prei op de bodem van een ovenschaal

    voor de tapenade:

    bestrooi de visfilets met peper en zout

    ½ bosje koriander + 1 lookteen

    beter: koriander- en lookpasta uit tube (Spanje)

    dresseer de vis op de groenten

    ½ el olijfolie

    plaats de schaal 3’ onder de grill

     

    draai de vis voorzichtig om, bestrijk met tapenade

    TIP: deze tapenade is ook lekker op gebakken

    plaats de schotel terug 2’ onder de grill

    plakken courgette of aubergine, als amuse

    verdeel de groente en vis over 2 grote borden

    gueule bijvoorbeeld

    sprenkel er wat komkommercoulis omheen              

     

     

     

     

     


     

     

     

    Hier wordt de zalm uit de doeken en uit de schotel gedaan

    door de aanwezige commis.

     

     

    De komkommercoulis mag er ook nog op.

    29-08-2008, 16:31 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    28-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (1)

    Tiens, ’t is waar ook, ik moest nog wat verder gaan

    met onze verplaatsing naar Spanje in oktober.

    We verlaten Leuc en zijn paarden, wippen even binnen en buiten

    in de Espinet in Quillan, en we zitten in Spanje.

    Greta heeft een perfect hotel gevonden in het centrum

    voor enkele nachten en we zitten op rozen.

    Citytrip met de wagen (die wat mag rusten in de hotelgarage).

     

     

     

    We waren al eens eerder in Barcelona, waar we de autoferry moesten nemen

     naar Mallorca. We zijn toen in de haven blijven hangen,

    in de buurt van de zuil met Colombus er bovenop.

    De ramblas hadden we toen niet echt gezien.

    Nu doen we de hele tour.

    Het krioelt er van de mimespelers, zoals deze hier. 


     

     

     

    Het grootste pluspunt is de versmarkt in een zijstraat.

    We bewandelden al tientallen markten, maar deze is fenomenaal.

    Hier zie en ruik je dingen om te eten die je niet voor mogelijk houdt.

    Het grootste minpunt zijn de horeca toeristenvallen, met peperdure prijzen,

    mindere kwaliteit en niet altijd even proper.

    Ga dus liever een glas drinken in/aan een bar off-Ramblas.

    Wat we dus ook doen, zoals op de aangename Plaza Real,

    met straatverlichting, ontworpen door Gaudì.


     

     

     

    Barcelona is een prachtige stad, met wondermooie huizen,

    prachtige winkels, en een toffe, erg levendige sfeer


     

     

    Een must is natuurlijk de Sagrada Familia, het levenswerk van Gaudì.

    Het ligt wat apart, maar op wandelafstand van ons hotel.

    Volgens de huidige planning zou de kathedraal moeten af zijn

    tegen 2050. Er wordt al 100 jaar dagelijks aan gewerkt!

     


     

     

     

    In het park rond het gebouw zit het vol met grote groene parkieten.


     

     

    Deze muur met glasramen is letterlijk schitterend als de zon schijnt.


     

     

    De zuilen en bogen zijn ontworpen wiskundig ontworpen,

    zoals hier met hyperbolen.


     

     

    Dit is de niet-zonkant. Aan één zijde is alles trouwens nog open,

    zonder muren dus.


     

     

    Hier zie je een stukje van de stad, foto genomen van op het dak

    van de kathedraal.

    Elke grote metropool heeft tegenwoordig zijn eigen piemel.


     

     

    Ook vanop het dak: enkele van de ongewone torens. Wonderlijk.


     

     

    Een stukje van de voorgevel.


     

     

    Een andere gevel: één grote bouwwerf. Ooit raakt het af...


    28-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tweemaal lekker

     

    Deze week zijn kalfslapjes met salie aan de beurt.

    Tot mijn schaamte moet ik toegeven dat ik tot voor kort

    salie te weinig kende, behalve gedroogd, maar dan is de geur

    grotendeels verdwenen.

    Ik heb ontdekt dat het een van de heerlijkste geuren heeft van alle verse

    kruiden, en het doet het uitstekend met de neutrale smaak van kalfsvlees.

    Hier heb je het: smakkie smakkie.

     

    KALFSLAPJES MET SALIE

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 dunne kalfslapjes

    bedek de kalfslappen met de ham

    4 sneetjes rauwe ham: Serrano, Ganda, enz

    voeg ook de salieblaadjes toe

    5 cl witte wijn

    rol op en pin vast met prikkers

    8 verse salieblaadjes

    bak het vlees in olie aan alle kanten goudbruin

    olijfolie

    schik het kalf op een voorverwarmde schaal

    zout en peper

    bak de champignons op hoog vuur en verminder

    aardappelen

    blus de pan met de wijn, laat inkoken tot de helft

    boschampignons

    voeg het kookvocht van de champignons toe

     

    indien nodig: dik de saus wat aan met Roux Express

     

    giet de saus over het vlees

     

    dien op met de champignons en piepers

     

    Deze keer is er geen fotootje voorhanden.

    Greta had haar apparaatje laten liggen in de wagen, die langs de straat

    geparkeerd stond.

    Ter compensatie geef ik nog een tweede gerechtje, dat ik ooit

    maakte in Spanje.

    Het komt uit Jamaica, maar bevat geen speciale ingrediënten,

    behalve misschien bataten, met een “b” vooraan, die je kan vinden

    in elke “serieuze supermarkt.

    Ze worden behandeld als piepers, maar ze zijn zoet.

    Dit gerechtje wordt koud verorberd, en kan uitstekend dienen als lunch.

     

    Daar gaan we dan:

     

    CREOOLSE SALADE MET BATATEN

     

    Ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 zoete aardappelen of bataten

    Bataten vooraf schillen

    Kleine stengel selder

    Kook de bataten 10’ tot ze beetgaar zijn

    1 tomaat

    Snij ze in plakjes

    1dl room

    Snij selder en ananas in blokjes

    1 limoen

    Snij de tomaat eveneens in blokjes

    1 jong uitje

    Meng de room met de curry en limoensap

    Kerriepoeder

    Doe er het fijn gesneden uitje bij

    1 schijf ananas

    Meng de saus met de andere ingredienten

    Vers gemalen peper

    Werk af met vers gemalen peper en dien koel op

    Harde kaas

    Schraap eventueel de harde kaas voor garnering

    Rucolasla

    Voeg eventueel rucolasla en appel toe

    1 appel eventueel

     

               

    25-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    18-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAN ST-MARTIN-DE-LA-CLUZE NAAR MELOISEY EN VERDER

     

    We verlaten de hoge bergen en bollen richting Bourgondië, door iedereen wel bekend…

    voor zijn hertogen natuurlijk.

    Vanaf Lyon volgen we de klassieke Route du Soleil, maar wel in de "foute" richting.

    Onze bestemming is het piepklein dorpje Meloisey, naast het even piepe Pommard. 

    Onze GPS stuurt ons toch liever naar een volledig ander dorp.

    Hoe dat komt? De namen van de Franse dorpjes bevatten soms

    meer letters dan inwoners. Daarom maakte ik er een goede gewoonte van

    om het postnummer in te drukken in de GPS. (zo kan ik eelt op mijn vinger vermijden).

    Je kent dat wel: 5 cijfers, waarvan de eerste 2 het nummer

    van het departement is, en dan nog 3 cijfers met het nummer van de lokaliteit.

    Dan wordt de gewenste straatnaam ingevuld…

    Maar wat zien we nu? In Bourgondië bijvoorbeeld zijn zoveel piepkleine dorpjes

    dat 000 tot 999 niet volstaat.

    Gevolg: een aantal gemeenten hebben hetzelfde postnummer.  

    En als je nu toevallig naar een straat wil, die in de 2 dorpjes bestaat,

    bijvoorbeeld Rue de La Poste of Place de la République,

    dan heb je 50% kans dat je het zuur krijgt.

    Gevolg: als de GPS zegt: “je bent aangekomen”, zitten we 15 km verder.


     

    Als onze € valt, en de bestemming vernieuwd is, krijgen we de kans

    om lustig en rustig tussen de onmetelijke wijngaarden te toeren.

    Wat ons vooral opvalt, is de geschiktheid van het terrein om daar te fietsen,

    wat dan ook heel gretig gedaan wordt door de Fransen en anderen.

    We zien in verhouding 10 fietsen tegen 1 wagen.

    Uiteindelijk bereiken we dan toch onze bestemming en gaan onmiddellijk

    een stapje in de Bourgondische wereld zetten.

    Hoewel het dorpje heel klein is, zijn er toch aardige dingen te zien,

    zoals dit Greetje bijvoorbeeld, volledig geassorteerd met de omgeving.


     

     

    We gaan een heuvel op, en wat zien we? Weer tientallen paragliders.

    Zijn dat nu dezelfde van vanmorgen? Misschien worden we bespied !


     

    Boven heb je een heerlijk zicht over de ganse streek met zijn wijnheuvels.


     

    Back in town en in onze verblijfplaats, worden we ontvangen

    door de Hertog himself en zijn Hertoginnelijke gemalin

    Regina van Bourgondië in hun beste adellijk pak.

    Wat een eer voor ons!


     

    Gezien er hier geen warm diner wordt geserveerd,

    heeft de Hertogin een koud (Bourgondisch!) schoteltje geprepareerd.


     

    Als je de blik van Bob bekijkt, dan zie je hem denken: alweer 2 broden,

    worsten, hammen, paté, kazen, salades, 3 flessen wijn…

    Gelukkig dat Greta dadelijk invalt: “en vanaf morgen gaan we regimen!”.


     

    Het bed is OK voor onze vermoeide lijven, maar het meubilair is geen topper.

    Deze BB "Mariecalou" komt niet voor in onze Top 10.

     

    En dan nu morgenvroeg vrolijk naar België… 


    18-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    14-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: VIS MET EXOTISCH FRUIT

     

    Af en toe is er bij mij een vernieuwde (en telkens teleurstellende) kennismaking

    met de weegschaal.

    Daarvoor is het gepast een (symbolische?) poging te doen om even

    over te schakelen naar een gerecht van de Weight Watchers strekking.

    Heel lekker vind ik dat dan niet, maar het is wel gezond, zegt men.

     

    Deze week is het weer zover. “Exotische vis met fruit” is heel eenvoudig

    te maken. Deze titel uit het WW Kookboek is niet goed gekozen,

    want eigenlijk is het “Vis met exotisch fruit”, vooral omdat ik achteraf

    bij de ingrediënten de appel vervangen heb door ananas.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    300g zeeduivel (of kabeljauw…)

    bestrooi de vis met peper en zout en bestrijk met de pickles

    1 banaan

    schil het fruit en snijd het in schijven

    1 kiwi

    leg de vis in een ovenschaal en

    2 schijven ongezoete ananas

    doe er het fruit en rozijnen op, besprenkel met citroensap

    20 g rozijnen

    dek af met aluminiumfolie, zet 20´ in de oven op 180°

    4 el Belgian pickles

    dien op met rijst en sla of groenten

    1 citroen

    schik het fruit op de vis 

     peterselie voor garnering

     

    1 pakje rijst Uncle Ben lange korrel

    P.S kook de rijst in water, waar je citroensap aan toevoegt

     

     

     



     

    De appel die ik gebruikte is (en blijft) harder dan het andere fruit.

    Te vervangen door ananas. Neem een witte harde vis voor dit gerecht.

    De rijst koken in citroenwater geeft een meerwaarde aan de smaak.


    14-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    11-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THE MORNING AFTER TRIP

     

    Nachtrust in een kasteel, en dan ´s morgens ontwaken met de zon

    op de achtergrond,

    even een blik werpen uit het ronde raam van de bibliotheek.

    …en dan een lekker ontbijt in de ridderzaal. Meer moet dat niet zijn.

     

    Met heel veel spijt laten we Château Paquier voorlopig in

     

    de sepia sudderen, maar we komen nogmaals terug. Dat staat vast.


    De kasteelheer heeft voor ons een autocircuit uitgezocht,

    dat we nog vóór Grenoble zullen volgen bij onze tocht naar

    het noorden, doorheen de berglandschappen van de Vercors.

    Tijd hebben we genoeg, want pas tegen de avond worden we verwacht

    in de Bourgognestreek.

    Na een tijdje rond kijken vanuit de auto, gaan we wat stappen,

    vertrekkend uit het dorpje Gresse.

    Vanwaar de naam Vercors?  Zie je die figuur, boven Bob?

    Hoe spreek je groen uit in het Frans? "Ver"!  En wat is lijf? "Corps".

    De streek werd genoemd naar deze soepsoldaat!


    Het is piepklein en geen kat te zien, toerisme is hier nog niet uitgevonden.

    We nestelen ons even op het terras van het plaatselijke hotelletje,

    maar omdat niemand zin heeft om ons een (vol) glas te brengen,

    houden we hier alleen maar een sanitaire stop en krassen we maar op.

    Er is een wandeling voorhanden, dus gaan we de berg op

    tussen de bloempjes en de bijtjes.


     

    Het landschap is schitterend, en het verbaast ons intussen

    dat we nu in zo´n korte tijd al zover van de zee zijn.

     


     

    De natuur baadt hier in stilte: geen toeristen, alleen het blauw van de lucht

    en het groen van de bomen die deze tijd van het jaar er heerlijk fris bijstaan.

    Een laag sneeuw aan onze voeten.

     


     

    Het is hier een paradijs voor parapenters. Werkelijk met tientallen zweven ze

    hoog boven ons. Verrassend dat er geen botsingen of ongevallen gebeuren.

    Op een stukje lichthellend weiland bereiden er zich nog een aantal voor

    om in het ravijn te duiken.


     

    Af en toe is er eentje die het lastig heeft om zijn zeil in bedwang te houden

    tegen de wind.

     


     

    Terug beneden in het dorp wil Greetje wel eens weten of het water

    hier wel nat genoeg is.

     


     

    Anderen verbroederen dan weer met de plaatselijke bevolking.

    Het blijken SMURFEN te zijn! Links zie je een stomme verdwaalde toerist,

    in het midden heb je boomsmurf en rechts kookpotsmurf.  


    11-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    07-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: pittige Cordon Bleu

     

    Er zijn weinige culinaire bereidingen die zo triestig overkomen als de klassieke

     Cordon Bleu: een smakeloze en droge hap en nog behoorlijk wat moeite

    om het ineen te knutselen ook.

    Maar: er zijn (eenvoudige) manieren om dat te verhelpen.

    Niet dat ik dat allemaal weet, want ik ben geen kok.

    Waar ik wel tamelijk goed in ben is het opzoeken van de betere

    mogelijkheden, en ziehier wat ik gevonden (en bereid) heb.

     

    In de meeste kookboeken vertrekt men van dikke kalfslappen,

    waar men een inkeping in maakt tot bijna aan de andere kant.

    Dan moet men die vullen met kaas en ham en met een schoentrekker

    er in persen. Niets daarvan: laat de slager voor twee personen

    twee lange dunne lappen snijden, dwars erdoor.

     

    Snij dan thuis zelf de lappen op lengte, leg de ham en de kaas

    gewoon op één lap, de tweede lap erop en steek vast aan twee

    tegenoverliggende zijden met een prikker.

    Maar dat is natuurlijk niet alles: vervang de gewone suffe gekookte ham

    door rauwe (gedroogde dus) ham: Serrano, Ganda, Parma, Bayonne enz.

    Laat de gewone kaas liggen waar hij ligt en neem in de plaats daarvan

    een blauwschimmelkaas. 

    Die wordt uitsluitend verkocht in blokken en hompen, dus snijd

    voorzichtig je eigen sneetje, ter grootte van het kalfslapje.

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 kleine dunne kalfsschnitzels

    schnitzels zachtjes platkloppen

    peper en zout

    van binnen en van buiten met peper en zout inwrijven

    2 sneden blauwe schimmelkaas

    op elke kalfslap een snee kaas en ham leggen

    2 sneden rauwe gedroogde ham

    aan twee zijkanten vaststeken met houten prikkertjes

    beetje bloem

    het ei breken en licht door elkaar klutsen in een plat schaaltje

    1 ei

    de cordon bleus door het ei wentelen en dan door de bloem

    bakvet: olie en/of boter

    laat het bakvet heet worden en bak de cordons aan 1 kant in 5´

    scheutje witte wijn

    bak ze vervolgens goudbruin in 5 à 7´ aan de andere kant

    1 el aalbessengelei

    breng de braadjus aan de kook en deglaceer met de witte wijn

    peterselie

    doe de aalbessengelei er bij en meng de saus met een garde

     

    giet de saus over de schnitzels of in een sauspan

     

    garneren met peterselie

     

    En nu: het is de enigszins zoete saus die ervoor zorgt dat het gerecht

    een harmonieus geheel wordt, in combinatie met het zoute van de blauwe kaas. 

    Om duimen en vingers af te likken.  Vóór het likken eerst handjes wassen natuurlijk.

    Hier en nu is het ogenblik gekomen om de saus te deglaceren:


     

     

    Als groentesupplement heb ik iets fantastisch, maar zeer eenvoudig

    gevonden: wortelen met ajuinen.

    Respecteer de verhoudingen (hier voor vier personen, dus wat reserve

    voor een andere keer) en je zult zien dat door de kleine hoeveelheid

    suiker de groenten perfect in smaak harmoniëren met het zoet-zoute

    van het vleesgerecht.

    In het kookboek waar ik dit gevonden heb, staat dit gerecht vermeld als:

    "Zilver en Goud". Je moet er maar opkomen.

     

    Hierbij dit groentegerechtje:

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    500 g wortels

    wortelen en uien schillen

    300 g uien

    in schijven of plakjes snijden

    boter en/of olijfolie

    vetstof in de pot doen

    peper

    de groenten daarin al roerend 5´ laten smoren

    tijm

    1/8 l heet water, boeljonblokje, kruiden en suiker toevoegen

    suiker

    aan de kook brengen, pan afsluiten en op klein pitje laten gaar koken

    peterselie

    naar gelang van de stevigheid van wortels en uien is dit 10 à 15´

    boeljonblokje

    groenten op smaak brengen en met gehakte peterselie bestrooien

     Doe er een gekookt aardappeltje bij, of puree.

    En ziehier het resultaat. Lekker mals en sappig zeg!

    Smakelijk.


     

    En dan nog dit: In België kan je (bijna) nooit de zon zien zakken in de zee.

    Altijd gaat ze onder in een wolkenband, wat een triestig horizonzicht oplevert.

    Welnu, één van de uiterst zeldzame keren dat het toch gebeurde in 2008 was Greta

     er als een kippetje bij om het fotografisch vast te leggen. 

    Hier zie je de zon nog boven de "eeuwige" wolkenband. 


     

    En hier gaat ze de zee in.  Bekijk dit goed, want dit is een zeldzame foto voor België.   

    Het lijkt wel of de zon de wolkenband tegenhoudt.

    Net Spanje.


    07-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    01-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAN AUPS NAAR ST-MARTIN-DE-LA-CLUZE

     

    Eindelijk nog eens terug naar onze lievelings B&B, onze numero uno.

    we vertrekken vanuit de Clos du verdon (de straat waar

    de schoonzus van Greta woont) naar het noorden, richting Grenoble.


    In het Chateau Paquier waren we (gelukkig) al eens geweest,

    en de kleinste kans die we krijgen willen we daar terug!  

    De kasteelheer gaat de natuur te lijf met het rode monster

    op het moment dat we aankomen.


    Greta laat zich in onze kamer al direct in een zetel vallen

    en geniet van een lekker kopje koffie dat ons stond op te wachten.

    We konden om te slapen nog kiezen tussen de kapel (oorspronkelijk!)

    en de bibliotheek. Leergierig als Greta is, kozen we voor de laatste optie.

    De bedden zijn allemaal twee meter breed, dus dat maakt geen verschil.   



    de ingang tot het kasteel is via de ronde toren.

    Je komt dan aan een wenteltrap, langswaar de vijf kamers gelegen zijn. 


    een wandelingetje door de tuin om even de benen te strekken 


    en altijd maar werken. Er komt geen eind aan.

    Vanavond staan er asperges op het menu, en iemand moet ze toch uitsteken... 


    terwijl de anderen... 


    er is ook nog een gîte bijgekomen sinds ons laatste bezoek,

    maar het ziet er nogal rustig uit. 


    de kasteelvrouw (echt waar!) is intussen begonnen met het kuisen

    van de asperges. Zo is mijn werk niet vruchteloos geweest.

    Vorige maal was ze niet aanwezig omdat ze de wekelijkse

    vergadering moest bijwonen van de gemeenteraad op maandag. 


    On the house: de kasteelheer heeft een wijngaard

    op een vroeger eiland tegen Narbonne (La Clape)

    en bereidt op basis daarvan de heerlijkste huisdranken.

    Proeven van alles mag!

    het hoofdgerecht bestaat o.m. uit een lamsrug, die in zijn geheel

    wordt gegrild in de open haard.

    Het spit draait automatisch rond dank zij een middeleeuws

    systeem met een veer ( een beetje zoals een kookwekker).

    Alles authentiek. 


    links zie je de kasteelvrouw happen, mijn lege plaats, Greta en de kasteelheer.

    Aan de rechterkant een Engels koppel en

    bovenaan twee mensen uit Strasbourg.

    Kwaliteit van het eten: fantastisch (en grotendeels uit eigen tuin).

    Tot ziens, meneer en mevrouw Rossi!!

    01-08-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    31-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: VARKENSSAUTEES MET ZURKEL

      De dame achter de toog in "De Fruitboetiek" vroeg direct:
    "Ga je paling in ´t groen maken?" 
    Alsof zurkel enkel daarvoor gebruikt wordt.
    Nee nee, nu we in België zijn, gebruiken we beter ingrediënten 
    die je in het buitenland niet of moeilijk kan vinden.
    Wie zurkel onvoldoende kent: het lijkt het meest op spinazie
    en het reageert hetzelfde in de pan: een paar ogenblikken
    op het vuur en het slinkt tot er bijna niets van overblijft.
    In het gebruikte recept zeggen ze: 200 g zurkel voor 4 personen.
    Ik nam dus 100 g voor 2.

    Veel te weinig: neem gerust 200g voor 2 personen. 

     




     H et ziet er niet zo smakelijk uit als in het kookboek,


    maar lekker is het wel, zeker de saus (vond Greta, en dan is

    het OK voor mij). 




      Ziehier het recept van dit echt Belgisch gerecht:
    (maak het nu, zolang België nog bestaat!)

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 dunne varkenslapjes

    snipper de ui en verdeel hem in 2 helften

    1 ui

    maak de zurkel schoon, haal de steeltjes uit het blad

    200g verse zurkel

    snijd de zurkel in fijne reepjes

    80g boter

    indien krieltjes: schil en kook ze gaar, indien wedges: in de oven

    10 cl rund bouillon of fond

    kruid het vlees, strooi er een weinig bloem op, schud bloem er af

    5 cl witte wijn

    indien krieltjes: halveer ze en bak ze in boter

    8 krielaardappeltjes of wedges

    verhit boter en bak de varkenslapjes aan beide kanten

    peper en zout

    stoof nu de helft van de ui in boter tot hij glazig wordt

    2 el bloem

    laat de zurkel hierin even smelten en kruid met peper en zout

     

    leg de zurkel op een bord, met daarrond de aardappelen (wedges)

     

    kleur de rest van de ui in de braadjus, deglaceer met de witte wijn

     

    laat even koken en voeg de bouillon (fond) er aan toe

     

    kruid met peper en zout

     

    nappeer het vlees met de saus en dien op

      Nog een heel simpel ding: ik kreeg de eer van Greta
    om voor belangrijke bezoekers een voorgerechtje te maken.
    Ik had ooit eens bij de Knokse Italiaan "Il Punto" als primero plato
    een halve meloen gekozen, gevuld met oude porto.




     

     Niets is eenvoudiger: per 2 personen neem je een Cavaillon meloentje,
    halveren en de pitten eruit. Het gat vullen met oude aromatische Porto.
    Als je niet wil dat de meloen overkop gaat en al de lekkere Porto
    versmacht in je tafellaken is het aangewezen vooraf de bodem
    van het half meloentje aan de onderkant wat bij te snijden.
     

    31-07-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    26-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAN QUILLAN NAAR DE PROVENCE VIA DE VAR

    Het is ook Frankrijk, en zelfs ook in het zuiden,
    en toch doen we er ongeveer 500 km over
    om vanuit Quillan naar Aups te bollen,
    waar de schoonzus van Greta woont.
    Voor degenen die de streek een beetje kennen:
    de Gorges du Verdon eindigen in het Lac de Saint Croix,
    en vandaar is Aups een tiental km naar het zuiden.


    Het eerste en enige waar die dames aan denken is tennis.
    Nu moet je toch eens goed naar onderstaande foto kijken:
    Greta en de schoonzus (zwaagster?) Micky hebben zo veel gemeen
    dat ze spontaan volledig dezelfde positie innemen
    (zelfde profiel, zelfde richting, zelfde handbeweging enz.)
    Het enige verschilletje zit hem in de leeftijd en in de pondjes.



    Ze spelen een dubbeltje dames, ik denk met een engelse en een franse.
    Micky is wel zo oud/jong als de drie anderen samen, maar winnen doet ze.


    En Stan, de man van Micky, ziet dat het goed is en heeft zoals gewoonlijk
    naast de lijnen zijn handen vol met Snuffy, de schoothond.


    Het is daar in Aups zeker niet slecht, vooral niet bij het ontbijt.
    Mediterranee, zo blauw, zo blauw...
    Zo nu... en dan...
    Greta figureert volledig in het zwart, gans onderaan de foto.


    Nu is het mijn beurt om zwart uit de verf te komen.
    De Stan is blijkbaar niet helemaal gerust in mijn gedaanteverwisseling.

    Ja, nog iets over de Stan.Bij onze aankomst had hij een blauw,
    nee zeg maar zwart oog.
    Ik dacht bij mezelf, in zo´n geval:  altijd discreet blijven
    en niet te veel vragen stellen, maar hij kwam er zelf mee af.
    Hij had wat rongereden met de tractor tussen zijn olijfbomen
    en een steen was vanonder het achterwiel recht naar zijn oog gegaan.
    Die nacht heeft hij één oog dicht gedaan.
    Tot ziens, Stan en Micky, tot ziens Aups.


    26-07-2008, 16:52 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    23-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Rundvleescurry uit 2 landen

     

    Ik had een gerecht gevonden in een kookboek van Thailand: rundvleescurry.
    Een hele verzameling ingrediënten zijn daarbij nodig,
    die welig tieren in de Thaise natuur, maar in het Belgisch klimaat
    laten die het wel afweten (en zijn dus niet zo evident te vinden).
    Maar zie, in een gewone supermarkt zoals Delhaize vind je
    al die goodies samengebald in één enkel blik.
    Als je dat blik dan opent, komt daar een aroma uit
    om te beginnen zweven. Heerlijk!
    Dat maakt dat dit smakelijk gerecht eenvoudiger te maken is dan stoofvlees. 
    Iets voor mij dus.
    Greta vond dat er wat meer groenten bij moesten
    en liet wat gesneden wortelschijfjes met ajuin
    stoven in de microgolf. Smaakte er lekker bij.
    De helft werd achteraf ingevrozen.

    ingrediënten voor 4

    bereiding

      700 g mager stoofvlees

    dep het vlees droog, verwijder vet indien nodig

    4 aardappels, vrij vastkokend

    snijd het in stukjes van circa 2 cm

    2 uien

    schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken

    1 verpakking ongezoete kokosmelk (25cl)

    pel de uien en snijd ze eveneens in stukken

    3 el palmsuiker of bruine suiker

    doe kokosmelk en de Masaman curry in een pot

    2 el limoensap

    laat dit mengsel 1´ koken

    4 el geroosterde zoute pinda´s

    voeg het vlees, suiker, limoensap en pinda´s toe

    laurierpoeder

    kruid met laurier en doe er 30 cl water bij

     

    stoof het mengsel circa 50´ boven een laag vuur en

    {3 el masaman kerriepasta, 4 el vissaus (nam pla)}

    zet het deksel op een kier

    (beide te vervangen door 1 blik Masaman Curry)B1]

    voeg dan de uien en piepers toe

    (te vinden bijvoorbeeld bij Delhaize)

    laat nog 20´zachtjes stoven

     

    dien op in diepe borden met de saus

    N.B. kan ook met kipfilet, totaaltijd is dan 50´[

     

     


    [B1]een blik Masaman Curry (Delhaize) bevat:

    kokosmelk (70%), masaman currypasta

    (look, sjalot, garnalenpasta, citroengras, water, chili,

    korianderzaadjes, witte peper, galangawortel, komijn,

    muskaatnoot, kruidnagel, kaneel, foelie), nootmuskaat,

    kardemom, enz. Te veel om allemaal te noemen.

    Vorig jaar maakte ik een eveneens lekker smakende

    Indonesische rundvleescurry.


    Hierbij voeg ik ook dat recept.


    Let wel: de foto´s betreffen de Thaise Curry.

     



     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 kg rundvlees om te stoven (schouder)

    snijd het vlees in 2 cm grote blokjes

    6-8 sjalotten

    pel de sjalotten en look en snipper ze

    6 tenen look

    schil de gember en rasp hem fijn

    6 cm verse gemberwortel

    verhit in een braadpan de olie

    Indische kruiden

    bak de sjalot, look en gember goudbruin

    zwarte peper, vers gemalen

    bak dan het vlees hierin in gedeelten gaar op hoog vuur

    6 el olie

    roer alle kruiderijen en suiker erdoor

    2 tl sambal oelek

    laat onder constant roeren het geheel ca 4´ meebakken

    2-3 tl suiker

    blus af met azijn en voeg de kokosmelk al roerende toe

    1 el (sherry)azijn

    breng de saus langzaam aan de kook

    4-5 dl kokosmelk, ongezoet

    laat haar 7-8´ zacht koken tot er olie verschijnt bovenaan

    2 el ketjap, naar wens

    breng op smaak met ketjap indien nodig

    2 lente-uien

    laat op laag vuur (2) afgedekt 1-1,5 uur zacht stoven

    takjes platte peterselie of koriander

    garneer met ringetjes lente-ui en takjes peterselie

     

    serveer warm met gekookte rijst en een lichte salade

     

    bedek met geroosterde uitjes (zie andere gerechten)

     

     

    Op de foto ziet het er nogal vloeibaar uit.
    Ik had er 50cl water bijgedaan, en dat is wat teveel.
    Je hebt genoeg aan 30cl, en dan mag het zelfs nog wat inkoken.


     

    Je kan het indien gewenst eten met een lepel,

    zoals deze meneer hier.


    Het heeft wat weg van waterzooi, maar dan met een

    Thaise smaak (en geur).

     


    23-07-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    16-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quillan (2)

     Nu we terug zijn uit Spanje liggen er nog een paar dingetjes

    in de schuif over ons verblijf in Quillan.


    Greta is ter gelegenheid van 20 jaar Espinet gaan wandelen

    met andere "toeristen". 

    Bob is thuisgebleven met een  vervelende rug.

    De dag voordien was er ook een wandeling, in de streek

    van Dorémi.


    Vandaag gaat het naar Fa.


    Volgende keer naar (Costa del) Sol.




     Ik ben er niet bij maar Greta laat het niet aan haar hartje komen.
    Recht naar de bar.




     Bloemen die doen denken aan onze wandelingen in Spanje




    Deze stadsbewoner, dhr. H.W. uit L., ziet voor de eerste keer

    in zijn leven een echte koe.


    Gelukkig kan zijn vrouw hem tot bezinning brengen.




    Hier, in deze bungalow, brengen we elk jaar een tijdje door,

    zowat rond de eerste mei.




    Dit jaar wordt gevierd met een nieuwe koelkast.
    De vorige was nog met een zwengel.




    En van op het terras zien we de vallei (als de bomen

    tijdig gesnoeid worden).




    Niets ontbreekt...maar een Leffe zou welkom zijn.




    Ceci n´est pas une chaise (Magritte)
    Ceci n´est pas une terrasse (Greta)
    Ceci n´est même pas une photo (Bob)




      Altijd maar werken...



    ...en dan...


    16-07-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    karpaten
    blog.seniorennet.be/karpate

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!