Het heeft er wel heel veel weg van…

De Mars Reconnaissance Orbiter heeft een nogal opvallende foto afgeleverd. Zo kwam de ruimtesonde met onderstaande afbeelding van het oppervlak van Mars op de proppen. En inderdaad, je hebt er niet eens zo heel veel verbeelding voor nodig om er het logo van Starfleet uit Star Trek in te herkennen! Volgens NASA is het echter puur toeval.

Duinen
De merkwaardige vorm dook op in het zuidoosten van de Hellas Planitia op de rode planeet. Volgens onderzoekers zou het ontstaan zijn door een wisselwerking tussen duinen, lava en zand. Zo waren er lang geleden halvemaanvormige duinen, die door het gebied bewogen. Een eruptie zorgde voor lava dat langs – maar niet over – de duinen stroomde. Nadat de lava stolde, staken de duinen er bovenuit als eilandjes. Uiteindelijk werd het zand door de wind weggeblazen, waardoor de bijzondere afdrukken in de lavavlakte zijn achtergebleven.

NASA
Maar voor wie fan is van Star Trek, is de echte reden voor de opvallende duin-formatie natuurlijk maar bijzaak. Ook NASA grapt in een Tweet over de gelijkenissen met het logo van Starfleet en gooit er ook nog wat woordgrapjes over de Star Trek schepen Enterprise en Discovery in.

Brein
Toch is het zien van het Star Trek-logo slechts een illusie. Een psychisch verschijnsel, dat ook wel pareidolie wordt genoemd. Ons brein is namelijk sterk geneigd om verbanden te leggen en patronen te zien. Dat komt vooral goed van pas bij het herkennen van vormen die op eventueel gevaar kunnen wijzen, zoals bijvoorbeeld het silhouet van een roofdier. Soms loopt ons brein echter een beetje te hard van stapel en ziet het verbanden of patronen die er niet zijn. Zo zien sommige mensen allerlei dieren in wolken, een gezichtje in de maan, of natuurlijk een Star Trek-logo op het oppervlak van Mars.

Het is trouwens niet voor het eerst dat er bekende figuren op de rode planeet worden gespot. Vorig jaar zag NASA bijvoorbeeld ook al de muppet Beaker op Mars voorbijkomen. En nee, ook deze is helaas niet door marsmannetjes in het zand getekend.

Bronmateriaal: