Maar wat als Trump verkozen raakt als VS-president en het programma afbouwt, of wat als China geld vraagt? "Hoe meer ownership Europa zelf heeft, hoe beter", onderstreept Jonckheere. 

Bovendien kan Europa de eigen garing 100 procent betrouwen: "We zien dat er door artificiële intelligentie (AI) valse satellietdata circuleren via deep fakes. Bij eigen garing heb je de garantie dat het wel degelijk om authentieke data gaat."

De Sentinel-data zijn open en worden met iedereen gedeeld, zoals ook de NASA dat doet. Ze zullen onder meer gebruikt worden door de Europese klimaatdienst Copernicus. 

'Fingers crossed' (want het ging al eens verkeerd)

Hoe veelbelovend de nieuwe satelliet ook klinkt, ze moet komende nacht eerst nog met succes naar de ruimte worden gestuurd. De ESA wacht toch met een beetje spanning de lancering in Kourou, Frans-Guyana, af. 

Sentinel-2C wordt de ruimte ingestuurd door de Vega-draagraket, waarvoor het overigens de laatste vlucht wordt. De Vega-raket heeft geen vlekkeloze reputatie. Zo gingen er in december 2022 2 kostbare satellieten verloren toen een lancering mislukte.

Geld op het spel, maar vooral continuïteit

Anderzijds ging het vaak wel goed, zoals in oktober vorig jaar toen Vega enkele Belgische instrumenten meenam van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). De lancering is voorzien voor 3.50 uur vannacht, maar uitstel is altijd mogelijk als het weer zou tegenzitten. 

Bij ESA schuiven ze toch wat zenuwachtig heen en weer op hun stoel. Een satelliet zou tussen de 50 en 100 miljoen euro kosten, de lancering zelf 20 miljoen. Maar het zou vooral jammer zijn voor de opeenvolging van data, zegt Jonckheere. "Dan zou er geen datacontinuïteit verzekerd zijn, wat net een van de grote troeven is van het programma."