op reis
reizen
Foto
Gastenboek
  • hoi
  • groetjes
  • groetjes
  • test
  • Een fijne zondag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Inhoud blog
  • Kinderen krijgen les zoals 100 jaar geleden
  • Clara Cleymans: "Ik ben zwanger
  • Mountainbikers tonen hun hart voor zieke kinderen
  • Vrijwilligers gezocht voor zwerfvuilactie
  • Leden sportclubs pronken in zelfgemaakt stickerboek
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Groetjes uit Arendonk
    Foto
    toremansmolen in arendonk
    Foto
    de kerstboom is klaar
    Foto
    de kerststal is klaar
    Foto
    van 2006 naar 2007 schol
    Foto
    Foto
    dit is de kapel aan de kolonie in merksplas
    Foto
    Foto
    ik verzamel eierdopjes , hier toon ik er enkelen
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    vriendschapsbloem
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    wat je aan zee al kunt vinden!
    Foto
    hier nog verschillende kapellekens
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Gastenboek
  • hoi
  • groetjes
  • groetjes
  • test
  • Een fijne zondag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Foto
    Foto
    12-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een fijn weekend




    groetjes van  maria
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-05-2012, 19:51 geschreven door maria
    Reacties (5)
    10-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen wandelen blotevoetenpad in

    Kinderen wandelen blotevoetenpad in




    Niet alleen Zutendaal in Limburg heeft een blotevoetenpad, ook aan het Mariagaarde Instituut in Westmalle werd zo'n parcours aangelegd. Een twintigtal kinderen wandelde het traject in onder een stralend zonnetje.

    De kinderen legden het parcours eerst gewoon en daarna met een blinddoek af. Louka Somers (12) hielp eerst zusje Jorunn (9), en daarna draaiden ze de rollen om. "Keileuk", riepen beiden uit. Arne (9) en broertje Daan (7) Verhulst kraaiden het eveneens uit van de pret. "Ik wil hier lijn verjaardagsfeestje geven. Dan kan mama ons verhaaltjes vertellen onder de appelbomen die hier ook staan", sprak de jongste. Oma May Stynen (59) besluit: "Op blote voeten voel je de natuur beter aan."

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-05-2012, 16:06 geschreven door maria
    Reacties (0)
    30-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beatrix bedankt voor mooi feest op Koninginnedag

    Beatrix bedankt voor mooi feest op Koninginnedag





    De Nederlandse Koningin Beatrix (foto) noemde haar bezoek aan zonnig Rhenen en Veenendaal een fantastisch feest. "U heeft ons werkelijk een onvergetelijke Koninginnedag gegeven." Ze vond het jammer en verdrietig dat haar hele familie niet compleet was. "Maar alle hartelijkheid, goede wensen die we gevoeld en gehoord hebben, zullen we doorgeven", zei ze aan het einde van het bezoek in Veenendaal.

    Prins Friso, de tweede zoon van Beatrix, ligt in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Hij kwam op 17 februari onder een lawine terecht en liep een ernstige hersenbeschadiging op. Prinses Mabel was vanwege de gezondheidssituatie van haar man niet bij het bezoek.

    Ook prinses Anita, echtgenote van prins Pieter-Christiaan, was afwezig. Ze heeft een longontsteking. De jarige Pieter van Vollenhoven (73) moest vanwege een ontsteking aan zijn voet een groot deel van het programma missen.

    65.000 mensen

    Ongeveer 65.000 mensen hebben maandag langs de routes in Rhenen en Veenendaal gestaan toen de koningin met haar familie die plaatsen bezocht. Ongeveer 20.000 Oranjeklanten kwamen op hun bezoek aan Rhenen af. In Veenendaal stonden circa 45.000 mensen langs de weg.

    In Rhenen wandelden de Oranjes bijna anderhalf uur door de historische binnenstad, waar ze onder meer kennis maakten met de 'bewoners' van het 80-jarige Ouwehands Dierenpark; kinderen waren verkleed als dieren. Ook was er het traditionele wc-pot gooien. Zangverenigingen brachten een muzikale afscheidshulde door het zingen van het oud Rhenens lied 'Een schatje van een stadje'.

    Het koninklijke gezelschap verliet de stad via de Westpoort, een voormalige 17e-eeuwse stadspoort die in replica is nagebouwd.

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-04-2012, 22:26 geschreven door maria
    Reacties (0)
    22-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een fijne zondag



    groetjes van maria


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-04-2012, 20:46 geschreven door maria
    Reacties (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stickeractie Rode Kruis van start

    Stickeractie Rode Kruis van start






    Vrijwilligers van het Rode Kruis trekken vanaf donderdag 26 april de straat op om op zowat ieder kruispunt in Vlaanderen stickers te verkopen. Het officiële startschot van de stickeractie werd zondagmiddag gegeven in pretpark Bobbejaanland in Lichtaart, waar een groot dankfeest voor de vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen plaatsvond.

    De eerste stickers van de editie 2012 werden gekocht door staatssecretaris Maggie De Block, Antwerps provinciegouverneur Kathy Berx en burgemeester Ward Kennes van Kasterlee.

    "Jelle Cleymans (foto) is dit jaar hét gezicht van de campagne", zegt Filip Rylant van Rode Kruis-Vlaanderen. "Hij is de hoofdfiguur op de sticker, maar hij heeft ook speciaal voor Rode Kruis-Vlaanderen het lied 'Afspraak aan het kruispunt' geschreven en een bijhorende videoclip gemaakt."

    Rode Kruis-Vlaanderen hoopt dit jaar opnieuw een vierde van de Vlaamse gezinnen te bereiken met de stickerverkoop. Dat zou betekenen dat er ongeveer 540.000 stickers verkocht worden. De opbrengst gaat naar de werking van de lokale afdelingen. De stickeractie duurt tot 10 mei.

    Foto Philippe Lebeau: Jelle Cleymans is het gezicht van het Rode Kruis dit jaar.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-04-2012, 20:40 geschreven door maria
    Reacties (0)
    21-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Voor de show' toont verboden naaktfoto's Kom Op Tegen Kanker
     





    Niemand mocht foto's publiceren van de naaktkalender van Annemie Struyf en Lieve Blancquart voor Kom Op Tegen Kanker. Het vtm-programma 'Voor De Show' zocht en vond een achterpoortje.

    'Voor de show' toonde de kalender aan tekenaar Jan Bosschaert en cartoonist Marec. Zij zetten speciaal voor het programma hun impressie op papier. Voor de lens van Blancquaert passeerden onder andere Hilde Crevits, Annemie Turtelboom, Miet Smet, Nathalie Meskens en Elodie Ouedraogo.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    21-04-2012, 19:43 geschreven door maria
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turtelboom en Crevits op naaktkalender

    Turtelboom en Crevits op naaktkalender





    Ter gelegenheid van Kom op tegen Kanker organiseerde meter Annemie Struyf een bekend initiatief: een naaktkalender met vrouwelijke B.V.'s. In de lijst van deelnemers staan drie zeer opmerkelijke namen, die van Annemie Turtelboom (Open Vld, minister van justitie), Hilde Crevits (CD&V, Vlaams minister van openbare werken en mobiliteit) en Miet Smet (69 jaar oud, minister van Staat).

    Dit nieuws werd bevestigd door de woordvoerder van minister Turtelboom. De dames zullen zich in evakostuum aan de lens van Lieve Blancquaert overgeven.

    Naast deze ministers zullen ook Nathalie Meskens, Annemie Struyf zelf, Natalia, Geertrui Windels, Francesca Vanthielen, Sofie Van Moll, Gilda De Bal, Joke Devynck en Elodie Ouedraogo hun steentje bijdragen. Ook Lieve Blancquaert zou zich laten fotograferen


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-04-2012, 19:40 geschreven door maria
    Reacties (0)
    18-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lotti "heroriënteert" zich op Nederlandstalige plaat

    Lotti "heroriënteert" zich op Nederlandstalige plaat




    Helmut Lotti brengt in het najaar een Nederlandstalige plaat met eigen werk uit. Voor dat album, dat hij Mijn hart en mijn lijf heeft gedoopt, werkt Lotti samen met producer Stef Kamil Carlens, tekstschrijver Bart Vannegeren en muzikanten zoals Bjorn Eriksson en Nicolas Rombouts.

    "Ik wou echt iets doen in functie van mezelf, niet in functie van het publiek dat ik al heb. Als dat hierin meegaat, ben ik daar heel gelukkig mee", zegt de zanger.

    "Bereik ik hiermee nieuwe mensen, dan zal ik nog gelukkiger zijn. Zoals Eenzaam zonder jou van Will Tura zelf is, zo wil ik over twintig jaar ook een eigen repertoire hebben. Dat gaat voor mij bevredigender zijn dan wanneer mensen mij vragen om nogmaals Kumbaya my lord te zingen."

    Op 8 maart 2013 start in De Roma in Borgerhout een bijbehorende tournee met een dertigtal optredens langs theaters en cultuurcentra in Vlaanderen. "Daarvoor zal ik vooral uit de nieuwe cd putten, aangevuld met repertoire dat daarbij aansluit. Voor alle duidelijkheid; de concerten met Roland Van Campenhout die ik in juni doe, staan hier helemaal los van."


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-04-2012, 21:02 geschreven door maria
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Personalityprijs voor Nicole en Hugo

    Personalityprijs voor Nicole en Hugo




    De jaarlijkse "Golden Lifetime Achievement Award" voor het Nederlandstalige lied is woensdag in Aarschot uitgereikt aan Nicole en Hugo. Deze personalityprijs is een initiatief van een aantal figuren uit de showbusiness en werd met de steun van de stad Aarschot voor de achtste keer uitgereikt. Vroegere laureaten zijn Eddy Wally, Jo Vally, Willy Sommers, Will Tura, Dana Winner, Rob De Nijs en Willeke Alberti.

    De prijs bekroont niet alleen de muzikale carrière van een Nederlandstalige performer maar ook diens uitstraling op menselijk vlak. Volgens de initiatiefnemers verdienen Nicole en Hugo deze award ten volle "omwille van hun prachtige duo-carrière van meer dan 40 jaar".

    Voor het eerst werd er ook een Postume Golden Life Award uitgereikt. Deze werd toegekend aan Bobbejaan Schoepen die in mei 2010 overleed.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    18-04-2012, 20:58 geschreven door maria
    Reacties (0)
    13-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gert Verhulst en Josje (K3) hebben relatie
    Gert Verhulst en Josje (K3) hebben relatie gert verhulst en josje k3 hebben relatie

    16:49 Media & Cultuur Studio 100-baas Gert Verhulst (44) en K3-zangeres Josje Huisman (26) hebben een relatie. Het koppel heeft het nieuws zelf bevestigd. "Aangezien er al enkele dagen hardnekkige


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-04-2012, 21:04 geschreven door maria
    Reacties (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gert Verhulst en Josje (K3) hebben relatie
    Gert Verhulst en Josje (K3) hebben relatie Studio 100-baas Gert Verhulst (44) en K3-zangeres Josje Huisman (26) hebben een relatie. Het koppel heeft het nieuws zelf bevestigd. "Aangezien er al enkele dagen hardnekkige geruchten de ronde doen over een relatie tussen Gert en Josje heeft het paar beslist om deze geruchtenstroom een halt toe te roepen. Zij bevestigen hun nog zeer prille relatie", schrijft Studio 100 in een persbericht. "Net omwille van het prille karakter van deze relatie, vraagt het koppel met aandrang om hun privacy en die van hun nabije omgeving te respecteren. Aangezien het om een strikte privé-aangelegenheid gaat, zal hierover geen verdere commentaar worden gegeven." Marlèneke is al lang niet meer de enige liefde van Gert Verhulst. Hij heeft twee tienerkinderen van zijn ex-vriendin Valerie: Viktor en Marie. Later had Verhulst ook een relatie met Karen Damen van K3. Sinds 2006 vormde hij een koppel met Ellen Callebout. Het is niet bekend wanneer die relatie afgesprongen is.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    13-04-2012, 20:53 geschreven door maria
    Reacties (0)
    07-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Fijne Paasdagen
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-04-2012, 21:23 geschreven door maria
    Reacties (0)
    06-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brahim krijgt muziekprogramma op Eén

    Brahim krijgt muziekprogramma op Eén




    Zanger, Ketnet-presentator en MNM-dj Brahim presenteert dit najaar een nieuw programma op Eén. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt in 'De Avondshow' op MNM.

    In het nieuwe, nog naamloze programma laat Brahim acht jonge hiphoppers kennismaken met acht artiesten die zich helemaal aan de andere kant van het muzikale spectrum bevinden: gevestigde Vlaamse zangers en zangeressen.

    Kennen de jonge talenten van vandaag hun oudere evenknieën nog? En hoe staan ze tegenover elkaar? Jong en oud verdiepen zich in elkaars wereld, over verschillende generaties en muziekstijlen heen, en wagen zich aan een eigen interpretatie van elkaars nummers. Een interpretatie die ze ook live voor elkaar zullen brengen.

    Het nieuwe programma wordt dit najaar uitgezonden op Eén.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-04-2012, 22:15 geschreven door maria
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Computermuis vuiler dan wc-bril

    Computermuis vuiler dan wc-bril




    De gemiddelde computermuis is drie keer vuiler dan een toiletbril. Dat leert een onderzoek van het Britse Initial Washroom Hygiene, dat stalen nam van 158 voorwerpen op kantoor. Op vier van de tien bureaus troffen de onderzoekers een bacterie aan die gevaarlijk is voor de gezondheid.

    De bureaus van mannen zijn minder hygiënisch dan die van vrouwen. Vooral de computermuis van de heren blijkt erg smerig, in vergelijking met die van de vrouwen. Er schuilen 40 procent meer bacteriën op. Het toetsenbord is de tweede grootste bacteriehaard op kantoor, de derde en vierde plaatsen zijn voor telefoons en stoelen.

    Vooral het tijdsgebrek zou leiden tot een smerige werkplek. Veel werknemers eten aan hun bureau, waardoor kruimels en andere etensresten achterblijven en dan vooral op muizen en toetsenborden. Omdat die toestellen maar zelden worden schoongemaakt, zijn ze zelfs smeriger dan toiletbrillen.

    Andere verrassend onhygiënische plekken zijn autosturen, het keukenaanrecht, winkelkarretjes en liftknoppen.


     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-04-2012, 22:09 geschreven door maria
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barbie heeft presidentiële ambities

    Barbie heeft presidentiële ambities




    Yes, she can!" Speelgoedpop Barbie gooit zich in de strijd om het Witte Huis. Haar voornaamste troeven zijn haar lange benen, roze kleren én de stylist van first lady Michelle Obama. De Barbie met politieke ambities staat ook stevig in haar schoenen: voor het eerst in 53 jaar kan ze zelfstandig rechtop blijven staan.

    Speelgoedproducent Mattel maakte donderdag bekend dat er in het jaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen een Barbie-politica gelanceerd wordt. Die maakt deel uit van de "I can be..."-serie, waarmee kinderen verschillende beroepen kunnen naspelen.

    De blonde Barbie trekt niet alleen op campagne. Ze krijgt een Afro-Amerikaanse, een Aziatische en een Latijns-Amerikaanse vriendin. Het kostuum van de pop - in haar lievelingskleur rose en afgewerkt met een boord in de kleuren van de Amerikaanse vlag - is ontworpen door Chris Benz, die eerder al Michelle Obama kleedde.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-04-2012, 22:05 geschreven door maria
    Reacties (0)
    31-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste Witse: Hubert Damen en co blikken terug

    Laatste Witse: Hubert Damen en co blikken terug




    Het was al lang aangekondigd, maar zondag komt de allerlaatste aflevering van Witse op het scherm.We vroegen aan enkele protagonisten wat hen het meest is bijgebleven.

    "Ik herinner me nog levendig de allereerste draaidag", zegt Hubert Damen. "Toen kende ik een paniekmoment. Ik had alle dialogen tot op de letter vanbuiten geleerd. Eens op de set, in aanwezigheid van de pers, liet mijn geheugen me in de steek en hebben we een scène talloze malen moeten overdoen. Zo zenuwachtig was ik. 's Avonds had ik al beslist om na een jaar te stoppen met de reeks."


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    31-03-2012, 22:42 geschreven door maria
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bent Van Looy heeft eigen wijn

    Bent Van Looy heeft eigen wijn




    Bent Van Looy is in de wijn gevlogen. Hij ontwierp het etiket en de ‘look’ voor een nieuwe witte wijn.

    ‘Naar Bordeaux in de naam van wijn’, twitterde de Das Pop-zanger eind januari. Een werkbezoek, zo blijkt nu. Op 21 april stelt de Lennikse wijnhandel Huis Vossen de Cuvée Bent Van Looy voor.

    'Handgeknutseld werkje'

    Twee maanden geleden haalde hij de kranten met een kledinglijn die hij mee had ontworpen, nu is het dus een wijnetiket. Het resultaat blijft nog even geheim, maar een tipje van de sluier wil Van Looy wel oplichten. “Als medium boeit het me enorm. Er zijn in het verleden al veel leuke dingen mee gedaan. Ik? Ik heb veel geprobeerd, maar het eindresultaat is een handgeknutseld werkje geworden (lacht). Wijn is een van de puurste dingen die er bestaan, en het etiket moest dat ook zijn, vond ik.”

    Kris Couvent van Huis Vossen: “We willen een jonger publiek aanspreken. Ik wist dat Bent een wijnfanaat was en mijn eerste e-mailtje naar hem was meteen raak. Nog geen 48 uur later stond hij al in Bordeaux. Sindsdien is hij haast elke maand teruggekeerd: hij heeft de druivenstokken gezien, in het labo gestaan… Hij was van a tot z betrokken. Hij wilde zijn naam niet zomaar aan de eerste de beste wijn verbinden. En dat heeft ‘ie ook niet gedaan: deze Cuvée Bent Van Looy heeft al de tweede hoogste onderscheiding gehaald op een wereldconcours


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-03-2012, 22:39 geschreven door maria
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderdjarige boom geveld in Nachtegalenpark

    Honderdjarige boom geveld in Nachtegalenpark




    De boomwerkers van de stad Antwerpen velden woensdag een honderdjarige beuk in het Nachtegalenpark.

    Bij een controle werd een gat van 12 meter ontdekt in de boom. Daardoor vormde de beuk een gevaar voor de bezoekers aan het park.

    De boom was 25 meter hoog en had een omtrek van 3,2 meter.

    Bekijk hier hoe de top van de boom wordt afgezaagd:

    Bekijk hier de video

    Bekijk hier hoe de boom volledig tegen de grond gaat:

    Bekijk hier de video

    SVW

    Foto & video: BFM


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-03-2012, 22:19 geschreven door maria
    Reacties (0)
    25-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere mossoort en vlinderes aangetroffen

    Bijzondere mossoort en vlinderes aangetroffen




    Kempen Onderzoekers hebben de voorbije weken enkele ontdekkingen gedaan in het natuurgebied De Liereman.

    Het gaat om enkele zeldzame dieren en planten. Zo ontdekte de Ankona-mossenwerkgroep een veenmos (officiële naam Spaghnum Riparium). Deze soort mos is nog nooit eerder in Vlaanderen ontdekt en is ook in Wallonië en Nederland erg zeldzaam.

    De onderzoekers troffen ook een middelste bonte specht aan en dat is een bijzondere spechtensoort. Die houdt zich normaal op in bossen met veel dood hout. En daarnaast is ook de grote vos, een mooie vlindersoort, ontdekt. Het is de eerste keer dat die vlindersoort gesignaleerd is.

    Tenslotte werden ook nog twee vlindersoorten ontdekt die al tien jaar niet meer waargenomen werden in het Landschap De Liereman. Het gaat om een lichtgrijze uil en een mannetje gevlamde vlinder.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    25-03-2012, 21:44 geschreven door maria
    Reacties (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe soort veenmos ontdekt in Oud-Turnhout

    Nieuwe soort veenmos ontdekt in Oud-Turnhout




    In het natuurgebied Landschap De Liereman (Oud-Turnhout/Arendonk) werd "uitgebeten veenmos" ontdekt, een nieuwe soort veenmos voor Vlaanderen. In Wallonië is de soort uiterst zeldzaam en in Nederland, met veel meer veen, bedreigd. Dat meldt de Vlaamse Werkgroep voor Bryologie en Lichenologie (VWBL) op natuurbericht.be.

    "Veenmossen zijn een ecologisch zeer bijzondere mossengroep", aldus Dirk De Beer (VWBL). "Het zijn de enige mossen die een zodanig grote invloed uitoefenen op hun omgeving, dat ze zelfs landschappen kunnen vormen. Dat komt omdat ze een enorm waterbufferend vermogen hebben en tegelijk hun omgeving verzuren. Afgestorven veenmossen kunnen zich doorheen de eeuwen opstapelen tot metersdikke pakketten."

    In ons land komen slechts een dertigtal soorten veenmos voor, bijna uitsluitend in beschermde natuurgebieden. Enkele soorten zijn daar algemeen, maar de meeste zijn zeer zeldzaam en soms zelfs van slechts één of enkele vindplaatsen gekend.

    Ons land ligt aan de zuidwestgrens van het Europese verspreidingsgebied van de soort "uitgebeten veenmos". "In Centraal-Europa is het hoofdzakelijk een gebergtesoort, die graag op kwelrijke hellingen groeit", aldus De Beer. "In het laagland wordt dit veenmos soms in berkenbroekbossen gevonden, wat ook het geval was in Landschap De Liereman."

    Het door Natuurpunt beheerde gebied Landschap de Liereman in Oud-Turnhout en Arendonk kende met een tiental soorten veenmossen, reeds een hoge veenmos-diversiteit.

    Het herkennen van de verschillende soorten veenmos is specialistenwerk. Zaterdag ondertekenen de VWBL en Natuurpunt een samenwerkingsovereenkomst om hun expertise meer in te zetten in natuurgebieden van Natuurpunt.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-03-2012, 21:41 geschreven door maria
    Reacties (0)
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 23/05-29/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 16/06-22/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Foto
    telorenlekker arendonk
    Foto
    de winter is nabij
    Welkom op mijn blog!
    Foto
    de O L Vr kerk van arendonk
    Foto
    kapelleken van de grotstraat
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eliano
    blog.seniorennet.be/eliano
    Foto
    dit is een van onze egeltjes , ze doen nu hun winterslaap
    Foto
    dit is de tongkus
    Foto
    Foto
    Foto
    deze vogels komen nu in de winter allen in onze tuin eten
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    hier nog enkele van mijn stukjes kantklos
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    20 jaar geleden op een tentoonstelling
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    hele dikke knuffel
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!