De NASA heeft gezien het weer beslist het ruimteveer Atlantis nog een dag langer rondom de Aarde te laten wentelen, zo hebben goede Amerikaanse ruimtevaartbronnen donderdag gemeld. De zevenkoppige bemanning zal aldus de luiken van de vrachtruimte weer openen, uit hun ruimtepak kruipen en genieten van het uitzicht.
De eerstvolgende landingsmogelijkheid morgen/vrijdag op het Kennedy Space Center is om 20.14 uur Belgische tijd. Maar ook voor dan ziet de meteo er niet goed uit.
Neerstrijken op Edwards in plaats van Florida begint tot de mogelijkheden te behoren.
De vale gieren zijn het land uit. Dat zegt Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen. Eenzelfde geluid is te horen bij de Franstalige tegenhanger van de vzw en bij Natuurpunt.
Volgens Hugues Fanal, directeur van de Ligue royale belge pour la protection des oiseaux (LRBPO), bevinden de vogels zich in Nederland. Hij verwacht dat de gieren vanuit Nederland naar Duitsland zullen trekken, om vandaar richting Oost-Europa te vliegen om er een biotoop te zoeken die gelijkaardig is aan hun oorspronkelijke verblijf, de Spaanse Pyreneeën.
Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen vreest nog steeds voor de gezondheid van de dieren. "Waarschijnlijk vliegen de gieren nog altijd zonder doel en zonder voedsel rond, en ik ben ervan overtuigd dat hun conditie erop achteruit zal gaan", stelt hij. "Vale gieren halen hun vocht normaal uit voedsel en gaan dus ook niet onmiddellijk drinken, maar als ze nu ook geen voeding hebben, bestaat de kans op uitdroging."
Rodts wijst er op dat het vlees dat dinsdag werd achtergelaten voor de gieren, intussen is overgebracht naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, waar het bewaard wordt in de diepvries en waar het later aan de vossen gevoederd zal worden.
19/06Commotie rond 200 kilo slachtafval voor vale gieren
Het honderdtal vale gieren dat zondag in Vlaanderen neerstreek, zorgt voor opschudding. Zon grote troep is hier nog nooit gezien. De prooivogels zijn op de vlucht voor de honger, nu de Spaanse boeren hen geen kadavers meer mogen voederen. Probleem is dat de gigantische vogels niet genoeg hebben aan een platgereden vosje, maar wellicht niks anders zullen vinden. De hongerdood dreigt dan ook.
Op één verzwakte gier na die wellicht hier te lande zal overlijden, is het honderdtal Spaanse prooivogels dat zondag in Vlaanderen neerstreek, van het Oost-Vlaamse Ursel doorgevlogen naar Nederland. Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen vreest voor de kansen van de uitgehongerde dieren: Dit gaat slecht aflopen.
Vogelliefhebbers repten zich gisteren met hun beste fotomateriaal naar Knesselare, waar de grootste troep vale gieren uit Spanje was neergestreken. Maar ook elders in het land werden de gigantische prooivogels - spanwijdte 2,5 meter - gezien. Boven Tessenderlo werd een tiental gieren waargenomen, onheilspellend rondjes draaiend in de Limburgse thermiek. In totaal ging het om een honderdtal vale gieren, een nooit geziene hoeveelheid in Vlaanderen.
Muladares
Af en toe duikt er wel eens een dwaalgast op, maar dat gebeurt nooit in groep. Bovendien is het helemaal geen trektijd, aldus Rodts. Nee, dit is duidelijk een wanhoopsdaad, een hongertocht.
De zogenaamde "biometrische paspoorten" die sinds 2004 in België worden uitgereikt, voldoen niet. De persoonlijke gegevens op de elektronische chip zijn op geen enkele manier beveiligd en kunnen met een simpel en goedkoop apparaatje van op afstand "gestolen" worden.
Een en ander blijkt uit een onderzoek verricht aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. De onderzoekers onder leiding van professor Jean-Jacques Quisquater pleiten ervoor om de paspoorten onmiddellijk uit omloop te halen.
In de periode tussen eind 2004 en juli 2006 werden in België biometrische paspoorten van de "eerste generatie" uitgereikt. De paspoorten zijn geldig tot 2011. De UCL Crypto Group onderzocht de veiligheid van die paspoorten en stelde vast dat de private gegevens op de chip op geen enkele manier beschermd zijn. De "tweede generatie"-paspoorten, die sinds juli 2006 worden uitgereikt, zijn wel beveiligd, maar ook die beveiliging is volgens onderzoekers verre van toereikend.
"We hebben aangetoond dat het mogelijk is om de inhoud van een paspoort van de eerste generatie in luttele seconden van op afstand te lezen, zonder dat de houder zich ervan bewust is", schrijven de onderzoekers. "Iedereen die zichzelf de moeite doet om een relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen elektronische lezer aan te schaffen, kan de inhoud van de paspoorten stelen, zelfs van op afstand."
De stier- of brulkikker (in het engels Bullfrog) leeft bij de wateren van het oosten van Noord-Amerika. Met zijn lengte van ruim 20 cm en een gewicht dat kan oplopen tot een halve kilo is de stierkikker daar de grootste kikker. Hij behoort tot de staartloze amfibiën.
De kleuren verschillen nogal, soms zijn ze bruin en een andere keer groen met zwarte en gele vlekken. Als hij kwaakt blaast hij zich op en is hij bijna even breed als lang.
Hij heeft een opvallende roep die over een grote afstand (rond de 2 km.) te horen is. Deze roep klinkt diep grommend als een stier, en wordt versterkt door kwaakblazen, die aan de buitenkant te zien zijn en een doorsnede hebben van meerdere centimeters.
Overdag is de stierkikker vaak te vinden aan de oevers van poelen en sloten. 's Nachts gaat hij op zoek naar insecten, vissen, kleinere kikkertjes, maar ook jonge vogels vogeltjes en slangen.
Hoewel het verboden is gebeurd het nog steeds dat kikkervisjes van de stierkikker worden verkocht. Het gevolg is vaak dat ze dan vanwege de geluidsoverlast in de natuur terrecht komen en een grote bedreiging vormen voor de inheemse fauna.
Het vrouwtje legt in de paartijd ongeveer 20.000 (!) eitjes, die aan de wateroppervlakte drijven en zich vastzetten aan planten. Al na 5 dagen komen de jonge kikkervisjes uit. Daarna duurt het nog wel tot vijf jaar voor de kikkervisjes volwassen zijn, dat wil zeggen voor ze veranderd zijn in een kikker.
Stierkikkers kunnen zeer ver springen. In één sprong kunnen ze een afstand overbruggen die overeenkomt met tienmaal hun lichaamslengte.
04/06Verhofstadt verdient 60% meer dan premier Nederland
De Belgische premier verdient met 200.000 euro bijna zestig procent (58,5 procent) meer dan zijn Nederlandse collega, hoewel hun functies even zwaar gewogen worden. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van adviesbureau Hay Group.
Hay Group analyseerde voor de derde keer de lonen van topambtenaren, ministers en ministers-presidenten in verschillende Europese landen. De Belgische eerste minister verdiende in 2005 nog bijna 20 procent van een gelijkwaardige functie uit de privésector, maar tuimelt vandaag naar minder dan 15 procent. Toch is de job van eerste minister in België niet slecht betaald in vergelijking met andere Europese landen.
De best betaalde ministers-presidenten van Europa zijn die van de grotere landen, respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Tussen de kleinere landen is er een grote variatie. Zo zijn de lonen van de Belgische en Griekse premier duidelijk hoger dan die van de Nederlandse en Finse. In Oost-Europa liggen ze dan weer een stuk onder het gemiddelde
CD&V/N-VA wist in Arendonk net niet de helft van de kiezers te overtuigen. Het kartel gaat 8,33% vooruit en komt uit op 48,8%. Tweede partij is Vlaams Belang, dat bijna 2% vooruit gaat 17,9% van de stemmen behaalt. De strijd om de derde plaats is nipt gewonnen door Open VLD (
Wouter Deprez uit Geluwe brengt niet alleen humor van de bovenste plank, hij bleek dit jaar ook de slimste mens ter wereld. En dat verdient voor onze redactie een nominatie. Sms STEM 1 naar 3126 of bel naar 0900 02 971
Een uitslaande brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag het appartement van stand up-comedian Wouter Deprez en zijn vriendin in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg bijna helemaal in de as gelegd. Deprez, ook bekend van De Rechtvaardige Rechters en De Slimste Mens ter Wereld , was op dat ogenblik niet thuis.
Ook de andere bewoners van het gebouw kwamen er zonder kleerscheuren vanaf.
Het vuur ontstond volgens een gerechtsdeskundige in een elektriciteitsleiding onder de vloer. De tweede verdieping, de zolder en een deel van het dak raakten zwaar beschadigd, de rest van het huis leed waterschade. Wouter Deprez wilde gisteren geen verdere commentaar kwijt.
Pinksterbloem(Cardamine pratentis) (bestudeerd op 11 april 2005; zie verslag)
Dit is een soort veldkers; pratensis betekent 'in het veld voorkomend'. Langs het water, langs de oevers van slootjes en ook in nabij gelegen velden dichtbij elkaar vind je in het vroege voorjaar vele Pinksterbloemen. Het is een vrij klein plantje. Het laat zijn zaad gewoon vallen. Met kleine lila of witte bloemetjes, wat er een beetje trosvormig uit ziet (het lijkt wel een super uitgedunde en uitgerekte hyacint). Ze staan vaak aan de waterkant, met een klein groepje bij elkaar. Dit is de waardplant van het Oranjetipje, een vlinder die op elke vleugel een oranje tipje heeft.
'Pinksterbloem' doet veronderstellen, dat de bloei gelijk valt met Pinksteren, maar meestal is de plant dan al vrijwel uitgebloeid. Het is wel één van de eerste (wilde) planten, die zich bloeiend in het voorjaar aandient. De pinksterbloem bloeit vanaf begin april tot in juni.
Pinksterbloemen komen op het hele noordelijk halfrond voor, zowel in laagland als in de bergen. Ze gedijen op drassige grond. Deze plant kan 10 tot 50 centimeter hoog worden en steekt met zijn bloemen net boven de gemiddelde hoogte van het grasland uit.
Een pinksterbloem groeit uit een wortelstok en is overblijvend. Vanuit een wortelrozet van langgesteelde, veervormig gedeelde bladeren schiet een aantal holle, onvertakte stengels op. Elke stengel draagt een tros lila of witte bloempjes, maar ook paarswit, purper of violet komt voor. De stervormige bloem van de pinksterbloem bestaat uit vier kroon- en kelkbladen. In het midden staan zes meeldraden, die de stijl met twee stempels omgeven. De bladvorm is veervormig oneven, ze staan verspreid langs de stengel of in rozetvorm. De vrucht is een openspringende hauw. Bron: www.neerlandstuin.nl
In de bloem van deze pinksterbloem komt etherische olie voor die gebruikt werd tegen krampen. De bladeren zouden goed zijn tegen diabetes. De bladeren (rijk aan mineralen en vitaminen, ook vit C), smaken naar waterkers. Heel goed te gebruiken in soep, salade, en wekken ook nog eens de eetlust op, verzachten indigestie en hebben slijmoplossende eigenschappen (tegen vastzittende hoest!). Bron: Kruiden, uitgeverij Bosch en Keuning.
De reden dat de pinksterbloem aan het verdwijnen is, heeft vooral te maken met milieuomstandigheden: de nodige biotoop - een vochtig veenachtige of leemachtige ondergrond, die niet wordt verstoord door (over)bemesting - wordt steeds schaarser.