Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
15-06-2008
Doop van Elènore
Victoria peettante bij doop van Eléonore
Prinses Eléonore Fabiola Victoria Anne Marie, de op 16 april in Brussel geboren jongste dochter van prins Filip en prinses Mathilde is zaterdag in een intieme familieplechtigheid in de kapel van het koninklijk buitenverblijf Ciergnon gedoopt door de Belgische kardinaal Danneels. Die doopte eerder ook de drie andere kinderen van het kroonprinselijk paar.
De Zweedse kroonprinses Victoria breidde haar schare van petekinderen uit, maar omdat zij behoort tot de Zweedse lutherse staatskerk, moest voor het prinsesje nog een tweede meter aantreden, haar katholieke tante prinses Claire. Peter van Eléonore was graaf Sébastien von Westfalen zu Fürstenberg.
De koninklijke familie kwam te voet naar de plechtigheid, aangemoedigd door onder andere prins Gabriël. Ook koningin Fabiola, eerder deze week tachtig jaar geworden, was van de partij. Het Belgische koningspaar was net terug van hun staatsbezoek aan Estland.
Victoria zorgde ervoor dat Eléonore snel weer stil werd toen ze na de doop, waarbij prinses Mathilde haar dochtertje vasthield, begon te huilen.
Voor Victoria was Eléonore het vijfde koninklijke petekind na prinses Catharina-Amalia, prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen, prins Christian van Denemarken en de Griekse prins Konstantinos Alexios.
Na afloop van de plechtigheid ontfermden de trotse ouders van Eléonore zich over hun vierde kind.
Hoffotograaf Olivier Polet mocht de opnamen maken.
Fabiola wordt 80 (1): intimi over de koningin-weduwe
(foto: Belga)
'Fabiola is niet fanatiek. Ze is enthousiast'
'De vijf miskramen zijn het grote verdriet van haar leven.' Koningin Fabiola wordt 80: een intiem portret.
Tachtig wordt Dona Fabiola de Mora y Aragón woensdag. Maar wie dat wil vieren, zal het zonder haar moeten doen: de koningin van België, zoals haar officiële eretitel luidt, heeft een reisje naar het buitenland geboekt, en sowieso verkiest ze gewijde stilte boven luidruchtig feestgedruis.Tenminste, dat is haar imago: de mystica van Laken. De intimi met wie Humo sprak, borstelen een levendiger portret: een vrouw die tien boeken tegelijk leest, drieduizend ideeën per dag heeft en topwetenschappers zonder mededogen doormidden vraagt. Fabiolala, deel één: 'Ze heeft Boudewijn uit zijn eenzaamheid gehaald.'
Ultramontaans, diepreligieus en aartsconservatief: dat is het beeld dat de buitenwacht van Fabiola heeft. Luc Tayart de Borms - afgevaardigd bestuurder van de Koning Boudewijnstichting en zelf vrijzinnig - erkent het imagoprobleem.
Luc Tayart de Borms «Dat is grotendeels het gevolg van een boek dat grootmaarschalk Herman Liebaers ooit heeft geschreven. Liebaers verafgoodde Boudewijn: in zijn ogen kon de koning niks verkeerd doen. Dus toen hij het wetsvoorstel voor de legalisering van abortus weigerde te ondertekenen, moest daar volgens Liebaers een kwade genius achterzitten. En hij kwam uit bij Opus Dei, waarvan Fabiola zogezegd lid was. Nu is Fabiola gelovig, heel gelovig zelfs, maar lid van Opus Dei? Zijzelf zegt van niet. In haar grote Spaanse familie heb je leden van Opus Dei, maar net zo goed republikeinen.
»In de abortuskwestie is Boudewijn niet over één nacht ijs gegaan. Voor hij besliste het wetsvoorstel niet te tekenen - en dat was een fout van hem - heeft hij een dag lang samen gezeten met Simone Veil, de Franse politica die de eerste abortuswet in Europa heeft laten stemmen. Dat getuigt toch van enige openheid? Hetzelfde geldt voor Fabiola, wat men ook moge beweren: ze hééft een sterke geloofsovertuiging, maar ze is niet fanatiek of intolerant. Ze is enthousiast. Berg je maar als ze vragen begint te stellen: álles wil ze weten. Ze volgt de wetenschappelijke evolutie op de voet, net als Boudewijn vroeger. En ze is ook bijzonder empathisch. Toen aids nog volop als een duistere besmettelijke ziekte uit de schemerzone gold, kuste zij voor het oog van de camera al aidspatiënten.»
Benoît Cardon de Lichtbuer bevestigt het ongebreidelde enthousiasme van de koningin. Tien jaar lang, van '79 tot '89, was hij haar secretaris. 'Timing was onmogelijk met haar: altijd en overal eindigden we uren te laat. Toen we weer eens later dan gepland terug op het paleis verschenen, gaf de koning daarover een opmerking. 'Sire,' zei ik, 'uw vrouw stelt zoveel vragen, en ze praat met iedereen.'
Benoit Cardon de Lichtbuer «Het was ondoenbaar, maar we hebben véél gelachen: de koningin heeft een groot gevoel voor humor. En u zou eens bij haar thuis moeten komen: de vloer is bezaaid met stapels boeken - literatuur, geschiedenis, religie, Spanje, alles leest ze door elkaar. Meestal is ze in tien boeken tegelijk bezig.»
Tayart «Ik herinner me een tentoonstelling in het psychiatrisch centrum Dr. Guislain in Gent. Iedereen was zenuwachtig omdat er enkele tekeningen van Félicien Rops hingen en hier en daar een blote penis te zien was. Maar de koningin lachte om al die opwinding. En in plaats van om acht uur stonden we pas om tíén uur weer buiten.»
Cardon «Als het om public relations gaat, is ze onovertroffen. Ze kan het uit zichzelf, met mensen spreken. En vooral: ze laten spreken. Want dat appreciëren mensen het meest: als je naar hen luistert. Fabiola heeft een natuurlijk contact met Belgen van alle rangen en standen, jong en oud, Vlamingen en Walen. Voor elk bezoek wist ik: 'Het zal lukken vandaag.' Ze kón het, zonder dat ze ervoor was opgeleid. Maar als ze terug op het paleis kwam, zette ze alles van zich af. Dan werd ze weer 'de vrouw van Boudewijn'.»
Het volledige artikel leest u vanaf dinsdag 10 juni in Humo 3536. Dat koningin Fabiola op haar tachtigste nog steeds een kranige tante is ontdekt u in onderstaand videofragment, waarin u haar ziet swingen tijdens een optreden van Mint. Ons doet het alvast vermoeden dat ook haar verjaardagsfeest zal swingen als een tiet...
ik heb zelf wandelende takken, meegebracht door mijn kleinkind, die had ze aan de school van een vriendje gekregen, maar mocht ze van de mama thuis niet houden , dus dan maar bij moemoe.
De Indische wandelende tak is heel geschikt als huisdier omdat het relatief weinig aandacht vergt terwijl de kosten voor de verzorging vrijwel nihil zijn. Wandelende takken zijn echter niet geschikt als speelkameraadjes, daarvoor zijn ze veel te fragiel. Wanneer men er een moet verplaatsen dan doet men dit het beste door het met zachte dwang op de hand te plaatsen zonder het dier vast te pakken. Bij een ruwe behandeling kunnen namelijk gemakkelijk poten afbreken door zelfamputatie. Poten kunnen overigens tijdens een volgende vervellingen wel weer regenereren.
Naast de Indische wandelende tak worden er nog vele andere soorten wandelende takken en bladeren gekweekt. De meeste van deze soorten stellen echter hoge eisen aan behuizing, voedsel en zijn niet zo eenvoudig te kweken. De kennis van de phasmiden is de laatste jaren sterk toegenomen, mede door inspanning van enkele verenigingen zoals de werkgroep Phasma. Ervaringen die door liefhebbers zijn opgedaan zijn samengevat op de pagina "soortenlijst". Daarnaast is meer gedetailleerde informatie over wandelende takken te vinden in de volgende publicaties.
Prins Filip wil 'koning met overtuiging' zijn (+ video)
Prins Filip voelt zich klaar om koning van België te worden. De dag dat ik nodig ben, zal ik er staan, heeft hij gezegd in een gisteravond uitgezonden speciale aflevering van het VRT-programma Koppen. Voor de spraakmakende reportage De Kroonprins mocht de ploeg prins Filip zes maanden lang volgen met de camera, zowel bij zijn professionele activiteiten als in zijn privéleven. In het programma gaf hij tevens zijn eerste interview over zijn toekomst als staatshoofd en over het land.
Filip wil een koning zijn met veel overtuiging. Ik zal als koning grotendeels degene zijn die ik nu ben, zei hij in zijn gesprekken met journalist Wim De Vilder. Maar over hoe hij zijn rol als koning precies ziet, bleef hij vaag. De grondwet legt het koningschap vast, maar elke koning moet er zijn invulling aan geven, zei hij. Op de vraag of hij voor zich een rol ziet als louter protocollaire koning, gaf hij geen direct antwoord. Het is volgens hem belangrijk dat we alle troeven gebruiken in ons land.
Ontwijkend
Hij ontweek ook de vraag of België over twintig jaar nog zal bestaan. België is een prachtig land met veel troeven, mooie troeven die we moeten uitspelen, zei hij. De verhoudingen tussen Vlamingen en Walen liggen hem na aan het hart en hij verheugt zich dat hij daar via het Prins Filipfonds een positieve bijdrage aan kan leveren. Kritiek raakt hem, zeker als die volgens hem niet strookt met de werkelijkheid. Maar zijn rol verbiedt hem daarop te reageren.
De tv-ploeg volgde hem tijdens gesprekken met zijn medewerkers, op binnenlandse bezoeken en op buitenlandse economische missies in de VS, Canada en Egypte. Hij leidt zulke missies sinds 1993, toen hij de rol overnam van zijn vader, koning Albert. De missies ziet hij als een een goede voorbereiding op het koningschap.
Webcam
Vanwege die buitenlandse missies moet hij zijn kinderen vaak missen. Gemiddeld is hij anderhalve maand per jaar in het buitenland. De jongste tijd neemt hij dan telkens een webcam mee om met zijn gezin te kunnen spreken. Dat gezin is voor hem uitermate belangrijk. Het VRT-team filmde hem terwijl hij met zijn kinderen fietst en voetbalt. Hun opvoeding moet ertoe leiden dat zij sterk staan in het leven. Elisabeth krijgt als kroonprinses geen andere opvoeding. Maar ik geef soms uitleg. Als er fotografen aan de poort in Laken staan, zeg ik dat ze ons graag zien, zei hij.
Belangrijk voor hem is ook dat de kinderen een milieubewustzijn meekrijgen.
Aan de Europese koninklijke hoven veranderen de dames niet om de haverklap van haartooi. Koning Fabiola, die op 11 juni tachtig jaar wordt, heeft al een halve eeuw hetzelfde kapsel.
Op 7 februari 1969 nam de kapper Willy Massaer voor het eerst het kapsel van koningin Fabiola onder handen. Massaer maakte toen deel uit van een ploeg van vijf specialisten die afwisselend het haar van de toenmalige Belgische vorstin verzorgden.
Massaer is ondertussen gepensioneerd, maar samen met zijn collega-kapper Henri Florquin leidt hij nog altijd de zo typische haardos van Fabiola in goede banen. Die haardos maakte haar tot de bekendste verschijning van het Belgische vorstenhuis.
'Haar kapsel is onveranderd gebleven', zei Willy Massaer in Le Soir Magazine. 'Deze snit bevalt Fabiola omdat hij bijzonder praktisch is. Dit is een kapsel dat vlot valt.'
Koningin Fabiola heeft volgens de koninklijke kapper nog altijd veel haar voor haar leeftijd. 'En ja, het is haar eigen haar. Ze draagt zeker geen pruik en ze laat haar haar niet kleuren.'
Paola
Dat haar kapsel al bijna veertig jaar onveranderd is gebleven, vindt Massaer niet zo vreemd. 'Aan de Europese koninklijke hoven veranderen de dames niet om de haverklap van haartooi', stipt hij aan. 'Sofia, de koningin van Spanje, de Britse Queen en zelfs koningin Beatrix van Nederland hebben toch ook al jaren dezelfde haartooi?'
Wie kapselgewijs dan weer wél met haar tijd meegaat, is koningin Paola. De manier waarop ze haar haar draagt, heeft met de jaren discrete 'retouches' ondergaan.
Céline Dion haalt grote gevoelens boven in Sportpaleis
Céline Dions beslissing om vijf jaar in Las Vegas te kamperen en zo haar gezin tijd te geven, heeft haar populariteit in de rest van de wereld niet geschaad. In een eerste van drie Sportpaleizen zagen 14.000 fans (die tot 158,50 euro voor een kaartje veil hadden) gisteren een zangeres die de acrobatie van haar Las Vegas-show heeft ingeruild voor vocaal kunsten vliegwerk.
Céline Dion boort al twee decennia een publiek aan dat zich vroeger tot Barbra Streisand zou hebben gewend: muziekfans die houden van grote gebaren, weelderige shows, vlotte melodieën en vocale acrobatiën. In het Sportpaleis krijgen die in alle opzichten waar voor hun geld.
Visuele blikvangers zijn er - na het Franco Dragone-spektakel van A New Day - ook in deze eerste wereldtournee in negen jaar. De acht dansers zijn druk in de weer maar vooral het podium maakt indruk: midden in de zaal staat die structuur met verborgen ingangen, bewegende catwalks en draaiende schermen, alles bedoeld om de zangeres zo dicht mogelijk bij haar fans te brengen.
De tournee die zijn titel Taking Chances leent bij Dions laatste album - een voorzichtige stap richting uptempo-pop en rock - maakt die belofte van risicos maar af en toe waar, of het moet zijn in de opeenvolgende kostuums van ontwerpster Annie Horth, waarover we graag de mening van onze moderedactrice zouden horen.
Maar een zo breed mogelijke greep uit haar repertoire - verdeeld in hoofdstukken als Rock, Passion en Fashionista, neemt Dion hier wel. Al onderscheidt deze show zich van voorgaande avonden door de gulle selectie uit het Franstalige repertoire, een begrijpelijke keuze met een publiek dat voor 40 procent van over de taalgrens zijn weg naar Antwerpen heeft gevonden.
voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival volop bezig. Soetkin van Ishtar stal er ongewild de show.
Het decolleté van Soetkin Baptist trok gisteren alle aandacht in in de Beogradska Arena in Belgrado. Haar jurkje zakte tijdens de repetitie namelijk wat naar beneden, maar gelukkig droeg ze in tegenstelling tot Janet Jackson een paar jaar geleden wél een bh. Het was wat gênant, maar het heeft ook zijn positieve kanten: het voorvalletje maakt dat Europa Ishtar gezien heeft.
'Gek hé?', zegt Baptist. 'Iemand van de VRT had een paar dagen geleden gedroomd dat mijn jurk zou afzakken, en dan gebeurt zoiets écht. Enfin: gelukkig was het tijdens de repetities. Als dit zou gebeuren tijdens de liveshow, dan zou ik het erg vinden. Niet omdat ik me schaam hoor, maar gewoon omdat het geen mooi zicht is. We zullen het probleem oplossen. Dinsdag zal het kleed worden vastgenaaid, zodat er geen gevaar is dat het opnieuw naar beneden zakt.'
Zowat 150 persmensen kwamen gisteren na de repetitie naar de persconferentie van Ishtar. De verzamelde pers is ervan overtuigd dat Ishtar dinsdag makkelijk door de halve finale zal geraken, en zo zal doorstoten naar het eigenlijke festival op zaterdag 24 mei. Het zou de eerste keer zijn sinds Xandee in 2004. En die stond daar enkel dankzij een rechtstreeks finaleticket omdat Urban Trad een jaar eerder op de tweede plaats eindigde. (jcd)
De Nederlandse zanger Frans Bauer is vanochtend in Willemstad voor de burgerlijke stand getrouwd met zijn Mariska.
De ceremonie verliep volgens eigen zeggen niet geheel probleemloos. Door alle spanning herhaalde Bauer de vraag 'en wat is daarop uw antwoord'. "Niet te geloven," zei Frans. "Optreden in de Ahoy is geen probeem, en hier wist ik niet meer wat ik moest zeggen," kan Frans ermee lachen.
Frans en Mariska geven elkaar vanmiddag het jawoord in de basiliek in Oudenbosch. Er wordt een opkomst van duizenden fans worden verwacht.
'Nieuwe jurk Ishtar is net circustent' - Wat vindt u?
De jurk die Soetkin Baptist, de zangeres van Ishtar, heeft laten ontwerpen voor haar act op het Eurosongfestival 2008 is op zijn minst 'apart' te noemen.
De eerste commentaren zijn niet mals. Sommigen vinden het lijken op een 'circustent' of een 'opgeblazen ballon'. Volgens eurosongproducent Dries Verhaeghe lijkt Soetkin op Alice in Wonderland. Of dit een compliment is, valt te betwijfelen.
Maar ook de muziek is niet alledaags, dus je zou ook kunnen zeggen dat het mooi bij de muziek past. Soetkin telde wellicht heel wat euro's neer voor deze jurk want de ontwerper is niet van de minsten: de bekende designer Harald Ligtvoet. Hij haalde zijn inspiratie uit de jaren vijftig en de diepere betekenis van het woord 'Ishtar'.
Frans Bauer meldt zich ziek op eigen vrijgezellendag
Had de koning van het carnavaleske lied even genoeg van alle joligheid of was hij echt ziek? Feit is dat Frans Bauer zijn eigen vrijgezellendag heeft moeten missen. De 34-jarige volkszanger, die vrijdag in het huwelijksbootje stapt met Mariska van Rossenberg, lag ziek op bed toen zijn vrienden hem wilden verrassen Ik was grieperig, vertelt Frans. Dus de plannen vielen in duigen.
De aanstaande bruidegom had voor het vrijgezellenfeest al overal rekening mee gehouden. Als je vlak voor 9 mei een man in konijnenpak door Amsterdam ziet lopen, ben ik het!, riep hij vorige week nog gekscherend.
Maar zover is het niet gekomen. Het is jammer dat ik niet in orde was, maar er zijn ergere dingen, relativeert hij. Gelukkig ben ik weer helemaal de oude en kan ik onbezorgd toeleven naar mijn trouwdag.
Actice Leah Thys is op 3 mei de ster van een concert ter ere van de Duitse diva Marlene Dietrich. In de Antwerpse Elisabethzaal zal Thys haar grootste hits brengen onder begeleiding van een 15-koppig orkest.
Cd 'My Tribute to the Diva' Morgen komt er ook een cd uit waarop de 'Thuis'-actrice een aantal van Dietrichs bekendste nummers verzamelde onder de naam 'My tribute to the diva'.
Het initiatief is een gevolg van de gesmaakte voorstelling die Leah Thys in 2006 bracht in het fakkeltheater in Antwerpen. Het stuk 'Marlene' vertelde toen het levensverhaal van Hollywoodster Dietrich.
Eigen interpretaties Volgens Thys was er zoveel vraag naar meer muzikale projecten rond de Berlijnse diva, dat ze niet anders kon dan nogmaals in de huid kruipen van de beroemde zangeres. Ze benadrukt wel dat het concert en de cd geen imitaties zijn, maar eigen interpretaties van haar favoriete nummers.
Productie in handen van kleinzoon Opmerkelijk is dat de productie van 'My tribute to the diva' in de handen ligt van de kleinzoon van de tv-ster. Benjamin Royaards van Blue Flame organiseerde eerder al enkele evenementen in het nachtleven, maar waagt zich nu aan een project speciaal voor zijn grootmoeder. Leah Thys zal optreden in dezelfde zaal waar Marlene Dietrich tientallen jaren geleden zelf op de planken stond. (belga/lb)
22/02/08 14u36
22/02/08 14u36
De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden.