Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
10-11-2007
kinder jeansbroek
P&C roept kinderjeans terug wegens kankerverwekkende stof
De Duitse modeketen Peek & Cloppenburg, die in ons land over twee filialen beschikt, roept een kinderjeans terug. Het kledingstuk zou een in de Europese Unie verboden, kankerverwekkende kleurstof bevatten, zo meldt de onderneming vrijdag. Het gaat om een blauwzwarte jeans van het merk Review, maat 92-176.
Om eventuele gezondheidsrisico's te vermijden, wordt aan de kopers gevraagd de jeans niet meer te dragen en terug te brengen naar een van de filialen van de winkelketen. In België kan dat in het filiaal in Antwerpen en Wijnegem. Getroffen klanten krijgen het kledingstuk terugbetaald.
TESSENDERLO - ,,Beginnende cursisten buikdansen gaan niet dadelijk met de buik bloot'', stelt docente Agi Van Gehuchten (31) uit Tessenderlo eventuele kandidaat-buikdanseressen gerust. ,,Naarmate de cursus vordert, worden de bloesjes en de topjes wel vanzelf korter. Anders gezegd: het zelfvertrouwen groeit''.
Agi was vreemd genoeg vroeger zelf een verlegen meisje. ,,Ik was niet tevreden over mijn eigen lichaam. Door cursussen buikdans te volgen, ben ik fier geworden op wat ik te bieden heb en ben ik veel zelfzekerder geworden.'' Zij geeft nu 2,5 jaar cursus oriëntaalse buikdans, georganiseerd onder auspiciën van cultureel centrum Het Loo. Ze telt 25 cursisten, waarvan de leeftijd schommelt tussen 6 en 55 jaar. Meestal gaat het wel om vrouwen tussen 22 en 32 jaar. Toch zitten er ook twee mannen in de les. ,,Via hun vrouw naar hier gelokt'', geeft Agi toe. Ze heeft weet van een Egyptische van 90 jaar die nog aan buikdansen doet. Nooit te oud om te leren dus.
Koffiedrinkers blijven geestelijk langer jong. Cafeïne remt de achteruitgang van de hersenen. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek onder 70-plussers. De bloeddruk voor vrouwen daalt juist door koffieconsumptie. Het bleek dat het geestelijk niveau van de koffiedrinkers minder snel achteruit ging dan dat van de anderen. Het bleef het best als de koffiedrinkers drie koppen koffie per dag dronken.
Bloeddruk
De onderzoekers gaan echter verder onderzoek verrichten om te kijken of het gunstig zou zijn cafeïne aan ouderen aan te bevelen om in de beste geestelijke conditie te blijven. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, heeft koffie ook geen negatieve invloed op de bloeddruk. Dr. Cuno Uiterwaal van het UMC Utrecht verrichte onderzoek. Uiterwaal constateerde dat vrouwen die meer dan zes koppen koffie per dag dronken een lagere bloeddruk hadden dan vrouwen die één tot drie koppen koffie dronken. Hoe meer koffie de vrouwen dronken, hoe lager de bloeddruk. Ieder extra kop koffie ging gepaard met een zichtbare verlaging van de bloeddruk.Merkwaardig genoeg vond dit fenomeen bij mannen niet plaats. De algemeen heersende gedachte dat koffie slecht voor de bloeddruk is, daarmee naar het rijk der fabelen verwezen.
Halloween is een typisch Amerikaans feest. Ieder jaar op 31 oktober gaan ze in Amerika met z'n allen lekker griezelen. Nederlanders hebben helemaal geen "griezelfeest" en daarom doen sommigen gewoon lekker mee met het Amerikaanse Halloween.
Maar wat is Halloween nou eigenlijk voor een feest? Wat wordt er gevierd? Sommigen beweren dat het een feest voor duivelaanbidders is. Anderen zeggen dat het een onschuldig overblijfsel is van een oud ritueel.
Het woord "Halloween" is afgeleid van "All Hallows Eve". Dat is de avond vòòr het katholieke feest "allerheiligen" (All Hollows day) wat op 1 november valt. Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Dit feest werd door Kelten "Samhain" (zeg: sowen) genoemd. Het was hun oud en nieuw.
Een Keltische legende vertelt dat op de laatste zomerdag de geesten van de mensen die het vorige jaar gestorven waren, terug zullen komen.
Die geesten gaan op dan zoek naar (levende) lichamen die zij het jaar daarna kunnen bezitten. De Kelten geloofden dat dit de enige manier van leven na de dood was.
Natuurlijk wilden de levenden niet dat de geesten hun lichaam in beslag zouden nemen. Om er voor te zorgen dat de geesten hun lichaam niet zouden kiezen, deden de mensen alle vuren in huizen uit.
Daardoor zou het koud worden. Ook trokken allemaal oude voddenkleren aan. De mensen dachten dat de geesten hun lichamen dan niet meer zouden willen hebben, omdat ze koud en lelijk leken. Verder liepen de mensen al herrie makend rond in de buurt waar ze woonden. Met het lawaai probeerden ze de geesten weg te jagen.
Na de Halloween staken de Kelten hun vuur weer aan met het vuur dat van hen allemaal was. Dit Druidische vuur brandde in het midden van Ierland bij Usinach.
De Rooms-katholieken namen de gebruiken van de Kelten over en deden alsof die van hen zelf waren. Door de jaren heen veranderde dat oude Keltische feest. Toen men niet meer er in geloofde dat de geesten levende lichamen in beslag konden nemen, werd het verkleden als trol, spook of en heks veel belangrijker. Toch bleef het feest een "eng" karakter houden.
In de jaren rond 1840 werd het Halloweenfeest door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. Rond die tijd waren het omgooien van bijgebouwen en het niet helemaal goed ophangen van een hek de favoriete grappen.
De gewoonte rond "trick-or-treat" (zeg: trikkor-triet, het betekent zoiets als "geef me iets lekkers of ik neem je te grazen") komt helemaal niet van de Kelten, maar van een 9e eeuwse Europese gewoonte. Op 2 november (allerzielen) gingen de vroegere Christenen al lopend van dorp naar dorp overal bedelend om "zielen cake" (brood met krenten). Des te meer cakejes een bedelaar kreeg hoe meer gebeden deze beloofde te doen voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden, zelfs van vreemden, de doden zouden helpen hun weg te vinden naar de hemel.
De traditie rond de lampion (een Jack-o-lantern in het Engels) komt waarschijnlijk uit een Iers volkslied. Het verhaal gaat dat Jack, een dronkaard en een bedrieger, de duivel had bedrogen en door hem in een boom te laten klimmen. Jack had een kruis op de boom getekend zodat de duivel in de boom gevangen zat. Als de duivel Jack niet meer lastig zou vallen, zou Jack hem weer vrij laten.
Toen Jack dood was, mocht hij niet naar de hemel, omdat hij zo slecht was geweest. Maar hij mocht ook niet naar de hel omdat hij de duivel had belazerd. In de plaats daarvoor gaf de duivel hem een enkel gloeiend houtje om zijn weg door het enge duister te verlichten. Het gloeiende houtje zat in een uitgeholde knol om het langer te laten gloeien.
De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns, maar toen de immigranten in Amerika kwamen, ontdekten ze dat pompoen veel mooier waren dan de knollen om als lantaarn te gebruiken. Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.
Dus, ondanks dat sommige duivelaanbidders Halloween als hun favoriete feest hebben benoemd, Halloween is niet ontstaan vanuit het aanbidden van de duivel. Het is ontstaan uit de het nieuwjaarsfeest van de Kelten en uit oude gebruiken van de Rooms-Katholieken en de Christenen uit Europa. In Amerika zijn er nog steeds kerken die Halloween met de kinderen vieren.
Halloween maak je tenslotte net zo eng als je zelf wilt!
Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen pompoenen als hoofdgerecht bij hun dagelijkse voeding. Ook droogden zij stroken pompoen en vlochten daar matten van en roosterden stroken pompoen op een open vuur om ze daarna op te eten.
Toen er blanke kolonisten in Amerika arriveerden zagen ze de pompoenen groeien bij de Indianen en zo werden ook de pompoenen in hun dagelijkse voeding opgenomen.
Net zoals vadaag de dag waren er toen al tal van verschillende recepten van desserts van bv pompoenensoep tot stampot. De oorsprong van het ontstaan van de pompoenen pastei is zoals ze denken gekomen doordat de kolonisten de top van de pompoen eraf sneden, de zaden eruit haalden en vulden de pompoen met melk spizen en honing. De pompoen werd dan gebakken in hete as van een uitgaand vuurte.
Pompoenen komen oorspronkelijk uit Noord Amerika. Er zijn al zaden gevonden van 7000 tot 5500 voor Christus. Verwijzingen naar pompoenen gaan vele eeuwen terug. De naam pompoen komt oorspronkelijk van het Griekse woord "Pepon" wat betekent "grote meloen". "Pepon" is later weer door de Fransen veranderd in "Pompon". de Engelsen veranderde de naam " Pompon" weer in "Pumpion" en uiteindelijk veranderde Amerikaanse kolonisten deze naam in "Pumpkin" wat bij ons "Pompoen" is.
Ik ben Pierre Vanstipelen, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Priet. Ik ben een man en woon in Bilzen (België) en mijn beroep is Mobiliteitsambtenaar te Bilzen. Ik ben geboren op 11/02/1951 en ben nu dus 56 jaar jong. Mijn hobby's zijn: Schilderen en Tuinieren. In tekenen en schilderen kan ik mijn passie voor al wat mooi is kwijt.Mijn gezin is voor mij heilig.Mijn kleinzoon Pieter is mijn oogappel.Tevens ben ik voorzitter van de Kunstkring Alkanna en penningmeester van de Limburgse Federatie.