Klimaatwijziging slecht nieuws voor bierliefhebbers
14/09 De klimaatwijziging is ook slecht nieuws voor bierliefhebbers. Tsjechische onderzoekers hebben vastgesteld dat de kwaliteit van de hop voor pils er flink op achteruitgaat als gevolg van de stijgende temperaturen. Dat heeft vooral gevolgen voor de typische bittere smaak van het bier.
Tsjechië is de bakermat van de pils, het goudgele bier van lage gisting dat zijn naam aan de Tsjechische stad Pilsen te danken heeft. Een belangrijk bestanddeel van het pilsbier is de hop. De lupuline in de hopplant geeft de pils zijn bittere smaak en verlengt ook zijn houdbaarheid.
Volgens klimaatonderzoekers van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut is de kwaliteit van de Saazhop de laatste vijftig jaar gedaald door de opwarming van de aarde.
Opwarming
Ze kwamen tot die conclusie door gedetailleerde informatie over de weerpatronen, hopoogst en hopkwaliteit van 1954 tot 2006 naast elkaar te leggen.
Zelfs met de bescheiden opwarming die we tot nog toe gekend hebben, zijn de opbrengsten gestagneerd en is de kwaliteit gedaald, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Agricultural and Forest Meteorology.
Alfazuren
De bitterheid van de hop komt vooral van de alfazuren. Goede Saazhop, die ook in Belgische brouwerijen gebruikt wordt, moet ongeveer 5 procent alfazuren bevatten. Volgens de Tsjechische onderzoekers daalde de concentratie alfazuren met 0,06 procent per jaar de voorbije halve eeuw.
Als de opwarming aan het huidige tempo voortgaat, dan kan de concentratie van alfazuren nog 13 tot 32 procent dalen, blijkt uit simulaties van de Tsjechische onderzoekers. Ook de omvang van de hopoogst kan 7 tot 10 procent achteruitgaan.
Bron: RP (IPS)
Bekijk alle artikels binnen wetenschap
|