De vzw Recue Herentals krijgt van de politie Neteland het ene pv na het andere, omdat ze op de rijweg parkeren voor het nierdialysecentrum. Maar de chauffeur kúnnen niet anders.
Het nierdialysecentrum is gevestigd op de hoek van de Nederrij en in toegangsweg tot het St.-Elisabethziekenhuis. "Noodgedwongen parkeren we ons op de rijbaan voor de toegang tot de nierdialyse, of half op het voetpad", zegt Maarten Van Eynde, de voorzitter van de vzw Rescue Herentals. "Want in tegenstelling tot andere ziekenhuizen weigert de stad een paar voorbehouden parkeerplaatsen voor ons aan te leggen. In Lier en Malle kunnen we met onze patiënten telkens op parkeerplaatsen onder het bord 'voorbehouden voor nierdialyse' gaan staan. Maar ondanks herhaald aandringen gebeurt dat in Herentals niet."
Dat laatste heeft nare gevolgen voor de vzw. De laatste weken schreven ijverige agenten van de politie Neteland drie bonnen uit voor de verkeerd geparkeerde auto's van de vzw. "Vijftig euro per stuk, en er was er ook eentje bij van 100 euro, omdat we met onze wielen op de stoep stonden."
Bloeding
Rescue Herentals passeert driemaal per dag bij de nierdialyse. "We brengen de eerste patiënten om 8 uur, halen hen om 12 uur op en voeren om 12 uur ook nieuwe patiënten aan. Die halen we dan om 16 uur op", zegt Maarten Van Eynde. "Maar vaak moeten we daar een kwartier of langer wachten, tot de bloeding van de inbreng van het infuus is gestopt. Want die wordt in een slagader aangebracht en als het wondje niet goed dicht is, kan dat gevaarlijk gaan bloeden. Dat is al een eerste reden om met de patiënten niet te ver te gaan in de richting van een parkeerplaats."
Een tweede reden is de bejaardheid van veel van de 32 patiënten. "De oudste is 91, de meesten zijn zeventigers", zegt Maarten.
Bloembak
Bovenop komt dat de meeste patiënten na vier uur dialyse behoorlijk moe zijn. "Het trekt toch op niks dat ze die mensen hier beboeten en dat wij honderd meter verder zouden moeten instappen", zegt Jef De Laet (71) uit Geel. Hij komt samen met nierpatiënte Katrien (ook uit Geel) uit het dialysecentrum naar buiten.
De wachtende chauffeurs van Rescue Herentals wijzen op een bloemboek vlak voor de deur van het centrum: "Als ze die bloembak hier afbreken, dan hebben wij zonder problemen twee parkeerplaatsen extra."
In een reactie pleit burgemeester Jan Peeters voor gematigdheid bij de politie, "zeker als er medische redenen in het spel zijn." Volgens de burgemeester dient de nierdialyse ooit binnen het ziekenhuis te worden ondergebracht. "Het is dus eerder een probleem van het ziekenhuis om op te lossen."
Foto: Joren De Weerdt