Vandaag wil enkele principes van velt op de voorgrond plaatsen.
De tekst heb ik overgenomen van de site van velt nationaal.
Biologische productie betekent duurzame productie. Ze voldoet aan economische, ecologische en sociale verwachtingen.
De biologische landbouw produceert hoogwaardige voedingsmiddelen zonder residus van schadelijke stoffen voor mens en milieu.
Een optimale bodemvruchtbaarheid en genetische diversiteit zijn van groot belang.
Landbouwhuisdieren moeten hun soorteigen gedrag kunnen uiten.
Efficiënt omspringen met energie in productie en transport
Ons voedsel wordt vaak aangevoerd met vliegtuigen, vrachtwagens, en schepen.
De energie die we uit ons voedsel halen, staat vaak niet in verhouding tot de energie die de verplaatsing vraagt.
Niet enkel transport vergt energie, ook bij de teelt, de verwerking en de bewaring wordt energie verbruikt.
Het energieverbruik kan worden teruggedrongen door te kiezen voor seizoen- en streekgebonden landbouwproducten.
Een rechtvaardig inkomen voor boeren
Duurzaam geproduceerde producten zijn vaak duurder dan andere.
Biologische boeren hebben meestal lagere gewasopbrengsten.
Ze kweken hun dieren langzamer op en hebben meer grond nodig voor de uitloop.
Ze hebben hogere loonkosten omdat hun werkwijze arbeidsintensiever is.
Ook de controle kost geld. Niet-duurzame landbouw zorgt voor lage prijzen voor de consument.
Wanneer consumenten voldoende geïnformeerd worden over de herkomst van de producten,
zullen ze eerder bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen.
Efficiënt omspringen met het landbouwareaal
Voor de productie van dierlijke eiwitten wordt enorm veel landbouwgrond gebruikt.
In de Europese Unie wordt 75% van het landbouwareaal gebruikt om veevoeder te telen.
Om één persoon te voeden met een granen -rijk dieet is jaarlijks 180 kg graan nodig; voor een vleesrijk dieet 930 kg!
Sinds 1950 neemt de consumptie van eieren, zuivel en vlees in ontwikkelde landen almaar toe.
Duurzame landbouw en productie besteedt bovendien aandacht aan het behoud en de versterking van de agrobiodiversiteit,
probeert zo weinig mogelijk gebruik te maken van (milieubelastende) verpakkingen en wil de bewerking van voeding (raffinage, additieven) zo veel mogelijk vermijden.
Velt voert actie voor:
Milieuvriendelijke voedselproductie, verwerking en bewaring Het vermijden van overbodige en milieuvervuilende verpakkingen Een verbod op ggos Eerlijke prijzen voor boeren Het recht van de consument op gezonde en milieuvriendelijke voeding Het beter bereikbaar en beschikbaar maken van duurzame producten
Wat kun jij doen?
Kies voor lokale, seizoensgebonden producten Geef de voorkeur aan biologische ingrediënten Eet minder vlees en meer groenten en andere plantaardige producten Kies voor verse en weinig bewerkte voeding Steun Velt en word lid. Surf naar www.velt.be/voordelen
Wil je meer lezen ga dan naar de site van velt nationaal.
http://www.velt.be/Joomla/index.php
21-01-2013 om 08:58
geschreven door tuinblog d
|