Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
12-07-2020
Fusie naar nieuwe entiteit Waregem levert 500 euro/inw op
De Vlaamse regering heeft een nieuw plan van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers goedgekeurd dat gemeentelijke fusies moet aanmoedigen. Bedoeling blijft net als tijdens vorige legislatuur vrijwillige fusies tussen gemeenten te stimileren. In een ideale wereld zou het aantal gemeenten in Vlaanderen volgens de minister gehalveerd moeten worden van 581 naar 300. Als Waregem fusioneert met omliggende gemeente komt de nieuwe stad nogal vlug aan 50.000 inwoners en wordt dat door het Vlaams Gewest ondersteunt met 500 euro/inwoner of 25 miljoen euro schuldaflossing. Met dat aanzienlijk bedrag kan de nieuwe entiteit heel wat realiseren voor zijn inwoners. Maximaal kan 50 miljoen euro steun worden bekomen.
Laten we het rekensommetje eens maken.
Gemeente
inwoners
opp
bedrag
Waregem
38.247
44,34
19.123.500
Wielsbeke
9.820
21,76
4.910.000
Deerlijk
12.080
16,82
6.040.000
Anzegem
14.733
41,79
7.366.500
Zulte
15.779
32,52
7.889.500
Wortegem-Petegem
6.395
22,87
3.197.500
Kruisem
15.747
70,69
7.873.500
Dentergem
8.615
25,94
4.307.500
Oostrozebeke
7.913
16,62
3.956,500
Harelbeke
28.474
29,14
14.237.000
Er is een duidelijk onderscheid met het vorige stimuleringsplan, waardoor de afgelopen jaren uiteindelijk 7 vrijwillige fusies van eerder kleinere gemeenten zijn gerealiseerd. ‘Hoe groter de fusie gemeente, hoe meer schuldovername door de Vlaamse overheid’ is het speerpunt van het nieuwe plan, waarmee grotere fusies worden nagestreefd. Een fusieoperatie van minstens 20.000 inwoners krijgt voortaan 200 euro per inwoner in de vorm van schuldovername, en een fusie vanaf 25.000 inwoners 300 euro. Vanaf 30.000 inwoners gaat het om 400 euro, en vanaf 35.000 inwoners om 500 euro. Onder 20.000 inwoners volgt er geen beloning meer.
Voorts wordt het plafond voor een fusie opgetrokken, van 20 miljoen naar 50 miljoen euro. Wie de fusie aangaat, krijgt ook twee extra schepenen in de eerste bestuursperiode en een extra schepen in de tweede. “Een fusie vraagt ten eerste, zeker in het begin, extra werk. Maar dat is ook om meer politiek draagvlak te creëren”, zegt Somers, die daarmee verwijst naar de weerstand van een politicus om zijn eigen mandaat te schrappen.
Het nieuwe plan is zeker verleidelijk voor Waregem en zijn buurgemeenten. Met Waregem komen ze automatisch aan het maximum bedrag steun per inwoner, zonder Waregem kunnen ze dat moeilijk bereiken. Volgens Somers werd het belang van sterke lokale besturen opnieuw aangetoond door de coronacrisis. “We hebben al veel gevraagd van de lokale besturen en we zouden eigenlijk nog meer bevoegdheden moeten doorspelen. Maar we botsen op die beperkte schaal. Zomerscholen inrichten, kinderopvang, triagecentra opzetten, dat vraagt veel, hoor. Kleine gemeenten dreigen te verzuipen door een gebrek aan slagkracht”, besluit hij.
Boek over 100 Waregemse Spoortrekkers: het leven op de ‘Statiewijk’
“Hun boeiende getuigenis laat een tijdperk herleven”
Erfgoedvereniging ‘De Statievrienden’ verzamelde de jongste zes jaar een stapel documentatie die hen werd aangereikt door vrienden en inwoners van de statiebuurt en die ze ook zelf ontdekten in allerlei archieven, boeken en… ‘koekendozen’. Na twee driedaagse expo’s en vier heemkundige bijdragen voor het jaarboek van De Gaverstreke vinden De Statievrienden de tijd rijp om uit te pakken met een overzicht van een honderdtal figuren, die als medewerker bij de Spoorwegen, als ondernemer of als inwoner van de wijk, hun ‘sporen’ hebben verdiend. Het werd een prachtig naslagwerk van 248 bladzijden A4-formaat, dat momenteel wordt verdeeld langs de Waregemse Boek- en Dagbladhandel.
Dat in 1839 ‘den ijzeren weg’ en halteplaats kreeg was voor Waregem een zegen. Die toegangspoort tot de wereld heeft het toen armoedig boerendorp geen windeieren gelegd. Rond het eerste stationnetje, een omgebouwde timmermansloods, kwamen er mensen wonen. De begoede burgerij liet statige huizen bouwen langs de nieuwe Stationsstraat en de horeca floreerde in tientallen netwerkplaatsen. De zakenlui troffen mekaar Au Pavillon of in Hotel du Parc en regelden, tussen het bridgen door, het reilen en zeilen van het snel groeiende dorp aan de Gaverbeek. Bij het begin van de 20e eeuw waren alle grote bedrijven rond het station gevestigd en woonden de burgemeester, de gemeentesecretaris en de stationschef in dezelfde huizenrij, op een boogscheut van het station.
In hun belangrijke publicatie belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Deze positieve ‘dwarsliggers’ vergeten we niet en krijgen een eresaluut in dit boek..
Het boek “100 Waregemse Spoortrekkers” bezorgt de lezer heel wat weetjes over de bijzondere sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’.
Toen de erfgoedvereniging twee jaar geleden startte met dit project werd nog een boek vooropgesteld van 200 blz en 60 figuren. Het avontuur en de rijkdom aan figuren was echter zo groot dat op 27juni een boek kon worden gepresenteerd van 248 bladzijden, garengenaaid met gekartonneerde kaft, zwart en gedeeltelijk in quadri kleurendruk. Dank zij het groot aantal peters/meters/sponsors blijft de prijs behouden op 25 €. Voor die voorintekenaars is bij het boek ook een gratis DVD verbonden met een 1u15min durende filmopname van de interviews van zes merkwaardige figuren uit het boek (103-jarige Statiechef Omer Clement, Frieda Sabbe van Centralke, Georgette Depoorter van ’t Gazettekot, Monica Deconinck van Motosport, Emilie Devos en Julot Cras).
In totaal brengt het naslagwerk eer aan 101 figuren. Daarbij belicht een ruime bijdrage de spoorgeschiedenis van Waregem en de vier stations (van de vier deelgemeenten van Waregem). In het boek vindt u ook drie wandelingen, honderden foto’s en het verhaal van bedrijven, molens en herbergen. Herinneringen kunnen opgeroepen worden bij vijf themabladzijden met historische foto’s van de Statiewijk.
Het boek behandeld 25 spoorbeambten (o.a. 6 chefs), 15 populaire figuren (zoals Acke, Bostoen, Mantie, Georgette, Snellie, Achiel, ..), 15 artiesten (MJ Amelynck, J Bouckaert, R. De Backer, de Putman’s en Demedts), 16 bedrijfsleiders (De Zutter, De Craene, Valère Devos, Gust Cras, …), 15 historische figuren (Dr. Campen, Dewever, Verheylesonne, De Bremacker, Dhaluin, …), 8 Openbaar Ambt (A. Callu, M. Coucke, A. Cras, Dheedene, De Riemaecker, Vanheusden,…), 11 Ambacht en Vaklui (Carton, Claessens, Korber, Lisarde, Verbeke, Vandenhende, …), 12 herbergier(ster)s (Claeys, Frida, Mooie Molen, Gaverbeek, La Poste, Gare, …), Vrije beroepen (Dr. Campen, Dr. Sabbe, architect Van Eeckhoute), Sportlui (Armand Desmet, Korber, …)
Het boek wordt uitgegeven in eigen beheer door de Statievrienden en wordt verkocht aan 25 € in de Waregemse boek- en dagbladhandels.
Van 9 juli tot en met 26 oktober 2020 organiseert Intercommunale Leiedal, samen met tal van andere partners, een kabbelend kunstenparcours op en langs het water in de 13 steden en gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Het parcours kreeg de naam 'Contrei Live'. Het centrale thema van het parcours is 'water'. 16 kunstenaars en ontwerpers uit binnen -en buitenland nodigen het publiek uit om de streek te verkennen op en over het water en stil te staan bij het belang ervan.
Ook Waregem heeft zijn kunstwerk, namelijk 'Het Meershuisje'. Het kunstwerk, dat letterlijk een huisje is, doet dienst als uitkijkpost en bezinningsplek. Het biedt een unieke kijk op de Gaverbeek met haar weilanden eromheen en haar biodiversiteit. In de schoorsteen van het Meershuisje zit een periscoop waardoor je een prachtig, panoramisch zicht krijgt op het landschap. Naast een leuk plekje om de natuur optimaal te ontdekken, is het kunstwerk ook een herkenbaar punt middenin de natuur.
Meershuisje
Het Meershuisje bevindt zich in de Gaverbeekse Meersen. Het natuurgebied staat in de volksmond beter bekend staat als de Oude Spoorwegberm (van vroegere spoorlijn Anzegem-Waregem-Ingelmunster) tussen Waregem en Zulte.
Het kunstwerk is ontworpen door de Nederlandse architect, Rick Abelen. Hij werkt voor een architectenbureau en realiseert ook eigen projecten. Zijn inspiratie haalt hij vooral uit de bebouwde wereld met al zijn complexiteit, architectuur en maakbaarheid. Zijn interesse hierin geeft Abelen enorm veel voldoening en energie, elke dag opnieuw.
Het Meershuisje plaatst het landschap van de Gaverbeekse Meersen op een bijzondere manier in het zoeklicht. Als uitkijkpost en bezinningsplek biedt het huisje een unieke kijk op de Gaverbeek met haar weilanden en biodiversiteit. Door een periscoop in de schoorsteen krijg je een panoramisch vogelperspectief op de meanders in het landschap. Het Meershuisje presenteert zich als een archetypisch huis en voegt zo letterlijk een fysiek en herkenbaar adres toe aan het weinig toegankelijke natuurgebied. Natuur en beleving staan hier voorop. De installatie is een eenvoudig houtskelet bekleed met plaatmateriaal, afgewerkt met een witte toplaag. Het Meershuisje biedt een nieuw perspectief op ruimtelijke kwaliteit, met inzicht in het verleden en een blik op de toekomst. Naast een fysiek plekje om de natuur optimaal te ervaren en te ontdekken, wordt de hut door haar bijzondere presentatie ook een herkenbaar accent binnen de natuurpracht. In het huisje vinden mens, kunst, landschap en natuur mekaar harmonisch onder één dak.
Het natuurgebied de Gaverbeekse Meersen ligt zowel in Zulte als in Waregem, langs de benedenloop van de Gaverbeek. De Meersen zijn nog altijd een belangrijk overstromings- en natuurverwervingsgebied. In zo’n natuurverwervingsgebied kan de natuur duurzaam in stand gehouden worden zonder zware gevolgen voor landbouw, bosbouw of recreatie. Dwars door het mooie gebied met wei- en hooiland loopt de bedding van de oude spoorweg. Daarlangs is de hut toegankelijk, midden in het groen, uitkijkend over de Meersen en grenzend aan de wandel- en fietsroutes. Het gebied wordt in de volksmond dan ook vaak de Oude Spoorwegberm genoemd en heeft met de levendbarende hagedis - een van de weinige reptielen die geen eieren leggen - alvast één opmerkelijke bewoner.
Rick Abelen
Rick Abelen is architect. Dat wou de Nederlander al vanaf de middelbare schoolbanken worden. Geïntrigeerd door de bebouwde wereld met al haar complexiteit, en dan vooral door de relatie tussen groot- en kleinschaligheid, architectuur en maakbaarheid. De invloed van architectuur op de mens en omgekeerd vormt voor hem een interessant spanningsveld. Rick Abelen werkt voor een architectenbureau en realiseert ook eigen projecten. Daarnaast schreef hij voor een architectuurmagazine en werkte hij als projectcoördinator voor de in Nederland verplichte beroepservaringsperiode. De interesse in de bebouwde wereld en de mens geeft Abelen enorm veel voldoening en energie, elke dag weer.
16 kunstwerken in 13 verschillende steden of gemeenten
Het kunstenparcours telt 16 kunstwerken in 13 verschillende steden of gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen, waaronder Waregem. Het parcours is bovendien volledig gratis. Wil je graag weten waar de kunstwerken zich precies bevinden en wat je ervan kan verwachten? Alle info vind je op de site van Intercommunale Leiedal. Indien je het volledige kunstparcours wil verkennen, kan je gebruik maken van een handige fietskaart met fietslussen. Aan de hand van drie fietslussen die werken via knooppunten kan je fietsen van kunstwerk naar kunstwerk.
WandelFotoZoektocht
Het kunstwerk 'Het Meershuisje' is ook te zien tijdens de WandelFotoZoektocht die de dienst toerisme in elkaar stak. De zoektocht loopt nog tot en met 31 augustus 2020. Bovendien zijn er tal van leuke prijzen mee te winnen.
Deze Corona-zomer is het ideale moment om onze eigen streek nog eens te (her)ontdekken! En daar helpt de stad graag bij: van 27 juni tot en met 31 augustus kan je deelnemen aan de leuke WandelFotoZoektocht in Waregem. Bovendien zijn er 25 mooie prijzen te winnen. De hoofdwinnaar kan zich verwachten aan een wellnesscheque ter waarde van 150 euro!
De zoektocht loopt voornamelijk door Sint-Eloois-Vijve. Je wandelt langs heel wat mooie plekjes: van de Oude Spoorwegberm via de jachthaven naar het jaagpad langs de Leie. Ook ‘Het Meershuisje’, het tijdelijk kunstwerk van het kunstproject ‘Contrei Live’ ligt op de route. Tijdens de wandeling zoek je 24 foto’s waar een vraag bijhoort. Het antwoord is telkens terug te vinden in het straatbeeld. Deelnemen kan tot en met 31 augustus. Bezorg het antwoordformulier in de stadswinkel of mail deze, samen met je contactgegevens, naar zoektocht@waregem.be. De WandelFotoZoektocht is volledig gratis! Het deelnameformulier met de route, reglement, foto's en antwoordstrook kan je afhalen in de stadswinkel.
Dwars Door Vlaanderen en SV Zulte Waregem sloegen de handen in elkaar en kregen deze week van het stadsbestuur de organisatie van het BK Wielrennen 2021 officieel toegekend. De twee Waregemse verenigingen kregen van het stadsbestuur de voorkeur op de evenementenbureaus Golazo en Twice, die ook het BK wilden organiseren. Dwars Door Vlaanderen werkte zich een weg tot het World Tour-niveau en kan dus rekenen op een enorme knowhow en ervaring in de wielerwereld. Daarnaast staat de ruime community van Essevee en hun ruime ervaring in business, events en catering. Er wordt ook gerekend op medewerking van het Waregems verenigingsleven. Ze zullen er alles aan doen om van deze koers een hoogdag te maken voor zowel de modale Waregemnaar als de fervente wielerfanaat.
Waregem werd al drie jaar geleden officieel de organisatie toegekend van het Belgisch kampioenschap Wielrennen voor 2021. De stad betaalt daarvoor 230.000 euro. “Het is de bedoeling dat de organisatie uiteindelijk een nuloperatie wordt dankzij sponsorgeld, externe partners, catering en tickets”, aldus de toenmalige schepen van sport Chantal Coussement in april 2017. De stad zocht inderdaad de samenwerking met een externe partner en keek daarvoor in eerste instantie naar de organisator van Dwars door Vlaanderen. “Zij hebben een grote rol gespeeld bij het binnenhalen van het BK. Het is een grote sterkte dat voorzitter Carlo Lambrecht en zijn team een goed contact hebben met de Belgische wielerbond”.
Het wordt de derde keer dat profwielrenners hier zullen strijden voor de tricoloretrui. In 2021 zal het 32 jaar geleden zijn dat het Belgisch kampioenschap wielrennen het laatst plaatsvond in Waregem. In 1989 werd Carlo Bomans er Belgisch kampioen. Het eerste BK in Waregem was in 1966. “We zijn bijzonder fier dat we nog eens zo'n groot evenement naar onze stad halen”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem. In 2014 was er nog het BK veldrijden. En in 2007 was Waregem start van een Tourrit. Waregem organiseerde in 1957 zelfs een legendarisch wereldkampioenschap met aankomst in het Regenboogstadion. “We hebben ervaring met het organiseren van grote evenementen en willen die expertise dan ook gebruiken. We vinden het belangrijk om met citymarketing onze stad op de kaart zetten.”
Dwars door Vlaanderen en SV Zulte-Waregem, twee Waregemse referenties in de sportwereld, nemen de handdoek op om eind juni 2021 (20 of 27 juni 2021) een memorabel programma samen te stellen. Het is voor het eerst dat een voetbalclub uit 1A een BK Wielrennen helpt organiseren. “Corona legde voetbal en wielrennen stil, en toen hebben we een dossier samengesteld, op Waregem gericht,” zegt Carlo Lambrecht van Dwars door Vlaanderen. Beide organisaties werkten al meermaals samen maar nu schakelen ze een versnelling hoger om een nieuwe mijlpaal bij te schrijven in de wielergeschiedenis van onze stad. De organisatie is Stad Waregem dan ook dankbaar voor deze unieke opportuniteit. De toekenning toont de sterke lokale verankering in deze bruisende stad. We zullen er alles aan doen om van deze koers een hoogdag te maken voor zowel de modale Waregemnaar als de fervente wielerfanaat.
Carlo Lambrecht, voorzitter Dwars Door Vlaanderen: “Het is een hele eer om het Belgisch Kampioenschap te mogen organiseren. We hebben keihard gewerkt om Dwars Door Vlaanderen naar het World Tour-niveau te liften en nu wordt het onze doelstelling om van het Belgisch Kampioenschap een echte referentie te maken. Het parcours wordt een meesterstuk, waarbij zowel de heren als de dames een mooi strijdtoneel krijgen. Wat we nu al kunnen verklappen is dat we starten op de Waregemse Hippodroom en dat de aankomstzone aan het Regenboogstadion ligt.”
“We zorgen voor een koersdag die voor iedereen toegankelijk is. Als lokale spelers willen we de Waregemnaar iets teruggeven. Zo zal de toegang tot het rennersdorp en het fandorp aan de aankomstzone volledig gratis zijn en zullen lokale verenigingen de kans krijgen om zowel in Waregem als in de deelgemeenten hun graantje mee te pikken.”
Miguel De Ruyck, commercieel directeur SV Zulte Waregem: “Er is weldegelijk een match tussen voetbal en wielrennen. Zo hebben we al jaren een ijzersterke band met de organisatie van Dwars Door Vlaanderen. We bezegelen die relatie nu met de gezamenlijke organisatie van het BK Waregem 2021. We voegen een grote meerwaarde toe door onze jarenlange ervaring in evenementen, voor zowel supporters als business partners. Tope Es Alles Meuglijk is ons motto en dat gaan we nu ook bewijzen.” “Deze toekenning bewijst dat ons team ook naast het veld scoort. Het ligt in onze aard om grensverleggend te denken en we hebben dan ook geen seconde getwijfeld om in dit verhaal te stappen. Onze business- en eventafdeling kan bogen op jaren ervaring in hospitality en catering.” “Er is nog een extraatje voor Essevee. De koers vindt niet enkel plaats in de schaduw van ons Regenboogstadion maar we vieren volgend jaar bovendien onze twintigste verjaardag.”
Kristof Chanterie, schepen van sport Stad Waregem: “We zijn ongelooflijk trots dat twee lokale organisaties zich engageren om samen het BK Waregem 2021 te organiseren. Ze zetten Waregem als sportstad verder op de kaart: Dwars Door Vlaanderen groeide uit tot wedstrijd van World Tour niveau en Essevee voetbalde al een aardig palmares bij elkaar. Neem daar nog eens de Waregemse Hippodroom bij als startplaats en je hebt meteen drie internationale referenties in de sportwereld.
“De lokale verankering kwam heel hard naar voor in het voorstel van Dwars Door Vlaanderen en Essevee. Zowel in Waregem als de deelgemeentes zal er een grote betrokkenheid zijn van lokale verenigingen en organisaties.”
Tom Van Damme, bondsvoorzitter van Belgian Cycling: “We kennen de organisatie van Dwars Door Vlaanderen als een gedreven team. De toevoeging van voetbalclub SV Zulte Waregem kan enkel verrijkend zijn voor de ervaring die de wielerliefhebber in Waregem zal beleven.
De digitale corona-omstandigheden voor de gemeenteraad zorgt blijkbaar voor extra inzet bij de gemeenteraadsleden. Tijdens de zoom-gemeenteraad van vorige dinsdag stonden niet minder dan 17 vragen op de agenda, meer dan de reguliere agenda. Vier vragen waren er rond de plannen voor een autoluw marktplein, een dossier waar de corona-omstandigheden hebben gezorgd voor een stroomversnelling. Raadslid Sophie Demeulenaere bracht de beslissing van het Agentschap Wegen en Verkeer onder de aandacht om de Eikenlaan af te sluiten aan de Expresweg N382.
Sophie Demeulenaere: “Wij vernemen dat het AWV het binnenkort onmogelijk zal maken om af te slaan op de Expresweg naar de wijk de Bilkhage via de Eikenlaan en naar de bedrijven in de industriezone van de Roterij- en de Lindestraat in Waregem. Enkel ziekenwagens zouden nog worden toegelaten. Zo zal het verkeer – dat zijn vooral de werknemers van de industriezone en de bewoners van de bilkhage - in de toekomst via de Pijkstraat of de Gentseweg op hun bestemming moeten komen. Wij zijn voorstander om samen te zitten met het AWV om te zien of ze de mogelijkheid om af te slaan naar de Eikenlaan voor personenwagens kunnen behouden omdat wij menen dat -de Gentseweg nu al dichtslibt ter hoogte van de Carrefour (en daar zal nog verkeer bijkomen als de 100 woningen van de Site Spoorweglaan in gebruik zijn) en -anderzijds de Duthoystraat en de Pijkstraat nog meer verkeer te slikken zullen krijgen.”
Het NVA-VLD-raadslid stelt voor om ter hoogte van de kruising Expresweg/Eikenlaan een deel van de pechstrook te reserveren voor een uit- en opritstrook. Hierdoor zal het doorgaand verkeer op de expresweg niet meer geremd worden door het verkeer dat de Eikenlaan wil indraaien of de Expresweg wil oprijden. Andere mogelijkheid is een hoogtebeperking te plaatsen bij het begin van de Eikenlaan zodat enkel een ziekenwagen en personenwagens er onderdoor kunnen rijden. Zo vermijd je doorgaand verkeer van vrachtwagens. Er kan met verkeersborden ook een soort ‘plaatselijk verkeer’-situatie gecreëerd worden, zodat alle andere voertuigen van ‘bezoekers’ naar de Gentseweg geleid worden. Voor de stad is dit in lijn met haar mobiliteitsplan: er worden geen bijkomende verkeersknopen gecreëerd, de situatie op de expresweg wordt veiliger en de bedrijven blijven vlot bereikbaar voor de werknemers en de Bilkhage voor haar bewoners. Derden bezoekers en het vrachtverkeer blijven op de expresweg.
Veiligheidsmaatregel
De Eikenlaan wordt net als aan de kant van Renthuisstraat afgesloten met een slagboom, die enkel ambulanciers kunnen bedienen. De ingreep was eigenlijk al een voorwaarde voor de realisatie van de brug over de Gentsesteenweg en was al aangegeven in de studie uit 2004. De afslag naar de Waterstraat blijft enkel behouden voor vrachtverkeer dat de Volvo-garage moet bereiken. Het stadsbestuur heeft de afsluitingen tot nu kunnen afhouden, laatst voor de werken aan de Posterijstraat. Het Agentschap Wegen en Verkeer verklaart de aanpassing als noodzakelijk voor de verkeersveiligheid. Het is volgens woordvoerster Veva Daniëls van AWV ontoelaatbaar dat lokale wegen zoals deze uitkomen op een expresweg van dit hoog niveau waar het snelheidsregime heel sterk verschilt en waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Burgemeester Kurt Vanryckeghem wees net als schepen Philip Himpe nog op de inspanningen van het stadsbestuur om de uitweg te kunnen behouden, maar het AWV kon na verschillende vergaderingen niet worden overtuigd. De schepen wenst om met de nieuwe argumenten van raadslid Demeulenaere een nieuwe poging te doen om alsnog de afsluiting tegen te gaan. Raadslid Sophie Demeulenaere ziet heil in een afgescheiden op- en afrit om de Eikenlaan te bereiken. “Zo kunnen de automobilisten ofwel snelheid maken om in te voegen, ofwel rustig afremmen om de afslag te nemen.” Ook raadslid Inge Vandevelde (Groen) ziet mogelijkheden in het voorstel van Sophie. Zij stelt de aanpassing met afleidingsstrook al vanaf de spoorwegbrug.
Het Agentschap Wegen en Verkeer maakte op aanvraag van het stadsbestuur al een studie naar de gevolgen voor de Gentsesteenweg, maar die worden als miniem aanzien. Wel ziet het Agentschap mogelijkheden in de betere afregeling van de verkeerslichten aldaar.
Fractieleider Michiel Vandewalle (NVA-VLD) wenst dat het probleem wordt aangekaart bij de minister van Mobiliteit (Lydia Peeters – OpenVLD). We hebben met Kurt Vanryckeghem nu een parlementslid en moeten daar gebruik van maken. De burgemeester van Izegem Bert Maertens (N-VA) laat alvast weten dat hij het dossier mee zal opvolgen. “De Expresweg is en blijft een belangrijke verkeersader voor Zuid-West-Vlaanderen. Het verbindt de E17 in Waregem met Wielsbeke, Oostrozebeke, Ingelmunster tot in mijn eigen Izegem. Het is belangrijk dat de N382 een veilige en vlotte verbinding blijft, maar we mogen de inwoners van de Bilkhage zeker niet vergeten”, stelt hij.
Van verkeersvrije zaterdagmarkt naar verkeersluwe markt
De dwingende omstandigheden om corona-virus te bestrijden heeft ook gevolgen voor de Waregemse zaterdagmarkt. Vorige zaterdag werd de markt verkeersvrij met het terug vrijgeven van de wekelijkse marktdag. De problematiek rond verkeersluwe zaterdagmarkt werd al in februari 2011 door Mario Verhellen (spa) op de agenda geplaatst, maar werd steeds afgehouden. Het corona-virus heeft nu de knoop doorgehakt en vandaag deelde het stadsbestuur onverwacht mee dat het de bedoeling is om de wekelijkse zaterdagmarkt ook in post-coronatijden verkeersvrij te houden.
De mededeling hangt samen met een van de voorziene aanpassingen van het nieuwe mobiliteitsplan voor het stadscentrum: de rechtstreekse aansluiting van de Stormestraat op de Stationsstraat. Het verkeer vanuit de Stormestraat kan met een kleine ingreep ter hoogte van het ruime voetpad aan het Kruidvat rechtstreeks worden afgeleid naar de Stationsstraat.
Zo lang de coronamaatregelen gelden, blijven de huidige opstelling en aanpassingen op de zaterdagmarkt wel behouden. Van zodra de maatregelen kunnen opgeheven worden en na goedkeuring van het nieuwe mobiliteitsplan voor het centrum, zal de stad werken laten uitvoeren die de Stormestraat rechtstreeks met de Stationsstraat verbinden.
Schepen van Economie Kristof Chanterie daarover : “ Het betekent dat er na ongeveer 6 jaar een definitieve oplossing komt voor dit vraagstuk. Toen was er tussen alle betrokken partijen geen consensus over de aanpak van het verkeer (en de bussen van De Lijn) versus de zaterdagmarkt. Met het goede parkeerbeleid en het nieuwe mobiliteitsplan voor het stadscentrum is die overeenkomst nu wel bereikt. Het verkeer vanuit de Stormestraat zal in de toekomst niet alleen op zaterdagvoormiddag, maar altijd rechtstreeks naar de Stationsstraat kunnen rijden. De zone aan het Kruidvat moet hiervoor wel heraangelegd worden. Zo wordt het plein (en dus ook de zaterdagmarkt) tussen de kerk en Het Pand permanent verkeersvrij en blijft verkeer richting Stationsstraat mogelijk zonder de marktgangers te storen. Het is bijkomend ook de bedoeling dat de bussen van De Lijn niet meer over de Markt gaan rijden. Dat is opgenomen in het Openbaar Vervoersplan 2021 dat moet goedgekeurd worden in de Vervoersregio Kortrijk. De Lijn rijdt nu al de aangepaste route langs de Ring tijdens de zaterdagmarkt.”
Zaterdagmarkt in coronatijden
Sedert 18 mei zijn er opnieuw openbare markten toegelaten. Voor Waregem zijn de woensdagmarkt in Beveren-Leie (van 14 tot 18.30 u. vanaf 20 mei) en de zaterdagmarkt in Waregem-centrum (van 7.30 u. tot 13 u. vanaf 23 mei) opnieuw gestart. Op beide markten moet uiteraard rekening gehouden worden met (heel wat) maatregelen om het voor iedereen veilig te houden. Het gaat vooral over voldoende afstand kunnen bewaren en voor Waregem ook een opgelegde wandelroute en het afsluiten van enkele straten. Op beide markten is het de regel dat je alleen winkelt en niet langer dan nodig. Je mag wel in het gezelschap zijn van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die nood heeft aan begeleiding.
Op de woensdagmarkt in Beveren-Leie is er geen verplichte wandelrichting, omdat er ruimte genoeg is op Kerkplein en max 11 vaste marktkramen. Twee stewards sensibiliseren de marktgangers en er zijn ook handgelpompjes voorzien.
Voor de wekelijkse zaterdagmarkt in Waregem wordt het marktplein verkeersvrij gemaakt. Er is een omleiding voorzien waarbij de toegang vanuit de Stormestraat wordt onderbroken met omleiding langs de Verhelststraat. Ook de lijnbussen kunnen er dan tijdelijk niet passeren of stoppen. Tussen 6.00u. en 14.00u. zijn er tijdelijke haltes in de Damweg en er is een aangepaste dienstverlening met marktbus. Er zijn 3 mogelijke ingangspunten voor de markt (Pand, Stormestraat en Keukeldam/Holstraat) én een verplichte wandelrichting. De route is afgezet door de marktkramen + nadarafsluitingen. Voorlopig zijn enkel marktkramers (max 41 marktkramen) met een vaste standplaats toegelaten. Drie stewards sensibiliseren de marktgangers en er zijn ook handgelpompjes voorzien. Wie met wagen komt wordt gevraagd gebruik te maken van de gratis marktbus of te parkeren in de ondergrondse parkings Zuiderboulevard of Pand (1 uur gratis).
Vanaf 23 mei rijdt ook de marktbus weer elke week heen en terug tussen parking Waregem Expo (aan standplaats Blue bikes) en de Markt. Je kan ook enkele keren opstappen in het Torenhof. Niet alleen helemaal gratis, maar ook helemaal veilig door de nodige coronavoorzorgsmaatregelen. Een mondmasker dragen is verplicht op de marktbus.
Michiel Vandewalle, fractieleider NVA-VLD, was na de eerste test op zaterdag 23 mei positief. “Ik vond dat de veiligheidsmaatregelen goed uitgevoerd waren. Alvast bedankt aan de vele medewerkers die dit mogelijk hebben helpen maken. Echter, ik vernam wel dat heel wat handelaars van de Stormestraat en de Stationsstraat, aan de kant van de markt, heel weinig klanten hadden op zaterdagvoormiddag. Wanneer er een uitvaartdienst zal plaatsvinden, moet het ceremonieplein ook bereikbaar zijn voor de rouwwagen.
Daarnaast was er ook heel veel kritiek over de lange lus die door de wandelaars gevolgd moest worden. Bezoekers van de zaterdagmarkt zijn verplicht om steeds de volledige route af te leggen, ook al willen ze heel gericht bijvoorbeeld bij één kraam inkopen doen. Ondanks de goede bedoeling om het zo veilig mogelijk te houden, zorgt deze maatregel er net voor dat bezoekers zich langer op de markt begeven. Dit, terwijl de burgemeester in het Vlaams Parlement zelf nog opriep tot runshopping.
Omdat we de veiligheidsmaatregelen tegen Covid-19 helaas, maar heel waarschijnlijk nog lang zullen moeten aanhouden, pleiten wij dus voor een snelle evaluatie en bijsturing van de organisatie van de zaterdagmarkt.”
Volgende dinsdag gaat Michiel Vandewalle in naam van zijn fractie een voorstel doen voor aanpassing van de maatregelen voor de wekelijkse zaterdagmarkt. Hij stelt voor dat de wagens in de Stormestraat zouden kunnen doorrijden naar het centrum en daar afslaan naar de Stationsstraat. “Mits een beperkte aanpassing van de weg rond de markt (Stormestraat linksaf, direct wegrijden via de Stationsstraat) zou het mogelijk blijven om de zaterdagmarkt verkeersvrij te behouden, zonder wagens die er moeten zijn, uit het centrum te weren. Deze verkeerssituatie in afwachting van het mobiliteitsplan, enkel op zaterdagvoormiddag ingevoerd worden. Auto’s uit de Holstraat komen, moeten rechts afslaan naar de Keukeldam. Eventuele verloren ruimte voor marktkramen, kunnen achteraan de kerk geplaats worden, waar er ook geen verkeer toegelaten wordt.
Door de zone van de zaterdagmarkt optimaal te benutten, kan rondom de zaterdagmarkt een grote wandellus toegelaten worden (geel). Vanaf deze grote wandellus vertrekken verschillende kleinere lussen (blauw) met marktkramen. Via duidelijke signalisatie, wordt aangegeven in welke kleine lus zich een marktkraam bevindt. In elk van deze wandellussen mag er slechts in één richting gewandeld worden, zoals dit hoort.”
Dossier verkeersluwe markt in stroomversnelling
Al in februari 2011 stelde Mario Verhellen in naam van SPa voor om de markt verkeersvrij te houden voor de wekelijkse zaterdagmarkt. Het voorstel hield al in dat het verkeer in de Stormestraat zou worden afgeleid via de Verhelststraat. Maar het voorstel in de gemeenteraad werd toen categoriek afgewezen. Gewezen schepen Vantieghem had daarbij onaangename herinneringen aan de proefperiode in 1991, waarbij de Stormestraat vijf weken tijdens het weekend verkeersvrij was.
Het spook van de verkeersvrije markt bleef nadien regelmatig de kop opsteken in de Waregemse politieke actualiteit. Telkens werd dit afgeblokt door Waregem Winkelstad, de vervoersmaatschappij De Lijn en de cafés achter de kerk. We herinneren ons nog een poging in maart 2017, toen een voorstel van Groen. Toen sprak men over het autoluw maken van het marktplein.
Dit voorstel van groen in GR maart 17 heeft het over een autoluw plan, waarbij het autoverkeer van Stormestraat afslaat naar de Stationsstraat en dat van Holstraat naar Keukeldam en geen toertjes meer rond de kerk. De bocht tussen Stormestraat en de Stationsstraat moet worden aangepakt en dan komt kleine plaats vrij voor parkeerruimte tussen Kruidvat en Belfius.
Voor het marktplein zag groen een groener en een aankleding die meer uitnodigt met zitbanken, speelpleintje en fietsstalling achter de kerk. Ruimere terrassen ook voor de cafés. Voor senioren en mindermobielen zag Groen een pendelbus tussen ring en centrum en ook vanuit deelgemeenten.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen kwam ook NVA/Open VLD op de proppen met een plan voor verkeersluwe markt door invoering van een lussensysteem. Met de invoering van fietsstraten met snelheidsbeperking naar 30 km/u en de ingebruikname van de verkeershaven onder de Zuiderboulevard was intussen ook al het verkeer naar het stadscentrum enigszins ontmoedigd.
De voorbije jaren bogen verschillende werkgroepen zich over dit dossier, maar knopen werden er nooit echt doorgehakt. Enerzijds was er het probleem van de Lijnbussen die zo het centrum niet meer aandoen, anderzijds leken de handelaars er nooit echt voor te vinden. Maar de wekelijkse markt in coronatijden heeft de zaak in een stroomversnelling gebracht. Om de kramen verder uit elkaar te kunnen zetten, moest de Markt wel verkeersvrij zijn.
Nieuw mobiliteitsplan
Eens de maatregelen rond de corona kunnen afgebouwd worden legt het stadsbestuur dus een nieuw mobiliteitsplan voor aan de gemeenteraad. Daarin komt alvast de uitbouw van een verkeersvrij kerkplein tussen de kerk en het Pand en een ingreep voor de verbinding van de Stormestraat naar de Stationsstraat. Het is vooralsnog niet duidelijk hoever de doorgang achter de kerk van de Holstraat naar de Stationsstraat behouden blijft en ook daar het motorisch verkeer niet direct wordt afgeleid naar de Keukeldam. Er gaan trouwens opnieuw stemmen op om de richtingen van de lussen gewoon om te keren en het ingaand verkeer te laten verlopen langs de Stationsstraat (weg langs Stormestraat) en de Keukeldam (weg langs de Holstraat).
De oppositiepartijen zijn alvast tevreden dat het stadsbestuur is ingegaan op hun jarenlange aandringen naar het rechtstreekse afleiden van het verkeer uit de Stormestraat naar de Stationsstraat. Ze staan ook achter het volledig autoluw maken van het kerkplein en het invoeren van de tweede lus Holstraat-Keukeldam.
Sinds gisteren drukt een nieuw groot spandoek aan het kruispunt Verbindingsweg – Expresweg de dank van de stad uit aan iedereen die extra inspanningen moet leveren in deze periode, niet in het minst de zorg. Dezelfde boodschap staat ook op alle digitale schermen in de stad en als mailbanner onder alle mails van de stad, als mentale steun aan hen.
Als we onze dank aan alle helden in deze coronatijden moeten meetbaar maken, dan is die minstens 120 m² groot. Want zo groot is het nieuwe spandoek dat sinds deze morgen aan het kruispunt Verbindingsweg – Expresweg N382 hangt. Daarop drukt de stad haar uitdrukkelijke dank uit aan iedereen die extra inspanningen moet leveren in deze periode, niet in het minst de zorg.
Sinds meer dan twee maanden staan alle medewerkers in de zorg (van dokters over verplegend en zorgend personeel tot poetsdiensten, keukenmedewerkers …) pal in de strijd tegen het coronavirus. Ons respect daarvoor kan niet groot genoeg zijn. Al deze mensen leveren extra inspanningen om zieken de beste zorgen te geven en/of om ouderen er doorheen te begeleiden. Naast de fysieke belasting is ook het mentale aspect niet te onderschatten. Elke vorm van steun of erkenning is dan van belang.
Naast de zorg wil de stad ook uitdrukkelijk de mensen danken die het dagelijkse leven zo goed als mogelijk draaiende moesten houden in de voorbije tijd: hulpdiensten, leerkrachten, afvalophalers, overheidspersoneel … Maar ook onze eigen inwoners verdienen een pluim. Want ook zij droegen (en dragen nog steeds) hun steentje bij in de strijd tegen het coronavirus omdat iedereen zich aan de opgelegde maar noodzakelijke maatregelen hield.
Kortom, bedankt aan alle helden van nu! En tope zijn we sterker dan ooit.
Mondmaskers
Intussen zijn ook de gratis mondmaskers aangekomen. 15 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen beslisten om deze uitzonderlijke situatie gezamenlijk aan te pakken. Iedere inwoner die ouder is dan 12 jaar krijgt deze dagen een gratis, kwalitatief en herbruikbaar mondmasker in de brievenbus. Om dat voor elkaar te krijgen, doen de steden en gemeenten een beroep op de ondersteuning van streekpartners W13, Intercommunale Leiedal en hulpverleningszone Fluvia. Bij de mondmaskers zit ook duidelijke instructies en tips voor een correct gebruik.
Bib open vanaf 25 mei
De bibliotheek mag opnieuw bezoekers ontvangen vanaf 25 mei. Voorlopig wordt het geen ontmoetings- en belevingsplek zoals voorheen, voorzichtigheid is nog steeds geboden. Je kan de volledige collectie doorzoeken en zelf uitlenen en inleveren.
Kranten lezen, studeren of gebruik maken van onze computers kan voorlopig niet. Om praktische redenen werden ook de openingsuren lichtjes aangepast. Alle uitgeleende materialen werden een laatste keer verlengd tot en met 8 juni.
Hou rekening met volgende afspraken als je een bezoek brengt aan de bib:
- Max. 25 bezoekers binnen.
- Desinfecteer je handen.
- Hou altijd 1,5 meter afstand.
- Kom alleen naar de bib. Kinderen mogen met een ouder meekomen, maar ze blijven samen in de bib.
- Betaal bij voorkeur met Bancontact of contactloos.
- Er is 1 pc beschikbaar voor dringend internetgebruik (max. 30 minuten, vooraf te reserveren).
- Volg steeds de aanwijzingen van het personeel.
Op woensdag zijn de hoofdbib en haar filialen uitsluitend afhaalbib. De filialen in Desselgem en Vijve zijn enkel open op woensdag en alleen als afhaalbib.
Waregemse Gordel schenkt 100 mondmaskers aan Ten Anker
De Waregemse Gordel ziet zich door de corona-omstandigheden verplicht om dit jaar hun fiets- en wandelevenement te anuleren. Het zou dit jaar voor de 19de keer plaatsvinden op zondag 12 juli. Het bestuur streeft naar een gezellig én gezond evenement voor iedereen, zowel deelnemer, bezoeker als medewerker. Dat weerhield het bestuur echter niet om zich toch actief in te zetten voor hun goede doelen.
“Doordat alle sponsors het sportevenement trouw blijven, slagen we erin om vzw Ten Anker een extra steuntje te geven in deze bizarre tijden.”, zo zegt Rik Verhaeghe, voorzitter van de Waregemse Gordel. “We kunnen Ten Anker 100 mondmaskers aanbieden in verschillende kleuren en modellen. Die werden gestikt door Retouches Claudine, al meerdere jaren sponsor van de Waregemse Gordel”.
Ten Anker biedt rechtstreeks toegankelijke hulp aan personen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking, die wonen in de regio Waregem. Zo worden verschillende woonvormen aangeboden, evenals aangepast werk in de beschutte werkplaats en is er een activiteitencentrum.
Logistiek verantwoordelijke Sylvie Van Herreweghe: “Het telefoontje van Rik kwam als een geschenk uit de hemel. Dankzij de schenking van 100 herbruikbare mondmaskers, zullen onze bewoners binnenkort wat meer vrijheid kennen. Zo zullen ze de masker dragen tijdens de boodschappen die ze straks zelf weer zullen doen. Sommigen moeten ook de lijnbus nemen om op locatie te werken en daarbij is de mondmasker zelfs verplicht.”
De Waregemse Gordel zat de afgelopen maanden duidelijk niet stil. Hun wandel-evenement met Gent-Wevelgem kon evenwel niet doorgaan. Vlak voor de quarantaine-maatregelen konden ze nog een tiental nieuwe rackets overhandigen aan G-Badminton, die in september vorig jaar werd opgericht binnen de Waregemse badmintonclub. Die zullen gebruikt worden door de G-sporters en hun begeleiders. De overhandiging van deze rackets vond plaats op woensdag 11 maart in de sporthal van het VTI in Waregem. Als de mogelijkheid zich weer voordoet spelen daar wekelijks de sporters in een gemoedelijke en familiale sfeer. Het is één van de goede doelen uit Waregem die de Gordel voor dit jaar heeft gekozen.
Vandaag dinsdag 12 mei 2020 is het precies 20 jaar geleden dat de Leiebrug tussen Waregem en Wielsbeke werd opengesteld voor het verkeer. De brug ligt precies op dezelfde plaats als de vroegere spoorbrug van het traject van spoorlijn 66a Anzegem-Waregem-Ingelmunster. De ijzeren spoorbrug werd voor het laatst vernield in 1944 bij het wegtrekken van de Duitsers en werd niet meer heropgebouwd. Het goederentransport langs dit traject werd daar toen onderbroken, maar bleef bestaan tussen Wielsbeke en Ingelmunster enerzijds en Vijve en Waregem anderzijds.
Het was aanvankelijk de bedoeling dat de expresweg N382 een verbinding zou worden tussen de E17 in Waregem en de snelweg N403 in Roeselare. De weg zou vanaf Oostrozebeke verder langs het kanaal Leie-Roeselare volgen. Het is nu uiteindelijk nog een gewestweg tussen Kaster en Ingelmunster. Vóór 2000 liep de weg slechts van Kaster tot aan de N43 in Waregem. De Leiebrug lag er vijf jaar ongebruikt bij. Pas in 2000 werd de N382 verlengd van aan de N43 tot aan Unilin Wielsbeke, weliswaar nog met gelijkvloers kruispunt met de N43 Gent-Kortrijk. Die brug voor de N382 over de N43 kwam er in 2011. Een derde fase met ook de ontlasting van het centrum van Wielsbeke werd gerealiseerd met de verdere verbinding naar de Ridder de Ghellinkstraat. In 2012 werd het sluitstuk van de weg aangelegd tussen Spano en de N357 in Ingelmunster.
De expresweg was zeker een zegen voor de verkeersleefbaarheid in de dorpskernen St.-Eloois-Vijve en St.-Baafs-Vijve, gelegen langs de N357, maar ook voor Desselgem en na de voltooiing met de aanleg vanaf de Stationsstraat naar Ingelmunster zou de weg ook de dorpskernen van Wielsbeke en Oostrozebeke ontlasten van het zware en doorgaande verkeer.
Leiebrug
De aanbesteding voor de Leiebrug gebeurde al in 1988, maar het project kende toen geen goedkeuring. Vier jaar later in oktober 1992 werd de aanbesteding wel getekend. Het was de firma “Antwerpse Bouwwerken” die de uitvoering op zich zou nemen en dit in opdracht van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Aanbestede kostprijs van het kunstwerk : 166 miljoen frank. Op 1 april 1993 werd gestart met de bouw van de brug op de Leieoevers.
Op elke oever van de Leie begonnen een 30-tal bouwvakkers met de constructie van een brughelft. Deze werkmethode bracht geen vaarhinder met zich mee voor de scheepvaart. Elke brughelft steunde op een definitieve pijler in het midden. Het is rond de as van die hoofdpijler dat de gevaarten moesten worden gedraaid. Nadat beide delen van de brug op de Leieoever werden gebouwd werd elke brughelft verschoven.
Een kleine twee maanden na de eerste brughelft kon op 23 november 1994ckon de laatste brughelft over de Leie worden geschoven. Het 4.400 ton wegende gevaarte schoof doordat het steunvak was ingevet en dus gemakkelijk gleed. Met toepassing van een hefboommechanisme kon elke brughelft op de gewenste positie worden gemaneuvreerd. Het draaien naar de juiste positie over de Leie duurde voor elke brughelft ongeveer drie uren.
Na het draaien en verschuiven werden de twee brughelften verbonden met een sluitmoot. De brug was halfweg juli 1996 voltooid. De kostprijs bedroeg 184.000.000 euro incl. btw.
Het wegvak werd in drie fasen uitgevoerd. De brug heeft een totale lengte van 258m. De middenoverspanning bedraagt 126m en de 2 zijoverspanningen zijn elk 66m lang.
Op 5 november 1996 werden de grond- en verhardingswerken tussen de N43 en de Leie aanbesteed en op 2 april 1997 aangevat. Op 3 december 1998 waren de werken voltooid. Op 29 januari 1998 werden de grond- en verhardingswerken voor het traject Leiebrug – Stationsstraat Wielsbeke aanbesteed. Op 14 september 1998 werden deze werken aangevat. Op 8 juni 1999 werd de N.V. Deswebo die de werken had aangevat, door de rechtbank van koophandel te Kortrijk in staat van faillissement verklaard. De werken waren toen voor ongeveer 40% uitgevoerd. Dankzij een nauwe samenwerking met de curatoren kon de overeenkomst tot overdracht van de opdracht aan de N.V. Stadsbader door de minister op 17 september 1999 worden goedgekeurd. De werken werden meteen heropgestart door de firma N.V. Stadsbader en binnen de overeengekomen termijn uitgevoerd. Op 12 mei 2000 kon de Leiebrug tussen Waregem en Wielsbeke eindelijk worden opengesteld voor het verkeer. Vijf jaar lag die leiebrug erbij als ongebruikt monument.
Tenslotte werden nog driekleurige lichtinstalatie’s geplaatst op het kruispunt N382 – N43 te St.-Eloois-Vijve en openbare verlichting op de rotonde van de N382 en de Stationsstraat in Wielsbeke.
Zonder het CORONA virus zou de SOMIVAL DELEGATIE in de allerlaatste fase vertoeven voor deelname aan de Special Olympics. Special Olympics Belgium moest zijn 38ste editie van de Nationale Spelen schrappen omwille van de maatregelen genomen nav het corona virus.De spelen zouden doorgaan van 20 tot 23 mei in Antwerpen.
Delegatieleider Marc Vanryckeghem : “Somival zou voor de 5de maal deelnemen aan deze belangrijke sportmanifestatie voor sporters met een verstandelijke beperking. Voor de stopzetting nav het corona virus, hebben de geslecteerde atleten zich zeer goed voorbereid en werd het aantal trainingen opgevoerd.”
Lucien De Bels: “Naast de delegatieleider waren Katrien Thys (zwemmen) en Mia Frère (atletiek) aangeduid als trainer-coaches. Samen met de atleten, begeleiders en enkele supporters zou de totale delegatie bestaan uit 30 Somivallers. De deelname aan deze sportmanifestatie is voor de leden een hoogtepunt en nu kunnen we ons alleen optrekken aan de mooie herinnering van de deelname vorig jaar, de 10 atleten en begeleiders behoorden dit jaar terug tot de selectie en er werden twee nieuwe atleten aan toegevoegd.”
de delegatie van vorig jaar.
Ook bij SOMIVAL werden alle activiteiten geschrapt of uitgesteld naar volgend werkjaar. Voor mei alleen gaat het over alle groepen paardrijden, speeldag 1e en 2e klasse, wekelijks zwemuuur, Special Olympics, De gezondheid van sporters en begeleiders zijn voor het bestuur een prioriteit. “Onze doelgroep is bovendien extra kwetsbaar en het hervatten van activiteiten zal met extra zorg en aandacht moeten bekeken en voorbereid worden”, aldus Lucien De Bels. “Voor onze leden is deze periode extra moeilijk gezien de belangrijkheid van het sociale contact bij onze activiteiten.
Via de sociale media proberen wij zo veel mogelijk contact te houden met onze leden en enkele begeleiders zijn bereid leden te begeleiden bij een wandeling.”
Om het wat actief te houden is er op de facebookpagina van Somival een coronaquiz. Een ideaal moment voor de leden om Somival nog wat beter te leren kennen.
Ook op de Waregemse scholen zitten directies en personeel met de handen in het haar om onder de gekende omstandigheden van covid-19 te proberen om op maandag 18 mei 2020 of beter in pilootfase vrijdag 15 mei met inachtname van speciale veiligheidsmaatregelen terug te kunnen les geven in de klaslokalen. De veiligheidsraad heeft immers beslist dat de lessen op school na de schorsing sedert 15 maart terug kunnen herstarten voor enkele prioritaire groepen van leerlingen, die dan gedeeltelijk op school les krijgen. Heropstarten kan enkel als de afbouw van de coronamaatregelen niet tot een opflakkering van het virus leidt.
Met de huidige Covid-19 Pandemie kondigde de Nationale Veiligheidsraad op donderdagavond 12 maart 2020 verregaande maatregelen aan om het coronavirus te vertragen en risicogroepen te beschermen. De lessen in alle basis- en secundaire scholen werden geschorst. Zolang het lukt, moesten de scholen wel tijdens de normale schooluren (inclusief voor- en naschoolse opvang) opvang verlenen voor gezonde leerlingen van wie de ouders geen geschikte opvang konden voorzien. Zoals ook de sluiting van horeca en andere maatregelen ging de schorsing in op vrijdagavond 13 maart om middernacht. De scholen moesten open blijven in eerste instantie voor opvang van kinderen van ouders, die werken in de zogenaamde cruciale sectoren (zorg, ea.).
Het was creatief improviseren voor de leraars om hun leerlingen te helpen met afstandsonderwijs. Veelal werd het een combinatie van digitale lesopdrachten, taken opstellen en ronddragen bij de leerlingen, enzomeer. Veelal werden de ouders noodgedwongen ingeschakeld als onderwijzers in spe. Na het paasverlof zonder echt mogelijkheid tot veel ontspanning kwam daar nog de ‘preteaching’ bij. Leraren geven, vanop afstand, nieuwe leerstof aan geïsoleerde kinderen.
Op de Nationale Veiligheidsraad van 24 april 2020 werden een hele reeks data in vooruitzicht gesteld binnen de afbouwstrategie. In fase 2 is zeer geleidelijk vanaf 18 mei de heropstart voorzien van de lessen in de klas. Niet alle leerlingen zullen evenwel meteen weer naar school gaan. Elke gemeenschap is verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van deze beslissing op haar eigen grondgebied, in overleg met de onderwijssector. Zo heeft het Vlaams Gewest beslist tot een pilootopening op vrijdag 15 mei. Alle data zijn onderhevig aan verandering, afhankelijk van de gezondheidssituatie en de evolutie van het virus.
Concreet gaat het om de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar (vier dagen per week), van het zesde leerjaar (twee dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (één dag per week in het ASO, twee dagen per week in het TSO, KSO en in zowel het zesde als het zevende jaar BSO). Na één week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren. Om zo veilig mogelijk les te geven, zullen de scholen rekening moeten houden met 'contactbubbels'. 'Leerlingen krijgen les in een vast klaslokaal en in vaste groepen van een tiental leerlingen' (intussen al 14 leerlingen). Iedere leerling krijgt in het klaslokaal een vaste zitplaats. Er is ook een strikte aanbeveling om mondmaskers te dragen.
Heel wat schoolpersoneel was de afgelopen weken trouwens hard aan het werk om zelf mondmaskers te naaien. Zo waren de leerkrachten en leerlingen mode van het Hemelvaartinstituut bezig met het naaien van mondmaskers om mensen in hun eigen buurt te helpen. Ze belden de mensen op: de slager, de lokale winkels, de crèche, … Voor al wie er kan gebruiken gaan ze aan de slag. Uiteraard gaat het niet om medische maskers, die door zorgverleners gebruikt kunnen worden. En toch worden ze ook door ziekenhuizen, huisartsen en thuisverpleging gecontacteerd die hun maskers heel graag willen gebruiken in afwachting van de levering van medische. Sommige leerlingen lieten hun creativiteit de vrije loop en maakten er eentje voor zichzelf dat bij hun outfit paste. De foto’s die ze op hun facebookpagina plaatsten inspireerden zelfs hun volgers: massaal maken leerlingen en leerkrachten, maar ook hun tantes, oma’s of mama’s, mondmaskers in alle vormen en kleuren. Als dat niet mooi is!
Ook op het VTI blijft men creatief. Heel wat vrijwillige leerkrachten sprongen op de coronakar om mondmaskers te produceren. Ondertussen hebben ze er al meer dan 2500 van die beschermingsmaskers geproduceerd. Dankzij de gulle bijdrage van Exolon group Tielt kregen ze nog een voorraad kunststofplaten en kunnen ze nog beschermingsmaskers maken. Dankzij de medewerking van enkele collega's en de gulle bijdrage van bevriende firma’s werden al enkele 'face-shields' maken. Hiermee willen ze onze helden in ziekenhuizen en zorgcentra ondersteunen in hun moedige taken. Bedankt!
Reactie coördinator De Kleine Wereld
We ontvingen vandaag een reactie van Mien Desmet, coördinator van freinetschool De Kleine Wereld langs de Nokerseweg. Ze scheef die na een telefonisch contact met haar inspecteur, die belde in opdracht van de beleidsmedewerkers. “Het gaat hoor ik mezelf zeggen. Ik ben terecht trots op onze werking die het belang van nauw contact met ouders al van bij de start van onze school (nu zes jaar geleden) hoog in het vaandel draagt. Zo is er in deze tijd minstens wekelijks contact tussen ouders en de begeleider van hun kind(eren). Ook belde ik alle ouders op om te vragen hoe het thuis lukt. Samen met de brugfiguur, de zorgcoördinator en CLB geven we pedagogisch advies telefonisch of via video-gesprekken.”
“Ook praktisch zoeken we naar oplossingen. De laptops die werkloos in de klassen staan worden uitgeleend aan onze gezinnen. Een gezin is net uit het buitenland naar België komen wonen, een hele uitdaging om te integreren in deze tijd. Andere gezinnen en onze begeleiders hebben geholpen met het verzamelen van Nederlandstalige boekjes en spelletjes om toch een start te kunnen maken met het Nederlands. Dagelijks mag ik de warme solidariteit van de begeleiders, de ouders en externe hulpverleners ervaren.
Ik kan dagelijks rekenen op een team professionals die ervoor gaan. Ik maak me dan ook weinig zorgen over de kennisoverdacht en het halen van de eindtermen. Na deze periode van physical distance (hier kan je niet spreken van social distancing) slagen de begeleiders in samenwerking met de kinderen er in om alle nodige kennis en vaardigheden bij te benen, mocht dat nodig zijn. Want leren doen we zeker in deze tijden. Kinderen moeten al wat zelfstandiger zijn. Ook daar zie ik een enorm voordeel in het ervaringsgericht werken. Deze corona-crisis is een groot, domeinoverschrijdend, leeftijdoverschrijdend, en uitdagend project. Zeker in tijden van crisis leren we.
De vele emoties komen dus niet van bovenbeschreven zaken, maar vanuit de grote bezorgdheid voor ons mentale welzijn. Het geven van een schouderklopje, de vele knuffels die we in niet-coronatijden mogen geven en ontvangen, een aai over de bol. Voor ons medewerkers en kinderen zo’n cruciaal onderdeel van de interactie. De rondes waarin kinderen gezellig bij elkaar in een kring verhalen vertellen, luisteren naar elkaar, ateliers waarin de oudere kinderen zorgen voor de kleintjes, een lachje van een begeleider als je je wat onzeker voelt, een helpende hand bij het springen van de ene naar de andere boomstam op de weide,… Die veiligheid valt weg. Dat vertrouwen, die basisvoorwaarde is er op dit moment niet.
Nee, ik lig niet wakker van het afnemen van eindtoetsen voor de lagere school, ik lig niet wakker van materiële zaken ondanks we als startende school over weinig middelen beschikken, ik lig ook niet wakker van grote leerachterstanden bij kinderen. Ik lig wakker van het niet kunnen voldoen aan de belangrijkste basisvoorwaarde om te komen tot leren. Mag er alsjeblieft aandacht zijn voor het mentale welzijn voor de kinderen, hun ouders en de medewerkers van de school?”
“Bij de plannen om de scholen te heropenen, is er te weinig aandacht voor het mentale en sociale aspect bij de leerlingen. Eigenlijk zou ik mijn school liever gesloten houden. Tot we weer op een normale manier kunnen lesgeven”, vertelt ze tenslotte.
Het schepencollege keurde woensdagmorgen al een proactief plan goed voor de grotere evenementen in Waregem van mei tot eind augustus. Ondertussen besliste de nationale veiligheidsraad dat grote evenementen niet mogen worden georganiseerd. Omdat het gezond verstand moet zegevieren volgt de stad deze drastische maar noodzakelijke maatregelen. De stad had ondertussen contact met de organisatoren van die grote evenementen. Ook zij hebben alle begrip voor de beslissing.
Concreet voor grote events, afwachten voor kleinere initiatieven
De Nationale Veiligheidsraad besliste dat grote evenementen en festivals niet kunnen doorgaan tot en met 31 augustus. Het stadsbestuur staat achter deze beslissing. Het is immers geen goed idee om binnenkort meteen (heel) veel mensen samen te brengen na weken van social distancing (1,5 m). Om een sluitend beeld te hebben voor de komende maanden wacht de stad nog de beslissingen af voor de kleinere evenementen.
Voor de grotere initiatieven heeft de stad ondertussen al een standpunt of visie bepaald. Elke organisator is ondertussen gecontacteerd voor zijn/haar evenement. Na de beslissing over de kleinere initiatieven zal de stad dezelfde oefening nog eens maken. Nu al denken de vrijetijdsdiensten na hoe we kinderen, jeugd én volwassenen in de komende maanden kunnen animeren, zonder daarvoor een klassiek evenement te organiseren en met respect voor de coronamaatregelen.
Voor de komende maanden
Alle huwelijken en jubilea worden uitgesteld tot minstens 3 mei, misschien nog wel langer. De gemeenteraden / raden voor maatschappelijk welzijn van 5 mei en 2 juni vinden opnieuw plaats via videoconferencing.
- De herdenking van V-dag en 75 jaar einde WOII (10 mei) worden uitgesteld naar 2021
- Voor de organisatie van Memorial Day (24 mei) wacht de stad het advies van de American Overseas Memorial Day Association af. De organisatie zal er in elk geval helemaal anders uitzien, onder meer omdat de ‘singing children’ de volksliederen niet zullen zingen op de begraafplaats.
- 29 mei is internationale Dag van de Buren. We blijven een goede buurt belangrijk vinden en wachten nog de nationale beslissing af om te zien wat er kan worden georganiseerd.
- De Vrijetijdsmarkt (6 juni) gaat niet door.
- Als de handelszaken open mogen, kan er misschien een afgeslankte versie van de Pandjes en Batjes (19-21 juni) plaatsvinden. Dit gebeurt sowieso zonder ambulante handelaars en zonder de traditionele elegantietocht voor koetsen.
- De schoolproclamaties (22-26 juni) kunnen niet doorgaan in het stadhuis
Voor juli en augustus
Deze evenementen gaan niet door op de geplande data in de zomermaanden:
* Festivals: Parkies, Kasteelconcerten, Hype-O-Dream (10-11 juli), W-Fest (13-16 augustus), concert The Jacksons on Tour (29 augustus)
* Sportevenementen: Waregem Beach (26 juni – 5 juli), Beachvolley aan Jeugdcentrum, Waregemse Gordel (12 juli), City Mountainbike (14 augustus)
* Waregem Koerse Feesten (27 augustus tot 2 september).
* Dat Waregem Koerse niet doorgaat, was al gekend. Maar ook andere paardensportactiviteiten gaan niet door: drafrennen (tot eind augustus), L’Equino (1-2 augustus) en de Koetsentocht voor personen met een handicap (23 augustus).
* Voor de Vlaamse feestdag (11 juli) is het nog afwachten of een kleine hulde kan. Er is geen academische zitting.
* De Nationale feestdag (21 juli) wordt in een afgeslankte versie gevierd.
* Voor jeugd-, sport- en andere kampen en speelpleinwerkingen wacht de stad af tot een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad
* Vergunde popup-bars kunnen enkel open gaan als horecazaken ook open mogen zijn. Sowieso moeten ze zich dan ook houden aan alle maatregelen uit de horeca én is er een verbod op optredens.
In Waregem denken we altijd in termen van ‘voor of na Waregem Koerse’. Het doet raar om nu te zeggen dat we voor evenementen na augustus (en niet na Waregem Koerse) nog geen standpunt innemen.
Na alle opties goed overwogen te hebben, heeft de burgemeester met pijn in het hart beslist om voorlopig geen bezoekers toe te laten in de woonzorgcentra in Waregem. Dit gebeurt in tegenstelling met de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van gisteren. De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagavond 15 april dat bewoners van een woonzorgcentrum bezoek zouden mogen krijgen van één persoon: steeds dezelfde persoon, die bovendien in de laatste 2 weken geen ziekteverschijnselen had.
Met pijn in het hart heeft de burgemeester een burgemeestersbesluit opgemaakt om dat niet toe te laten. Dat betekent dat alle woonzorgcentra in Waregem dicht blijven: WZC De Meers, WZC Acropolys en WZC De Karmel. Het vele (bewonderenswaardige) werk van onze artsen, zorg- en verpleegkundigen, poets- en keukenpersoneel … uit de voorbije weken kan onmogelijk zomaar van tafel worden geveegd. Bezoekers nu al toelaten zou zeer onverantwoord zijn, naar de werknemers en zeker ook naar alle bewoners.
Er is stilaan enig licht in de coronatunnel. De burgemeester vraagt aan de familieleden van bewoners om de huidige maatregelen nog even vol te houden en begrip te hebben voor de situatie waarin de zorgverleners moeten werken voor hun echtgenoot, echtgenote, ouders, grootouders of overgrootouders.
De Meers zoekt helpende handen (bericht 31 maart 2020)
Woonzorgcentrum De Meers is DRINGEND op zoek naar extra helpende handen. Ben jij verzorgende, verpleegkundige, student (in een zorgende functie) van achtergrond en wil jij nu mee komen helpen in De Meers? Stel je dan heel snel kandidaat of vraag meer info via personeelsdienst@welzijn.waregem.be of bel naar het nummer 056 62 98 51.
#WaregemHelpt
Aantal overlijdens in De Meers stijgt tot 30 en 116 bewoners testen positief
Vorige dinsdag hadden in het Waregemse rusthuis De Meers al 116 bewoners, 38 procent van de bewoners, positief getest op het coronavirus. Ook 40 personeelsleden of 15 procent zijn besmet met Covid-19. De trieste balans stond op 30 overlijdens, sinds het begin van de uitbraak. Slechts een aantal bewoners had positief getest, maar bij het merendeel zijn er ernstige aanwijzingen dat het ook om Covcid-19 ging.
Met ruim 300 bedden is De Meers één van de grootste woonzorgcentra in onze provincie. De bewoners zijn vaak 85 jaar of ouder. Het rusthuis werd bijzonder hard getroffen door het nieuwe coronavirus en kreeg daarom vorige week een lading testkits. Er moesten dinsdag nog 80 resultaten binnenkomen, maar er wordt verwacht dat die in dezelfde lijn liggen als de reeds bekende resultaten.
Als gevolg van de crisissituatie rond het corona-virus kwam de gemeenteraad deze maand bijeen in digitale omstandigheden. De zitting wordt beschouwd als een openbare zitting achter gesloten deuren. Met twee bij hoogdringendheid toegevoegde punten heeft de gemeenteraad zich uiteindelijk eenparig verbonden om de crisis gemeentelijk samen aan te pakken in een gezamenlijke stuurgroep. In een eerste beslissing worden alle belastingscontracten opgeschort voor de tijd van de lockdown (vergrendeling), waarvan de weerslag voor de stad wordt geraamd op 500.000 euro. De tweede beslissing houdt de oprichting in van een noodfonds van 2 miljoen Euro. Dat noodfonds gaat elke inwoner van Waregem als eventuele hulp voor inkomensverlies een Waregembon geven van 25 euro. Er wordt daarbij aan de Waregemse inwoner gevraagd om deze alleen te gebruiken naar behoefte of mogelijks weg te schenken aan meer behoeftigen.
Bij aanvang van de digitaal beschikbare gemeenteraad van 8 april 2020 gaf burgemeester Kurt Vannryckeghem nog een overzicht van de Waregemse maatregelen in deze uitzonderlijke toestand van Corona-aanval. Dagelijks om 8.30 u. komt de crisiscel bijeen om de plaatselijke toestand te bespreken en in te spelen op moeilijkheden. Deze crisiscel brengt dagelijks ook verslag uit aan de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen uit de gemeenteraad. We zijn ondertussen ook al aan de derde extra nieuwsbrief om de inwoners te informeren in deze moeilijke coronatijden.
In het overleg komen ook de cijfers aan bod van de slachtoffers. De laatste informatie wijst op een plafonering van de binnenkomende coronazieken. Het ziekenhuis telt 60 corona-patienten, waarvan 13 liggen op intensieve zorg en daarvan 6 worden beademd. Het woonzorgcentrum De Meers heeft al 14 overleden slachtoffers.
Vorige zaterdag was er overleg met de fractieleiders uit de gemeenteraad om de bijkomende beslissingen voor te bereiden. Daarbij werd beslist om daarover gezamenlijk als gemeenteraad te communiceren aan de bevolking en politieke recuperatie daarbij te weren. Voor de uitwerking van alle maatregelen rond coronacrisis komen er vier werkgroepen met ambtenaren, die de dossiers voorbereiden voor de stuurgroep. De eerste beslissingen in de gemeenteraad moeten al een eerste kader vormen voor verdere bespreking in de stuurgroep. De samenstelling van die stuurgroep wordt analoog zoals in de WAGSO, nl uit 7 CD&V, 2 NVA/VLD, 1 Groen, 1 VB en 1 Spa. Als de aangeduide vertegenwoordigers belet zijn kunnen ze vervangen worden door een opvolger van hun partij.
Belastingsreglementen geschorst
Inzake belastings- en tariefreglementen wordt als algemeen principe voorgesteld om de reglementen te schorsen tijdens de periode van de lockdown. De periode van schorsing volgt de periode van lockdown zoals reeds beslist door de Nationale Veiligheidsraad met inbegrip van eventuele verlengingen door deze instantie. Concreet gaat het over volgende niet-limitatieve lijst van belasting- en tariefreglementen : - Inname openbaar domein : hier kunnen aanvragen verder gebeuren en gaan de registraties verder, maar zullen tijdens de periode van lockdown niet worden belast. - Leegstand : het aanslagmoment verlengd met de periode van de lockdown. - Ontbreken van parkeerplaatsen : ook hier wordt aanslagmoment verlengd met de periode van de lockdown. - Bibliotheekreglement : schorsing te-laat-gelden en schorsing van het reserveringsbedrag per werk (0,50 euro/werk) in kader van het afhaalsysteem gedurende de periode van lockdown. - Belasting on-street parkeren : schorsing van de vaststellingen gedurende de periode van lockdown. Dit principe wordt algemeen gemaakt voor alle belasting- of tariefreglementen die momenteel nog niet in de scope zitten (maatregel is dus niet gelimiteerd tot de vermelde reglementen maar gelijkaardig toe te passen in andere reglementen. Deze worden desgevallend in volgende gemeenteraad toegevoegd.
De inwisselbaarheid van de Waregembonnen zowel naar de burger toe als voor de winkeliers worden verlengd met een periode van 3 maanden. Verder werd beslist tot kwijtschelden van de huren, concessies voortvloeiend uit contracten die via de stad, EVAP sportbeheer, EVAP cultuurcentrum en Wagso zijn afgesloten en waarvan de contractanten sterk geïmpacteerd zijn door de lockdown. De huren en concessiegelden worden kwijtgescholden gedurende de periode van de lockdown in een systeem van 30sten per maand. De impact (minder-ontvangsten) voor de stad en de onderliggende besturen samen wordt voorlopig ingeschat op 500 000 euro.
Noodfonds en stimulerende maatregelen
Om de Waregemse gezinnen, economie, handel en verenigingen (sport, jeugd, cultuur,…) te gaan ondersteunen en lokaal koopkrachtversterkend op te treden in deze uitzonderlijk precaire situatie naar aanleiding van Covid 19 wordt een noodfonds aangelegd voor de aanpak van de problemen/gevolgen van deze crisis. Het budget van 2 MIO euro bevat volgende stimuli :
- 1 000 000 euro voor algemene stimuli naar de koopkracht van de gezinnen en tegelijkertijd ter ondersteuning van de lokale handel onder de vorm van een Waregembon van 25 euro per inwoner die op 17/03/2020 op grondgebied Waregem was ingeschreven. Deze bon zou geldig zijn tot 31/12/2020.
- 250 000 euro voor aanvullende stimuli voor lokale handel en economie, rekening houdende met de steunmaatregelen van de federale en Vlaamse overheid.
- 250 000 euro voor aanvullende stimuli naar de vrijetijdssector (verenigingen jeugd, cultuur, sport, noordzuid,…)
- 250 000 euro aanvullende steun voor kwetsbare gezinnen van uit het Welzijnshuis.
- 250 000 euro algemeen coronabudget voor materiële maatregelen voor de bescherming, hulp en communicatie naar de burger toe en voor de ondersteuning van mogelijke initiatieven die daarmee gepaard gaan (o.a. maatregelen social distancing, bescherming personeel en burger, infoborden en –brieven, ondersteuning ICT,…) Al deze stimulerende maatregelen worden verder uitgewerkt door de administratie onder leiding van het college van burgemeester en schepenen en zullen in de volgende gemeenteraad worden voorgesteld .
Al deze stimulerende maatregelen worden verder uitgewerkt door de administratie onder leiding van het college van burgemeester en schepenen aangevuld met raadsleden van alle fracties, pro rata het aantal verkozenen.
In de strijd tegen het coronavirus is www.waregem.be/waregemhelpt vanaf nu actief. Burgemeester Kurt Vanryckeghem: “We voelen immers grote solidariteit en wil om te helpen onder onze inwoners.” De medewerkers van het welzijnshuis vangen alle vragen en registraties op en doen de verdere coördinatie.
Hier kunnen al onze inwoners:
(a) die hulp kunnen gebruiken hun vraag (laten) doorgeven.
(b) die anderen willen helpen zich als vrijwilliger registreren.
Om deze actie tot bij alle inwoners van Waregem te krijgen, wordt ze ook aangekondigd met een bewonersbrief die donderdag 19 maart bedeeld wordt in de hele stad. Op de achterkant van de brief staan een formulier die vrijwilligers kunnen invullen en een affiche die hulpbehoevenden aan hun raam kunnen hangen. Daarop staat ook het beeld dat u in bijlage vindt.
Het stadsbestuur van Waregem heeft op donderdag 12 maart al een hele reeks maatregelen uitgevaardigd om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te vermijden. Voor laatste info verwijzen we naar de officiële pagina voor maatregelen Coronavirus Waregem. https://www.waregem.be/corona
Tot nader order zijn volgende maatregelen in Waregem van kracht:
Handel, handelszaken en horeca
- Discotheken en cafés moeten gesloten blijven
- Restaurants, bistro's ... moeten gesloten blijven. Afhalingen van eten, thuisbezorgingen en drive-in zijn wel toegestaan.
- Frituren, broodjeszaken... mogen open blijven, maar alleen voor afhaling
- Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant
- Alle handelszaken mogen open blijven tijdens weekdagen
- In het weekend blijven alleen voedingszaken en apotheken open. Ze moeten wel rekening houden met strikte hygiënemaatregelen
- Kappers, schoonheidswinkels, diensten op afspraak ... : alles op afspraak mag doorgaan, de rest niet. Extra hygiëne is wel noodzakelijk. Elke zaak let erop dat er geen samenscholing in de wachtzaal ontstaat.
- Wellness en sauna: deze zaken vallen onder recreatie en mogen niet open gaan.
Heb je nog vragen over economie? Bel 0800 120 33
WEKELIJKSE MARKTEN IN WAREGEM :
- zaterdagmarkt in Waregem: gaat door, maar enkel met voeding
- woensdagmarkt in Beveren-Leie: gaat door, met alle kramen
Onderwijs
Alle lessen in alle schoolnetten worden opgeschort vanaf maandag 16 maart 2020. De scholen blijven wel open voor gratis opvang van leerlingen. Ouders die moeten werken, kunnen hun kind(eren) altijd naar school laten gaan.
De praktische invulling van de dag op school wordt gecommuniceerd door alle scholen zelf.
De Stedelijke Kunstacademie schrapt alle lessen vanaf zaterdag 14 maart. Alle voorstellingen en evenementen zijn ook geschrapt.
Stadhuis en welzijnshuis
Vanaf maandag 16 maart werken alle diensten van het stadhuis op afspraak, zowel in de voormiddag als in de namiddag. De openingsuren van het stadhuis / stadswinkel wijzigen niet.
De werking binnen het welzijnshuis verandert voorlopig niet. Ook daar blijven de openingsuren ongewijzigd.
Woonzorgcentra
Tot nader order zijn er geen bezoekers toegelaten in alle woonzorgcentra. Voor Waregem is dat De Meers, Acropolys en de Karmel. Ook de cafetaria’s van de woonzorgcentra zijn niet open voor het publiek.
WZC De Meers
Ook hier zijn geen bezoekers toegelaten. Er worden ook geen nieuwe bewoners aanvaard. Verdere maatregelen:
- Geplande kortverblijven gaan niet meer door.
- Het dagverblijfcentrum stopt voorlopig alle activiteiten.
- De familie van alle bewoners worden ingelicht van alle specifieke maatregelen
Zwembad De Treffer
Zwembad De Treffer is gesloten voor alle publiek (ook scholen). Ook Sportcafé De Treffer is gesloten vanaf zaterdag 14 maart.
Bibliotheek
Alle Waregemse bibliotheken zijn reeds vanaf vandaag gesloten: Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Alle geplande activiteiten gaan ook niet door.
Inleveren van geleende materialen kan aan de inleverbussen. Verlengen van geleende materialen kan via http://waregem.bibliotheek.be
Cultuurcentrum De Schakel
Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplaatst CC De Schakel met onmiddellijke ingang alle geplande voorstellingen, concerten, films, schoolvoorstellingen en vormingen (van 12 maart tot en met 3 april) naar een latere datum.
Je hebt tickets voor een van de activiteiten: wat nu?
- Je tickets blijven geldig. We informeren alle tickethouders van de uitgestelde activiteiten de komende week persoonlijk. In overleg met artiesten, gezelschappen en organisatoren bekijken we of events worden uitgesteld naar een latere datum. Hou zeker de website, Facebook of instagram van De Schakel in de gaten.
Je hebt tickets voor een activiteit van een andere organisator?
- De organisator in kwestie zal contact met je opnemen.
Wat met alle voorstellingen, concerten en vormingen na 3 april?
- Alle andere geplande voorstellingen, concerten en evenementen die na 3 april geprogrammeerd staan, gaan voorlopig door. Uiteraard volgen we de adviezen of verplichtingen met betrekking tot het coronavirus op de voet. We ondernemen actie van zodra de situatie verandert.
Recyclageparken
Vrijdagnamiddag 13 maart volgt een beslissing of de recyclageparken al dan niet sluiten. Hiervoor verwijzen we voorlopig door naar de website van afvalintercommunale IMOG. https://www.imog.be Al op dinsdag 17 maart werd wegens de drukte besloten om alle containerparken te sluiten.
Dienstencentrum Gaverpeirdje
Het dienstencentrum is gesloten. Ook alle groepsactiviteiten worden afgelast.
Andere openbare gebouwen
De volgende openbare gebouwen zijn dicht:
- bibliotheken in Waregem, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve
- zwembad De Treffer
- alle sporthallen
- alle ontmoetingscentra
- Koetshuis in park Casier
- Bezoekerscentrum HIPPO.WAR
- Platform voor actuele kunst Be-Part
Evenementen
Algemene annulering van alle activiteiten (sport, cultuur, folklore ...). Dit zowel voor grote als kleine activiteiten, openbaar en privé. Dat betekent dus ook dat de stad al haar activiteiten tot nader order annuleert.
Cinema, theatervoorstellingen, sportactiviteiten, feest en fuiven ... mogen niet doorgaan. Familiefeesten kunnen enkel in beperkte kring en met de nodige aandacht voor hygiëne.
Sport
Alle sportactiviteiten (trainingen, wedstrijden, tornooien...) gaan niet meer door.
Hulpdiensten
De politie vraagt om niet langs te komen op het onthaal in Waregem. Voor dringende politiehulp bel je 101, voor niet-dringende hulp kan je op het nummer 056 62 67 00 terecht
In het ziekenhuis OLV van Lourdes gelden ook specifieke maatregelen. Je vindt ze allemaal op hun website.
WAAROM AL DEZE MAATREGELEN?
Om de verspreiding van het virus af te remmen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne kan je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen.
GOUDEN HYGIËNISCHE TIPS
- Was regelmatig je handen met zeep (40 à 60 seconden).
- Geef geen kus of handdruk als je iemand begroet
- Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
- Hoest of nies in je elleboog of gebruik een wegwerpzakdoekje
- Wegwerpzakdoekjes zijn een prima idee, zowel om je neus te snuiten of om in te hoesten of niezen. Gooi het meteen daarna weg in een afgesloten vuilnisbak en was je handen met water en zeep.
- Vermijd nauw contact met iedereen die koorts heeft en hoest.
- Ben je bijzonder vatbaar voor infecties, of moet je ze strikt vermijden om medische redenen? Raadpleeg dan je eigen arts.
Naslagwerk over geschiedenis en figuren van de Waregemse statiewijk
De Statievrienden zijn momenteel druk in de weer aan de eindredactie van hun boek 100 Waregemse spoortrekkers met geschiedenis en verhalen van figuren van de statiewijk. De komst in 1839 van de spoorweg met stations te Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve was een zegen voor Waregem. In dit boek belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot het floreren van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem op het goede spoor. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en bij de Spoorwegen zelf. Met dit boek wil de erfgoedvereniging deze figuren voor het nageslacht bewaren. Deze positieve dwarsliggers blijven daarmee tastbaar in de herinnering.
Zes jaar geleden legden Herman De Clerck en Hendrik Ghistelinck de kiem tot wat nu is uitgegroeid tot erfgoedvereniging de Statievrienden. Bedoeling was aanvankelijk tegemoet te komen aan de schaarse berichtgeving in de jaarboeken van GHK De Gaverstreke over de historiek van ‘Den IJzeren weg’ en de Waregemse stationswijk. Uit de Boulezlaan vonden ze voor de praktische uitvoering geestesgenoten Marc Feys en Bernard Delange. De naamgeving Statievrienden pikten ze van de vroegere supportersclub van den Essevee uit de Gambrinus, de legendarische stamcafé aan het station. In de loop der jaren groeide dit kwartet stilaan uit tot momenteel dertiental erfgoeddiscipelen die herinneringen koesterden aan den Waregemse ijzeren weg.
De Statievrienden hebben naast vier bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke over de gebeurtenissen in de Waregemse stationswijk van 1839 tot heden, ook twee driedaagse evenementen (juni 2016 en 2018) en tal van andere projecten op hun actief. Ze verzamelden ook honderden getuigenissen en foto’s over het leven op de Statiewijk. Een lijvig naslagwerk, dat verschijnt op 20 juni 2020, zal een weerslag bieden van zes jaar opzoekingswerk en een ruime levensschets bieden van honderdtal merkwaardige figuren van de wijk. De Statievrienden werken verder ook nog aan een uitgebreide reconstructie van het herbergleven in Waregem. Het gaat nu al over zowat 625 herbergen in Waregem, waarvan een 120-tal op de Statiewijk. Elke woensdagvoormiddag houden ze rond dit onderwerp nog zitdag in ’t Peerdeke, waar ze ook maandelijks hun algemene bestuursvergadering houden. Met erfgoeddag rond thema nachtleven nemen ze op zaterdagavond 25 april deel aan evenement in de bibliotheek. Op 6 juni nemen ze ook met een infostand deel aan de vrijetijdsmarkt. In september houden ze nog een verrassende Statiekermesse in petto.
100 Waregemse Spoortrekkers
Hun boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ is intussen uitgegroeid tot een kanjer. Het zal de lezer heel wat ‘informatie’ bezorgen over de geschiedenis van de spoorweg in Waregem, de verschillende stationsgebouwen, enz. Maar evengoed schetst het de sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’.
Het wordt een eerbetoon aan de verdienstelijke figuren uit de Statiewijk. In het boek belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Om deze figuren voor het nageslacht te bewaren, publiceren de Statievrienden dit boek. Deze positieve ‘dwarsliggers’ worden op die manier niet vergeten.
Het boek wordt op 19 juni 2020 voorgesteld. Het wordt een omvangrijk naslagwerk op A4 formaat, kleur, harde kaft, ca. 250 blz. De Statievrienden zoeken nog peters/meters/sponsors voor de publicatie. Die krijgen bij hun boeken ook de unieke 1 u. 15 min. durende filmopname met de interviews van zes merkwaardige figuren van de Statiewijk. Het boek zal in losse verkoop 25 € kosten.
Mondelinge geschiedenis
De Statievrienden bieden n.a.v. de uitgave van hun naslagwerk ook nog een beeldverslag van de interviews, die cineast Chris Devos en reporter Hendrik Ghistelinck hebben gemaakt van zes merkwaardige figuren uit hun boek. Het wordt een uniek nostalgisch document van 1 u. 15 min., ongetwijfeld een verrijking voor de wetenschappelijke waarde van het boekproject. De Statievrienden hebben beslist dat de film op DVD of op andere drager gratis wordt geleverd aan alle peters/meters/sponsors, die voorintekenen op het boek. Dat kan tot 15 april 2020 bij De Statievrienden.
Chris Devos en Hendrik Ghistelinck gingen hiervoor op bezoek bij zes authentieke figuren uit het boek, nl. vier dames en twee heren. De Statievrienden zijn er in geslaagd een uitzonderlijke getuigenis neer te zetten over statiechef Omer Clement, die op vandaag 11 maart 103 jaar wordt. Hij vertelt niet alleen over zijn wedervaren als stationsoverste in Oostende, het moeilijkste station van het land, maar toont zich ook een groot literair liefhebber en debiteert voor ons uit Engelse, Duitse en Franse literatuur.
Frida Sabbe was jaren de waardin van café Central en ze straalt als ze kan vertellen over het plezante leven hier in Waregem.
Georgette Depoorter was jarenlang de trouwe uitbaatster van ’t Gazettekot.
Monica Deconinck wordt herinnerd als de dochter van motocrosser Mantie Ceuninck en ouders, die na het leeghalen van hun moto-voorraad door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bij de pakken bleven zitten en meteen café Motorsport openden.
Emilie Devos vertelt ondermeer over de belevenissen in de kelder bij de bombardementen in Waregem.
Julot Cras vertelt niet alleen over zijn vader burgemeester Gust Cras, maar ook over de houthandel in de Boulezlaan.
Deze filmopname is een tijdsdocument dat ongetwijfeld een prachtige illustratie is van de dynamiek van de Statiewijk. Het beelddocument wordt een waardevolle toevoeging aan het heemkundig erfgoed van onze stad en is ook een prachtige illustratie waarom Waregem de titel kreeg van ‘plezantste gemeente van Vlaanderen’.
Vanuit de school van de ‘People’s history’ stelde men dat mondelinge geschiedenis de uitgelezen methode is om de geschiedenis van onderuit te schrijven en zo een stem te geven aan de stemlozen, die tussen de plooien van de geschiedenis vallen.(historicus Paul Thompson en Britse ‘Oral History Society’).
Speciale vermelding voor Mohammed Mansouri op Feest van de Cultuurraad
Merkwaardige gehuldigde op het Feest van de Cultuurraad was Mohammed Mansouri. Hij woont niet meer in Waregem maar is ondermeer oprichter en animator voor vzw De Brug, die in Waregem al ruim vijf jaar actief is voor maatschappelijke ontplooiing van families met een migratieachtergrond. Vorig jaar ontving Mansouri de tweejaarlijkse Hugo Van Mierloprijs voor zijn doctoraat over vaders met een migratieachtergrond en hun rol in de opvoeding. Het project waarmee Mansouri die vaders daarin begeleidt, draagt de naam Tarbiyya, het Arabische woord voor opvoeding. Zijn aangeboren positieve ingesteldheid en warme persoonlijkheid maken indruk op al wie op zijn weg komt. Hij is het levende bewijs van hoe diversiteit onze samenleving verrijkt.
Mohammed Mansouri is van Marokkaanse afkomst en kwam op zijn 22ste naar België. We konden hem al jaren geleden leren kennen als buurtwerker bij vzw Darussalaam, een socio-cultureel integratiecentrum in Waregem, waarbij Marokkaanse ouders hun kinderen een zinvolle tijdsbesteding willen geven. Ze kwamen zeven jaar geleden in het nieuws bij de aankondiging van verbouwingswerken van het rijksschooltje in de Lindestraat tot internaat. In die gebouwen organiseerde Darussalaam tot dan een buurtwerking met meer dan driehonderd leden die activiteiten organiseerde voor jongeren en volwassen van taal- en computerlessen tot voetbalcompetities. Heel wat allochtone, maar ook autochtone buurtbewoners waren dagelijks te vinden in het schooltje dat door de vzw werd gehuurd. Ze moesten op zoek naar een nieuwe thuis.
Na anderhalf jaar zonder gebouw kon Massouri en co eind 2014 hun Waregemse multiculturele activiteiten verder zetten onder nieuwe naam vzw De Brug in de voormalige kringloopwinkel in de Stormestraat. Ze wilden allochtone jongeren een opvangplaats bieden in een jeugdhuis. Vzw De Brug werd eern vereniging die mensen met verschillende talenten, interesses en achtergronden samenbrengt om een coherent maatschappelijk project in elkaar te steken. Zo zijn er educatieve uitstappen en filmprojecten voor kinderen en kunnen jongeren zich via allerlei activiteiten en workshops ontplooien tot kritische, solidaire en verantwoordelijke burgers. De ouders worden actief betrokken bij de werking en er worden regelmatig lezingen over opvoeding, infosessies over onderwijs en debatten georganiseerd. Alle activiteiten staan steeds in het teken van de maatschappelijke ontplooiing van families met een migratieachtergrond. Anderzijds wil De Brug Waregem een brug zijn in de samenleving om harmonie, respect en begrip te promoten tussen de verschillende componenten van de samenleving.
Twee jaar geleden startte Mohammed Mansouri met zijn project Tarbiyya, waarbij hij vaders met een migratieachtergrond laat nadenken over hun vaderrol bij de opvoeding. Als islamleraar en opvoedkundige pleit hij ervoor bij de gezinsondersteuning extra aandacht te schenken aan de vader als onontbeerlijke sleutelfiguur, om de kinderen te kunnen ondersteunen in hun groeiproces. “Met het project nodig ik vaders uit om over opvoeding na te denken, via workshops en debatten. Alle thema’s komen aan bod, gaande van opvoeden tussen culturen tot de verschillen tussen de relatie van de moeder en de vader of de adolescentie als conflictueuze periode.”
Op donderdag 6 junji 2019, toevallig net op Vaderdag, kreeg dit project de Prijs Hugo Van Mierlo. De prijs en het fonds, vernoemd naar pedagoog Hugo Van Mierlo, wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en beloont tweejaarlijks een project dat de vader-kindrelatie ondersteunt. Eerder ging de prijs al naar projecten van de brailleliga en de Gezinsbond. In 2017 ging de prijs naar Vrijwilligers van A Place To Live, die al jaren uitstappen en vakanties organiseren voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen in Brussel.
De Waregemse cultuurraad lauwerde al wie het afgelopen jaar op een bijzondere manier kleur en uitstraling heeft gegeven aan het Waregemse cultuurleven. Zowel jubilerende verenigingen, bijzondere prestaties als verdienstelijke personen werden deze eerste zaterdag van maart bekroond in de Schouwburg van Cultuurcentrum De Schakel.
Het koor Singhet Vro viert haar 50ste verjaardag en ook de vereniging Straete Kermis wordt gevierd omwille van hun 100-jarig bestaan. Het koor Con Cuore verraste iedereen met winst op de prestigieuze muziekwedstrijd Lieven Duvosel. Ze Quaffeurz werden vicekampioen en behaalden de Publieksprijs op het festival voor Dweilorkesten. Christiaan Devos werd eerste laureaat van het NAB Filmfest met zijn kortfilm ‘Iedereen kunstenaar’. Pascale Vandewalle viel drie maal internationaal in de prijzen met haar foto’s. Mohammed Mansouri ontving de Hugo Van Mierlo prijs voor zijn pedagogisch project Tarbiyya en krijgt een bijzondere vermelding. De organisatie Van Steen Tot Beeld bereikte internationale uitstraling met hun kunstproject. Geert Anckaert en Stephan Desmet worden in de bloemetjes gezet omwille van hun jarenlange inzet in KMV De Leiezonen. De drie cultureel ambassadeurs van onze stad – Con Cuore, KMV De Leiezonen en het Bevers Harmonieorkest – mogen eveneens hun ambassadeurstitel verlengen voor de komende drie jaar.
Met het overlijden van Johan Van Geluwe eind januari verloor onze stad een groot kunstenaar. Er komt een eerbetoon van onze Waregemse ereburger tijdens het feest van de cultuurraad.
NIEUWE STIJL
Met een nieuwe bestuursploeg aan het roer steekt het feest van de cultuurraad in een nieuw kleedje. Ann-Sofie Sabbe (nieuwsanker bij WTV) praat het geheel aaneen en loodst het publiek doorheen de avond. Dit alles met filmpjes achter de schermen, interviews met enkele gehuldigden en dynamische video’s en projecties. Het bonte gezelschap van Ze Quaffeurz zorgt voor de feestelijke muzikale afsluiter.
Nadien volgde een receptie, aangeboden door de Waregemse cultuurraad.
Ninovieters tegen sloop van De Gilde en restanten erfgoed Oblatenklooster
Honderden Ninovieters steunen de petitie om de sloop te verhinderen van hun dorpsherberg De Gilde en aanpalende erfgoed, restanten van het vroegere Oblatenklooster in het ‘dorp der mirakelen’. Er is voor de site een sloopvergunning aangevraagd en het erfgoed zou plaats moeten maken voor een klein bouwproject met zes woningen. Momenteel loopt er nog een openbaar onderzoek. Tot zolang kan iedereen bezwaarschriften indienen. Na het sluiten van het onderzoek gaat het stadsbestuur alles uitgebreid bekijken en een oordeel vellen.
Een van de Ninovieters, die de kat de bel aanbond is Caroline Kesteloot. De liefde bracht haar zeventien jaar geleden naar Nieuwenhove. Ze is lid bij toneelbond Nut & Vermaak, die elk jaar repeteert in een zaaltje boven het café. “Daarvoor mogen we binnenkort ook een nieuwe locatie zoeken. De erfgoedwaarde van de site is ontegensprekelijk en destijds bij een monumentendag was het ook één van de Waregemse parels, dat een historisch informatiebord kreeg. Mocht de brouwerij het gebouw willen overkopen, dan is het café gered.”
Erfgoed en sociaal leven
De eerste steen van het complex met kerk, school en klooster werd al gelegd in 1897. Vanaf 1903 komt een delegatie van de oblatenorde zich ook vestigen in Nieuwenhove en deze stichtten op 28 september 1905 een Belgisch noviciaat in Nieuwenhove waardoor de bestaande gebouwen moesten worden uitgebreid. Er kwam een nieuw schoolgebouw In 1926 werd een nieuwe vleugel ingewijd om tegemoet te komen aan het stijgende aantal roepingen. In 1951 verkoopt de VZW Les Missionaires Oblates de Marie Immaculée het klooster aan het Algemeen Christelijk Werkersverbond die het laat verbouwen tot huidige constellatie. De voormalige kapel wordt gesloopt in 1973.
Het geplande woonproject is ook nefast voor het sociaal leven in Nieuwenhove. De bewoners stellen dat zij met het verdwijnen van het goed beklant café annex zaal hun laatste publieke ontmoetingsplek verliezen, waar je samen gezellig een pintje kan drinken, een kaartje kan leggen of een vergadering kan organiseren. In het dorp zijn er nog amper twee cafés te vinden. Het ander café De Halve Maan bevindt zich aan de Plasstraat, maar geografisch gezien is dat wel een flink stuk buiten het centrum van Nieuwenhove.
Uitbaatster Ingrid Feys is er het hart van in. Zij rekende op een contractverlenging, maar straks vreest ze voor haar café en meteen ook zonder inkomen te staan en ook geen onderkomen. “Net voor nieuwjaar kregen we plots de boodschap dat ons contract op 1 juli afloopt. Mijn man en ik hadden nochtans op een nieuwe verlenging van negen jaar gerekend. Tegen dan zouden onze drie kinderen het huis uit zijn en waren we zelf de pensioenleeftijd genaderd. Nu moet ik dus een nieuwe woning én werk zoeken. Of een ander café overnemen, maar begin eens te zoeken naar een café met woonruimte. Niet eenvoudig. Ze wijst verder op de gevolgen voor de supportersvereniging van Club Brugge, die 700 leden telt en nu een nieuw lokaal moet zoeken.
Met 374 zijn ze al die de petitie ondertekenden. “De Gilde is een deel van onze historische dorpskern”, klinkt het. “Het is voor vele bewoners een echte ontmoetingsplaats zeker op zondag wanneer velen na de mis hier een pintje drinken of een kaartje leggen. Als dat nu allemaal verdwijnt , dan hebben wij niets meer. Eigenlijk mag je gerust stellen dat De Gilde de ziel van de dorpskern van Nieuwenhove is. Onder andere vele supporters van Club Brugge komen in het weekend naar hier om er de match te volgen op tv of om mee met de bus naar de thuiswedstrijden te gaan kijken. Meer nog: hier heb je een van de grote supporterslokalen van Club Brugge in de provincie. Met 700 leden allicht zelfs de grootste . Waar die nu allemaal heen moeten? Dat weten wij ook niet.”
“Met onze bezwaarschriften willen wij bereiken dat wij ook na 1 juli nog over onze gezellige ontmoetingsplek mogen beschikken. Dat er hier en daar moet gerestaureerd en gerenoveerd worden aan het gebouw, maar dat voor alles ‘onze Gilde’ mag blijven. Weet je, wij hebben hier al geen kruidenierswinkel of buurtwinkel meer. Alleen nog twee kappers, een krantenwinkel, een apotheek, een bakker. Dat is het zo ongeveer. Voor het overige moeten wij het in en rond het centrum van Waregem of zelfs in Deerlijk gaan zoeken. Jammer.”
Steun van Groen
Gemeenteraadslid Inge Vandevelde van Groen en haar collega’s van de fractie in de gemeenteraad kregen de vraag van de bewoners om hun protest mee te ondersteunen. Tijdens de gemeenteraad van 3 maart 2020 stond de vraag op de agenda onder de titel “dorpszicht Nieuwenhove: eren of (af)breken?”. “Het gaat tenslotte over het voormalig klooster, de huidige Gilde, hét Dorpsgezicht van Nieuwenhove, waardevol materieel én immaterieel erfgoed. De problematiek kwam vorige week nog aan bod n.a.v het onderzoek van het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid, waaruit blijkt dat het draagvlak voor onroerenderfgoedzorg in Vlaanderen groot is en dat de overheid moet instaan voor het behoud ervan. Bijna 70 procent van de Vlamingen vindt het behoud van ons onroerend erfgoed belangrijk. Vlamingen appreciëren in de eerste plaats klassiek erfgoed, zoals burchten, kastelen en landhuizen. Maar ook andere categorieën van erfgoed scoren hoog: landschappen, parken en tuinen, stads- en dorpsgezichten, historisch belangrijke plekken en archeologische sites. zie ook https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/24/8-op-de-10-vlamingen-bezoeken-jaarlijks-eenklassiek-monument/ We zijn niet tegen het bouwen van nieuwe eengezinswoningen in onze stad want die zijn er nodig. Maar als bouwsels ten koste gaan van verleden en toekomst van een dorpskern, de ziel van een dorp, dan betekent dit de doodsteek aan het hart van het dorp.”
Inge Vandevelde (Groen) “Er was wel al een eerdere infovergadering maar de bewoners – of toch heel veel Ninovieters- waren daar niet van op de hoogte. Groen vindt het daarom erg dat ten eerste het enige centraal geleden dorpscafé van Nieuwenhove straks helemaal verdwijnt. En dat de stad helemaal niet denkt aan het socializen van de dorpskernen, maar wel toelaat dat er in de plaats bouwprojecten komen. Onze partij steunt daarom het protest van de Ninovieters.”
“Het groot aantal bezwaarschriften toont aan dat veel dorpsgenoten niet gediend zijn met dit bouwproject. Dit dorpsgezicht, de dorpsomgeving waar menig Ninoviet zijn kindertijd doorbracht, mag niet zomaar verdwijnen. Minstens het laatste deel van het voormalige klooster van de oblaten en de ronde bogengalerij, of nog meer, zijn het waard om te bewaren, te verwerken in een herbestemmingsproject op maat van Nieuwenhove. Er zijn steden en gemeenten die van ver(nieuw)bouwen met respect voor het verleden een topic maken, ook al vraagt dit wat meer inspanning en opvolging. De gemeente Ranst toetst vanaf 2020 bouwprojecten aan 10 kernkwaliteiten van een goede ruimtelijke ordening. Dat is gebaseerd op de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Die gemeente wil op een zo objectief mogelijke manier werken aan de ruimtelijke kwaliteit bij de beoordeling van vergunningsaanvragen voor bouwprojecten. Ook Nieuwenhove heeft nood aan een bruisende dorpskern en dit is de prima plek hiervoor. Er zijn vele mogelijkheden om er terug iets van te maken: noem het een dorpspunt, met ruimte voor ontmoeting, voor gemeenschapsactiviteiten, lokalen voor de jeugd (Chiro, KLJ, niet georganiseerde jeugd …), een winkeltje en de opstart van andere initiatieven die sociale contacten hoog in het vaandel dragen. Wie weet kan er zelfs (tijdelijk) wonen in verweven worden.”
“Samen met het behoud van de platanen in de Kerkhofstraat (zie onze GR-vraag van januari laatstleden), de site ‘Goed te Nieuwenhove’, de aangekondigde heraanleg van het Margarethapark en trage doorsteken, zou dit een sterk samenhangend en mooi dorpsproject kunnen worden. We hebben een déjà vu, want in Desselgem is de dorpskernvernieuwing al op de rails gezet en er is geen weg terug. Het wordt afbreken met de komst van enkel appartementen en met één enkele kleine knipoog naar wat ooit de (oude) jongensschool van Desselgem was. Erfgoed weg, dorpskern met gemeenschapsleven weg.”
De stad koopt De Gilde niet aan
Schepen van Cultuur Iacopucci beantwoordde de vraag van Inge Vandevelde: “De stad zal het gebouw van De Gilde niet aankopen en dus niet laten renoveren. Op de site hebt ge ook een restant van een vroeger gebouw dat als vastgesteld onroerend erfgoed wordt aangestipt. Maar we hebben voor Waregem en de deelgemeenten een lijst van misschien wel 900 elementen en sites die daarvoor in aanmerking komen. Het geniet niet de hoge beschermingsgraad van bijvoorbeeld het Goed te Nieuwenhove (beschermd monument in centrum van Nieuwenhove). We kunnen echter niet alles tot erfgoed bestempelen. Onmogelijk zelfs. Op bouwtechnisch gebied zijn er aan het gebouw vele gebreken, die een duurdere renovatie veronderstellen. Dat gaan we niet doen. Momenteel loopt er nog een openbaar onderzoek. Tot zolang kan iedereen bezwaarschriften indienen. Na het sluiten van het onderzoek gaan wij alles uitgebreid bekijken en een oordeel vellen.”
“Er is duidelijk een signaal gekomen dat de mensen bekommerd zijn. Het schepencollege zal de binnengekomen adviezen en resultaten van het openbaar onderzoek grondig bestuderen en, rekening houdend met een hele waslijst aan factoren zoals de historische en bouwkundige waarde, zal het oordelen over het al dan niet toekennen van een bouwvergunning. We vragen nog advies op bij de stadsdiensten en houden rekening met de petitie en de twee ingediende bezwaarschriften”, aldus Iacopucci. Die beslissing wordt uiterlijk begin april verwacht.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)