Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (België) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Uit de gouden jaren van de Eeklose voetbalclub, KFC Eeklo. Men speelde toen nog aan de Gentsesteenweg (naast de parking van de Aldi) waar men heel mooie jaren beleefde. Toen bestond er nog clubliefde....
Eeklo rouwt om de dood van Christ De Crop (71). De man was politieman, maar vooral bekend omdat hij 37 jaar ceremoniemeester was bij de stad Eeklo.
Christ startte bij de politie op 1 juli 1969 en werd inspecteur in 1982, om te promoveren tot hoofdinspecteur in 1989. Een functie die hij tot op zijn pensioen op 1 november 2001 uitoefende. "Als ceremoniemeester van ons stadsbestuur volgde hij in 1977 Freddy De Smet op", zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). "Een halve eeuw van dienstbaarheid en engagement worden verpakt in de herinneringen en maken plaats voor grote waardering voor zijn vele werk. De laatste maanden leidde hij Anja Matthijs op tot zijn waardige opvolgster", aldus burgemeester Loete.
Christ De Crop stichtte in 1976 het Genealogisch Tijdschrift De Eik, en was er tot 2009 de secretaris en penningmeester van. Christ was ook medewerker op het Stadsarchief, lid van het Koninklijk Mannenkoor De Welgezinden en het Gregoriuskoor van de Sint-Vincentiuskerk en bestuurslid van de VVV van Eeklo. "Het zingen van het Herbakkerslied en het lied van Lotjen waren zijn hitnummers", zegt de burgemeester.
Christ was 48 jaar getrouwd met Anny Stul, vader van twee zonen Gert en Pieter en grootvader van Wout, Lina en Lyes. De uitvaart is op zaterdag 9 augustus om 11 uur in de dekanale Sint-Vincentiuskerk.
Op de voorgrond ceremoniemeester Christ De Crop bij het bezoek aan Eeklo
van de Amerikaanse ambassadeur Howard W.Gutman in 2011.
Bij de klassering van het moderne archief in de jaren 2001-2005 kwam een reeks mappen te voorschijn met als opschrift 'Akten uit vreemde gemeenten'. Ze bleken een allegaartje te bevatten: geboorte-uittreksels, overlijdensattesten, kopieën van huwelijksakten enz. Het half dozijn dozen werd ondergebracht in de afdeling B8, 'Uittreksels uit de burgerlijke stand'. Ruim vijf jaar bleven ze daar vrijwel onaangeroerd staan, omdat er dringender werk te doen was.
Maar de uitbreiding van het archiefteam tot negen leden maakte veel vage plannen van vroeger uitvoerbaar. Momenteel wordt gewerkt aan een aangevulde en verbeterde versie van de registers op de in- en uittredingen. De begindatum wordt nu 1818: acht jaar vroeger dan de eerste versie, maar nog altijd gaapt daar een vervelend gat van meer dan 20 jaar (1796-1817), waarover we zeer slecht zijn ingelicht.
Een toevallige blik op de B8-dozen deed een lichtje branden: deze "vreemde akten" waren in Eeklo terechtgekomen door de verhuizingen naar onze stad. Hier zit met andere woorden nog bijna een meter documenten over intredingen, en nog wel uit de jaren 1799-1824.
De euforie bleek een beetje voorbarig, want de begeleidende brieven bij de akten zitten er niet meer bij. Voor geboorte-uittreksels is dat geen probleem, bij huwelijksakten van ouders van inwijkelingen wel: dikwijls staat de naam van het naar Eeklo gekomen kind er niet op vermeld. Met enig zoekwerk valt zoiets doorgaans op te lossen, maar een meter documenten …
Een nieuwe archiefingang, 'Vreemde akten' wordt de oplossing: een alfabetisch register van alle personen die op deze stukken vermeld staan. Natuurlijk komt ook de afzendende gemeente erbij, plus de datum van opmaak, want die zal niet veel verschild hebben van de effectieve verhuizing.
Voor onze genealogen wordt dit een mogelijke uitweg uit een vaak voorkomend probleem, nl. wanneer bij een Eekloos gezin de geboorteplaats van vader en/of moeder niet werden genoteerd. De enige mogelijkheid is dan een systematische zoektocht in de registers van de omringende gemeenten, met als vervelende bijkomstigheid dat naam en voornaam alleen nooit zekerheid geven of het om de juiste persoon gaat. Nog vervelender wordt het bij de vaststelling dat van heel wat gemeenten nog maar weinig voorhanden is.
En last but not least: de immigranten kwamen in bepaalde gevallen uit de meest onvermoede hoeken. Een recent voorbeeld, in omgekeerde richting: het stadsarchief kreeg onlangs het bezoek van een genealoog uit Diksmuide, die na tien jaar zoeken de onvindbare voorvader in een artikel over Eeklo had ontdekt!