Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (België) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
In vroegere jaren, '45 - '50, was er in Eeklo een bloeiende boksclub. Tegenwoordig is boksen een sport waarvan er in Eeklo geen club meer is.
Vroeger werden er ook boksmeetings gegeven in Eeklo. Dit stond toe in een krant:
Na de meeting te Eeklo. Was de bijeenkomst van verleden zondag voor de inrichters niet dezelfde meevaller inzake publieke belangstelling als vorige meeting, dan boekten zij daarentegen schitterende successen met de plaatselijke boksers. Vooral de overwinningen van Tersie en Oosterbaan waren betekenisvol. Inderdaad mochten wij met genoegen vaststellen dat Tersie die ons verleden maand bij zijn heroptreden weinig kon overtuigen, flinke vorderingen heeft gemaakt. Moest hij op deze weg voortgaan en nog beweeglijker en leniger worden, dan is hij bekwaam de hoge verwachtingen, die de oefenmeester De Volder in hem gesteld heeft, te beantwoorden. Wat ons nog meer genoegen deed, was de prachtige overwinning door Oosterbaan behaald op Van Gompel, die slechts van de K.O.-nederlaag gered werd door het werpen van de handdoek door zijn verzorger. Vooral de wijze waarop deze overwinning behaald werd in een zuiver en open gevecht, heeft ons het meest bevallen.
Zie hier de sterke ploeg van Eekloo Boxing Club.
(foto Rudy Oosterbaan)
Staand v.l.n.r. bestuurslid De Peser, Alfonson (uit Waarschoot), reporter van de krant, Van Branteghem Robert, Piet Oosterbaan, Albert De Volder.
Zittend midden: Pieters, Blondeel, Edgard De Bevere.
Zowat negentig project van alle archiefbezoekers komt over de drempel met een stamboom in de hand, een schema van alle opgespoorde voorouders, liefst met data van geboorte, huwelijk en overlijden. Een lovenswaardige vrijetijdsbesteding uiteraard, maar jammer genoeg slechts een flauwe afglans van wat die "stamboom" kan worden.
Wijlen Willy Hamerlynck wees samen met zijn 'De Eik'-kompanen nochtans al jaren geleden de weg. Wie door de dertig jaargangen van dat tijdschrift bladert, ziet de telefoonboektabellen al snel veranderen in brede levensbeschrijvingen, ettelijke pagina's per persoon. Deze evolutie weerspiegelt getrouw de vooruitgang van ons stadsarchief in het toegankelijk maken van de bronnen.
Tot halfweg de jaren negentig moesten de genealogen zich in Eeklo tevredenstellen met twee bronnenreeksen: de registers van geboorten, huwelijken en overlijdens, en de bekende staten van goed, in de jaren zeventig al geklapperd door Wilfried Steeghers. Na bijna twintig jaar doorgedreven inventariseringswerk kan het archiefteam een waaier van andere bronnen voorleggen, telkens met personenregister:
1. stadsrekeningen uit het Ancien Regime (1566-1651);
2. bewijsstukken bij deze rekeningen (1618-1650 & 1746-1796)
3. resoluties van de Eeklose schepenbank
4. de landboeken van 1638, 1708 en 1796;
5. belastinglijsten en bewoningstabellen 1622-1796;
6. de openbare verkopingen 1560-1700;
7. de in- en uittredingen 1818-1900;
8. 19de-eeuwse parochieregisters.
En er komt nog meer. Niet alleen werden deze reeksen aangevuld, er wordt ook intensief gewerkt aan de juridische adviezen, een atlas van het kerkhof, namenlijsten uit de 15de- en 16de-eeuwse bronnen, enz. Even belangrijk: alle klappers en registers zijn vanzelfsprekend ook digitaal ter beschikking. Op deze manier kan de genealoog snel en doelgericht een gedetailleerd en levendig biografietje van elke voorouder bijeenharken.
Natuurlijk is het verwerken van de bronnen zelf een ander paar mouwen. Ze zitten vol valstrikken en dwaalwegen, onder meer door het grote aantal naamgenoten. Voor de oudere periode komen daar nog eens de soms verschrikkelijke handschriften bovenop. Maar de bezoekers weten dat daarvoor in het Eeklose stadsarchief altijd wel een helpende hand te vinden is …
Hier zijn we op de Melkindustrie Stassano, zo noemde het officieel, in Eeklo toen het jammer genoeg op zijn einde liep. In de tijd zegden we 'de melkerije' of 'den Stassano'. We zijn in 1994 en men kan zien dat er al serieus verval is. Weet er iemand nog wanneer de Stassano juist gesloten is?
Na jarenlange leegstand heeft men dan, hier op de rechtse kant,
een hele rij nieuwe huizen gezet.
Aan de linkse kant heeft het CM zijn intrek genomen en is het hier
nu een mooie aangename plek geworden.
Als we ons hier omdraaien kijken we op de nieuwe gebouwen
Twee weken voor zijn honderdste verjaardag (27/8/2014) overleed de bekende kunstfotograaf Lieven Nollet. Hij was afkomstig van Maldegem, waar hij in de Edestraat in 1939 een fotozaak opende. Daar portretteerde hij duizenden mensen, waaronder ook Adriana Criel, waarmee hij in 1942 trouwde.
In 1950 verhuisden ze naar een nieuwe woning met fotostudio op de Markt in Eeklo. Daar maakte hij decennialang portretten in een wonderlijke studio, maar ook veel trouwreportages, pasfoto’s, communiefoto’s en familiefoto’s.
Zijn uitvaart is op woensdag 20 augustus om 11 uur in de decanale Sint-Vincentiuskerk van Eeklo.
Van Jean Van Hoegaerden kreeg ik deze oude reclame. In Eeklo waren er vroeger nogal wat fietswinkels en vooral de familie Verbiest waren heel bekend in de omstreken.
Iets later begon Julien Van den Driessche een fietsenzaak in de Raverschootstraat.
Dit was ook een bekende zaak tot Julien op pensioen ging.
De winkel is er nog maar staat al een hele tijd gesloten.
De laatste tijd zou de fietsherstelling als beroep populair zijn.
Als iemand zich geroepen voelt kan hier misschien...