Archiefhoekje (54)
BIDPRENTJES
Bij de integratie van haar collecties in het Stadsarchief bracht de VVV een vele tienduizenden stuks tellende verzameling bidprentjes mee, voor het grootste deel bijeengebracht door wijlen Chris De Crop. Strikt genomen zijn bidprentjes niet essentieel voor een archief. De bezwaren zijn bekend. Zelfs in de omvangrijkste verzameling zitten grote hiaten, het klasseren vraagt onevenredig veel werkuren, en de informatie is in veel gevallen foutief, omdat bij plotse overlijdens haastwerk geleverd moest worden. Gevolg: verkeerde data en spelling van de namen, vergeten familieleden, enz.
Het bijhouden is de laatste decennia nog gecompliceerder geworden, doordat steeds vaker wordt afgestapt van het klassieke, eeuwenoude 8 x 12 cm-formaat. Vierkante vouwkaarten passen niet in de oude verzameldozen, en bovendien staan de essentiële gegevens alleen op de binnenzijde, met tijdrovend vouw- en zoekwerk tot gevolg.
Omdat het weinig praktisch is de afwijkende formaten nog eens in een aantal afzonderlijke verzameldozen onder te brengen, koos het archiefteam voor een nieuwe standaarddoos, 12 cm breed en 13 cm hoog. De meeste hedendaagse bidprentjes passen daarin, en de oude kunnen bij deze breedte niet door elkaar schuiven. Echt buitenissige formaten worden opgeborgen in de collectie rouwbrieven, zodat voor de genealoog het zoeken beperkt blijft tot twee reeksen. Die exentrieke exemplaren worden steeds talrijker, van 15 x 20 cm tot mini-kaartjes in de vorm van een bladwijzer.
Positief is dan weer dat de stereotiepe symbolen en prentjes meer en meer plaats maken voor een foto van de overledene: in de toekomst een nuttig instrument voor identificatie op groepsfoto's. De even onpersoonlijke teksten over de vergankelijkheid van het leven worden dikwijls al vervangen door zeer persoonlijke getuigenissen.
Nieuwe, recente bidprentjes worden geregeld in het Stadsarchief gedeponeerd. Voor de genealogen een goede zaak, want door het verdwijnen van de Eecloonaar en onze irrationele privacywetten is er binnenkort nauwelijks nog informatie te vinden over onze ouders en grootouders.
Het ziet ernaar uit dat veel verloren zal gaan door de stroom digitale vernieuwingen. En dat recente wetgeving toelaat kinderen de familienaam van de moeder te geven, zal de puzzel er niet eenvoudiger op maken ...
Freddy Pille
|