Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Opvoeden is één van de belangrijkste taken in het leven. Als ouder wil je dat je kind gelukkig en gezond opgroeit. Gezinnen staan er niet alleen voor. Ze kunnen terecht bij de partners van Huis van het Kind Eeklo met al hun vragen over opvoeden of gezondheid. Tijdens de Week van de Opvoeding in mei wil het Huis van het Kind het aanbod rond opvoedingsondersteuning, ontmoetingsmomenten en preventievegezondheidszorg extra in de kijker zetten.
Huis van Het Kind Eeklo roept daarom organisaties op om mee te werken. Huis van het Kind Huis van het Kind Eeklo is geen fysiek huis, maar een samenwerking van verschillende organisaties die gezinnen met kinderen tot 12 jaar ondersteunen. De partners zijn Dienst Kinderopvang stad Eeklo, Kind en Gezin, De Katrol, Vrij CLB Meetjesland, GO! CLB Deinze-Gent, FONS, CKG Sloeberhof/I-Mens, Kinderdagverblijf Kinderlach, Wiegwijs en Wijkcentrum De Kring.
Zij luisteren naar het verhaal van het gezin en zoeken samen naar een aanbod of een oplossing die past. Ze organiseren ook leuke activiteiten voor ouders en kinderen. Het aanbod van de partners is toegankelijk voor iedereen. Advies inwinnen of gebruik maken van de dienstverlening is altijd gratis. De meeste activiteiten zijn ook gratis. Indien je toch een kleine bijdrage moet betalen, wordt dit vooraf bekendgemaakt.
Huis van het Kind Eeklo heeft enerzijds een permanent aanbod inzake dienstverlening zoals onder andere Hubsakee (een ontmoetingsplek voor (zwangere) gezinnen met baby’s en kinderen tot 12 jaar), De Schatkamer (uitgebreide collectie educatief materiaal voor professionals), huiswerkbegeleiding De Katrol en het MIRIAM-project voor alleenstaande mama’s in een kwetsbare situatie.
Daarnaast organiseert Huis van het Kind ook tijdelijke activiteiten zoals onder andere de Pretbazaar en dit jaar in mei de Eeklose Week van de Opvoeding.
Oproep deelname organisatoren aan Eeklose Week van de Opvoeding
Tijdens de Week van de Opvoeding in mei wil het Huis van het Kind Eeklo het aanbod rond opvoedingsondersteuning, ontmoetings- momenten en preventieve gezondheidszorg extra in de kijker zetten. Daarom doen we een oproep aan organisaties om activiteiten te organiseren tijdens de opendeurweek of hun deuren open te stellen tijdens een netwerkmoment voor professionals.
1. Opendeurweek: van maandag 19 mei tot en met vrijdag 23 mei We doen een oproep aan organisaties om mee te werken aan deze opendeurweek en om hun locatie open te stellen. De organisaties mogen zelf een activiteit voorzien (bv. rondleiding, activiteit voor kinderen, lezing…-) en bepalen wanneer ze die week bezoekers wensen te ontvangen. Huis van het Kind maakt een overzicht van alle activiteiten en zorgt voor een inschrijvingsmodule. De organisaties die deelnemen kunnen ook gebruik maken van logistieke, inhoudelijke of financiële steun. In april zal het volledige programma voor het publiek bekend gemaakt worden via https://www.eeklo.be/huisvanhetkind en andere communicatiekanalen.
2. Fietstocht voor hulpverleners: vrijdag 16 meivanaf 13.00 uur
Huis van het Kind doet ook een oproep om mee te werken aan de fietstocht voor professionelen. Stel je locatie open voor een groep hulpverleners en geef uitleg over de werking van jouw organisatie. Op die manier leren hulpverleners elkaar en het aanbod in onze stad beter kennen.
Voor organisaties https://www.eeklo.be/weekvandeopvoeding. Burgemeester Koen Loete: “Opvoeden is vooreerst een nobele taak van ouders naar kinderen toe. Ook de samenleving heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid waarvoor de stad Eeklo zich graag verderengageert.”
Burgemeester Koen Loete: “Opvoeden is vooreerst een nobele taak van ouders naar kinderen toe. Ook de samenleving heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid waarvoor de stad Eeklo zich graag verder engageert.”
We gaan verder met de reeks van de ridders van de Eeclooschen Herbakker.
Op deze foto zien we George E. Spittael die een heel groot deel van zijn leven spendeerde aan opzoekingen van oorlogsgebeurtenissen en zich ook specialiseerde in soldatengraven. George kon daar ook geboeid over vertellen maar hij had ook wel interesse in andere wereldgebeurtenissen.
Deze man moeten we niet echt voorstellen want Geert Faes is wereldberoemd in Eeklo.
Hij is vooral met muziek bezig en met zijn aanstekelijk enthousiasme is hij een uniek man die overal graag gezien wordt. En de quote: "Geert te peerd" is bekend in Eeklo.
Dagelijks streven de mensen van EekloNET samen met meer dan 150 Mooimakers, naar een zwerfvuilvrije omgeving in Eeklo. In het kader van de Lenteschoonmaak 2025organiseerde Stad Eeklo op zaterdag 29 maart de actie ‘Maak Eeklo Lenteschoon’, waarbij we zoveel mogelijk mensen willen mobiliseren om, verspreid over heel Eeklo, zwerfvuil te rapen.
Schepen Filip Smet: “Iedereen ergert zich aan zwerfvuil op straat, op de pleinen en in de plantvakken. Stad Eeklo doet ook dit jaar mee aan de Lenteschoonmaak. We roepen iedereen op om mee te helpen om onze stad weer spik en span te maken. Zo maken we van onze Stad een heuse premium-stad. Een propere stad zorgt ook voor tevreden inwoners en voor tevreden klanten en bezoekers.”
Dit zijn de mensen die deze voormiddag het zwerfvuil gingen ophalen.
Bij de werken aan de Kaaistraat zelf was het stil deze voormiddag. Op de nieuwe parking, waar vroeger de rijkswachtkazerne stond, was er wel volk aanwezig. Het zou kunnen dat men de parking stilaan zal klaar maken zodat hij samen met de Kaaistraat kan geopend worden.
In oktober 2024 organiseerden we een open call voor kunstenaars. In de aanbieding: vier toffe plekken op het platteland waar we artiesten willen laten samenwerken met inwoners om de sociale verbinding te versterken. We kregen 57 inzendingen binnen, zelfs uit het buitenland. De selectie is inmiddels gebeurd met behulp van een vakjury. De geselecteerde artiesten zijn bekend en kwamen vanmiddag een eerste keer samen op een startmoment.
De geselecteerde artiesten
Eke (Nazareth-De Pinte): Sascha Bornkamp
Zevergem (Nazareth-De Pinte): Hendrik Braet
Waterland-Oudeman: Joris Vermassen
Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo: Saddie Choua
De geselecteerde artistieke projecten
Sascha Bornkamp
De Nederlandse Sascha Bornkamp is een theatermaker die een audiowandeling wil realiseren in Eke. Dit project richt zich op het verzamelen en vertalen van verhalen en ervaringen van inwoners naar audiokunstwerken die worden geïntegreerd in de openbare ruimte. Deelnemers krijgen diverse rollen binnen het proces: als vertellers, luisteraars, muzikanten of knutselaars. Via workshops betrekt Sascha de bewoners en biedt ze hen de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Haar methode zorgt ervoor dat het verhaal van de gemeenschap van onderuit groeit, volledig gedragen door de participanten zelf.
Startdatum: vermoedelijk rond de paasvakantie
Hendrik Braet
Hendrik Braet is een Gentse stadsfotograaf. Hij wil op een originele en krachtige manier dorpsbewoners in Zevergem met elkaar verbinden via fotografie en persoonlijke ontmoetingen. “Ik hoop alle 1000 inwoners te betrekken bij mijn project”. Zijn concept draait om het creëren van een visuele ketting van verbindingen, waarbij elke ontmoeting wordt vastgelegd op beeld. Dit proces zal zich over een langere periode ontvouwen, waardoor er een interactie tussen de inwoners ontstaat. Als eindresultaat wil Hendrik de foto’s samenbrengen in een portrettenmozaïek, die permanent in Zevergem kan worden geïnstalleerd en met een feestelijke opening met een grote eettafel midden in het dorp wordt ingehuldigd. De droom is om ook tijdens Zeverrock 2026 de portretten te tonen.
Startdatum: zondag 30 maart
Joris Vermassen
Joris is beeldende kunstenaar, tekenaar, verhalenschrijver en woont in Gent. Hij wordt verbonden aan Waterland-Oudeman. "Alleen al de poëtische naam van het dorp intrigeert me." Hij wil een reeks kortverhalen maken die het verhaal van het dorp vertellen, vaak vertrekkende vanuit de oudere inwoners van het dorp. Die verhalen wil hij verbinden met beelden, in tekeningen en schilderijen. Het geheel kan leiden tot een tentoonstelling en een boek. Hoe de eindcreatie er exact zal uitzien, gebeurt in samenspraak met de bewoners. Nadien verschijnt de eindcreatie in beperkte oplage voor de inwoners van Waterland-Oudeman.
Startdatum: paasvakantie
Saddie Choua
Saddie Choua uit Brussel is een beeldend kunstenaar en sociaal wetenschapper. Ze geeft ook les aan het RITCS en Sint-Lucas in Antwerpen. Ze heeft heel wat internationale ervaring, voornamelijk in stedelijke context. Met dit project wil ze haar ervaring naar het platteland brengen.
Saddie wil als eindcreatie een gemeenschappelijk alternatief kookboek ontwikkelen. Om hiertoe te komen, gaat ze op zoek naar de gemeenschappelijke elementen van de locatie, waarbij voedsel en de culturele gebruiken die erbij passen de rode draad vormen. Door regelmatig samen te komen met de mensen van de Huysmanhoeve en samen te eten en te luisteren ontstaat een onderlinge band. “Het project vertrekt vanuit het concept van de “agraw”: mensen van het platteland komen samen op een plein om belangrijke en minder belangrijke zaken te bespreken en samen beslissingen te nemen”; legt Saddie uit. Die inspiratie haalt ze onder meer bij de Amazigh-culturen (berberculturen) in Marokko.
Het resultaat wordt een publicatie met echte recepten van de Huysmanhoeve waarin de verhalen van de bezoekers, buurtbewoners en teamleden van de Huysmanhoeve weerspiegeld worden. De eigenlijke creatie hoeft niet noodzakelijk een fysiek kookboek te zijn, maar kan ook uitmonden in een recept, collage, film, …
Startdatum: vermoedelijk na de paasvakantie
Timing
De artiesten kunnen meteen van start gaan en bepalen hun eigen agenda. De bedoeling is wel dat alle projecten afgerond zijn tegen 31 mei 2026.
Partners
'Artiesten in residentie' is een Leader-project van Plattelandscentrum Meetjesland met als partners Kunstenplatform Plan B, Comeet, Cultuurregio Leie-Schele, Kunstwerkt vzw, Toerisme Meetjesland en de gemeentes Sint-Laureins en Nazareth-De Pinte.
Vorige vrijdag namen we terug de fiets om eens de tunnel in Kaprijke te bekijken.
In volle opbouw kwamen we hier eens op bezoek maar door de u wel bekende omstandigheden kwam het er nog niet van om eens tot aan de tunnel te komen.
Een beetje moeilijk om met mijn gsm en de volle zon op het einde van de tunnel een mooie foto te nemen maar zo ziet men toch dat de tunnel niet zo lang is.
Het is allemaal mooi aangelegd met het nodige groen dat nog een beetje tijd nodig zal hebben om volgroeid te zijn. Ik moest bij iedere foto wachten tot de fietsers voorbij waren want de tunnel wordt nu al veel gebruikt en het is nog geen vol fietsseizoen.
Vroeger moest men voor met zijn fiets op de baan te komen een soort taks betalen en dan kreeg men een nummerplaatje wat ieder jaar een andere vorm en kleur had.
Dit is genomen op dezelfde plaats als de vorige maar kijkend in de richting van het Schipdonkkanaal. Links is een hoek zichtbaar van de huizenrij aan de zuidelijke kant van Nieuwendorpe. Rechts zien we de muur van het slachthuis met het wit geverfd ijzeren traliewerk erboven op. Naast de hoek van het huis links merken we de ingang van “de slag”. Dit is de naam die daar in de buurt gebruikt wordt voor het straatje dat nu officieel O.L.Vrouwstraatje heet. In feite ligt het in het verlengde van de Slachthuisstraat, vroeger de Lange Moeie. In vroeger tijden liep deze weg vanaf de hoek Mandeweegsken, Korte Moeie zuidwaarts over de plaats waar nu de “Eeklose vaart” ligt, maar destijds nog niet, en kwam uit in de Murkelstraat waar tegenwoordig het Patteetskruis staat. Onderweg liep deze weg over een voetgangersbrugje over het Leiken. Dit brugje bevond zich iets ten oosten van de huidige brug over het laatste stukje van het Leiken in de Tieltsesteenweg.
Deze foto is genomen op de hoek Nieuwendorpe, Slachthuisstraat, richting Tieltsesteenweg uiteraard. In de verte is het trappenbrugje nog zichtbaar. De dame in het deurgat van het derde huis rechts is mijn grootmoeder, Augusta Lippens. In het volgende huis was in de jaren vijftig, zestig een buurtwinkeltje gevestigd van het merk “Vedia”. En nog twee huizen verder was ook een buurtwinkeltje gevestigd van de “Waaslandia” ; dus twee kruidenierswinkeltjes zeer dicht bij elkaar. Voor het eerste huis rechts ligt een weggetje dat in de buurt “De slag” genoemd wordt. Verder nog iets meer daarover. Op oudere kaarten bestond het eindje Nieuwendorpe, waar we hier op kijken, niet. Het moet tot stand gekomen zijn na de aanleg van dit stukje vaart en de Tieltsesteenweg op de achtergrond, en het aanpalende nijverheidsgebied.
Het nieuwe appartement op het K. Astridplein is nu op de juiste hoogte. Ook aan het appartement ernaast wordt er aan de gevel gewerkt. Een beetje moeilijk om te zien wat men juist aan het doen is, misschien isoleren. En het oude café daarnaast, Het Zwart Schaap, wordt binnen afzienbare tijd ook afgebroken. Dit is een café met een verleden en noemde vroeger Café De Vos. In de volkmond werd wel veel "bij voozes" gezegd. Als de voetbal van KFC.Eeklo, dat maar een honderd meter verder was, gedaan was brachten er veel supporters een bezoek aan dit café.
Rotary Eeklo-Meetjesland schenkt muziekinstrumenten aan OverKop-jongeren
Rotary Eeklo-Meetjesland heeft voor 1661 euro aan muziekinstrumenten geschonken aan de jongeren van het OverKop-huis in Eeklo. Dankzij deze gulle bijdrage kunnen jongeren in het OverKop-huis hun muzikale talenten verder ontplooien.
De passie voor muziek bij de jongeren blijkt uit de vele werkingsmomenten die in het OverKop-huis plaatsvinden. Jongeren mogen hun eigen muziek afspelen en de muziekstudio in het gebouw wordt opengesteld voor wie zelf muziek wil maken. Afgelopen week kregen enkele lokale jongeren zelfs professionele begeleiding van Soundroutes om hun eigen hiphopnummer op te nemen.
De initiatieven van het OverKop-huis konden op veel sympathie rekenen bij Rotary Eeklo-Meetjesland, waarna de organisatie besloot om de werking financieel te steunen en het muzikale talent van de jongeren te stimuleren door muziekinstrumenten aan te kopen. Met het budget werden een elektrische piano en drie gitaren aangekocht. In de komende weken bekijken we samen met de jongeren hoe we dit muzikaal luik verder kunnen integreren in de OverKop-werking.
Participatief werken staat voorop in het OverKop-huis. Jongeren worden actief betrokken bij de inrichting van de verschillende lokalen in het gebouw, zodat ze zelf kunnen bijdragen aan de vormgeving van hún plek. Ook bij de keuze van activiteiten wordt rekening gehouden met hun leefwereld. Er wordt vooral gepeild naar hun interesses en talenten, en hier wordt verder op ingespeeld.
Ondertussen is het OverKop-huis, dat zijn deuren opende op 9 oktober 2024, uitgegroeid tot een vaste waarde voor alle jongeren tussen 12 en 30 jaar. Het OverKop-huis maakt deel uit van het Eeklose Jongerenhuis in de Kerkstraat 121 in Eeklo. Tijdens de openingsmomenten verwelkomen we een diverse groep jongeren. Ze kunnen er terecht om te ontspannen, deel te nemen aan activiteiten, in gesprek te gaan met professionele ondersteuners, maar vooral om zichzelf te zijn. De werking wordt mogelijk gemaakt door een breed partnerschap van lokale en bovenlokale organisaties, met financiële steun van het lokaal bestuur, de Vlaamse Overheid en Leader.
Nieuwe therapiekeuken op SP Neuro helpt patiënt bij terugkeer
Op de afdeling SP Neurologie van AZ Alma werd een nieuwe therapiekeuken in gebruik genomen. Dit innovatieve project biedt patiënten met neurologische aandoeningen de mogelijkheid om essentiële vaardigheden te oefenen ter voorbereiding op hun terugkeer naar huis. “Deze functionele revalidatie heeft écht impact voor onze patiënten”, zegt arts-diensthoofd Neurologie dokter Katleen Bruylant.
SP Neuro is een gespecialiseerde revalidatieafdeling voor mensen met neurologische aandoeningen zoals MS, ALS, de ziekte van Parkinson en CVA. “Patiënten verblijven hier na een acute opname op de neurologie-afdeling om verder te revalideren”, legt hoofdverpleegkundigeEls Dhont uit. “Het multidisciplinaire team van SP Neuro werkt nauw samen om een op maat gemaakt revalidatietraject te bieden, waarbij de zelfstandigheid en het welzijn van de patiënt centraal staan. Zo’n therapiekeuken draagt significant bij aan het herstelproces door patiënten een realistische oefenomgeving te bieden.”
De keuken als revalidatiehulp
De therapiekeuken geeft patiënten de mogelijkheid om praktische vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor hun dagelijks leven. Activiteiten zoals koken, wassen en schoonmaken worden geoefend in een veilige en gecontroleerde omgeving. Dit helpt patiënten niet alleen om hun motorische en cognitieve vaardigheden te verbeteren, maar ook om hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid te vergroten.
De keuken is gerealiseerd om patiënten beter voor te bereiden op hun dagelijkse leven na hun ziekenhuisverblijf. Veel patiënten hebben moeite om na een langdurig verblijf in het ziekenhuis weer zelfstandig te functioneren. Ergotherapeut Stephanie Vernaet: “Hoewel vaak wordt aangeraden om maaltijden te kopen, merken we dat patiënten dit liever zelf doen en koken als een belangrijke dagelijkse activiteit beschouwen”. Door te oefenen in een realistische omgeving, kunnen zij hun vaardigheden en zelfvertrouwen opbouwen, wat cruciaal is voor hun re-integratie in de thuissituatie. “Dit project is een belangrijke stap in het verbeteren van de revalidatiezorg en het bevorderen van de zelfstandigheid van patiënten, en dat is nog altijd ons voornaamste doel”, onderstreept dokter Katleen Bruylant.
Dat wordt beaamd door patiënt Linda Verheeckeuit Waarschoot, die al een paar maal in de keuken aan de slag was: “Dit is een heel goeie oefening voor mij, ik maakte al een keer fruitsalade en nu broccolisoep. Ik kook heel graag en ben blij dat ik het op die manier weer onder de knie krijg met de hulp van Stephanie.”
Een nieuw begin voor patiënten dankzij Kristian & MS
“De therapiekeuken is een nieuw afgewerkt initiatief van het Steunfonds AZ Alma en werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Kristian & MS”, besluit directeur Innovatie en HR Sara Keirse. “Kristian Neirynck uit Maldegem heeft met zijn inspanningen en donaties een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van de therapiekeuken. Zijn inzet en betrokkenheid worden enorm gewaardeerd door AZ Alma. Na het oefenterras vorig jaar is dit het tweede Steunfondsproject dat op deze afdeling werd gerealiseerd.”