Kroniek van een toffe familie en een toffe gemeente.
17-05-2007
terug thuis....
... We zijn terug thuis. !
Na een tour van 15 dagen naar de andere kant van de wereld zijn we terug thuis. Met dubbele gevoelens: enerzijds blij dat we ons eigen bed terugzien, anderzijds omdat er nog zoveel te beleven viel in China. Ne mens mag zich gelukkig prijzen dat hij naar zijn eigen bed terug kan...
15 dagen trekken door China,... honderden kilometers met bussen, met de nachttrein, duizenden kilometers met vliegtuigen. Het kruipt niet in de koude kleren. "zoudt ge het opnieuw doen" vragen ze bij de bakker , bij de beenhouwer en in de Aldi. Morgen niet, zeggen we dan. We zijn te moe. Maar overmorgen, ja opnieuw. ...Een mooi land met mooie en lieve mensen. Mensen met ogen vol VERwondering, verwondering voor witte mensen met ronde oogkassen.
Armoei en mizerie in China? Ja, voor witte mensen met ronde oogkassen; niet voor de Chinezen zelf; niet meer dan op een ander.
In een paar artikeltjes wil ik met wat nabeschouwingen terugkomen op de belevenissen van 27 Vlamingen op hun 15-daagse toer vanaf Beijing naar Shanghai. U kunt ze sporadisch lezen vanaf morgen.
Ik wil tevens van de gelegenheid gebruik maken om alle mensen te bedanken die, hetzij dagelijks, hetzij om de paar dagen dit blog bezochten. "Speelster" bijv. was er eentje van, de "Pedro" en "Addo" waren anderen. Ik mag vooral "Titipoes" niet vergeten. Spijtig genoeg was ik niet in de technische mogelijkheid om haar kleinzoon Yannick en zijn klasje rechtstreeks vanuit de rijstvelden van Lonshi te groeten. Ik kan me voorstellen dat het een kleine teleurstelling was voor de "Yannick" die grote vrienden had in China. Ik stuur hem nog een foto.
En voor de "non-believers" nog even dit: van de ganse reportage over de voorbije 15 dagen was nikske en nul komma nul fictie. De grote lijnen waren voorbereid. Sommige fotos waren op voorhand geplaatst, het programma was bekend. Alleen de details en de anecdotes moesten ingevuld worden en dat hebben we dus ook consequent gedaan.... Een vacantie begint maanden van te voren en eindigt maanden nadien.!!!
Ik zou nog een woordje kunnen besteden aan een zekere "Loekie" of "Loekie Loek" of zoals hij in een probeersel met een eigen blog zichzelf "brabbels" noemde. Deze ondermaatse cowboy probeerde in de tijd dat den "echte" Brabbes niet thuis was om dit blog onderuit te halen. Sukkelachtig en tevergeefs en dus gedoemd om te verdwijnen....Een korte pijn voor een klein insect.!!!
Ik ga het echter positief houden: Een geweldig mooie vacantie, blij dat we dit alles mochten meemaken...blij dat we weer thuis mochten komen.
De valiezen worden voor de laatste keer ingeladen, 't Komt niet meer zo nauw. Vanavond zijn we thuis. Met een magneettrein, tegen zo'n 430 kilometer per uur vliegen (!) we naar Pudong, de nieuw aangelegde luchthaven waar de meeste internationale vluchten vertrekken.
(magneettrein in het station van Shanghai) Zonder veel moeite kunnen we ruim op tijd inchecken en nemen we afscheid van de "Dick" onze nederlandstalige begeleider. Twee dagen rust is hem gegund en dan landt een volgende lading "vlomsche chinagangers". ...En begint voor hem de cirque opnieuw en in tegengestelde richting naar Beijing. Om 12.05 uur stijgt vlucht BA 168 van British Airlines op richting Londen-Brussel. Met het tijdsverschil dat we inhalen ( 6 uur) landen we om 22.25 uur in Zaventem. "Was 't de moeite ?" vroeg de chauffeur van het taxibusje die ons terug naar huis reed. Niemand antwoordde er. We lagen met z'n zessen te maffen. Sommigen droomden van hun eigen bed, andere waren reeds verder en zaten al aan de Blonde Leffe.
Onze laatste dag in China. Duizenden kilometers zijn we ondertussen verwijderd van ons startpunt in Beijing. Vandaag maken we met een ultramoderne tweedekkerbus een uitgebreide toer door het nieuwe Shanghai, de Pudongwijk aan de overzijde van Huangpu rivier. Een woud van futuristische buildings, torengebouwen en wolkenkrabbers. De verbinding tussen de beide oevers gebeurt door glazen tunnels die onder het waterpeil van de rivier liggen.
Stelselmatig worden alle oude stadswijken gesaneerd of afgebroken om plaats te maken voor reusachtige woonkazernes waar de miljoenen chinezekes onderdak moeten vinden. Om een mooi eind te breien aan ons verblijf bezoeken we in de avond "Shanghai by night". De lampionnekes en kleurige vogelkooitjes geven een feëeriek uitzicht aan de talrijke restaurants. Bij het genot van een goei glas chinese wijn en een laatste ritueel geserveerde thee nemen we afscheid van China. ...'t Was goed. 't Was prachtig.!!!
Vandaag en morgen blijven we in Shanghai "het Parijs van het oosten". Vandaag bezoeken we vooral het oude stadsgedeelte en omgeving om morgen ons bezoek aan China af te sluiten met een bezoek aan het futuristisch Shanghai. We starten met een bezoek aan de Yu garden en de Jaden boeddha.
(Yu garden in Shanghai.) Prachtige aangelegde tuinen met rotsen, waterpartijen, intieme tempeltjes en zithoeken. Een droom voor jong-verliefden, zelfs voor koppeltjes op ouderdom...zelfs voor gehaaste westerlingen uit de Kempen.
De plicht roept ons en we moeten verder naar de Jaden Boeddha van Yufosi, de bekendste boeddhistische tempel in Shanghai gebouwd in 1882. In de tuin staan 2 enorme witte jaden boeddha's, vol behangen met sieraden en juwelen, het tempelplein te overschouwen. We laten ze staan...te groot voor onze hof.
(om averechts te zijn: een wit en een zwart beeld.) Na de middag maken we een boottocht in de haven van Shanghai. Met Rotterdam als zusterstad is Shanghai een van de grootste zeehavens ter wereld en ligt ze aan de delta van de Yangtse rivier. Het is in Shanghai dat in 1920 de Chinese communistische partij werd opgericht.
(het eerste bureautje van de CCP) We varen kriskras door de haven en over de Yangtse rivier om te eindigen ergens aan een steiger in de buurt van het oude stadsgedeelte. Naast de grote containerschepen is het een weg en weer gevaar van de typische chinese jonken en sampangs beladen met allerlei koopwaar voor de markten in de binnenstad.
(sampans in de file.) We kunnen er niet genoeg van krijgen en in de avonduren gaan we ons avondmaal zoeken in de nauwe straatjes van oud-Shanghai. Het is onze voorlaatste avond en we vieren dit heel gepast in een plaatselijke bar waar we onze belgische kandidaat-omympische kampioenen voorstellen aan het lokaal publiek...Ik moet zeggen: ...ze waren niet erg onder de indruk.