Kroniek van een toffe familie en een toffe gemeente.
06-05-2007
China dag 5 zaterdag 5 mei.
China dag 5; zaterdag 5 mei.
Zelfs in Chengde is het prettig wakker worden. De hotels zijn klasse en de bediening is overal prima. We moeten voort maken want vanavond worden we al terug in Beijing verwacht. Vooraleer we terug de bus pakken brengen we een bezoek aan het kleine Potala paleis. Het is gebouwt als een copie van het Potala paleis van de Dalai Lama's in Lhasa in Tibet.
(zomerpaleis van Chengde.)
Een andere bezienswaardigheid in Chengde is het zomerpaleis. Als het tijdens de zomer te heet werd in Peking verkastte de keizer met zijn gevolg naar de bergen van Chengde. De paleizen staan op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco. Meer dan de moeite waard maar te groot voor onze hof. Na de middag vertrekken we met onze luxe autobus terug naar Peking. In ons vorig hotel zijn ondertussen de bedden opgedekt en we vieren dit met een "Heineken". Onze dames zijn verslingerd geraakt aan een chinees likeurtje, Mei Kuei Lu, gemaakt van granen en op smaak gebracht met rozenblaadjes. 't Smaakt anders dan een witte porto.
Toen de diensterkes kwamen vragen om mee te helpen met de afwas zijn we maar gaan slapen. Morgen komt er weer een nieuwe dag; dan gaan we velo rijden.
Vandaag moeten we ons jong voelen; in China vieren ze het feest van de jeugd. We gaan dat gedoe in alle stilte aan ons laten voorbijgaan en na een uitstekend ontbijt pakken we ons valiezen en vertrekken we per luxe autocar naar Chengde, 300 kilometer noordwaarts. Ergens halverwege stoppen we om een van de wereldwonderen te bekijken: de chinese muur of zoals de Chinezen zelf vol trots zeggen" the gleat wall."
(de chinese muur in Jinshanling)
de muur is ongeveer 6.200 kilometer lang en men begon te bouwen rond 200 voor Christus. De muur in zijn huidige vorm is gebouwd en hersteld in de periode 1400 - 1600. Dat men de muur van op de maan zou kunnen zien lijkt een fabeltje. Een chinese astronaut zag ze vanuit de ruimte in ieder geval niet maar misschien lag dat aan zijn spleetoogjes.
Na een uitgebreide fotosessie gaat de reis verder naar Chengde. Een stad van zo'n 800.000 inwoners in de bergen waar de keizers in de 18de eeuw hun zomerresidentie uitbouwden. 't Is tijd dat we er zijn: we zijn dringend aan een borrel toe. Vanavond zijn we vrij en we maken van de gelegenheid gebruik om een plaatselijk restaurant te bezoeken en op de wilde bots een dineeke te bestellen. We weten niet wat we gegeten hebben maar't smaakte voortreffelijk, nog beter dan de Peking duck en malser dan de beste belgische tournedos. Alleen snapten we één ding niet: Toen we voor de maaltijd naar het toilet gingen zat er op de vensterbak, in een glazen bak een enorme kikvors. Toen we na het diner nog een keertje ons handen gingen wassen, was dat beest verdwenen...
We beginnen aan onze derde dag. We hebben met ons zessen ingeschreven voor een facultatieve tocht naar het Tian An Men plein of het plein van de hemelse vrede, een bezoek aan de verboden stad en een goeiendag aan de hemeltempel. Het Plein van de hemelse vrede is in de westerse wereld bekend
(plein van de hemelse vrede)
geworden toen in 1989 een opstand van een miljoen studenten en burgers bloedig werd neergeslagen. De foto van de protesterende student voor een aanrollende tank ging toen de wereld rond. Midden op het plein ligt het mausoleum van Mao Tse toeng, de grote roerganger. Via de poort van de hemelse vrede komt men in de "verboden stad", de vroegere paleizen van de chinese keizers. Het is een verzameling van paleizen, poorten, tuinen en monumenten. Plezant om weten is dat er zo'n 9.000 personen binnen de muren leefden waarvan zo'n 2.000 eunuchs, gecastreerde venten. Hun testikels werden gemummificeerd om ze later bij het overlijden van de eigenaar mee te begraven. Mijn maten nepen van 't verschieten hun billen tegen elkaar. Stel u voor; thuiskomen als eunugh en zonder ballen.
(de hal van de opperste harmonie)
De hemeltempel werd gebouwd in 1420 tijdens de Mingdynastie en diende als locatie voor gewijde riten. In het hemeltempelpark staat ook een van China's opmerkelijkste architectonische bouwwerken, de Hal van het Oogstoffer. Dit is een ronde hal met blauwe dakpannen en een gouden bol in de top.
(de gebedshal van het oogstoffer.)
De dag zit er op, maar een voorstelling van "de Acrobaten van Beijng" konden we moeilijk laten schieten. In het Chao Yang theater worden we op onze wenken bediend: schitterende acts met ringen, trapeses, slangenmensen...Ik hoop maar wanneer ik zo dadelijk in mijn hotelbed kruip, ik al die kunstjes niet moet herhalen voor moeder de vrouw.
Een sympathieke nederlandstalige medewerker van Thomas Cook staat ons op te wachten in de aankomsthall van de luchthaven om ons naar het hotel te brengen. Een kast van een gebouw waar zelfs een chinese kat haar jongen niet meer in terug vindt.
het hotelpersoneel in kostuum. Na een opfrisbeurt en nadat we gecontroleerd hebben of de roomservice werkt staan we voor onze eerste vrije voormiddag. We maken er dankbaar gebruik van om per taxistop een deel van de omgeving te verkennen.
"het openbaar vervoer." In de namiddag bezoeken we het "zomerpaleis". Het domein ligt zo'n 11 km. buiten de stad en bestaat uit een groot meer en verschillende paviljoenen en tempels. Het was de lievelingsplek van Ci Xi, de keizerin-weduwe die China met ijzeren hand regeerde. Het ganse domein staat vol prachtige beelden van draken en mytische monsters.
's Avonds is het Duck time; De fameuse Pekingeend. Het beest, met de kop er nog aan, wordt met een pomp opgeblazen zodat het vel loskomt van het vlees. Ingesmeerd met marinade wordt het te drogen gehangen waarna het, opgehangen aan zijn nek, in een oven geroosterd wordt. Hierdoor smelt het vet en de huid wordt knapperig. Met veel show wordt het eendje dan in fijne reepjes gesneden en bij een goei fles chinese wijn soldaat gemaakt. Zonde van het beestje maar wel lekker. De duck is op, de wijn is op, de chinese serveuskes beginnen te geeuwen...tijd om te gaan slapen.
Half zeven dinsdagmorgen. Terwijl in Antwerpen in café Germinal de plaatselijke fanfare de "internationale" instudeert om straks achter de rooi vlaggen aan te toeteren, staat het busje van het luchthavenvervoer voor de deur. We vertrekken naar Zaventem waar vlucht BA 391 van Britisch Airways om 10.05 uur zal opstijgen om na een tussenlanding op London Heathrow door te vliegen naar Peking. De reis, georganiseerd door Thomas Cook, zal ons via Peking , Xian, Guling naar Shangai brengen.
In Brussel staan een 20tal reisgezellen ons op te wachten. Na een eerste kennismaking checken we in bij een lieftallig mieke aan de balie van Thomas Cook. De reis verloopt prima: Brussel - London 300 km; London - Peking 10.500 en een tijdsverschil van 6 uren. Wanneer we landen is het al 5.45 uur in de morgen van 2 mei. Gemiddeld zo'n 10 kilometer hoog en tegen een snelheid van zo'n 1.000 km/uur. 't Is niet te snappen dat die airhostesskes op hun bevallige beentjes kunnen blijven staan en niet smossen met de koffie.
(luchthaven van Peking) Na een te korte nacht waarin we voortdurend werden aangestoten door een zatte duitser met vliegangst landen we om 5.45 uur, stipt op tijd, op de luchthaven van Beijing. We kunnen er aan beginnen. De klein chineesjes staan ons al op te wachten, en de Peking Duck ook.