-mascarpone mengen met citroensap en lepel honing -beetke kaneelsuiker (te koop bij delhaize) erover -voorverwarmde oven can 200gr, dan oven afzetten vijgen erin als je aan hoofdgercht begint -lepel mascarpone erover, beetke kaneelsuiker en mmmmmmmmmmm
-peterselie wassen en grofhakken -look en gember in fijne plakjes snijden -citroen in reepjes -alle droge kruiden en 100ml olie mengen met vorige ingredienten
-tonijn besmeren met marinade en afdekken met plasticfolie, uurtje wegzetten op koele plek -uien aanfruiten in olijfolie, dan tomaat en ui (in partjes toevoegen) en ook de rest van de marinade erbij doen, 20 min sudderen met deksel op pot gedurende 20 min. -tonijn beetje aanbakken aan beide zijden in weinig olijfolie (niet gaar laten worden, echt heel kort) -dan tonijn op saus in tagine leggen en op zacht vuurtje gaar laten worden (ong.7min) -opdienen met lekker brood
-halve kipfilets (opengesneden zodat je een plat stuk krijgt!) -1/2 kopje zwarte olijven in kleine stukjes -15tal blaadjes basilicum -takje rozemarijn -1 sjalot -1 teentje look -verse geitenkaas -vers paneermeel -olijfolie -peper -zout
Bereiding:
-basilicum en rozemarijnnaaldjes hakken -olijfolie in pan -fijngehakte sjalot en look aanstoven, heel even maar -vuur uitzetten -dan olijfjes, kruiden, kaas en peper toevoegen
-kipfiletjes insmeren met dit mengsel, niet te dik en oprollen -kip in fijngemaakt broodkruim wentelen -olijfolie vervarmen in pan, kip lichtjes aanbakken aan beide zijden -dan in oven van 180gr voor 15min.
-erwtjes kort koken, en direct afspoelen met koud water -in serveerschaal doen -dan dressing maken met olie, azijn, honing en peper en zout -ui fijnsnijden in halve maantjes en zacht aanbakken (bestrooien met zout tegen verkleuren)ong. 7 min, -sla opbouwen in laagjes, feta, ui, erwtjes, sla......munt in schaal, dan dessing erover, en bestrooien met de nootjes
Erg lekker als lunch, maar ook erg geslaagd bij bv. BBQ of Gourmet!
-1 kleine courgette -1 ui gesnipperd -1 teentje knoflook fijngesneden -3 aardappeltjes in kleine blokjes gesneden -1/2 bakje chamignons in stukjes gesneden -1 blik tomatenblokjes -1/2 theelepel gedroogde oregano -handvol verse kruiden (indien je ze hebt, bv.thym, rozemarijn, basilicum, peterselie -zout en peper -olijfolie -4 eieren Bereiding:
-olijfolie verwarmen in pan -alle groenteblokes erin -kruiden -tomaten blokjes erbij -goed doorroeren -20 min stoven zonder deksel tot vocht is ingedikt -dan vier holletjes maken in pan, in elke holletje een eitje breken -deksel op pan en 10 minuutjes wachten tot eiwit gestold is -serveren met lekker krokant brood!
Indien je dit gerechtje op voorhand wil maken, kan je het groentemengsel verdelen over één ovenvaste schaal, of individuele schaaltjes en dan eitje erin breken net voor je het in een voorverwarmde oven van 18O graden zet voor 12 minuten.
-1 grote dubbele kipfilet -4 wortelen -2 stokken prei -25Oml room -1/2 kippebouillonblokje -currypoeder en peper en zout -boter of olie
Bereiding:
-wortelen en prei in staafjes snijden -kip in niet te kleine blokjes -olie in pan , kip en groentjes aanstoven -kruiden met curry (1/2 koffielepel of meer naar smaak) -room en 1/2 glaasje water en boullionblokje toevoegen -10 a 15 minuten laten pruttelen.
-1 braadkip (borstbeen verwijderd, zie uitleg bij bereiding) -1 citroen -3 tenen knoflook -2 takjes rozemarijn of thym, kan ook met gedroogde kruiden, is wel minder geurig!) -grof zeezout -zwarte peper -olijfolie -flinke plastiek-(diepvries)zak.
Bereiding:
-Kip op plank leggen met rugzijde naar je toe -met mes of keukenschaar (vind ik het handigste) langs borstbeen snijden , langs beide kanten, nu kan je borstbeen verwijderen) dan kip omdraaien en even met je handen platdrukken. -alle ingredienten voor marinade in plastiek zak doen, citroen in acht stukken snijden) -flink dooreen kneden -dan kip erin en effe flink inmasseren) -kip in schaal en enkele uren in koelkast zetten -oven op 180gr verwarmen -kip uit zak in ovenschaal doen met alle marinade en 40 minuten bakken
-pasta (spaghetti, linguini....) -lekkere tomaten (4stuks) -kappertjes (liefst gezouten (weken in lauw water tot meeste zout verwijderd) indien op azijn, ook afspoelen met lauw water) -4 ansjovisfiletjes in kleine stukjes gesneden -1 ui gesnipperd -1 teentje look -zout, peper , beetke provencaalse kruiden (facultatief) -olijfolie
Bereiding:
-tomaat ontvellen en ontpitten, in kleine blokjes snijden -olie beetke verwarmen in pan, ansjovisjes bakken tot ze gesmolten zijn -ui en knoflook toevoegen -tomaatblokjes en kappertjes toevoegen -kruiden peper en zout en eventueel provencaalse kruiden -verwarmen tot lauw warm -saus mengen met gekookte pasta en bestrooien met verse parmezaan.
-boter, suiker en bloem in diep kom doen, en met vingers alle wrijven tot het eruit ziet als grof paneermeel -bosbessen in ovenschaal -crumble erover verdelen -oven (180graden) gedurende 30a40 minuutjes -5 min afkoelen alvorens te serveren met een bolletje vanilleijs!
tip!!!!
-de crumble kan gemaakt worden met veel soorten fruit, frambozen, bramen, abrikozen,appels, peren, druiven,........... -je kan het crumbelmengsel ook bovenaan nog wat verrijken emt geschaafde amandelen.
-geitenkaas losroeren met room tot schepklare massa -lepeltje in kleine aperitiefglaasje doen -appeltje in kleine bolkjes gesneden erover verdelen -afwerken met plukje verse kervel
-champignons van voetjes ontdoen -in cutter doen samen met kruidenboter+ kruiden, beetke tot bijna smeuiige massa- -olijfolie toevoegen tot substantie van smeerbare boter -champignonhoedjes ermee vullen -dan gevulde paddestoeltjes in gemalen kaas (die op bordje uitgespreid wordt)dopen en in ovenschaaltje zetten -grill op 2OOgraden-12 minuutjes gratineren tot goudbruin en bubbelend.
-geef er lekker brood bij als lunch -kan ook als voorgerechtje, zelfs als hapje!
-twee soorten melk met snufje zout aan de kook brengen -rijst toevoegen, roeren -afgedekt 3O a 35min sudderen (af en toe roeren natuurlijk!) -dan suiker toevoegen -klaar!!!
erg lekker samen met carpaccio van ananas! (zie receptje op deze blog!
-ananas van schil ontdoen en in vieren snijden -kern verwijderen -dan in zo dun mogelijke plakjes snijden -rietsuiker in vijzel stampen met verse munt(liefst halfuurtje laten staan voor opdienen zodat smaken kunnen doordringen) -ananas bestrooien met gearomatiseerde suiker!
-lekker met risjtpudding met kokos -lekker met mascarpone gemengd met beetke rietsuiker en verse munt!
-eerst de eidooiers, melk en de vanillesuiker toevoegen, -dan de griessuiker in tweemaal, (tussenin roeren) -laatste de alcohol -goed roeren -in zeer zuivere potten schenken -2 maanden laten rusten, -smakelijk!!!!
-500 gr gehakt -1grote ui gesnipperd -1/2koffielepel paprikapoeder -zout-peper -verse appelmoes van 5 flinke appels (+suiker en kaneel) -aardappelpuree voor 4 personen
bereiding:
-gehakt en ui flink aanbraden en kruiden met peper en zout en paprikapoeder -appelmoes in vrij diepe ovenvaste schaal doen -gehaktmengsel erover verdelen -puree daarboven op verdelen -bestrooien met paneermeel en klontjes boter -oven van 180 graden, (indine op voorhand gemaakt 30min om te verwarmen) -gratineren
-aubergine in lange plakken snijden (de buitenste plakken, in kleine blokjes snijden) -plakken op bakplaat in oven 180gr -15 min. -ui en knoflook in wat olijfolie aanfruiten in pan -dan tomaat en pasta en ansjovis erbij -kappertjes erbij en verse gesnipperde basilicum -vuur laag , 5 min sudderen, dan even laten afkoelen -ovenschaal=plakken aubergine beleggen met dessertlepel van mengsel en kleine blokjes mozarella erover verdelen-oprollen (zo tot alle plakken op zijn) -dan bestrooien met paneermeel , gemengd met parmezaan -oven 180gr 30 min bakken! smakelijk!!!
BOMMA'S ROOMSAUS (voor bij gebraden gevogelte( kip, vooral kalkoen!)(ook gevulde)
FAMILIEGEHEIM!!!!!(steevast op het menu met kerstdag!)
Bereiding:
-1 heel ei mixen en geleidelijk neutrale olie toevoegen tot dikke mayonaise verkregen wordt. -Dan aanlengen met vruchtennat van bijvoorbeeld perzik uit blik -dan room toevoegen tot sausdikte -tenslotte 2 zakjes vanillesuiker vermengen
-het fruit kan je prima opdienen met bijvoorbeeld:
-1 pak stoofprei -zout en witte peper-kruidnoot (groenteboullionneke ter vervanging is ook lekker) -6 eieren (hardgekookt) -1/2 liter melk -maizena roux (of bloem en boter indien je zek-lf wilt doen) -gemalen kaas (emmenthaler, gruyere, of parmezaan...)
Bereiding:
-prie wassen, in stukken snijden van 5cm -aanstoven in weinig water en kruiden met zout en peper -laten uitlekken, vocht opvangen -melk, vocht van prei, zout, peper, blokje en nootmuskaat aan de kook brengen , -roux toevoegen -kaas toevoegen -eieren pellen -prei in ovenschaal verdelen, eieren erop, en dan kaassaus erover -gemalen kaas erover verdelen, -gratineren 10 min 200graden grillstand -indien op voorhand gemaakt, -25 min op 180gr verwarmen (dan grillstand en dan gratineren)