Het weer.
Vandaag was het zeer wisselvallig met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden, waaruit buien (soms zelfs voorjaarsbuien) vielen. In de loop van de dag kregen we frequenter buien en ook een donderslag was hierbij niet uitgesloten. De maxima schommelden van 4 graden in de Hoge Ardennen tot 8 of 9 graden in Vlaanderen. De westenwind was matig tot vrij krachtig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan zee. We kregen vaak rukwinden tussen 50 en 60 km/h, of soms zelfs iets meer tijdens een felle bui.
Actueel.
Sportinfo. Een degelijke warming-up en cooling-down kunnen helpen om blessures en spierpijn te voorkomen bij sportieve inspanningen.
Een goede warming-up bestaat uit vier grote delen: 1° je hartslag omhoog brengen; maak de overstap van stilzitten naar bewegen door een paar minuten te wandelen, joggen of fietsen; 2° spieractiverende oefeningen, zoals 'de plank', push-ups en dergelijke meer; 3° dynamisch stretchen: met benen en armen zwaaien, je romp draaien, van links naar rechts bewegen, enzovoort; 4° sportspecifieke oefeningen: loop rustig in.
De cooling-down. Stop niet bruusk na de training. Breng je hartslag en lichaamstemperatuur geleidelijk omlaag. Geef je lichaam de ruimte om te herstellen.
Naast de warming-up en cooling-down is het ook belangrijk om te eten en te drinken na een intensieve inspanning. Na het sporten moet je energievoorradd terug worden aangevuld. Binnen de twintig tot dertig minuten na je inspanning kan je best iets eiwitrijks eten of drinken. Kies bijvoorbeeld voor yoghourt of nog beter, voor chocolademelk. Dit is zonder twijfel de efficiëntste recuperatiedrank.
De run.
Met deze kennis aan de run begonnen. Het liep vrij soepel. Ik begon ook met meewind. Dat scheelde een pak. Met wind tegen ging het wat moeizamer en moest ik toch iets meer inspanning doen om onder de 5.00/km te blijven. Maar uiteindelijk is dat wel telkenmale gelukt. Dus best wel tevreden.
Details: 4.46/km - 654 c - 173 pasfrequentie - 7,8°.
|