Vandaag was het zeer wisselvallig met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden, waaruit buien (soms zelfs voorjaarsbuien) vielen. In de loop van de dag kregen we frequenter buien en ook een donderslag was hierbij niet uitgesloten. De maxima schommelden van 4 graden in de Hoge Ardennen tot 8 of 9 graden in Vlaanderen. De westenwind was matig tot vrij krachtig in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig aan zee. We kregen vaak rukwinden tussen 50 en 60 km/h, of soms zelfs iets meer tijdens een felle bui.
Actueel.
Sportinfo. Een degelijke warming-up en cooling-down kunnen helpen om blessures en spierpijn te voorkomen bij sportieve inspanningen.
Een goede warming-up bestaat uit vier grote delen: 1° je hartslag omhoog brengen; maak de overstap van stilzitten naar bewegen door een paar minuten te wandelen, joggen of fietsen; 2° spieractiverende oefeningen, zoals 'de plank', push-ups en dergelijke meer; 3° dynamisch stretchen: met benen en armen zwaaien, je romp draaien, van links naar rechts bewegen, enzovoort; 4° sportspecifieke oefeningen: loop rustig in.
De cooling-down. Stop niet bruusk na de training. Breng je hartslag en lichaamstemperatuur geleidelijk omlaag. Geef je lichaam de ruimte om te herstellen.
Naast de warming-up en cooling-down is het ook belangrijk om te eten en te drinken na een intensieve inspanning. Na het sporten moet je energievoorradd terug worden aangevuld. Binnen de twintig tot dertig minuten na je inspanning kan je best iets eiwitrijks eten of drinken. Kies bijvoorbeeld voor yoghourt of nog beter, voor chocolademelk. Dit is zonder twijfel de efficiëntste recuperatiedrank.
De run.
Met deze kennis aan de run begonnen. Het liep vrij soepel. Ik begon ook met meewind. Dat scheelde een pak. Met wind tegen ging het wat moeizamer en moest ik toch iets meer inspanning doen om onder de 5.00/km te blijven. Maar uiteindelijk is dat wel telkenmale gelukt. Dus best wel tevreden.
Details: 4.46/km - 654 c - 173 pasfrequentie - 7,8°.
Vandaag was het betrokken in Laag- en Midden-België met regen die traag vanaf de Kuststreek en de monding van de Schelde zuidoostwaarts trok. De maxima schommelden tussen 11 graden vlak aan zee en 15 graden in Belgisch Lotharingen, bij een matige wind uit westzuidwest.
Actueel.
16 en 17-jarigen moeten op 9 juni net als alle meerderjarige Belgen verplicht gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Daardoor zullen er in één klap 270000 extra kiezers naar de stembus trekken. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren geen vragende partij waren voor stemrecht, laat staan voor stemplicht. De vraag zal dan ook zijn hoe die jongeren zullen reageren in het stemlokaal.
De run.
Gisteren draaide het nog erg vierkant. Het gevolg van de zware karweidag op woensdag toen we aan het verticuteren waren. Vandaag ging het toch al een pak beter. Niet dat we al klaar waren voor een interval maar een van de komende dagen moet dat er wel inzitten. Dat hoop ik althans.
Details: 5.07/km - 747 c - 171 pasfrequentie - 11,1°.
Nevelig weer met lage bewolking en op sommige plaatsen mist.
Vandaag, breidden de lage wolken zich uit over het land vanuit het noordwesten. In de namiddag loste de bewolking op en kregen we overal zonnige perioden. De maxima schommelden tussen 11 graden aan zee en in de Ardennen en 15 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen. De wind was zwak tot matig uit west tot noordwest.
Actueel.
Nergens in Europa is de concentratie MDMA en cocaïne in het rioolwater zo hoog als in Antwerpen. Dat blijkt uit een onderzoek in 88 steden van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. Specifiek werd gezocht naar sporen van cocaïne, MDMA, amfetaminen, ketamine en methamfetaminen. Enkel voor die laatste drug zit de havenstad niet in de top drie. Hoewel de coke-concentratie lager was dan in 2022, blijft Antwerpen dus afgetekend Europees koploper. Een dalende trend is er duidelijk niet bij het gebruik van MDMA. In bijna twee derde van de steden zien de onderzoekers een stijging. Die is het grootst in de landen in het noorden van Europa, maar alweer staat Antwerpen op de bedenkelijke erste plaats in de ranglijst.
De run.
Gisteren was het een heel erg drukke dag. En vooral vermoeiend. Een ganse dag verticuteren, gras opruimen, nieuw gras bijzaaien, rollen en dergelijke meer zorgden ervoor dat het 's avonds net was alsof ik een ultraloop had afgewerkt. Dat we niet meer konden lopen was extra jammer omdat het werkelijk schitterend weer was. In het tuincentrum zag ik een temperatuur staan van maar liefst 21°. Fantastisch dus!
Vandaag hebben we ons ook nog goed kunnen bezighouden maar kon een rustige run gelukkig wel. Een meevaller dus. Het was wel heel wat frisser dan gisteren.
Details: 5.39/km - 582 c - 167 pasfrequentie - 10,6°.
Deze ochtend waren de opklaringen in sommige streken breed, maar plaatselijk hingen er dan weer behoorlijk wat wolken. In de loop van de dag wisselden opklaringen en wolken elkaar overal af. Op het einde van de namiddag en tegen de avond werden de opklaringen breed al hingen er altijd wel wat hoge wolken. Het was zeer zacht voor de tijd van het jaar bij maxima van 12 graden in de Hoge Venen tot lokaal 17 graden in Laag- en Midden-België. De zwakke zuidenwind werd later matig uit zuidwest. Aan zee waaide er in de namiddag een matige westenwind.
Actueel.
Moeten we opletten voor dure paaseieren? De prijs van cacaobonen schiet nog hoger nu Pasen nadert. Sinds januari is de prijs al verdubbeld. Vandaag kost een ton cacao 7700 euro, een record. En ook al kopen chocoladeproducenten hun cacao normaal maanden op voorhand, de prijs begint toch door te wegen bij de producenten en het wordt ook merkbaar in de winkelrekken. Een combinatie van slecht weer en structurele problemen, zoals oudere en zieke bomen, leidt tot kleinere oogsten in West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt.
Maar gaan we daarvoor pessimistisch worden? Neen, toch. Velen van ons kijken met een zwart omrande blik naar de wereld, zegt een Nederlandse filosoof en psycholoog (Kees Kraaijeveld). Er zijn immers problemen zoals de klimaatverandering, de oorlogen, de erge ziektes enzovoort. Maar het beeld is verwrongen, zegt hij. Negatieve berichten hebben nu eenmaal een veel grotere invloed op ons brein dan positieve. We onthouden ze beter, ze wegen zwaarder door. Maar morgen is het dus 'World happiness day'. En is het tijd om die roze bril van onder het stof te halen en als een optimist door het leven te gaan.
De run.
Dat zullen we zeker doen. En al zeker als de conditie goed is en de run vrij vlot verloopt. Geen ongemakken meer van de wedstrijd van zondag. Het weer was ook behoorlijk goed. Het kon met korte broek. Tijd om de benen een kleurtje te geven. De lente komt eraan. Een leuke periode. Vaak ideaal loopweer.
Details: 4.43/km - 800 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.
Vandaag was het aanvankelijk grijs met nevel, lokale mist en nog wat regen in de oostelijke helft van het land. Ook elders kon er in de voormiddag nog wat licht gedruppel vallen. In de loop van de dag verschenen er opklaringen en werd het meestal droog. Enkel in het uiterste oosten kon er nog een buitje vallen. De maxima schommelden tussen 10 graden op de Hoge Venen en 15 graden in het centrum van het land. De wind was meestal matig uit westelijke richtingen.
Actueel.
Het aantal volwassen Vlamingen dat lid is van een sportclub is in één jaar gestegen van 28 naar 31%. Sportclubs blijven zo veruit de meest populaire verenigingen in Vlaanderen. 35% van de mannen en 27% van de vrouwen waren eind 2023 lid. In beide gevallen een stijging met 3%.
De run.
Een korte herstelrun. Even ontspannen lopen. Aangeizn ik vandaag ook voor het eerst dit jaar het gras heb gemaaid hebben we terug voldoende beweging gehad. Ik ben trouwens ook nog zinnens van te verticuteren. Dat zou woensdag op het programma staan.
Details: 5.10/km - 400 c - 170 psfrequentie - 14,4°.
Veel bewolking met geleidelijk wat regen vanaf het westen.
Vandaag blijft het overwegend zwaarbewolkt met vanochtend perioden van regen over het westen en het centrum. De regen breidt zich geleidelijk aan ook uit naar het oosten van het land. In de namiddag en in het begin van de avond vallen er eerder buien die lokaal intens kunnen zijn. Op het einde van de dag wordt het wellicht droger ten noorden van de Schelde met enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 9 en 12 graden in Hoog-België en tussen 12 en 14 graden elders. De matige zuidenwind ruimt later aan zee naar het zuidwesten.
2. De voorbereiding.
Die bestond uit mijn dagelijkse run. Ik heb wel vrij veel kilometers gelopen. Zeker voldoende voor een tien mijl. En zelfs genoeg voor een halve marathon. Misschien wel iets te weinig interval. Maar dat overkomt we wel meer. Een run afwerken is immers een erste stap. Die is wat mij betreft zelden of nooit een probleem. Een tweede stap is in die run een interval inlassen. Dat zorgt wel een voor wat moeilijkheden. Maar... de conditie was zeker niet slecht.
De vraag op zondag was: zou ik een wedstrijd lopen of gewoon mijn tien mijl thuis afwerken. Het weer zou beslissen. Maar dat was zo wisselvallig dat ik quasi gans de voormiddag aan het twijfelen was. Om 11 uur was het 'geen wedstrijd' want het was vrij goed aan het regenen. Maar om 11.30 uur klaarde het zowaar wat uit en na nam ik de beslissing om toch maar aan te zetten.
3. Dendermonde.
Ik koos voor de parking aan de De Bruynkaai. Die is dicht bij de Grote Markt in welke omgeving bijna alle formaliteiten en handelingen konden worden vervuld. Ook de inschrijving in het Oscar Romero College was daar in de buurt. Dus heel gemakkelijk en praktisch. Ik schreef me dan ook maar direct in. En het weer: dat viel vooralsnog mee. Ik had de juiste beslissing genomen dacht ik op dat moment.
4. Voor de start van de 10 mijl.
Er waren eerst wat jeugdlopen en ook de 5 km wedstrijd ging apart van start. Om 14 uur. De 10 mijl begon pas om 15 uur. Eerst heb ik wat rond gekeken in de onmiddellijke omgeving en ook de wedstrijden wat gevolgd. Altijd mooi zo 'n wedstrijd die start in het centrum van een stad.
Maar het werd stilaan tijd om ons klaar te maken: kleedkamer opzoeken en daarna eventjes opwarmen en dan de bagage afgeven. Aan die bagage-afdeling was het, zo 'n twintig minuten voor aanvang van de wedstrijd, nog vrij druk.
5. De wedstrijd.
Een klein maar niet onbelangrijk detail: nog voor we van start gingen begon het te regenen. Het weer was dus totaal veranderd en we kregen de voorspelde en beloofde buitjes.
Er moesten drie ronden gelopen worden. Eerst een kleinere, daarna twee keer de grootste ronde. Opmerkelijk: de afstand was beduidend verder dan 10 mijl. Meestal is het omgekeerde het geval. Toch goed dat er sporthorloges bestaan die ons daar opmerkzaam op maken. Een halve kilometer meer of minder is toch al heel wat!
We gingen van start! Ik leek opnieuw stil te staan. Toch was mijn eerste kilometer helemaal niet slecht met 4.01. De drie volgende kilometers gingen iets trager maar toch ook in maximum 4.15. Dus zeker nog goed.
Ondertussen waren we aan de eerste grote ronde begonnen. De vijfde kilometer ging weer goed 4.00. Kilometer 6 was ook nog goed maar de zevende ging wat trager. Dit had met het parcours te maken. Een erg glibberige modderstrook speelde mij en de meeste andere atleten parten. De volgende kilometer kon ik een en ander terug herstellen en mijn 'normaal' tempo van 4.15 aanhouden.
Zo ging ik de laatste ronde in. Eigenlijk liep ik nog vrij goed. Er kwam wel terug die moeilijke strook aan en nu ging het nog trager dan in de vorige ronde 4.31. Meteen mijn traagste kilometer. Maar ik kon mij nog herpakken en de laatste 3,5 kilometer ging het terug beduidend beter. Met een gemiddelde over de ganse wedstrijd van 4.14 ben ik zeker tevreden.
Vaak zwaarbewolkt maar op een buitje na droog. Geleidelijk ook enkele opklaringen.
Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met vooral ten zuiden van Samber en Maas nog perioden van regen. Geleidelijk werd het op de meeste plaatsen droog en brak het wolkendek meer en meer open. In de Hoge Ardennen was er tot het einde van de middag nog een enkele bui mogelijk. Aan zee echter werd het dan weer zonnig, al verschenen er meer en meer hoge wolkensluiers. De maxima lagen tussen 7 en 12 graden. De wind waaide eerst matig uit het noordwesten en werd in de loop van de namiddag geleidelijk zwak en veranderlijk vanaf het westen.
Actueel.
In het Antwerpse Meer (Hoogstraten) is gisteren een 24-jarige amateurwielrenner uit Brasschaat om het leven gekomen bij een aanrijding met een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde op een kruispunt. De bestuurder van de vrachtwagen, een 29-jarige man uit Hoogstraten, stopte meteen en begon nog aan een reanimatie, maar er kon geen hulp meer baten. Slachtoffer Jonas Bresseleers overleed ter plaatse. Vijf jaar geleden was hij al betrokken in een zwaar ongeval in een koers, toen hij samen met een ploegmaat door een seinwagen een verkeerde richting uit werd gestuurd en ze werden aangereden door een bestelwagen. De ploegmaat van Bresseleers overleefde het toen niet.
De run.
Een korte run. Er vroeg aan begonnen. Vóór het ontbijt. De ochtenddauw was nog niet helemaal verdwenen. Omdat het de bedoeling was om maar enkele kilometers te lopen probeerde ik een mooi tempo aan te houden. Dus kort maar goed.
Details: 4.50/km - 295 c - 172 pasfrequentie - 7,8°.
Vandaag was er eerst veel bewolking met links of rechts een bui. In de loop van de namiddag kwamen er meer en fellere buien opzetten vanaf het westen, waarbij ook onweer mogelijk was. Af en toe was er ook een streep zon. Aan de kust en het uiterste westen bleef het overwegend droog. De maxima lagen tussen 11 graden in de Hoge Venen en 14 à 15 graden in het midden van het land. De wind waaide matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten met doorgaans rukwinden van 50 tot 60 km/u, tijdens intense buien mogelijk meer.
Actueel.
Het Belgisch leger. Het 'Vierde Bataljon Genie Amay'. Er zouden aanwijzingen zijn dat militairen hun toegang tot het wapendepot hebben misbruikt om extra wapenonderdelen en munitie te bestellen, en die op de zwarte markt door te verkopen aan buitenlandse criminele bendes. Zo zou er sprake zijn van onder meer een semi-automatisch geweer van Amerikaanse makelij. De militairen zouden bovendien ook betrokken zijn bij drugshandel. Naast munitie zouden ook drugs verkocht zijn aan Albanese en Tsjetsjeense bendes. Over welke drugs het precies gaat en hoeveel er werd verkocht, moet nog worden onderzocht. Tenslotte zou er ook sprake zijn van drugsgebruik, zowel soft- als harddrugs. Enkele militairen zouden bij een training voor een buitenlandse missie onder invloed van drugs aangetroffen zijn. Als we daarmee moeten oorlog moeten voeren tegen Vladimir Poetin en Rusland zal er daar alvast gelachen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Maar we kunnen nu al zeggen: amai!
De run.
Mijn uurwerk catalogeerde deze run als 'herstelrun'. Maar dat doet hij vlug. Misschien had hij deze keer wel gelijk. Het tempo lag beduidend lager dan gisteren. Vooral de eerste kilometers gingen traag. Maar dat was ook de bedoeling. Na enige tijd ging het wel wat vlotter. De laatste kilometers zelfs heel erg goed. Dus ongeacht het toch wel geaccidenteerde parcours liep ik zeker een vrij goed algemeen tempo. Aangezien de run evenwel niet veel langer was dan die van gisteren kan ik wel akkoord gaan met het predicaat 'herstel'. Maar meer moest dit zeker niet zijn vandaag.
Details: 5.13/km - 651 c - 169 pasfrequentie - 13,9°.
Droog met brede opklaringen en hoge wolkensluiers.
Vandaag was het droog met zon en velden van hoge en middelhoge bewolking, die soms talrijker werden, vooral in de loop van de namiddag. Het werd zeer zacht, met maxima tussen 13 graden in de Hoge Venen en 17 of 18 graden in het centrum en het noordoosten van het land. De wind waaide matig uit het zuiden.
Actueel.
Europa bereidt zich te weinig voor op klimaatverandering. Dat concludeert het Europese Milieuagentschap (EMA) in een nieuw rapport. Volgens het agentschap kan Europa catastrofale gevolgen ondervinden als het geen urgente, beslissende actie onderneemt. Zuid-Europa loopt het meeste risico, maar ook het noorden wordt volgens het EMA bedreigd, zoals overstromingen in onder andere Duitsland en bosbranden in Zweden hebben aangetoond. Een van de grootste problemen is de hitte, die de landbouw en de watervoorziening bedreigt. Als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen, kunnen zich nog voor het einde van de eeuw rampen voltrekken, waarschuwt het EMA. Zo kunnen honderdduizenden mensen sterven door de hitte, of kunnen overstromingen schade van een biljoen euro per jaar aanrichten.
De run.
Lenteweer vandaag. We waren dus al met allerlei zaken in de weer geweest. Ook al wat boodschappen gedaan. De planning was om niet in de voormiddag te lopen maar dus te zorgen dat een en ander in orde was. De run op de tweede plaats. Maar dat wil niet zeggen dat we er ons werk niet van gemaakt hebben. Wel integendeel. Het tempo zat opnieuw heel erg goed. En het liep soepel. Gisteren was het een mindere dag, liep het moeizaam, vandaag was het opnieuw veel beter. Zo zie je maar.
Details: 4.36/km - 612 c - 178 pasfrequentie - 16,1°.
Deze voormiddag was het zwaarbewolkt tot betrokken met kans op wat motregen. Na de middag werd het geleidelijk droger met kans op enkele opklaringen. De maxima lagen tussen 10 of 11 graden in de Ardennen en 13 of 14 graden in Vlaanderen. De wind waaide matig, en aan zee vrij krachtig, uit het zuidwesten.
Actueel.
De oorlog in Oekraïne. De Verenigde Staten hebben gisteren een nieuw hulppakket van 275 miljoen euro voor Oekraïne aangekondigd. Het gaat om de eerste Amerikaanse financiële steun sinds december. het bedrag is veel kleiner dan de enveloppe waar president Joe Biden om had gevraagd en die nog steeds geblokkeerd wordt door Republikeinen in het Congres. Dat is een hulppakket van in totaal 60 miljard euro. Het huidige pakket omvat luchtweerraketten, munitie en artilleriegranaten. Dit is dus een relatief bescheiden hulp, bedoeld om Oekraïne het minimum te geven dat nodig is voor een korte periode.
De run.
Opnieuw een lange duurloop. Dat is het positief nieuws. Negatief is dat de eerste kilometers uiterst moeizaam verliepen. Het draaide vierkant. Maar ik zette wel door. Hopende op enige beterschap. En die kwam er gelukkig ook. De laatste kilometers gingen vlotter. Uiteindelijk viel de chrono nog redelijk mee. Het was vandaag ook nooit de bedoeling om een snelle chrono neer te zetten. Maar zoals gezegd, het kon soepeler. En dat was toch wel even schrikken.
Details: 5.16/km - 948 c - 169 pasfrequentie - 11,7°.
Vandaag kregen we in de voormiddag veel wolken met enkele buitjes. Rond de middag bereikte een nieuwe regenzone ons land vanaf het westen. De maxima lagen tussen 6 en lokaal 11 graden. De matige westenwind kromp naar het zuidwesten en later in de namiddag naar het zuiden.
Actueel.
Een grote meerderheid van de Belgen is voorstander van bijkomende groenestroomproductie in ons land. Daarbij is de steun voor windmolenparken op zee het grootst (77%), gevolgd door velden met zonnepanelen (68%) en windmolenparken aan land (62%). Opvallend: bijna de helft van de Belgen (47%) toont zich ook voorstander van de bouw van nieuwe kerncentrales. Een opmerkelijk aantal, want kernenergie is niet onbesproken in ons land. Dat blijkt ook uit de bevraging, want tegelijkertijd spreekt één op de drie Belgen (31%) zich expliciet uit tegen de bouw van nieuwe kerncentrales. Bovendien wordt het verzet tegen een nieuwe kerncentrale groter wanneer die ook in de buurt van onze woning zou komen. Zo zegt 46% bezwaar te hebben als er een kernreactor in de buurt zou komen.
De run.
Het energieprobleem. Zeker niet te onderschatten. Energie is ook nodig voor een run. Die hadden we gelukkig wel. Het kon in droge omstandigheden. En dat vind ik toch steeds een extra meevaller. Het tempo was goed. Kou hebben we dus niet gehad. Ook al omdat er twee brugjes in het parcours waren waarop we ons nog eens extra konden laten gaan.
Details: 4.51/km - 898 c - 171 pasfrequentie - 8,9°.
Vandaag was het een zwaarbewolkte regenachtige dag. De maxima lagen tussen 5 graden in de Hoge Ardennen en 9 of 10 graden in Laag- en Midden-België. De matige westen- tot zuidwestenwind ruimde in de loop van de namiddag stilaan naar het westen tot noordwesten.
Actueel.
In mei start in het gerechtelijk arondissement Antwerpen een eerste proefproject om jongeren vanaf 14 jaar op beslissing van een jeugdrechter een enkelband te geven. Deze proeffase loopt in nauwe samenwerking met de jeugdmagistraten en de Antwerpse jeugdbrigade. Minderjarigen kunnen de enkelband krijgen voor alle misdrijven waar een straf van meer dan drie jaar op staat. Het doel is om deze jongeren bij de les te houden. Zo worden ze verplicht hun voorwaarden strikt na te leven, zoals naar school of therapie gaan. De enkelband zal gecombineerd worden met intensieve begeleiding van de jeugddiensten. Die zullen dagelijks in contact staan met de minderjarige via een app en via het monitoringssysteem van de enkelband zelf.
De run.
Gans de dag regen. Ik hoopte op beterschap in de loop van de namiddag. Maar het beterde dus niet. Stortbuien waren het niet. Maar voortdurend een motregen. De regenkledij kwam van pas. Dit is dan ook het voordeel als je zeker bent dat het een natte run wordt. Je kan je er op voorzien en de nodige regenkledij aantrekken. Het parcours was divers: weg, Finse piste en voetbalterrein. Zo hebben we opnieuw toch van verschillende ondergronden geproefd.
Details: 5.02/km - 747 c - 169 pasfrequentie - 8,9°.
Vandaag was het meestal zwaarbewolkt. Vanochtend waren er vooral in het westen regen en buien mogelijk. Daarna werd het overwegend droog, maar in de loop van de namiddag nam de kans op neerslag opnieuw toe vanaf de Franse grens. De maxima lagen rond 9 of 10 graden aan zee en op de Ardense hoogten en tussen 11 en 13 graden in de meeste andere streken. In de Kempen kon het kwik tot 14 of lokaal 15 graden klimmen. De wind waaide zwak, meestal uit veranderlijke richting.
Actueel.
Het aantal dodelijke slachtoffers bij fietsongevallen is de afgelopen zeven jaar met 40% gedaald. In 2015 waren er 24,9 dodelijke slachtoffers per miljard gefietste kilometers. In 2022 daalde dit naar 14,9. Ondanks die positieve evolutie blijft het aantal fietsslachtoffers toch te hoog. Er zijn immers nog steeds 70 tot 75 sterfgevallen per jaar.
De run.
Een lange duurloop. Eigenlijk wou ik er een aantal intervallen inlassen maar dat is er niet van gekomen. Ik hield van bij het begin een degelijk tempo aan. Als ik er noemenswaardige versnellingen had ingelast zou dit mijn algemeen tempo en misschien ook wel de afstand van mijn duurloop beïnvloed hebben vermoed ik. En 24 km was ook een doel op zich. Zo slaagde ik er immers in om opnieuw de honderd kilometer te halen deze week. Op de valreep zeg maar!
Details: 4.43/km - 1418 c - 172 pasfrequentie - 8,9°.
Vandaag begon de dag droog met zon in het westen. In het oostelijke deel van het land waren er deze voormiddag meer wolkenvelden. In de loop van de namiddag nam de bewolking overal toe vanuit Frankrijk en in de latere namiddag vielen de eerste buien vallen in het zuiden van het land. Het werd zeer zacht met maxima van 11 graden in de Hoge Venen tot 16 graden in het midden van het land. De wind waaide matig uit zuidoostelijke richtingen.
Actueel.
De hackers van 'Stormous', het pro-Russische collectief achter de cyberaanval op 'Duvel Moortgat' hebben nog geen contact gehad met de brouwerij. Dat publiceren ze op hun website. Daarom dreigen ze om volgende week al gestolen gegevens te lekken. Normaal heeft Duvel volgens de 'aftelklok' op de site nog zestien dagen om het losgeld te betalen. Welk bedrag, of over welke gegevens het precies gaat, wordt niet gespecifieerd.
Ondertussen raakte bekend dat ook branderij 'Koffie Beyers' slachtoffer van een cyberaanval werd. Het bedrijf ligt op amper een kilometer van de brouwerij. Het is momenteel nog niet duidelijk of het om dezelfde hackersgroep gaat.
De run.
Een koffietje, een biertje, ik lust het wel eens. Maar met mate. Zeker het laatste. Ook deze morgen nog geen bier gedronken, wel enkele lekkere koppen koffie bij het ontbijt. Misschien drinken we ook wel wat te veel van dat zwarte drankje maar een mens mag toch iets hebben. En op zich blijkt een koffie op tijd en stond zeker niet ongezond te zijn. Wel integendeel.
Ik liep een interval van 4 x 1000 meter. De tussenpozen varieerden, soms waren ze wat langer, dan weer iets korter. Ik probeerde wel steeds om zo vlug als mogelijk terug een 'normaal' looptempo aan te houden. Maar er natuurlijk wel steeds voor zorgend dat we uitgerust waren tegen dat de volgende versnelling er aan kwam. Want een kilometer, het is toch een gans eind!
Details: 4.47/km - 818 c - 172 pasfrequentie - 12,8°.
Vandaag was het zonnig. Tegen het einde van de dag konden er enkele wolkenvelden de regio's dicht bij de Franse grens naderen. De maxima variëerden van 7 graden in de hoge Ardennen tot 13 graden in het centrum van het land. De wind bleef matig uit oost tot oostzuidoost.
Actueel.
Ruim 1 op de 7 Vlamingen van 16 tot 74 jaar (15%) zegt nooit iets via het internet te kopen of te bestellen. Zeven op de tien Vlamingen gaven vorig jaar aan wel online te hebben gekocht in de voorbije drie maanden. Zowel leeftijd, opleiding als inkomen hebben een invloed op de cijfers. Zo kopen 55 tot 74-jarigen minder vaak (62%) online dan de jongere leeftijdsgroepen. Bij de laaggeschoolden kocht vorig jaar iets meer dan de helft (59%) online, bij de hooggeschoolden was dat bijna iedereen (93%). Bij de laagste inkomensgroep (tot 1499 euro) ging het ook om ruim de helft, bij de hoogste inkomensgroep (vanaf 4800 euro) zelfs om bijna negen op de tien.
De run.
Een stuk op de weg en een zestal rondjes op de Finse piste. Goed gestart, goed tempo blijven houden ook. De wind maakte het bijwijlen zwaar. Dus dan maar even op de tandjes gebeten om het tempo te behouden.
Details: 4.44/km - 735 c - 173 pasfrequentie - 6,1°.
Vandaag begon de dag met soms lage wolkenvelden, vooral ten noorden van Samber en Maas. Elders was het zonnig. In de namiddag werd het wisselend bewolkt met afwisselend opklaringen en soms vrij veel wolkenvelden maar het bleef droog. De maxima schommelden tussen 6 en 9 graden in de Ardennen en 10 tot 11 graden in de andere streken. De oostenwind was zwak in het begin van de dag en werd nadien matig.
Actueel.
Een man steekt in Frankrijk twee treinreizigers neer omdat er een baby huilt!
Een koppel zat samen met hun baby van zes maanden oud en met een vriend op de trein in het station van Mulhouse, in de Elzas. De aanvaller eiste tijdens de treinrit herhaaldelijk dat de baby zou stoppen met huilen. Toen het koppel even was uitgestapt om een luchtje te scheppen en ze de baby bij hun vriend op de trein hadden gelaten viel de dader die vriend aan. Hij verwondde de man aan de hals en het hoofd voordat de moeder van de baby weer op de trein stapte. Ze probeerde tussenbeide te komen en wist het mes af te weren voordat ze zelf gewond raakte aan haar hand. Toen de vader van de baby arriveerde stapte de aanvaller uit de trein en verliet hij het station. De slachtoffers moesten in het ziekenhuis gehecht worden. De baby bleef ongedeerd tijdens de aanval.
Dankzij een melding bij de politie kon de dader wat later in de buurt gevat worden. Hij werd in hechtenis genomen nadat het mes was aangetroffen in een tas met documenten. De man in kwestie verbleef illegaal in Frankrijk. Het zou gaan om een Palestijn van 54 jaar oud. Hij zal vrijdag voor de rechtbank verschijnen.
De run.
Gevaarlijke toestanden, niet alleen in België, maar ook in Frankrijk en in andere landen van West-Europa. Gekken vind je blijkbaar overal. Gelukkig niks van gemerkt op de Finse piste en op en rond het voetbalterrein waar ik mijn kilometers heb afgemaald. Het liep terug prima ook al was ik toch al gans de voormiddag in de weer geweest met allerlei karweien.
Details: 4.52/km - 668 c - 171 pasfrequentie - 5,6°.
Vandaag begon de dag op meerdere plaatsen grijs met lage bewolking, lokale nevel of mist. Plaatselijk waren er nog brede opklaringen maar geleidelijk kwam er meer bewolking. In de loop van de namiddag verschenen er opnieuw opklaringen en tegen het einde van de dag werd het op veel plaatsen lichtbewolkt. De maxima schommelden tussen 6 graden in de Ardennen en 9 tot 11 graden elders. De wind was overwegend zwak uit het zuiden, later zuidoosten.
Actueel.
Het aantal Brusselse agenten dat het Nederlands machtig is, is tot onder de helft gezakt. De Brusselse politie telt vandaag 6706 agenten. Ruim 96% van hen beheerst het Frans. Slechts 49% spreekt Nederlands. In 2021 was dat nog 55,5%. Het aantal tweetalige politieagenten in de hoofdstad is al sinds 2012 in vrije val. Tot 2009 beheerste ongeveer 70% beide talen. Vandaag is dat nog 45,6%. De taalwet, die voorschrijft dat de politie in de hoofdstad tweetalig moet zijn, wordt dus niet nageleefd.
De run.
Bedoeling was om ontspannen te lopen. Dat is gelukt. Bovendien was het tempo ook prima. En eigenlijk veel beter dan verwacht. Het ging echt wel vlot.
Details: 4.40/km - 827 c - 172 pasfrequentie - 7,2°.
Vanochtend werd het vaak zwaarbewolkt met geleidelijk wat lichte regen bij tussenpozen vanuit Frankrijk. In de namiddag werd het wat onstabieler vanaf de Franse grens met enkele buien maar ook nog opklaringen. De maxima lagen tussen 6 en 8 graden in de Ardennen en rond 9 of 10 graden elders. De wind was zwak tot matig uit het zuiden, draaiend naar het zuidwesten in de namiddag en naar west aan de kust op het einde van de dag.
Actueel.
De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten hebben gisteren het startschot gegeven voor een grote militaire oefening met de naam Nordic Response. Tot 15 maart gaan zowat 20000 militairen uit dertien NAVO-lidstaten en toekomstige lidstaat Zweden oefeningen uitvoeren in het noordpoolgebied. Vooral op zee zal er veel activiteit plaatsvinden, met onder meer onderzeeërs, fregatten en vliegdekschepen. In het luchtruim zullen onder meer gevechtsvliegtuigen en helikopters meedoen. Op de begane grond zullen duizenden soldaten oefenen met artilleriesystemen, tanks en rupsvoertuigen.
De run.
Opnieuw een snelle run. Zowel op de weg als op de Finse piste gelopen. De piste werd telkens gebruikt om de intervallen te doen (600 meter). Het was telkens vrij goed doorgeven. Maar daar dient een interval voor natuurlijk.
Details: 4.41/km - 713 c - 174 pasfrequentie - 6,7°.
Droog en aanvankelijk bewolkt. Later meer opklaringen vanaf het westen maar ook kans op vorming van nevel of een mistbank.
Vandaag bleef het droog en werd het in het westen van het land, na het optrekken van de lokale mistbanken, zonnig. In het oosten bleef het bewolkt. De maxima lagen tussen 7 en 9 graden in de Ardennen en rond 10 of 11 graden elders. De wind was overwegend zwak uit veranderlijke richting, in het westen eerder uit zuid tot zuidoost.
Actueel.
Na het dodelijke ongeval in Gent van vorige week zondag werd al aangeklaagd dat nog te veel chauffeurs met rijverbod blijven rondrijden. Ook afgelopen weekend betrapte de politie een man met levenslang rijverbod achter het stuur. In Antwerpen merkte de politie een voertuig op waarin bestuurder en passagier ruzie leken te maken. Ze zetten hem aan de kant en toen bleek dat de chauffeur, die eerst een valse naam opgaf, nooit nog achter het stuur mocht zitten. Bovendien had hij ook te veel gedronken en legde hij een positieve drugtest af. Zijn wagen werd in beslag genomen en hij zal zich voor de politierechter moeten verantwoorden.
De run.
Het ging vlot. Nochtans eerst wat in de moestuin gewerkt. Het spitten begint er stilaan aan te komen. Maar ik had weinig last van de vooraf geleverde inspanningen. Een uur lopen was het opzet. Dat ik in die tijd dertien kilometer zou afgelegd hebben was onverhoopt.
Details: 4.39/km - 773 c - 177 pasfrequentie - 8,3°.
Zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen vanaf het zuiden.
Vandaag bleef het in de westelijke landshelft zwaarbewolkt met perioden van regen. In het oosten bleef het, na wat regen vanochtend in de Ardennen, droger en waren zelfs opklaringen mogelijk. De maxima lagen tussen 7 à 8 graden in het westen en 14 graden in de Kempen. De wind werd geleidelijk overal matig uit noordwest.
Actueel.
In dertig jaar tijd zijn er wereldwijd vier keer meer kinderen met obesitas, blijkt uit een alarmerende nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In haar praktijk ziet Liesbet Vergauwen, adviserend diëtist bij het Vlaams Agentschap Opgroeien, dagelijks de gevolgen. Wat is er aan de hand? Moeten kinderen dan op dieet? En groeien ze er niet gewoon uit? “Een klassiek gerecht zoals bloemkool in witte saus, dat is gezond, maar het neemt tijd in beslag. We hebben er het geduld niet meer voor.”
“Vroeger zeiden ouders: ‘Vandaag eten we worteltjes, met aardappelen en een stukje kotelet’. Vandaag beslissen de kinderen en dan klinkt het snel: ‘Ik wil nuggets, chips of pizza’. Een kant-en-klare pizza of lasagne in de oven schuiven is ook voor ouders nu eenmaal veel eenvoudiger. Veel heeft te maken met een zekere gemakzucht die deze generatie ouders typeert. ‘Zo staat er snel eten op tafel en de kinderen zijn content en is er geen gezeur aan tafel’, denken ze.”
U begrijpt dat de ouders zelf dit niet graag zullen horen?
“Maar het is echt zo, dat merk ik iedere dag in de praktijk. Als ik in discussie ga met ouders zeggen ze me dat hun kroost geen groenten of fruit wil eten, ze eten liever elke week McDonald’s. Maar zo werkt het niet hé. Jonge mensen werken vandaag harder, dus een deel komt ook voort uit schuldgevoel. Ze willen hun kinderen niets ontnemen omdat ze er minder tijd voor hebben. Ik begrijp dat, maar als je je kinderen enkel fastfood laat eten is het logisch dat ze geen groenten lusten. Dat is niet de schuld van het kind zelf, maar komt voort uit gemakzucht van de ouders.”
Wanneer kloppen ouders of kinderen dan bij u aan?
“In de cijfers zien we ook een toename van obesitas bij kleuters, maar die zie ik minder. Het valt niet zo op bij heel kleine kinderen. Ze hebben er ook zelf minder last van: als ze wat ouder worden merken ze dat ze anders zijn dan hun leeftijdsgenootjes. Ze voelen zich niet goed in hun vel of worden zelfs gepest. Op hun achtste of tiende komt het besef: ‘Ik kan minder goed mee op de speelplaats of ik ben altijd laatste in de turnles’. Niemand wil laatste zijn. Soms valt het hen ook op dat ze niet passen in kindermaten. Dat is pijnlijk.”
Een wat molliger kind is dat wel zo erg? Groeien ze daar niet vanzelf uit?
“Dat is een misvatting. Ze dragen dat verder mee. Als een kind groeit, bouwt het een aantal vetcellen op en daar raak je niet zomaar vanaf, ze hebben ook op latere leeftijd meer problemen. Door te veel zoetigheid worden ze minder gevoelig aan insuline, wat kan leiden tot diabetes. En te weinig vitamines en mineralen remt de ontwikkeling. Ik zie kinderen die nooit groenten eten, nooit hé. Ouders vergeten soms dat eenmaal hun kind vast voedsel kan eten, ze moeten blijven groenten serveren. Je gaat toch ook geen papje maken van fastfood voor heel kleine kinderen? Net op dezelfde manier hebben ook oudere kinderen groenten nodig.”
Ligt echt alle verantwoordelijkheid bij de ouders? De supermarkt ligt vol met ongezonde producten gericht op kinderen: boterhamworst, koeken of veel te zoete kant-en-klare fruitpapjes.
“Dat klopt, de verleidingen zijn vandaag heel groot, maar uiteindelijk beslissen wel de ouders. Een klassiek gerecht zoals bloemkool in witte saus, dat is gezond, maar het neemt tijd in beslag. Saus maken, aardappelen schillen: we hebben daar het geduld niet meer voor. Iets van de supermarkt steek je in de airfryer en voilà, het is klaar. Het moeten de ouders zijn die de menukaart opstellen, niet de kinderen.”
En wat als het al te laat is, moeten kinderen dan op dieet?
“Nee, ik zet geen enkel kind op dieet. Wel vraag ik ouders vijf keer in de week natuurlijke voeding op tafel te zetten. Een kind moet dingen ook leren eten. Lust het geen wortels? Geen probleem, leg dan eerst één wortel op het bord. De volgende stap is er eens aan ruiken en daarna er eens op kauwen. Niet lekker? Laat het kind het maar uitspuwen, dwang helpt niet. Heel langzaamaan doorbreken we een slecht patroon. Bovendien zitten kinderen hele dagen op hun spelconsoles, stuur hen naar buiten en laat hen ravotten. Wat is er mis met tikkertje of verstoppertje? Ook ouders hebben daar geen zin in na hun werk, maar ook hen zou het eens deugd doen om wat vaker op de trampoline te springen.”
Wat met snoepen, kan dat nog?
“Tuurlijk, maar met mate. Koekjes zijn geen voeding. Dat is om van te genieten, één koekje per dag, ‘s avonds met een warme tas melk - op die manier smaakt het kinderen ook meer. Maak er een gezinsmomentje van. Snoep is niet om de honger te stillen. En in het weekend mag het wat losser, laat de kinderen dan gerust wel kiezen. Haal die chips en pizza maar boven (lacht). De rest van de week zijn de ouders de baas.”
Eigenlijk zegt u dat ouders opnieuw strenger moeten zijn?
“Ja, dat is gezond verstand. Maar vergeet ook niet te genieten. Dat is net het probleem: geef je je kinderen iedere dag luxe, dan is dat niet meer de uitzondering. Pizza en chips worden gewoon, en dat zijn ze niet.”
De run.
Obesitas gaan we voorlopig niet krijgen. We staan vrij scherp. Veel bewegen doet wonderen. En laat ons toe om vrij veel, maar gezond te eten. Vandaag een goede temporun. De twaalf kilometer waren gepland. Ze werden ook gelopen. Alle redenen dus om tevreden te zijn.
Details: 4.36/km - 719 c - 173 pasfrequentie - 7,2°.