Het weer.
Vandaag was het tijdelijk droog en werd het zo 'n 15° en stond er een matige wind.
Actueel.
BASTERDSUIKER (vervolg).
Wat is basterdsuiker?
Basterdsuiker is eigenlijk niet meer dan fijne kristalsuiker met toevoegingen. Dat zijn suikerstroop en/of karamel. Geen hele ingewikkelde ingrediënten dus waardoor het prima zelf te maken is.
Suikerstroop (of suikersiroop) maak je zelf door water en suiker in een pannetje te koken. Gebruik een verhouding van 1 deel suiker op 2 delen water. Zorg dat de suiker helemaal smelt en laat dan het mengsel een paar minuten koken. Voor het maken van witte basterdsuiker is een blanke suikerstroop belangrijk. Als de suikersiroop begint te verkleuren haal je de pan van het vuur. Voor de (licht)bruine basterdsuiker kun je de stroop wel langer door laten koken. Hoe donkerder de stroop, hoe donkerder je basterdsuiker.
Karamel maak je op vrijwel dezelfde manier, alleen gebruik je dan in verhouding meer suiker. Een klein scheutje water is voldoende. Ook dit laat je doorkoken tot het een mooie karamelkleur krijgt.
Basterdsuiker of bastaardsuiker wordt dus gemaakt van zeer fijnkorrelige kristalsuiker. De bruine variant heet bruine suiker en in België ook cassonade. De naam bastaardsuiker is een verwijzing naar het feit dat het vroeger een restproduct was bij de kristalsuikerproductie. Het was de suiker die aan het einde van het productieproces niet meer voldeed aan de specificaties van witsuiker. Dit "na-product" werd een bastaard van witsuiker genoemd.
Productie
Kristalsuiker kan, afhankelijk van de duur van de kristallisatie, tot een grove of fijne korrel uitgroeien. Er worden zeven gebruikt om de juiste korrelgrootte te verzekeren. Alleen fijne suiker met een specifieke korrelgrootte is geschikt voor het maken van basterdsuiker. De korrels kunnen daartoe ook gemalen worden.
Basterdsuiker wordt gemaakt door aan fijne, witte, geraffineerde kristalsuiker een oplossing van invertsuiker toe te voegen. Er is keus uit 'witte' basterdsuiker zonder karamel of andere kleurstoffen, 'gele' of 'lichte' basterdsuiker met toevoeging van karamel en "bruine" of "donkere" basterdsuiker met toevoeging van suikerstroop. Karamel en suikerstroop of melasse geven de basterdsuiker meer smaak en een gele of bruine kleur.
Eigenschappen
In vergelijking tot kristalsuiker heeft basterdsuiker meer smaak en aroma en is iets minder zoet. Een karamelachtige geur en smaak is typisch. Witte en gele basterdsuiker hebben een korrelgrootte van 0,2 – 0,4 mm. De korrels van bruine basterdsuiker zijn iets groter: 0,5 – 0,9 mm. Basterdsuiker bevat meer water dan kristalsuiker; het vochtgehalte moet tussen 0,5 en 2% zijn.[ Door het hogere vochtgehalte klontert dit type suiker vrij snel. Als het opdroogt worden de klonten ook hard. Door het hoge vochtgehalte en de fijnere korrel lost basterdsuiker daarentegen ook sneller op. Basterdsuiker is op een koele en droge plaats lang houdbaar.
Gebruik
De suiker wordt vaak voor het bakken van taart gebruikt, omdat er door de fijnere structuur en het vocht een homogener gebak ontstaat. Door bruine in plaats van witte suiker te gebruiken in bijvoorbeeld gebak krijgt het gebak een bruinere kleur. Een bekend voorbeeld is toepassing voor speculaas.
Kwalificatie "gegarandeerde traditionele specialiteit"
In 2013 werd basterdsuiker op een lijst van beschermde Europese landbouwproducten gezet, met als kwalificatie ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’. Ik heb standaard alle soorten basterdsuiker in huis. De witte, lichtbruine en donkerbruine suiker staan in weckpotten op mijn plank in de keuken. Voor Nederlanders is basterdsuiker geen ingewikkeld iets, het is namelijk een typisch Nederlands product. Buiten Nederland is basterdsuiker niet echt bekend en vaak ook niet tot nauwelijks verkrijgbaar. Daarom krijg ik van lezers die niet in Nederland wonen ook vaak de vraag wat basterdsuiker nu precies is. Daarom een korte uitleg over deze suikersoort. Ik vertel je ook gelijk hoe je zelf basterdsuiker kunt maken.
Zelf basterdsuiker maken
- witte basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichte/transparante suikerstroop
- lichtbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met lichtbruine suikerstroop en karamel
- donkerbruine basterdsuiker: fijne kristalsuiker mengen met donkerbruine suikerstroop en karamel
Basterdsuiker vervangen
Is het zelf maken van basterdsuiker jou iets te veel werk? Je kunt het in vrijwel alle recepten ook gewoon vervangen door fijne kristalsuiker. Je krijgt alleen wel een iets ander eindresultaat.
De run.
Derde goede run op rij. Dus tevreden. Het liep weerom goed en vrij gemakkelijk. Zonder dat ik het over topconditie zou willen hebben. Maar een basis is er nu wel. Daar kunnen we op verder bouwen. Als we vrij blijven van blessures. Morgen iets minder kilometers.
Details: 5.07/km - 862 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.
|