Natuurnieuws uit Friesland in tweede helft van februari 2023
11-02. Vijf velduil jagend bij Ferwerd Buitendijks (K. van Haeringen). Drie velduil op de Oostpunt op Schiermonnikoog (Klaas van Dijk). Bij Dokkum 1 ransuil dood gevonden als verkeersslachtoffer (Marike C.). In Oranjewoud in Overtuin 5 appelvink (Rommert Cazemier). Groepje van 50 witte kwikstaart bij Fochteloo (Andries en Marcel Stienstra). Bij Lemmer 1 witte kwikstaart (Libbe Zijlstra). Bij het Gerbrandygemaal aan Sneekermeer 1 witkoppige staartmees (Dick Pruiksma). Bij t’ War te Franeker 1 groene specht roepend (Dick Kooistra). In Noordburgum 1 roepende groene specht (Klaas Vonk). Bij de Grote Wielen bij Leeuwarden 1 grutto (Marnix Oudega).
12-02. In Stiens roepende groene specht en in parkje aan de Wythusterwei 1 paartje grote zaagbek (Gerard Mast). In Bolsward pakte een mannetje sperwer een spreeuw in de tuin en begon terplekke de vogel te plukken terwijl ik het filmde (Gosse Hofstra).
13-02. In Joure in Skipsleat 1 roepende ransuil. In de Blaugerzen in Akmarijp 8 bonte strandloper, 15 kemphaan, veel goudplevieren en kieviten en twee zeearenden die bij een dode gans zaten (Tonny de Jong). Aan de Doltenweg bij Joure grote groepen spreeuwen (vele 100.000 den/ 1 miljoen?). Bij Akmarijp bij Blaugerzen 20-tal bonte strandloper (Lykele Zwanenburg, Dronten). Vier goudvink (2 paar) op voedertafel in Burgum, gisteren waren er drie waarvan 1 mannetje met pootring (Andrys en Henny Stienstra). Aan de Inglumervaart in Engelum 1 ijsvogel (Ita Spoelman). In Joure bij de begraafplaats Westermeer 1 roepende groene specht (Durk Visser). In Nijehaske 1 miskleur zwarte kraai (of toch roek?) (Marco Hasselaar, Heerenveen).
Foto © Marco Hasselaar
13-02-2023. Een opvallend grijs gekleurde zwarte kraai emelten zoekend op grasland bij Nijehaske.
14-02. Een ransuil rustend in de tuin van onze zoon in Sexbierum (mededeling Alie Wijbenga, Vlieland). In de Rottige Meenthe 1 witkoppige staartmees samen met een normaal gekleurde staartmees (Ytsje Dijkstra, Lemmer).
Foto © Ytsje Dijkstra
14-02-2023. Witkoppige staartmezen worden vaker in de wintermaanden gezien in Friesland. Het overgangsgebied tussen witkoppige en de witkopstaartmees is qua kleed vaak moeilijk te zien.
15-02. In Joure al 4 zingende heggenmus op diverse plekken (Tonny de Jong). In Skuzum 1 broedende turkse tortel bij de boerderij (Lolkje Bijma). In Joure 2 zanglijster zingend aan Koarte Ekers (Durk Visser). Vandaag is het vrouwtje ooievaar terug op nest in Opende (Gr.), het mannetje was er al op 1 januari. De vogels verjaagde een paartje nijlgans wat op het ooievaars nest was neergestreken (Sipke Lindeboom). Vandaag de nestkastjes in Gersloot schoongemaakt en vijf (!) dode volwassen ringmus in de kastjes gevonden. Deze week zag ik er nog maar 4 ringmus bij de voedertafel bij de woning (Wietze van der Honing).
16-02. Al zeker 4 dagen 1 roodhalsgans bij de eenden in Noordermeer te Stavoren (Pieter Veenstra). Bij Skrins 1 kemphaan en een achttal grutto’s (Jorrit de Boer).
Foto © Jorrit de Boer
16-02-2023. Groepje van 8 grutto voedsel zoekend op laag water bij Stavoren.
17-02. Op het strandje in Skipsleat te Joure 8 scholekster (Tonny de Jong). Vroege zang van heggenmus op Terschelling (Auke van Eck). In Leeuwarden een paar turkse tortel nestelend vanaf 11-12 februari in plantenhanger aan het balkon. Vanaf vandaag zit de vogel steeds op het nest (Feikje Zijlstra).
Foto © Feikje Zijlstra.
Het nest van de turkse tortels in Leeuwarden zit in een plantenhanger aan het balkon
17-02. Een aantal jaren geleden, ik denk een jaar of drie, hadden wij in Oudehaske een grote groep ringmussen op de voedertafel. In mijn herinnering wel zo’n 20 stuks. Na de jaarwisseling waren ze verdwenen. Ik dacht wel dat de herrie van het vuurwerk misschien de oorzaak was, maar wilde dat ook eigenlijk niet geloven. Ze kwamen echter niet terug en tot op heden, geen ringmus meer gezien. Naar aanleiding van uw rubriek in de Leeuwarder Courant van 31 januari 2023, waarin ook melding werd gemaakt van vogels die na de jaarwisseling verdwenen waren, wilde ik dit toch even melden (Hilda Blanksma).
Het is verontrustend dat de ringmus steeds minder voorkomt in bepaalde gebieden. Vroeger broeden ze nog op allerlei plekken in dorp en stad, nu lijkt dat een stuk minder. Wintergasten zijn vaak minder trouw op de voederplek als ze wreed worden verstoord door vuurwerk zo blijkt.
De vondst van Wietse van der Honing uit Gersloot van vijf dode ringmussen in de nestkasten tijdens zijn controle is verontrustend. We zijn erg benieuwd of op meer plekken nestkasten na de winter zijn gecontroleerd en of er dode vogels/ringmussen in gevonden worden. Voor het broedseizoen worden door veel nestkastonderzoekers/vogelwachten de nestkasten nog eens geinspecteerd, oude nesten verwijderd en gecontroleerd of de ophanging nog goed is en of grote bonte spechten er geen grote gaten in hebben gehakt. We zijn erg benieuwd naar hun ervaringen.
17-02. Groep van 500 rosse grutto op Vlieland bij Kroonspolder (Jeroen Breidenbach). In polder Harich bij Elahuizen 1 ruigpootbuizerd (Hessel van der Iest). Tien appelvink op landgoed Oranjewoud (Naut van der Mei). Op de Workumerwaard 540 smient en 65 slobeend (Andries Blom).Al een groepje scholeksters terug langs het P.M. kanaal bij Kootstertille, een ervan droeg een opmerkelijke kleurring (Anne de Haan).
Opmerking Jan de Jong; Uit navraag bleek dat de scholekster op 8 mei 2020 te Surhuisterveen aan de Vierhuisterweg geringd was als volwassen vogel. Van 26 september 2020 tot 9 januari 2021 is de vogel op Ameland gezien. Op 24 februari 2021 werd de vogel voor het eerst weer gezien in Surhuisterveen en tot 6 april 2021 afgelezen. In 2022 was ie voor het eerst weer op 18 februari terug in Surhuisterveen en werd tot 27 maart 2022 door gezien. Op 15 februari 2023 was de vogel weer terug in Surhuisterveen. Opvallend is dat deze scholekster sinds 2021 steeds vroeger terugkeert naar de omgeving van Surhuisterveen. We zijn eigenlijk benieuwd waar de vogel gaat broeden en waar of het eksemplaar elk jaar overwinterd aan de kust.
Foto © Anne de Haan
17-02-2023. De scholekster is naast de pootring van het Vogeltrekstation Wageningen tevens geringd met diverse kleurringen, waarvan er twee met inscriptie. Aan de hand van de combinatie van de kleuren/positie van de ringen en de inscripties kan men nagaan om wat voor individue het gaat en waar de vogel geringd is. De vogel behoefd dan niet te worden teruggevangen. Zichtwaarnemingen van deze combinatie kleurringen geven dan ten alleen tijde aan waar de vogel op dat moment bevindt.
18-02. Groepje van 50 kievit langs de Morra (Hans en Trees Westendorp).
19-02. Een paartje ringmus bij nestkastje tussen Hitsum en Franeker (Auke van Eck). Vier tureluur in de Blokslootpolder bij Joure (Bertus Rijpkema).
20-02. In de bebouwde kom van Dokkum in de wijk Weeshuislanden zag ik 6 grote zaagbek (3 man/3 vrouw) in de Aalsumervaart midden in de bebouwde kom. Tref je niet vaak dat ze ook zo dicht in de bebouwing voedsel zoeken (Tjip Oberman). Aan de zuidkant van Drachten 1 ooievaar (J. van der Veen).
21-02. Langs de Gerdykster weg bij Beetsterzwaag waren al veel ooievaar nesten bezet. Sommige met 1 ooievaar, anderen al met een paar. Op de boerderij waren 3 nesten bezet met een paar (J. van der Veen Drachten). Ze zijn er weer, de scholeksters, het geluid wat ze maken horen we de komende maanden elke dag. Ze broeden bij ons in Sneek aan het Marsdiep op dak, met wisselend succes en het is altijd een bron van zorg (Dinie Zijlstra). In de gras strook langs de Drachtster vaart in het centrum van Drachten 2 scholeksters. Zou dit het paar kunnen zijn dat jaarlijks broedt op het platte dak van een pand hier in de buurt? (J. van der Veen, Drachten).
22-02. In Terkaple 1e ei wilde eend in eendenkorf, in 2022 was het 1e ei op 28 februari. Op 24-2 al 3 ei. (Jurjen van der Meer).
23-02. Zeker 12 appelvink in Overtuin Oranjewoud (Martine Huisman). Groep van 40 sijs te Wolvega bij Lendepoolder (Wolbert Hermus). In weidevogelreservaat Skrins bij Hinnaard 3000 smient voedsel zoekend (Sander Veenstra). Groep van 60 scholekster bij Feanwâlden bij Klyndobbe (Wiebe Sjoerd van der Veen).
24-02. Tijdens werkzaamheden in de tuin een vuurgoudhaan waargenomen in Bakhuizen (Cornelis Jellesma).
25-02. Aan de A6 bij Oosterzee, een groep van ongeveer 30 grote zilverreiger in het weiland langs de weg (Bertus van Es, Heerenveen).
Goudvink met ring in tuin in Burgum.
Andrys en Henny Stienstra.
We hebben tegenwoordig flink wat vogels in de tuin. Zo zag we de laatste dagen appelvink (1), grote bonte specht (2), boomkruiper (23-2-2023), ekster (1 a 2), groenling (soms 1, andere dagen wel 5 a 6), heggenmus (1 a 2), houtduif (1 a 2), koolmees (3 a 5), keep (1 a 2), merel 1(1 a2), pimpelmees (1 a 2), roodborst (1), vink (een groepje van meestal 5 a 6), gaai (1 a 2), winterkoning (1) en goudvink (soms 1 a 2, andere keren 3 a 4).
De goudvinken zagen we vanaf 12 februari regelmatig op de voedertafel, 1 van de vogels (een mannetje) was geringd. We hebben van de geringde vogel steeds fotos genomen (12 februari/13 februari en 25 februari) van de ring en deze sterk uitvergroot en deze opgezonden naar de Jong.
Deze kon aan de hand van de uitvergrotingen het volledige ringnummer bepalen en zo de herkomst achterhalen.
Foto © Andrys en Henny Stienstra.
25-2-2023. Het geringde mannetje goudvink in gevecht met een groenling bij de voedertafel in Burgum.
Opmerking Jan de Jong; Het bleek een Nederlandse pootring te zijn die op 3 mei 2020 aangelegd was aan de Miensker in Burgum door ringer E. van der Laan. Deze goudvink heeft de ring al 1015 dagen gedragen en bleef dus in de omgeving (3 km) rondhangen.
Nederlandse goudvinken zijn standvogels en trekken in het najaar niet ver weg. Enkelen bereiken Belgie of Noord-Frankrijk. In de wintermaanden verschijnen hier soms vogels uit noordelijker streken (Duitsland, Denemarken, Zweden en Rusland), deze hebben onder anderen een wat langere vleugel. Zo werd op 8 januari 1984 bij Holwerd een ziek of gewonde goudvink gevonden die ten westen van Lodeynoye Pole in Rusland (oostelijk van het Ladagomeer) als eerste jaars vogel was geringd. Afstand maar liefst 1816 km. Een goudvink die op 15 oktober 2009 onder Karlstad in Zweden was geringd werd op 19 januari 2011 dood gevonden op Vlieland te Oost-Vlieland.
Het heeft dus zin te letten op geringde wintervogels bij de voedertafel.
Turkse tortels broeden met succes in broodmandje.
Gosse Terpstra, Hardegarijp.
We wonen nu bijna 4 jaar in Hardegarijp en in het tweede jaar dat we hier wonen probeerde een paartje turkse tortels te broeden op een uit stekend muurtje onder een brede dakgoot. Dat lukte niet de takjes wilden niet blijven liggen. We hebben toen een oud broodmandje op die plek geplaatst en toen hebben ze daarin een nest gebouwd. Voor de eerste keer (mei 2020) was er 1 jong, doch die overleefde het helaas niet. De tweede keer dat jaar kwamen er 2 jongen uit. In 2021 nestelden ze al in januari met flink wat vorst en hebben ze dat jaar zeker 3 keer 2 jongen grootgebracht. In 2022 was er ook 2 keer succes en dit jaar (17-02-2023) zijn ze op dit moment weer aan het broeden.
Foto © Gosse Terpstra
17-02-2023. Ook in Hardegarijp broedt een turkse tortelpaar graag op een beschutte plek.
Waterhoentjes op voedertafel.
Fedde de Vreeze.
Ik woon in Koudum aan het water, zomers zitten hier geen waterhoentjes maar in de winter zijn er altijd een stuk of vier. In mijn voerhokje wat in een boom hangt, weten ze zo langzamerhand handig te komen. Ze vliegen in een open appelboom en lopen over de takken naar de andere boom en wippen via een ander takje in het hokje. Eruit vliegen kunnen ze wel. Ik heb ze door een raam gefotografeerd, ze blijven schuw.
Opmerking Jan de Jong; Dat waterhoentjes soms in bomen overnachten tegen predatoren komt af en toe voor. Je ziet het echter niet zo vaak. Doch dat de slimme vogels in de winter ook op deze manier bij het voedsel in de opgehangen voedertafel kunnen komen zie je niet vaak.
Foto © Fedde de Vreeze
11-01-2023. Twee volwassen waterhoen in een hangende voedertafel in de tuin te Koudum.
Meldingen voor de Nieuwsbrief 35 graag vóór 15 maart 2023 inzenden met vermelding van naam en adres.
Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Niet alle binnengekomen meldingen zijn (helaas) ook opgenomen.
26 februari 2023.
Jan de Jong, Joure.
Email; j.d.jonglc@home.nl
Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).
Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.
Tel; 0513-414788.
|