De Stichting Museum Joure wil de Natuurafdeling van de voormalige Stichting Natuurmuseum (gefusieerd in 2005 met Stichting Johannes Hesselhuis tot Stichting Museum Joure) afstoten zo is recent te lezen in de Leeuwarder Courant van 12 januari 2011. Voor veel mensen(burgers) in Skarsterlan is dit een regelrechte ramp, met name op het gebied van het Milieubeleid in deze gemeente. Vele natuur instellingen en vereenigingen hechten grote waarde aan dit natuur museum, het geeft hun tevens een binding met de natuur om ons heen. Al zo kort na een fusie de belangrijke functie op het gebied van millieuvoorlichting en expositie uit een bestaand begrip als Museum Joure te halen , alleen maar om oude (!) ambachten in Joure meer op de kaart te zetten en Joure te promoten is onbegrijpelijk. Ook voor de vier vrijwilligers die zich al jarenlang inzetten met exposities en educatieve programma's , films en diorama's vooral voor de jeugd van scholen in de omgeving maar ook voor de vele duizenden bezoekers van het Museum is dit enorm teleurstellend en demotiverend.
Als vogelkundige in Skarsterlan ben ik dan ook enorm geschrokken van de uitlatingen van de directeur Hilly ten Wolde van Museum Joure. Hoe komt dit nu straks met al dit mooie opgebouwde materiaal, wordt het ergens in een depot "weggestopt" om af en toe nog eens naar voren te toveren? Waar blijft onze Skarsterlandse binding met de natuur uit eigen omgeving? Hoe moet dit straks als er mogelijkerwijs TWEE musea zijn? Waarom moet juist dit museum verdwijnen als het al zeker 35 jaar goed gefunctioneerd heeft? Vrijwilliger Gauke Zijlstra en zijn 3 collega's zijn aangeslagen en met hen vele natuurvrienden in Skarsterlan. Kan de gemeente nog wat doen? Wij weten het niet, zo het zich nu laat aanzien kiest dit STICHTINGSBESTUUR (!) zelf wel en laat de inwoners en vrijwilligers verbijsterd achter!
Zelf heb ik destijds vele gevonden vogels uit de gemeente aangebracht om de collectie te optimaliseren, ook heel veel burgers droegen hun steentje bij zodat er een bijzonder fraaie afdeling natuur is ontstaan. Ik herinner me nog de samenwerking met (wijlen )Paul de Vries oprichter van het Natuurmuseum en de kwartaal berichten uit de zeventiger jaren waar hij zich altijd sterk voor maakte , onze samenwerking in de Millieuwerkgroep Haskerland , al die inventarisatie gegevens van natuurterreinen in Haskerland,de stichtingsacte van 7 november 1974 van Stichting Natuurhistorisch Museum te Joure,al die "open middagen " in het Johannes Hesselhuis, etc.Is dit dan alles voor niets geweest?
Mensen, burgers in Skarsterlan, dit kan en mag eigenlijk niet gebeuren. Oude ambachten kunnen o.a. ook door de bedrijven zelf op filmpjes gezet worden , er zijn genoeg moderne middelen om zoiets te regiseren , ook bij de grote bedrijven op het gebied van koffie, thee, tabak ,etc.en waarom moet daar dan zo'n belangrijke streekmusea als het Jouster Natuurmuseum uit de kern van de samenleving gehaald worden er ergens "geplaatst" worden . Ik weet dat er tenminste 1 bedrijf in Joure is die op internet actief is met goud en zilver op You Tupe, waarom geen koppeling van deze ambachten en leerplekken om deze oude ambachten te behouden en te promoten?.
Wie kan,en hoe kunnen we "ons" Natuur Museum in Joure nog redden ? Allerlei zinvolle opmerkingen zijn welkom. Steun ons astublief bij onze doelstelling, .... het Natuur Museum moet blijven!!!
Jan de Jong, Joure. Voormalig lid van de Raad van Bestuur van Jouster Natuurhistorisch Museum. Vogelkundige en onafhankelijk natuuronderzoeker Vrijwillig Wetenschappelijk medewerker NIOO/KNAW Gecertificeerd vogelringer en publicist. Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant, etc.
Reacties op bericht (1)
07-07-2011
natuurhistorisch museum
Geachte mijnheer De Jong,
Het is nu meer dan een half jaar geleden dat u uw stuk schreef. Ik lees het jammergenoeg nu pas. Ik ben geschrokken van de feestelijke uitlatingen van het museum waarin geen woord gerept wordt over het natuurhistorisch museum. Dat museum is opgericht door mijn oom Paul de Vries in 1974. Volgens de familie heeft hij de lokatie gekregen van de burgermeester. Later kwamen de andere 'tentoonstellingen'er bij. Het is na het overlijden van oom Paul, op advies van mijn oma, opgegaan in een stichting. Meneer de Jong, is het nu al uit Joure verdwenen? Liggen alle beesten nu bij iemand op zolder of in de kliko? Ik ben hier nu voor een paar weken op vakantie. Ik woon met mijn gezin, net als mijn vader, Ulbe de Vries, de broer van de oprichter, Paul de Vries, in het buitenland. Kunt u mij aan meer informatie omtrent het museum helpen? Is er misschien iets waarmee wij, als familie, kunnen helpen? Cultuur en educatie staan landelijk al zo op de schop. Dit kleine stukje, hier in Joure, moet toch te handhaven zijn?
Groet, Julia Kloppenburg - De Vries
07-07-2011, 09:51
Geschreven door Julia Kloppenburg - De Vries