volg onze podcasts OP: https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html 300 podcasts die steeds vernieuwen!
23-03-2014
Johannes 9,1-41 Ziende blinden, blinde zienden
Johannes 9,1-41,Ziende blinden, blinde zienden
Vasten is de periode voor Pasen, het feest van de opstanding, kan helpen om de ware betekenis van het lijden en sterven van Jezus Christus door te laten dringen.
[1] In het voorbijgaan zag Jezus iemand die al vanaf zijn geboorte blind was. [5] Zolang ik in de wereld ben, ben ik het licht voor de wereld.’ [6] Na deze woorden spuwde hij op de grond. Met het speeksel maakte hij wat modder, hij streek die op de ogen van de blinde [7] en zei tegen hem: ‘Ga naar het badhuis van Siloam en was u daar.’ (Siloam is in onze taal ‘gezondene’.) De man ging weg, waste zich, en toen hij terugkwam kon hij zien.[31] We weten dat God niet naar zondaars luistert, maar wel naar iemand die vroom is en zijn wil doet. [32] Dat de ogen van iemand die blind geboren is geopend worden – dat is nog nooit vertoond! [33] Jezus zei: ‘Ik ben in de wereld gekomen om het oordeel te vellen. Dan zullen zij die niet zien, zien en zij die zien, zullen blind worden.’ [40] Een paar Farizeeën die bij hem stonden en dat hoorden, zeiden: ‘Wij zijn toch zeker niet blind!’ [41] ‘Was u maar blind,’ zei Jezus, ‘dan zou u zonder zonde zijn. Maar u beweert dat u kunt zien, en dus blijft uw zonde.’
In het evangelieverhaal gaat het over een innerlijk groeiproces van een blindgeborene die ziende wordt, en de zienden die gaandeweg blind worden.
Hoe komt het dat de ene mens in de loop van zijn leven milder en wijzer wordt, terwijl de andere juist hardvochtiger en meer verblind raakt? Wat is er de oorzaak van dat sommige mensen in de loop van hun leven een steeds sterkere levensvreugde ervaren en uitstralen, terwijl anderen steeds meer in de greep raken van levensangst? Hoe komt het dat die twee zo uiteenlopende geestelijke ontwikkelingen zich voor kunnen doen onder gelijksoortige levensomstandigheden? Het zijn allemaal vragen die te maken hebben met een verborgen bloei of afstomping die zich in de kern van ons wezen voltrekken.
In het evangelieverhaal loopt die dubbele lijn doorheen de gesprekken en de gebeurtenissen die zich afspelen: de blinde man wordt steeds meer ziende en de Farizeeën die menen te zien, verharden steeds meer in hun blindheid.
U kunt dus niet altijd afgaan op wat u ziet. ‘Blindheid’ en ‘zien’ hebben een dubbele betekenis: je kunt immers met gezonde ogen blind zijn voor het feit dat je bv. je gezin verwaarloost; terwijl een blinde vrouw heel duidelijk kan waarnemen dat haar man overwerkt geraakt.
Zien heeft te maken met inzien. Inzicht krijgen in wat er zich voordoet in je leven, en de nodige stappen zetten om je te heroriënteren.
Zo krijgt de blindgeborene gaandeweg meer en meer zicht op wie hem genezen heeft en hoe de ontmoeting met die persoon zijn leven verandert.
Daar is het om te doen in het verhaal: geraakt worden door de persoon van Jezus, zodat er een bevrijdend perspectief en licht valt op ons bestaan. Jezus is ‘het Licht van de wereld’ omdat hij meer dan wie ook perspectief en licht aanreikt op de weg naar een menswaardig en zinvol leven.
In een van zijn preken over het Johannesevangelie zegt St Augustinus: ‘Het heeft allemaal geen zin als ik de hele tijd sta te preken, als jij je niet innerlijk laat raken, als je innerlijke leermeester er niet voor openstaat. De klank van onze woorden treffen jullie oren, maar de leraar zit in jullie, en als degene die onderricht geeft niet in uw binnenste zit, is al onze moeite om niets’.1
Geloofsgroei komt van binnenuit. Wie niet geboeid blijft en geen inspanningen doet, brengt er weinig van terecht. Het blijft een uitdaging om ons te laten inspireren door de bevrijdende woorden en daden van Jezus. Ook al beseffen wij dat het uiteindelijk niet onze verdienste is, het is de Heer zelf die ons van onze blindheid geneest. Dat wordt ook duidelijk in de verf gezet in het evangelieverhaal. Wij blijven bedelaars: ‘Heer, maak dat ik zien kan’. Wie bedelt om te mogen zien kan tot inzicht komen. Kan zien zoals God ziet en dat is, zoals Paulus het zegt in zijn Efesiërsbrief: ‘goedheid, gerechtigheid en waarheid’.
Laat ons daarvoor samen bidden
Lieve God
Het blijft een uitdaging om ons te laten inspireren door de bevrijdende woorden en daden van Jezus. Geef ons daarvoor de kracht, de juiste woorden, een luisterend oor in de ontmoetingen met anderen.
Lieve God
maak dat ik zien kan’. Ik wil uw goedheid, gerechtigheid en waarheid’.
Lieve God
Zien heeft te maken met inzien. Geef me inzicht en de nodige stappen zetten om mijn leven de juiste richting te geven.
Het evangelie volgens Johannes; hoofdstuk 4 vers 7 tot 14
[7] Toen kwam er een Samaritaanse vrouw water putten. Jezus zei tegen haar: ‘Geef mij wat te drinken.’ [8] Zijn leerlingen waren namelijk naar de stad gegaan om eten te kopen. [9] De vrouw antwoordde: ‘Hoe kunt u, als Jood, mij om drinken vragen? Ik ben immers een Samaritaanse!’ Joden gaan namelijk niet met Samaritanen om. [10] Jezus zei tegen haar: ‘Als u wist wat God wil geven, en wie het is die u om water vraagt, zou u hém erom vragen en dan zou hij u levend water geven.’ [11] ‘Maar heer,’ zei de vrouw, ‘u hebt geen emmer, en de put is diep – waar wilt u dan levend water vandaan halen? [12] U kunt toch niet meer dan Jakobus, onze voorvader? Hij heeft ons die put gegeven en er zelf nog uit gedronken, en ook zijn zonen en zijn vee.’ [13] ‘Iedereen die dit water drinkt zal weer dorst krijgen,’ zei Jezus, [14] ‘maar wie het water drinkt dat ik hem geef, zal nooit meer dorst krijgen. Het water dat ik geef, zal in hem een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.’
Jezus sprak meermaals over water.
Wanneer een man dorstig is, laat hem dan tot Mij komen en drinken en wanneer hij in Mij gelooft zullen stromen van levend water vloeien over en in hem.
Vandaag zegt Jezus in vers 14 : Iedereen die van het levend water drinkt zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen en integendeel het water dat Ik hem geef , zal in hem een waterbron worden, opborrelend tot overvloedig en eeuwig leven
Door ons geloof in Jezus wordt het water dat Hij ons geeft een bron in ons.
Dit wil zeggen , iets dat nooit stopt , iets dat fris blijft , iets dat leven geeft.
Waarom hebben we het toch zo moeilijk te geloven in God of enkel bezig te zijn met onze verbondenheid met God als het ons uitkomt. Waarom denken sommigen onder ons nog altijd dat we er veel moeite voor moeten doen .
‘Ik voel de bron niet’ bewijst dat we niet in verbondenheid leven met Jezus. Het levend water, waarover Jezus spreekt in het evangelie, gaat dus over Hem en over Mij op dit moment.
Jezus gaf zijn leven en leeft verder in ons. Zijn water wordt bron in ons.
Om de bron te voelen moeten we in relatie leven met God vanuit het geloof in Christus. Betekent Jezus echt iets voor mij als ik zeg: ik geloof.
De vraag is : betekent Jezus echt iets voor mij?
De relatie met God is een constant leven in de kracht van de H.Geest: dit is: mijn leven in Gods handen leggen, vragen om te mogen doen wat Hij wil voor mijn leven en daarvoor kracht krijgen door de heilige Geest. Zo wordt het water, Jezus, in ons een waterbron, zo groeien we progressief en zijn er vruchten.
Jezus zegt ons dat we kunnen vervuld worden door de H.Geest door Zijn water te drinken. Het water wordt levend door een diep geloof in Hem, dagdagelijks.
De Heilige Geest is een gave van God, de kracht is beschikbaar voor ons. Drinken van het levend water betekent willen leven met de Heilige Geest ,door geloof in God en door Jezus te volgen.
Door Jezus woorden te beluisteren en er naar te leven, wordt het water in ons levend water, een bron, Jezus in ons, daardoor zal ik in eeuwigheid geen dorst meer krijgen .
Wanneer ik dan zeg “ik geloof in Jezus, Hij is voor mij de belangrijkste” dan gaan we de bron voelen . Omdat we er ‘s morgens mee opstaan , de ganse dag door ervan leven, ermee werken, in vreugde, maar ook in moeilijk momenten .
Een waterbron die me overvloedig leven geeft tot in eeuwigheid. Dat beloofde Jezus . En God schonk ons Zijn Geest om dit waar te maken. We staan er niet alleen voor , Zijn Geest is de kracht die we kunnen aanspreken. Eisen zelfs.
Zoals de apostelen de Heilige Geest ontvangen hebben om een wonderlijk leven te lijden en Christus kenbaar te maken niettegenstaande alle moeilijkheden , zo is dat voor ons nu nog steeds hetzelfde. Dat bedoelt Jezus met de bron, opborrelend tot overvloedig leven. Het verwijst naar blije en krachtige gelovigen.
Geloven dat Jezus de zoon van God is en dat ik mijn leven totaal tot Hem kan richten om zo God te bereiken is een actie van de wil .
Dagdagelijks. Laten we een actieve liefdesrelatie met Hem opbouwen om zo te doen wat Hij verlangt.
Dit is misschien een opdracht voor onze voorbereiding naar het feest van Jezus verijzen. Want door Zijn verrijzenis komt de kracht van de heilige Geest tot ons, Hij laat ons nooit als wezen alleen achter. Hij is Godmens, daarom mogen we zo op Hem vertrouwen in alles wat Hij ons zegt.
Laten we dan nu samen bidden in een uitdrukkelijk verlangen om deel te hebben aan de bron, ons te laven, ons overvloedig te voorzien, fris, onophoudelijk en leven gevend voor onszelf en anderen.
God, leer ons geloven, geloven dat U van ons houdt. Laat ons vandaag beslissen om naar U toe te komen, of terug naar U toe te komen.
Vergeef ons onze fouten die ons verhinderen tot U te komen, om te drinken van uw water en uw bron te worden
Door uw water kan het gras in ons leven terug groen worden.
Geef ons de kracht om te beslissen het goede te doen en te stoppen met hetgeen fout is. Wij bidden u heer verhoor ons gebed
God,Leer ons leven in de kracht van de heilige Geest om zo te zien wat u juist van ons verwacht.
Wanneer we echt en eerlijk verbonden willen zijn met U , laat ons dan toe
om stil te zijn en vragen stellen
Leer ons luisteren naar uw antwoord, naar hetgeen op moment van contact met U, in onze gedachten komt , of iets wat we door mensen vernemen of misschien lezen.
Leer ons uw teken te zien Heer. Leer ons ook aanvaarden dat het anders is of nieuw en misschien niet zoals we verwachte hadden.
God, geef ons de kracht om U te vertrouwen, zo kan u ons leven leiden en zegenen.
wij bidden u, leer ons uw water drinken. Behoedt ons voor al het andere . We worden er door overspoelt. Dikwijls leidt het tot verslaving, of tot geen tijd hebben voor de echte belangrijke dingen of we leven in angst. Leer ons selecteren , ten gronde. Leer ons neen zeggen tegen al wat verslavend is , het maakt ons kapot in plaats dat het een bron wordt tot overvloedig leven.
God , we bidden nu even speciaal voor mensen die verslaafd zijn aan alcohol of coke of andere drugs. Laat hen de waarheid zien. Laat hen inzien dat ze echt een probleem hebben. Leer hen bidden voor hun redding, die éne dag. 1 dag zonder drugs of alcohol , maar wel met uw ‘levend water’. En dan de volgende dag weer die éne dag zonder drugs of alcohol, maar wel uw levend water. God het is voor hen verschrikkelijk moeilijk, leer hen zo bidden tot u, de redding van elke keer die éne dag . Die éne dag laven aan uw bron en dan weer de volgende dag. Geef hen de kracht om op zoek te gaan naar mensen die hen kunnen helpen.
We kunnen God leren kennen door te luisteren naar wat Jezus over God te vertellen heeft. Door hem kunnen we God ontdekken. God openbaart zich in Jezus woorden en daden. God is liefde, door zijn immense liefde voor ons zonder voorwaarden geeft Hij richting in ons leven .Hij zal ons beschermen als een Herder en Hij zal altijd aanwezig zijn voor ons.
We zitten in de vasten en dat is een tijd om even stil te staan bij ons leven.
Uit het evangelie van Mat 23 1-12
Daarna richtte Jezus zich tot de menigte en tot zijn leerlingen [2] en zei: ‘De schriftgeleerden en de Farizeeën hebben plaatsgenomen op de stoel van Mozes. [3] Houd je dus aan alles wat ze jullie zeggen en handel daarnaar; maar handel niet naar hun daden, want ze doen zelf niet wat ze jullie voorhouden. [4] Ze bundelen alle voorschriften tot een zware last* en leggen die de mensen op de schouders, terwijl ze zelf geen vinger uitsteken om die te verlichten. [5] Al hun daden zijn erop gericht om door de mensen gezien te worden. Ze verbreden immers hun gebedsriemen en maken de kwastjes aan hun kleren langer, [6] ze verlangen een ereplaats bij feestmaaltijden en in synagogen, [7] en hechten eraan op het marktplein eerbiedig te worden begroet en door de mensen rabbi te worden genoemd. [8] Jullie moeten je niet rabbi laten noemen, want jullie hebben maar één meester, en jullie zijn elkaars broeders en zusters. [9] En noem niemand op aarde vader, want jullie hebben maar één vader, de Vader in de hemel. [10] Laat je ook niet leraar noemen, want jullie hebben maar één leraar, de Messias. [11] De belangrijkste onder jullie zal jullie dienaar zijn. [12] Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd.
Het is zo klaar als pompwater wat Jezus ons hier wil vertellen, . [5] Al hun daden zijn erop gericht om door de mensen gezien te worden zegt Jezus over de Farizeeën. Maar hoe zit het met onze handelingen
Kijken we even naar wat de psychologen daar over te zeggen hebben. Het is normaal en noodzakelijk dat we er alles aan doen om om onszelf ok, waardevol en belangrijk te voelen.
Iedereen doet ter alles aan om meegeteld te worden, erkend, gezien. We kunnen bijvoorbeeld spreken want dan erkent de andere mij, dan tel ik mee, ben ik iemand, maar we kunnen ook zwijgen als middel om onze macht te tonen, ik creëer dan soms onzekerheid en angst bij de andere, oei oei oei, die zegt niks, of wat zou die wel denken.
Omgaan met ons verlangen om iets te betekenen voor anderen is aards moeilijk. Wat is de juiste houding in het gebeuren van nu, soms is het zwijgen en luisteren, soms is het spreken.
Jezus zegt ons hier nederig te zijn. Aartsmoeilijk en misschien een opdracht tijdens deze vastentijd.
Paulus zegt ons duidelijk wat we moeten uitstralen: Lezen we even nog eens de brief van Paulus aan de Galaten hoofdstuk 5 vers 22-25
Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, [23] zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. [24] Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. [25] Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. Tot daar Paulus
Laat ons vandaag een starten met te groeien in onze persoonlijkheid. Door het lezen van het evangelie kunnen we zeggen en denken’ dat hebben we weeral gehad’ en zondag de mis en dan ben ik goed bezig. Neen dus. Het gaat over ons handelen en zijn, onze totale persoonlijkheid. Wanneer houden ze eens op met commentaar te geven over onze partner. Waarom willen we nooit het afwasmachine inladen op zijn of haar manier, of de douche proper achterlaten zoals zij graag heeft. Het is ook mooi geen afspraak maken zonder de andere erin te betrekken. Vindt gij dat ok ? Het is modern, het getuigt van respect, van zekerheid, ik ben belangrijk, maar jij bent voor mij even belangrijk.
God geeft ons zijn liefde en vraagt ons iets te doen voor de medemens. Dat is nederig zijn. Nederig zijn is moeilijk maar is niet iets slaps, slaafs en op de achtergrond. Christus was allesbehalve bescheiden en zijn voorbode Johannes de Doper was ook niet bescheiden te noemen. Van zijn leerlingen verwachtte Jezus van Nazareth geen bescheidenheid, maar lef nodig voor de verkondiging
Nederig zijn is iets sterks, vanuit het weten dat we alles gekregen hebben en het weten dat we nog steeds krijgen . Het is weten dat God klaar staat met zijn immense vaderliefde voor zijn kinderen. Het is weten dat we Zijn kracht krijgen om dingen te kunnen uitvoeren. Jezus vraagt ons niet ‘slaafs’ te zijn maar te leven vol blijheid, kracht en passie en zonder leugens voor de echte droom voor ons leven.
Als ons diepste verlangens in overeenkomst zijn met Gods verlangen dan mogen en moeten we daarvoor al onze krachten inzetten en ons leven soms zelf opnieuw bijsturen of een nieuwe richting geven.
Nederige blije mensen, die hun talenten en diepste verlangens waar maken tot vreugde van zichzelf en van anderen, dat is Gods droom voor ons leven hier op aarde.
Nederigheid waartoe Christus ons aanzet is niet hetzelfde als bescheidenheid. Nederig wijst op gelijkheid , niet beter maar ook niet minder dan de andere. Nederigheid is de houding van een krachtige dienaar, iemand met passie en overtuiging. De dienaar die helper is , niet omwille van zichzelf maar omwille van God. De dienaar die Gods liefde doorgeeft aan zijn naaste. Nederigheid is een deugd van mensen die zich in moeilijke tijden blijven onderwerpen en gehoorzamen aan God.
Een nederig mens is zich bewust van zijn fouten, maar nederigheid houdt ook tevredenheid en blijheid in, energie en vreugde
Het koninkrijk van de hemel begint hier reeds op aarde. Jezus bracht het koninkrijk, wij kunnen er deel van zijn door ons geloof in Jezus , door te leven zoals God het wil. Nederig van hart , Gods liefde over ons laten komen , geen focus op onze eigen daden . Ons werelds beroep met al zijn verplichtingen aannemen en de diepe innerlijke gemeenschap met Christus nastreven in ons werk, wat het ook is, van huisvrouw of poetsvrouw, tot topdirecteur of rentenier.
Nederig Gods liefde over ons laten komen en zijn liefde doorgeven aan anderen. Nederig in waarheid denken en handelen
Laat ons bidden dat we geraakt mogen worden door God,
God geef ons nederigheid. Jezus vraagt het ons, niet slaafs, maar vol blijheid, kracht en passie, zonder leugens voor de droom voor ons leven. Laat ons attent zijn voor anderen, elke dag, spreekt door ons, geef ons de juiste woorden , laat ons de juiste dingen doen in nederigheid
Bidden we om onze bereidheid met lege handen voor God te staan, God te zeggen: alles is goed Heer , ik ben er voor U vandaag en morgen en altijd, mijn daden zijn er niet om bij U in een goed daglicht te staan , maar alleen om uw liefde door te geven’.
Wij bidden u Heer verhoor ons gebed
Amen zeggen is een bevestiging, het zij zo , het is geen gelatenheid maar een wens, het is een woord dat bindt, het is Ja zeggen. Het is het goede antwoord geven , antwoord op het eerste woord van God, het is God dienen, het is een houding en een reageren zoals in de 10 geboden van Mozes, een doen wat in de wet staat, de belofte zo ernstig nemen dat ge er een leven kunt op bouwen. Het is gehoorzamen, ja ik ga dat doen. Dat wensen wij u toe .
MATTEUS 6,7-10 wat bedoelde Jezus met uw wil geschiede
MATTEUS 6,7-10
Vasten is de periode voor Pasen, het feest van de opstanding, kan helpen om de ware betekenis van het lijden en sterven van Jezus Christus door te laten dringen.
Vasten: is veel meer dan het zich onthouden van voedsel. Het gaat over ons gehele zijn. Wanneer doen we iets om een beter mens te zijn. Wanneer laten we ons niet drijven op ons normale doen. Dat kunnen we dikwijls niet alleen, we hebben daarvoor inzicht en kracht nodig. Dat kunnen we bereiken door bij te leren om beter mens te worden. Wij christenen doen dat door naar de woorden van Jezus te luisteren. Bij hem vinden we op alles een antwoord over alle onderwerpen, over onze totale zin en reden van bestaan, ons leven hier op aarde.
uit de evangelietekst van Matteus 6,7-10 [7] Bij het bidden moeten jullie niet eindeloos voortprevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan woorden verhoord zullen worden. [8] Doe hen niet na! Jullie Vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog vóór jullie het hem vragen.
Laat uw koninkrijk komen en uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel.
Wij staan vandaag stil bij wat Jezus bedoelde met uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.
Waar Gods wil geschiedt, daar is de hemel, waar Gods wil wordt genegeerd, daar is de aarde
Met andere woorden, de hemel is waar er overeenstemming heerst met wat God wil. Wil en waarheid zijn één.
De aarde wordt hemel wanneer er Gods wil gebeurt. Aarde blijft aarde als men Gods wil negeert. Daarom bidden we dat het op aarde wordt zoals in de hemel.
Dat aarde een hemel wordt.Maar wat is Gods wil?
God heeft ons zijn 10 geboden gegeven. Het zijn woorden van God zelf.
Deze 10 geboden staan allen verweven in de vele teksten van het evangelie.
Wat God wil komt voor uit ‘Wie’ Hij is. God is liefde en God staat voor waarheid.
Omdat ons bestaan van God komt kunnen wij ondanks al de wereldlijke invloeden toch op weg gaan om de wil van God te doen. Maar het blijft onze persoonlijk keuze dag na dag.
Er is een diep verankerd medeweten met God dat wij hier op aarde geweten noemen.
Het ‘medeweten’ van God, daar willen we het tegenwoordig niet meer over hebben
Wie over ‘het geweten spreekt’ wordt ouderwets genoemd.
Toch weten we allemaal wanneer we verkeerd handelen.
We moeten ons durven afvragen:
Bemin ik God bovenal?
Doe ik mijn best voor mensen rondom mij? Maak ik tijd om met mijn kinderen te praten? Wat zou Jezus antwoord zijn voor mij?
Ben ik eerlijk? Drink ik niet te veel? Wat met mijn seksualiteit? Durf ik naar mijn gedrag te kijken?
Als we over dit alles willen nadenken, ons concentreren op de waarheid, dan weten we het antwoord. Maar we verdringen het meestal omdat het soms moeilijk is. Of we doen op andere vlakken dan maar wat beter ons best. We doen dat dan om ons schuldgevoel weg te vegen.
We willen er niet aan denken omdat het pijn doet of omdat we reeds gewoon zijn om met een schuldig gevoel te leven.
We vernietigen zo onszelf en ook onze vrijheid.
We worden ook beperkt in ons manier van leven.
Onwaarheid in ons leven verhindert ons het goede te doen. Zo is het ook met de wil van God. We kunnen enkel maar blije christenen zijn als we ten volle leven zoals God het wil.
Ben ik bereid God de leiding in handen te geven voor mijn leven en zijn wil te volgen?
Wanneer we onze eigen wil volgen, worden we weggesleurd van Gods wil.
Mijn voedsel is de wil doen van Hem die mij gezonden heeft, zegt Jezus.
Jezus leeft om de wil van God te doen. Dat moet het ook voor ons zijn. Leven om de wil van God te doen, met onze talenten, in onze specifieke situatie.
We moeten vragen aan God om ons daarbij te helpen.
Maar Jezus zei ook , laat de kelk voorbij gaan, met andere woorden , soms is het moeilijk en willen we Jezus niet volgen en Gods wil niet doen.
Soms krijgen we tegenslag op tegenslag.
Maar niet mijn wil, maar uw wil geschiede zei Jezus dan.
Jezus is de hemel, in Hem en door Hem geschiedt Gods wil.
Wij kunnen dit nooit op eigen kracht.
Onze eigen wil sleurt ons steeds weg van Gods wil.
Maar door bij Jezus te horen ,te lezen wat Hij gezegd heeft ,tegen hem te praten gedurende onze dag, leren we om Gods wil te doen.
Gods wil doen weten we, door een actieve aandacht, in de kracht van de H.Geest, waardoor we kunnen zien en begrijpen en kunnen antwoorden op Gods uitnodiging.
We moeten bidden om kracht van de heilige Geest. Het is beschikbaar.
Soms zijn we bereid Gods wil te doen maar we zijn verward . Vertrouw dan op de heilige Geest , die geeft kracht om uit die verwardheid te geraken.
Maar dan moeten we ook geloven dat God het beste met ons voor heeft, dat wil zeggen dat we ook bereid moeten zijn om God te danken voor het ontvangen van een andere richting, een ander gebeuren, een andere oplossing.
Christen zijn betekent ten diepste verbondenheid hebben met Onze Vader dicht bij Hem mogen komen, bij Hem horen, contact hebben met God. Christen zijn betekent, door geloof in Jezus Gods, genade krijgen en de kracht van de Heilige Geest.
Laat ons bidden om groei in ons christen zijn:
Heer ,We hebben u nodig, we verlangen naar een leven in relatie met u.
We beseffen dat we teveel op onze eigen energie en op onze eigen denken vertrouwen. We durven niets uit handen geven.
Geef ons kracht om u te vertrouwen als er iets anders gebeurt dan wat we willen. Geef ons dan de kracht te geloven dat dit uw wil is en dus beter voor ons, zelfs al begrijpen we dat niet.
God, we willen U blijven vertrouwen terwijl we in pijn of in angst leven of geconfronteerd worden met de dood. We willen blijven zeggen, uw wil geschiede, help ons uw belofte te herinneren, eeuwig leven in uw nabijheid, na onze dood.
Help ons om te geloven dat u ook hier bent, dichtbij in de ziekenkamer, in het bed, in ons huis waar we ons alleen voelen.
Gij zijt onze bron voor ons leven, geeft ons de kracht voor onze blijheid, zelfs in de meest moeilijk momenten
We vragen U ons te wapenen tegen ons wereldlijk denken en handelen, geef ons een schild om ons te beschermen.
we geloven wel dat er iets is! 'geloven aan God' of 'geloven in God'
Vele mensen zeggen “we geloven wel dat er iets is, maar we zullen wel zien en afwachten”.
Wat is juist: 'geloven aan God' of 'geloven in God'?
In de grote verklarend woordenboek vinden we bij het thema geloven “aan” God: "vast overtuigd zijn dat iemand of iets niet alleen in de verbeelding, maar in werkelijkheid bestaat, dus tot erkenning komen dat iets onvermijdelijk is".
Geloven “in” God bestaat ook; dit heeft de betekenis 'vast vertrouwen op'. Geloven in God betekent volgens het woordenboek"overtuigd zijn van Gods bestaan en van de waarheid van de goddelijke openbaring.
‘In’ God geloven heeft dus te maken met Gods woorden, ons verteld door Jezus. Het gaat over God kennen en een ontmoeting met God. Geloven en liefhebben doen we met ons hart, ons hoofd en onze handen. Geloven ‘in’ God is een liefdesrelatie hebben met God. Geloven ‘in’ God raakt ons bestaan, men gelooft in God en Jezus van Nazareth , wat overgave en navolging insluit. Het is iets dat groeit en het leven verandert , iets dat redt en heil brengt.
Geloven ‘in’ God is ook ‘aan’ Hem geloven. Geloven ‘aan’ het bestaan van God is echter NIET in een toegewijde redding van God geloven. Aan God geloven wil zeggen dat iemand toch zelf de gang van zaken van zijn leven controleert. In God geloven wil zeggen dat we de gevaarlijke bereidheid tonen om voor God door het vuur te gaan en de controle en leiding voor ons leven in Zijn handen durven te leggen. Dat betekent dat we ons leven, ons doel en denken afstemmen op God zoals dat in Jezus herkenbaar opdaagt, ook wanneer de impulsen die hij uitzendt tegen de maatsschappelijke trends ingaan. Geloven ‘in’ God is geloven in de levende christus en is een meer bevrijdende boodschap. Het vraagt geen slaafse houding maar een intense bereidheid zich af te vragen wat zou Jezus nu doen. Wat zou hij nu zeggen, hoe moet ik mijn leven richten welke is de volgende stap die ik moet nemen.
Als we bereid zijn ons vertrouwen op God te stellen zal Hij zich laten kennen. Dit is het begin van onze relatie met de liefhebbende levende God Het geloven gaat ergens over. Eerst hebben we dus kennis, informatie nodig. We moeten er weet van hebben en moeite doen om het te verkrijgen, zo zullen we merken dat we Hem werkelijk kunnen kennen.
We ontdekken dat we op Gods woorden mogen vertrouwen, dat zijn woorden waarheid zijn.
We lezen zo enkele zeer belangrijke verzen uit de bijbel waar God ons dingen duidelijk wil maken. Het zijn er een heleboel, we maken een korte selectie van belangrijke uitspraken waadoor het we ons veilig voelen in ons geloven in God.
[9] En hierin is Gods liefde ons geopenbaard: God heeft zijn enige Zoon in de wereld gezonden, opdat we door hem zouden leven. [10] Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden.1 joh 4,9-10
[7] In jezus zijn wij door zijn bloed verlost en zijn onze zonden vergeven, dankzij de rijke genade [8] die God ons in overvloed heeft geschonken , uit de brief aan de christenen van Efeze, 1,7
[8] Als we zeggen dat we de zonde niet kennen, misleiden we onszelf en is de waarheid niet in ons. [9] Belijden we onze zonden, dan zal hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad. 1 joh 1,8-9
Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft joh 3,16
[10] Een dief komt alleen om te roven, te slachten en te vernietigen, maar ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid. [11] Ik ben de goede herder. Een goede herder geeft zijn leven voor de schapen. Joh 10, 10-11
Jezus zegt : "[37] ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. [38] Dat is het grootste en eerste gebod. [39] Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Mat 22,38
Al sprak ik de talen van alle mensen– had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong of een schelle cimbaal. [2] Al had ik de gave om te profeteren en doorgrondde ik alle geheimen, al bezat ik alle kennis en had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn 1 cor 13,2
Paulus schrijft : [1] Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien.
Door te luisteren naar wat Christus zegt kunnen we in God geloven.( de Romeinen 10:17) Maar we hebben weinig tijd en hoe moeten we eraan beginnen. Een eerste stap is alleen eens het evangelie van Johannes te lezen. Door Johannes krijgen we kort en snel reeds een idee van wie Jezus is.
Er blijven twijfels, teleurstellingen en verdriet , maar geloven is een dynamische relatie die we aangaan met God . Geloven is een levenslang proces, waarin we over bergen en door dalen zullen komen om steeds meer en meer te groeien als persoon tot we onwankelbaar worden als kinderen van God, hier op aarde en voor het eeuwig leven.
Laat ons bidden om dit onwankelbaar geloof te mogen ontdekken.
Als je vrede wil hebben moeten we ons denken ook sturen voor die vrede
[27] Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.
De vrede hebben we het al zegt de bijbel ons, waarom hebben we dan geen vrede met ons leven , omdat we de onvrede toelaten.
Kies wat juist is en waar. Beslis vrede te hebben, ik heb het gekregen ik ga het beware. Ik wil niet overhoop zijn en door mijn emoties mijn leven laten leiden .
Ik kan het niet helpen, ik wou dat ik het kon, Ik ben boos .
Er zijn mensen die vlug tevreden zijn en anderen die alles onder controle hebben. De enen leven met handen die controleren, anderen leven met open handen. We moeten leren om vol vrede te zijn, maar mensen storen me, dingen storen me flits het door mijn hoofd.
Onvrede is verloren tijd.
We kunnen veranderen en stoppen met alle excuses aan te voeren, ik kan mezelf controleren als ik dat wil. Ik kan er voor kiezen anders om te gaan met de rommel van de kinderen. Stel u voor dat plots de buurvrouw in de kamer staat, dan zal de toon van mijn spreken direct veranderen. Dus kan ik het . Ik kan mezelf controleren.
God is degen die ons het meest waardeert, voor Hem moeten we ons gedrag, onze woorden onder controle houden .
We moeten Hem al het goede van ons laten zien en dat kunnen we als we dat willen. Ik kan er voor kiezen niet het zoveelste verwijt aan mijn man te geven of aan de kinderen. Ik kan er voor kiezen geen kwaad te spreken over de buren
De opmerking; “Ik kan het niet helpen ik ben nu eenmaal zo, ik moet het eens kunnen zeggen” is niet juist , we kunnen leren de juiste woorden te gebruiken.
In de bijbel lezen we in de eerste brief bij petrus. ‘Wie het leven liefheeft en gelukkig wil zijn, moet geen laster of leugens over zijn lippen laten komen, [11] hij moet het kwaad uit de weg gaan en het goede doen, en voortdurend vrede nastreven. [12] Want de Heer verliest de rechtvaardigen niet uit het oog en luistert naar hun gebeden, maar hij keert zich tegen wie kwaad doen.1 Peter 3,11
Geen exuses meer ik kan mezelf controleren, Zoek vrede en zoek het met energie. Ga ervoor met alle kracht die je hebt. Vrede wil niet zeggen, slap zijn en passief, echte vrede is vol vreugdevolle kracht. Door die vrede zijn we tot veel in staat.
Soms blijven we rondlopen met schuld, Zo voelde een vriend zich schuldig omdat hij toch niet lief genoeg was geweest voor zijn net overleden vrouw. Maar we moeten weten dat wanneer we God om vergiffenis gevraagd hebben, het dan ook echt vergeven is.
God wil dat we ons leven vullen met vrede en vreugde.
Jezus betaalde een hoge prijs voor mijn vrede Een mooi dankgebed is : Uw wil voor vrede en vreugde wil ik beleven. Ik zal daar alle kracht voor inzetten
Vrede met God , vrede met jezelf en vrede met anderen, dat is zo wat de volgorde.
Als je jezelf niet goed vind kan je niet van anderen houden. Zoveel energie zit in angst, ongeloof en negativiteit.
vrede met mensen is heel belangrijk en is niet gemakkelijk. We moeten bereid zijn zonder voorwaarden van iemand te houden , mensen accepteren zoals ze zijn. Enkel God kan een persoon veranderen. Zo heb ik het zelf moeilijk met iemand op mijn werk die vergaderingen voorzit en altijd lacht met haar eigen woorden terwijl er niets te lachen valt. Ik ben niet fier op mezelf maar ik heb er moeite mee haar te respecteren in haar autoriteit. Ik probeer me echter correct te gedragen en nooit een negatief woord te spreken over haar. Enkel mijn echtgenoot weet van mijn gevoelens.
Je kan nooit mensen veranderen, diep vanbinnen verander je mensen niet. Het is zoals iemand die intens van sport houdt. Er zijn mannen die van alle balspelen houden en onrustig in hun zetel zitten tijdens de match. Soms zien ze tv , luisteren tegelijk naar commentaar op de radio en tegelijk riemen ze hun sportschoenen aan. Wij veranderen onze mannen niet omdat wij dat zo graag willen. Er is ook nog een factor van fout. De vrouw op mijn werk maakt geen fout door haar lachen, de onrustige man maakt geen fout in zijn sportentousiasme. Het wordt fout als iemand er echt schade van ondervind. Zo gebeurt het dat kinderen niet mogen spreken of iets vragen tijdens een voetbalmatch op tv, papa wordt dan boos, dat is dan niet juist.
Maar wij willen ook dat mensen ons aanvaarden zoals we zijn. Als iemand dus iets doet waar wij last van hebben dan moeten we daar niet zo zwaar aan tillen. Soms moeten mensen leren van hun fouten. Als we ons teveel bemoeien met anderen dan gaat onze eigen vrede en vreugde gestolen worden.
Vrede met onszelf, dat wil God voor ons. God maakt geen afval.
Moeten we tevreden zijn met een beetje geluk , een beetje geloof in God, een beetje welkom, een beetje overeenkomen ? Neen, dat is niet juist, God vraagt meer! Hij vraagt om moed en kracht tot wat in onze mogelijkheden ligt
Lieve God laat ons de woorden van het evangelie begrijpen om zo ons leven te richten naar het voorbeeld van Jezus.
uit het evangelie van Markus 2,1-12
[1] Toen hij enkele dagen later terugkwam in Kafarnaüm, werd bekend dat hij weer thuis was. [2] Er stroomden zo veel mensen toe dat er zelfs voor de deur geen plaats meer was, en hij verkondigde hun de heilsboodschap. [3] Er werd ook een verlamde bij hem gebracht, die door vier mensen gedragen werd. [4] Omdat ze zich niet door de menigte konden wringen, haalden ze een stuk van het dak weg boven de plaats waar Jezus zat, en toen ze een opening hadden gemaakt, lieten ze de verlamde op zijn draagbed naar beneden zakken. [5] Bij het zien van hun geloof zei Jezus tegen de verlamde: ‘Vriend, uw zonden worden u vergeven.’ [6] Er zaten ook een paar schriftgeleerden tussen de mensen, en die dachten bij zichzelf: [7] Hoe durft hij dat te zeggen? Hij slaat godslasterlijke taal uit: alleen God kan immers zonden vergeven! [8] Jezus had meteen door wat ze dachten en dus zei hij: ‘Waarom denkt u zoiets? [9] Wat is gemakkelijker, tegen een verlamde zeggen: “Uw zonden worden u vergeven” of: “Sta op, pak uw bed en loop”? [10] Ik zal u laten zien dat de Mensenzoon volmacht heeft om op aarde zonden te vergeven.’ Toen zei hij tegen de verlamde: [11] ‘Ik zeg u, sta op, pak uw bed en ga naar huis.’ [12] Meteen stond hij op, pakte zijn bed en ging weg; allen die dit zagen, stonden versteld en loofden God. ‘Zoiets hebben we nog nooit gezien,’ zeiden ze.
De mensen zochten een mogelijkheid om de lamme binnen te brengen en hem voor Jezus neer te zetten. Maar omdat ze vanwege de menigte geen kans zagen om hem binnen te brengen, gingen ze het dak op en lieten ze hem met bed en al tussen de tegels door neer in de kring voor Jezus
Belangrijk is te weten dat gehandicapte mensen in de joodse samenleving van toen overal buitengesloten werden. Hun handicap werd gezien als een straf van God.
Tegen die achtergrond krijgt de uitdrukking: "ze zochten een mogelijkheid om hem binnen te brengen" al een sterke symbolische betekenis: het vraagt moed van deze vier vrienden om tegen de gangbare opvattingen in een mogelijkheid te zoeken voor hun vriend om hem "binnen" te brengen. Binnen, betekent: hem erbij laten horen. Deze vrienden geven met hun gedrag blijk van het feit dat ze zich niet kunnen neerleggen bij de gangbare opvattingen: ze komen in verzet, ze laten zich er niet door 'verlammen'.
Ze zetten de lamme "voor Hem neer": ze lokken een rechtstreekse confrontatie uit tussen hun verlamde vriend, waarvan we kunnen aannemen dat ze hem als mens goed kennen en groot vertrouwen hebben in zijn geloof en zijn menselijkheid (zo niet, zouden ze hier niet aan beginnen!). Ze willen de God waar Jezus over spreekt beter leren kennen door hem te confronteren met de situatie van hun vriend. Zal hij veroordeeld worden door Jezus, zoals hij veroordeeld wordt door de joodse wet, of neemt Jezus het voor hem op?
Het is niet voor niets dat er staat dat de vrienden "vanwege de menigte geen kans zagen om hem binnen te brengen". Inderdaad, het is de menigte die de impasse in stand houdt: hun oordeel isoleert de lamme en neemt elke kans op een menswaardig bestaan weg. De menigte is een muur waar het leven van de lamme op stukloopt.
"Ze gingen het dak op": ze stellen zich boven de menigte, ze vechten zich erboven uit, ze durven vanuit een nieuw perspectief in deze situatie te gaan staan. Het dak staat symbool voor een perspectiefwissel: van verdrongen worden door de menigte, naar er bovenuit klimmen en daar openheid vinden: durven anders te denken, anders te doen dan vastgeroeste opinies toelaten. Vanaf dan krijgt het verhaal plots vaart. De impasse is dan reeds doorbroken: immers er is nu ruimte voor ontmoeting. Verder in het verhaal zal blijken dat Jezus eigenlijk niets anders doet dan zeer veel bevestiging geven op wat de vrienden en de lamme bewogen heeft om deze krachttoer uit te halen: zij werken toe naar een wonder, daar is Jezus ondubbelzinnig duidelijk in: 'uw geloof heeft u genezen', zegt hij
"voor Jezus" gebeurt iets dat door iedereen als een diep, aangrijpend en verwonderlijk gebeuren ervaren wordt: er komt opnieuw beweging in het leven van de lamme die tot daarvoor compleet vast zat in een uitzichtloos perspectief. "In de kring" wil zeggen: doordat zijn isolement doorbroken wordt en hij erbij mag horen en "voor Jezus" wil zeggen: hij is een volwaardig mens in de ogen van de God waar Jezus voor staat; het juk van zonde, van 'eigen schuld dikke bult' valt van hem af. Hij verdient respect als mens. En dit zowel in de ogen van God als in de ogen van zijn medemensen. Dat brengt herstel, genezing teweeg.
De mensen in de Bijbelverhalen hebben een diep geloof in Jezus en doen wat Jezus hen vraagt. Ze doen wat ze moeten doen en God doet de rest. Daardoor kan de lamme lopen en de blinde zien
Wij mogen niet opgeven, volhouden en stappen zetten , hoe klein ook, we moeten blijven verder gaan . Het vraagt om een verbondenheid in diep geloof met God.
Niet blijven treuren om dingen die gebeurt zijn in het verleden, je kan je verder leven niet in verdriet, angst of boosheid blijven. Natuurlijk hebben we tijd nodig om dingen te verwerken, maar als we doen wat we moeten doen, zal God de dingen doen die we niet kunnen doen. Hij zal ons de kracht geven om stappen te zetten , maar wij moeten de eerste stap willen zetten en blijven zetten.
Je kan het verleden niet meer veranderen, er zijn dingen die we verliezen, sta op en wandel , ga verder vraagt God ons. Laat ons bidden tot God dat Hij laat zien wat wijzelf moeten doen. We weten dat we Zijn kracht en genade krijgen..
God u vraagt ons om heel ons leven stappen te zetten, stappen in verantwoordelijkheid , stappen in de kwaliteit van onze relaties, stappen in dienstbaarheid, stappen in kwaliteit van onze communicatie, stappen in vergiffenis geven en vragen. Kwaliteit in die dingen die onze relatie met onszelf en de anderen ten goede komt, zoals hulp bieden, administratie in orde houden, geld goed beheren, respect voor het anders zijn, ruimte geven in plaats van eisend zijn.
Vele mensen blijven dikwijls enkel stilstaanbij de wereldlijke waarden, meer reizen maken, meer geld verdienen, meer macht, meer comfort. Meer eisen ,verwijten, beperkingen en regels. We maken onszelf wijs dat dit alles ook vooruitgang is voor ons leven. Het maakt ons leven gemakkelijker , mag dat niet? Wat zou Jezus hier op antwoorden? Ik denk dat hij verwijst naar Gods geboden.
Is er nog tijd voor gebed en communicatie met de éne God , is er nog tijd om de zevende dag in teken van Gods glorie door te brengen , tijd en aandacht voor onze kinderen en familie, tijd voor de partner. Ik denk dat Jezus ons vraagt om aandacht voor kwaliteit in communicatie en luisteren , aandacht om ruimte scheppen voor wat anders is en voor ons ongemakkelijk.
Eenvoud brengt echte waarden dichterbij, gewoon eens thuis blijven, gezelschapspelen spelen, eenvoudige maaltijd, eenvoudige aanleg van de tuin. We moeten ons eens afvragen waarom moet alles perfect in orde zijn in die tuin, is het om belangrijk te zijn voor de buren, geen kritiek te krijgen, te laten zien wat ik kan, of, werk ik in de tuin zoals de heilige Franciscus, met liefde om God te loven en te prijzen voor zoveel schoonheid ,met dankbaarheid en respect om het wonder van het groeien , van het kleine zaad tot prachtige bloemen en planten, groenten en fruit.
Het is ook goed ons koopgedrag eens onder de loupe te nemen, minder kopen vraagt minder onderhoud, iets langer gebruiken geeft blijk van respect, iets gratis weggeven geeft vreugde. We moeten geen dingen hebben om zekerheid te voelen, het is God die ons zekerheid geeft.
God vraagt ons om op te staan, om te lopen. Hij vraagt ons doe wat je kan en ik zal zorgen voor de rest als je met mij in verbondenheid wil leven. In verbondenheid wil zeggen in geloof en vertrouwen dat God bestaat en dat Jezus, Gods Zoon ons de weg wijst die we moeten volgen.
Sta op en wandel. God vraagt niet om te rennen. Jezus had ook tijd voor de mensen. We hebben dikwijls geen tijd omdat we ons bezig houden met dingen die ons meer wereldlijk genot brengen, we verdienen meer, we amuseren ons meer. Maar is het echt zo belangrijk alle voetbalmatchen op televisie te volgen? Is het echt zo belangrijk om de volgend move voor een carrière met een hoger loon. Alles mag als we onszelf naar Jezus waarheid maar kritisch durven bekijken in ons denken doen en laten.
Lieve God
Jij zegt op te staan en voor te gaan. Begrijpt u niet dat onze tegenslagen zo groot zijn dat we liever blijven zitten. Maar U vraagt toch op te staan en Jezus geeft ons de lamme als voorbeeld. We willen de lamme volgen en weten dat we daarvoor de kracht krijgen van de heilige Geest. Geef ons ook de kracht te geloven in deze kracht die voor ons altijd beschikbaar is en als we met u in verbondenheid leven zullen we die kracht ook ervaren.
Matteus 12,30-32 we vergeten de H Geest gemakkelijk!
Matteus 12,30-32 we vergeten de H Geest gemakkelijk!
Het geloof heeft inhoud, Als we geloven dan doen we iets, dan herdenken we Jezus geboorte, zijn sterven ,zijn verijzen, maar we moeten ook durven spreken en Jezus waarden en waarheid als voorbeeld nemen in ons leven. Daarom is het belangrijk de geloofsinhoud beter te leren kennen. We willen vandaag spreken over de Heilige geest.
We lezen uit Matteus 12,30-32
[30] Wie niet met mij is, is tegen mij, en wie niet met mij samenbrengt, drijft uiteen. [31] Daarom zeg ik u: elke zonde en elke godslastering kan de mensen worden vergeven, maar wie de Geest lastert kan niet worden vergeven. [32] En iedereen die iets ten nadele van de Mensenzoon zegt, zal worden vergeven. Maar wie kwaadspreekt van de heilige Geest zal niet worden vergeven, noch in deze wereld, noch in de komende. Tot daar de woorden van Jezus.
We lezen ook nog even de brief van Paulus aan de rom 8 , 6-8
Ons leven wordt immers niet langer beheerst door onze eigen natuur, maar door de Geest. [5] Wie zich door zijn eigen natuur laat leiden is gericht op wat hij zelf wil, maar wie zich laat leiden door de Geest is gericht op wat de Geest wil. [6] Wat onze eigen natuur wil brengt de dood, maar wat de Geest wil brengt leven en vrede. [7] Onze eigen wil staat vijandig tegenover God, want hij onderwerpt zich niet aan zijn wet en is daar ook niet toe in staat. [8] Wie zich door zijn eigen wil laat leiden, kan God niet behagen.
We vergeten de Heilig geest gemakkelijk, die Geest van God. Hij komt veel minder in beeld dan de Vader en de Zoon.
De Geest is geen versierseltje, geen speeltje voor theologen. Gods Geest is het leven dat ons bezielt.
Misschien kunnen we het vergelijken met een spirituele ademhaling. We ademen Gods Geest in en ontvangen zo Zijn genade en kracht. Wat negatief is ademen we uit: de schuld voor onze fouten en daarmee onze machteloosheid, onze kwaadheid , ons verdriet, onze angst.
Alles wat bestaat, bestaat omdat Gods Geest het bezielt. Hij schept en herschept. Gods Geest wordt ons geschonken, door Jezus. Aan het einde van zijn leven, als Hij zijn leerlingen verlaat, spreekt Jezus over de Helper die komen zal.
We kunnen de Heilige Geest vragen om ons Jezus te tonen,ons Hem doen kennen als de Levende Heer. Want de Geest leidt ons naar de Zoon, de Zoon leidt ons naar de Vader.
Spreken over de Geest is spreken over Gods verlangen naar intimiteit en vriendschap met ieder van ons.
Kiezen voor Jezus wil zeggen God vrijgevig laten zijn, ruimte maken voor zijn Geest. Hem in ons werkzaam te laten zijn. We moeten de heilige Geest vertrouwen, door Hem zullen we kracht krijgen. Want Gods Geest wil werkzaam worden in ons leven, in deze wereld. Als wij vragen om Gods geest en kracht dan zal Hij ons helpen om naar waarheid te spreken en te handelen.
Gods geest woont in ons door Jezus verrijzenis en door de kracht van Gods geest zullen we onsterfelijk worden.
God is onze vader. Paulus schrijft verder: Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God. [15] U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’
De Heilige Geest geeft Kracht. Om de druk van het wereldlijk denken te weerstaan hebben we de deugd van kracht nodig, ons geschonken door de h. Geest.
Het is deze deugd waardoor iemand kan voldoen aan het vervullen van de verplichtingen van alle dag. Deze deugd vindt echter weinig erkenning in een maatschappij waar men zich overgeeft aan gemak aan de ene kant en hardheid aan de andere kant, welke wijdverspreid zijn in het economische, sociale en politieke relaties. Laffe timiditeit en agressiviteit zijn twee vormen van gebrek aan kracht welke vaak gevonden worden bij het menselijk gedrag
Vandaag nog meer dan ooit heeft de morele waarde van sterkte de steun nodig van de overeenkomende gave van de Heilige Geest.
De H geest geeft ons kracht om moedig stand te houden voor de waarheid en oprechtheid, ook daar waar geen begrip is of zelfs vijandigheid.
Bij menselijke fysieke en psychologische zwakten, moeten we de Heilige Geest vragen voor de gave van kracht om sterk te blijven en beslissend in het volgen van de goede weg.
Dan zijn we in staat om met de Heilige Paulus te zeggen: in zijn tweede brief aan de Kor , hdst 12 [10] Omdat Christus mij kracht schenkt, schep ik vreugde in mijn zwakheid: in beledigingen, nood, vervolging en ellende. In mijn zwakheid ben ik sterk.
God onze vader, we zijn u dankbaar voor de kracht die gij ons geeft door uw geest. Zo kunnen we kiezen voor wat goed is voor ons.
Daarom bidden we tot U
God, Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert, Ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven. Bundel uw licht in mij - maak het nuttig. Vestig uw rijk van eenheid nu, uw enige verlangen handelt dan samen met het mijne. Voed me dagelijks met brood en met inzicht. Maak de koorden van fouten los die me vastbinden aan het verleden, opdat ik ook anderen hun misstappen kunnen vergeven Laat oppervlakkige dingen me niet misleiden. Uit u wordt de al werkzame wil geboren de levende kracht om te handelen,
Uw woord dat alles verfraait en zich wonderbaarlijk van eeuw tot eeuw vernieuwd en begrepen wordt door eenieder die naar U op zoek gaat.
We kunnen God leren kennen door te luisteren naar wat Jezus over God te vertellen heeft. Door hem kunnen we God ontdekken. God openbaart zich in Jezus woorden en daden. God is liefde, door zijn immense liefde voor ons zonder voorwaarden geeft Hij richting in ons leven, want niets is zo moeilijk dan op eigen kracht, de richting, de zin van ons leven in te vullen.
We lezen uit het evangelie van Lukas,18,9-14
Met het oog op sommigen die zichzelf rechtvaardig vinden en anderen minachten, vertelde hij de volgende gelijkenis. [10] ‘Twee mensen gingen naar de tempel om te bidden, de een was een Farizeeër en de ander een tollenaar. [11] De Farizeeër stond daar rechtop en bad bij zichzelf: “God, ik dank u dat ik niet ben als de andere mensen, die roofzuchtig of onrechtvaardig of overspelig zijn, en dat ik ook niet ben als die tollenaar. [12] Ik vast tweemaal per week en draag een tiende van al mijn inkomsten af.” [13] De tollenaar echter bleef op een afstand staan en durfde niet eens zijn blik naar de hemel te richten. In plaats daarvan sloeg hij zich op de borst en zei: “God, wees mij zondaar genadig.” [14] Ik zeg jullie, hij ging naar huis als iemand die rechtvaardig is in de ogen van God, maar die ander niet. Want wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, maar wie zichzelf vernedert zal verhoogd worden.’
Het is zo klaar als pompwater wat Jezus ons hier wil vertellen, maar het grote probleem zijn wijzelf! We zeggen of denken: Ik ben goed, op z’n minst heb ik steeds goede bedoelingen, ik ben rechtvaardig, ik geef op zijn minst toch iets, anderen geven niets. Ik ben beter, anderen begrijpen me gewoonweg niet, zij zijn het probleem, ik niet. Ik lieg niet en bedrieg niet en als ik toch eventjes ….dan is dat niet liegen, het is om bestwil. Ik moet soms wel liegen anders ben ik de dupe.
En zo gaan we door. Goede Farizeeërs zijn we.
Wij bedanken God dat we nu even samen mogen luisteren naar Jezus woorden; Zo hebben we kans om te herkennen en erkennen dat we huichelaars zijn, dikke nekken, sukkelaars die klagen en zagen omwille van anderen, zwakkelingen die eisen als sterke erkend te worden of als sukkelaar hulp verdienen.
Wij wachten op antwoorden, wij willen wereldlijke wonderen zien, wij zijn eisend naar onze medemens. We maken God tot ‘niet perfecte God’. Want als Hij perfect was , dan zou de wereld er anders uitzien en zouden wijzelf niet zoveel tegenslag hebben. We stellen God verantwoordelijk voor al het lijden. Als het ons goed gaat hebben we geen tijd en als het ons slecht gaat geeft Hij niet wat we vragen. We maken ons eigen waarheden voor ons leven. Zoals: Als God goed is en liefdevol dan laat Hij toch toe dat we euthanasie plegen. We verplichten zo God om onze waarheden te volgen.
Jezus zegt ons hier nederig te zijn. Nederig zijn begint met bidden en danken
Waarom bidden we niet in momenten van gezondheid ,om sterkte te staan en Hem niet te vergeten wanneer we ziek zullen zijn en tegenslagen ondervinden. Waarom danken we God niet bij een tegenslag omdat het nog veel erger had kunnen zijn. Wanneer iemand ons beroofd maar hij laat ons in leven moeten we God danken om dit gebeuren. Wanneer de wagen perte total is, maar we zijn niet levensgevaarlijk gekwetst moeten we God danken. Wanneer we een gehandicapt kind hebben maar de mensen in de instelling zijn erg vriendelijk, dan moeten we God danken.
We moeten dus eigenlijk bidden en danken om alles. Echt geloof zit in ons hart , aandacht voor onze gelovige keuze geeft ons een scheppende kracht. Maar wat is de scheppende kracht van een gelovige?
Iets scheppen voor uzelf of anderen geeft vreugde, ook voor niet gelovige mensen. Als ge goed kunt breien dan gaat ge toch iets breien voor uzelf of iemand anders, als ge goed kunt schilderen dan gaat ge toch iets creëren, een goede kok die gaat toch koken voor anderen.
Wat creëert een goede gelovige? Wanneer we steeds maar wachten dan wil dat zeggen dat we met ons gelovig zijn niet echt bezig zijn, we schenken geen aandacht aan wat het betekent om gelovig te zijn.
Als we gelovig zijn moeten anderen iets aan ons hebben. Ze moeten het voelen, iets van een gouden boordje rond ons hoofd, zoals op oude schilderijen, iets uitstralen: Wat moeten we uitstralen? nederigheid en blijheid vraagt Jezus ons.
Paulus zegt ons duidelijk wat we moeten uitstralen: Lezen we even nog eens de brief van Paulus aan de Galaten hoofdstuk 5 vers 22-25
Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, [23] zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. [24] Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. [25] Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst
Jezus zoeken met hart geest, ziel en kracht, gehoorzaam aan zijn geboden, nederig anderen dienen door al onze talenten in te zetten. Niet omdat ik zo goed geleerd heb te breien, te schilderen, te koken, maar omdat ik van God dit talent heb gekregen en van Hem de vreugde ontvang en me blij voel als ik iets doe met dit talent ten voordele van anderen. Niet om in de belangstelling te staan maar juist het tegengestelde. God geeft ons zijn liefde en vraagt ons iets te doen voor de medemens. Dat is nederig zijn. Ik dacht vroeger altijd, ja maar ik heb het toch maar gedaan, ik ben het die de inspanning lever! Niet nederig dus, het is God die mij kracht en vreugde geeft om dit te mogen en kunnen doen. Ja, ja maar al de miserie die ik heb gehad en de wilskracht die nodig was om vol te houden , ik heb het toch allemaal maar overwonnen. Neen, het is God die mij die wilskracht gaf en de kracht om de problemen te overwinnen. Nederig zijn is moeilijk maar is niet iets slaps, slaafs en op de achtergrond. Nederig zijn is iets sterks, vanuit het weten dat we alles gekregen hebben en het weten dat we nog steeds krijgen . Het is weten dat God klaar staat met zijn immense vaderliefde voor zijn kinderen. Het is weten dat we Zijn kracht krijgen om dingen te kunnen uitvoeren. Jezus vraagt ons niet ‘slaafs’ te zijn maar te leven vol blijheid, kracht en passie en zonder leugens voor de echte droom voor ons leven.
Als ons diepste verlangens in overeenkomst zijn met Gods verlangen dan mogen en moeten we daarvoor al onze krachten inzetten en ons leven soms zelf opnieuw bijsturen of een nieuwe richting geven.
Nederige blije mensen, die hun talenten en diepste verlangens waar maken tot vreugde van zichzelf en van anderen, dat is Gods droom voor ons leven hier op aarde.
Laat ons bidden dat we geraakt mogen worden door God,
Lieve God geef ons die zoekend zijn een open hart opdat we zouden kunnen geloven en begrijpen
Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.
God geef ons nederigheid. Jezus vraagt het ons, niet slaafs, maar vol blijheid, kracht en passie, zonder leugens voor de droom voor ons leven. Laat ons attent zijn voor anderen, elke dag, spreekt door ons, geef ons de juiste woorden , laat ons de juiste dingen doen in nederigheid
Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.
Bidden we om onze bereidheid met lege handen voor God te staan, God te zeggen: alles is goed Heer , ik ben er voor U vandaag en morgen en altijd, mijn daden zijn er niet om bij U in een goed daglicht te staan , maar alleen om uw liefde door te geven’.
Ik zeg jullie: vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. [10] Want wie vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. [11] Welke vader onder jullie zou zijn kind, als het om een vis vraagt, in plaats van een vis een slang geven? [12] Of een schorpioen, als het om een ei vraagt? [13] Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de heilige Geest geven aan wie hem erom vragen.’
Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. Het is niet gemakkelijk om dit te geloven omdat we het verbinden aan onze aardse verlangens en aan ons wereldlijk denken.
We denken dan: Ik krijg niet wat ik vraag en ik krijg wel wat ik niet gevraagd heb, ellende verdriet en pijn vraag ik niet en toch is het aanwezig. Hoe moeten we dit alles dan begrijpen. God is liefde, waarom moet ik door alle ellende en tegenslag.
Beste mensen laat ons God niet verantwoordelijk maken voor onze tegenslagen. Tegenslagen en moeilijkheden zijn het gevolg van ons bestaan hier op aarde. Elke weg is verschillend. Geloven wil zeggen nederig kunnen aanvaarden dat onze weg anders is dan we verwachten . Geloven wil zeggen op zoek gaan naar wat echt is. Wat heb je aan vrienden waarmee je geen open en eerlijk gesprek kan voeren, wat heb je aan mensen die vragen stellen uit nieuwsgierigheid in plaats van uit bezorgdheid voor u. Wat heb je aan een mooi groot huis als er binnen mensen wonen die altijd ruzie maken. God is bezorgd voor ons en geeft ons kracht als we het hem vragen. Hij kan geen verdriet wegnemen , maar Hij kan ons wel doen aanvoelen om naar morgen te kijken , hij kan ons kracht geven om van onze toekomst nog iets moois te maken, maar hij vraagt ons altijd wel de stap naar Hem te zetten , vragen , zoeken, kloppen en dan gaat God met ons verder.
Het geven van God heeft te maken met genade en kracht om de aardse tegenslagen te dragen. Als we zoeken zullen we voelen dat God erg bezorgd is om ons, we zullen antwoorden vinden om onze tegenslagen beter te begrijpen en God zal alle deuren openzetten opdat we niettegenstaande de moeilijkheden toch rust kunnen vinden. Dat zie je dikwijls bij mensen in de arme landen, ze zijn blij. Wij Belgen zijn niet meer vriendelijk en gastvrij, vraag het maar aan de buitenlanders die hier wonen. Hoe komt het toch dat we die waarden verloren zijn. Omdat we op zoek gaan naar de verkeerde dingen en de verkeerde mensen. Of we zijn bang niet te voldoen aan de eisen van de anderen. Die eisen leggen we ons echter zelf op. Waarom moet ik bijna perfect zijn, omdat ik angst heb dat de andere me anders niet belangrijk gaat vinden of niet graag gaat zien en dan tel ik niet mee. Weet dat iedereen zonder enige uitzondering meetelt voor God, maar dat is blijkbaar niet genoeg voor ons. We geloven niet dat we vanuit Gods liefde al het andere zullen vinden. Waarom maken we het voor onszelf zo moeilijk? Zijn we niet nederig genoeg? Vele heilige mensen zouden ons zeggen: inderdaad, je bent niet blij met het meest eenvoudige. Daar ligt een enorme groeikans voor ons al mensen van deze luxe westerse maatschappij.
Wij zijn Gods kinderen. Kunnen wij God onze vriend en Vader noemen? Wanneer we verlangen om een bewuste en intieme verbondenheid met onze perfecte en rechtschapen God aan te gaan dan moeten we daar iets voor doen. We moeten beslissen om te beminnen, het komt niet vanzelf. Liefde is een werkwoord.
Vertellen wij God voldoende dat we Hem echt nodig hebben? Durven vragen heeft ook te maken met geloven. Als Ik geloof dat mijn vriend bezorgd is om mij, durf ik iets te vragen. Hetzelfde gebeurt bij God.
Een vriendschapsrelatie vraagt dus om geloof en vertrouwen.
We mogen in volle vrijheid alles aan God vragen, zoals een kind tot zijn vader, maar we moeten geduldig zijn,nederigheid en blij met wat we verkrijgen, met het geloof dat God het beste geeft voor ons.
God beslist dat we sommige dingen niet nodig hebben of dat het te vroeg is.
We krijgen van God altijd een antwoord, maar misschien verschillend van wat we verwachten.
Paulus bidt bijvoorbeeld direct na zijn bekering om een opdracht: ‘Heer, wat wilt U dat ik doen zal’? En als antwoord werd hij naar de eenzaamheid van de Arabische woestijn gestuurd. Werd de verhoring van zijn gebed afgewezen? Neen, alleen maar uitgesteld. Paulus was nog niet klaar voor zijn zendingsopdracht. Jezus bad ook tot zijn vader: ‘niet mijn wil maar uw wil geschiedde’
God vertrouwen in Zijn antwoord, niet half maar ten volle 100 procent is niet gemakkelijk.
We lezen nog even iets voor van sint Augustinus. Hij zegt:
Ongelukkig is iedereen zolang hij gevangen zit in liefde voor dingen die niet van blijvende waarde zijn. Hopen op rijkdom of ijdele hoop voor dingen die niet reëel zijn, zijn waardeloos, daarom is het zo prachtig dat we als gelovigen een leven lang op zoek mogen gaan naar waarheid en wijsheid die onsterfelijk is. Dat geeft ons leven zin.
Laat ons samen bidden:
God, Jij weet wat voor ons het beste is.
Help ons om dankbaar te leren zijn, zelfs om wat we niet verkrijgen.
Leer ons dankbaar zijn omdat tegenslagen nog niet veel groter zijn.
Geef ons daarvoor de kracht van de heilige Geest
Help ons om te leven in de kracht van de Heilige Geest met Zijn gaven van geduld, blijheid, liefde, goedheid, vrede, trouw, zachtheid en nederigheid en zelfcontrole.
Wij danken u God omdat we weten dat u ons gebed verhoord.
Geloven is een groeiproces door de genade, een godsgeschenk dat ons de kans geeft in intense verbondenheid te leven met God en met de kracht van de heilige Geest. Dat wensen wij voor u
In de naam van de vader , de zoon en de Heilige Geest.
[1] In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. [2] Het was in het begin bij God. [3] Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat.*[4] In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. [5] Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen. [6] Er kwam iemand die door God was gezonden; hij heette Johannes. [7] Hij kwam als getuige, om van het licht te getuigen, opdat iedereen door hem zou geloven. [8] Hij was niet zelf het licht, maar hij was er om te getuigen van het licht: [9] het ware licht, dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam. [10] Het Woord was in de wereld, de wereld is door hem ontstaan en toch kende de wereld hem niet. [11] Hij kwam naar wat van hem was, maar wie van hem waren hebben hem niet ontvangen. [12] Wie hem wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden. [13] Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God. [14] Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader. [15] Van hem getuigde Johannes toen hij uitriep: ‘Hij is het over wie ik zei: “Die na mij komt is meer dan ik, want hij was er vóór mij!”’ [16] Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt. [17] De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid en waarheid zijn met Jezus Christus gekomen. [18] Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is,* die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.
De evangelist Johannes is een aangeraakte mens, een mens, die ons deelgenoot wil maken. Deelgenoot wil maken, opdat wijzelf ook ziende mensen kunnen worden.
De evangelist verlegt het begin van zijn verhaal over Jezus naar de peilloze diepte van God zelf. Het is alsof de evangelist ons wil vertellen, dat hij, door met Jezus te leven, teruggebracht is tot de meest essentiële vragen in het leven: Vanwaar kom ik, waar ga ik naartoe? Waar vindt de mens zijn oorsprong en waartoe is hij bestemd? Johannes refereert aan het scheppingsverhaal omdat hij in Jezus een mens gezien heeft naar Gods beeld en gelijkenis.
Er is ook díe werkelijkheid: de wereld van het nu, het donkere, de duistere wereld, die, geconfronteerd met het licht en deze confrontatie niet verdraagt. De wereld die zich met hand en tand verzet, zich afsluit voor het licht, bang is voor het licht dat waarheid brengt en zich daarmee opsluit in het donker.
Stellen wij ons voor in Johannes plaats: Wat moet het niet zijn geweest om met eigen ogen te zien, dat het kwaad geen vat op Jezus had. Wat moet het zijn geweest om te zien hoe zelfbewust én nederig tegelijkertijd deze man zijn weg ging, aanrakend, liefhebbend, confronterend, over God als zijn Vader sprekend. Wat moet het zijn geweest om iemand te horen zeggen: ik ben de weg, de waarheid en het leven, wie mij ziet, ziet de Vader. Wat moet het zijn geweest om bij Iemand te zijn die zich zo met God waagt te verhouden. Bij iemand te zijn, die niet opgehouden is te beseffen dat we het leven ontvangen hebben uit Gods hand en dat wij Gods kinderen zijn.
Het woord, dat scheppende woord van het begin, het woord dat om antwoord vraagt, is vlees, is persoon geworden. Het is Jezus, een mens, die ons bij God brengt, een mens die onder ons is komen wonen. Een mens die laat zien waartoe wij bestemd zijn en waar we naartoe gaan.
Kunnen wij als Johannes worden aangetrokken door deze Jezus, en zien dat het mogelijk is een antwoord te geven .
Soms ervaren we ook dagen van donkerte, zelfs als gelovige. Dingen zijn zinloos, leeg, het leidt nergens naartoe.
In die ervaringen van donker klinkt er een stem: Er moet licht zijn! Deze stem gaat in tegen het duister, de leegte, de zinloosheid . Het verheft zijn stem tegen de wanorde, verzet zich tegen alles wat donker is.
In het evangelie lezen we : In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen.
Hoe dikwijls hebben we nog gesprekken waarin het woord leven gevend is?
Wanneer is het woord nog licht voor ons?
Jezus heeft dit woord van God ‘er moet licht zijn’ opgenomen, gedragen en geleefd. Naar hem kunnen wij ons richten . Zijn woorden zullen ons licht brengen. Met Gods genade en de kracht van de heilige Geest kunnen we dan in het licht leven . Zo brengen we Gods liefde en licht ook bij onze naaste .
Ons leven hier is niet leeg en zinloos maar boordevol leven en licht wanneer we ons tot Hem richten. Aan ons de keuze.
Heer,
Als gelovigen willen we licht zien en willen we ook licht zijn. Geef ons de kracht te kiezen voor U, vandaag en elke dag van ons leven.
Laat ons deze keuze niet uitstellen of niet oppervlakkig beleven.
We willen intens in verbondenheid leven met u en uw genade aannemen.
Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.
Heer onze God
Onze oorsprong ligt bij U en onze bestemming is te worden zoals Jezus.
We willen leven in uw licht, die liefde, goedheid en waarheid uitstraalt.
Wij vragen u Heer om alle mensen die nu luisteren Uw genade te schenken opdat ze het licht mogen zien. Laat hen op zoek gaan naar u en u ook vinden.
Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.
Om goed te bidden moet de mens in de waarheid staan, in het licht, zodat het kwade , de duisternis, geen kans krijgt.
Door het lezen van het evangelie kunnen we bewuster in relatie leven met God om zo zijn genade te ontvangen en zijn licht
Kunnen we God genoeg kennen om Hem te vertrouwen? Kunnen we God genoeg kennen om Hem te beminnen en Hem te gehoorzamen in alles wat Hij ons vraagt?
We lezen uit het evangelie van Johannes 14,21-27
[21] Wie mijn geboden kent en zich eraan houdt, heeft mij lief. Wie mij liefheeft zal de liefde van mijn Vader en mij ontvangen, en ik zal mij aan hem bekendmaken.’ [22] Toen vroeg Judas (niet Judas Iskariot) aan Jezus: ‘Waarom zult u zich wel aan ons, maar niet aan de wereld bekendmaken, Heer?’ [23] Jezus antwoordde: ‘Wanneer iemand mij liefheeft zal hij zich houden aan wat ik zeg, mijn Vader zal hem liefhebben en mijn Vader en ik zullen bij hem komen en bij hem wonen. [24] Maar wie mij niet liefheeft, houdt zich niet aan wat ik zeg, en wat jullie mij horen zeggen, zijn niet mijn woorden, maar de woorden van de Vader door wie ik gezonden ben. [25] Dit alles zeg ik tegen jullie nu ik nog bij jullie ben. [26] Later zal de pleitbezorger, de heilige Geest die de Vader jullie namens mij zal zenden, jullie alles duidelijk maken en alles in herinnering brengen wat ik tegen jullie gezegd heb. [27] Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.
‘Wanneer iemand mij liefheeft zal hij zich houden aan wat ik zeg, mijn Vader zal hem liefhebben en mijn Vader en ik zullen bij hem komen en bij hem wonen”.
Dit wonen in ons zou toch vreugde moeten geven in ons gelovig leven. Maar hoe komt het dan toch dat we zo weinig vreugde ervaren. Zijn we misschien niet nederig genoeg, niet open voor Gods plan met ons leven.
Niets in het leven kan meer belangrijk zijn, dan onze verbondenheid met God. Van daaruit ontstaat al het andere, onze liefde, ons omgaan met mensen, ons reageren op onmacht, pijn en dood.
Het kennen en waarnemen van Gods kwaliteiten is de sleutel tot alle andere dingen in het leven. Maar hoe komen we zo dicht tot God.
Vooreerst moeten we Hem willen kennen en zoeken, dat is een groeiproces dat nooit ophoudt en enorm boeiend is.
Eens we geloven en vertrouwen, dat God een plan heeft met ons leven, zal het nooit meer hetzelfde zijn.
God wil niet alleen dat we Hem leren kennen, Hij verlangt naar een intiem verbond, een genootschap en broederschap met ons, daarvoor kwam God als mens op aarde, Jezus Van Nazareth. Hem moeten we volgen.
Het intiem verbond dat God met ons wil moeten wij zelf ook willen en verlangen. Niets komt vanzelf, daarom moeten we daarover spreken met God en ons beschikbaar stellen, nederig in het leven staan en zoeken wat Zijn plan is voor ons leven.
Gods maakt zich kenbaar aan ons in zijn Zoon Jezus. Hij spreekt de woorden tot ons om God te leren kennen. Door zijn dood en de verrijzenis ontvangen we de H. Geest die ons kracht geeft en leiding.
Hoe meer we God kennen, hoe meer vrede, vreugde, liefde, en geluk we ervaren. Het gaat hier echter niet over wereldlijke waarden van geluk, het hebben van materiële rijkdom, mogelijkheden en gezondheid.
Tot de profeet Jeremia zegt God over zijn volk: [11] Mijn plan met jullie staat vast, Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. [12] Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisteren. [13] Jullie zullen mij zoeken en ook vinden, als jullie mij tenminste met hart en ziel zoeken. (Jeremia 29,13)
God spreekt ook zo tot ons, vooral in moeilijk momenten. Maar wij zien dikwijls Gods beloften in termen van rijkdom en geluk, antwoorden op onze vragen, genezing, oplossingen voor al onze problemen. Dat is niet wat God hier bedoelt. Hij zegt ons dat we zullen voelen dat Hij aanwezig is. Zo ook terwijl wij in verdriet of moeilijkheden zitten, Hij zal ons kracht geven, we zullen niet ten onder gaan, we zullen inzichten krijgen als we zoeken.
Johannes schrijft ons dat Jezus ook spreekt over een pleitbezorger. Hij zegt: [26] Later zal de pleitbezorger, de heilige Geest die de Vader jullie namens mij zal zenden, jullie alles duidelijk maken en alles in herinnering brengen wat ik tegen jullie gezegd heb. Tot daar de tekst.
We zullen dicht bij God zijn, wanneer de H. Geest ons leven controleert en ons bovennatuurlijk inzicht geeft. Maar aan ons de keuze om Jezus toe te laten in ons leven en hem te aanvaarden als onze redder. Zijn woorden zijn het referentiepunt waar we ons altijd kunnen naar richten.
Paulus zegt daarover:
[14] Een mens die de Geest niet bezit, aanvaardt niet wat van de Geest van God komt, want voor hem is het dwaasheid. [15] Maar een mens die de Geest wel bezit, kan alles beoordelen
Zonder Jezus is het onmogelijk de geestelijke waarheid te behouden
Onlangs vroeg ik aan iemand welk is uw referentiepunt in uw leven, hoe onderscheid u het juiste van het onjuiste. Ik vertrouw op mezelf was het antwoord. Zo was het ook vroeger voor mij. Maar nu weet ik beter. Jezus woorden zijn nu mijn referentiepunt en zijn antwoord is altijd juist. Het is ook veel gemakkelijker, het geeft me veel meer vreugde en zekerheid, minder angsten. Zo weet ik dat ik ooit het eeuwig leven krijg. Jezus heeft dat belooft aan allen die in hem geloven. Mijn angsten op het moment van ziek zijn zullen aanwezig zijn, maar het zal niet vernietigend zijn, dat weet ik nu al, want ik heb een toekomst waar ik kan naar kijken.
Psalm 119 zegt : Uw regels wil ik overdenken,het oog op uw paden gericht, Ik verheug mij in uw wetten,uw woord zal ik niet vergeten
Lieve God Geef mensen die alles in het leven banaal vinden de kracht om U te zoeken, want in de ontdekking van U ligt het antwoord op zin van het leven hier op aarde.
Lieve God geef de gelovigen die pijn en machteloosheid ervaren de kracht om die onmacht in uw handen te leggen en zich terug te richten naar U. Geef hen inzicht om nederig te zijn zonder schuld op zich te laden en geef hen de kans om door mensen een weg te vinden de wonden te helen.
Lieve God geef ons mensen die uw woord kunnen verkondigen op de juiste plaats , op het juiste moment bij de mensen die het juist nodig hebben omdat ze iet zoeken dat meerwaarde geeft in hun leven.
Lieve God, Raak mensen, laat hen iets begrijpen van uw woorden ook al slagen ze bij wijze van proef de bijbel open zoals het toevallig valt. Geef hen op die toevallige bladzijde inzichten die ze net nodig hebben.
Wanneer we willen dat niemand twijfelt aan wat we zeggen dan zweren we bij iets dat hoger is dan onszelf. We zweren opdat men zou geloven wat ik te vertel. God deed dat ook aan Abraham bij de belofte van een zoon.
We lezen u uit Hebr 6, 13-18
Toen God aan Abraham zijn belofte deed, kon hij bij niemand zweren die hoger was dan hijzelf, en dus zwoer hij bij zichzelf: [14] ‘Ik zal je rijkelijk zegenen en je talloze nakomelingen geven.’ [15] En zo heeft Abraham, dankzij zijn standvastig vertrouwen, gekregen wat hem beloofd was. [16] Mensen zweren altijd bij iemand die hoger is dan zijzelf, en met hun eed bekrachtigen ze de waarheid en beëindigen ze elke twist. [17] Toen God de erfgenamen van de belofte ervan wilde doordringen hoe vast zijn voornemen was, stelde hij zich op dezelfde manier met een eed garant. [18] Met deze twee onomkeerbare daden – die uitsluiten dat God liegt – heeft hij ons krachtig moed in willen spreken. Onze toevlucht is het vast te houden aan de hoop op wat voor ons in het verschiet ligt.
God zegt , twijfel niet aan mij, ik breng u de waarheid. En omdat er niets groter is dan God zelf zwoer hij bij zichzelf dat Hij ons wil zegenen en kansen geeft om vruchtbaar te zijn. Aan ons om God standvastig te vertrouwen. Het gaat hier niet over zwanger worden, maar over iets veel ruimer, vruchtbaar zijn in ons leven, vruchtbaar voor anderen en dat kan op vele manieren
Abrham had vertrouwen, wachtte lang en verdroeg geduldig, deze woorden kunnen we meermaals herhalen, vertrouwen wachten en geduldig zijn, vertrouwen wachten en geduldig zijn, vertrouwen wachten en geduldig zijn.
We moeten genieten van hetgeen zich vandaag aandient. We kunnen God niet vragen dingen vlugger te doen dan wat goed is voor ons. We moeten willen wat God wil en door die bereidheid moeten we wachten. Ongemakken en tegenslagen verdragen en geduldig wachten op wat God wil voor ons leven. Dat is soms onduidelijk, we willen antwoorden op onze vragen, maar heb vertrouwen zegt God ons. Ondertussen vraagt hij ons onze dag mooi maken door vruchtbaar te zijn voor anderen. En dat zullen we kunnen. God beloofde dat, niet alleen aan Abraham , hij belooft dat ook aan ons. Hij zal ons rijkelijk zegenen en vruchtbaar laten worden.
Als wij onze hoop opgeven dan verbreken wij het contact en de kracht die we van God ontvangen. We moeten hoop hebben. Als we daaruit stappen zijn we verbroken. Hoop is het anker van de ziel . We willen zo dikwijls alles verklaren en weten. We leunen zo dikwijls op onze gevoelens. Niet dat weten en gevoelens niet belangrijk zijn, maar als we daarvan afhankelijk zijn, dan zijn we zeer zwak, want als we het niet weten zijn we totaal verloren. Als we ons niet goed voelen, zien we geen toekomst meer. Dat is toch geen kwalitatief leven. Daarom onze aandacht op Hoop. De hoop is het anker dat ons aan God vasthoudt. De hoop is onze zekerheid, het anker van onze ziel.
De ziel is het meest innerlijke deel van onszelf, het deel dat onze geest en lichaam verbindt. De ziel vertelt veel over onszelf . Ons voelen , denken, doen, onze wil, emoties, ons denken. Ons leven hangt erg af van wat we voelen, willen, denken, doen.
God wil dat we afstappen om afhankelijk te zijn van ons denken, voelen, willen. Hoop brengt de beloften van God tot ons. Als we bidden moet we blijvend in contact zijn met God . Dat is hoop. Zo kan God ons bereiken zelfs al voelen we ons bijzonder klein, hij is daar en geeft ons kracht. Met hoop voelen we ons heel erg normaal, goed in ons vel, wat er ook gebeurt. Maar daarvoor moeten we in contact blijven met God.
God wil dat ons leven zin heeft en wij moeten dat realiseren door hoop het anker te laten zijn voor ons leven.
Wanneer een boot aan anker ligt, dan is de boot stabiel, het geeft zekerheid, er kan niet veel gebeuren. Dat beeld willen we even gebruiken. De boot is verbonden met het anker door een kabel. Het geeft de boot de mogelijkheid wat naar links en rechts te gaan, maar als de boot te ver zou afglijden houdt het anker hem stevig en veilig vast. God wil ons ook een veiligheid geven , dicht bij hem. We hebben speelruimte, maar als we te ver gaan dan zou de verbinding kunnen verbreken , de veiligheid met God ons anker in ons leven, onze hoop, ons heden en onze toekomst.
Wanneer de verbinding verbroken is zijn we losgeslagen, moeten we alles zelf waar maken, God kan ons niet meer bereiken en kan geen veiligheid meer geven. Hoop is het anker dat ons verbindt met God, laten we dat niet verbreken. We hebben de belofte van God. God houdt ons graag dicht bij hem. Maar wij zijn vrij. Als we onze hoop blijven vasthouden houdt God ons vast.
Onze toevlucht is vast te houden aan de hoop op wat voor ons in het verschiet ligt. Als we bijna verdrinken houdt God ons recht zoals de boot die verbonden ligt aan het anker. Onze hoop is ons anker, onze verbinding met God. Maar hoop is natuurlijk niet genoeg, we moeten ook iets doen, laat ons daarvoor bidden.
God we willen niet achterom kijken maar naar de dag van morgen, Want in elke nieuwe dag, ligt door U nieuwe hoop verborgen. Al lijkt de toekomst zo onzeker, maakt het soms een beetje bang. We hebben vertrouwen in U en blijven geloven in uw liefde voor ons en in uw plan met ons leven. We willen ons leven daarom in uw handen leggen in het grote geloof en vertrouwen dat u ons zal leiden elke dag opnieuw en opnieuw.
12 Waarachtig, ik verzeker jullie: wie op mij vertrouwt zal hetzelfde doen als ik, en zelfs meer dan dat, ik ga immers naar de Vader. [13] En wat jullie dan in mijn naam vragen, dat zal ik doen, zodat door de Zoon de grootheid van de Vader zichtbaar wordt. [14] Wanneer je iets in mijn naam vraagt, zal ik het doen.
Het gaat hier over de kracht die we nodig hebben om vol te houden
Op het moment dat we denken zelf bedruipende mensen zijn, ontdekken we, door onze moeilijkheden, dat we eigenlijk kleine en hulpeloze kinderen zijn die geen grote dingen aan kunnen. We zouden dan naar God willen lopen, al schreeuwend, zoekende voor comfort en antwoorden
Jezus zegt hier : Waarachtig, ik verzeker jullie: wie op mij vertrouwt zal hetzelfde doen als ik, en zelfs meer dan dat!
Maar zijn we wel overtuigd dat God ons nabij, dat God met ons is?
Vele mensen en ook ikzelf, heb met deze vraag geworsteld. Als God ons zo nabij is waarom heb ik dan zoveel moeilijkheden en is er in de wereld zoveel onrecht.
Maar hoe kan Gods aanwezigheid en nabijheid iets voor ons betekenen als we ons amper bewust zijn van die aanwezigheid.
In psalm 145 lezen we : de Heer is, wie Hem aanroept, nabij, elk die Hem aanroept in vertrouwen.
Het sleutelwoord is vertrouwen. We zijn zo gewoon de dingen te doorstaan en op te lossen op onze eigen kracht , zonder voordeel te trekken van Gods aanwezigheid. We aanvaarden lijden en moeilijkheden zonder te roepen op Gods ongelimiteerde kracht die Hij ons wil geven. Het is zeker niet de manier die God wil.
Maar wat verlangen we als we op God roepen? Zijn we bereid dagelijks in verbondenheid met Hem te leven of zijn we op zoek naar een onmiddellijke hulp, hier en nu? Zelfs onzuivere motivaties zullen God nooit doen stoppen om ons te zoeken ,maar zullen het onszelf wel moeilijker maken om Zijn volheid van liefde en kracht te beseffen.
De vraag is dus : Willen we een rijk gevulde relatie met de Koning der Koningen, mag Hij ons leven beïnvloeden en hoezeer vragen we God ons te helpen in het volle vertrouwen dat Hij dat zal doen?
Jezus zegt ons : En wat jullie dan in mijn naam vragen, dat zal ik doen, zodat door de Zoon de grootheid van de Vader zichtbaar wordt.
Zijn we bereid Jezus in die belofte te vertrouwen? Of stellen we eisen aan Jezus?
Sommige mensen doen dat ook in het dagdagelijks leven , ik doe dit voor u op voorwaarde dat jij dat voor mij doet. Of in de opvoeding van kinderen zeggen wij nogal vlug, als je braaf bent dan zal ik ‘dat’ voor je doen.
Zo is het niet bij God . Jezus stelt geen voorwaarden, Hij is altijd aanwezig, zelfs al doen we verkeerde dingen en zitten we midden in de moeilijkheden.
Jezus zal alles doen wat mogelijk is. Maar we moeten wel aanvaarden dat Zijn antwoord anders is dan wat wij verlangen. Als we bij het gokken 1000 euro zijn verloren, gaat God niet toevallig 1000 euro te voorschijn toveren. Zo werkt het niet. God weet wat voor ons het beste is en Hij zal ons helpen om te kunnen stoppen met gokverslaving op voorwaarde dat wij ons dagdagelijks tot Hem richten in vertrouwen dat Hij aanwezig is om te helpen onze moeilijkheden te dragen en ons te richten naar iets wat beter is voor ons.
Op het moment dat we God aanroepen en vragen om hulp in Jezus naam, dan komt de kracht van de heilige Geest in ons.
Op het ogenblik dat we Gods gave voor de mensheid aanvaarden, de redding die zijn zoon Jezus gebracht heeft door zijn lijden, sterven en verrijzen voor ons, op dat moment komt God ons nabij in de Persoon van de H. Geest.
We zijn er ons niet altijd van bewust, maar de Geest verblijft elk ogenblik van de dag in ons, aanwezig zoals onze eigen adem.
Hij maakt deel uit van ons leven en maakt het mogelijk ons kracht te geven indien we vertrouwen op de Heer Jezus Christus.
Hij verandert ons leven na onze nieuwe start, Hij voorziet ons van troost in moeilijke tijden, Hij versterkt ons wanneer we zwak zijn. Hij komt tussen indien we niet weten hoe te bidden. Hij leert ons Gods waarheid te zien. Hij herinnert ons eraan dat we gekozen hebben tot God te behoren. Hij houdt ons steeds dichtbij zodat wij ons kunnen herbronnen en zoeken naar wat goed en zinvol is voor ons leven. Hij levert de vruchten van de Geest in ons leven, zodat we opnieuw in staat zijn om blij te zijn, vol vrede en goedheid met de mogelijkheid om onszelf beter onder controle te houden. Hij maakt het mogelijk om een heilig leven te leiden. Hij brengt ons een diepe vreugde en innerlijke vrede zodat niets ons nog fundamenteel verstoort. Bovenal, Hij geeft ons kracht, om de zending van Jezus te volbrengen, om liefde te brengen voor onze naaste.
Late we op zoek gaan naar wie die Geest is, die de kracht geeft voor onze christelijke tocht in ons leven van elke dag.
Laten we dan nu samen bidden in een uitdrukkelijk verlangen om deel te hebben aan de bron, ons te laven, ons overvloedig te voorzien, fris, onophoudelijk om zo te kunnen leven zoals God het wil voor ons.
God, geef ons de kracht om U te vertrouwen, zo kan u ons leven leiden en zegenen. Wij bidden u ons kracht te geven om onze moeilijkheden te boven te komen. God help ons hierbij.
God ,Leer ons selecteren , ten gronde. Leer ons neen zeggen tegen al wat niet goed is in ons leven zoals drugs , alcohol, gokken, veel kopen om belangrijke te zijn en mee te tellen. Leer ons ook neen zeggen op vreemd gaan, onze jaloersheid en voortdurend kijken naar anderen en zo altijd denken dat anderen het beter hebben . Leer ons ook neen zeggen op ons voortdurend klagen en zagen, leer ons neen zeggen op onze vraag waarom moet mij dit nu overkomen. Wij bidden u heer help ons om u in alles te vertrouwen.
God, leer ons geloven, geloven dat U van ons houdt. Laat ons vandaag beslissen om naar U toe te komen, of terug naar U toe te komen. Vergeef ons onze fouten die ons verhinderen tot U te komen, om te drinken van uw water en uw bron te worden. Door uw water kan het gras in ons leven terug groen worden.
Geef ons de kracht om te beslissen het goede te doen en te stoppen met hetgeen fout is. Wij bidden u heer verhoor ons gebed
God , We gedragen ons meestal niet zo enthousiast .We zijn dikwijls niet blij, eerder zeurpieten, zelfs gelovige zeurpieten. We willen u daarvoor vergiffenis vragen. Leer ons vanaf vandaag dicht bij U te zijn, om zo de kracht te ontvangen van uw heilige geest.
Vele
mensen willen nog hun kinderen laten dopen, maar gedoopt worden , wat betekent
het?
We
lezen u voor uit het evangelie van Joh. 1, 29-34
[29] De volgende dag zag
hij Jezus naar zich toe komen, en hij zei: Daar is het lam van God, dat de
zonde van de wereld wegneemt. [30] Hij is het over wie
ik zei: Na mij komt iemand die meer is dan ik, want hij was er vóór mij. [31] Ook ik wist niet
wie hij was, maar ik kwam met water dopen opdat hij aan Israël geopenbaard zou
worden. [32] En Johannes
getuigde: Ik heb de Geest als een duif uit de hemel zien neerdalen, en hij
bleef op hem rusten. [33] Nog wist ik niet
wie hij was, maar hij die mij gezonden heeft om met water te dopen, zei tegen
mij: Wanneer je ziet dat de Geest op iemand neerdaalt en blijft rusten, dan is
dat degene die doopt met de heilige Geest. [34] En dat heb ik
gezien, en ik getuig dat hij de Zoon van God is.
We
zoomen in op vers 29: Daar is het lam van God, dat de zonden van de wereld
wegneemt en vers 32: Ik heb de Geest als een duif uit de hemel zien
neerdalen, en hij bleef op Hem rusten
In
het dagelijks leven heeft het woord "doop" veel betekenissen. Een
vliegtuig, dat voor het eerst de lucht in gaat, krijgt zijn luchtdoop. Een
schip, dat te water gaat wordt met champagne gedoopt. Soldaten ondergaan hun
vuurdoop in de opleiding. Dat is allemaal woordgebruik zonder geloofsbetekenis.
In
geloofstaal heeft "doop" een diepere betekenis. Het beschrijft een soort
binnen komst in de christelijke gemeenschap, een geloofsgemeenschap van bewust gelovige mensen, die een eigen,
persoonlijke geloofsrelatie hebben met Jezus Christus., een persoonlijk
geloofsvertrouwen in God, die mensen redt van dood en verlorenheid en hun een
nieuw leven geeft. Het heeft met bekering te maken en met het persoonlijk
aanvaarden van Gods liefde. Het betekent, een door de Geest herboren mens met
Jezus.
Zo
spreekt Paulus er in de brief aan de Romeinen over. (1) Hij beschrijft het als
een sterven en opstaan met Jezus in en door de doop. De doop is een afbeelding
van het sterven en begraven worden, evenals het een afbeelding is van de
opstanding uit d e dood. Zoals Jezus gestorven is en het graf is binnengedragen,
zo sterft in samenhang met Hem een mens aan zijn oude, zondige leven. Zo komt
ook een mens herboren weer uit het graf. Niet op eigen kracht, maar door Gods
genade en door Jezus' verzoeningswerk. Gods genade gaat daarbij voorop; de
geloofsbelijdenis is een reactie van mensenkant daarop. Het betekent ook, dat
het gezag van de drie-enige God op de doop rust:
Mensen
worden gedoopt op hun geloofsbelijdenis in de naam van de Vader, de Zoon en de
Heilige Geest. De doop is zo allereerst een daad uitgaande van God zelf en
vervolgens een daad van een mens. Je moet zelf de band met Christus kennen. Dan
is er ook de eenheid in sterven en opstaan met Hem.
Dopen
betekent opgenomen worden in een gemeenschap, die achter een aantal waarden
staan, betekent bij een familie behoren, die je opneemt en waar je thuis mag
zijn.
Ouders
kiezen voor dit doopsel, omdat zij dat op zeker moment de beste waarborg vinden
voor een familie/omgeving voor hun kinderen. Later kiezen die kinderen
eventueel of ze in die familie blijven. de doopouders
drukkenhun geloofsvertrouwen in
Goduit. En vragen naarwijsheid en de zegen van God over het jonge
leven..
Het
dopen in onze kerk/christelijke familie gebeurt niet alleen met water, maar
met de gaven van de H. Geest, dat betekent dat het doopsel verbonden is met
een reeks waarden, gaven van God zelf, sommigen noemen het ,de genades.
We
lezen even Paulus in zijn brief aan de Galaten hfdst 5 vers 22
[22] Maar de vrucht van
de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid,
geloof, [23] zachtmoedigheid en
zelfbeheersing
Hoe
ervaar je het behoren tot een gelovige gemeenschap?
Roept
je gedoopt zijn, je op om de vruchten , de gaven van God extra toe te passen of te beleven in je leven
In
Jezus tijd verwachtte men de Messias, een nieuw soort Koning, een machtige
figuur die orde op zaken zou komen stellen en de Romeinen zou gaan overwinnen.
In
plaats van zon machtig iemand vertelt Johannes dat die langverwachte figuur
Jezus, het lam van God is, het kleinste schaap uit de kudde. Dat kleine
eenvoudige dier zal de kudde leiden. Maw het kleine, het eenvoudige, het
kwetsbare zal ons leiden en zal de toetssteen zijn.
Jezus
komt niet het volk van de Romeinen verlossen, maar komt ons verlossen van onze
zonden en tekortkomingen, Hij komt mij verlossen van mijn kleinheid, onmacht,
negativiteit
Wat
betekent dit voor de waardeschaal die wij moeten hanteren
Wat
betekent dit voor mijzelf in het omgaan met mijn kleinheid, kwetsbaarheid,
opkomen voor zwakke en kleine mensen
Laat
ons bidden
Heer,
Geef
ons de moed ons kwetsbaar,als een kind op te stellen en door U te laten leiden,zoals
Jezus,het lam van God
Heer,
Geef
ons de kracht van de heilige Geest om al Uw gaven daadwerkelijk te beleven
Heer,
Geef
ons de genade om zonder ophouden te bidden,omdat het fijn is om ons veilig te
weten ,als kinderen van God ,die in Uw nabijheid vertoeven
Wat is zijn manier van bestaan,
zijn Zijnsvorm, zijn natuur,kwaliteiten? Is Hij een persoon, treedt Hij
persoonlijk op?
In het evangelie lezen we
dat God zich enkel openbaart aan wie gelooft omdat de gelovigeals rechtvaardige aangenomen wordt.
Paulus schrijft aan de Romeinen
in hfdstuk 1: De rechtvaardige zal
leven door geloof. Wat een mens over God kan weten is hun bekend omdat God het
aan hen kenbaar heeft gemaakt. [20]
Zijn onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar
in zijn werken. Zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand
waarneembaar. Tot daar Paulus.
We kunnen God niet vinden in formules en woorden zonder
warmte, zonder zachtheid.
God zijn betekent zich mateloos geven, eeuwig zichzelf verloochenen...
Het is omdat God niets voor zich houdt, omdat hij totaal Liefde is, dat de
Schepping te voorschijn komt en dat ze tegelijk vorm geeft aan een
onuitputtelijk geheim, een eindeloze oproep tot liefde.' Een oproep aan ons
christenen.
We lezen uit het evangelie
van Johannes14 vers 6-16
Jezus zei: Ik ben de weg,
de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij. [7]
Als jullie mij kennen zullen jullie ook mijn Vader kennen, en vanaf nu kennen
jullie hem, want jullie hebben hem zelf gezien. [8]
Daarop zei Filippus: Laat ons de Vader zien, Heer, meer verlangen we niet. [9]
Jezus zei: Ik ben nu al zo lang bij jullie, en nog ken je me niet, Filippus?
Wie mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. Waarom vraag je dan om de Vader te
mogen zien? [10]
Geloof je niet dat ik in de Vader ben en dat de Vader in mij is? Ik spreek niet
namens mezelf als ik tegen jullie spreek, maar de Vader die in mij blijft, doet
zijn werk door mij. [11]
Geloof me: ik ben in de Vader en de Vader is in mij. Als je mij niet gelooft,
geloof het dan om wat hij doet. [12]
Waarachtig, ik verzeker jullie: wie op mij vertrouwt zal hetzelfde doen als ik,
en zelfs meer dan dat, ik ga immers naar de Vader. [13]
En wat jullie dan in mijn naam vragen, dat zal ik doen, zodat door de Zoon de
grootheid van de Vader zichtbaar wordt. [14]
Wanneer je iets in mijn naam vraagt, zal ik het doen. [15]
Als je mij lief hebt, houd je dan aan mijn geboden. [16]
Dan zal ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te geven, die altijd
bij je zal zijn: [17]
de Geest van de waarheid. De wereld kan hem niet ontvangen, want ze ziet hem
niet en kent hem niet. Jullie kennen hem wel, want hij woont in jullie en zal
in jullie blijven.
Om deze God van
liefde te zien en te kennen is het nodig te geloven.
Als iemand veel
voor ons betekent, willen we deze
persoon veel liefde geven. Zo is dat ook voor God, Hij heeft ons geschapen, wij
betekenen veel voor Hem en Hij wil heel veel voor ons betekenen. Maar dat
moeten we willen geloven. We moeten het geschenk van Zijn liefde willen
aannemen en niet denken dat God eerst iets verwacht van ons en dat we slechts
nadien recht hebben op Zijn liefde. Zo is het niet. God wil zich mateloos
geven. Om dit te ervaren moeten we bereid zijn ons tot God te richten, zodat
Hij in ons kan wonen en blijven.
Laten we daar even voor
bidden;
God ik kom naar U, ik leg
mijn leven in Uw handen, mijn verleden , mijn toekomst, mijn zorgen, mijn doen
, mijn denken. Bescherm me en leidt me, elke minuut van mijn leven .
Ons leven in handen van God
leggen is een moeilijkekeuze, omdat we dikwijls bezig zijn met onze
eigen grootheid. We willen meetellen, zelfs anderen daarvoor in de schaduw
zetten. Wanneer we focussen op onszelf , onszelf alsmeester zien van ons bestaan, dan is ons denken
vertroebelt .
Wanneer we God echter tot
onze oppermachtige Meester maken krijgen we een andere waardeschaal aangereikt.
een nieuwe, ongelooflijkeen wonderbare
waardeschaal en wij zijn nog niet begonnen de draagwijdte ervan te verstaan.
Jezus stond verwonderd over
het ongeloof in zijn tijd. In Nazareth was er een zeer groot ongeloof.
We moeten dus niet te veel
treuren dat er nu zoveel ongeloof is en daardoor onze blijheid verliezen. Laat
ons stilstaan bij onszelf in onze verbondenheid met God . Hoe is de kwaliteit
van mijn verbondenheid met God?Wil ik
God leren kennen. Kennen is nodig om Hem te vertrouwen, kennen is nodig om Hem te beminnen enHem te gehoorzamen in alles wat Hij vraagt
Hoe wij God zien, onze
inzichten en visie over God, zal ons leven bepalen, onze relatie naar Hem en
naar onze naaste. Als we ons tot God richten en doen wat Hij verlangt, zullen
we ervaren dat we in ons leven een speciale opdracht hebben. We zullen dan ons
klein zelfbeeld overstijgen, want onze angst niet goed genoeg te zijn
weerhoudt ons dikwijls om verantwoordelijkheid te nemen. God zal ons echter de weg
tonen en Hij zal ons stap voor stap tonen hoe we ons moeten voorbereiden op wat
Hij wil voor ons leven. Daarvoor heeft Hij ons talenten gegeven. Niemand heeft
zichzelf geschapen, ons leven is een geschenk dat we moeten gebruiken om God te
dienen. Hij heeft ons talenten gegeven met een doel, namelijk om zo Zijn plan
uit te voeren. Het vraagt inspanning en geduld, bereidheid en vertrouwen in God,
maar wanneer we dat kunnen zullen we begrijpen en bereiken wat God wil voor ons
leven. Daarenboven zullen we ervaren wat God bedoelt met een overvloedig leven.
Jezus zegt ons Dan zal Ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te
geven, die altijd bij je zal zijn: [17]
de Geest van de waarheid. De wereld kan hem niet ontvangen, want ze ziet hem
niet en kent hem niet. Jullie kennen hem wel, want Hij woont in jullie en zal
in jullie blijven.
Zolang we niet in verbondenheid
leven met God zullen we de Geest niet ontvangen en niet kennen. Maar eens we
tijdens onze dag in korte flitsmomenten verbonden zijn met God en vragen om het
juiste en het goede te moeten doen in ons spreken en in ons handelen , dan
zullen we stap voor stap begrijpen wat Jezus bedoelt met de geest van de
waarheid.
God staat ons bij met de Geest van de waarheid.
Wanneer onmacht en verdriet, kwaadheid, jaloersheid of angst ons beperkt om het
goede te doen, spreek dan tot de H. Geest en vraag Hem om kracht. Als we ons verlangen
om het juiste en het goede te doen, toevertrouwen aan Gods plan voor ons leven, zullen we de moeilijkheden overwinnen. Als we
verkeerd bezig zijn zal God het ons ook duidelijk maken.
Het vraagt dan gebed en nederigheid
om soms andere wegen in te slaan. Het vraagt vertrouwen dat wat God ons wijst
het juiste is. In de stilte van het gebed zullen we een antwoord krijgen daarom
zijn we hier samen.
Laat ons nu samen bidden
Lieve God, wij willen op U
vertrouwen. Jezus zegt ons dat we
hetzelfde zullen doen als Hij, zelfs meer dan dat. Dat lijkt ons onmogelijk,
zoiets kunnen we niet begrijpen. Maar wat U zegt geloven we als waarheid, we
leggen ons leven in Uw handen en willen hetzelfde doen als Jezus en luisteren
om wat nog meer mogelijk is.
Bescherm ons en leidt ons
dat vragen we u in Jezus naam
Lieve God
Jezus zegt, wanneer je iets
in mijn naam vraagt, zal Ik het doen.Ons wereldlijk denken zegt dan onmiddellijk, eerst zien en dan geloven,
of, ik heb al zoveel gebeden en niets is gebeurt van wat ik vraag.
God, leer ons om de juiste
manier iets vragen , dat wil zeggen met de bereidheid Uw wil te volgen. U weet
wat het beste voor ons is. We mogen vragen in Jezus naam , dat wil zeggen,
vragen met groot geloof in wat uw Zoon Jezus Christus voor ons gedaan heeft.
Help ons daarbij. Wij bidden
U Heer verhoor ons gebed
Lieve God,
Jezus zegt ons dat door de
Zoon de grootheid van U zichtbaar wordt.
Geef ons de helderheid van
het zien van Uw grootheid, we weten niet hoe we eraan moeten beginnen, daarom
vragen we U, toon het ons. Toon ons hoe we Jezus moeten en kunnen volgen, geef
ons de juiste literatuur, de juiste ontmoetingen, de juiste verhelderende
gesprekken. Geef ons durf om zelf op zoek te gaan en vragen te stellen.
Mattheus 11,25-30 ieder mens draagt het evenbeeld van God in zich
Mattheus 11 vers
25 tot 30
We staan vandaag stil bij
de manier waarop God zich aan ons kenbaar maakt. Daarom bidden wij: Heer maak
me de betekenis van Uw woorden duidelijk
In de naam van de Vader,
de Zoon en de heilige Geest.
We lezen u voor uit het
evangelie van Mattheus 11, 25 tot 30
In die tijd zei Jezus
ook: Ik loof u, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor
wijzen en verstandige mensen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen
hebt onthuld. [26] Ja, Vader, zo hebt U het gewild. [27]Alles is mij toevertrouwd door mijn Vader, en
niemand dan de Vader weet wie de Zoon
is, en wie de Vader is, dat weet alleen de Zoon, en iedereen aan wie de Zoon
het wil openbaren. [28] Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan
zal Ik jullie rust geven. [29] Neem mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig
van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, [30] want mijn juk is zacht en mijn last is licht.
Ieder mens draagt het
evenbeeld van God in zich, ergens zit een bron die verborgen zit en onbekend is
maar wel bestaat. God legt deze gaven in elke menselijk schepsel.
We moeten echter weten
dat God zich niet opdringt aan zijn schepselen zonder de innerlijke toestemming
van de mens. Christus komt en klopt bij ieder mens op de deur van het hart, de
deur van onze innerlijke diepten, maar hij komt niet binnen als hij zich niet
uitgenodigd voelt. Hij wil zich niet meester maken van de mens door macht . De
mens is zozeer in zijn vrijheid een evenbeeld van God, vooral in zijn vrijheid,
waardoor het ondenkbaar is het geloof op te leggen aan anderen. Wat niet wil
zeggen dat we God moeten verzwijgen. We mogen getuigen van wat in ons leven
belangrijk is en wat het betekent. De heiligen hebben ook nooit gezwegen
Maar God
heeft Zelf stappen gezet, om zich te laten kennen aan ons op vele verschillende
manieren. Door Zijn liefde en barmhartigheid voor de mensen, wil Hij dat we Hem
vinden.
Daarom openbaart God zich
als onze grote Schepper van alles in de hemel en op de aarde. Hij toont ons
Zijn almachtig werk, Zijn onbeperkte krachten en Zijn eeuwige kennis.
We leren dat onze God
Schepper geen enkele beperking kent, maar de mens is altijd geneigd te
ontkennen al wat hem onbegrijpelijk is.
God openbaart zich volledig als onze genadevolleRedder, daarom zond Hij ons Zijn Zoon Jezus.
Het leven, de dood en
de opstanding van Jezus Christustoont
Gods barmhartigheid. We kunnen God leren kennen door de woorden die gesproken
zijn door Jezus.
Het rijke aan de
woorden van Jezus is dat Hij niet moet overtuigen. Zijn woorden zijn van zulk
hoog niveau in puurheid en waarheid dat iedereen zelf kan beslissen om zijn
woorden te geloven of niet. Jezus, moet geen argumenten toevoegen of mensen
overtuigen. Hij is de eenvoud zelf in zijn woorden en dus gemakkelijk te
begrijpen. Grote genieën hebben hun autoriteit, hun glans, hun grootheid, hun
glorie en roem en hebben geen enkele behoefte aan hoge wereldlijke posities. Jezus
was de eenvoud zelf, aan ons om te beslissen om Hem te volgen en open te staan
voor wat Hij vertelt en op zoek te gaan wat Hij betekent in ons persoonlijk leven.
Door Jezus leven
ontdekken we dat God ook onze liefdevolle Vader is, niettegenstaande al de
ellende in de wereld.
Blaise Pascal, een buitengewoon wetenschapper, filosoof en theoloog zegt:
God kennen en niet je eigen ellende, maakt
hoogmoedig. Je eigen ellende kennen en God niet, leidt tot wanhoop. Christus
kennen is de middenweg, want daarin vinden we zowel God als onze ellende. Tot daar Pascal
Blaise.
Maar Christus kennen
vraagt dat we beslissen om Hem te willen kennen en daarvoor moeten we durven om
ons leven in zijn handen te leggen en zijn woorden te lezen en zijn leven. Je
wordt geen vriend met iemand die ge niet vertrouwd of niet kent en we kunnen
van Jezus toch ook niet verlangen dat Hij ons bijstaat zonder dat we Hem
vertrouwen.
God maakte van ons
vrije mensen, die vrij kunnen kiezen, dat is zijn geschenk.
We zullen nooit weten
hoe sterk wein iets geloven tot het een
kwestie is van leven en dood. Als we denken dat deze wereld een plaats is die
simpelweg voor ons geluk is bedoeld, dan zullen we deze wereld vrij
onverdraaglijk vinden: als we de wereld beschouwen als een plaats waar we
opgeleid en gecorrigeerd worden dan ziet het er niet zo slecht uit. Opgeleid en
gecorrigeerd door Jezus.
Maar, als we enkel bereid
zijn om Jezus te accepteren als een groots moreel leraar, en niet bereid te accepteren dat hij ook God is dan is er een
probleem. Dat is de éne uitspraak die we niet kunnen doen. We moeten een keuze
maken. Of deze man was en is de Zoon van God, of hij was een gek of iets erger.
Je kan Hem opsluiten als een idioot, je kan naar Hem spugen en Hem als een
demon opsluiten, of je kan aan zijn voeten neervallen en Hem Heer en God
noemen. Maar laten we niet denken dat
hij een groots menselijke leermeester was. Hij heeft die optie niet aan ons
opengelaten. Dat was niet zijn bedoeling. Jezus zegt ons: Alles is mij
toevertrouwd door mijn Vader, en niemand dan de Vader weet wie de Zoon is, en wie de Vader is, dat weet
alleen de Zoon, en iedereen aan wie de Zoon het wil openbaren. Kom naar mij,
jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust
geven. [29] Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig
van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, [30] want mijn juk is zacht en mijn last is licht.
Een profeet kan geen
werkelijke rust geven, dat kan alleen God. Een rust en een zekerheid waarvan
allen die geloven kunnen getuigen. Als u de rust nog niet gevonden hebt ga dan
dichter naar Jezus, spreek met hem van de morgen tot de avond en u zal stap
voor stap Zijn rust en zekerheid vinden.
Laat ons samen bidden:
Heer,
Geef ons de moed om U beter te leren kennen en de kracht om het goede
van het andere te onderscheiden
Tekst naar Jeroen Witkam, abt
van abdij in Zundert.
We willen we het hebben over hetonze vader Vele schrijvers hebben over dit
gebed geschreven, vandaag gaan we het beetje bij beetje uitdiepen samen met
Jeroen Witkam , gewezen abt van de cisterciënzer abdij in Zundert en een expert
in Zen meditatie.
Wat was Jezus bedoeling met dit
gebed.
Uit het evangelie van Lukas
11,1-4: 'Op een keer was Jezus ergens aan het bidden. Toen Hij ophield, zei een
van zijn leerlingen tot Hem: ,"Heer, leer ons bidden, zoals Johannes het
ook aan zijn leerlingen geleerd heeft." Hij sprak tot hen: "Wanneer
ge -bidt, zeg dan: Vader, uw Naam worde geheiligd, uw Rijk kome. Geef ons
iedere dag ons dagelijks brood, en vergeef ons onze zonden, want ook wij zelf
vergeven aan ieder die ons iets schuldig is. En leid ons niet in bekoring"
Het 'Onze Vader' is het gebed
dat Jezus zelf ons geleerd heeft en wel,op uitdrukkelijke vraag van de leerlingen: 'Heer, leer ons bidden' Met
het 'Onze Vader' toonde Jezus aan zijn leerlingen dus ook aan ons, een weg van gebed.
Het 'Onze Vader' leert ons een
aantal woorden die Jezus ons heeft toevertrouwd om daar doorheen God te ontmoeten.
Die woorden zijn als het ware het middel dat ons wordt gegeven om thuis te
komen in God. Het zijn woorden die de hele bijbelse boodschap samen vatten.
Het 'Onze Vader' is het gebed
dat door de eeuwen heen in de Kerk, door de christenheid, gebeden is. Het 'Onze
Vader' is de uitdrukking van ons christen-zijn, van ons toebehoren aan Jezus,
en in Jezus de uitdrukking van ons delen in zijn relatie met de Vader.
Wanneer de mensen in Jezus tijd
iets wilden leren of overbrengen, dan werd dat vaak op een ritmische manier
verteld, in een poëtische stijl. Daarbij werd meestal tweemaal hetzelfde, op
een andere manier gezegd, waardoor die woorden - die boodschap - diep in het
geheugen kon doordringen. Hetzelfde gebeurde met de woorden van Jezus, die in
die beginperiode veelal werden bewaard in het geheugen van zijn leerlingen en
mondeling doorverteld. Pas veel later, lang na Jezus' dood, zijn ze opgeschreven
en ons nu in de vier Evangeliën overgeleverd.
De woorden van Jezus zijn als
het ware naar ons toegekomen, omkleed met de ervaring van de eerste Kerk. Of we
dat nu jammer vinden of niet: het is een feit dat Jezus' woorden niet alleen
door de individuele mens, Jezus, zijn gesproken, maar ook teruggaan op de
eerste christengemeenschappen en dat de precieze vormgeving, door Jezus of door
de gemeenschappen, de kerk, niet met zekerheid te achterhalen valt.
We zijn ons ervan bewust dat de
verrezen Heer altijd bij zijn Kerk aanwezig bleef. Door zijn Geest bleef Hij in
de eerste Kerk werkzaam. Vandaar dat er eigenlijk geen onderscheid is tussen de
woorden die Jezus als aardse Jezus gesproken heeft en die welke Hij door zijn
Geest gesproken heeft, dat wil zeggen: door mensen die vol waren van zijn
Geest, die spraken in de kracht van de Heilige Geest.
Lucas benadrukt dat Jezus aan
het bidden was. Dat is het uitgangspunt. En dat de Heer aan het bidden is, moet
op de leerlingen zo'n indruk gemaakt hebben dat ze Hem vragen te worden
ingewijd: 'Heer, wijd ons in, leer ons bidden.' Er ligt hier een uitdrukkelijke
band met het bidden van Jezus.
In het 'Onze Vader' gaat het om
een formuliergebed.
In Jezus tijd was het een
traditie om een gebed te 'murmelen' of 'hardop te herhalen en het was een
traditie om een gebed te herdenken' of 'zich herinneren'.
Wanneer Jezus ons het 'Onze
Vader' leert, sluit Hij aan bij een methode van mediteren die je al vindt in
het Oude Testament.
In het Hebreeuws komt het woord
'haga' voor dat in het Latijn altijd vertaald wordt door 'meditari', waarvan
het Nederlandse woord 'meditatie' is afgeleid.
Wat betekent 'haga' = 'meditari'
? Het is een woord dat zowel op dieren als op mensen wordt toegepast. Bij
dieren slaat het op het natuurlijke geluid dat zij voortbrengen, bijvoorbeeld
het brullen van de leeuw. Wanneer het van mensen wordt uitgezegd, betekent het:
'murmelen'. Er ontstaat dan een soort aandachtig automatisme. Net zo goed als
ons ademen spontaan gebeurt -je hoeft niet bij iedere ademhaling jezelf een
duwtje te geven, het gebeurt gewoon - zo zou je kunnen zeggen dat ook ons
spraakorgaan een zelfwerkend orgaan is.
Wanneer je dus vertrouwd raakt
met de Schriften, wanneer je voortdurend een woord, een zin murmelt, zoals een
bij zoemt of een leeuw brult (de natuurlijke geluiden van die dieren), dan
ontstaat er een grote vertrouwdheid met de woorden: ze worden je eigen geluid.
Er ontstaat ook een soort vrijmoedigheid, een soort durf. Het spraakorgaan
zorgt ervoor dat je als het ware je eigen ruimte inneemt; als je namelijk iets
zegt, neem je ruimte in, het woord vervult ruimte. Ook al is het een zacht
murmelen, het is de ruimte van je eigen bestaan naar God toe die je inneemt.
Het eigene van het murmelen is
dus de overgave aan het krachtveld van het spraakorgaan; je laat het spraakorgaan
als het ware zelf zijn werk verrichten. Dat is heel belangrijk.
Als gebedsmethode is murmelen
heel kostbaar.
Een tweede gebedsmethode die
Jezus ons met het 'Onze Vader' gegeven heeft, is het zich herinneren. Het
murmelen en het zich herinneren zijn met elkaar verwant en het zijn
gebedsmethodes die elkaar aanvullen. Denken we hierbij aan de uitspraak van
Jezus toen Hij bij het Laatste Avondmaal het brood brak en aan zijn leerlingen
gaf, en de wijn ronddeelde, zeggend: 'Doe dit tot mijn gedachtenis, blijf aan
Mij denken'
Ook als wij afscheid nemen van iemand
met wie we heel vertrouwd zijn, zeggen we:
'Denk alsjeblieft aan mij.' Want
als er iemand aan je denkt, besta je tenminste nog; dat is het eigenlijk wat onuitgesproken
verondersteld wordt.
En het is alsof Jezus aan zijn
leerlingen, aan ons, vraagt: 'Blijf alsjeblieft aan Mij denken, dan blijf Ik
bestaan.' Want als er niemand meer aan Jezus denkt of aan God, dan bestaan ze
niet meer in deze wereld.
Maar omgekeerd ook: wij blijven
denken aan wat Jezus voor ons gedaan heeft om ook zelf te kunnen blijven
bestaan. Na onze dood is het niet gedaan. De zin van ons bestaan heeft maar ten
volle zin als we Gods waarheid zoeken en dat doen we door Jezus te zoeken.
Het zijn de grondfeiten, de
oerfeiten waarop ons bestaan gegrond is. We blijven ons die herinneren omdat ze
ons een richting geven, betekenis geven aan ons leven.
Wanneer we de eerste beden van
het 'Onze Vader' nagaan, zien we dat daarin de oerwoorden voorkomen die fundamenteel
zijn voor heel Jezus' boodschap. Daar zijn de woorden: 'Vader', 'Naam', 'hemel',
'koningsheerschappij' en 'de wil van God'. Dit zijn allemaal woorden die iets
laten zien van wat er van God uit naar ons toe gebeurt. Hoewel het eigenlijk
steeds gaat om hetzelfde, heeft ieder woord zijn eigen inhoud, zijn eigen
benadering.
Van de ene kant vraagt het 'Onze
Vader' ons dat we de woorden blijven murmelen, zonder er te veel bij te denken:
het gaat om een eenvoud van aandacht. Maar van de andere kant wordt er ook
verwacht dat die woorden naar hun inhoud en betekenis in ons bewustzijn doordringen,
dat het woorden zijn die we blijven gedenken en waardoor we ons blijven
herinneren wie Jezus voor ons is, was en zal blijven. Het gaat dus ook om de
inhoud.
Het is echter veeleer het
spraakorgaan dan het denkvermogen
dat zich deze woorden eigen maakt.
We moeten dus stilstaan bij de
betekenis van deze oerwoorden, om die helemaal tot ons te laten doordringen. Dat
wil niet zeggen dat je bij ieder 'Onze Vader' al die betekenissen, nuances,
verbindingen, bewust naar boven moet laten komen; neen, murmel maar en in de
aandacht bij het murmelen zul je merken dat die woorden als het ware ook naar
hun inhoud, hun lading, het hunne doen, die woorden werken wel, ze werken in je
en je moet je alleen maar openstellen om je bewustzijn door die woorden te
laten vormen. Het zijn oerwoorden die aansluiten bij wat er heel diep in ons
leeft; het zijn geen woorden die puur vanbuiten komen, maar woorden die hun
werk doen als wij ons open stellen.
God, U gedenken wij dankbaar:
Gij zijt onze oorsprong en onze
bestemming.
Dat willen wij ons te binnen
roepen,
dat willen wij ons herinneren,
telkens weer.
Wij willen ons bewust worden tot
in onze diepste kern,
wie Gij voor ons zijt.
In dankend gedenken herhalen we
steeds opnieuw
de woorden die Jezus uw Zoon ons
heeft geschonken,
Lukas 11,1-4 uitleg over het "onze vader" naar Jozef Ratzinger
Lukas
11,1-4uitleg over het "onze vader" naar Paus Jozef Ratzinger
westaan even stil
bij het gebed het onze vader
Bij
het bidden van het onze vader moeten we trachten onze zorgen en denken los te
laten om ons voor God open te stellen.
Het
Onze Vader blijft een gebed van Jezus en laat zich daarom alleen begrijpen
vanuit een relatie of gemeenschap met Hem
Wij
bidden tot God de Vader in de hemel, die wij kennen door de Zoon
Dus
eigenlijk bidden wij tezamen met Christus door de Heilige Geest tot God de
Vader.
Lukas wil ons vandaag een blijde boodschap brengen en
vertelt ons in het elfde hoofdstuk:
[1] Eens was Jezus aan het
bidden, en toen hij zijn gebed beëindigd had, zei een van zijn leerlingen tegen
hem: Heer, leer ons bidden, zoals ook Johannes het zijn leerlingen geleerd
heeft.
Vergeef ons onze zonden,
want ook wijzelf vergeven iedereen
die ons iets schuldig is.
En breng ons niet in beproeving.
Onze Vader.
Het troost ons omdat we Onze Vader mogen zeggen daar
ligt heel onze verlossing in vervat. Zo is de zoon onze broeder geworden , een
mens .
Kind van God mogen zijn, heeft een dynamiek in zich.
Een kind is niet af, het ontwikkelt zich, het groeit door dieper in gemeenschap
met Jezus te leven.
We ontwikkelen ons tot kinderen van God door steeds dieper in RELATIE
met Jezus te leven. Kind van God zijn is dus Jezus Christus
navolgen
God de Vader roept ons op als kind - te leven,
openontvankelijk, blij en dankbaar.
De
Vader is de liefde zelf,in Jezus, de
Zoon, wordt die liefde tastbaar
En
Hij nodigt ons uit omzonen en dochters
te worden in dezelfde zin
Gods vaderschap is echt omdat we ons bestaan aan hem
danken hebben, hij heeft ons gewild en schenkt ons het eeuwige leven
Onze vader, die in de
hemelen zijt: daarmee zetten we God niet ergens ver in het heelal.
De hemel is een verwijzing naar iets dat zeer dicht bij ons is en alle grenzen
overstijgt, alle muren neerhaalt en de vrede brengt. De hemel is een stuk
realiteit in ons leven, zelfs al ervaren we pijn en tegenslag. Pijn en
tegenslag is iets van de wereld, het is verbonden met ons aardse leven. Als we in
de pijn en tegenslag tot God bidden dan zullen we vrede ervaren in de
moeilijkheden, we zullen aan onze moeilijkheden niet ten onder gaan.
Geheiligd zei
UwNaam
God
zegt : Ik ben die is
Een
Naam maakt het mogelijk een relatie met iemand te leggen
God
maakt een relatie mogelijk tussen zichzelf en ons
We
kunnen Gods naam gebruiken , maar ook misbruiken, Hem verzwijgen,dat zou pas
echt verraadzijn aan de liefde waarmee
God naar ons toekomt.
We
vragen in het onze vader aan God dat Hij het licht van zijn Naam niet laat
ondergaan in deze wereld
Uw Rijk kome
Als
we bidden, Uw Rijk kome vragen we God , doordring in ons, leef in ons .God
moet heersen niet wij zelf
Jezus
is het Rijk Gods, waar Hij is, is het Rijk Gods aanwezig
Een
hart dat zich niet meer voedt, komt tot een einde
In
een hart dat geraakt wordt, verandert iets , iets begint te groeien.
We
worden geraakt door Jezus als we samen met hem bidden.
Door
Jezus gaan we groeien in ons mens zijn, we worden betere mensen door Hem.
Met
de woorden van Paul van Vliet zouden we kunnen zeggen: het beste in ons wordt
door Jezus naar boven gehaald, het mooiste wordt
door Jezus uit mij omhooggetild, door Jezus kan ik reiken aan mijn dromen,
aan wat ik ooit had willen zijn, aan wat ik altijd heb gewild.
Door Jezus kreeg ik de vrijheid om te kunnen kiezen, door Jezus heb ik
het hoogste en het diepste opgezocht, door Jezus heb ik gewonnen, juist door
dingen te verliezen en als ik ooit, verslagen of doodgelopen, zal neigen naar
berusting en naar: "Goed, dat was het dan", zal ik door Jezus,
ondanks alles, op morgen blijven hopen, en verder zoeken, nieuw verzinnen, weer
proberen en beginnen, aan een volgend hoofdstuk en een beter plan. Jezus is het
beste wat mij is overkomen, omdat Hij in mij gelooft en me zegt dat ik het kan.
En
omdat Jezus weet dat ik naar hem verlang en naar Hem toekom, heeft hij mijn grenzen
verlegd en geeft hij mij kracht voorbij mijn horizon...
Uw wil geschiedde op aarde zoals in de
hemel.
De
moeilijkheid is altijd om te weten :wat
wil God, hoe kunnen we zijn wil kennen
en ernaar handelen ?
De
Heilige schriften gaan er van uit dat de mens diep in zichzelf weet , wat Gods
wil is, we noemen het ons geweten, maar dat is heden ten dage op de achtergrond
geraakt. Ons denken dat aandacht geeft voor de waarheid wordt vertroebelt door
ons egoïsme .Onze eigen wil sleurt ons dikwijls weg van Gods wil.
In
deze derde bede bidden we dat we verlangen om naar God toe te groeien, dat we
verlangen dat Gods wil wint over de zwaartekracht van onze zelfzucht.
Waar Gods wil gebeurt, daar is het hemel.
Waar Gods wil wordt genegeerd , daar is de aarde.
Daarom bidden we dat het op aarde wordt zoals in de
hemel.
Geef ons heden ons
dagelijks brood
We
bidden om ons brood,we bidden ook om brood voor anderen, dus wie
genoeg heeft moet delen. Dat kunnen we door financiële steun te geven aan
zinvolle organisaties, of ons in te zetten als vrijwilliger waar het nodig is.
Het
brood is de vrucht der aarde, dat afhankelijk is van regen en zon het is iets dat
we zelf nietin de hand hebben,we moeten
dus nederig , dankbaar en bescheiden
blijven, want het is de hoogmoed die de aarde vernietigt, het egoïstisch verlangen
naar altijd maar meer en meer met de
verdediging van het wereldlijk denken want
je bent het waard .
En vergeef ons onze schulden gelijk ook wij
vergeven aan onze schuldenaren.
Gods vergeving kan alleen werkzaam worden in
diegenen die zelf vergevingschenken.
Onze schuld vergeven houdt dus in dat we bevrijdt
zijn van het negatieve gevoelvan onze
tekortkomingen. En god vergeeft te gronde als we berouw hebben, als we onze
tekorten onderkennen Dan kunnen we ons zuiver richtenop de levende God.
Wanneer
we in schuld leven dan komt de waarheid en de liefde in het gedrang en dus God
zelf.
God
is een God die vergeeft, omdat Hij van zijn schepselen houdt, maar Zijn vergeving kan alleen werkzaam worden in mensen
die zelf vergevingschenken aan anderen.
En leid ons niet in
bekoring
Niemand
wordt beproefd of in verwarring gebracht door God . We worden beproefd of in
verwarring ,in bekoring gebracht door te kiezen om deel te nemen aan
onwaarheid.
Jezus
, als Messias moet weerstand bieden aan de grote bekoringen. Hij moet de dood
op het kruis doormaken en op die manier de weg naar de verlossing voor ons
openen. Kunnen we begrijpen hoeveel angst hij had omdat te doen, hij was ook
een mens! Jezus heeft dus echt deel aan onze pijnen en angsten, omdat Hij zelf
de proef van het lijden doorstaan heeft , kan Hij allen helpen die beproefd
worden.
Met
deze zesde bede van het Onzevader bidden we om de bereidheid, de last van al de
beproevingen die we tegenkomen op te
nemen, te aanvaarden, zonder te vervallen in ongeloof , kwaadheid of haat.
We
weten en geloven dat Godons niet meer
oplegt dan dat we kunnen dragen en dat Hij ons niet laat vallen. Dat is geen
gemakkelijke opdracht in moeilijke momenten , daarom bidden we tot onze vader
en leidt ons niet in bekoring op moeilijke momenten , wanneer we zwak staan.
Maar verlos ons van het kwade
Indezelaatste bede wenden we ons tot de Vader met de hoop die de kern is van
ons geloof: red ons, verlos ons, en bevrijd ons: het is een gebed om verlossing.
Ons
geloven laat ons God zien door onze
verbondenheid met Christus.
Paulus
schrijft ons in zijn brief aan de Romeinen: wie zal ons scheiden van de liefde
van Christus ? Als God voor ons is , wie is dan tegen ons ?
De
bede om verlost te worden van het kwade vraagt ook een gewetensonderzoek en
actie tot het verbreken van onze eigen zwakheid tegenover het kwaad .
Laten
wijnu samen bidden
God,
we danken u om het inzicht in het gebed van Jezus. Laat ons beseffen dat we echt
uw kinderen zijn en dat uw liefde onvoorwaardelijk is voor ieder van ons.
Geef ons de moed om te handelen naar
uwwaarheid.
Help ons om in alle omstandigheden te
durven vragen wat Jezus zou doen. We
weten dat we de kracht ontvangen van de Heilige Geest als we beslissen Jezus te
volgen om zo uw rijk hier op aarde mogelijk te maken.
Waarom
ben ik altijd gefrustreerd : omdat ik onvrede toelaat, daar willen we vandaag
even bij blijven stilstaan.
Ik
laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven
kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet. [28] Jullie hebben toch
gehoord dat ik zei dat ik wegga en bij jullie terug zal komen? Als je me
liefhad zou je blij zijn dat ik naar mijn Vader ga, want de Vader is meer dan
ik. [29] Ik vertel jullie
dit nu, voordat het gebeurt, zodat jullie het geloven wanneer het zover is.
We
erven van Jezus zijn vrede. Mooie woorden maar blijven het woorden of voelen we
echt dat we in vrede leven in ons eigen doen en laten? Het leven is niet
waardig geleefd te worden zonder vrede in ons leven. Elk jaar dat we miserabel
door het leven gaan is een verloren jaar.
We
moeten niet de bidden voor vrede in ons leven, we hebben het al gekregen zegt
Jezus ons. We moeten dus bidden dat we dat geschenk kunnen gebruiken. Als God
in ons is dan is alles wat Hij heeft in ons, Hij is de koning van vrede en
liefde en vreugde. Bidden we dus dat we weten hoe we dit kunnen bereiken.
Je
heb geen vreugde zonder vrede en tevredenheid in uw leven.
Dikwijls
hebben we een oorlog in onszelf, in ons hart.
In
de mate God in ons leven is, in die mate kunnen we vrede ervaren.
Zeggen
wat Hij zegt te zeggen, doen wat Hij wil dat we doen, denken op de manier dat Hij
wil dat we denken
Vrede
is een geschenk, we hebben te leren hoe het ons niet kan gestolen worden. We
moeten daarom leren wat de dingen zijn die ons leven van vrede stelen .
We
kunnen een groter vredegevoel hebben als we al beginnen met te leren ons alleen
met onze eigen zaken te bemoeien. Commentaren op anderen geven is niet goed. We
moeten vriendelijk zijn en graag zien zegt Jezus ons. Kijken we naar ons eigen leven, wat moeten we veranderen,
kijk niet eerst naar anderen.
Paulus
schrijft: Want Jezus is onze vrede, Hij die met Zijn dood de twee werelden één
heeft gemaakt, de muur van vijandschap ertussen heeft afgebroken. In Christus
zijn we allen één.
Ik
laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven
kan, zegt Jezus.
Waarom
is het dan toch zo moeilijk vrede te ervaren.
Wat
ons scheidt van vrede is onze focus op onszelf. We vergelijken, willen beter
zijn, meer hebben.
Ik
ben jaloers omdat iemand anders gaat trouwen of een lief heeft en ik niet. Ik heb
geen werk en ik zoek nog werk en anderen hebben al werk. Soms vind ik dat
mensen geluk hebben en het eigenlijk niet verdienen.
God
heeft een plan, een weg en een timing voor ieder van ons. We moeten wachten op
Gods timing en God vertrouwen. We moeten alles inzetten om onze vrede te
bewaren door tevreden te zijn met wat gegeven is, door te zeggen :Ik vertrouw op
God en als ik het niet kan zeggen , dan moeten we het denken. Ik wil God
vertrouwen.
Een
mooi gebed is dan : God help me bij deze stap
Wees
over niets bezorgd, maar vraag God duidelijk te maken wat echt nodig is en goed
en dank hem in al uw gebeden. [7] Dan zal de vrede
van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus
Jezus bewaren zegt Paulus ons. Filipenzen 4,6-7
Bidt
en wees dankbaar. Een dankbaar persoon is een sterk persoon. Klaag niet over uw
werk, klaag niet over het werk dat je verloor ,klaag niet over het werk dat je
nu terug wil.
Weiger
te klagen , we klagen omdat we niet tevreden zijn.God zorgt voor ons. Laat tevredenheid ons
leven als christen overheersen. Als we tevreden zijn dan zullen we niet zo
gemakkelijk in de put zitten. Als we ons niet goed voelen bij acties is het
misschien beter te wachten en ons in gebed te richten tot god. God wat wil jij
voor mij, voor ons? We moeten proberen in alles een vredegevoel op te bouwen,
misschien is het verkeerd om nu te handelen.
Sommige
mensen weten van zichzelf niet dat ze op alles kritiek hebben. Zo waren we eens
met enkele mensen oude fotos aan het bekijken. Iemand had altijd negatieve
opmerkingen, Ho dat babytje is dik, ho
wat is die T-shirt oubollig en wat trekt die een raar gezicht. Erg is dat,
nochtans was de persoon in kwestie zich niet bewust van deze negativiteit. Veel
van ons niet tevreden zijn heeft te maken met onze jeugd, maar als we in Gods
handen zijn dan kunnen we toch niet blijven klagen over onze jeugd. Onze redder
is daar, we kunnen ons naar Hem richten, elke dag opnieuw vragen om positief te
staan in de dag die komt. Dat is toch een prachtig morgengebed.
Als
we vrede willen dan moeten we ons denken sturen en over de dingen juist denken.
Dat kunnen we als we in verbondenheid met Jezus leven. Jullie hebben toch
gehoord dat ik zei dat ik wegga en bij jullie terug zal komen zegt Jezus tegen
zijn apostelen en ook tegen ons.
We
krijgen Jezus vrede, we hebben het dus al, waarom zijn we dan zo gefrustreerd?
Omdat we het toelaten, in ons denken, in ons spreken, in ons handelen.
Ons
lichaam is belangrijk voor ons, we willen mooi zijn, we willen belangrijk zijn
en mee tellen, iets doen, maar soms zijn we ook lui, kijken uren tv, drinken teveel.
Soms is ons denken blij, dan triestig dan gefrustreerd, kwaad. We hebben
dikwijls alles wat we echt nodig hebben, maar het vlees is zwak. Ons gedrag,
ons denken, onze wil. De beslissing om de weg te nemen die niet toegeeft aan al
het negatieve, moeten we zelf nemen.
Onze
mond drukt uit wie we zijn. Maar we kunnen ook alles aan het kruis nagelen,
ermee stoppen, ik luister niet meer naar mijn negatieve gedachten. Ik ga naar
goed mensen, ik ga vriendelijk zijn, leren om op stap te gaan in de kracht van
de heilige geest, ik ga vrijwilligerswerk doen, ik ga minder slaaf worden van
koken en poetsen. Een beetje minder is ook goed. Ik ga erover spreken met mijn partner
en vragen dat hij of zij me daarin aanmoedigt.
Jezus
zegt ons: Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld
die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.
Waarom
ons dus nog druk maken .
We
kunnen nu beslissen om de onvrede in ons te overwinnen .
We
zijn kinderen van God, het is niet nodig ons hele leven ontmoedigd en gefrustreerd
te blijven en zo ons leven te vernietigen. We moetenniet bidden voor vrede voor onszelf, we hebben het
al. We moeten bidden om voor vrede te kiezen. Niet toelaten om te zeggen ik kan
er niet aan doen.
Allen
hebben we te leren hoe we ons vredevol moeten voelen en hoe we kunnen kiezen
voor de juiste dingen. Wat gebeurt er als mijn ruiten 1 week niet gepoetst
zijn. Wat gebeurt er als mijn papieren voor mijn betalingen een chaos zijn. Beslis
ik om het poetsen van mijn ruiten een week over te slaan,beslis ik om meer orde
te hebben in wat ik aan anderen moet betalen. Maar soms gaat het veel verder en
moeten we veel moeilijkere beslissingen nemen: beslis ik te aanvaarden dat ik
onvruchtbaar ben en te zien dat ik vruchtbaar kan zijn voor andere kinderen. Beslis
ik te aanvaarden dat ik ziek ben en bid ik om vandaag een vriendelijke en
aangename zieke te zijn en morgen weer hetzelfde te doen.
Laten
we beslissen voor vreugde en vrede in ons leven.
Het
zijn wijzelf die soms moeilijk doen. Niets is goed genoeg omdat we niet
tevreden zijn , niet tevreden met anderen maar vooral ook niet tevreden met
onszelf.
Willen
we beslissen minder bezorgd te zijn en meer vertrouwen te hebben in God ?
Jezus
geeft ons vrede en met zijn kracht kunnen we tegen onze eigen onvrede vechten
Lieve
God we bidden tot U om een geest van inzicht, inzicht in hoe we moeten hopen,
denken, willen en handelen ,.
Wij
bidden u verhoor ons Heer
Lieve
God , we bidden voor ons geloven in deoverweldigend grote en krachtige werking van Uw machtvoor ons die geloven. U alleen kan ons leiden
naar vrede in ons eigen bestaan.