Net nadat vlucht MH370 vijf weken geleden van de radar verdween, maakte het vliegtuig bijzondere manoeuvres. Het vloog heel snel en heel gevaarlijk om zeker niet gezien of gedetecteerd te kunnen worden, vertelden onderzoekers aan The Sunday Times. ‘Het vliegtuig werd door het luchtruim gestuurd als een gevechtsvliegtuig’, klinkt het. ‘Het vloog heel laag maar wel heel snel, zodat contact met de radar onmogelijk werd.’

Die nieuwe theorie blaast de piste over een kaping door de piloot, die zijn copiloot buitensloot uit de cockpit, nieuw leven in.

Niet bevestigd

Hishammuddin Hussein, de Maleisische minister van Transport, ontkent het verhaal. ‘Als dat gebeurd zou zijn, zouden we het wel al geweten hebben’, zegt hij. Toch hecht The Sunday Times veel geloof aan het verhaal van de onderzoekers, dat zou bewijzen dat er wel degelijk iemand bij bewustzijn was toen het vliegtuig boven de Maleisische westkust vloog, ver weg van de geplande route.

‘Als het waar is, is het zeker mogelijk dat de piloot de copiloot buitengesloten had uit de cockpit. Dan kan het dat de copiloot om hulp probeerde te bellen.’ Zaterdag raakte immers bekend dat de copiloot net voor de verdwijning probeerde om te telefoneren, maar te ver van zendmasten was om daarin te slagen.

{NIEUWSBLAD.be}