Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
11-10-2011
Digitale rijbewijs kost u meer dan 20 euro
Digitale rijbewijs kost u meer dan 20 euro
Het nieuwe digitale rijbewijs, in de vorm van een bankkaart, zal 20 euro kosten. Daar komt nog een toeslag van de gemeente bovenop.
Het digitale rijbewijs is de opvolger van het papieren exemplaar. Het bestaat uit een bankkaart maar bevat geen chip.
Het digitale rijbewijs is duurder dan het papieren. Als reden daarvoor worden de hogere productiekost en het feit dat de prijs al jaren niet meer geïndexeerd is, aangehaald. Producent Zetes ontvangt 5,09 euro per rijbewijs, de rest gaat naar de overheid.
Databank
De overheid zal met het geld een databank van rijbewijzen aanleggen. Daarmee zal ook te zien zijn of een bestuurder zijn rijbewijs al eens kwijtspeelde.
De databank verbetert het huidige systeem van rijbewijzen. Dat systeem kost meer geld en dan is het logisch dat de automobilist dat zelf betaalt, zei VAB-woordvoerder Maarten Matiënko tegen de site ZDNet
In de Belgische Ardennen is een Franse jager om het leven gekomen tijdens een jachtpartij. De man werd door een hert op het gewei genomen. De jager kreeg een stuk van het gewei in zijn oog, dat vervolgens zijn schedel doorboorde.
Het vreemde ongeval vond plaats in de gemeente Alle-sur-Semois, op enkele kilometers van de Frans-Belgische grens. Het slachtoffer, een 67-jarige gepensioneerde landbouwer, overleed dinsdag in het ziekenhuis in Charleville-Mézière, zo meldden naasten en de burgemeester van Saint-Menges, in de Franse Ardennen.
Femke uit Morkhoven wint finale Junior Eurosong 2011
Femke uit Morkhoven wint finale Junior Eurosong 2011 (video)
Femke Verschueren uit Morkhoven zal ons land dit jaar verdedigen op de finale van het Junior Eurovisiesongfestival in Armenië. De 11-jarige Femke haalde het vrijdag in de Belgische finale met het nummer 'Een kusje meer'.
Beluister het nummer via YouTube:
Het negende Junior Eurovisiesongfestival vindt plaats in de Armeense hoofdstad Jerevan op zaterdag 3 december. Het kindersongfestival werd vorig jaar gewonnen door de Armeen Vladimir Arzumanyan.
Prinses Astrid heeft zich eerder deze week lovend uitgelaten over Marie-Rose Morel en haar strijd tegen kanker. De prinses deed dat tijdens een bijeenkomst van de "Vlaamse Liga tegen kanker" in het Vlaams parlement. Tijdens de zitting werden twee recent aan kanker overleden parlementsleden herdacht, Erica Thijs en Marie-Rose Morel. Na afloop sprak de prinses met de moeder en de zus van Marie-Rose Morel, en Morels weduwnaar Frank Vanhecke. "Ik heb de strijd van die prachtige vrouw gevolgd, en het moeten achterlaten van haar twee kinderen moet haar het meeste pijn gedaan hebben", aldus de tot tranen toe geroerde prinses, geciteerd door de moeder van Morel, Myriam Van Loon. Die gaf de prinses de twee boeken van Marie-Rose Morel cadeau.
Toen Marie-Rose Morel nog bij het Vlaamse Belang was, waren de relaties met de koninklijke familie minder ontspannen. Op een economische missie in China in november 2004 kreeg Morel zelfs het bevel om op 50 meter afstand van prins Filip en prinses Mathilde te blijven, hoewel haar vader eregast van de missie was. "'We zijn ook maar mensen', was Astrids oprecht antwoord op de opmerking die we erover maakten", aldus Myriam Van Loon. De prinses beloofde de groeten van papa Morel over te brengen aan de koning.
Vanaf maandag 10 oktober begint een aannemer met het kappen van verbrande bomen in de omgeving van het Stappersven. Dit deelgebied van de Kalmthoutse Heide, rechts van de Verbindingsstraat, beheert Natuurpunt. De kapwerken duren tot eind december.
Uit veiligheidsoverwegingen verwijdert de aannemer de verbrande bomen, meestal grove den, in de nabijheid van wandelpaden en de Verbindingsstraat. Conform het lang vóór de brand al opgemaakte beheersplan maken de verbrande bomen plaats voor een meer gevarieerd, half-open heidelandschap. Daarmee breidt het leefgebied van zeldzame soorten zoals gladde slang, nachtzwaluw en boomleeuwerik uit. Her en der blijven grillige bomen overeind die een voedselbron vormen voor tal van insecten en bijvoorbeeld de zwarte specht.
Trekpaarden
Op de zeer kwetsbare stukken zal het beheerteam van Natuurpunt de verbrande bomen met de hand kappen, met behulp van trekpaarden in plaats van machines, die de grond meer beschadigen. Andere meer open zones die door de brand geteisterd werden, worden al sinds midden juli begraasd met een kleine kudde schapen van het ras Entre-Sambre-et-Meuse, terwijl elders de vergraste heide is aangepakt via manueel maaien.
Restauratie Sint-Katharinakerk kost ruim drie miljoen euro
Restauratie Sint-Katharinakerk kost ruim drie miljoen euro
11:00 De vier torentjes van de ommegang van de Sint- Katharinakerk worden binnenkort volledig ingepakt. De hele kerk wordt langs de buitenkant gerenoveerd.
Toeristen die de op twee na grootste kerktoren van België - de Sint- Katharinakerk is 105 meter hoog - in volle glorie willen bewonderen, hebben nog maar enkele weken de tijd. Vermoedelijk in november worden de vier torentjes van de ommegang volledig ingepakt voor dringende herstellingen.
De top van de vier torentjes bestaat uit een soort Franse zandsteen. Die stenen zorgen al langer voor problemen, want herhaaldelijk komen er stukken los.
De kwaliteit van de stenen is erbarmelijk. Ze slorpen water op en vriezen in de winter kapot, zegt schepen van Monumenten Jos Martens (KVB). We gaan de torens laten inpakken met speciale zeilen om de stenen die kapot springen, beter tegen te houden. Dan vliegen ze tenminste geen tientallen meters ver. Op tien meter hoogte komt er een groot houten platform rondom de toren om vallende brokstukken op te vangen. Tegelijkertijd zullen we de loszittende stenen verwijderen en hier en daar plaatselijk wat metselwerk herstellen.
Deze zogenaamde kleine herstellingswerken zullen de stad zon 170.000 euro kosten.
Gevaarlijk
De werkzaamheden aan de vier torentjes nemen hooguit een drietal weken in beslag. Dat wil niet zeggen dat de zeilen daarna weer verdwijnen. De kerk zelf is ook dringend aan een restauratiebeurt toe.
Het dossier is al meer dan een jaar geleden ingediend bij de overheid, maar het stadsbestuur wacht nog altijd op een definitieve goedkeuring om subsidies te kunnen krijgen. De kosten voor de grote renovatie worden geraamd op drie miljoen euro.
We verwachten dat die goedkeuring bijna rond is en dan kunnen we de werkzaamheden aanbesteden. Het is dus gemakkelijker om de zeilen te laten hangen, zegt schepen Martens. Tijdens de restauratie wordt elke witte zandsteen bekeken en zo nodig vervangen.
Steen na steen
Dat moet steen na steen gebeuren, en daar zitten soms exemplaren van twintig kilogram bij. Ook de leien op de grote toren zijn in erg slechte staat. Sommige hangen schots en scheef en zitten los.
De staat van de grote stenen bol boven op de grote toren is eveneens niet goed. En dan spreken we nog niet over het voegwerk van de toren, verklaart Martens. Toen we de inspectie hebben gedaan, merkten we op sommige plaatsen groeven van wel tien centimeter diep in de voegen. Het wordt dus een werk van vele jaren.
"Ook euthanasie voor bejaarden die levensmoe zijn"
Prof. Herman Nys, directeur van het Centrum voor Biomedische ethiek en Recht van de K.U.Leuven, heeft vrijdag tijdens een studiedag in Leuven gepleit om de euthanasiewet in bepaalde omstandigheden toe te passen op levensmoeë hoogbejaarden.
"De wet stelt als primaire voorwaarde voor euthanasie op verzoek de aanwezigheid van een ernstige en ongeneeslijke, door ongeval of ziekte veroorzaakte aandoening. In combinatie met een medische problematiek van ouderdomskwalen, die op zich niet ongeneeslijk hoeven te zijn, kan levensmoeheid of lijden aan het leven bij hoogbejaarden, wat zich uit in existentiële problemen zoals eenzaamheid, angst en dergelijke, volgens mij echter voldoende zijn om zoals in Nederland onder de toepassing van de bestaande wet te vallen. Het gaat dus om een bredere interpretatie van wat nu in de wet staat", aldus Nys.
Dementie
Nys wil ook meedenken over een oplossing voor diep demente patiënten die in het verleden aangaven dat er op hen in geval van wilsonbekwaamheid onder bepaalde voorwaarden euthanasie mag gepleegd worden. Momenteel is hiervoor wettelijk vereist dat de patiënt "onomkeerbaar buiten bewustzijn" is. Demente patiënten of patiënten die zwaar getroffen zijn door een hersenbloeding, komen hiervoor niet in aanmerking. "Wanneer beslist de arts dat het moment daar is? Het niet meer herkennen van kinderen of omgeving zoals nu wordt voorgesteld, vind ik toch maar vaag", aldus Nys.
De eerste week van het collegejaar is tumultueus verlopen. Daarom riep burgemeester Janssens een crisisvergadering samen.
Bewoners van de studentenbuurt hebben een zware week achter de rug. De start van het collegejaar in combinatie met het mooie weer heeft voor veel overlast gezorgd. Maandagmiddag kwam een aantal stedelijke diensten samen voor een overleg over de aanpak van de problemen in de universiteitsbuurt. Concrete maatregelen zijn daar nog niet uitgekomen.
De bedoeling van het overleg was om een analyse te maken van de eerste week en uit te zoeken of er extra maatregelen nodig zijn voor de toekomst, zegt Bart Govaert van het kabinet van burgemeester Patrick Janssens (sp.a). Op het overleg waren onder meer de dienst 'Samen Leven', die over de veiligheid in de stad gaat, en buurtbemiddeling aanwezig.
Wraakacties
Het overleg is er gekomen na klachten van buurtbewoners. We zijn wel wat gewend, maar zo erg als nu is het nog nooit geweest, zegt een bewoner uit de studentenbuurt. Maandag was de Vekestraat afgesloten door een studentenfeestje, terwijl wij daar niets vanaf wisten. Er was ook harde muziek en de hele nacht door werd er gezongen en geroepen, vertelt de bewoner. Dat is de hele week zo doorgegaan. We hebben heel slecht geslapen.
s Morgens lagen de Ossenmarkt (foto) en andere pleintjes in de buurt steeds vol troep. Van kapotgegooide glazen tot braaksel. Het leek de Hooge Maey wel. Inclusief krijsende meeuwen.
Student Willem Van Haevre woont zelf op de Ossenmarkt. Ik heb vorige week ook veel buitengezeten met dat mooie weer, maar ik ben niet te laat naar huis gegaan. Met moeite viel ik dan in slaap. Als ik s morgens opstond, zag ik de laatste studenten naar huis strompelen. Eén week is te doen, maar langer houd ik het niet vol.
Stortregenen
De politie heeft geen zicht op het aantal klachten, maar weet wel dat er problemen geweest zijn. Er is een vechtpartij geweest aan café 'De Prof', studenten hebben een klimplant van de muur getrokken en er waren de wildplassers en sluikstorters, zegt woordvoerster Veerle De Vries.
De bewoners hopen dat de studenten deze week rustiger zullen zijn dan vorige week. Van mij mag het stortregenen, zegt een buurtbewoner. Dan weten we zeker dat we goed kunnen slapen.
Fedasil zoekt ook woningen in Antwerpen en omgeving
Fedasil zoekt ook woningen in Antwerpen en omgeving
Fedasil, de federale overheidsdienst voor de opvang van asielzoekers, zoekt ook rond asielcentra in Antwerpen en omgeving naar geschikte huizen of appartementen om asielzoekers in te huisvesten. Fedasil heeft echter voorafgaandelijk géén quota bepaald per asielcentrum.
De uiteindelijke plaatsing zal afhangen van het aanbod op de immobiliënmarkt rond de asielcentra. Dat zegt Fedasil-woordvoerster Mieke Candaele in een reactie op het bericht dat Fedasil tachtig asielzoekers heeft ondergebracht in een huurpand nabij het asielcentrum van Arendonk. Sommige burgemeesters reageren nu al negatief op het initiatief omdat ze overlast vrezen.
"Ik begrijp deze heisa niet", zegt Candaele. "Het gaat om amper 200 plaatsen in heel België, op een totaal van 23.000 asielzoekers. De diverse OCMW's hebben reeds 11.000 mensen in huizen en appartementen ondergebracht, en dat werkt zonder grote problemen. Het enige verschil is dat Fedasil het ditmaal zelf doet."
Fedasil heeft in de regio Antwerpen asielcentra in Broechem en Kapellen. Het Rode Kruis heeft er in Antwerpen-Linkeroever en Lint, maar is op dit moment niet bezig met het zoeken naar woningen, zegt hoofd opvang asielzoekers Hilde Van Gastel.
FC Barcelona is niet tevreden over de nieuwe shirts van kledingsponsor Nike. Volgens de Spaanse club absorberen de tenues te veel zweet waardoor de spelers met meer gewicht moeten rondlopen.
De sterren van Barça klagen dat hun shirts tijdens de rust al dubbel zo zwaar zijn, dat schrijft de krant El Pais. Nike heeft laten weten naar een oplossing te zoeken, binnen enkele weken worden er al nieuwe truitjes verwacht.
De zogenaamde Dri-FIT-shirts zijn vervaardigd uit onder meer gerecycled plastic. Onder meer ook PSV, Manchester United, Arsenal en Inter Milaan spelen met de tenues van Nike.
Maar volgens het Amerikaanse bedrijf heeft - voorlopig - enkel Barcelona geklaagd, al had tennisser Rafael Nadal tijdens de Australian Open begin dit jaar gelijkaardige problemen met kleding van Nike.
"Gevangenis Merksplas niet zo middeleeuws als wordt gezegd
"Gevangenis Merksplas niet zo middeleeuws als wordt gezegd"
De directie van de gevangenis van Merksplas, waar zondagavond twee gedetineerden via het dak ontsnapten, erkent dat de gebouwen erg verouderd zijn. "Maar de situatie is niet zo middeleeuws als ze wordt voorgesteld", vindt personeelsdirecteur Lut Ruttens.
Ook het binnensmokkelen van gsm's, waardoor een medegevangene VTM op de hoogte kon brengen van de ontsnapping, is een bekend probleem in Merksplas.
"Onze mensen onderscheppen dagelijks verschillende gsm-toestellen. Jammer genoeg bevatten de modernste gsm's soms te weinig metaal om door ons detectiesysteem gevonden te kunnen worden", zegt Ruttens. Volgens de personeelsdirecteur is er geen pasklare oplossing voor het probleem, maar behelpt de gevangenis zich door dagelijkse, grondige controles.
Handlangers
Op de omstandigheden van de ontsnapping wil de directie niet te diep ingaan, om niemand op ideeën te brengen. "De twee gedetineerden zijn op het dak geraakt en dan vanuit een op dat moment minder beveiligde hoek over de omheining geklauterd. De omstandigheden doen ons ten sterkste vermoeden dat ze handlangers van buitenaf hadden", zegt Ruttens, die benadrukt dat er al maatregelen zijn genomen om de "extra elementen die de ontsnapping mee mogelijk hebben gemaakt" weg te nemen.
Zondagavond slaagden twee gevangenen, die nog een celstraf van 5 en 7 jaar moesten uitzitten, erin de gevangenis van Merksplas te ontvluchten. Een derde gevangene bracht met een gsm VTM op de hoogte. Merksplas is een van de oudste gevangenissen van ons land en wordt sowieso niet geschikt geacht voor zware criminelen.
Limburgse militairen nemen deel aan Nederlandse 'nucleaire' legeroefening
Limburgse militairen nemen deel aan Nederlandse 'nucleaire' legeroefening
Op de luchtmachtbasis Volkel in het zuiden van Nederland vindt van 28 september tot 6 oktober een oefening plaats waarbij Nederlandse, Belgische, Amerikaanse, Duitse en Turkse militairen getraind worden in de omgang met kernwapens.
De oefening, die "Steadfast Noon 2011" gedoopt wordt, brengt volgens de site home.tiscali.nl/mysteryship/exercises/comingexercises.html militairen, en misschien ook vliegtuigen, van zes Navo-basissen met nucleaire capaciteit bijeen (Volkel, Kleine-Brogel, Büchel, Ghedi Torre, Aviano, Balikesir). Ze dient naar verluidt om manschappen te trainen in het laden en gebruiken van B-61-kernbommen.
De aanwezigheid van deze Amerikaanse wapens in Europa is nooit officieel bevestigd of ontkend.
Koning Albert op pensioen na staatshervorming? (video)
Koning Albert mag van de Belgen op pensioen van zodra de langverwachte staatshervorming een feit is. Dat blijkt uit een rondvraag van het magazine Royals. De opvolging van de koning blijft evenwel een probleem: prins Filip is nog altijd niet populair.
Acht op de tien Belgen vindt dat koning Albert na de staatshervorming mag genieten van een welverdiende rust, zo blijkt uit de enquête. "Het aantal respondenten dat ja heeft geantwoord op deze vraag is verbluffend. Ik vermoed dat de mensen door de politieke impasse in België in een soort van medelijden gestemd hebben", zegt Kristine De Vriese van Royals.
Volgens Royals zou de koning mogelijk aftreden na de staatshervorming. "Alles hangt van de koning af natuurlijk. Iedereen is over de koning tevreden. Maar het zou niet abnormaal zijn dat op een bepaald ogenblik de fakkel wordt doorgegeven. Dat kan natuurlijk. En dan zou je kunnen zeggen: een nieuwe koning voor een nieuw land. Dat is natuurlijk denkbaar", zegt minister van Staat Mark Eyskens.
Alberts opvolger Filip kampt wel nog altijd met een imagoprobleem, zelfs bij de lezers van Royals. Zo denkt 41 procent van de Belgen dat Willem Alexander de beste koning van Europa zal worden, slechts 16 procent van de Belgen vindt dit van Filip. Zijn vrouw, prinses Mathilde, is dan weer erg geliefd.
De enquête werd volgens De Vriese afgenomen bij bijna duizend respondenten in België, Nederland en Frankrijk en uitgevoerd via internet.
40.000 radioactieve transporten per jaar in België
40.000 radioactieve transporten per jaar in België
Jaarlijks vinden er in België zo'n 40.000 transporten van radioactieve stoffen plaats. Die zijn vooral bestemd voor medische en onderzoeksdoeleinden en in mindere mate voor nucleair en industrieel gebruik. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).
België is een belangrijk transitland bij het vervoer van radioactieve stoffen. Waar in Europa jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen colli (verpakkingen en de inhoud) vervoerd worden, is dat voor België alleen al 400.000.
Vooral voor medische doeleinden
Van die 400.000 colli zijn er 350.000 bestemd voor medische toepassingen: het gaat om 35.000 transporten tussen Belgische en buitenlandse productiecentra en onder meer van en naar Belgische ziekenhuiscentra en universiteiten, en ook via de luchthavens van Zaventem en Luik.
Voorts betreffen 30.000 colli in 3.000 transporten industriële, agronomische en onderzoekstoepassingen, zoals radioactieve stoffen voor gebruik in de industriële radiografie en meetinstrumenten voor de datering van objecten.
De nucleaire sector staat dan weer voor zo'n 20.000 colli of 2.000 transporten.
De transporten gebeuren hoofdzakelijk over de weg. Vooral kortlevende radio-isotopen die in België en de buurlanden worden geproduceerd, worden via Belgische luchthavens over de hele wereld vervoerd. Voor industriële toepassingen - inclusief de nucleaire brandstofcyclus- wordt weg-, spoor- en maritiem vervoer gebruikt omdat het meestal om zware en omvangrijke colli gaat.
Uitgebreide veiligheidsmaatregelen
Colli worden getest op ongevalbestendigheid en ze mogen nooit meer dan 0,1 millisievert stralingsdosis laten optekenen, op een afstand van 2 meter en gedurende 1 uur. "Dat is vergelijkbaar met de dosis tijdens een transatlantische vlucht", zegt het FANC.
Het FANC benadrukt dat bij de transporten van radioactieve afvalstoffen - die regelmatig media-aandacht krijgen wegens protestacties - de stralingsbescherming van de bevolking of actievoerders nooit in het gedrang kwam.
Jaarlijks organiseert het FANC opleidingen voor chauffeurs en veiligheidsadviseurs van de bedrijven en transporteurs die betrokken zijn bij de transporten. Vorig jaar waren er 125 deelnemers, van wie het merendeel slaagde in het examen. De belangrijkste veiligheidsfactor vormen de colli zelf. Die worden dan ook onderworpen aan een reeks tests, die door het FANC nauwgezet opgevolgd worden.
Ook worden er telkens een reeks maatregelen genomen om de transporten te beveiligen tegen diefstal of sabotage. Die maatregelen zijn vertrouwelijk: zo wordt bijvoorbeeld nooit de precieze datum van een transport bekendgemaakt aan het grote publiek. Voor een aantal transporten is politiebegeleiding voorzien.
Nederlandse trein staat stil door Belg "met zwaard"
Nederlandse trein staat stil door Belg "met zwaard"
Een trein naar het Nederlandse Roosendaal heeft vrijdagavond enige tijd stilgestaan op het station van het Zuid-Nederlandse Tilburg.
Het treinpersoneel had de politie gebeld wegens een man met een zwaard.
De politie stormde in het station van Tilburg naar binnen en niemand mocht de trein verlaten.
Nadat de man was gevonden, bleek het te gaan om een rubberen zwaard in de broeksriem van een Belgische passagier. Het nepzwaard is geen echt wapen, dus zijn de feiten niet strafbaar. De politie heeft hem wel verzocht om in het vervolg zijn rubberen zwaard af te dekken om alarmeringen te voorkomen.
Wat krijg je als je je nagels 18 jaar lang niet meer knipt? Juist, de langste nagels ter wereld. De 45-jarige Chris Walton is momenteel recordhoudster met nagels van bijna 6 meter lang.
De zangeres is beter bekend onder de bijnaam 'The Dutchess'. Ze zou, ondanks haar ontzettend lange nagels, nog altijd zelf het huishouden kunnen doen. Ook kan ze zich zonder al te veel problemen opmaken. Alleen steekt ze liever geen kleingeld in haar zakken, wegens te moeilijk om de centen eruit te vissen.
Wanneer Walton een sms moet sturen, doet ze dat met de knokkels van haar hand. De vrouw denkt er wel aan om haar nagels te knippen, nu ze het record beet heeft. "Het zal wel wennen worden."
Terwijl landen overal ter wereld hun plannen voor kernenergie terugschroeven sinds de ramp in Japan, blijft Argentinië de capaciteit van zijn kerncentrales opvoeren en nieuwe reactoren bouwen.
De regering van president Cristina Fernández ondertekende eind augustus contracten om de levensduur van de twee bestaande Argentijnse kerncentrales te verlengen en hun vermogen op te voeren. Bovendien komen er nog twee centrales bij voor 2020.
De meeste Argentijnen zijn tegen verdere investeringen, blijkt uit opiniepeiling die Greenpeace Argentinië dit jaar liet uitvoeren. Twee derde van de Argentijnen vindt kernenergie "gevaarlijk" of "zeer gevaarlijk", 74 procent vindt dat men moet stoppen met kernenergie, slechts 16 procent wil een uitbreiding.
Macht van nucleaire sector
Ondanks de ramp met de centrales in het Japanse Fukushima, in maart dit jaar, blijft Argentinië inzetten op kernenergie, zegt ingenieur Ernesto Boerio van Greenpeace. "Omdat er meer elektriciteit nodig is, is de regering op alle fronten actief. De nucleaire sector is zo machtig dat ze op het politieke beleid blijft wegen om de investeringen te behouden."
Argentinië is een van de drie Latijns-Amerikaanse landen die een nucleair programma konden ontwikkelen. De andere twee zijn Brazilië en Mexico.
De eerste Argentijnse centrale ging in 1974 van start, Atucha I, in de oostelijke provincie Buenos Aires, op 100 kilometer van de hoofdstad. Tien jaar kwam daar met Embalse, in de centrale provincie Córdoba, een tweede bij. In de jaren negentig verdwenen de plannen voor Atucha II in de koelkast maar in 2006 werden ze weer voortgezet; volgend jaar wordt de centrale geopend.
Kerncentrales leveren nu 5 tot 7 procent van de Argentijnse energie, met Atucha II zal dat oplopen tot 12 procent.
Over enkele dagen moet de afgedankte Amerikaanse onderzoekssatelliet UARS weer in de atmosfeer terechtkomen, maar zal daar niet helemaal opbranden. Het risico voor mensen is echter "zeer gering", zo heeft de NASA donderdag bekendgemaakt.
Het Amerikaanse ruimtevaartbureau gaat ervan uit dat de UARS ("Upper Atmosphere Research Satellite") omstreeks 24 september weer de atmosfeer binnenduikt. Het meer dan zes ton wegend stuk ruimteschroot zal dan uiteenrijten, maar niet alles zal opbranden.
Terwijl Russische media speculeren dat de hoofdstad Moskou in "de risicozone" zou kunnen liggen, is het nog te vroeg om te voorspellen wanneer de satelliet ter grootte van een schoolbus aan de kamikaze-operatie begint, zegt de NASA.
Het risico dat mensen gewond raken, is "extreem gering", beklemtoont het Amerikaanse ruimtevaartbureau evenwel al. Sedert de jaren vijftig is er zelden of nooit schade geweest bij het op Aarde neerploffen van ruimteschroot.
De NASA belooft de evolutie van heel nabij te volgen en nieuwe bevindingen op haar website te posten. Wie een brokstuk vindt, mag het niet aanraken en moet de politie verwittigen. De UARS werd in 1991 gelanceerd om de ozonlaag rondom onze planeet te bestuderen. De metingen stopten in 2005, en sindsdien is de kunstmaan niet meer operationeel.
Natuur in de war door warm voorjaar en natte zomer
Natuur in de war door warm voorjaar en natte zomer
Door het warme voorjaar en de extreem natte zomer is de herfst er twee tot drie weken te vroeg gestart. De bladeren van de bomen zien niet langer groen. Hier en daar is zelfs al een kaal exemplaar te zien.