Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
16-11-2011
Bier brouwen op school
Bier brouwen op school
Bierbrouwen tijdens de lesuren. Het Klein Seminarie bewijst dat het kan.
De leerlingen van het zesde jaar hebben samen met hun leerkrachten Lieven Van Nyen en Bart Van de Velde tijdens de lessen chemie bier gebrouwen. Bart Van de Velde is zelf een hobbybrouwer.
Tijdens de lessen kwamen alle stappen voor het brouwen aan bod. Nu is het vooral afwachten of het resultaat ook te drinken is. Dat zal begin 2012 duidelijk worden.
Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok maken 'Limbu praline'
Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok maken 'Limbu praline'
De 'Limbu praline', een Limburgse lekkernij gecreëerd door Nederlands- en Belgisch-Limburgse fijnproevers, werd gisteren ten doop gehouden in het Nederlands-Limburgse restaurant Thull in Schinnen. De praline heeft de vorm van een appeltje en is gemaakt van witte Belgische couverture met een vulling van Nederlandse appelstroop.
De lekkernij is bedacht en gemaakt door de Maaseikse chocolatiers Eveline en Maurice Geerts-Dumas samen met de Nederlands-Limburgse kok Otmar Pregled uit Schinnen.
Ruim een jaar hebben de chocolatiers en kok gewerkt aan hun praline. "De beste couverture van bij ons hebben we gecombineerd met de meeste verfijnde appelstroop van Schinnen, dat gekend is om zijn stropen. De witte chocolade haalt het zachte zuurtje van de stroop mooi naar boven", verklapt Eveline Geerts-Dumas.
Benetton verspreidt foto met paus die imam op de mond kust
Benetton verspreidt foto met paus die imam op de mond kust
De Italiaanse groep United Colors of Benetton heeft opnieuw een controversiële publiciteitsfoto verspreid, waarop paus Benedictus XVI de soennitische imam Ahmed el Tayyeb van de Egyptische universiteit Al-Azhar in naam van "de strijd tegen de haat" op de mond kust.
De fotomontage kadert in een nieuwe reclamecampagne van Benetton met de naam "UNHATE" ("Tegen de haat"), die in Parijs werd gepresenteerd door vice-voorzitter Alessandro Benetton. Met die campagne wil Benetton het contrast binnen de heersende haatcultuur benadrukken.
Maar ze begon al een eigen leven te leiden op het internet en werd kortstondig ontplooid op een reusachtig spandoek aan de Engelenburcht in Rome. Luca Borgomeo, voorzitter van de vereniging van katholieke Italiaanse televisiekijkers, eiste dat de campagne ongedaan wordt gemaakt. "Kan Benetton nu echt niets beter vinden?"
Obama,Abbas,Netanyahu
Centraal in de campagne staat de kus, het universele symbool van de liefde. Op andere foto's zie je de Amerikaanse president Barack Obama zijn Chinese collega Hu Jintao zoenen, en ook de Palestijnse president Mahmud Abbas die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de lippen kust. Benetton en zijn fotograaf Oliviero Toscani werden beroemd met hun provocerende fotomontages in de jaren negentig waarin de Italiaanse kledingfabrikant zich inzet voor seksuele vrijheid, tegen aids, en vooral tegen de discriminatie tussen verschillende volkeren, godsdiensten en culturen.
In het Witte Huis, de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama is twee kogels van een vuurwapen aangetroffen. De vondst wordt in verband gebracht met een schietpartij die dateert van afgelopen vrijdag.
Een van de twee aangetroffen kogels is door een beveiligd raam gegaan, zo meldt de Amerikaanse veiligheidsdienst die een onderzoek is gestart.
De politie is op zoek naar de 21-jarige Oscar Ramiro Ortega, die in verband wordt gebracht met een schietpartij die vrijdagavond plaats vond in de omgeving van het Witte Huis en het Washington Monument.
Getuigen hoorden toen geweerschoten en zagen twee voertuigen wegscheuren. Er zou ook AK-47-geweer gevonden zijn. Mogelijk kan dat incident in verband worden gebracht met de nu gevonden kogels.
De verdachte, Ortega, is een 21-jarige van Latijns-Amerikaanse origine, die enkele opvallende tatoeages draagt, waaronder het woord 'Israël' dat in zijn nek werd geplaatst.
In een opslagplaats nabij Parijs heeft de politie zo'n 250 ton kleine Eiffeltorens made in China in beslag genomen. Samen met andere souvernirs waren de goederen bestemd voor de illegale verkoop op toeristische trekpleisters. Dat werd vernomen bij politiebronnen.
De souvenirs werden aangetroffen in een opslagplaats in Aubervilliers, in een buitenwijk ten noorden van Parijs. De onderzoekers van de politie stelden begin september vast dat een winkel in het centrum van Parijs verantwoordelijk was voor de bevoorrading van een honderdtal illegale straatverkopers.
De verantwoordelijke van de winkel is samen met zijn vrouw, zijn zoon en de voormalige winkeluitbater opgepakt. Het betreft Chinese inwoners van de hoofdstad van onze zuiderburen.
Celstraf
Straatverkoop is in Frankrijk strafbaar met een celstraf van zes maanden en een boete van 3.750 euro. In de Parijse regio werden tussen maart en september zo'n 4.000 straatverkopers opgepakt.
In Nieuw-Zeeland zijn 800 zeldzame reuzenslakken overleden. De dieren hadden het te koud. De thermostaat deed het plots niet meer.
De slakken van de soort powelliphanta augusta werden vijf jaar geleden van een plek weggehaald, waar aan mijnbouw zou gedaan worden. Er werd een fokprogramma gestart om ze te redden. Uiteindelijk moesten de slijmerige diertjes ook in andere landen uitgezet worden.
De vleesetende soort wordt door kenners al eens de sumoworstelaar genoemd. Een dergelijke slak kan zo groot als een mensenvuist worden.
Medewerkers betreuren het drama. Het zou jaren duren vooraleer de populatie in gevangenschap weer hersteld is. Volgens milieubeschermers was de tragedie vermijdbaar.
Het grote geluk was dat er wel al enkele duizenden slakken waren uitgezet. Het speciale fokprogramma kost elk jaar vele tienduizenden euro's
De Brasschaatse burgemeester Dirk de Kort (CD&V) zal tijdens de kerstperiode een bezoek brengen aan de Brasschaatse militairen die gelegerd zijn in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Sinds begin oktober verblijven daar een 200-tal militairen uit Brasschaat. De militairen maken deel uit van de internationale stabiliseringsmacht (ISAF) en zijn gemandateerd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ze moeten de veiligheid op de luchthaven van Kaboel verzekeren. Ze voeren deze opdracht uit tot februari 2012. "Ik ga samen met minister van defensie Pieter De Crem naar ginder. Op die manier wil ik de band benadrukken tussen de Brasschaatse militaire gemeenschap en de lokale overheid. Ik wil ter plaatse gaan om de ervaringen van onze mensen te delen. Dat is toch iets heel anders dan het lezen van hun verslagen vanuit ons comfortabel kantoor in Brasschaat. Sinds het begin van de missie werd de Brasschaatse vlag gehesen op het kamp van het ISAF-detachement, een mooi teken van verbondenheid", zo verduidelijkt de Brasschaatse burgemeester zijn trip naar Afghanistan.
Koningin Fabiola en Pieter De Crem met de dood bedreigd
Koningin Fabiola en Pieter De Crem met de dood bedreigd
Koningin Fabiola is opnieuw het doelwit van een dreigbrief. Het document kwam toe op de redactie van vtm, meldt de nieuwsdienst donderdag.
De anonieme briefschrijver bedreigt niet alleen de koningin, maar ook minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) met de dood. Aanleiding zijn de oorlogen waarin ons land betrokken is, onder meer die in Libië.
"Lees de Koran om te begrijpen waarom oorlog voeren in moslimlanden niet ongestraft blijft", is te lezen in de brief.
Kruisboog
Het is niet de eerste keer dat koningin Fabiola in een brief doodsbedreigingen ontvangt. Twee jaar geleden schreef een man dat hij de koningin met een kruisboog zou neerschieten op de nationale feestdag. Fabiola was niet onder de indruk: op het defilé haalde ze laconiek een appel tevoorschijn.
Het is nog maar begin november en bovendien is het weer vrij zacht. Je verwacht dan ook niet een kerstboom in het straatbeeld tegen te komen. In de Lippenslaan in Knokke-Heist staat er echter al weken eentje.
Anne Vervarcke van de Lokale Raad Economie in een Corelio-krant. "Het is een testboom. We willen weten of de ballen gestolen worden. Blijkbaar wel, want twee weken geleden hingen er nog zestien in. Nu maar veertien meer."
Over enkele weken worden nog 74 bomen geplant. Dat zit het galabal van de studentenvereniging er op en dan zou het 'risico' op diefstal al flink verminderen.
De Raad voor Dierenwelzijn heeft al vorig jaar in een unaniem advies gevraagd om ook bij rituele slachtingen dieren verplicht te verdoven. Maar bij gebrek aan een volwaardige regering ligt dat advies onaangeroerd op het bureau van minister voor Volksgezondheid en Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS).
Zondag vindt het Offerfeest plaats. Voor die gelegenheid stelt de stad Antwerpen voor het eerst een slachtlijn ter beschikking waar de schapen eerst worden verdoofd voor ze ritueel worden gekeeld en doodbloeden. Maar de moslimgemeenschap verzet zich tegen dit initiatief, en is zelfs een boycotactie tegen het verdoofd slachten gestart.
"Spijtig dat deze discussie nu weer op de spits wordt gedreven", zegt professor Dirk Lips, voorzitter van de Raad voor Dierenwelzijn en van de werkgroep rond onverdoofd ritueel slachten binnen die raad. "Wij hebben na gesprekken met de islamitische en joodse gemeenschap al in 2010 unaniem gevraagd om de wet van 1986 aan te passen en de uitzondering, dat dieren bij religieuze rituelen zonder verdoving mogen worden gedood, te schrappen. Er is alleen nog politieke wil én vooral een regering nodig om dat advies te volgen."
De Raad voor Dierenwelzijn geeft advies aan de minister van Volksgezondheid. In dit federale adviesorgaan zetelen professoren, vertegenwoordigers van dierenrechtenorganisaties, producenten, handelaars en consumenten.
Een bataljon van het kippenleger dat zich al geruime tijd ophoudt aan de Ternesselei, heeft woensdag een korte bezetting gehouden van de rotonde in Wommelgem.
De politie Minos moest even de handen uit de mouwen steken om het verkeersknooppunt weer volledig vrij te maken. De wilde kippen kamperen al maandenlang in de weiden langs de Ternesselei en de Van Tichelenlei. Volgens de Wommelgemse burgemeester Walter Van der Plaetsen ligt de bron van de plaag bij enkele achtergelaten kippen na een verhuizing. Door onderling te kweken, aangevuld met een aantal gedumpte exemplaren, is de groep kippen uitgegroeid tot een heus leger.
Omdat de bezetting van de technische dienst tijdens de vakantiemaanden onvoldoende was om de klus te klaren, zet Wommelgem zijn arbeiders pas begin september aan het werk om de wilde dieren te vangen. Zolang blijft het voor automobilisten uitkijken in de omgeving van de Ternesselei.
Zes reizigers keerden vrijdag na een verblijf van 520 dagen op een 'Mars-basis' terug naar de aarde. Ze verbleven wel niet letterlijk op Mars: de drie Russen, een Fransman, een Italiaan en een Chinees brachten achttien maanden door in een kleine, raamloze, capsule in een onderzoekscentrum in Moskou.
In het centrum werd onderzocht hoe mensen reageren op een langdurige afzondering in een afgesloten ruimtecapsule. De onderzoekers onderwierpen de zes proefpersonen aan omstandigheden die zich tijdens een echte Marsreis zullen aandienen. Zo aten ze enkel ingeblikt voedsel, konden ze maar een keer per week douchen en gebeurde communicatie enkel via e-mail en, vertraagde, videoboodschappen.
De wetenschappers kunnen nu al concluderen dat mensen in staat zijn om zo'n lange periode in afzondering te leven, al zijn er natuurlijk goede en slechte momenten. Een minder plezante periode was augustus: in die maand trokken veel families van de 'ruimte'-reizigers op vakantie en werd er minder gecommuniceerd.
Vanwege de hoge kostprijs en technologische problemen zal het wellicht nog enkele tientallen jaren duren eer er daadwerkelijk naar Mars gereisd kan worden.
Martine Tanghe verdwijnt voor onbepaalde tijd van het scherm. Bij de 55-jarige journaliste werd onlangs borstkanker vastgesteld. Ze wordt volgende week geopereerd en begint daarna aan haar revalidatie.
Martine Tanghe zal zeker tot het voorjaar 2012 afwezig zijn, meldt de VRT. Bij 'Het Journaal' zal haar afwezigheid in eerste instantie worden opgevangen door haar collegas. De drie nog resterende afleveringen van 'Volt' dit najaar zullen door Kobe Ilsen alleen worden gepresenteerd
Seppe en Tim halen reuzenmeerval van 2,02 meter boven
Seppe en Tim halen reuzenmeerval van 2,02 meter boven
Twee hengelaars, Seppe Kox (25) en Tim Jansen (31) deden zaterdagavond dé vangst van hun leven. Ze haalden rond halftien een reuzenmeerval van 2,02 meter uit de Schotense Vaart in Sint-Lenaarts, een deelgemeente van Brecht.
Het 'monster' woog tussen de 80 en 100 kilo. Deze vangst wordt door ervaren hengelaars als uitzonderlijk beschouwd, omdat dergelijke exemplaren nooit eerder gezien werden in dit kanaal.
Vendeliersgroep De Vrije Zwaaiers wil van Sint-Lenaarts hét pompoenendorp van de Voor- en Noorderkempen maken. De eerste aanzet daartoe werd gegeven door het organiseren van een heuse pompoenhappening in zaal 't Centrum. Het grootste exemplaar (foto) woog maar liefst 490 kilogram.
53 pompoenkwekers hadden zich aangemeld om mee te dingen voor de zwaarste pompoen. De Sint-Lenaartse kwekers Aloïs Verbraeken, Marc Bevers, Johan Beyers en Cel Fockaert waren present met grote en mooie pompoenen, maar ze moesten in de deelnemers uit Kasterlee, hét pompoenendorp van de Kempen, hun meerderen herkennen.
Nick Gladinez kaapte de hoofdprijs weg met een kanjer van 490 kilo. Rest de vraag: waartoe dient een pompoen van een halve ton? Die gebruiken we zondag 6 november voor onze kajakwedstrijden op de Kleine Nete, waarbij grote, uitgeholde pompoenen als bootjes worden gebruikt, vertelt voorzitter Paul Boonen van het Kastelse Pompoenengenootschap.
De Belgische kust mag zich aan een topweekend verwachten. Dankzij het goede weer brengen heel wat toeristen het verlengd weekend aan het strand door.
De meeste hotels zijn al volgeboekt tot dinsdag. De boekingen voor de herfstvakantie blijven vlot binnenstromen. De bezettingsgraad bedraagt dan ook gemiddeld tussen 85 en 90 procent.
De kust had de voorbije week al niet te klagen. Heel wat Duitsers, Fransen en Nederlanders brachten hun vakantie in ons land door.
Voormalig politicus Willy De Clercq is overleden. Het gewezen liberale boegbeeld werd 84 jaar. De Clercq kampte al een tijd met gezondheidsproblemen.
Met Willy De Clercq verdwijnt één van de meest markante politici die de liberalen de voorbije halve eeuw hebben gekend.
Hij draaide decennialang mee aan de top van de nationale en Europese politiek, maar de eerste naoorlogse liberale premier zou hij uiteindelijk niet worden. Die eer was weggelegd voor zijn politieke zoon Guy Verhofstadt.
Als voorzitter van het Liberaal Vlaams Studentenverbond had De Clercq, geboren op 8 juli 1927, in 1950 reeds naam gemaakt met een opgemerkt betoog tegen de terugkeer van koning Leopold III en in 1952 zou hij voor het eerst verkozen worden als Gents gemeenteraadslid.
Met 11 tot 12 procent van de stemmen was de toen nog unitaire liberale partij geen electorale hoogvlieger in de jaren '50 en De Clercq maakte snel opgang. Zo schopte hij het in 1957 tot adjunct-secretaris-generaal van de partij. Vier jaar later werd hij nationaal ondervoorzitter. In 1958 was De Clercq ook in de Kamer beland, waar hij zich ontpopte tot specialist in financiële en budgettaire zaken.
Dankzij een naamswijziging en een interne hervormingsoperatie schieten de liberalen (PVV/PLP) bij de verkiezingen van 1965 plots boven de grens van 20 procent. Een jaar later neemt Paul Vanden Boeynants de liberalen aan boord van de regering en De Clercq krijgt het vicepremierschap en de portefeuille van Begroting toebedeeld.
Voorzitter PVV
In 1968 viel de regering over de vernederlandsing van de Leuvense katholieke universiteit. Ondanks zijn uitstekende persoonlijke score kon De Clercq niet verhinderen dat de partij wat terrein verloor. Het versterkte de communautaire spanningen bij de liberalen en leidde uiteindelijk in 1971 tot de oprichting van de autonome PVV. De Clercq werd voorzitter.
Na een oppositiekuur belandden de liberalen in 1973 opnieuw in de regering, de tripartite van Edmond Leburton. Naast het vicepremierschap behartigde De Clercq de portefeuille van Financiën, een functie die hem steeds meer in het vaarwater van de Europese en internationale politiek bracht.
Europees Parlement
Toen de PVV in 1977 een verkiezingsnederlaag moest slikken, kwam De Clercq opnieuw aan het roer van de partij. De Europese politiek bleef echter aan hem trekken. Hij werd in 1979 verkozen bij de eerste rechtstreekse verkiezingen van het Europees Parlement en datzelfde jaar ging hij ook de federatie van de Europese liberalen leiden.
Eind 1981 gaf De Clercq al zijn Europese en partijfuncties op om in de regering-Martens opnieuw vice-premier en minister van Financiën en Buitenlandse Handel te worden. Verhofstadt kreeg zijn kans als de nieuwe partijvoorzitter.
Aan het einde van 1984 trok hij de deur van de nationale politiek definitief achter zich dicht om de Europese Commissie van Jacques Delors te vervoegen. Vier jaar beheerde hij er de belangrijke portefeuille Buitenlandse Betrekkingen en Handel.
Na zijn passage aan het Berlaymontgebouw ging De Clercq in 1989 opnieuw zetelen in het Europees Parlement. De Gentenaar zou uiteindelijk tot 2004 in het Europese halfrond blijven.
Een slechte lichaamsgeur krijg je niet alleen door jezelf onvoldoende te wassen, maar kan ook het gevolg zijn van een genetische afwijking. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de uitstoot van heel grote hoeveelheden trimethylamine (TMA) een vieze geur veroorzaakt.
De afwijking werd vroeger wel eens het 'vislucht-syndroom' genoemd, nu spreekt men over trimethylamininuria. Mensen die te veel van de stof trimethylamine (TMA) afscheiden, kunnen een slechte lichaamsgeur verspreiden. Het gen dat TMA normaal zou moeten omzetten in geurvrije stoffen, werkt niet goed bij die mensen.
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de aanmaak van TMA nog eens in de hand werken. Zo kan je beter geen zoutwatervis, eieren, lever, sojascheuten of kidneybonen eten. Wie een slechte lichaamsgeur heeft, kan best een dieet volgen met zo weinig mogelijk cholinehoudende voedingsmiddelen.
Het moment van ontslag uit het ziekenhuis wordt in principe altijd in samenspraak met de behandelende arts bepaald. U kunt natuurlijk uitzonderlijk zelf beslissen dat u het ziekenhuis vroeger wenst te verlaten. Dat is een van uw rechten, al zal het ziekenhuis u in dat geval een verklaring laten ondertekenen dat u zelf verantwoordelijk bent voor deze beslissing en vertrekt op eigen risico.
Zorg in elk geval dat u erg goed weet en begrijpt welke verdere verzorging nodig is. De trend dat ziekenhuisopnames steeds korter worden, zet zich nog steeds door. Dat maakt dat er steeds meer mensen het ziekenhuis verlaten die nog intensief moeten verzorgd worden. In die gevallen is het ontzettend belangrijk dat de patiënt en/of zijn familie heel goed weten wat er moet gebeuren.
Medicatie
Eerst en vooral moet u een overzicht hebben van de juiste medicatie. Zorg dat u een lijstje heeft dat u vertelt welke medicijnen u op welk tijdstip moet nemen en in welke dosis. Het is altijd goed te begrijpen wat de bedoeling van elk medicijn is. Sommige soorten medicatie kunt u niet zelf innemen of via een familielid toegediend krijgen. In die gevallen is een verpleegkundige uit de thuiszorg aangewezen.
Evaluatie
Soms is het niet evident om naar huis te gaan bij een ontslag in het ziekenhuis. Kom op voor uzelf als u denkt dat een ontslag te vroeg komt. Of vraag dat de sociale dienst (zie kader) van het ziekenhuis of uw mutualiteit samen met u naar oplossingen zoekt. Zo kan voor u gezocht worden naar een opname in een revalidatiecentrum of een rust- en verzorgingstehuis.
Houd in de gaten of u de nodige documenten heeft, voor zover ze voor u van toepassing zijn: een getuigschift voor werkgever, vakbond of school en/of een aangifte van arbeidsongeschiktheid als u nog ongeschikt blijft voor arbeid en werkloos, werkend of zelfstandige bent.
Info: de contactgegevens van de sociale dienst vindt u in de onthaalbrochures of op de website van uw ziekenhuis.