Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
30-04-2013
Willem-Alexander is koning van Nederland
Willem-Alexander is koning van Nederland )
De Nederlandse koningin Beatrix heeft dinsdag om 10.07 uur de Akte van Abdicatie ondertekend, zo was op televisie te zien. Daarmee heeft ze officieel afstand gedaan van het koningschap. Willem-Alexander (46) is nu koning der Nederlanden
"Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie", sprak Beatrix - die voortaan als prinses door het leven gaat - bij het begin van de ceremonie.
Nederland heeft daarmee voor het eerst sinds 1890, met Willem III, een koning. De inhuldiging van Willem-Alexander vindt later op de dag plaats in De Nieuwe Kerk.
De ondertekening van de Akte van Abdicatie gebeurde in de Vroedschapskamer, ook wel Mozeszaal genoemd, van het Koninklijk Paleis. Naast de afgetreden koningin en het aanstaande koningspaar zaten 31 getuigen. Het ging onder meer om de voorzitters van parlementaire kamers, de gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, de burgemeester van Amsterdam en de ministerraad. Ook een deel van de koninklijke familie was aanwezig. Onder hen ook de prinsesjes Amalia (9), Alexia (7) en Ariane (6), de dochters van Willem-Alexander en Maxima
Pekelplantjes floreren dankzij 80.000 ton strooizout
Pekelplantjes floreren dankzij 80.000 ton strooizout
Langs tal van Vlaamse wegen zijn dezer dagen smalle linten van kleine witte bloempjes te bewonderen. Deze bloemen, die de naam Deens lepelblad dragen, staan er doordat er de afgelopen wintermaanden meer dan 80.000 ton strooizout is uitgestrooid. Dat meldt Natuurpunt.
Het zouttolerante Deens lepelblad groeit normaal aan de voet van hoge duinen. Ook hertshoornweegbree, stekend loogkruid, smalle rolklaver en kweldergras gedijen tegenwoordig goed in de verzilte Belgische wegbermen.
Ze worden allemaal pekeladventieven genoemd, waarbij de term adventief erop wijst dat ze van nature niet op de huidige vindplaatsen voorkomen. Door het strooizout zijn de meeste inheemse grassen en bloemen in de Vlaamse bermen afgestorven.
Sinds kort wordt zelfs de atriplex micrantha in de bermen gesignaleerd, een zoutminnend plantje dat groeit op de steppe in Oekraïne.
Derde meer besmettingen met ziekte van Lyme-bacterie na tekenbeet
Derde meer besmettingen met ziekte van Lyme-bacterie na tekenbeet
"Hoe meer grote zoogdieren er in de bossen rondlopen, hoe meer teken er zijn", zegt bioloog Dieter Heylen van de Universiteit Antwerpen. Reeën en everzwijnen - soorten waarvan er steeds meer voorkomen - zijn de belangrijke dragers van de volwassen schapenteken.
Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt intussen dat het aantal besmettingen met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, in 2011 met 34,8 procent is gestegen. In totaal zijn er in 2011 469 besmettingen met de bacterie geregistreerd. In 2010 waren er dat 348. De kans op besmetting na een tekenbeet is het hoogst in augustus en september. Mannen lopen duidelijk meer risico dan vrouwen.
Het risico neemt toe bij een wandeling in of bij een bos. "Hoge vochtigheid is erg belangrijk voor een teek. In een open en onbeschaduwde tuin ga je ze bijna nooit vinden. Ook temperatuur is een bepalende factor. Teken zijn koudbloedig. In de winter zijn ze minder actief. Meteen ook een verklaring waarom mensen nu opnieuw last krijgen van tekenbeten.
Prinses Astrid heeft als vertegenwoordigster van 'Roll Back Malaria' een week in Japan en Cambodja doorgebracht. Daar vertelde ze in een interview aan de Waalse krant Le Soir dat het goed gaat met haar vader koning Albert II.
De prinses antwoordde heel voorzichtig op de vragen over de gezondheidstoestand van haar vader nadat hij gisteren in het openbaar met een wandelstok verscheen. "Mijn vader is geen jongeman van 20 jaar meer, maar het gaat goed met hem. Ik zou niet te veel aandacht besteden aan die wandelstok. Zoals iedereen, kan hij al eens last hebben van zijn rug. Ik ben helemaal niet ongerust."
Op de vraag of ze vindt dat hij na bijna 20 jaar koningsschap geen rust verdient, reageerde ze eerder fel:"Luister, dat is niet aan mij om dat te zeggen. Ik geef geen enkel commentaar."
Intussen zwellen de geruchten aan dat prins Amadeo, de oudste zoon van Astrid, de economische missies op zich zal nemen als kroonprins Filip koning wordt.
Wilfried Martens en Miet Smet nu ook voor de kerk getrouwd
In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Daknam (Lokeren) zijn zaterdagnamiddag oud-premier Wilfried Martens en Miet Smet gehuwd. In de kerk woonden een 300-tal aanwezigen de bruiloft bij, onder wie heel wat CD&V-kopstukken.
De 77-jarige Martens en 70-jarige Smet gaven elkaar in september 2008 al het ja-woord tijdens een burgerlijke plechtigheid op het stadhuis van Lokeren. Vijf jaar later deden de ministers van staat de plechtigheid nog eens over voor de kerk. Dat was eerder onmogelijk omdat Lieve Verschroeven, de eerste vrouw van Martens, nog in leven was. Zij overleed begin dit jaar zodat Martens als weduwnaar ook een kerkelijk huwelijk kon aangaan.
De plechtigheid vond zaterdagnamiddag plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Daknam, een deelgemeente van Lokeren. In de kerk waren ook enkele CD&V-kopstukken aanwezig, zoals minister Pieter De Crem, oud-premier Yves Leterme, oud-premier Jean-Luc Dehaene met zijn vrouw Celie, oud-minister Stefaan De Clerck, oud-minister Winina Demeester, ACW-voorzitter Patrick Develtere en CD&V-voorzitter Wouter Beke. Ook Jacques van Ypersele de Strihou, kabinetchef van koning Boudewijn en koning Albert, woonde de plechtigheid bij.
Miet Smet had voor de gelegenheid een witte rok met goudbruine accenten gekozen, gecombineerd met een witte blazer, witte handtas en witte schoenen. "Had het gekund, dan hadden we dit eerder gedaan." Volgens Miet Smet trekt het koppel binnenkort naar Zuid-Frankrijk. "De echte huwelijksreis gaat in oktober naar Israël."
In het Eurocam Media Center in Lint hebben collega's en sympathisanten woensdagavond feestelijk afscheid genomen van urgentiearts Luc Beaucourt, die met pensioen gaat. Beaucourt was jarenlang diensthoofd van de spoeddienst aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), maar is vooral bekend voor zijn engagementen tegen weekendongevallen en hulpmissies bij rampen in binnen- en buitenland.
Antwerps eregouverneur Camille Paulus kwam woensdag zijn dankbaarheid uitdrukken voor Beaucourts bijdrage aan het initiatief van de bekende provinciale WODCA-acties van de politiediensten. "We hebben jongeren laten inzien dat ze door dronken achter het stuur te kruipen niet enkel zichzelf, maar ook anderen de dood kunnen injagen", aldus Paulus. "Indien jij me niet op de verschrikkelijke gevolgen van alcohol en drugs in het verkeer had gewezen, was WODCA er nooit geweest."
Natuurrampen
Beaucourt stond eveneens mee aan de wieg van de MUG-teams en trok als urgentiearts vaak naar het andere eind van de wereld om er te helpen in de nasleep van natuurrampen. De mediagenieke arts versierde daar ook telkens heel wat aandacht van de pers voor. "Ooit heb je zelfs een VRT-ploeg meegenomen in een helikopter, maar vergat je tegelijkertijd de andere dokters op te pikken", aldus ex-collega dr. Ignace Demeyer.
Beaucourts engagementen buiten het UZA betekenden weliswaar dat hij zich nauwelijks bekommerde om wetenschappelijk onderzoek, maar dat vergaven zijn collega's hem woensdag. "Je achterstand op het vlak van wetenschappelijke publicaties wordt ruimschoots gecompenseerd door het aantal hits op Google die jouw naam oplevert", verwoordde UZA-prof. Philippe Jorens het.
Kind van gescheiden ouders heeft helft minder kans op hoger diploma
Kind van gescheiden ouders heeft helft minder kans op hoger diploma
Kinderen hebben 45 procent minder kans op een diploma hoger onderwijs, als de ouders voor de 18de verjaardag van het kind uiteengingen. Dat blijkt uit resultaten van het onderzoeksproject "Scheiding in Vlaanderen".
De onderzoekers benadrukken de nood aan meer aandacht voor de thuissituatie in het onderwijsbeleid. Doctoraatsonderzoekers Nele Havermans en Sofie Vanassche onderzochten het verband tussen ouderlijke echtscheiding en de schoolloopbanen van kinderen in Vlaanderen, op basis van de data van het project "Scheiding in Vlaanderen".
Helft minder kans
Scheiden de ouders voor het kind 18 jaar is, dan heeft het kind 45 procent minder kans om een diploma hoger onderwijs te halen dan wanneer de ouders gehuwd zijn.
Echtscheiding kan dan ook als een potentiële bron van sociale ongelijkheid worden beschouwd, aangezien het behaalde opleidingsniveau van kinderen sterk samenhangt met inkomen, welbevinden en gezondheid in het latere leven, stellen de onderzoekers onder begeleiding van hoogleraar Koen Matthijs.
Financiële middelen
"Gescheiden gezinnen hebben vaak minder financiële middelen, en er is ook een verminderd contact met de ouders", legt Havermans uit. "Een andere verklaring is dat stress van een echtscheidingssituatie schoolresultaten negatief kan beïnvloeden."
De effecten van een echtscheiding beïnvloeden de kinderen ook naargelang van het opleidingsniveau van de ouders. Volgens de onderzoekers ondervinden kinderen van lager opgeleide ouders een sterker negatief effect van een echtscheiding op hun schoolloopbaan dan kinderen van hoger opgeleide ouders.
"De resultaten benadrukken de nood aan meer aandacht voor de thuissituatie van kinderen in het Vlaams onderwijsbeleid", besluiten de onderzoekers.
Wetenschappers hebben taaltje van de Beckhams onderzocht
Wetenschappers hebben taaltje van de Beckhams onderzocht
David en Victoria Beckham zijn het voorbije decennium steeds chiquer gaan praten. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Manchester in het kader van een studie naar de wijze waarop veranderende levensomstandigheden bij mensen hun uitspraak van woorden beïnvloedt.
De vorsers constateerden dat het typische 'working class'-accent van Beckham na zijn verhuis naar Los Angeles in 2007 steeds meer naar het achterplan verdween.
Zo liet Becks in Europa nog in 80 procent van de gevallen de letter H vallen aan het begin van het woord. Eenmaal in de VS bezondigde de Britse stervoetballer zich nog slechts in 20 procent van de gevallen aan dat Cockney-trekje.
Ook zijn echtgenote Victoria klinkt steeds chiquer. In de jaren negentig sprak de toenmalige Spice Girl in amper 25 procent van de gevallen de letter L correct uit in woorden als "all". Na haar doortocht in de mondaine kringen van Madrid, Hollywood en Milaan is ze blijkbaar alsnog Posh Spice aan het worden, want ze spreekt de L intussen correct uit in bijna de helft van de gevallen.
Kameleons
Taaldocent Laurel MacKenzie bevestigt dat ook de uitspraak van woorden ook bij volwassenen een dynamisch gebeuren blijft.
"De algemene veronderstelling is dat onze uitspraak zo goed als vastligt eenmaal we de puberteit achter de rug hebben, maar recent onderzoek heeft aangetoond in welke mate we kameleons kunnen zijn in de wijze waarop we praten. Factoren als sociale mobiliteit en geografische locatie hebben een impact op de wijze waarop volwassenen woorden uitspreken."
Vanya Wellens, beter bekend als Femke uit 'Thuis', is zwanger. Haar tweede kind met partner Jo Anthonissen wordt begin juni verwacht. "Na zeven maanden kan ik mijn bolle buik nu echt niet meer verstoppen. Daarom laten Jo, Zita en ik met veel plezier weten dat wij super blij zijn met dit kleintje erbij. Maar of het een broertje of een zusje wordt voor Zita, dat blijft nog twee maanden ons liefste geheim", zegt de 33-jarige Wellens aan de VRT. In juni 2010 beviel Wellens van haar eerste dochter, Zita.
Blankenberge zet kustredders in "Californische" uitkijktoren
Blankenberge zet kustredders in "Californische" uitkijktoren
Kustredders in Blankenberge zullen binnenkort vanuit een uitkijktoren in "Californische stijl" de kustlijn bewaken. Dat bevestigt schepen van Strandreddingsdienst Björn Prasse (Open VLD). De uitkijktorens lijken het einde van de verdwaalpalen in te luiden.
Toen Prasse een paar weken terug het nut van de gekende verdwaalpalen in twijfel trok, kwam er heel wat kritiek van initiatiefnemer Dominiek Vervaecke. Nu blijkt dat Prasse een waardig alternatief heeft.
"Het wordt een paviljoen, met een diameter van 5,5 meter, met een overzicht van 360 graden en op 1,1 meter hoogte. De uitkijktoren zal onder meer worden uitgerust met een LCD-scherm. Er zullen dus op die manier foto's van verloren gelopen kinderen kunnen worden verspreid. Het is al langer duidelijk dat kinderen en ouders niet naar de verdwaalpalen gaan, maar wel naar de kustredders", aldus Prasse. De torens bieden ook meer comfort voor de redders tijdens slecht weer.
"Met de bestelling van zeven torens, is Blankenberge een pionier, maar ook andere kustgemeenten tonen interesse in de uitkijktorens", aldus de schepen.
De kostprijs van het volledige project komt uit op 241.000 euro, gedragen door Blankenberge, de provincie, Vlaanderen en Europa. Deze zomer moet er zeker al één toren komen. Indien er meer beschikbaar zijn, zullen er meer ingezet worden.
Fase oranje in natuurgebieden vanwege verhoogd brandgevaar
Fase oranje in natuurgebieden vanwege verhoogd brandgevaar
Door de aanhoudende droogte en noordoostenwind is het risico op brand in de Vlaamse natuur- en bosgebieden inmiddels zo groot dat fase oranje er vanaf vrijdag van kracht is. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Vooral in heidegebieden is er sprake van extra brandgevoeligheid. Bezoekers worden dan ook aangemaand tot voorzichtigheid en terreinbeheerders en brandweerkorpsen zijn extra waakzaam.
De voorbije week gold al fase geel, wat vooral voor de terreinbeheerders van belang was. Ook werd de brandtoren op de Kalmthoutse Heide tijdens het paasweekend bemand omwille van het grote aantal bezoekers die dagen. Nu zijn de waarschuwingen ook specifiek op het grote publiek gericht.
Bezoekers van natuur- en bosgebieden worden tijdens fase oranje aangeraden alert te zijn en zeker geen vuur te maken of sigarettenpeuken op de grond te gooien, wat overigens sowieso verboden is. Daarnaast is het erg belangrijk dat kinderen niet zonder toezicht op de terreinen worden gelaten.
Brandtorens
Voor de brandweer houdt fase oranje onder meer in dat de brandtorens in alle Vlaamse natuurgebieden bemand worden en er extra mankracht en materieel klaarstaat om meteen uit te rukken als er ergens brand zou uitbreken.
Het brandrisico wordt dagelijks geëvalueerd op basis van de toestand van de vegetatie, het uitblijven van neerslag, de windrichting en -snelheid en de weersvoorspellingen voor de dagen nadien. Oranje is de op één na hoogste brandfase, na rood.
Pralinemaker Leonidas opent dit jaar nog drie cafés. Eén in ons land en dan nog één in Frankrijk en Nederland.
In de cafés zul je naast de chocolade ook drank en gebak kunnen kopen.' Zo vertelt CEO Robert Torck in De Tijd . Het concept is volgens hem vergelijkbaar met dat van de Amerikaanse koffieketen Starbucks of het Belgische Het Dagelijks Brood. De exacte plaats is nog niet bekend. Ze moeten op toplocaties komen, anders hebben de cafés geen zin.'
Torck hoopt dat de cafés voor een meer stabiele inkomstenstroom zullen zorgen. Vandaag komt 55 procent van onze inkomsten uit amper drie maanden: de eindejaarsperiode en de weken voor Pasen. We zijn dus enorm seizoensgebonden en willen dat veranderen.' Momenteel heeft de keten al enkele cafés. Die zijn in handen van zelfstandigen en dragen geen duidelijke Leonidas-stempel. Maar ze zijn wel het bewijs dat het concept werkt.'
De lagere schoolresultaten van jongens zijn voor een stuk de verantwoordelijkheid van de ouders. Zo blijkt uit een Canadese studie.
Dat jongens minder goed presteren op school is deels te wijten aan de opvoeding. Vanaf de leeftijd van negen maanden zouden ouders meer tijd spenderen aan hun dochters en vullen ze die tijd in met leerzame bezigheden zoals puzzelen, rekenen en knutselen. Jongens daarentegen mogen vaker in de tuin spelen en voetballen. Volgens de Canadese economen Michael Baker en Kevin Milligan is dit een verklaring voor de mindere schoolprestaties van jongens.
Ook in Vlaanderen scoren jongens minder goed op school. 43 procent van de Vlaamse jongens moet een jaartje overdoen, tegenover 28 procent van de meisjes. Jongens hebben ook dubbel zoveel kans om school zonder diploma te verlaten. Het traditionele opvoedingspatroon van ouders is deels een verklaring voor deze mindere schoolprestaties.
Het zonnige en winderige weer hebben ervoor gezorgd dat zonnepanelen en windturbines maandag veel stroom produceerden. In combinatie met een laag verbruik op paasmaandag, leidde dat tot een gigantisch overschot aan elektriciteit.
Het verschil tussen productie en verbruik liep op tot ruil 1.000 megawatt, zowat een zevende van het verbruik, schrijft De Tijd dinsdag.
Om te voorkomen dat het stroomnet crasht, moet hoogspanningsnetbeheerder Elia dergelijke "onbalansen" wegwerken. "We hebben gevraagd enkele centrales meteen stil te leggen", zegt woordvoerster Lise Mulpas.
"We hebben stroom naar Frankrijk kunnen uitvoeren. Ook de pompen van de waterkrachtcentrale van Coo werden uitzonderlijk overdag ingeschakeld".
Dat er na een winter met dreigende stroomtekorten onmiddellijk overschotten zijn bij de eerste zon, lijkt opmerkelijk. Toch waarschuwt Elia dat de stroomvoorzining volgende winter kritiek wordt.
Willy de Backer uit Neerpelt merkte afgelopen weekend een wel heel eigenaardig tafereel op in zijn vijver. Eén van zijn goudvissen werd stevig omkneld door een pad.
Willy de Backer dacht eerst dat hij een dode vis zag op de bodem van zijn vijver. Omdat de vis geen teken van leven meer gaf, maakte Willy er een foto van. Vervolgens probeerde hij de pad van de vis los te trekken, maar die liet niet direct los.
Tja, door het koude weer zijn er niet veel padden om mee te paren. De pad heeft zich vergist, legt bioloog Michel Asperges uit in Het Belang van Limburg.
Ook kippen lijden aan tekort aan zon: hen legt worstvormig ei in paasweek
Ook kippen lijden aan tekort aan zon: hen legt worstvormig ei in paasweek
20:10Malle (2390) "Ik dacht eerst dat het een roze babyrat was en durfde het niet aanraken", vertelt Seppe Geysen (8). Uitgerekend in de paasweek, raapte de jongen uit Westmalle een worstvormig ei. "Ik ga het uitblazen en tentoonstellen in het eitjesmuseum op school."
De familie Geysen uit de Ganzenkuil heeft twee maranskippen (zwart met witte stippen) en twee araucanakippen. Seppe (8) ging dinsdagavond na school eitjes rapen. "Een van de maranskippen legt vaak grote eieren met een dubbele dooier, maar zoiets had ik nog nooit gezien", vertelt de jongen. "Mijn mama keek op het internet en vond alleen een gelijkaardig ei terug dat ooit in een Chinese krant was verschenen." Seppe, die nog een broertje Mats (4) heeft, gaat geen omelet bakken van het worstei. "Ik ga het uitblazen en tentoonstellen in het eitjesmuseum in Mariagaarde. De derde kleuterklas heeft ter gelegenheid van Pasen net een eitjesmuseum. Het moet van de maranskip zijn, want araucanakippen leggen groene eitjes." Nieuwsgierige Seppe zoekt nu een verklaring voor die gekke vorm. "Onze kippen eten gewoon graan met maïs en groentjes." "Ik heb zo'n ei nooit eerder gezien, maar durf wedden dat er twee dooiers inzitten", reageert Paul Vermissen van de Kempische Pluimveevereniging Oostmalle. Dierenarts Peter Coutteel van dierenartsencentrum Trigenio in Nijlen, gespecialiseerd in vogels, kent de mogelijke verklaring. "Af en toe loopt er iets fout bij de calcificatie van een eischaal bij hennen die pas opnieuw beginnen met leggen. De verkalking gebeurt in de schaalklier gedurende bijna twintig uur. Hiervoor wordt calcium onttrokken aan het lichaam en is er vitamine D nodig", vertelt de dierenarts. "Veel zonlicht geeft een goede vitamine D3-productie in het lichaam, maar dat zonlicht hebben we de jongste tijd wel gemist. Vaak zien we op zulke momenten een dunne eischaal, met als gevolg een abnormaal uitzicht. Het is ook mogelijk dat er twee dooiers inzitten, die toevallig door eenzelfde schaal omvat zijn. Het ei is dan groter dan normaal. Maar er kunnen nooit twee kuikens uitkomen, want daarvoor is er te weinig plaats." Kristin Matthyssen Foto's Mia uydens