07:25 Uw krant heeft net als de Antwerpse Zoo heuglijk babynieuws. Na 25 dagen broeden zijn drie kuikens van een scholekster uit het ei gekipt op het platte kiezeldak van Gazet van Antwerpen.
De Kai-Mooks van Gazet van Antwerpen werden geboren op het dak van het bedrijfsgebouw op Linkeroever. Journalisten die verstrooiing zoeken, moeten maar tien stappen zetten en ze zitten in de kraamkliniek. Vader scholekster tippelt met zijn lange rode bek rond op zoek naar voedsel, terwijl de moeder bij de kroost blijft. Af en toe legt ze zich neer om de kuikens op te warmen.
Scholeksters zijn steltlopers die hun natuurlijke woongebied verlegd hebben van de kust naar het binnenland, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Hij noemt het broedgeval tamelijk uniek.
Nabootsing kiezelstrand
Op het pannendak van de koninklijke villa in het Zwin maakte ik het ooit zelf mee. In de literatuur zijn er al meer cases bekend van scholeksters die op een plat grind- of kiezeldak broeden, omdat dat dak voor deze van nature kustvogels een grind- of kiezelstrand nabootst. Ze hebben er geen last van grondpredatoren zoals wezels of vossen, maar het probleem is wel dat de kuikens gedoemd zijn op het dak te blijven zitten tot ze kunnen vliegen. Omdat er op een kiezeldak geen beschutting is, vallen die kuikens ook vaak ten prooi aan kraaien, legt hij uit.
Jan Rodts twijfelt nog of uw krant de kuikens best laat zitten of ze best naar de grond laat evacueren, waar ze verder gevoederd zullen worden door hun ouders
Koning Albert II viert vandaag zijn 75ste verjaardag. Daarmee is hij meteen de oudste vorst in de geschiedenis van België. Leopold I overleed immers zes dagen voor zijn 75ste verjaardag.
Koning Albert II werd geboren op 6 juni 1934 als derde telg van koning Leopold III en koningin Astrid, bijna vier jaar na zijn broer Boudewijn en zeven jaar na zijn zus Joséphine-Charlotte. Albert was de luiers nog niet ontgroeid toen koningin Astrid op 29 augustus 1935 in het Zwitserse Küssnacht om het leven kwam bij een verkeersongeval.
De prins van Luik kende een bewogen jeugd. Hij was zes jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Met zijn broer en zus moest hij uitwijken naar Frankrijk en later naar Spanje. In augustus 1940 keerde het gezin naar België terug.
Duitsland
Toen de geallieerde troepen vier jaar later, op Alberts tiende verjaardag, voet aan wal zetten in Normandië, voerden de Duitsers Leopold III, zijn tweede vrouw Lilian en de kinderen naar het Duitse Hirschstein en later naar het Oostenrijkse Strobl. Een jaar later werd het gezin bevrijd door het Amerikaanse leger.
Maar in België stak intussen de koningskwestie de kop op en Leopold III en zijn gezin moesten tot 1950 noodgedwongen in Zwitserland blijven. Op 22 juli 1950 keren Leopold III en zijn zonen uiteindelijk naar België terug. De vorst doet troonsafstand in 1951 en Boudewijn legt even later de eed af.
Paola
Acht jaar later, op 2 juli 1959, huwt Albert met een Italiaanse prinses, Donna Paola Ruffo di Calabria. Het paar zal drie kinderen krijgen: Filip in 1960, Astrid in 1962 en Laurent in 1963. De prins van Luik ging intussen aan de slag als Erevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel. In die hoedanigheid nam hij deel aan meer dan honderd economische missies over de hele wereld.
Toen Boudewijn in 1993 stierf, werd Albert op 59-jarige leeftijd de zesde koning der Belgen. Zestien jaar later wordt hij de oudste vorst die ooit in België op de troon zat. De titel van langst regerende vorst blijft op naam van Leopold II, die op 74-jarige leeftijd overleed. Hij zat 44 jaar op de troon. Albert II is nog steeds de minst lang regerende vorst, maar hij kan die titel volgend jaar aan zijn vader laten.
Om 14.36 uur werd de Sojoez-capsule met Frank De Winne en zijn medekosmonauten probleemloos vastgekoppeld aan het ISS. Nadat de druk in beide ruimtetuigen genivelleerd werd, hebben de ruimtereizigers elkaar begroet.
De Winne is gekwalificeerd als ruimtewandelaar. Overal ter wereld geniet hij veel prestige vanwege zijn bekwaamheid op alle vlakken. Hij was in 2002 dan ook de eerste niet-Russische vluchtingenieur in een Sojoez en moest toen twee verschillende types van de capsule leren beheersen. Zijn drie kinderen en zijn echtgenote Lena Clark woonden de lancering op Bajkonoer bij, net als prins Filip en de ministers Sabine Laruelle (wetenschapsbeleid) en Pieter De Crem (defensie
Onze landgenoot Frank De Winne is vandaag om stipt 12.34 uur vanop ruimtevaartbasis Bajkonoer met een Soyoezraket vertrokken naar het Internationale Ruimtestation ISS.
De Winne wordt de eerste Europese boordcommandant van het ruimtestation en zal er zes maanden verblijven.
Molse school bedenkt experiment voor Frank De Winne
Frank De Winne zal tijdens zijn zes maanden lange verblijf in het ISS verschillende experimenten uitvoeren (zie kader). Eén van die proeven werd bedacht door de secundaire school Rozenberg in Mol. De leerlingen van de school zullen de uitvoering van hun experiment door De Winne live op een groot scherm kunnen volgen.
De proef werd bedacht door vijf leerkrachten wetenschappen van de Molse school Rozenberg. We doen wel eens meer mee aan wedstrijden rond wetenschappelijke projecten, zegt wetenschapsleerkracht Jef Luyten. Toen we hoorden dat de ESA een grote wedstrijd uitschreef voor experimenten op het ISS, hebben we meteen alle zeilen bijgezet.
Het experiment dat de Molse school bedacht, draait rond capillariteit, dat is het natuurlijke verschijnsel waarbij een vloeistof in zeer kleine buisjes (capillairen) hoger zal stijgen naarmate de buisjes smaller zijn. Op de aarde is dat zo, want capillariteit is afhankelijk van drie krachten: cohesie, adhesie én zwaartekracht. Maar wij vroegen ons af of dat verschijnsel ook in een gewichtloze omgeving plaatsvindt, zegt Luyten.
Afscheid Stralend, bijna jubelend, en uitgebreid wuivend naar kennissen en andere toeschouwers stapte de burggraaf dan precies zoals voorzien om 06.30 uur Belgische tijd naar de bus die hem van het Kosmonautenhotel in de stad Bajkonoer naar de basis bracht. Daar trok hij zijn kosmonautenpak aan, gadegeslagen achter glas door prominenten zoals de Belgische prins Filip. Die zei tegen De Winne dat België met hem meevliegt, waarop de astronaut bedankte voor de steun en herhaalde dat de bemanning zich goed voelt.
Negen minuten na de lancering bevindt de raket zich in de ruimte. De bemanning heeft dan al zeven minuten de kans gehad om de aarde vanuit het toestel te bezichtigen. Ze kunnen nu veilig uit hun ruimtepak stappen en zich vrij door de Sojoezcapsule bewegen.
De Winne, Thirsk en Romanenko draaien daarna twee dagen rondjes rond de aarde. Die koers brengt hen met een veilige snelheid tot bij het ISS en bespaart ook het meeste brandstof. De Sojoez koppelt zich dan aan het ruimtestation, waarna de astronauten eindelijk hun bestemming bereikt hebben.
Frank De Winne vertrekt vanmiddag om 12.34 uur voor de tweede maal naar het ISS. De Winne wordt de eerste Europese boordcommandant van het ruimtestation en zal er zes maanden verblijven.
Na de slechte weersomstandigheden van deze ochtend is de Sojoez-raket waarmee Frank De Winne op woensdag 27 mei naar het ISS vertrekt uiteindelijk toch recht geraakt.
Op woensdag 27 mei opent Volkssterrenwacht Urania gratis haar deuren om je te laten genieten van de lancering van Frank De Winne op groot scherm. Iedereen is welkom tussen 11 en 17 uur om deze unieke gebeurtenis mee te komen beleven in een fantastische sfeer!
We trakteren je op de prachtige Televox-film "The ultimate frontier - F-16 piloot in de ruimte". Bovendien kan je onze tentoonstelling over Frank De Winne bekijken, en is er mogelijkheid tot waarnemen van de Zon of de planeet Venus bij helder weer. Na de lancering, die voorzien is rond 12h34 kan je nog iets drinken of eten in onze Astrobar.
Tijdens de lancering is Frank De Winne in de Sojoez-cabine opnieuw "flight engineer", vluchtingenieur, zoals in 2002. Vanuit de linkerzetel in de cabine volgt hij de werking en de vlucht van de Sojoez. Maar hij heeft nu een wat grondiger opleiding gekregen. Zo is hij voor deze vlucht getraind in het uitvoeren van een handgestuurde koppeling van de Sojoez met het ISS, het Internationale Ruimtestation.
ESA
Maar uiteindelijk is de bevelhebber van de Sojoez de eindverantwoordelijke voor de vlucht van de Sojoez-cabine. Dat is altijd een Rus. Dit keer is het Roman Romanenko en hij voert normaal gesproken een manuele koppeling uit als het automatische systeem het laat afweten.
Maar mocht Romanenko om welke reden ook, bijvoorbeeld door het bewustzijn te verliezen, uitvallen als bevelhebber, dan kan Frank De Winne de controle helemaal overnemen. De derde man aan boord, de Canadees Bob Thirsk, heeft die training niet gehad.
vr 22/05/2009 - 15:58Zoals de plannen er nu al enkele maanden uitzien, verlaat Frank De Winne op woensdag 27 mei voor de tweede keer de aarde. Zijn Sojoez-raket vertrekt vanaf de basis van Bajkonoer in Kazakstan om 16.34 uur plaatselijke tijd. Het is dan 12.34 uur in België en 14.34 uur in Moskou.
Frank De Winne oefent met zijn collega-astronauten
De Belgische astronaut Frank De Winne oefent vandaag met zijn twee collega's en de reservebemanning van de twintigste hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS op de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. Dat meldt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.
27 mei De Winne, de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk onderzoeken of hun ruimtepak en de op maat gemaakte stoelen in de Sojoez TMA-15 capsule passen. De drie trainen met hun drie backups ook met de accomodatie van de uitrusting in de capsule waarmee zij naar en met het ISS zullen vliegen. De Sojoez TMA-15 moet op 27 mei om 12.34 uur Belgische tijd op Bajkonoer naar het ISS vertrekken, bovenop een Sojoez-FG draagraket.
Gezagvoerder Romanenko, De Winne en Thirsk zullen zes maanden boven blijven. Tijdens de laatste weken van zijn verblijf wordt De Winne de eerste niet-Amerikaanse of niet-Russische gezagvoerder van de spacemeccano.