Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
20-06-2009
Mannelijke K3-kandidaat gewipt
19/06 Tommy Zwartjes (17), de Nederlandse jongen uit Heerhugowaard die gisteren vertelde over zijn deelname aan K2 Zoekt K3, is niet langer in de running om Karen en Kristel te vervoegen.
Begin van deze maand werd hij in de eerste auditieronde door de vierkoppige jury nog verwezen naar de volgende ronde. Die opnames vonden deze week in Rotterdam plaats en liepen voor de jongeman minder goed af. Samen met een pak andere kandidaten werd hij niet weerhouden.
Tommy Zwartjes (17) uit het Nederlandse Heerhugowaard.
Hij deed mee aan de audities in de Rotterdamse Ahoy, en kreeg er prompt te horen dat hij door mocht naar de volgende ronde. "Sommige meisjes vonden het wel een tikkeltje bizar dat ik meedeed", zegt Zwartjes. "Maar ik zag er geen probleem in. Er stond immers niet in het wedstrijdreglement dat je van het vrouwelijk geslacht moest zijn."
'Dit is geen stunt', zegt Tommy Zwartjes. Hij doet mee aan 'K2 zoekt K3', de zoektocht naar de vervangster van Kathleen.
Een jongen die 'de blonde' van K3 moet vervangen: Tommy Zwartjes beseft dat het ongeloofwaardig klinkt. Maar de tiener uit het Noord-Hollandse Heerhugowaard is doodernstig. Hij wil Kathleen opvolgen in de meidengroep K3.
'Dit is absoluut geen stunt', zegt hij. 'Als Studio 100 voor mij kiest, wil ik het graag doen. Ik ga er geen roze tutu voor aantrekken, maar ik zou er mijn haar wel voor blonderen. Ik besef ook dat mijn voornaam niet met een 'k' begint, maar dan neem ik wel een artiestennaam. Kevin of zo.'
De zoektocht naar een nieuw lid voor K3 is volop aan de gang. Meer dan 4.000 kandidates tussen 18 en 40 jaar hebben zich ingeschreven. Dinsdag zijn de eerste kandidates in Nederland met de audities begonnen in de Rotterdamse Ahoy. Volgende week, op 23 juni, zijn de Vlaamse kandidates aan de beurt voor hun auditie in het Antwerpse Sportpaleis.
05/06 Kathleen Aerts brengt haar eerste solosingle uit. De zangeres kondigde eind maart haar vertrek bij meidengroep K3 aan.
Het nummer heet 'Zumba Yade' en werd opgenomen met het koor Soweto Gospel Choir. Het liedje staat in teken van de twintigste verjaardag van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Daarom gaat een deel van de opbrengst van de single naar Unicef. Aerts bezocht recent nog een Unicef-project in Zuid-Afrika.
Het is het eerste soloproject van de ex-K3-zangeres. In maart kondigde Aerts haar vertrek bij K3 aan. De zangeres had er na tien jaar genoeg van. De overige bandleden Kristel en Karen gaan nu via een televisieserie op zoek naar een vervangster.
Op 10 juni 2009 zijn, na 25 dagen broeden, drie kuikens van een koppel scholeksters (Haematopus ostralegus) uit het ei gekipt op het platte kiezeldak van Gazet van Antwerpen op Linkeroever. Journalisten die verstrooiing zoeken, moeten maar tien stappen zetten en ze bevinden zich in de kraamkliniek. Vader en moeder scholekster tippelen met hun oranjerode bek over de grasperken rondom het gebouw op zoek naar voedsel. Op vraag van de redactie van Gazet van Antwerpen werden de kuikens vandaag door een medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen geringd met een wetenschappelijke ring waardoor ze in hun verdere leven gevolgd kunnen worden. Aanvankelijk waren er drie jongen maar tijdens het voorbije weekend is een van de drie verdwenen. Waarschijnlijk viel het ten prooi aan kraaien of sukkelde het in een afvoerbuis. De kritieke periode zal nu voorbij zijn maar Vogelbescherming Vlaanderen denkt er toch aan de kuikens begin volgende week te evacueren naar de begane grond. Ze krijgen wel regelmatig voedsel door hun ouders toebedeeld maar kunnen er op het dak zelf geen vinden wegens gebrek aan vegetatie. Hoe groter ze worden hoe meer voedsel ze nodig zullen hebben om hun lichaamsgewicht op peil te houden en in conditie te blijven.
Hoewel Vogelbescherming Vlaanderen gisteren klaar stond, gaan we onze GvA-scholeksterkuikens niet van het dak laten evacueren.
Aan de hand van de fotos die woensdag in onze krant verschenen van de drie scholeksterkuikens die uitgebroed werden op het dak van Gazet van Antwerpen, leek het Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen toch aangewezen om de diertjes naar de grond te evacueren, waar ze normaal probleemloos verder gevoederd worden door hun ouders.
Een Brits kind heeft een uitzonderlijke vondst gedaan: Alastair Barnes (9) uit Salisbury vond in een park een klavertje zeven.
"Ik riep onmiddellijk mijn vader, die me eerst niet geloofde", zegt de jongen, die op dat moment met zijn hond aan het wandelen was.
De vondst is dan ook uiterst zeldzaam, aangezien een klavertje normaal gezien maar drie blaadjes telt. Een klavertje vier staat bekend om het geluk dat het volgens bijgelovige mensen zou brengen. Stel je voor wat een klavertje zeven dan kan veroorzaken!
Verzamelaar
Aangenomen wordt dat er voor elke 10.000 normale klavertjes één klavertje vier is. De grootste verzamelaar van lector, een 77-jarige man uit Alaska, zegt zo'n 160.000 klavertjes vier te bezitten
07:25 Uw krant heeft net als de Antwerpse Zoo heuglijk babynieuws. Na 25 dagen broeden zijn drie kuikens van een scholekster uit het ei gekipt op het platte kiezeldak van Gazet van Antwerpen.
De Kai-Mooks van Gazet van Antwerpen werden geboren op het dak van het bedrijfsgebouw op Linkeroever. Journalisten die verstrooiing zoeken, moeten maar tien stappen zetten en ze zitten in de kraamkliniek. Vader scholekster tippelt met zijn lange rode bek rond op zoek naar voedsel, terwijl de moeder bij de kroost blijft. Af en toe legt ze zich neer om de kuikens op te warmen.
Scholeksters zijn steltlopers die hun natuurlijke woongebied verlegd hebben van de kust naar het binnenland, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Hij noemt het broedgeval tamelijk uniek.
Nabootsing kiezelstrand
Op het pannendak van de koninklijke villa in het Zwin maakte ik het ooit zelf mee. In de literatuur zijn er al meer cases bekend van scholeksters die op een plat grind- of kiezeldak broeden, omdat dat dak voor deze van nature kustvogels een grind- of kiezelstrand nabootst. Ze hebben er geen last van grondpredatoren zoals wezels of vossen, maar het probleem is wel dat de kuikens gedoemd zijn op het dak te blijven zitten tot ze kunnen vliegen. Omdat er op een kiezeldak geen beschutting is, vallen die kuikens ook vaak ten prooi aan kraaien, legt hij uit.
Jan Rodts twijfelt nog of uw krant de kuikens best laat zitten of ze best naar de grond laat evacueren, waar ze verder gevoederd zullen worden door hun ouders
Koning Albert II viert vandaag zijn 75ste verjaardag. Daarmee is hij meteen de oudste vorst in de geschiedenis van België. Leopold I overleed immers zes dagen voor zijn 75ste verjaardag.
Koning Albert II werd geboren op 6 juni 1934 als derde telg van koning Leopold III en koningin Astrid, bijna vier jaar na zijn broer Boudewijn en zeven jaar na zijn zus Joséphine-Charlotte. Albert was de luiers nog niet ontgroeid toen koningin Astrid op 29 augustus 1935 in het Zwitserse Küssnacht om het leven kwam bij een verkeersongeval.
De prins van Luik kende een bewogen jeugd. Hij was zes jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Met zijn broer en zus moest hij uitwijken naar Frankrijk en later naar Spanje. In augustus 1940 keerde het gezin naar België terug.
Duitsland
Toen de geallieerde troepen vier jaar later, op Alberts tiende verjaardag, voet aan wal zetten in Normandië, voerden de Duitsers Leopold III, zijn tweede vrouw Lilian en de kinderen naar het Duitse Hirschstein en later naar het Oostenrijkse Strobl. Een jaar later werd het gezin bevrijd door het Amerikaanse leger.
Maar in België stak intussen de koningskwestie de kop op en Leopold III en zijn gezin moesten tot 1950 noodgedwongen in Zwitserland blijven. Op 22 juli 1950 keren Leopold III en zijn zonen uiteindelijk naar België terug. De vorst doet troonsafstand in 1951 en Boudewijn legt even later de eed af.
Paola
Acht jaar later, op 2 juli 1959, huwt Albert met een Italiaanse prinses, Donna Paola Ruffo di Calabria. Het paar zal drie kinderen krijgen: Filip in 1960, Astrid in 1962 en Laurent in 1963. De prins van Luik ging intussen aan de slag als Erevoorzitter van de Raad van Bestuur van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel. In die hoedanigheid nam hij deel aan meer dan honderd economische missies over de hele wereld.
Toen Boudewijn in 1993 stierf, werd Albert op 59-jarige leeftijd de zesde koning der Belgen. Zestien jaar later wordt hij de oudste vorst die ooit in België op de troon zat. De titel van langst regerende vorst blijft op naam van Leopold II, die op 74-jarige leeftijd overleed. Hij zat 44 jaar op de troon. Albert II is nog steeds de minst lang regerende vorst, maar hij kan die titel volgend jaar aan zijn vader laten.
Om 14.36 uur werd de Sojoez-capsule met Frank De Winne en zijn medekosmonauten probleemloos vastgekoppeld aan het ISS. Nadat de druk in beide ruimtetuigen genivelleerd werd, hebben de ruimtereizigers elkaar begroet.
De Winne is gekwalificeerd als ruimtewandelaar. Overal ter wereld geniet hij veel prestige vanwege zijn bekwaamheid op alle vlakken. Hij was in 2002 dan ook de eerste niet-Russische vluchtingenieur in een Sojoez en moest toen twee verschillende types van de capsule leren beheersen. Zijn drie kinderen en zijn echtgenote Lena Clark woonden de lancering op Bajkonoer bij, net als prins Filip en de ministers Sabine Laruelle (wetenschapsbeleid) en Pieter De Crem (defensie
Onze landgenoot Frank De Winne is vandaag om stipt 12.34 uur vanop ruimtevaartbasis Bajkonoer met een Soyoezraket vertrokken naar het Internationale Ruimtestation ISS.
De Winne wordt de eerste Europese boordcommandant van het ruimtestation en zal er zes maanden verblijven.
Molse school bedenkt experiment voor Frank De Winne
Frank De Winne zal tijdens zijn zes maanden lange verblijf in het ISS verschillende experimenten uitvoeren (zie kader). Eén van die proeven werd bedacht door de secundaire school Rozenberg in Mol. De leerlingen van de school zullen de uitvoering van hun experiment door De Winne live op een groot scherm kunnen volgen.
De proef werd bedacht door vijf leerkrachten wetenschappen van de Molse school Rozenberg. We doen wel eens meer mee aan wedstrijden rond wetenschappelijke projecten, zegt wetenschapsleerkracht Jef Luyten. Toen we hoorden dat de ESA een grote wedstrijd uitschreef voor experimenten op het ISS, hebben we meteen alle zeilen bijgezet.
Het experiment dat de Molse school bedacht, draait rond capillariteit, dat is het natuurlijke verschijnsel waarbij een vloeistof in zeer kleine buisjes (capillairen) hoger zal stijgen naarmate de buisjes smaller zijn. Op de aarde is dat zo, want capillariteit is afhankelijk van drie krachten: cohesie, adhesie én zwaartekracht. Maar wij vroegen ons af of dat verschijnsel ook in een gewichtloze omgeving plaatsvindt, zegt Luyten.