Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
01-10-2007
internetten
Supersnel internetten in Thalys-treinen
In alle Thalys-treinen zul je vanaf de zomer 2008 supersnel kunnen internetten. Thalys heeft Nokia Siemens Networks, 21Net en Telenet geselecteerd om zijn hogesnelheidstreinen uit te rusten met een breedband-internetverbinding.
Thalys, de exploitant van de hogesnelheidstreinen op de route Parijs-Brussel-Keulen/Amsterdam, rust al deze maand enkele treinen uit met een draadloze (WiFi) toegang tot het internet. Een bidirectionele internetverbinding via satelliet wordt gecombineerd met een draadloos netwerk van toegangspunten. Er wordt ook gezorgd voor een continue overschakeling van GPRS/UMTS naar de satellietverbinding, zodat de reizigers ook op het internet kunnen wanneer treinen zich in stations of tunnels bevinden.
Alle Thalys-reizigers zullen gebruik kunnen maken van de breedband-internetverbinding met een hoge up- en downloadsnelheid. Ook wanneer de trein met een snelheid van 300 km per uur rijdt. De dienst zal vergelijkbaar zijn met de internettoegangspunten in onder meer hotels, luchthavens en treinstations. (HRW)
Hoe is het geweest?, roept iemand op de wal naast het Kempisch Dok. Veel moeilijker dan bij mijn vorige projecten, galmt de Captain Igloachtige figuur op het dek terug. Anderhalf jaar na hun vertrek kwamen Fons (69) en Kee (63) Oerlemans vrijdag weer thuis in Antwerpen van hun transatlantische flessenovertocht. Ze rolden van Afrika naar de Caraïben.
Fons Oerlemans stak al eens de Atlantische Oceaan over op een vlot van baggerbuizen en in een drijvende vrachtwagen. Maar een fles blijkt bij nader inzien ongeschikt. Flessen drijven, maar ze rollen ook. Onderweg hebben wij véél gerold.
We moesten ons vastriemen om niet overboord te slaan, vertelt Kee. Fons had de expeditie onderschat, geeft hij toe. Beginnen de jaren te wegen? Nee. Het heeft te maken met de klimaatsverandering. De stabiele passaatwinden van vroeger zitten nu vol storingen, zegt de man die al zes transatlantische overtochten op zijn actief heeft, en dus weet waarover hij spreekt.
Het baart me vooral zorgen dat we nauwelijks vissen of zeezoogdieren zagen. Bij mijn vorige reizen wemelde het van de haaien en de dolfijnen. Onderweg kwamen we een dolfijnenstroper tegen met 60 kadavers op zijn schip.
Oorspronkelijk was het de bedoeling brieven van straatkinderen in New York af te leveren bij Kofi Anan. Maar aan de samenwerking met de liefdadigheidsorganisatie kwam in Dakar (Senegal) een einde.
Een valse noot in de expeditie, en een grote teleurstelling. We hebben New York dan maar uit onze reisroute geschrapt.
Bij een proefvaart van Tenerife naar de Kaapverdische Eilanden, voor de westkust van Afrika, had de fles zijn zeewaardigheid bewezen. De volgende fase was de oversteek naar Dakar in Senegal.
Daar hebben we dus de hele tijd op die brieven zitten wachten. Toen die niet kwamen, zijn we via een tussenstop in Kaapverdië in 33 dagen de oceaan overgeploeterd naar Barbados.
Ook al is de fles heel krap, saai was het nooit. Ik had Het Verdriet van België mee, maar ben niet door het eerste hoofdstuk geraakt, zegt Fons. Te druk aan boord, te veel op wacht gestaan. De boeken van Herman Brusselmans heb ik wel allemaal gelezen.
De zonen van Kee en Fons, Brendan (22) en Robin (25), zijn opgelucht dat hun oudjes weer thuis zijn. Moeten we ons geen zorgen meer maken, zegt Brendan. Het klinkt een beetje als de omgekeerde wereld.
We zijn ze een paar keer achterna gereisd. Met het vliegtuig. Ik reis graag, maar niet in een fles, zegt Robin, met sappig Hollands accent.
Tot mijn twaalfde groeide ik op in Amsterdam. Nu verblijven we al een hele poos in Antwerpen. Voorlopig wonen we weer met zijn viertjes onder één dak, maar over een maand ga ik alleen wonen.
Het is grappig om zien hoe verschillend de twee jongens zijn van hun hippie-ouders. Zijn jullie even gek als jullie moeder en vader, vragen ze ons soms. De fles heeft nu een vaste ligplaats in het Kempisch Dok.
Fons hoopt dat zijn experimenteel vaartuig een plek in een museum krijgt. Ondertussen werkt hij al aan een opvouwbare helikopter. Superklein, 19 kilo zwaar, die een gewicht van 110 kilo kan torsen. Als brandstof gebruik ik een soort vloeibaar gas. Het is de bedoeling dat je hem in een rugzak kunt meenemen, openvouwen en wegvliegen. Over drie maanden hoop ik een proefvlucht te maken. Al gokt Kee dat het nog iets langer kan duren.
14/09Google biedt 30 miljoen dollar voor eerste robot op maan
30 miljoen dollar, dat is wat Google geeft aan diegene die er als eerste in slaagt om een robot op de maan te doen landen die daarbij in staat is om zich minstens 500 meter te verplaatsen en videobeelden naar de aarde terug te sturen.
Dit kondigt Google dinsdag aan. Google zal ook een nieuwe site lanceren, 'Google Moon', waarop alle beelden van de verschillende maanlandingen uit het verleden worden verzameld.
De wedstrijd met verschillende prijzen wordt georganiseerd door de stichting X Prize en is gericht naar private ondernemingen. De grootste prijs is 20 miljoen dollar. Die is voor het voertuig dat zich kan verplaatsen en gegevens doorseinen. Een prijs van 5 miljoen dollar gaat naar het voertuig dat enkel gegevens doorstuurt maar zich niet kan verplaatsen.
Bonus Er is ook een bonus van 5 miljoen dollar als er voertuigen van vorige maanmissies worden gefilmd, ijs of water wordt ontdekt. De prijs is geldig tot 31 december 2012, verklaart Google die hoopt dat hiermee de interesse voor wiskunde en ingenieursstudies bij jongeren wordt gewekt.
Deze wedstrijd kadert in de traditie van de luchtvaart. Zo motiveerde een prijs van 25.000 dollar Charles Lindbergh in 1927 om de eerste succesvolle transatlantische vlucht te maken.
Nasa wil in 2020 opnieuw astronauten naar de maan sturen maar private bedrijven kunnen eenvoudigere toestellen ontwikkelen, aldus X Prize.
Donna Paola Ruffo di Calabria wordt op 11 september 1937 geboren in het Italiaanse Forte dei Marmi in een prinselijke familie. Ze leert prins Albert in haar eigen land kennen tijdens een feest en treedt met hem te Brussel in het huwelijk op 2 juli 1959. Ze krijgt drie kinderen : prins Filip (15 april 1960), prinses Astrid (5 juni 1962) en prins Laurent (19 oktober 1963) en heeft inmiddels ook vier kleinkinderen. Bij de troonsbestijging van koning Albert II op 9 augustus 1993 wordt Paola de zesde koningin der Belgen. Net zoals haar vijf voorgangsters is ze in het buitenland geboren. De agenda van de koningin is vooral sociaal geladen en gericht op kinderen; zij bezoekt regelmatig ziekenhuizen en richt de "stichting Prinses Paola" op voor kinderen en jeugd met moeilijke leefomstandigheden. De koningin trekt zich ook het lot aan van de "vermoorde en vermiste kinderen" en heeft alle getroffen ouders persoonlijk ontmoet.