Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
29-11-2009
Driejarige Nederlander krijgt contract om te drummen
Driejarige Nederlander krijgt contract om te drummen
Valentijn Kipuw is drie jaar en heeft een contract gekregen van een fabrikant van drumstellen. Hij is wellicht de jongste muzikant ooit met een sponsoring-contract. Het slagwerk dat hij uit zijn stokken slaat is voor zijn drie jaar indrukwekkend.
"Valentijn is niet achter zijn drumstel vandaan te slaan," zegt Eveline, zijn moeder in De Telegraaf. "Hij kon net zitten, toen hij al overal op zat te tikken. Voor zijn eerste verjaardag hebben we hem een speelgoed drumstelletje gegeven."
Dat werden drie stelletjes. En intussen dus een echt Ludwig-drumstel. De fabrikant, bekend van The Beatles, zag in Valentijn onbetaalbare reclame.
Dat talent heeft de weinig spraakzame maar ritmisch begaafde kleuter van geen vreemden. Valentijns vader is zanger-gitarist in de band Jamento. Op het Haarlem Jazz-festival hebben vader en zoon al met elkaar gejamd.
Hieronder vindt u twee filmpjes over de drummende Valentijn. In het eerste leggen zijn ouders uit hoe hij aan het drummen geraakte. In het tweede ziet u hem aan het werk tijdens een drumwedstrijd.
Sinterklaas draagt meestal een rode outfit, maar in Nederland heb je er ook eentje die zich steeds volledig in het groen hult.
De groene Sint is een initiatief van Oxfam. Hij trekt door Nederland om naar verluidt eerlijke chocolade, die gemaakt werd van cacao waarvoor boeren een faire prijs kregen, te verdelen.
Ruub Petrow, zowat de Nederlandse Jan Decleir, is misnoegd. Door een groene Sint te gebruiken zaai je twijfel en verwarring bij kinderen. En dat kan niet de bedoeling zijn. Wel kan Petrow, die al 27 jaar de Sint speelt in Den Haag, zich vinden in de gedachte van het geld geven aan de armen.
Oxfam denkt er niet aan om zijn Sint terug te roepen. Groen is onze kleur en hiermee onderscheiden we ons, vertelt een woordvoerder. De organisatie verklaart ook dat er jaarlijks zo'n 19 miljoen 'foute' chocoladeletters worden verkocht.
Supermarktketen Delhaize probeert de brokken te lijmen door alsnog nieuwe knikkers te bestellen voor de Nickelodeon-spaaractie. Maar de jeugdige verzamelaars moeten nog flink wat geduld oefenen.
'De productie van zo'n knikker kost helaas wat tijd', zegt woordvoerder Hans Michiels. 'Je bent al gauw enkele weken kwijt. Komt daarbij dat de eindejaarsperiode niet het ideale moment is voor nieuwe bestellingen, omdat de productie op een laag pitje staat.'
Hoeveel nieuwe knikkers er besteld zijn, wil de woordvoerder niet kwijt. Feit is wel dat de supermarktketen de flaters in deze spaaractie opstapelt. Eerst door zich serieus te misrekenen. De bestelling van 15 miljoen knikkers van de tekenfilmfiguurtjes van Nickelodeon was veel te klein. Hoewel de spaaractie nog tot 2 december loopt, zat Delhaize al op 13 november door de voorraad. Ter vergelijking: van de Pixarkaarten gingen er 210 miljoen de deur uit, voor de Smurfenactie waren 175 miljoen stickers nodig.
De tweede flater was het halfslachtige alternatief waarmee Delhaize op de proppen kwam. In plaats van een knikker kregen de klanten twee kartonnen knikkergoaltjes per aankoopschijf van 20 euro. Géén waardig alternatief, vonden misnoegde klanten. Zij richtten de Facebookgroep 'Nee Delhaize, je speelt het spel met de knikkers niet fair' op, die momenteel 126 leden telt.
Voor de spaarders zijn er nu twee opties. Ofwel aanvaarden ze de goaltjes als alternatief. Die kunnen ze omruilen als de nieuwe knikkers er zijn, twee goaltjes tegen één knikker. Ofwel houden ze hun afgestempelde kassatickets bij, die bewijzen op hoeveel knikkers ze nog recht hebben.
Herman Van Rompuy (CD&V) heeft zijn laatste dag gehad als premier van België. Om 10.30 uur bood hij zijn ontslag aan bij koning Albert II. Na de middag legden nieuwbakken premier Yves Leterme en zijn regering dan weer de eed af.
Met zijn ontslag heeft Van Rompuy de Belgische politiek uitgewuifd. Hij blijft een kantoor in Brussel behouden, maar dan wel in de functie van Europees president.
Dinsdag werd er een akkoord bereikt over de verdeling van nieuwe posten binnen de regering. Yves Leterme is de opvolger van Van Rompuy. Om 12 uur ging de CD&V'er op audiëntie bij de koning en ongeveer een uur later legde zijn regering de eed af bij Albert II.
Leterme krijgt een herkansing als eerste minister, nadat hij elf maanden geleden ontslag nam uit de functie in volle Fortiscrisis. Steven Vanackere (CD&V) neemt Letermes functie van minister van Buitenlandse Zaken over en partijgenoot Inge Vervotte neemt op haar beurt diens functie op Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken over. Voorts verandert er niets aan de samenstelling van de regering.
Na de eedaflegging volgde de groepsfoto en om 14 uur kreeg Leterme de sleutels van de Wetstraat 16 overhandigd uit handen van zijn voorganger.
Kersvers premier Yves Leterme trok na een eerste federale ministerraad in de namiddag naar de Kamer om er zijn beleidsverklaring voor te lezen.
In die beleidsverklaring deed Leterme uit de doeken dat de regering voor continuïteit zal kiezen en het beleid van de regering-Van Rompuy zal voortzetten.
Leterme zei dezelfde prioriteiten te stellen:
* Het aanpakken van de crisis, door de concurrentiekracht te behouden, aanwervingen aan te moedigen en de koopkracht te ondersteunen.
* De modernisering van het gerecht, de verbetering van de werking van de overheidsdiensten, en een actualisering van de staatsstructuur.
* Het "verzilveren" van de vergrijzing, door een moedig beleid inzake arbeidsmarkt, gezondheidszorg en pensioenen te voeren.
* Verantwoordelijke beslissingen nemen op het vlak van energie en klimaat; economie, fiscaliteit en levenswijze verder aanpassen aan duurzame ontwikkeling.
Roger Heyvaert (Open Vld), de voormalige burgemeester van Meise en momenteel lid van de oppositie, wil twee dagen vakantie cadeau doen aan niet-rokende personeelsleden van het gemeentebestuur.
Omdat niet-rokers geen rookpauzes nemen, werken ze volgens Heyvaert meer dan de rokers, die tijdens hun werkuren meermaals naar buiten gaan om een sigaretje op te steken.
Om die werkonderbrekingen te compenseren, is het niet meer dan juist dat de niet-rokers twee dagen extra vakantie krijgen, zo redeneert Heyvaert
ARENDONK - Fietsenmaker Luc Wijnants (26) deelt morgen opnieuw gratis friet uit aan iedereen die bij hem Sint-Katriena komt zingen. Het gemeentebestuur van Arendonk heeft liever dat de kinderen in hun eigen buurt blijven.
Nieuwjaar of Driekoningen zingen doen ze in Arendonk niet. Wel gaan de kinderen elk jaar op 25 november van deur tot deur, gewapend met een lampionnetje en een stevige plastic zak, om het lied van Sint-Katriena te zingen. Als beloning voor hun zangkunsten krijgen ze overal chips, Leo's en ander snoepgoed toegestopt.
Hoewel er ieder jaar nog vele honderden kinderen meedoen, is de grote glorieperiode van Sint-Katriena duidelijk voorbij. Jammer, zo vindt fietsenmaker Luc Wijnants uit de Hovestraat. Om de aloude volkstraditie weer nieuw leven in te blazen zette hij vorig jaar een frietkot voor zijn deur. Alle kinderen die bij Fietsen Luc passeerden en zongen, kregen van hem gratis een pak friet met mayonaise.
De stunt miste zijn effect niet, want de rijwielhandelaar kreeg ineens dubbel zo veel volk over de vloer. 'Ik deelde 665 frieten uit', zegt Luc trots. 'Van de kinderen kreeg ik alleen maar plezante reacties. Daarom doe ik het dit jaar opnieuw, al moest ik daarvoor wel eerst bij de burgemeester komen.'
Volgens burgemeester Nest Buijs (CD&V) was het helemaal niet zijn bedoeling om de fietsenmaker op het matje te roepen. 'Ik had een positief gesprek met hem. Wij willen de vrijheid van onze handelaars niet beperken', onderstreept Buijs.
Toch ontkent de burgemeester niet dat hij zijn jongste onderdanen liever niet massaal naar het marktplein ziet afzakken. 'Sint-Katriena moet een feest zijn voor alle inwoners van Arendonk en niet alleen voor de handelaars in het centrum. Daarom willen we de kinderen het liefst zo veel mogelijk in hun eigen buurt laten zingen.'
Het gemeentebestuur steunt de verankering van Sint-Katriena in de buurten ook financieel. Zo mogen buurtcomités die in hun straat een kraampje met wafels en chocomelk openen, gratis eieren, bloem, boter, suiker en melk bestellen bij de gemeente. 'Elf buurten hebben hun boodschappenlijstje binnengebracht', zegt jeugdambtenaar Pascal Thijs. 'In totaal gaat het om vierhonderd eieren, dertig kilo bloem en 150 liter melk.'
Of ook de bevolking van mening is dat Sint-Katriena in de eerste plaats een buurtfeest is? Uit een poll op www.nieuwsblad.be/arendonk blijkt dat 70 procent niet echt achter de strategie van het gemeentebestuur staat: zeven op de tien lezers willen graag meer leven in de brouwerij op de markt. Meestemmen kan nog tot woensdag.
'Frank legde de lat zeer hoog' HOUSTON - Belgisch astronaut Frank De Winne heeft dinsdag even na 16.00 uur het gezag over het Internationaal Ruimtestation ISS aan zijn Amerikaanse collega Jeffrey Williams overgedragen. Dat gebeurde iets vroeger dan gepland, op zijn eigen vraag.
De Winne zei dat het voor hem een 'voorrecht, een plezier en een privilege' is geweest om te werken met iedereen die bij de missie was betrokken, zeker omdat hij de eerste Europese gezagvoerder van het ISS was. Hij dankte daarbij ook iedereen.
Met 46 dagen is het de kortste periode tot nog toe dat iemand gezagvoerder was over het ISS, aldus de NASA.
Williams, die al voor de tweede keer in het station werkt, zei in een hommage aan De Winne dat de Belg de lat heel hoog heeft gelegd. Tevens was hij de 'juiste man' toen de permanente bewoning van het ISS tot zes opvarenden verdubbelde.
Volgens de Amerikaan is er bewust voor gekozen de bevelsoverdracht te vervroegen. Men wou de ceremonie immers laten plaatsvinden terwijl Nicole Stott nog aan boord was. Zij is de laatste opvarende van het ISS via rotatie met de spaceshuttle en is na aankomst van de Atlantis lid van de shuttlebemanning geworden. Vanaf nu zullen enkel Russische Sojoez-capsules mensen naar en van het complex brengen.
De luiken tussen beide ruimteschepen gaan dicht om 20.28 uur Belgische tijd, de ontkoppeling is voor woensdag 10.57 uur voorzien. Overigens is er omstreeks 15.00 uur vals rook- en brandalarm in de Japanse Kibo-module geweest.
De Winne is op 27 mei met de Sojoez TMA-15 naar het ISS vertrokken, kwam er twee dagen later aan en werd er op 9 oktober gezagvoerder over de 21ste hoofdbemanning. De tweede Belg in de ruimte komt op dinsdag 1 december met de Sojoez TMA-15 terug naar de Aarde, in gezelschap van de Rus Joeri Romanenko en de Canadees Robert Thirsk die hem bij de heenreis vergezelden.
Wilfried Martens is vanmiddag door de koning van zijn opdracht als begeleider ontlast. Niets staat een tweede ambtstermijn van Yves Leterme als premier nu nog in de weg.
Martens heeft vanmorgen samen met de voorzitters van de vijf meerderheidspartijen een akkoord bereikt over de lancering van een methode om de problematiek van Brussel-Halle-Vilvoorde aan te pakken. Oud-premier Jean-Luc Dehaene wordt belast met het voorstellen van oplossingen. Het idee van een werkgroep om de kieskring van Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen, werd afgevoerd.
Dehaene als ontmijner BHV
Jean-Luc Dehaene krijgt de opdracht een oplossing voor te bereiden. Officieel klinkt het dat de koning hem belast met 'het maken van een voorstel ten gronde voor de eerste minister en de voorzitters van de meerderheidspartijen, die de onderhandelingen zullen voeren inzake institutionele problemen en in het bijzonder Brussel-Halle-Vilvoorde'.
Door deze formule zou Dehaene, die de titel 'koninklijk opdrachthouder' krijgt, niet moeten functioneren als raadgever van Yves Leterme. Hij zal in eerste instantie alleen werken en regelmatig verslag uitbrengen bij de partijvoorzitters en de premier. De uiteindelijke beslissing zal genomen worden door de partijvoorzitters en de eerste minister. Dat zou tegen Pasen moeten gebeuren. Voor de zomer moet het parlement het akkoord hebben goedgekeurd.
Dehaene zelf wil geen enkele verklaring afleggen en voorziet ook geen persconferentie. Hij is van mening dat de hem toegewezen opdracht maar een kans op slagen heeft als ze in alle discretie verloopt. Hij 'hoopt dat alle betrokken partijen en al zijn gesprekspartners, zoals vermeld in het rapport van Wilfried Martens, de onderhandeling aangaan in goede trouw en in alle discretie', luidt het nog.
Weg vrij voor Leterme II: morgen eedaflegging
De regering Leterme II zal morgen de eed afleggen in de Kamer. Volgens La Libre keert minister van Energie Paul Magnette (PS) vanmiddag en minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) vanavond terug uit Marokko, waar ze prins Filip vergezelden op een handelsmissie. Na de eedaflegging gaat Michel opnieuw naar Marokko.
Yves Leterme wordt op Buitenlandse Zaken waarschijnlijk opgevolgd door vicepremier Steven Vanackere (CD&V). Het kabinet van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven zou geleid worden door Inge Vervotte (CD&V), maar bevestigd is dat nog niet.
Laura heeft donderdagmiddag voor de tweede keer haar ding mogen doen op het grote podium van het Palats Sportu. Tijdens deze repetitie droeg ze voor het eerst in Kiev haar kleedje. Dat is lichtjes aangepast na de Belgische uitzendingen. Zo staat er nu in gouden letters Yodelo op haar Tshirt.
Ook deze tweede repetitie verliep erg gesmeerd. Ze bracht drie keer haar liedje. De buitenlandse pers heeft ondertussen ook al opgemerkt dat ze goed bezig is. In de perszaal was Laura donderdag één van de artiesten die het gesprek bepaalden.
In de nacht van donderdag op vrijdag zijn Frank De Winne en zijn elf medeopvarenden van het internationale ruimtestation ISS gewekt uit hun slaap door een alarm. De vluchtleiding in Houston, Moskou en in Europa stelde al snel vast dat het om een vals alarm ging.
Om 02.36 uur ging er plots een alarm af aan boord van het ISS. Het bleek om een vals alarm te gaan dat het gevolg was van een verkeerde aflezing dat er snel drukverlies was. Dat was op haar beurt het gevolg van een valse rookdetectie in het Europese lab Columbus.
Het ISS is momenteel gekoppeld aan het ruimteschip Atlantis. De twaalf opvarenden van de gekoppelde ruimteschepen werden gewaarschuwd voor luchtzakken waar zich CO2 had opgehoopt.
Na een uur kon de ventilatie gereactiveerd worden. Pas dan konden de opvarenden weer gaan slapen. Er wordt nu een onderzoek gevoerd naar de reden voor de verkeerde aflezing.
Terugkeer Leterme naar Wetstraat 16 onvermijdelijk
Terugkeer Leterme naar Wetstraat 16 onvermijdelijk
Na de euforie over de verkiezingen van Herman Van Rompuy tot eerste president van Europa daalt de nuchtere realiteit weer neer over de Wetstraat 16. Als Van Rompuy de deur achter zich dichttrekt, moet er een nieuwe premier klaar staan. Dat wordt ongetwijfeld Yves Leterme.
Hoewel CD&V-voorzitster Marianne Thyssen er wat schimmig over blijft doen, lijkt iedereen er van overtuigd dat Yves Leterme, de man van 800.000 stemmen bij de verkiezingen in juni 2007, incontournable is.
Van Rompuy en voorzitters meerderheidspartijen bezoeken koning
Van Rompuy en voorzitters meerderheidspartijen bezoeken koning
De toekomstige president van Europa, Herman Van Rompuy, is vrijdagmorgen op audiëntie geweest bij koning Albert. Ze bespraken over hoe het nu verder moet nu Haiku Herman de federale regering verlaat. Van Rompuy zou naar eigen zeggen aanblijven tot ons land een nieuwe premier heeft.
In de loop van de dag ontvangt de koning ook de voorzitters van de meerderheidspartijen. Didier Reynders, voorzitter van MR, zit nu in het paleis. Marianne Thyssen van CD&V zou rond de middag verwacht worden.
Nadien spreekt de koning ook nog met Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet (cdH). Guy Verhofstadt, de voorzitter van Open Vld, keert vroeger terug van een congres in Barcelona om met de vorst te praten.
Iedereen gaat ervan uit dat Yves Leterme door zijn 800.000 stemmen opnieuw premier wordt, maar het blijft afwachten hoe de Franstaligen daarop zullen reageren. Ook de liberale familie, de grootste in de Kamer, zou nog dwars kunnen liggen.
Aanstelling Europees president pas donderdag verwacht
Aanstelling Europees president pas donderdag verwacht
Maandag moet er nog geen duidelijkheid verwacht worden over wie de post van Europees president toegeschoven krijgt. Dat zei de voornaamste kanshebber Herman Van Rompuy op het partijbureau van CD&V.
Van Rompuy wordt overal getipt als de allereerste president van Europa. Achter de schermen wordt ernstig aan hem getrokken, maar volgens Van Rompuy zal er ook dinsdag nog overleg worden gevoerd tussen staatshoofden en regeringsleiders, onder leiding van de Zweedse premier Frederik Reinfeldt.
Die politieke tenoren komen elkaar tegen op de herdenking van de val van de Muur in Berlijn, nu 20 jaar geleden. Donderdag zou er dan een laatste top plaatsvinden, waar de knoop definitief moet worden doorgehakt.
Geen karaktermoord op Van Rompuy
In ons land denken ze al volop na over de gevolgen van een nakend vertrek van Van Rompuy. Uit verschillende hoeken komt er tegenkanting tegen ex-premier Yves Leterme, maar de Christendemocraten zijn alvast niet van plan om hem zomaar te laten vallen.
"Wij zijn niet van plan om een karaktermoord op hem te laten plegen", aldus Vlaams parlementslid Carl Decaluwé.
Studie: Van Rompuy goede president
Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt overigens dat Van Rompuy over de juiste eigenschappen beschikt om leider van de Europese Unie te worden. Dat blijkt wanneer Van Rompuy's woorden worden geanalyseerd volgens de Amerikaanse Leadership Treat Analysis-techniek.
Uit het profiel dat de studie oplevert blijkt dat het imago van de premier bevestigd wordt als iemand die onderhandelt om problemen op te lossen en die niet gedreven is door machtswellust en prestige. Hij is daarmee de geknipte leider om op dit moment de Europese Unie te leiden.
Premier Herman Van Rompuy (CD&V) wordt de allereerste Europese president. Hij verlaat de federale regering en gaat naar Europa.
Het Zweedse EU-voorzitterschap draagt Van Rompuy voor als kandidaat voor het vaste voorzitterschap van de Europese Raad. In verschillende kringen wordt bevestigd dat de premier de voorzitter van de Europese Raad wordt, maar een officiële benoeming is er nog niet.
Van Kamervoorzitter naar premier naar president in 1 jaar tijd
Van Kamervoorzitter naar premier naar president in 1 jaar tijd
Herman Van Rompuy (CD&V) wordt de allereerste Europese president. In amper een jaar tijd legde Van Rompuy een wel erg opvallend parcours af: van Kamervoorzitter, naar premier, naar Europees president.
Herman Van Rompuy, geboren in 1947 in Etterbeek, is getrouwd met Geertrui Windels en heeft vier kinderen, twee dochters en twee zonen. Ook Herman's jongere broer Eric Van Rompuy is politicus bij CD&V en was Vlaams minister van 1995 tot 1999.
Herman Van Rompuy studeerde eerst wijsbegeerte en rondde in 1971 ook zijn studies economische wetenschappen met grote onderscheiding af aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). De interesse voor economie had hij van geen vreemden. Vader Vic Van Rompuy was economieprofessor.
Herman Van Rompuy en broer Eric
Van 1972 tot 1975 werkte hij als attaché op de studiedienst van de Nationale Bank en ondertussen startte ook zijn carrière bij de CVP. Tussen 1973 en 1975 was Herman Van Rompuy ondervoorzitter van de CVP-jongeren. Drie jaar later, in 1978, werd hij lid van het partijbureau.
Partijtop
Hij was eind jaren '70 adviseur van zowel toenmalig premier Leo Tindemans als van minister van Financiën Gaston Geens. De oudste van de broers Van Rompuy werkte zich in die periode op tot de top van de partij.
Bij de regeringsvormingen van Martens III t.e.m. VIII (van 1982-1988) en van Jean-Luc Dehaene I en II zat Van Rompuy mee aan de onderhandelingstafel.
Hij was ook arrondissementeel CVP-voorzitter voor Brussel-Halle-Vilvoorde en in 1988 werd hij verkozen tot nationaal voorzitter van de CVP. Ook nu nog behoort Van Rompuy tot de conservatieve zijde van de CD&V. Zijn aandacht gaat vooral naar waarden, normen en ethische kwesties.
Begrotingstekort
In september 1993 stopte hij als nationaal voorzitter en werd Van Rompuy voor het eerst minister. In de regering Dehaene I en II (tot 1999) was hij vicepremier en minister van Begroting. Hij slaagde er op zes jaar tijd in om het Belgische begrotingstekort voor een groot deel terug te dringen.
Als gevolg van de dioxinecrisis leed de CVP een zware verkiezingsnederlaag in juni 1999. Het betekende ook het einde van de ministeriële carrière van Van Rompuy. Sindsdien is hij lid van de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 2004 werd hij benoemd tot minister van Staat.
Haiku
Tijdens Paars-Groen en Paars onder Verhofstadt (1999-2007) verdween Van Rompuy wat op de achtergrond. Hij was wel actief aanwezig op het net. Via zijn weblog liet hij geregeld van zich horen in de vorm van gedichten en haiku's.
Onderstaande haiku schreef Van Rompuy op 7 november op zijn weblog:
Water
Plassen wachten op warmte om te verdampen. Water wordt een wolk.
Eerste verkenner
Op 12 juli 2007 werd Herman Van Rompuy Kamervoorzitter. Tijdens de regeringsonderhandelingen in de zomer van 2007 zat hij opnieuw aan de onderhandelingstafel. De koning riep op 29 augustus zelfs de hulp in van Van Rompuy om uit de crisis te geraken. Hij werd de eerste verkenner in ons land.
Na de val van de regering Leterme in december 2008, werd Van Rompuy door de koning aangeduid als formateur. Hoewel hij zelf niet stond te springen voor de post, nam hij het roer aan het hoofd van de federale regering willens nillens over. Nu, nog geen jaar later, laat hij de nationale politiek achter zich en verhuist naar het Europese niveau.
De Senaatscommissie Buitenlandse Zaken heeft dinsdagnamiddag het verdrag met Nederland goedgekeurd, waardoor België 500 gevangenen in de bajes van Tilburg kan huren voor 30 miljoen per jaar. De Clerck wil zo wat meer ruimte scheppen in de Belgische gevangenissen.
Sp.a stemde tegen en Ecolo onthield zich. Morgen al zou het in de voltallige Senaat worden gestemd. Daarna moet het ook nog naar de Kamer en ook het Vlaams Parlement moet er zich over buigen.
Tilburg
De gevangenis van Tilburg komt onder leiding van een Belgische directeur en wordt een onderafdeling van de bajes van Wortel. De bewaarders zijn Nederlanders, maar de Vlaamse hulpverlening moet de gedetineerden bijstaan. Als er een moord of een brand gebeurt, gelden de Nederlandse regels; bij de behandeling van de gevangenen de Belgische.
Nederlanders die nu in Belgische bajessen zitten komen niet in aanmerking voor opsluiting in Tilburg. De Clerck wil er veroordeelden plaatsen, die nog niet onmiddellijk vrij kunnen komen.
Sinterklaas is opnieuw in het land. De heilige man arriveerde zaterdagmiddag, samen met zijn pieten natuurlijk, in de Antwerpse haven.
De stoomboot van de Sint kwam helemaal uit Spanje gevaren. Tientallen kinderen wachtten de goede man op, op de Scheldekaai. Ze hadden tekeningen en vlaggetjes met zich mee.
Na heel wat handjes te hebben geschud, vertrokken de Sint en zijn pieten naar de binnenstad. Op de grote markt sprak hij vanop een balkon de menigte toe. Hij wist dat de kindjes dit jaar erg braaf waren geweest. De roe moest hij dus niet bovenhalen.
Een massa kindjes stond zaterdagnamiddag langs de Binnennete in Lier op sinterklaas te wachten.
Zoals elk jaar arriveerde de goedheilig man in een palingschuit van de Koninklijke Moedige Bootvissers. Vergezeld van een tiental zwarte Pieten trok hij daarna door het centrum van de stad, gevolgd door een bonte stoet van kinderen.
De kinderen konden vervolgens in het stadhuis aan de sint hun tekeningen en brieven afgeven. In ruil kregen ze al een eerste sinterklaascadeautje.