Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
18-02-2008
koudste nacht van 2008
17/02Voorbije nacht was koudste nacht van 2008
De nacht van zaterdag op zondag was tot nu toe de koudste nacht van 2008. Minimaal daalde het kwik tot -3 graden Celsius in het Gentse en -5 tot -6 graden in de rest van het binnenland en aan de kust. Elsenborn in de Hoge Venen was met -9 graden de koudste plek van het land, aldus weerman Eddy De Mey.
Ukkel vormde een uitzondering van amper -1 graad. Op zo'n 100 meter hoogte bevindt zich actueel een warmere luchtlaag. Het weerstation Ukkel bevindt zich uitgerekend op 104 meter boven de zeespiegel.
GOUD VOOR KOM DANS MET MIJ VAN LAURA LYNN & FRANS BAUER
Het is voor schlagerkoningin Laura Lynn en Frans Bauer een absolute verrassing dat hun duet Kom dans met mij zo goed genoteerd staat in de Ultratop 50. Ondertussen is het verkoopcijfer al aardig aangedikt en zijn er al meer dan 15.000 exemplaren van Kom dans met mij over de toonbank gegaan. Dat wil zeggen dat het duet Kom dans met mij van Laura Lynn en Frans Bauer goed is voor goud en daar zijn beide artiesten erg blij mee.
Laura Lynn gaat vanaf nu door het leven als Ereburger van Ardooie
Wat al lang gespeculeerd werd, is vandaag officieel door de ESA bevestigd: in mei 2009 vertrekt onze landgenoot Frank De Winne voor een verblijf van zes maanden naar het internationaal ruimtestation ISS. De Winne, die deel zal uitmaken van Expeditie 19, zal gelanceerd worden aan boord van een Russische Soyuzcapsule, net zoals tijdens zijn eerste (kortere) vlucht in 2002. Hij zal na Thomas Reiter nog maar de tweede ESA-astronaut zijn die gedurende zes maanden deel uitmaakt van een ISS-expeditie. De Winne was onlangs ook reserve-astronaut voor de Fransman Léopold Eyharts tijdens de aan de gang zijnde missie STS-122, die de Columbusmodule aan het installeren is.
Vorig jaar hebben bijna 1.600 minderbedeelde Belgen een bedelbrief gestuurd naar koningin Paola met een dringende vraag om financiële hulp. 354 inzenders kregen een cheque van 200 euro in de bus.
Van de 15.000 brieven die de koninklijke familie jaarlijks krijgt, is tien procent met expliciete vragen om geld. Maar niet elke Belg die in dringende geldnood zit, krijgt een cheque.
Elke aanvraag bij de vzw Hulpfonds van de Koningin wordt onderzocht door het sociale secretariaat van de koningin, zegt Pierre-Emmanuel De Bauw, woordvoerder van het paleis. Voor uitzonderlijke situaties wordt een onderzoek gevraagd aan het OCMW of aan de bevoegde sociale dienst. Op zijn aanbeveling kan de koningin een beperkte financiële noodhulp toekennen.
Het gaat telkens om eenmalige giften van 200 euro. We delen doelbewust een klein bedrag uit, aldus De Bauw. Het gaat om financiële hulp voor mensen die door een samenloop van omstandigheden bijvoorbeeld geen eten of medicijnen meer kunnen kopen. Die kleine som geeft ook morele ondersteuning.
Het aantal Belgen dat een gift krijgt van de koningin, ligt deze keer een stuk hoger dan de vorige jaren. Voor 2007 mochten 354 Belgen op een financiële tussenkomst rekenen, in 2006 ging het om 242 mensen.
Zesentwintig procent van de Belgische gebruikers van het internet is de voorbije twaalf maanden het slachtoffer geworden van een computervirus, zo blijkt uit cijfers die Eurostat vrijdag heeft verspreid in verband met de vijfde Safer Internet Day op 12 februari.
Dat is iets meer dan het gemiddelde (23 pct) van de 27 lidstaten van de Europese Unie.
In de EU kwamen virusaanvallen het meest voor in Litouwen (41 pct van de internetgebruikers) en het minst in Tsjechië (7 pct).
Ruim één Belgische surfer op de tien (12 pct) vermeed winkelen op het internet uit vrees voor problemen met de veiligheid.
Chauffeurs die betrapt zijn op alcohol achter het stuur, kunnen binnenkort door de rechter worden verplicht een alcoholslot in hun auto te installeren.
De nieuwe maatregel is vooral bedoeld voor recidivisten, bestuurders dus die al meer dan een keer dronken tegen de lamp zijn gelopen.
Federaal minister van Mobiliteit Yves Leterme bereidt een wetsontwerp over alcoholslots voor dronken chauffeurs voor. Zijn collega van Justitie, Jo Vandeurzen, staat positief tegenover het initiatief. Er is ook nog overleg nodig met de minister van Werk voor alcoholslots in bedrijfsauto's.
"Rijden onder invloed kan absoluut niet", verantwoordt Leterme de maatregel. "Nog te vaak is alcohol de oorzaak van ongevallen." Het is de bedoeling dat de rechter alcoholslots kan opleggen naast een geldboete en/of een rijverbod. De rechter kan het systeem ook verplichten na een rijverbod.
Als een auto is uitgerust met een alcoholslot moet de chauffeur niet alleen blazen voor hij of zij vertrekt, maar vervolgens ook op geregelde tijdstippen tijdens de rit. Zo wordt vermeden dat dronken chauffeurs iemand anders in hun plaats laten blazen voor ze hun wagen starten.
Het wereldberoemde doek de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci vertoont een kromming van 12 mm, die kan leiden tot een scheur. Tot die vaststelling kwamen wetenschappers uit Poitiers die het schilderij bestudeerden. Ze maakten hun bevinding woensdag bekend.
De verantwoordelijken van het Louvre in Parijs hadden de wetenschappers in maart 2005 gevraagd het schilderij, dat al gebarsten is boven het linkeroog, te onderzoeken vooraleer het naar een nieuwe zaal te brengen.
Toen de wetenschappers de steun in populierenhout van zijn kader ontdeden, ontdekten ze dat die een kromming van 12 mmm tussen het hoogste en laagste punt vertoonde. Ze stelden ook vast dat sommige zones erg aangetast waren en een barst konden veroorzaken als er niets aan gedaan werd.
In november 2007 brachten ze opnieuw een bezoek aan de Mona Lisa en voorzagen ze het museum van de nodige middelen om het schilderij te bewaren. In de twee jaar was de staat van het doek niet verergerd, maar dat zegt niets over de evolutie ervan, aldus de wetenschappers.
Bobbejaan Schoepen genomineerd voor eregallerij kunstfluiters VS
Vlaams muziekicoon Bobbejaan Schoepen is in de Verenigde Staten genomineerd voor de Whistlers Hall of Fame, de Amerikaanse eregallerij voor kunstfluiters. Dat meldt Tom Schoepen, zoon en manager van Bobbejaan.
De kunstfluitersprijs wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt door de International Whistlers Convention (IWC), die gevestigd is in North Carolina om daar de meest vooraanstaande fluiters ter wereld te verenigen. Tot nu toe was de eer om door de IWC genomineerd te worden, enkel weggelegd voor Amerikanen, Canadezen en één Nieuw Zeelander.
Schoepens nominatie ontving al de steun van jazz-legende Toots Thielemans. Bobbejaan Schoepen kan opmerkelijk genoeg niet meer fluiten sinds de jaren '80. Een tandheelkundige ingreep beschadigde toen een belangrijke zenuw, waardoor zijn mondstreek gevoelloos werd.
Als Schoepen, die vooral bekend is als voormalige eigenaar van het pretpark Bobbejaanland in Lichtaart, de kunstfluitersprijs wint, komt hij in een rijtje met bekende artiesten terecht. De bekendste onder hen is de Amerikaanse crooner Bing Crosby. De Vlaamse cowboy Bobbejaan is al 82 jaar oud, maar brengt in het voorjaar van 2008 toch nog een nieuwe cd met onuitgegeven fluitnummers uit.
In 2007 stond Clouseau het langst op de eerste plaats in de Ultratop. Vrijdag bekleedt de hitverzamelaar "Clouseau 20" voor de veertiende opeenvolgende week het nummer 1 in de Ultratop.
Met hun meest recente cd "Vonken & Vuur" én "Clouseau 20" staat de groep van Koen en Kris Wauters in totaal al meer dan 22 weken op nummer 1.
"Clouseau 20" staat vrijdag voor de veertiende opeenvolgende week op nummer 1 in de Ultratop. Daarmee is de hitverzamelaar het eerste Belgische album dat zo lang op de eerste plaats staat.
Record
Clouseau breekt daarmee een record dat al sinds begin 2000 op naam stond van "Out of Africa" van Helmut Lotti. De absolute recordhouder was Marco Borsato, die met "Onderweg" achttien weken lang op nummer 1 stond.
"Clouseau 20" is met meer dan 90.000 verkochte exemplaren overigens goed op weg om 5 keer platina te halen.
In de vroege middeleeuwen gaf het opleggen van as de start van de boetetijd aan. Eerst was dit ritueel uitsluitend bestemd voor de zondaars die officieel beboet waren. Na de teloorgang van de openbare boete werd de asoplegging algemeen. Iedereen zondigde immers tegen God en de medemens, was de redenering. Aanvankelijk werd het hele hoofd van de mannen met as bestrooid, bij de vrouwen bleef het tot het voorhoofd beperkt. In de loop der eeuwen werd de asoplegging herleid tot een symbolisch kruisje en Aswoensdag kreeg de naam kruiskensdag.
Symbool De bijbel vermeldt reeds het gebruik van as als teken van de vasten, een tijd van boete en bekering, van bezinning op de verantwoordelijkheid tegenover God en de wereld. De as komt meestal van de verbrande palmtakjes die het vorige jaar op Palmzondag gewijd werden, maar ook wel eens van altaarlinnen en kelkdoekjes, of van de watten die gediend hebben voor het zalven bij de sacramenten. Op Aswoensdag wordt het askruisje als symbool van de sterfelijkheid op het voorhoofd gedrukt. Tot vastenavond viert het uitzinnige carnaval nog hoogtij, de volgende morgen prevelt de priester relativerend: "Gedenk, o mens, dat gij van stof zijt en tot stof zult weerkeren."
Kruisvorm De kruisvorm van de asstempel geeft niettemin aan dat de begrenzingen van het leven en de dood tegelijk ook het perspectief voor een nieuw en beter leven bieden. As herbergt namelijk de kracht om te reinigen, te louteren. Dit geloof was uiteraard van toepassing op zondaars, maar ook andere dingen werden met as gewassen. Ook nu worden hier en daar nog de stoppels op het korenveld verbrand om de grond vruchtbaarder te maken.
Regionale gebruiken Omdat ze tijdens de vasten geen vlees maar wel vis mochten eten, legden veel mensen een grote voorraad haringen aan. Ze moesten het dagelijkse spek vervangen en werden dan ook schertsend spek met steerten genoemd. In sommige streken werd het vasten ingezet met het haringbijten, ook wel haringrijden of haringspringen. Boven de huisdeur werd een haring opgehangen en al springend probeerden de bewoners de kop van de haring af te bijten. Op andere plaatsen werden de haringen aan een koord geregen. In bepaalde steden werden op Aswoensdag krakelingen of wekken verkocht, een soort witte broodjes.
Bijgeloof Onder de kinderen leefde de overtuiging dat zij die hun kruisje tot Pasen konden houden een nieuw pak van de pastoor kregen of gratis bij de paters mochten gaan eten.
Nieuw-Zeelandse en Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd een ajuin te creëren die je niet doet wenen. Ze hebben het gen dat de tranen veroorzaakt op non-actief gezet.
Nadat Japanse onderzoekers ontdekten welk gen in de ajuin de tranen opwekt, gingen Nieuw-Zeelandse wetenschappers in 2002 van start met het onderzoek naar hoe dit gen uitgeschakeld kon worden. Ze slaagden erin om DNA-materiaal toe te voegen aan de ajuin waarmee het gen dat de tranen veroorzaakt op non-actief wordt gezet. Zo slaagden ze erin een 'tranenvrije' ajuin te maken.
Momenteel is er alleen nog maar een prototype-ajuin beschikbaar. Het zou nog tien tot vijftien jaar duren voor de ui in de keukens zou liggen.
In het Nederlandse station Amsterdam Amstel worden warmtezuilen uitgetest. Met een druk op de knop kunnen reizigers een van de twee zuilen activeren, waarna die warmte uitstraalt in een straal van vier tot vijf meter. In België zijn er nog geen plannen voor dergelijke zuilen op tochtige of koude perrons.
De warmtezuilen zijn nieuw in Nederland, maar staan wel al in het Parijse Gare du Nord. De warmtezuil, die op zonne-energie functioneert, werkt pas als het kouder is dan twaalf graden en schakelt automatisch uit na vier minuten. De zuilen worden in Amsterdam uitgetest tot eind maart. Daarna zal beslist worden of ze kunnen blijven en of er ook in andere Nederlandse stations dergelijke zuilen komen.
Niet in België
De Belgische NMBS-Holding heeft nog geen plannen omtrent dergelijke zuilen. "We voorzien al in afgesloten ruimtes aan de stations, waar reizigers comfortabel kunnen wachten", besluit Leen Uyterhoeven van de NMBS-Holding.
Mensen met blauwe ogen stammen af van één voorouder
Alle mensen die momenteel rondlopen met blauwe ogen, stammen af van één voorvader die zo'n 10.000 jaar geleden leefde in het gebied rond de Zwarte Zee. Dat schrijft de Independent on Sunday, op basis van nieuw Deens onderzoek.
Professor Hans Eiberg en zijn ploeg, die zijn verbonden aan de universiteit van Kopenhagen, bestudeerden bij zo'n 800 mensen uit alle windstreken, de genetische basis van de kleur van onze ogen en ontdekten dat 99,5 procent van de blauwogige proefkonijnen dezelfde piepkleine mutatie vertonen in het gen dat de kleur van de iris bepaalt. Dat geeft aan dat deze mutatie zich voordeed bij één mens, aan wie sindsdien ontelbare mensen hun blauwe ogen danken.
Wanneer die mutatie precies optrad is niet na te gaan, maar vermoedelijk gebeurde dat zo'n 10.000 jaar geleden, toen er als gevolg van de groeiende landbouw in het Midden Oosten de bevolking in Europa razendsnel toenam.
"De mutatie die verantwoordelijk is voor onze blauwe ogen deed zich vrijwel zeker voor in het noordwesten van de streek rond de Zwarte Zee", aldus professor Eiberg. "In oorsprong is bruin de kleur van onze ogen, wat veroorzaakt wordt door de concentratie van het donkere huidpigment melanine. Maar in het noorden van Europa deed zich een mutatie voor in een gen dat OCA2 werd genoemd. Daardoor werd er in sommige chromosomen een knop omgedraaid die de melanine afstopte en de mogelijkheid tot bruine ogen afsloot. Hieruit kunnen we afleiden dat mensen met blauwe ogen dezelfde voorvader hebben, want bij hen zit dezelfde 'knop' op precies dezelfde plaats in hun DNA. Er is wat dit betreft geen enkel verschil tussen mannen en vrouwen", zo schreef de vorser in het vakblad "Human Genetics".
Waarom die blauwe ogen vooral voorkomen in het noorden van Europa en in zuidelijk Rusland wordt in dit onderzoek niet behandeld. Aangenomen wordt dat het iets te maken heeft met het feit dat blauwe ogen voordelen boden tijdens de lange uren zonneschijn in de zomer en de korte 'lichturen' tijdens de winetrmaanden. Een andere mogelijkheid is dat blauwe ogen aantrekkelijk werden gevonden en dus een pluspunt vormden wat de natuurlijke selectie betreft.