Het afvalwater van de stad Antwerpen bevat de hoogste concentratie cocaïne van heel Europa, zo blijkt uit een onderzoek in 21 grootsteden. Volgens de onderzoekers wordt in geen enkele andere Europese stad zoveel cocaïne gebruikt.
Onderzoeker Alexander Van Nuijs, verbonden aan de Universiteit Antwerpen, werkt mee aan de studie die de aanwezigheid van verschillende soorten drugs in het afvalwater van de Europese grootsteden vergelijkt. "Het gaat om een update van een rapport uit 2008 van de Antwerpse en de Luikse universiteit. Toen werd gedurende een jaar het rioolwater in België onderzocht op sporen van cocaïne. Nu is de opzet groter. We hebben in het rioolwater in 21 Europese grootsteden gezocht naar resten van cocaïne, amfetamines, xtc, heroïne en methadon. De resultaten worden pas in het najaar bekendgemaakt, maar ik kan al zeggen dat Antwerpen van al die steden de hoogste waarde voor cocaïne heeft. Dus meer dan bijvoorbeeld Londen en Amsterdam, al is het verschil met die steden niet zo groot. De kloof met de Scandinavische steden is dan weer zeer groot."
Het onderzoek in Antwerpen spitste zich toe op het zuiveringsstation Zuid, waar het afvalwater van Hoboken, Borgerhout en een deel van het centrum terechtkomt. Volgens Van Nuijs scoort het afvalwater in België en Nederland hoog in de metingen van amfetamines en xtc. "Dat is logisch, want die drugs worden vooral in de lage landen aangemaakt. De grootste concentraties van deze stoffen vinden we in de steden waar de drugs worden aangemaakt of - zoals voor cocaïne - worden ingevoerd."
Dit weekend is het voor de 29ste keer Marktrock in Leuven, met als blikvangers K's Choice, Zornik en Intergalactic Lovers. De organisatie hoopt dat de 100 procent Belgische affiche de stad "in vuur en vlam gaat zetten". Al fronste burgemeester Louis Tobback zijn wenkbrauwen toen hij dat hoorde. "Daar is het niet de moment voor. Als ge dat wilt zien, moet ge BBC opzetten", lachte hij op de persvoorstelling.
Marktrock heeft moeilijke jaren gekend. In 2006 ging het festival bijna op de fles, in 2007 waren er alleen podia waarvoor je moet betalen - op het Ladeuzeplein stond toen Snoop Dogg. De koers werd drastisch bijgestuurd en nu wacht Leuven gratis optredens op vijf podia. Blikvanger is de Oude Markt, waar 11.500 mensen op toegelaten worden.
Sven De Leijer
Met jeugdig (en vooral Leuvens) geweld op de Vismarkt, een Bal Populaire op het De Layensplein, een familiepodium op het Hogeschoolplein en deejays op de Grote Markt is er voor elk wat wils. Sven De Leijer doet de presentatie op de Oude Markt. "Ik heb wel wat materiaal, maar veel hangt af van wat er gebeurt op de markt", legt de stand-upcomedian uit.
Heel het centrum van Leuven wordt dus festivalterrein, zoals het ook bij Beleuvenissen het geval is. Opmerkelijk: in vergelijking tot andere festivals zullen "gedistilleerde dranken" dit weekend verboden worden in de binnenstad. Geen cocktails dus, daarvoor moet je ín de cafés binnengaan. Bier, wijn en cava zijn wel toegestaan op markten en pleinen.
423 km
De organisatie voorziet ten slotte ook een smartphone-applicatie enold school, een tiental gloednieuwe borden die aanduiden waar je elk plein kan vinden. Bonus: daarop kom je te weten dat Londen 423 kilometer rechtdoor is. Wie een extralange Dodentocht wil doen, kan dus beginnen met drie dagen Marktrock...
Vorig weekend organiseerde Natuurpunt voor de vijfde keer een nationaal tuinvlindertelweekend waarmee de toestand van onze algemene dagvlinders wordt opgevolgd. De cijfers tonen dat 2011 ondanks een goede start, een slecht vlinderjaar is.
De weersomstandigheden tijdens het weekend waren niet optimaal, waardoor het aantal tellers halveerde ten opzichte van de voorbije jaren. Vrijdag waren zon 800 formulieren ingezonden. Analyse hiervan bevestigt de trend dat er dit jaar veel minder vlinders zijn dan de voorbije twee jaren. Zowel in Nederland als Vlaanderen telden deelnemers per tuin gemiddeld 9 vlinders van 4 soorten. Vorig jaar waren dat nog 19 exemplaren van 6 soorten per tuin.
Koolwitje
Koolwitjes blijven, net als vorig jaar, de lijst aanvoeren, en werden in 84% van de Vlaamse tuinen gezien. Dat is iets minder dan vorig jaar en ook het aantal exemplaren per tuin ligt lager. De atalanta staat op de tweede plaats en was in de helft van alle tuinen aanwezig. Maar de verwante dagpauwoog, vorig jaar op 3, kent een sterke terugval en eindigt nu slechts negende. Hij werd gezien in 1 tuin op 5, waar dat vorig jaar nog in 2 tuinen op 3 was.
Het oranje zandoogje staat op 3. Deze soort is de laatste jaren aan een opmars bezig en is nu in 36% van de tuinen aanwezig. In Oost- en West-Vlaanderen komt deze zelfs in meer dan de helft van de tuinen voor. Omdat er van deze soort vaak meerdere tegelijk worden gezien, is het ook de meest getelde vlindersoort. Ook in Wallonië is dat het geval. In Nederland is deze soort enkel in het zuiden van het land talrijk, waardoor ze nationaal slechts op de elfde plaats staat.
Opvallend is dat de kleine vos bij ons niet hoog in de ranking staat, terwijl deze zowel in Nederland als in Wallonië bovenaan staat, na jarenlange slechte cijfers. Ook in Vlaanderen leek de kleine vos aan een herstel bezig, en dit voorjaar lagen de aantallen opnieuw hoog. Maar deze zomer is ze enkel in de provincie Vlaams-Brabant talrijk aanwezig. Waarschijnlijk belemmerde de zeer natte zomer het herstel van deze soort.
Citroenvlinder
Enkel de citroenvlinder en het bont zandoogje deden het iets beter dan vorig jaar. De citroenvlinder is wel bijna uitsluitend beperkt tot de provincies Antwerpen en Limburg.
Trekvlinders uit het zuiden, zoals de distelvlinder en de gamma-uil, zijn dit jaar nauwelijks aanwezig. De nachtvlinder gamma-uil werd vorig jaar in 2 op de 3 tuinen en in hoge aantallen gezien, maar wordt nu slechts in 1 op de 20 tuinen gemeld. Deze soorten blijven volledig afhankelijk van warme zuiderwinden. De kolibrievlinder, die ook bij lagere temperaturen kan vliegen, vertoonde een minder sterke achteruitgang en is in 1 tuin op 10 aanwezig.
Automaten BNP Paribas Fortis slikken massaal kaarten in
Automaten BNP Paribas Fortis slikken massaal kaarten in
Heel wat klanten van BNP Paribas Fortis zijn zaterdagavond het slachtoffer geworden van een fout in het computernetwerk. Bankautomaten vertoonden een foutmelding en kaarten werden ingeslikt.
Het euvel deed zich op meerdere plaatsen in het land voor. "We hebben sinds vanmorgen wel geen meldingen meer gekregen van nieuwe gevallen", aldus Hilde Junius van BNP Paribas Fortis.
Hoeveel mensen dupe zijn geworden, is niet duidelijk. "Mensen van wie de kaart is ingeslikt, moeten contact opnemen met Card Stop en kunnen best dinsdag contact opnemen met hun eigen bankkantoor om hun kaart terug te krijgen."
BNP Paribas Fortis benadrukt dat er niets kan gebeuren met de ingeslikte kaarten.
De komende nachten zullen er veel vallende sterren te zien zijn. Niet langs de weg, maar wel aan de hemel.
Elke zomer, met een hoogtepunt op 12 augustus, trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm. Veel van die meteoren, of stofdeeltjes, komen daardoor in botsing met onze dampkring en verbranden er, waardoor een korte lichtflits te zien is: een vallende ster.
Om de vallende sterren te kunnen zien, volstaat het om met het blote oog minstens een kwartier naar een willekeurige plaats aan de hemel te kijken, en dat telkens in de tweede helft van de nacht.
De volle maan en de weersomstandigheden kunnen het waarnemen van de vallende sterren mogelijk bemoeilijken.
De bij is dit jaar soort van het jaar in Antwerpen. De provincie voorziet daarom verschillende activiteiten.
Sinds april staan er nieuwe bijenkasten in de Plantentuin aan de Leopoldstraat en op het dak van het EcoHuis in Borgerhout. Door het grote aanbod van bloemen en planten in de regio hebben de honingbijen gezorgd voor een recordopbrengst aan honing.
Bijenhotels
Een andere bij, de solitaire of wilde bij, heeft daarentegen moeilijkheden om te overleven. Daarom zal de provincie in elk district een aantal bijenhotels plaatsen.
De provincie voorziet ook verschillende activiteiten. Op die manier kunnen de mensen kennis maken met de wereld van de bijen. Op zondag 7 augustus is er een zomerpicknick in het Rivierenhof. Op maandag is er een tentoonstelling op de jaarmarkt van Wilrijk. Tot half september is er ook een bijententoonstelling in het EcoHuis.
In Lillo op 4 september een wandeling gepland. Tot half september is er in het EcoHuis een bijententoonstelling. Ook zal er op 1 oktober een lezing over de kracht van honing zijn
Prof dr. Luc Beaucourt zal vanaf 1 september niet langer de dienst spoedgevallen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) leiden. Prof. dr. Koen Monsieurs, die bij het UZ Gent kliniekhoofd was op de spoeddienst, neemt die taak van hem over.
Beaucourt gaat zich toeleggen op spoedgeneeskunde bij rampen, buitenlandse missies en humanitaire acties en preventie. Hij blijft ook provinciaal rampencoördinator. Dat meldt het UZA maandag in een persbericht.
Voor hulp in het buitenland werkt Beaucourt samen met V-Med, het Vlaamse medisch interventieteam waarmee Beaucourt onder meer naar Haïti, Chili en Pakistan trok. Daarnaast zal Beaucourt geneeskundestudenten begeleiden tijdens stages in Myanmar en Pakistan.
Passie
Beaucourt: "Na meer dan 20 jaar als diensthoofd spoedgevallen wil ik me tijdens de laatste jaren van mijn carrière intensief toeleggen op mijn eerste passie: de spoedgeneeskunde bij rampen in binnen- en buitenland en het bieden van structurele hulp. Ik sta nu 24u op 24 klaar om te vertrekken."
Beaucourts opvolger Monsieurs is oud-student van de Antwerpse Universiteit, maar komt van het UZ in Gent waar hij zich specialiseerde in urgentiegeneeskunde en werkte als specialist intensieve zorg en kliniekhoofd op de dienst spoedgevallen.
De arts zet zich zeer actief in voor het bevorderen van reanimatietechnieken en was onder meer pleitbezorger van het installeren van defibrillatoren op publieke plaatsen.
Helft West-Europese mannen verwant aan farao Toetanchamon
Helft West-Europese mannen verwant aan farao Toetanchamon
De kans dat u als man afstamt van de Egyptische farao Toetanchamon bedraagt zowaar één op twee.
Enkele Zwitserse genetici wisten met succes het DNA van de historische heerser te reconstrueren. Daaruit bleek dat hij drager was van het haplotype R1b1a2, net als de helft van de mannen in West-Europa. Dat wil zeggen dat al die mensen een gemeenschappelijke voorouder hebben.
In Egypte heeft wel nog geen procent van de bevolking een familieband met Toetanchamon. Bij de Franse mannen heeft 60 procent dat wel, bij de Spanjaarden en Britten zelfs 70 procent.
De voorouder zou in de Kaukasus hebben geleefd, zowat 9.500 jaar geleden. Zijn nazaten zouden geëmigreerd zijn, samen met de verspreiding van de landbouw, die 7.000 jaar voor Christus inzette.
Toetanchamon heerste over Egypte van 1333 tot 1323 v.C. Hij stierf vrij jong. Hij is vooral bekend van zijn gouden dodenmasker.
In Brugge is een 52-jarige wielertoerist vanuit een wagen beschoten met een luchtdrukpistool. De feiten deden zich voor op de Oostendsesteenweg.
Het slachtoffer heeft op elf plaatsen verwondingen, op benen en rug.
Uit het pistool kwamen bolletjes. De daders zijn spoorloos. Naar het motief heeft de politie nog het raden. Er zouden vier mensen in de wagen hebben gezeten.
In de Belgische dierenartsenpraktijken worden baasjes steeds vaker de vraag gesteld of hun hond bloed mag geven of niet.
De vriendschapsband tussen mensen en hun trouwe viervoeters was nog nooit zo sterk. In vergelijking met tien jaar geleden geven we meer geld uit aan de dieren en we willen dan ook de beste zorg.
Als een hond een ernstige ziekte oploopt, is het zeer belangrijk dat het dier snel een bloedtransfusie krijgt om de kans op herstel te vergroten.
"Bij rattenvergifintoxicatie bijvoorbeeld duurt het enkele dagen voor de symptomen zichtbaar zijn. Wanneer het te laat wordt opgemerkt, kan het dier sterven vooraleer de vitamine K begint te werken. Bloedtransfusies worden dus vooral gebruikt om tijd te geven zodat de medicatie kan aanslaan", aldus Lobke Heip, dierenarts in de praktijk Aan de Heikant, in een krant van De Persgroep. Ook verliezen de viervoeters wel eens veel bloed bij een operatie.
In de hondenwereld is de verscheidenheid aan bloedgroepen wel groot. "De eerste transfusie mag echter van iedere bloedgroep zijn."
Wel mag niet zomaar iedere hond bloed geven. De dieren moeten minstens 22 kilogram wegen, bij voorkeur zelfs 30 kilogram. "Het moeten jongvolwassen honden zijn tussen één en acht jaar oud en ze zijn liefst niet in het buitenland geweest. Wij voeren ook een bloedonderzoek uit om te zien of de dieren gezond zijn."
Bloeddonatie kost niets. Honden krijgen achteraf een grote zak voeding cadeau.
Er is een muggenplaag op komst. De natte maand juli en de huidige warme temperaturen zullen nog deze week zorgen voor een toevloed aan muggen.
Onderzoekers verwachten deze week nog een explosie aan volwassen steekmuggen. Op bepaalde plaatsen kan het probleem zelfs uitgroeien tot een ware plaag.
Vooral stilstaand water is de ideale broedplaats voor muggenlarven. U kan dus best lokale plasjes water, emmers, regentonnen en schaaltjes onder bloempotten opruimen.
Het water kan ook in dakgoten en op platte daken blijven staan. Aangeraden wordt ook om ramen en deuren 's ochtends en 's avonds dicht te houden.
De aarde wordt jaar na jaar een tikkeltje dikker rond de evenaar. Op dit ogenblik is daardoor niet langer de Mount Everest in Nepal maar een vulkaan in Ecuador het punt dat het verst verwijderd is van de aardkern.
Het verdikkingsproces begon in het midden van vorige eeuw en heeft, zo blijkt nu, te maken met de afnemende ijsmassa's op de polen. Beide fenomenen werden met elkaar in verband gebracht door wetenschappers die meewerken aan het Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE), een onderzoeksprogramma dat de zwaartekracht rondom de aarde bestudeert.
Door veranderingen in de ijsmassa met variaties in de zwaartekracht te vergelijken, waren de wetenschappers volgens livescience.com in staat om aan te tonen dat de smeltende gletsjers op Groenland en op de poolkappen verantwoordelijk zijn voor de steeds plattere bolvorm van onze planeet.
Het ijs dat daar smelt, levert enorme hoeveelheden water op. Elk jaar verliezen de twee gebieden zo'n 382 miljard ton ijs. Dat water wordt door de middelpuntvliedende kracht naar de evenaar getrokken. De buik van de aarde rond de evenaar groeit nu door de watermassa aan met 0,71 centimeter per tien jaar.
Nooit perfecte bol
De aarde is nooit een perfecte bol geweest. Door het wegsmeltende ijs wordt de druk op de poolkappen verminderd. Dit proces begon 22.000 jaar geleden toen de laatste grote ijskappen terugtrokken tot de polen. Hierdoor wordt de aarde minder ingedrukt, ze rekt daardoor opnieuw wat uit van noord naar zuid - tenminste dat deed ze tot midden de jaren 1900. Maar dit is een proces dat duizenden jaren in beslag neemt.
Tot de continenten zich helemaal hersteld hebben, blijft de aarde rondom de evenaar door de watermassa dikker worden. Momenteel is de straal van onze planeet bij de evenaar bijna 21 kilometer groter dan de straal bij de polen.
Windenergie zal tegen 2030 genoeg geproduceerd worden om alle Europese gezinnen van stroom te voorzien. Dat blijkt uit groeicijfers van de Europese Vereniging voor Windenergie (EWEA).
"Met 194 miljard euro aan investeringen in dit decennium zal de productie van windenergie verdrievoudigen tegen 2020", zegt Justin Wilkes, beleidsdirecteur van EWEA. "Het succes is vooral te danken aan een sterk Europees beleidskader en zal ook na 2020 cruciaal blijken."
De EWEA voorziet in het rapport Pure Power, Wind energy targets for 2020 and 2030, een stijging van de productie van 182 tot 581 terawattuur (TWh), of van 5,5 tot 15,7 procent van de totale Europese vraag in 2020. Dat is voldoende om alle gezinnen in Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje en Groot-Brittannië van elektriciteit te voorzien.
Tegen 2030 stijgt de productie verder tot 1,154 TWh, goed voor 28 procent van de totale vraag en meer dan voldoende voor de 241 miljoen gezinnen die de Europese Unie dan naar schatting zal tellen.
Extra banen
De EWEA herinnert eraan dat windenergie niet alleen mee helpt ervoor zorgen de Europese klimaatdoelstellingen te halen, maar ook de afhankelijkheid van dure fossiele brandstoffen vermindert, banen creëert en Europa competitiever maakt.
Zwemverbod in Oostende door bacteriële verontreiniging
Zwemverbod in Oostende door bacteriële verontreiniging
Woensdagnamiddag is in een zwemzone in Oostende een zwemverbod afgekondigd wegens de slechte kwaliteit van het water. Een bacteriële verontreiniging in de zone Duin en Zee zou te wijten zijn aan de hevige regenval van de voorbije week.
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hadden twee keer op rij een te hoge bacteriële concentratie vastgesteld. Dat was het sein voor de burgemeester van de badplaats om om 14u het verbod af te kondigen. De oorzaak van het probleem zou liggen bij een overbelasting van het rioleringsstelsel van vorige week donderdag. Daardoor kwam er ongezuiverd afvalwater in zee terecht.
De zone zal pas terug worden geopend als het water opnieuw aan de normen voldoet. "We kunnen niet met zekerheid stellen wanneer dat het geval zal zijn", zegt Bart Van Besien van de VMM. "Maar doorgaans herstelt het probleem zich vrij snel en is het een kwestie van dagen".
Een reuzeschip is zaterdagavond uitgevaren naar Saudi-Arabië vanuit de haven van Antwerpen. Het gaat eigenlijk om een varende parkeergarage die auto's van het ene continent naar het andere brengt.
Er kunnen 7.600 auto's en vrachtwagens staan op vier verdiepingen. Het schip heeft twaalf dekken en is 235 meter lang. Op volle zee kan het tot 45 kilometer per uur varen en dat is een topsnelheid voor een schip.
Wijn drinken vermindert overlevingskans bij borstkanker
Wijn drinken vermindert overlevingskans bij borstkanker
Wijn drinken, zelfs met mate, is voor vrouwen schadelijk. De overlevingskans bij het herstel van borstkanker daalt significant. En per glas wijn (125 ml) dat vrouwen gemiddeld per dag drinken, stijgt de kans om borstkanker te krijgen met 7 procent.
Vrouwen die niet of weinig drinken hebben een kans van respectievelijk 88 en 89 procent om borstkanker te overleven. De kans dat vrouwen die dagelijks minstens twee glazen wijn nuttigen, bedraagt slechts 65 procent. Het Nationaal Kanker Instituut in Milaan komt tot deze cijfers door een onderzoek bij 264 vrouwen tussen 1987 en 2001.
Een eerdere studie toonde al aan dat wijn de kans op borstkanker verhoogt, namelijk met de eerder vermelde 7 procent per glas per dag. Dat onderzoeksresultaat is gebaseerd op een Britse studie bij 1,3 miljoen vrouwen.
Mensen met een grotere lichaamslengte hebben volgens een studie meer kans om kanker te ontwikkelen.
Het risico om de ziekte te krijgen stijgt met 16% voor elke tien centimeter extra lichaamslengte bij zowel mannen als vrouwen.
Jane Green van de Universiteit van Oxford leidde het onderzoek. Volgens haar is de verklaring simpel: grotere mensen hebben meer cellen, dus is er een grotere kans dat één daarvan kan muteren.
Burgemeester Thielemans had de Europese top van 21 juli liever één dag vroeger of later gezien. Nu valt de top samen met de nationale feestdag, en dat betekent extra politie op de been.